Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Keskuspankkiirin painavat sanat

Kyproksen "euroon vienyt" keskuspankkiiri sanoi pari painavaa sanaa: norsu ja veturi. Ensimmäisen kerran hän tuli esiin jo vuonna 2011, kun hän luonnehti Kreikan velkajärjestelyä kaameaksi virheeksi. Allekirjoittanut teki tuon velkajärjestelyn vuoksi sen liikkeen, että hain puoluejäsenyyttä. Tuolloin vielä sitoutumattomana pidin itsekin heinäkuun 2011 kriisikokouksen velkajärjestelyä suoranaisena petkuttamisena. Keskuspankkiiri Athanasias Orphanides ei tosin vuonna 2011 osannut sanoa, miten erhe korjataan. Nyt tällä hetkellä tuo virhe on hyvin ajankohtainen.

Mutta mikä tekee Orphanideksesta nyt niin merkittävän? Mieshän erotettiin keskuspankista viime vuonna silloisen kommunistihallinnon toimesta. Orphanides toimi myös EKP:ssa tuolloin ja aiempaa kokemusta löytyy mm. Yhdysvalloista Federal Reservestä. Nykyisin Orphanides on palannut Yhdysvaltoihin. Merkittäväksi ei tietenkään tee pelkkä historiikki. Sen sijaan huomioitavaa on, että kun hänen ei tarvitse enää virkansa puolesta sepitellä mitä sattuu, vaan hän voi puhua suunsa puhtaaksi. Ja sen hän toden totta tekikin.

Financial Timesin haastattelussa aloitus on jo hyvin painava. "Euroopan projekti rysähtää maahan", Orphanides kertoo. Jatko on samalla linjalla: "Tämä on perustavanlaatuinen muutos Euroopan dynamiikkaan kohti hajoamista, enkä näe miten sen voisi kääntää takaisin."

Orphanides huomauttaa euroalueen näyttävän siltä, jossa toisen maan kansalaiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Vaikka nyttemmin onkin uudet talletuskonfiskointi-ideat virineet siten, että ihan pieniä talletuksia ei ryöstettäisi roimasti (jotkut lähteet puhuvat alle prosentin takavarikoinnista) niin Orphanides osuu kyllä naulan kantaan siinä, ettei sitä suurta kurssia voi enää kääntää. Eurojohtajat ovat päästäneet lävitse sen ehdotuksen 6,75% konfiskoinnista talletussuojan alaisiin talletuksiin. Jos idea on kertaalleen hyväksytty niin se ei häivy huolestuneiden eurokansalaisten mielistä.

"Olemme saaneet todeta joidenkin euromaiden, esimerkiksi Hollannin, laittavan kansalliset edut Euroopan etujen edelle pyrkiessään romuttamaan mm. Kyproksen ja Luxemburgin talouksia." Olisi voinut olettaa, että hänen esimerkkiinsä olisi selkeästi paremmin sopinut maa, jossa on täti Tiukka, mutta ehkei täti olekaan sitten ihan sitä, mitä itse arvelee olevansa?

Orphanides kritisoi myös EKP:n valmiutta osoittaa, että euroalueelle muodostuisi varsinainen eroketju. Oprhanides mainitsee, että EKP:n uhkaus lopettaa Kyproksen keskuspankin kautta kulkeva hätärahoitusohjelma (ELA, Emergency Liquidity Assistance) aiheuttaisi sen, että Kypros joutuisi vararikkoon Target2-maksujen vuoksi.

"En usko luottamuksen murentumisen tulleen täysin tiedostetuksi. Kriisimaiden pankkien rahoituskustannukset nousevat yhä ja vääjäämättä, eikä sitä voi millään välttää. Tämä taas puolestaan syventää maiden taantumaa ja lisää kurjuutta taitamattoman kriisinratkomistoimien vuoksi."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hassua kyllä, Yleisradio ei ole huomannut noteerata tällaisen huomionarvoisen miehen näkemyksiä, ainakaan hakukoneeen mukaan.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Herää kysymys?.

Mihin kaikki kymmenet tuhannet eu-virkamehet menee töihin, kun tämä leikki loppuu?.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Entä ne miljoonat ihmiset, jotka ovat jo työttömänä tämän hullunmyllyn jauhettua jo neljättä vuotta?

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

No niiden työllistymismahdollisuudet vähenee entisestään. Tosin minä en enää usko siihen, että kaikkien maailman ihmisten pitäisi tehdä töitä yleensäkään.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #4

Linna,

Ymmärrätkö sinä, että työn tekemisessä ei ole kysymys työn tekemisestä?

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #7

Ei mitään "vaan?" - vaan, ymmärrätkö vai et?

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #8

Ilmeisesti ihmisen pitää sinun mielestäsi tehdä työtä, että saa elää.
Mutta miksi?. Tämä maapallo pystyy elättämään meidät kaikki 7 miljardia ihmistä kunhan vain saadaan selvitetyksi miksi toinen on arvokkaampi kuin toinen?.

Ja jos sitä mietit niin maanantaina klo 7.00 menen töihin ja teen työni mielelläni.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #8

No mistä siinä on kysymys?.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

Työn tekeminen työn vuoksi on harvinaista. Yleensä työtä pikemminkin myydään. Kyse on siis kaupankäynnistä, joskin transaktiota kohtaan on nippu sääntöjä.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #9

Ihan hyviä pointteja.

Tuostakin voisi kysyä, miksi "myydään". Mutta antaa olla.

Se mitä haluaisin kuulla, on Linnan kommentti. Koska hänen kirjoituksistaan henkii läpi täydellinen ymmärrettömyys reaalotalouden toimnnasta.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen Vastaus kommenttiin #9

Prostituutiota, huoraamista, hyi, yäks. Työn ostaminen on kiellettävä, tehtävä rikolliseksi. Kun on se ihmiskauppa ja tasa-arvo ja naisen euro.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #5

Juu,työn tekemisessähän on kyse elämänlaadun parantamisesta.

No toimiiko se niin ihan reaalielämässä?

Paraniko maalta muuttaneen viljelijän elämänlaatu,kun meni tehtaaseen töihin tekemään rahaa vastaan tuotteita millä saa ostettua juuri sen verran ruokaa,että pärjää seuraavaan päivään? Siis saman mitä olisi voinut maanviljelijänä tehdä,mutta jopa hieman vähemmän.

Paraniko elämänlaatu hänellä ja mihin tämä johtaa,siinä olen vielä hieman ajatuksieni kanssa hakusessa. Ongelmiin olen törmännyt sellaisen asian suhteen kuin omistaminen..jotkut omistavat ja toiset eivät..toiset suvut omistavat ja toiset eivät. Toisilta voidaan riistää elämänlaadun kohottaminen ja toisille sitä taas tehdään toisten voimalla jne. Onko kaikki ihan niinkuin kuvittelisi niiden ihanne tilanteessa olevan ja jos ei pyritä ihanne tilanteeseen niin minne sitten pyritään..siinäpä sitä problematiikkaa..

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #4

Ei kannata. Sen takia kai jotkut ajaa sitä perustuloakin...

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #6

Automaatio vähentää koko ajan ruumiillisen työn tarvetta niin miksei voisi olla jonkunlainen perustulo turvaamassa elämän niille joille ei töitä löydy?.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #12

Raha ei synny tyhjästä sinne taikaseinään vaan kattoon syljeskely rahoitetaan muiden TYÖLLÄ.

Sellaiset ihmiset jotka syljeskelevät kattoon ilman että vaivautuisivat edes yrittää työllistyä, pilaavat maineen niiltäkin jotka ovat vailla työtä tai työkykyä ilman omaa haluaan.

Ja automaatio ei muuten liity työllisyyteen millään tavalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #17

Elina, kyllä liittyy. Esim. yksi metsäkone tekee helposti sadan metsurin työpanoksen.

Mauri Hyhkö Vastaus kommenttiin #18

Metsäkoneet kiellettävä, Ponsse konkkaan!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Tuosta tulee mieleen kertomus, jonka mukaan joku itävaltalaisen koulukunnan taloustieteilijä, olikohans se Murray Rothbard, oli jossain kehitysmaassa tutustumassa tienrakennushankkeeseen. Hän ihmetteli, miksi tietä tekemässä oli sata ukkoa lapiot kourassa, kun muutama kaivinkone olisi hoitanut homman paljon nopeammin. Hankkeen suunnittelijat selittivät, että näin toimimalla saadaan luotua työpaikkoja, ja paikallisten ihmisten ostovoima kasvaa, elintaso paranee ja talous lähtee nousuun. Rothbard totesi siihen vain, että "Jaa. No, miksei tätä tehdä lusikoilla?".

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #17

Kyllä se Elina liittyy. Taloustieteissä tuotanto on funktio työstä, pääomasta ja teknisestä kehityksestä. Tekninen kehitys on mahdollistanut huiman tuottavuuden nousun tuotannon muututtua pääomavaltaisemmaksi. Tuon Arto Granlundin kommentin mukainen metsäkone tekee usean metsurin työt, mutta metsäkone maksaa enemmän kuin justeerisaha.

Yksi kurjistumisen syy on se, että työttömyyden hoito on sälytetty kansalaisille, siis työpanokselle, mutta palkat eivät ole kohonneet tuottavuuden kasvua vastaavasti. Pääomapanos ei osta evääksi alv:n alaista piimää eikä asu kalliisti. Pääomapanos ei myöskään maksa työttömien metsurien elämistä eikä eläkkeitä. Metsäkoneenkuljettaja ostaa piimää evääksi, asuu kalliisti ja maksaa yhteiskunnan pyörittämisen. Etenkin kunnalliset palvelut, joiden rahoittamiseen pääomatulot eivät osallistu.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #19

Automaatio on korvannut ennenkaikkea fyysisesti raskaita töitä (kuluttaa tekijänsä loppuun ennen aikojaan) yksipuolisia, monotonisia töitä (kuluttaa tekijänsä loppuun ennen aikojaan) sekä suurta tarkkuutta vaativia tehtäviä, sellaisia joissa on suuri inhimillisen virheen mahdollisuus.

Juu kyllä teollisen vallankumouksen alussa potkut saaneet kankaankutojat kävivät rikkomassa koneet joilla heidät korvattiin. Mutta eivät koneet itsekseen tee töitä ja kuten tuossa Heikkinen totesi niin konekin tarvitsee huoltoa ym.

Koneellisesta puunkorjuusta huolimatta tarvitaan myös metsureita sekä monia muita ammattilaisia, sillä metsiä ei voi hoitaa ainoastaan kaatamalla niitä koneellisesti.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #28

Pointtini ei ollutkaan teknisen kehityksen vastustamisessa vaan siinä, ettei supistuva työpanos tule kohdelluksi oikeudenmukaisesti tuottavuuden kasvaessa. Kun työ vähenee, pääoman tulisi vastata enemmän yhteiskunnan perusrakenteista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #30

Ensimmäistä kertaa näen,että joku kirjoittaa moista.

Kuitenkin pitäisi tiedostaa,että kaupunkivaltiot ovat rakentuneet talouden sanelemina ja byrokratia toimii pitämässä rahajärjestelmää/talousjärjestelmää kasassa. Melko perverssiksi tilanne menee,jos pääomat eivät tästä piittaa (kuten nyt ei piittaa) vaan työläiset maksavat tämän systeemin ylläpidon.

Miksiköhän näistä asioista ei keskustella tarpeeksi?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #17

Sehän se irvokasta onkin. Raha tosiaan syntyy tyhjästä takaseinään kun pankinjohtaja päättää luotottaa OMAN yrityksensä kannalta mielekästä asiakasta ja vasta tämän luoton irtipääsyn jälkeen alkaa muu yrittäminen ja työnteko. Näistäkin suurin osa ovat lisäarvojen tuottamisen kannalta aivan yhdentekeviä toimia.
Tehtävänä on olla joko luoton-, palkansaaja, rahan välittäjä ja lopulta kuluttaja iloisilla, ikuisesti kasvavilla globaalimarkkinoilla.

Arvaa minne ne pankin luomien luottojen imuroimat korot ja/tai vakuudet lopulta, ennemmin tai myöhemmin päätyvät?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

"Raha ei synny tyhjästä sinne taikaseinään vaan kattoon syljeskely rahoitetaan muiden TYÖLLÄ."

Missä näin lukee ja mistä olet omaksunut tämän ajatuksen?

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #17

Oletat ilmeisesti, että minä olen tälläinen kattoonsyljeskelijä?. En ole mutta en myöskään ajattele työntekeminen itsessään olisi välttämätöntä.
Jos minä kaivan suolle vaikkapa kilometrin mittaisen ojan!. Teenkö silloin työtä?.
Entä jos siitä ei makseta minulle?. Onko se työtä?.

Homma toimii näin. Velka = Ostovoima = Työpaikka.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #29

Vain velkaisten ihmisten on välttämätöntä käydä töissä?

Minusta työnteko on välttämätöntä ihmisen terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi - se ei ole itseisarvo, mutta antaa pelinappuloita siihen.

Ja ojankaivuu - palkalla tai ilman - on työtä toki, vähintään fyysinen suoritus.

Leksa Kontio

Talouselämä on hyvin mielenkiintoista, siihen pitäisi perehtyä enemmän.

Välillä kuitenkin herää kysymys, että mistä kummasta onkaan kysymys, kun kuuntelee pankkiirien ja ekonomistien sanahelinää.

Vaikuttaa välillä myös siltä, että EKP = FED, koskapa samat äijät ja akat tuntuvat olevan töissä vuoronperään molemmissa pankeissa. Kuka vie ja ketä, nyt näyttää vahvasti siltä, että Euroopan taloutta ohjaa FED omien etujensa, ei aina välttämättä USA:n etujen mukaisesti.

Mietitäänpä hetki valuutta asioita. FED painaa dollarit ja EKP eurot. Mikä on FED:n rahapuu tai SAMPO ja samalla USA:n taloutta ylläpitävä voima? Se on petrodollari.
Nyt kun juhlitaan Irakiin tehdyn hyökkäyksen kymmenettä vuosipäivää, on hyvä palauttaa mieliin, että Saddam Hussein v 2000 lopetti petrodollarin käytön Irakin öljykaupassa ja Irak myi öljyä aina luhistumiseensa saakka euroissa. Ensimmäisen Persianlahden sodan, operaatio Aavikkomyrskyn, jälkeen v 1991 Irakille oli asetettu kovat taloudelliset sanktiot, maa ei kyennyt jälleenrakentamaan sodan tuhoamaa infrastruktuuriaan, ei ostamaan lääkkeitä ja nämä talouspakotteet aiheuttivat 1,5 miljoonan irakilaisen kuoleman, joista 500 000 oli lapsia.

Saddam teki sen ainoan tempun, minkä hän niissä sanktioiden oloissa pystyi tekemään kohentaakseen Irakin kansantaloutta ja Irakin kansantalous todella koheni. Tällä tempulla Saddam samalla allekirjoitti oman kuolemantuomionsa. USA:n hallinto ei ilmeisesti ollut tullut edes ajatelleeksi tällaista mahdollisuutta, että Irak luopuisi petrodollarista ja asia kävi kalliiksi amerikkalaisille öljy-yhtiöille, ne ostivat kaksi kolmasosaa Irakin öljystä. 2000 luvun alussa euron kurssi nousi suhteessa dollariin ja kuten muistetaan euroajan alku oli taloudellisessa mielessä EU:lle pelkkää "Balkanin juhlaa"

Termi petrodollarin kierto merkitsee, että OPEC-maat ja käytännössä kaikki öljyntuottajamaat myivät öljynsä dollareilla ja ostajilla piti tietysti olla dollareita. Siis FED:n painokoneet painoivat paperia, dollareita ja jos esim. Japani halusi ostaa vaikkapa Saudeilta öljyä, niin Japanin pitää ensin myydä jotain tavaraa USA:n saadakseen dollareita ja sitten ostaa öljy Saudeilta dollareilla. Öljystä saamansa dollarit Saudit taas tallettavat USA:n New Yorkiin FED:n pankkiin, missä on Saudien ainoa pankkitili, arvioidaan, että noin 70% öljyn Saudeille tuomasta bruttokansantuotteesta on talletettuna FED:n pankkiin New Yorkiin.

Seuraavaksi Gaddafi yritti vastaavaa, kävi puhumassa USA:n ja Euroopan pankkiireille ajatuksestaan Afrikan yhtenäisestä valuutasta, kultadinaarista, jolla käytäisiin kaikki kauppa Afrikan maiden, myös Libyan öljyn kanssa. Tämäkin mies allekirjoitti näillä puheillaan oman kuolemantuomionsa.

Miksi USA:n sotakone ei ole hyökännyt Brysseliin ja hirttänyt EU:n komissaareja? Onko FED:n ja USA:n taktiikka euron ja EU:n osalta ollut laittaa Euroopan talous sekaisin? Vai onko kyseessä dollarin ja euron epäpyhä liitto niin nousevaa idän uhkaa, Kiinan juania kuin Lähi-idän viimeistä itsenäistä valtiota Irania vastaan.

Olipa niin tai näin EU:n talous on sekaisin ja FED:llä on varmasti sormensa pelissä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässähän on meneillään Uuden Maailman Järjestyksen toimenpiteet. Luodaan siis uutta aloittamalla eteläisistä Euroopan maista. Kreikka ja Kypros ovat jo "saaliina". Kohteina luonnollisesti nimenomaan saman valuutan eli euron maat. Sekä komissio että EKP ovat luoneet sellaiset kuviot käyttöön joita ei voida enää peruuttaa. Täysillä mennään ja katsotaan mikä on lopputulos.

Suomen olisi herättävä ajoissa ennen kuin on liian myöhäistä hypätä tästä katottomasta tuulet ja myrskyt vellovasta veneestä pois. Mutta, mutta, meillähän on Jyrki ja Jutta joille kummallekin on annettu ulkomailla opetusta B:n salaisissa kokouksissa tähän uuteen luotavaan maailman systeemiin.

Kypros on pakotettu nyt tekemään sellaisia toimia jotka taas johtavat toiseen. Nimittäin Kyproksen pankeista tulee talletuspako vaikkakin on laadittu laki paon estämiseksi, niin jonkun ajan kuluttua näin tulee tapahtumaan.

Onhan meillä Euroopassa muitakin veroparatiisi maita. Nimittäin Luxenburg ja Sveitsi (Belgia?) ovat ainakin sellaisia maita joissa on tiukka pankkisalaisuus. Pankkisalaisuuden turvassa voidaan myös tehdä rahanpesua ja tallettaa rikollisuudella hankittua rahaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lontoon City ja kanaalisaaria tähän päälle.

Kyproksen lainsäätäjät ovat jo osoittaneet valmiutensa suitsia pankkihölkkää. Nähtäväksi jää, laitetaanko koneisto toimintaan. Silloinhan rahojaan ei saa pois, ja itsekontrolli katoaa. Lienee näitä vapaan EU:n tunnusmerkkejä?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Työvoiman ja pääoman vapaa liikkuvuus ...

Käyttäjän kalevisaas kuva
Eero Saastamoinen

Työn arvo on ihmisyyden mitta.

Jos työstä saadulla tulolla ei pysty hankkimaan jokapäiväistä leipää ja kattoa pään päälle, ihminen joutuu kerjuulle.

Ja nykyhallituksen suurin puolue on ollut etsimässä jo keinoja kerjäämisen kieltämiseksi.

Ovatkohan he puolueena olleet vaikuttamassa suuressa uudenliiton maassaan (EU) myös nuorten työn kieltämiseen viittaaviin lakeihin ( 50 % nuorista työttömiä).

Kilpailunrajoittamisen estäviä lakeja on laadittu.

Ostin pullon viina
ja pistin tehtaan kiinaan.

jne.
vapaus on tulossa kiinasta sinulle nuoriso.

Tapio Vehmaskoski

Raha kertyy jonnekin. Mutta minne? Ei raha voi kadota. Raha on saatava käyttöön ja jakeluun sten, että sillä teetetään sitä työtä ihmisillä. Minkälaista työtä. Tietenkin mielekästä työtä. On kuitenkin huolehdittava rahan kierrosta.

Tullaan siihen, että paitsi rahalla myös työllä tulee olla arvoa. Jos raha kertyy vain harvoille sellaiseksi laiskaksi rahaksi, jonka tehtävänä on vain pääomahyödyn kartuttaminen markkinatalouden säännöin harvoille keskitetysti ollaan eettisesti väärällä tiellä.

Järjestelmänä markkinatalouteen sekaantuu rikollisuus, kuten näyttäisi väistämättömältä. Esimerkkinä Neuvostoliiton hajoaminen ja Venäjän oligarkkien tuotantovälineiden ryöstö.

Voidaan myös kysyä missä läntisessä markkinataloudessa kulkee raja rikollisuuden ja vapaan markkintalouden välillä esimerkkeinä vaikka Italia ja tietenkin Kypros?

Pelisääntöjen pohtiminen olisi tarpeellista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Blogin lopussa Orphanideksen kritisoima EKP ja sen ELA-päätös on päätynyt myös Taloussanomien analyysiin. En ihmettele.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tragi-koominen termi "pehmoeuroja" Kyprokselle EKP:n ja Liikasen luvalla...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Athanasios Orphanides ei ole täysin orpona ajatuksineen.
1) Toki rahoituskustannukset nousevat, kun luottokelpoisuus heikkenee.

2) Vaikka EU:a sanotaan rauhanprojekstiksi, fiksuimmat maat ovat kuitenkin puolustaneet omia etujaan. ("Olemme saaneet todeta joidenkin euromaiden, esimerkiksi Hollannin, laittavan kansalliset edut Euroopan etujen edelle"). Moni suomalainen toivoi samaa Täti Tiukalta - jo kauan sitten. Mutta kun ei.
3) Vaikka yhteisvastuu kuulostaa komealta, sen kaikkinainen hyväksikäyttö kuulostaa pahalta: moral hazardilta.
4) Kun maksukyvyttömälle annetaan lisää velkaa seuraa lisää maksukyvyttömyyttä ("Teimme hirvittävän virheen poliittisesti, kun erään maan [Kreikan] velkoja leikattiin.")
5) Poliittinen hinta on se, että "Euroopan projekti rysähtää maahan."

Kun Terijoen hallituksen pääministerin tytär, Hertta Kuusinen (SKP) aikoinaan totesi Nikitalle, että "Tshekkoslovakian tie on Suomenkin tie". Krusse vastasi: "Kuulkaahan nyt rouva Kuusinen: Kun he eivät halua, niin he eivät halua!"

Halutaanko nyt lisää ja syvempää EU:a? "En usko luottamuksen murentumisen [vieläkään] tulleen täysin tiedostetuksi", uskoo Orpohanides.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Valistunut arvaus sille, että Orphanides valitsi esimerkkiinsä nimenomaan Hollannin voi juontaa juurensa sille tiedolle, että heidän pitkän linjan finanssiministerinsä on nyt euroryhmän pj.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tosin, jos Välimerellä menisi hyvin, valistunut arvaukseni on se, että ne sanoisivat "piikki kiinni" pohjolan pölhöpopulisteille?
Mutta meitä sandinaaveja on vain 25 miljoonaa, kun taas PRIGS:ejä [R=Ranska] on 200 miljooaa. Moni Kyproksen käynyt suomalainen YK-mies miettinee, että turhaanko siellä hikoiltiin...?

Olli Polli

Mielenkiintoinen artikkeli Kyproksen kriisistä.

http://truth-out.org/news/item/15268-a-safe-and-a-...

Lopussa kieltävät kääntämisen irrallaan pohjasta...

Toimituksen poiminnat