Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Huonoja uutisia Suomen talouskurifaneille

Italian uudeksi pääministeriksi kaavailtu Enrico Letta kävi hetimiten tunnustelujen alkuvaiheessa ilmoittamaan, että se vyönkiristely saa luvan loppua. Kreikassa puolestaan ruvetaan vaatimaan Saksalta sotakorvauksia. Niin, ei tässä nyt vielä olla sitä sotaa aloittamassa, nämä ovat niitä vanhempia juttuja. Eräs estolistalle päätynyt nationalismifiksaatioitunut voi varmaan todeta, että hyvin menee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sitä voi jokainen pohtia keskenään, että millaisesta "laatikon ulkopuolelta ajattelevasta" henkilöstä on kyse.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/12/11/t...

Erityishuomio tuohon kirjoituksen ajankohtaan.

Lauri Korhonen

On menty pitkälle on. Ei porukoilla perseet tätä menoa kauaa kestä.

Mutta onko pitkän vaihtoehtona lisää syömävelkaa ja jos on niin kuka sen lisävelan lopulta maksaa. Hyviä arvauksia?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Syömävelka on tietysti pahasta.

Tosiasia, jota ei saa mitenkään taiottua pois on se, että euroalue on talouskasvun näkokulmasta tajuton. Kasvua on luvattu alkavaksi jo ties kuinka monennetta vuotta peräkkäin termillä "kohta helpottaa".

Näin ei ole käynyt. Aiemmassa kirjoituksessani kerroin, miten tämä vyönkiristely on aiheuttanut Portugaliinkin jo yli 10 miljardin euron vuotuisen rahoitusaukon.

Ongelma on siinä, missä kohtaa taloutta trimmataan. Kun se tehdään vaikeissa olosuhteissa, tästä tulee prosyklinen noidankattila (joudumme pahan kierteeseen). Ongelma on siinä, että jos sekä yksityiset, että julkiset tahot kaikki tyynni säästävät yhtä aikaa niin kysyntää ei ole missään. Mitään ei kannata tehdä. Viimeinen sammuttaa valot.

Kuka maksaa lisävelan? Me kaikki. Kreikankin veloista yli 200 miljardia euroa on jo nyt yhteisellä vastuulla. Kannetaan sitä vastuuta.

Suosittelisin ehdottomasti heittämään romukoppaan Saksan vaatiman talouskuripolitiikan, koska se on jo todistettavasti saanut näyttää kyntensä.

Jos toivottomia aiempia velkoja ei yksinkertaisesti kirjata alas niin lainanhoitokustannukset tulevat lähtemään lapasista. Luottotappiot ovat poliittisesti huono idea, mutta en haluaisi tässä tilanteessa käyttää tätä poliittisena keppihevosena. Nyt pitäisi vain tunnustaa tosiasiat.

Julkinen talous voi sentään yrittää vuorostaan sitä elvyttävää toimintaa. Ei tässä ole juuri mitään menetettävääkään, jos asiaa ajattelee siltä kannalta?

Lauri Korhonen

Minä näen asian niin että talouden trimmaaminen olisi pitänyt tehdä ajoissa ja jokaisen maan itse. Sitä ei ole vaadittu eikä haluttu tehdä joten nyt alkaa olla maksun aika. Maksu ei hoidu elvyttämällä mikäli elvyttäminen edellyttää lisää velkaa.

Talouskuripolitiikka on näyttänyt että Suomen vastuut kasvaa. Politiikan löysääminen tulee näyttämään että Suomen vastuut tulevat kasvamaan edelleen.

Ei ole oikein että suomalaiset kutsutaan tilkitsemään sinne tänne ilmestyviä aukkoja kerta toisensa jälkeen. Huhuista huolimatta Suomelta puttuu yhä se Sampo. Katso kuntataloutta ja joka päivä kasvavaa valtion velkaa.

Ymmärrän hyvin ettei vyönkiristys toimi loputtomiin. Jossain tulee se raja vastaan laihduttamisessakin. Minä toisaalta en myöskään luota siihen että Eurooppa nousee lisävelkaa ottamalla. Ei tässä tilanteessa kun ratkaisut ovat selkä seinää vasten tehtyjä. Voi tietysti toivoa että lisävelka menisi talouden pyörittämiseen mutta jostakin syystä en siihen usko. Näyttää siltä että velka ei jää taloutta pyörittämään vaan joku käärii rahat tavalla tai toisella kattamaan jo syntyneitä tappioita.

Mielestäni paisunut julkinen talous ei kaipaa lisää paisumista ei ainakaan Suomessa. Tuskin Kreikassakaan.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #19

"Minä näen asian niin että talouden trimmaaminen olisi pitänyt tehdä ajoissa ja jokaisen maan itse. Sitä ei ole vaadittu eikä haluttu tehdä joten nyt alkaa olla maksun aika. Maksu ei hoidu elvyttämällä mikäli elvyttäminen edellyttää lisää velkaa."

ja

"Näyttää siltä että velka ei jää taloutta pyörittämään vaan joku käärii rahat tavalla tai toisella kattamaan jo syntyneitä tappioita."

Omaa aloitustani laineten vastaan:

"Saksalaisilla yrityksillä Etelä-Euroopassa ei mene hyvin. Euler Hermes yrityksen mukaan Espanjassa, Italiassa, Portugalissa ja Kreikassa on menossa yritysten konkurssiaalto. Konkurssiin ajettujen yritysten määrä on kasvanut 33% tänä vuonna ja konkurssien summaksi on ilmoitettu 31 miljardia Ecua. Euler Hermes kertoo samalla, että Euromaiden alueella konkurssit ovat lisääntyneet 21%. Vain Saksassa konkurssit ovat pysyneet samalla tasolla. Nousua on vain 1%."

Nämäkin 31 miljardia on lisänä rokassa, kun lasketaan Etelä-Euroopan velkaa, koska uskoisin näiden konkurssien jäävän kansallisiksi, vaikka saksalaiset yritykset (myös Suomessa) ovat voittonsa "lihavina vuosina kotouttaneet ja tavarahankintansa kotimarkkinoilla tehneetkin!

Viimeisen väitteeni perustaksi luulisi riittävän Saksan mitätön uusien konkurssien määrä ?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Olen samaa mieltä kanssanne siitä, että talouden trimmaus olisi pitänyt tehdä hyvinä aikoina. Näin ei vain tehty. Siihen ei auta, vaikka hyppisi naama punaisena tasajalkaa.

Virhe sen sijaan kertaantuu, jos taantumassa ruvetaan säästämään. Ajoitus on juuri nyt siis huono.

Olen siitäkin samaa mieltä, että elvyttämiseen tarvittavat lisävelat ovat suuressa vaarassa ajaa talouksia velkaloukkuun (primääritase painuu pakkaselle).

Mutta huomio tuleekin kiinnittää yhdyssanan ensimmäiseen osaan: lisä-. Mitä jos niitä vanhoja velkoja alaskirjataan tarpeellinen määrä niin silloinhan sitä velkaa ei olisi niin tolkuttomasti, ja silloin voitaisiin tehdä järkevillä investoinneilla paluuta talouskasvun raiteille.

Suomen tasavallan istuva ja tätä edeltävä valtioneuvosto ei ole juuri pohtinut velkojen alaskirjausta. Ne ovat halunneet hamuta ne itselleen.

Rohkenen edelleen väittää tämän olevan melkoisen taitamatonta talousmaailman ymmärrystä. Kaiketi niitäkin eduskuntapuolueita on, jotka eivät ole olleet mukana tässä nykyisessä ja tätä nykyistä edeltävässä hallituksessa?

Olli Polli Vastaus kommenttiin #25

Heräsi mielenkiintoinen ajatus tai enemmänkin dejavu. Muistan joskus nähneeni laskelman maiden välisten velkojen kuittauksesta päittäin.

Jos oikein muistan Belgiakin näytti hyvältä tämän "vaihdon" jälkeen. Saattaa tietysti olla, että pankit häviää jonkun kororovon, mutta kyllä nämä vampyyrit nopeasti löytää uuden suonen imettäväksi.

Keskinäiset, kaksi kertaa korkoja naksuttavat, velat pois ja Eurooppa uuteen nousuun!

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #25

Jos niitä vanhoja velkoja alaskirjataan tarpeellinen määrä niin silloinhan asia muuttuu täysin.

Ensimmäiseksi herää kysymys kenen valkoja alaskirjataan ja kenen ei. Vain kriisimaiden? Myös Suomen?

Ketjun päästä löytyy aina joku jolla ei ole velkaa pelkkiä saatavia. Kenelle jää Musta Pekka käteen?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #41

Aivan.

Tavalla tai toisella asemamme heikkenee. Joko maksamme suoraan ja pysyvästi tai sitten jäämme ilman helpotuksia.

Mutta se lieneekin tämän eurofiilistelyn tarkoitus.

Olli Polli

Näistä sotaveloista ja niiden oikeutuksista/määristä voi lukea lisää täällä: http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138...

Tsipras piti tänään hienon puheen, jossa oli jopa neljän kohdan ehdotus ongelman hoitamiseen. Tähän palataan uskoakseni huomenna, kunhan saan käännettyä...

Pentti Järvi

Jep, hienoja puheita jaksaa odotella vähän pitempäänkin. Σας ευχαριστώ πολύ!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kiitän jo näin etukäteen vaivannäöstänne.

Olli Polli

Älä Henkka mua rupee teitittelemään!
Ei herrat ala moisia kääntämään!
Ne kykenee vain kähmimään!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

Ja miten aiotte tämän toimintani estää? (otattehan huumorilla...) ;)

Olli Polli Vastaus kommenttiin #12

Suoritan kohdallenne samankaltaisia toimintoja joita kohdistatte henkilööni.
Tämän suoritan mitä suurimmalla kunnioituksella henkilöänne kohtaan ja kuorrutettuna teidän ylösalaisin käännetyllä huumorillenne (omani ei riitä tasollenne).

Uskotteko jo että uhka teitittelynne osumisesta tuulettimeeni on huomattava vai onko minun tarkennettava vastalausettani teidän minuun kohdistuneeseen teitittelyyn ?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #13

Pyydän anteeksi, yritin vain olla €urooppalainen. Saksassakin teititellään nyt aivan lähisukuun kuulumattomia 15+ -vuotiaita.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #15

Anteeksi pyytönne on hyväksytty kreikkalais-suomalaisittain, vaikka nousseiden kustannusten vuoksi emme voi teille tätä palvelusta tehdä ilmaiseksi! (Arvonverolain pykälän 8c mukaan arvonlisäverovelvollinen on tilaaja!).

Tämä anteeksipyytönne jälkeen kertomanne asia olikin suuri ongelma oleskellessani Saksassa, ehkä juuri siksi siirryimme alas vetelehtimään oliviipuun alle tilaamaan teiltä teidän valmiiksi maksamianne pitsoja Suomesta! (näitä ei koske edellinen tilaaja/toimittaja laki!)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Henri, tottakai talouden lait ovat lahjomattomat mutta...

Persut puhuu kovasti pienen ihmisen puolustamisesta, ja samaan lauseeseen talouskurista.

No, tarkennetaan: Persut puhua puputtavat suomalaisen pienen ihmisen puolesta, mutta Italian- ja muiden velkamaiden pienistä ihmisistä ei mitään.

Te persut olette populisteja kaikessa kun suun avaatte.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ette ole siis lukeneet kirjoituksiani?

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83516-t...

Vilkaiskaapa vaikka tuosta aivan lopussa olevasta linkkikimarasta. Minä nimenomaan olen pitänyt esillä kriisimaiden hädänalaisia puheenvuoroissani jo tuolloin. Esimerkiksi valtiovarainministeri Urpilainen (sd.) otti asiat vasta aivan hiljattain puheeksi ("sosiaalinen kriisi").

Olen pettynyt teihin, parahin Tyry. Tuntuu jotenkin siltä, että te haluatte taivuttaa tosiasiat sellaisiksi, että se sopii paremmin tarkoitusperiinne.

Pentti Järvi

Toveri Tyry ei taatusti ole ollut lukemassa kirjoituksiasi ainakaan säännöllisesti, sillä jos olisi ollut, puumerkkinsä olisi taatusti jättänyt tavalla tai toisella.

PS. perjantaina Espanjassa päätetään, nostetaanko ALVia (IVA) ja tuloveroa (IRPF).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Hyvä huomio tuossa jälkikirjoituksessa. Katsotaanpa miten käy.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #22

Kreikassa taasen lasketaan ravintoloiden, ravitsemusliikeiden ja hotellien ALVia "sopivasti" ennen lomakauden alkua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä
Olli Polli

Ups! AfD onkin optimistinen, vaikka onkin Euroa vastaan.

"Saksan Anti-Euro „Alternative für Deutschland“ (AfD) puolue nousee kohisten. Puolueen kannatus on kiivenyt jo viiteen prosenttiin ja puolueen puheenjohtaja Bernd Lucke ennustaa Saksan saavan D-markkansa takaisin viimeistään 2020."

Lainaus erään Usaristin aloituksesta nimeltä Troikka, Kreikka und Vaterland.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Viimeistään. Eikä herra Kondradkaan nyt viittä vuotta sementoinut.

No, jos Suomea aivan oikeutetusti pidetään Berliinin sylikoirana niin tämä tietää ihan hyvää. Tällaisia ulostuloja kun ei oikein näkynyt vielä muutamaa vuotta sitten.

Moniko suomalainen mahtoi pitää eurosta eroamista hyvänä ideana esimerkiksi 5 tai 10 vuotta sitten? Tässä mielessä näinä viime vuosina on tapahtunut paljon. Projisoiko kehitys itsensä tulevaankin? Aika näyttää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitän Teitä blogista, jonka ajankohtaisuus on nostettu esille jo aiemmin 2011.

Usko Kreikka- ja siis euro- ja velkaongelman lyhytkestoisuuteen sai Olli Rehnin riemuitsemaan jo toukokussa 2010 voitetusta kriisistä. Mutta ennen po. lausunnon antamista yksi häneltä puuttui ja sen mukana kaikki: kriisin sisäinen tunteminen? (Uusin komission arvaus on: elpyminen alkaa 2014?)

Gallupeissa taas puhutaan jo AfP:n eli Äijäpuolueen tahi Saksan persujen 19,2%:n sympatiseerauksesta:
http://www.talouselama.fi/uutiset/saksan+persut+hu...

Johnny Åkerblom puolestaan puhui 22.4.2013 kultivoidusti ja hieman Konradin suuntaisesti (niin ymmärsin), mutta hän on ollut eläkkeellä sitten 2012.

P.S.
Hyppäsin tähän US-karavaaniin kesällä 2011 ja kiintoisaa on ollut. Hämmästelen yhä keskustelun vähäisyyttä itse median piirissä ja EU-tiedotuksen heikkoutta: sitä voisi jo nimittää ns. tervaperseisyydeksi, kuten basso Martti Talvela osuvasti kuvasi erään virkakunnan aktiivisuutta...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #29

Mistäs blogista mahtaa olla kyse?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #31

Kas, unohtui. Siis blogin yhteyttä tähän vanhempaan tarkoitin:
http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83516-t...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #34

Jaa tuo. No se nyt sattui pistämään silmääni, kun rupesin haeskelemaan vähän vanhempia kirjoituksiani tästä talouskurisopasta. On tuo mentaliteetti päättäjillä noista päivistä tainnut hieman "persuuntua"?

Olli Kankaanpää

Henri, lähden tiistaina aamuyöllä Berliiniin, suosikki valtiooni. Ihmiset ovat ystävällisiä ja tavarat ovat halpoja. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että säästäminen on mennyt liiallisuuksiin. Olen Keynsiläinen.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

http://www.tradingeconomics.com/spain/balance-of-t...

http://www.tradingeconomics.com/portugal/balance-o...

http://www.tradingeconomics.com/greece/balance-of-...

Heikohkoa on kiristellä vyötä, kun vienti ei vedä.

Kuka tahansa joka on Etelä-Euroopassa elellyt tietää, että byrokratia ja korruptio on tappanut ja tappaa jatkossakin lähes minkä tahansa orastavan liiketoiminnan, poislukien harvat erittäin tuottavat poikkeukset. Jos eivät verot ja muut maksut ole jo ennen sitä tappaneet.

EU:n lisäkapulat vain hankaloittavat toimintaa. Kukaan tolkullinen ei sinne aloita minkäänlaista liiketoimintaa, muutoin kuin pimeästi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Talouskurit alkavat näkymään jo monissa EU-maissa vaikka eivät ole eurossa mukana. Nimittäin EU:n suurimmissa maissa on kriittisyys EU:ta kohtaan kasvanut merkittävällä tavalla mielipidekyselyjen mukaan. Eikä se nyt olekaan mikään ihme. Päinvastoin. Ihme olisi jollei eri maiden kansalaiset huomaisi missä mennään ja mihin johtaa EU:n organisaation kehittelemät toimenpiteet.

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2013/04/25/luo...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kuten tuo herra Konrad asian ilmaisi: Eurooppa olisi etusijalla. Päättäjille se tuntuu olevan yksi hailee, euro olisi kivampi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset