Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Historian opetus

Jos jotain voisi oppia eurokriisin selvittämisestä ja siihen johtaneista syistä, voisi ajatella hakevansa historiasta vastaavanlaisia sotkuja. Toki yhteisvaluutta tuo omat vaatimuksensa päätelmiin. Siitä huolimatta suosittelen lämpimästi ns. tequilakriisin historiallista opetusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pentti Järvi

Tästä tykkäsin heti alussa ja se innoitti jatkamaan lukemista:

"By contrast, to many Latin Americans, the international banking institutions’ lupine nature is all too familiar. Through painful experience, they have learned that when the real men in black come calling, bad things tend to happen"

Meilläkin nuo Etelä-Amerikan asiat ja niiden erikoinen hoito ovat hyvässä muistissa ja siltikin tehdään samoja virheitä...

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Hyvä artikkeli.

Saman mallin mukaan nyt laitetaan euroopan valtiot polvilleen.

Poliittiset päättäjämme eivät taida lukea historiaa päivääkän,

kuinka he siitä voisivat ottaa opikseen.

Jokaisen maan tulee ottaa oma rahansa käyttöön.

Veikkaan, että Saksa tekee sen ensin. Kaikki raha ja kolikot

ovat jo tallessa, sen kuin vain kiertoon.

Nythän siellä ei enää kelpaa muiden maiden eurokaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voi näitä meidän kaikkitietäviä ministereitämme. Varsinkin näyttää pääministerimme olevan joko muiden suurten maiden päättäjien vietävissä tai sitten jos hänen omat ajatuksensa ovat todellakin sitä mitä hän uutisoi, kuten että eurokriisi on hallinnassa, niin sanonpa vaan ettei ainakaan Jyrkillä,tuskin myöskään Jutalla, ole ihan valtiontalouden talousasiat hallussa.

Kataisen mukaan hän vaalii veronmaksajia suojaavaa politiikkaa. Uskokoon ken tahtoo. Ei ainakaan oman maan veronmaksajien. Hänen,kuten ei myöskään Urpilaisen, maailmankuvaan mahdu tehdyt sopimukset EU:ssa (art. 125) muiden maiden velkojen maksuun osallistumisesta. Toisaalta hän vaatii maita noudattamaan sopimuksia. Ei ole mitään merkitystä luoda uusia sopimuksia, kun niiden käyttöönottoa ei kukaan pysty uskottavasti valvomaan. Eikä varsinkaan ole keinoja joilla rankaistaan sopimusten vastaisista toimista. Katainen on Urpilaisen tavoin huippuyksilöitä epäuskottavuudessa.

Katainen ja koko hallituskin on antanut aina jokaisen tukipaketin kohdalla ymmärtää että nyt kriisi on taltutettu ja hallinnassa. Ei ole ollut eikä tule olemaan komission eikä IMF:n eväillä, siis vaatimuksilla joita hallituksemme on peesannut unohtaen tehdyt sopimukset.

"Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan kyse ei kuitenkaan ole kovan linjan politiikasta. Hän totee CNN:n haastattelussa, että Kypros-paketti nimenomaan suojaa veronmaksajia." Lähde;TalousSanomat

"Katainen pyrkii vakuuttamaan haastattelussa, että eurokriisi on hallinnassa. Hän korostaa EU:n päätettyjä uudistuksia ja uusien sääntöjen noudattamisen tärkeyttä." Lähde;TalousSanomat

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/03/31/...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Laitoin artikkelin myös Kreikkaan. Oli se sen verran hyvä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kirjoitin viime yönä yhteen toiseen blogiin:

"Olisin huomattavasti luottavaisempi X-puolueeseen, jos se päättäisi pistää kansanedustajansa viiden päivän kurssille, jossa selvitettäisiin talousasiat kunnolla.

Tämän jälkeen kysesiset kansanedustajat voisivat pitää yhteiskeskustelun, ehkä pari, kolme päivää, jolloin linja varmaankin kirkastuisi.
Jonka jällkeen olisikin sitten kirjoittelun aika => aika kirjoitella kansalaisille yleensä ja tukijoille erityisesti.

Tästä herää kysymys: Mistä alustajat? No, puolueen sisältä löytyy (ainakin eräiden puolueiden sisältä).

Visaisempi kysymys on kuitenkin tämä:

Mistä helvetistä löydämme tällaisen puolueen?"

Henry

Pentti Järvi

Omenapiirakan tekemisen ohella ehdin tähän asti:

"Clearly panicked by the potential ramifications of the Tequila Crisis for U.S. banks, the Clinton Administration quickly assembled a huge package of funds, ostensibly to bail out the Mexican financial system. After all, it was the least it could do to help its struggling neighbour."

Tarkoittaa tuo sitä, että Brysselissäkin huomattu valu-ym.viat ja myönnetty virheet joita yritetty paikata tukipaketeilla? (jotka vievät niin avustajia kuin avustettaviakin vain syvemmälle ahdinkoon)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jenkeillä oli oma järjestelmänsä kiinni meksikaanassa (enimmäkseen), joten he lähtivät omiaan puolustamaan. Suomen pankit ja eläkerahastofirmat olivat pitkälti osattomia tähän eurosekoiluun. Kyllä se olisi ollut niiden sohlaajien intresseissä "pelastaa" oma pesänsä. Näinhän brititkin myönsivät hätälainoja Irlannille, mutta ei muille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Giovanni Guareschin "Isä Camillo"-kirjoissa, eräässä niistä Isä Camillo rukoilee kirkossa krusifiksin edessä, että hänen kilpakumppaninsa herra Pepponen pyrkimyksille kävisi köpelösti.
Kumea ristiinnaulitun vastaus jyrisi kirkon holveissa: "Älä vedä minua mukaan omiin sotkuihisi!" Siihen oli Camillon tyytyminen...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ehkä oikeampi kysymys olisi:
Mikä maa ensimmäisenä kieltäytyy maksamasta pankkisektorin saamisia/aiheuttamia velkoja?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ovela kysymys. Sehän sisältää sen informaation, että kandidaatteja on useampi.

Käyttäjän lcgm8 kuva
Juha Alkkiomäki

Kaveri ehdotti minulle koulun ennakkotehtävään TSH:n ja Tolkienin tarinoiden talouden tutkimista. No mikä ettei. Kai sieltä jotain talouslukuja löytyy, vaikka kyseessä on satu.

Smaug lohikäärmeen omaisuuden arvo on noin 870 mrd dollaria.
http://www.forbes.com/sites/michaelnoer/2012/04/23...

Bilbo Reppulin Mökin arvo noin 1,33 miljoona dollaria.
http://www.forbes.com/sites/carolpinchefsky/2012/1...

J.R.R. Tolkien on jatkuvasti yksi eniten haudantakaa tienaavista henkilöistä, vaikka viime vuonna tipahti tilapäisesti top 10 listan ulkopuolelle.

Gandalf sanoi Bilbolle tämän saaman Mithril paidan olevan arvokkaampi kuin koko Kontu.

Smaug lohikäärme ja kääpiöt olivat siis ylivertaisia bisnesosaajia ja molemmat hallitsivat pääomien kontrollin. Kääpiöt valmistivat aseita, panssareita ja muistoesineitä, joilla käytiin kauppaa myös alueen muiden kansojen kesken. He olivat tunnettuja pihistä luonteestaan ja varmistivat, ettei valuuttaa pääse liikaa liikenteeseen.

Silti Smaug valloitti kääpiöiden Ereborn vuoren ja laittoi lapun luukulle. Smaug keskittyi vain omaisuuden kasvattamiseen.

Molemmat olisivat pystyneet halutessaan ajamaan Keski-Maan alueet taloudelliseen shokkiin, koska alueella oli käytössä yhteisvaluutta. Gandalf taisi haistaa palaneen käryä ja ohjasi kaikista vähäpätöisimmät kaverit eli Hobitit asialle, koska heiltä puuttui ahneus ja vallanhimo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset