Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Mitä sanoin Joensuussa?

Käytin noin kaksi minuuttia sallitusta kolmesta minuutista pitämässäni puheenvuorosta lähetekeskusteluun EU- ja eurolinjasta. Monta tulkintaa on tuosta puheesta tehty. Uutismediasta Yleisradio ei nyt saanut nimeä oikein, Helsingin Sanomien viesti oli aika hyvä. Olli Makkonen on niinikään kirjoittanut oman tulkintansa. Monien virkkeiden seasta löytyy oikea viestikin. Herra Makkonen kirjoittaa: "Henri on viime aikoina kirjoittanut melkein yksinomaan kirjoituksia, joiden sanoma on se, ettei sisäinen devalvaatio toimi vaan tarvitsemme oman rahan." Näin se on.

Mitä itse asiassa sitten verbaalisesti kerroin? Kerroin, ettei puolueestamme löytyne kovin montaa henkilöä, joilla olisi kielteisempi näkemys euroon kuin minulla. Kerroin sen, että nyt jo muutkin ovat havaihtuneet siihen tosiseikkaan, että "maiden tukipaketit" ovat olleet itse asiassa pankkitukia. Attac oli tähän todellisuuteen herännyt.

Kerroin, että tyytymättömyys koko europrojektiin kasvaa jäsenmaissa. Hollannin hallitus linjasi tiukahkosti, mitkä asiat tulee olla kansallisella päätöksentekotasolla. Heillä tilanne on se, että euromyönteiset puolueet joutuvat ottamaan kriittisemmät puolueet huomioon ja linjaa on siksi "kovennettava".

Kerroin, että olisi aika kertoa mitä vaikutuksia yhteisvaluutalla on Suomen talouteen. Miksei maahamme investoida? Miksi meillä on vaihtotasekriisi? Mitä sisäinen devalvaatio - koska ulkoista ei voida suorittaa - tarkoittaa sisämarkkinoillemme, veropohjallemme ja työttömyyslukemille?

Tämän idea on, että kun nämä aiheet tuomme esille (toivottavasti) niin hallituskin joutuu ottamaan kantaa näihin hyvin ikäviin kysymyksiin. Kansalaisille alkaisi tulla relevanttia tietoa.

Kerroin, ettei Perussuomalaiset voi tehdä yksinään linjausta euroerosta, eikä sitä voi valitettavasti tehdä yksistään suomalaisetkaan. Asia pitää sopia poliittisesti. Pitää ns. "antaa muillekin maille kunnia hoksata" kuinka typerä idea rahaliitto on. Kun nämä maat tajuavat sen itsekin, tulisi PS:n olla valmiita purkaa koko mieletön projekti.

Tätäkin joutunen avaamaan. Nimittäin taloudelliset kustannukset euroerosta ovat mitättömiä, 10-20 miljoonaa euroa kenties. Mutta poliittinen hinta on kova. Suomi olisi se syntipukki, joka tuhoaisi euron; eikä niinkään se, että koko yhteisvaluutta on alun alkaenkin ollut tuhoontuomittu projekti.

Katsokaa ympärillenne. Jos meidän sangen kauniit nuorisotyöttömyysluvut herättävät huolenaiheita, niin mitä arvelette näiden "60-prosenttisten maiden" hallitusten pohtivan? Tämä rahaliitto on joka tapauksessa pakko purkaa, tai sitten Eurooppa vajoaa jonnekin unohdetulle keskiajalle.

Puheeni jälkeen uudelleenvalittu puheenjohtajamme Timo Soini kehotti vilkaisemaan kirjoituksiani täällä Uudessa Suomessa. Näistä samoista kirjoituksista kumpuaa se viesti, minkä lainasin Olli Makkosen kirjoituksesta. Päätelkää siitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

32Suosittele

32 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kun juttelin Henrin kanssa "tupakkitauolla", niin oivalsin hänen puheestaan yhden hyvin merkittävän asian. Asian, josta en silloin edes halunnut mainita, koska halusin kuulla muutakin järkevää taloudesta ja sainhan minä kuulla. Kävipä siinä muitakin talousneroja esittämässä arvioitaan ja tietojaan.

Niin, tuo merkillepanemani asia. Se oli ja on juuri tämä poliittinen hinta! Tosiasiassa omaan valuuttaan siirtyminenhän ei maksaisi juurikaan enempää muutamasta kymmenestä miljoonasta. Parkkimittarit, peliautomaatit, setelin lukijat,... muutostöineen ja tietysti uuden rahan painaminen ja sen jakelu. Siinäpä ne tosiasialliset reaali kustannukset.

Sen sijaan, kun ajattelemme mitä omaan valuuttaan siirtyminen tulisi poliittisesti maksamaan juuri nyt, niin siitä joutuisimme maksamaan "yli hintaa" juuri nyt, kun koko eurooppa ja muukin maailma on kriisissä. Jos me Suomalaiset eroaisimme tällaisena aikana yhteisvaluutasta, niin saisimme kaikkien vihat niskaan poliittisilta tahoilta ja siksi joutuisimme maksamaan hyvin korkean hinnan erosta.

Eurosta olisi pitänyt erota silloin, kun se olisi ollut edullista. Silloin, kun näitä tukipaketteja ei vielä olutu päätetty maksaa. Nyt ne maksaa jokatapauksessa.

on kuitenkin nähtävä myös tulevaisuuteen. on tulossa vielä sellainen tilaisuus, jolloinka ero yhteisvaluutasta ei maksakkaan kovin paljon ja tuolloin on myös muitakin halukkaita lähtemään eurosta. Siinä vaiheessa Suomen tulee olla ensimmäisten joukossa. Kyllä jämpti on näin ja tuokoot nämä meidän Henrit, Huopaset, törnqvistit, Hurrit,... esille sitten sen miksi se on silloin kannattavaa.

Tapio Vehmaskoski

Tämä "...olisi ja olisi..." on tyhmää retoriikkaa. Asioita pitää pohtia ajatella sekä toimia kylmän rauhallisesti ilman luuloja, koska kysymys ei ole pelkästään meistä vaan myös jälkeemme tulevista.

Suomalainen vanha ajattelumalli: "Mitähän ne muut ajattelee meistä", ei sovi toimintamalliin, jossa ajattelemme rauhallisesti ja päättävästi Suomen etua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Otin pitkän aikalisän tälle kommentille, koska en oikein osannut alkuun valita sanoja siten, mikä olisi minusta antanut oikean kuvan.

Tilanne on, että kyllä nuo europäättäjät tietävät tämän olevan kerrassaan surkea kokeilu. Politiikot ovat vain niin uppiniskaisia jääriä, etteivät he vaan halua myöntää toimineensa virheellisesti. Heidän tulee omasta mielestään olla ikäänkuin erehtymättömiä.

Mikä suunnaton helpotus se olisikaan, jos voisi vierittää syyn epäonnistumisesta jollekin muulle taholle? On mielestäni aivan selvää, että Suomi demonisoitaisiin Infernon alimmille kerroksille.

Merkel on valmistautumassa vaaleihin. Voisiko hän ottaa puhujapöntössä nyt sellaisen otteen kertoen, että tää oli ihan shaibaa?

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #28

Mutta ne europäättäjät putoaisivat varsin nopeasti palleiltaan korttitalon romahtaessa, ja uudet valtaan nousijat taas kiittäisivät Suomea kaukonäköisyydesta ja rohkeudesta toimia päättävästi kriisitilanteessa.
Voittajat kirjoittavat historian.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #95

He saisivat vielä marttyyrin kruunun entisen loistonsa lisäksi. He kertoisivat kansoilleen, miten kaikki oli "juuri järjestymässä" (kuten nyt on viimeisen neljän vuoden ajan sepitetty), mutta sitten tulivat selkäänpuukottaja-suomalaiset ja tuhosivat kaiken.

Petri Kivikangas

Olisiko se pitkällä tähtäimellä niin huono asia jos Suomi laittaisi alulle huonosti toimivan valuutta-alueen hajoamisen? Ennen pitkää eurooppalaiset vielä kiittäisivät Suomea tästä. Poliittisen kustannusta on vaikea arvioida, mutta taloudelliseen kustannukseen on olemassa arviot. Itse valitsen mieluummin poliittisen kuin taloudellisen kustannuksen, koska Suomen talous ei tule kestämään myöhäisen euroeron/euron hajoamisen aiheuttamaa taloudellista kustannusta.

http://petrikivikangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/14...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tavoitehan meillä on sama. Metodeista on hyvä käydä keskustelua myös puolueen sisällä.

Petri Kivikangas Vastaus kommenttiin #44

Toivoisin sinun perustelevan paremmin miksi poliittinen kustannus on mielestäsi niin suuri että Suomen ei kannattaisi erota yksin. Itse uskon että poliittinen kustannus on liioiteltua, koska Suomi käytännössä vain siirtyisi Englannin kaltaiseksi EU:n jäseneksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #45

Kyllä minä voin sen tehdä. Kuten sanoin, puolueen sisällä.

Petri Kivikangas Vastaus kommenttiin #48

Hm? Siis et ole halukas perustelemaan julkisesti kantaasi?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #52

Kovin seikkaperäisiin yksityiskohtiin on turha mennä tällä palstalla. Avauksessa kävin tuon lävitse. Eihän näkemykseni ole välttämättä se "absoluuttisen oikea totuus", ja jos se ei sitä ole niin silloinhan on turha antaa poliittisille vastustajillemme mustaa sinisellä?

Petri Kivikangas Vastaus kommenttiin #54

Äh. Juuri tämä on asia joka minua ärsyttää suomalaisessa politiikassa. Ei uskalleta keskustella asioista, koska pelätään että poliittinen "vastustaja" käyttää kriittistä keskustelua hyväkseen. Näin ei kyllä edistetä ainakaan Suomen asiaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #57

Persut on kuin vainottu uskonlahko. Paljon mystiikkaa on siinä, että parempaan tietoon pääsee käsiksi vain sisäpiirissä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #59

Vaikea on mennä arvailemaan, millä hallitusta kiristetään. Ainakaan julkisuuteen asti mitään järkeviä perusteluita tai lukemia hallitus ei ole halunnut esittää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #57

Juurihan tässä keskustellaan asioista - aivan riittävällä tarkkuudella. Suurinta pihtausagendaa ja salausvaltaa käytetään varsinaisten päättäjien ja harmaiden eminenssien tahoilla.
1970-luvulla oli vitsi: Mitä Karl Marx sanoisi, jos hän heräisi eloon? "Kaikki maailman proletaarit - antakaa anteeksi!" Nyt on vain toivottavaa, että tähän kriisiin herättäisiin hieman aikaisemmin.
Jos hallituksemme kantaisi poliittista vastuuta hyväksymiensä Kreikka-sitoumusten loppuun (2058) asti, Katainen olisi 97-vuotias ja Urpilainen 93-vuotias...

Jonas Hellgren

Poliittisen hinnan maksaminen kestää enintään pari kuukautta.
Jos odottelee muita lähtijöitä mukaan, niin sitten se on jo liian myöhäistä.

Ilkka Huotari

Klikkasin suosittelun, mutta en ole ihan varma mikä se poliittinen hinta olisi, vaikka Suomi nopeuttaisikin euron hajoamista. Tässähän voi olla periaatteessa eri mahdollisuuksia:
- Tilanne korjautuisi muissakin maissa, Suomesta tulisi sankari joka lopetti kärsimykset.
- Tapahtuu jotain muuta, mutta ihmiset unohtavat siihen johtaneet syyt ja keskittyvät vain sen hetkiseen tilanteeseen.
- Eliitin mielestä Suomi on tietenkin ikävä maa, mutta se on voi-voi.

Yleisesti ottaen tuntuu että imagojutut eivät tule kovinkaan kalliiksi loppujen lopuksi. Ihmiset ymmärtää... jos ei nyt mitään holokaustia ala järkkäämään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Imagojuttuja miettiessä lienee paikallaan miettiä sitä imagoa, mitä meille suomalaisille on tarjottu yhteisvaluutta eurosta. Niitä mielikuvia, mitä oma kansallinen kelluva valuutta tarjoaa (nippu vääriä uhkakuvia.)

Jos tällainen menee läpi hyvin koulutetussa maassa kuin 25 euron seteli niin miksei vastaavanlainen masinoitu sumutus menisi läpi muuallakin?

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Henri. Puhuit asiaa, mutta se, että "...hallituskin joutuu ottamaan kantaa näihin hyvin ikäviin kysymyksiin" - näyttää epätodennäköiseltä.

Tämä hallitus on niin sitoutunut EMU:n/EU:n liittovaltioon (Saksan talutuksessa), että puhuminenkin €urosta kriittisessä muodossa, tuntuu olevan hallituspuolueissa kiellettyä.

Sama linja näyttää olevan virkamiestasolla (VM/Hetemäki).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllä hallitus vaan joutuu ottamaan kantaa. Käymme vaaleja ensi ja sitä seuraavana vuonna (mikäli vaaleja käydään ennakkokaavailujen mukaan.)

Näitä kysymyksiä kun nostetaan esille niin näyttäisikö valtioneuvostopuolueet toteen oman hapuilunsa ja "tietämättömyytensä"?

Tämä on pitkän matkan juoksulaji, näin urheilutermejä käyttäen.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Eurosta eroaminen tarkoittaisi myös eroa EU:sta. Minä en ainakaan pysty kuvittelemaan tilannetta, että aivan omaa devalvoitipolitiikkaansa omalla valuutalla harjoittava maa voisi olla EU:n jäsen.

En pidä mahdollisena säilyttää yhteisen talousalueen jäsenyyttä ja etuja, jos toiminta muutoin on täysin erillistä. Uloshan EU:tsta silloin joutuisi. Sen jälkeen olisi vain kysymys siitä, miten monta seuraajaa Suomi saisi, ehkei yhtäkään.

Ne EU-maat, joilla on oma valuutta, noudattavat kyllä visusti EU:n säännöksiä. Ainoa, mitä ne voivat tehdä valuutallaan, on sen kelluttaminen eli valuutan arvo määrittyy markkinoilla. Punta ja kruunu vahvistuvat ja heikkenevät markkinareaktioiden mukaan, eikä niin, että Ruotsin tai Englannin hallitus siitä päättäisivät.

Henrin esitys merkitsisi aktiivia omaa valuuttapolitiikkaa. Epäilen sen kestävyyttä. Sehän voisi toimia vain EU:sta erilllään. Entä sitten, jos EU todella hajoaisi, mitä en usko. Siitä seuraisi avoin kauppasota maakohtaisine sarjadevalvointeineen, eikä suinkaan hyvinvoinnin nousu ja velkaantumisen vähentyminen.

Onhan se tavallaan ansiokastakin kaupata mahdotonta ratkaisua, kun siinä voi vetää ihan omaa kunniakasta linjaa, joka ei johda lehtikirjoituksia kummempaan tulokseen. Siinä sitä kelpaa kellotella asiantuntijana asiassa, johon ei esitellyilla keinoila pääse mitenkään vaikuttamaan.

Tapio Vehmaskoski

"...Eurosta eroaminen tarkoittaisi myös eroa EU:sta..."
--------------------------------

Ei tarkoita.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se sisäinen devalvaatio toimii vielä huonommin. Kannattaa ehkä pohtia sitäkin?

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Jos katsot Riksbankin minuutteja, sieltä löytyy analyysiä eri ohjauskorkojen vaikutuksista:
http://www.riksbank.se/Documents/Protokoll/Penning...

Kyse on siitä, kuinka paljon keskuspankki painottaa työllisyyttä, omasta mielestäni siihen olisi Ruotsissakin ollut jo syytä enemmän. Eli ohjauskorkoa olisi voinut jo viimekerralla laskea. Eikä ole mitään EU-säädöksiä, jotka estäisivät keskuspankin epäkonventionaaliset keinot.

Mitä tulee kauppasodan mahdollisuuteen euroopassa, en oikein näe sille perusteita. Kyllä valuuttakurssit aika hyvin seurasivat valtioiden taloudellista tilaa ennen euroakin.

Mitä tulee mahdottomiin ratkaisuihin, katsopa vielä uudestaan Riksbankin paperia. Erityisesti kuvaa: "Figure 2. Unemployment in selected countries". Ovatko kuusi oikeanpuoleista valtiota sisäisiä delvavoitsijoita tai sellaisia jotka flirttailevat sisäisen devalvaation kanssa? Vastattuasi tähän, mieti vielä ketkä ovat mahdottoman ratkaisun kauppaajia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Suosittelin linkistä ja erinomaisesta havainnosta. Pikemminkin pitäisi kiittää linkistä, jonka joudun toistaiseksi laittamaan kirjanmerkkeihin. Jos loppuviikosta ehtisi siihenkin syventyä.

Kiitos linkistä. :)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Määttä, lukisin mielelläni kirjoituksiasi. Ole kiltti, ja kirjoita. Hyvää luettavaa on aivan liian vähän, ja US Puheenvuoron heikkous on, että yksittäisiä kommentoijia on vaikea seurata.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Timo Soini kehotti vilkaisemaan kirjoituksiani täällä Uudessa Suomessa."

Kun luin Karjalaisen päätoimittajan kolumnin eilisestä lehdestä koskien lauantain kokousta; tuolla Soinin lauseella on suuri painoarvo.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tarkoitat varmaan sunnuntain kokousta? Vai olisiko paikallinen sanomalehti osannut jo aavistaa lauantaina sen, mitä tulen sunnuntaina kertomaan? =D

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tarkoitan kyllä lauantain kokouksesta tehtyä kolumnia eilisessä lehdessä. Soini lienee nyt niin korkealla kuin ylipäätään ihminen voi kannattajiensa nosteessa olla. Jos sellainen henkilö korostaa jotain - sillä on varmastikin iso merkitys. Sisältöä oli lyhyesti noteerattu Karjalaisessa tänä aamuna, mutta kaikkien puheenvuorojen osalta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #21

En ymmärrä. Puheenvuoroni käytin sunnuntaina. Yhtä kaikki, tämä lienee enempi sivuseikka.

Eihän esimerkiksi Yleisradio vaivautunut katsomaan kahdelta jättiscreeniltä nimeäkään oikein. :D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämän verran nettiversiossa. :D

Tarvinnee käväistä sitten kirjaston lehtisalissa, jahka porotus hieman tyyntyy.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Näen kyllä tuon poliittisen ongelman olla ensimmäinen aloitteellinen Eurosta lähtemiseksi. Pitää kuitenkin muistaa muutamia asioita:
1. Olemme melko vientiriippuvainen valtio, noutaja tulee väärällä rahapolitiikalla nopeammin ja rajummin kuin monessa muussa paikassa.
2.Yhteiskuntamme on melko kehittynyt ja meillä on monimutkainen julkinen sektori. Tämän purkaminen sisäisen devalvaation oloissa olisi katastrofi.
3. Muilla euromailla ei ole tänne paljoa sellaisia kytköksiä, joita he jäisivät erossa suremaan.

Jos nyt esimerkiksi kävisi niin, että euroa ruvettaisiin pitämään pystyssä jollain todella erikoisilla keinoilla, meidän olisi pakko lähteä ja ottaa poliittinen riski. Kuvitellaan että tulisi vaikka SOMTJFF (Special Outright Monetary Trasnactions Just For France). Jos emme eroa, tärkeintä on varmistaa, ettei tule mitään politiikkaa, joka keinotekoisesti helpottaisi muita maita. Ainoastaan EKP:n tasapuoliset elvytystoimet voidaan sallia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nauratti tämä akronyymien villitys, jota toden totta on näkynyt euroalueella. Uusilla hienoilla kirjainyhdistelmillä käydään mittavaan taistoon yhä pahenevan työttömyyden edessä.

Ranskaa voisi auttaa inauksen verran myös ohjauskoron lasku. Se vain, että puntarin toisella puolella Saksa saattaisi lähteä raiteiltaan.

Kuitenkin hyvä havainto tämä, että Ranska on niinikään yksi kriisimaista. Tämän vuoksi Ranska ajaakin "kriisimaiden linjaa": EVM auki pankeille ja sassiin. Eurobondit, merci.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvää settiä Henri. Onneksi olkoon saamastasi palstatilasta!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kehujen tullessa toisesta leiristä, pitää erikseen kiittää: kiitän.

Toivoisin, että myös siellä SDP:ssä havahduttaisiin näihin sisäisten devalvaatioiden ongelmiin. Toivoisin, että siellä havahduttaisiin myös siihen, mistä syystä näihin joudutaan "vaihtoehdottomuuksien vuoksi".

Aikaa tietysti kuluu liiaksi, kun puolueenne keulakuva joutuu ravaamaaen euroryhmän riitaisissa kokouksissa kotimaan asioiden kustannuksella.

Haluavatko muut puolueet antaa meille tässä asiassa ns. "etulyöntiaseman"?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

SDP:ssä (kai) kukaan ei ole sisäisten devalvaatioiden suuri ystävä, ja ne ovatkin euron huonoin puoli. Samalla kilpailukyvyltään vahvimmat maat saavat ansiotonta windfall-hyötyä valuutasta joka on heille liian matala.

Euron ongelmat siis nähdään, mutta kyse on siitä ovatko haitat suuremmat kuin hyödyt. Samanlaista pohdintaa käytiin Ruotsissa 1990-luvulla maan tunnetuimman ekonomistin Lars Calmforsin johdolla, joka on periaatteessa demari vaikka virallisesti ymmärrettävästi kiistää.

Suurin kärsijä eurossahan ei ole Suomi tai muut vahvat maat, vaan nimenomaan Kreikan ja Espanjan kaltaiset heikot maat, jotka pakotetaan sisäiseen devalvaatioon.

Suomessa 1990-luvun alun lamassa sisäistä devalvaatiota ulkoisen sijaan kannatti vain kokoomuksen oikea laita ja muutamat harvat muut.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #38

Varsin taidokkaasti naamioitu viesti: "kilpailukyvyltään vahvimmat maat" tunnetaan täällä meidän leirissä viisikirjaimisella erisnimellä: Saksa.

Miksei Lipposelle aikanaan kelvannut ruotsalaisten raportit EMU:sta, kun rahaliiton selvitystyötä tehtiin?

Tuossa olette aivan oikeassa, että suurin kärsijä on joku muu kuin Suomi. Se ei silti poista sitä tosiseikkaa, että Suomikin on siirtynyt kärsijöiden puolelle, ja vahvistaa tätä positiotaan askel askeleelta.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #43

Kuvittelisin joillakin olevan ajatuksena ettei Saksaa ja joitakin muita maita sen lisäksi haluta ajaa sisäiseen devalvaatioon. Silloin vain menetettäisiin heikompien maiden sisäinen devalvaation hyötyjä joilla tavoiteltiin niiden kilpailukyvyn suhteellisen aseman parannusta. Jotain paranemista siinä suhteessa onkin jo nähty.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #43

Lipposen linja oli että kaikkiin pöytiin on päästävä. Joskus saatiin kaksikin lautasta :P

Kaiketi osin taustalla oli kylmän sodan kauhuja. Silloin monet muutkin kuin SDP painottivat, että länteen on integroiduttava niin paljon kuin voidaan.

Ruotsillahan vastaavaa historiallista painolastia ei periaatteessa ole.

Jos euroon liittymisestä oltaisiin päätetty 5-10 vuotta myöhemmin, Suomi ei varmaan olisi mukana. Kylmän sodan Venäjä-kauhut olisivat jo laimenneet.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #73

Ihan henkilökohtainen arvauksenne: milloin puolueenne alkaa korjata näitä tehtyjä suuria virheitä?

Voitte käyttää kiintopisteinä esimerkiksi kannatus- tai työttömyyslukemia.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #74

Odotan sdp:ltä kantaa, mitä politiikkaa ajavat nykytilanteessa. Sdp:llä ja Ps:llä on liian helppo löytää yksimielisyys Lipposen politiikkavalinnoista. Heinäluoma näkee jo viiden vuoden päähän millaista tuhoa euro tulee tekemään sdp:n kannatukselle mikäli talouskriisiin ei löydetä ratkaisua.

Ratkaisuista Sdp (ja myös Lipponen) vaikenee. Mitä muuta kannattavat kuin tukipaketteja. Ihan tiedoksi Jutalle ja Eerolle, tukipaketit ovat vain laastareita eivätkä ratkaisuja.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #74

Ihan henk.koht. arvauksena SDP, Keskusta ja ehkä muutama pienempi puolue alkaa vaatia euron purkamista siinä vaiheessa, kun Euroopassa aletaan käydä laajaa _todellista_ keskustelua euron ongelmista.

Vielä tässä vaiheessa kun euron ongelmista keskustelevat Euroopassa käytännössä vain äärivasemmisto ja populistipuolueet, olisi poliittinen itsemurha lähteä vaatimaan euron purkamista. Itseltänikin on kysytty kymmeniä kertoja olenko impivaaralainen tai persu, kun olen esittänyt eurokriittisiä kantoja.

Jos ajallisesti täytyy arvioida, vaikkaan euroalueen purkautuvan joskus vuosina 2020-2025, mutta yksittäisiä maita voi lähteä jo sitä ennen.

Prosessia pitkittää se, että jokaisessa maassa on korkean tason poliitikkoja ja virkamiehiä joiden ura perustuu täysin EU:hun, kuten Alexander Stubb ja Olli Rehn.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #91

"Prosessia pitkittää se, että jokaisessa maassa on korkean tason poliitikkoja ja virkamiehiä joiden ura perustuu täysin EU:hun, kuten Alexander Stubb ja Olli Rehn."

Eli aika alas Suomen talouden pitää pudota näiden poliitikkojen ja virkamiesten kunnianhimon tähden. Kansalaisten kannalta on ikävää että media antaa yksipuolisen positiivista kuvaa EMU:n näkymistä ja käyttää globalisaatiota savuverhona kriisimaiden, siis myös Suomen ongelmille.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #91

Ihailen kyllä realististen oloista näkemystänne. Tätä todellista keskusteluahan toivoin itsekin.

Ihan meidän suomalaisten vuoksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #91

Bingo, Koskela. Kommenttisi on tyhjentävin analyysi poliittisesta pattitilanteesta, mihin mantere on ajautunut. Mielestäni "persunpelko" on tavattoman huono politiikan lähtökohta. Lisäksi pienen klikin uranäkymien varmistelu on vielä vastuuttomampaa. Ehkä juuri siksi sitä kutsutaan väkisin vastuunkannoksi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, tuo Henrin uusin, on jonkunlainen kompromissi-esitys.

"Pitää ns. "antaa muillekin maille kunnia hoksata" kuinka typerä idea rahaliitto on. Kun nämä maat tajuavat sen itsekin, tulisi PS:n olla valmiita purkaa koko mieletön projekti."

Tuolla kommentilla on tarkoitus silittää tietä hovikelpoiseksi puolueeksi.

Kun persut sanovat eurotukipolitiikan olleen kynnyskysymys nykyhallitukseen menemiselle, niin muut puolueet seuraavaa hallitusta rakennettaessa tulevat pitämään kynnyskysymyksenä, sitä, että Ps virallisissa kannanotoissa ei "morkkaa" eurovaluuttaa ja siitä johtuvaa valuuttapolitiikkaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Totuuden puhujia" tarvitaan, mutta viisautta on se, että muistaa elämän jatkuvan katastrofien jälkeenkin.
Kyllä hallituksemme ja ns. EU-eliittikin (mm. Olli Rehn) taitaa jo ymmärtää, mistä ovat päätöksillään vastuussa, mutta ei kai ihan kaikkea voi vain vuosi ennen EU-vaaleja enää julkisesti kuuluttaa.
Kun tuomari Seppo Mäkelä lipsautti viheltämällä väärän jäähyn, hän ymmärsi kaartaa kärsineen joukkueen aition editse ja todeta: "Nyt meni päin persettä, sori." Kenellä on kanttia sanoa näin eurooppalaisille ihmisille ja kansoille?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllä asian voi näinkin nähdä. Sitä saa henkisen yliotteen niistä muista, kun kaikkialla tiedetään PS:n olevan oikeassa. Muut joutuvat kuumeisesti miettimään niitä keinoja, joilla pystyisi siirtymään samalle puolen aitaa menettämättä kasvojaan.

...ja äänestäjiään.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksan, sekä Hollannin ja Itävallan, pitäisi ottaa käyttöön yhteisvaluutta persu (Pohjoisen Euroopan Rahayksikön Stabiliteetin Unioni; Priority European Regional Stability Union PERSU).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Viitaten Seppo Saaren kommenttiin #32: niin on. Sopiva ja hyvälaatuinen huumori toimii. Akronyymien sarallahan Euroopassa on menty jo varsin kehittyneeseen muotoon. :D

Jonas Hellgren

Onko yksi persu sitten sata soinia?

Heikki Porkka

Onneksi PS-puolueen johto näyttää ymmärtävän Henrin realimaailmassa liikkuvaa talouspoliittista ajatuksenjuoksua.
Kulisseissa suosituksia suuntaan jos toiseen on lähtenyt omasta kynästäni jo pitkään.
Välillä on tuntunut, että PS-puolueen pääkonttori ei ole kuunnellut kuin itseään, mutta nyt näyttää hieman valoisammalta, kun sielläkin on huomattu, että ydinkoneiston ulkopuolella on paljon potentiaalisia järki-ihmisiä.
Talouspolitiikan puolella ainakin Henri Myllyniemi ja Juhani Huopainen edustavat analyyttistä ja todellisuudessa elävää linjaa.

On mielenkiintoista nähdä, missä vaiheessa "virallinen Suomi" ja ennen kaikkea asioiden pimitykseen ja harhapoluille kansalaisia johdattelevat valtakunnan päämediat joutuvat nöyrtymään ja tunnustamaan talouden realiteetit. Toistaiseksi on ollut havaittavissa vain epätoivoista sinnittelyä EU:n impiwaaralaisen talouspolitiikan tukemisen suunnassa. Impiwaaralaisen siinä mielessä, että EU on hirttäytynyt omaan "impiwaaralaisuuteensa", jota myös Suomen hallituspuolueet uskollisesti noudattavat ja puolustavat.

Henri, ja esimerkiksi Juhani Huopainen, edustavat todellisuudessa aitoa yhteiskunnallista ja taloudellista uudistuslinjaa, jossa taloutta pyritään korjaamaan ainakin oman maan kansalaisia hyödyttävään suuntaan. Samalla kyettäisiin säilyttämään suhteellisen tasapainoinen kehitys yhteiskunnassa. Tämä linja ei kuitenkaan hallitukselle kelpaa!!

Kysymys kuuluukin, miksi Suomen hallitus haluaa kuljettaa Suomen takaisin Impiwaaraan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mielenkiintoinen kysymys tuossa lopussa.

Vaikka lähetekeskustelussa haettiinkin evästyksiä linjanmuodostamisessa pääosin eurovaaleja ajatellen niin toin esille myös toiveeni siitä, mitä asioita PS voisi nostaa esille talouspoliittisissa keskusteluissa täällä Suomessa koskien meitä suomalaisia.

Johannes Kytö

Erinomainen kysymys.

Infra kuten tiet rapistuvat silmissä ja myös palkkoja halutaan alentaa impivaaralaiselle tasolle.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Jos ihmiset pystyis tunnustamaan erehdyksensä yhtä hyvin kuin erehtymättömyytensä, euro olis ajettu jo alas.

Ylimielisyys ja ylpeys on vain esteenä.

Hinta markkaan paluuseen on alle sen mitä siirtymä markasta euroon.
Euron tuomat maksuvastuut on vain kannettava mukana jotka EU-aikaiset hallitukset ovat suostuneet tekemään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jos rahaliittoa perusteltaisiin yksinomaan taloudellisin perustein niin totta: se olisi jo purettu.

Mutta koska rahaliitolla ei luonnollisestikaan ole mitään tekemistä talousasioiden kanssa niin tätä hajoamista ei ole tapahtunut.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Oon joskus aikaisemminkin todennu jopa ääneen.
US sais olla ylpeä puheenvuorolaisista asiantuntijoistaan kuten Henristä.

Tuomas Taivasaho

Vaikka en Henrin puhetta kuullutkaan, uskoisin faktojen pitävän hyvin paikkansa. Sisäisen devalvaation tuhovaikutuksesta kertoviin kirjoituksiin on tuskin enää kovin paljon uutta lisättävää.

Euro on ps:n politiikkaa ainakin seuraavat kaksi vuotta ja mahdollisesti myös vielä sitä seuraavat neljä vuottakin. Siksi olisi hyödyllistä keskustella kuinka sisäiseltä devalvaatiolta vältyttäisiin.

Kaikilta eduskuntapuolueilta soisi kuulevan kannan miten suhtaudutaan EKP:n pohdintaan uusien eurojen painamisesta inflaatiotavoitteen saavuttamisen rajoissa. Ainoa syy ettei tätä ole laajemmin tehty, on ollut pankkiunionin takkuamisessa jäsenmaiden piirrustuspöydällä.

Jos minulta kysytään, ekp:n eurovaltioiden suoraa rahoittamista ei pidä ainakaan suoralta kädeltä oppikirjamaisin perusteluin tyrmätä. Haittojakin suunnitelmassa olisi, mutta onhan ne suhteutettava vaihtoehdon haittavaikutuksiin.

Hyötyjä ja haittoja oli myös markka-ajan devalvaatioissa aina jonkun kannalta, kuten rahan arvon lasku ja inflaatio. Siten kuitenkin autettiin Suomen vientiä. Samoja hyötyjä on myös euromäärän kasvattamisella sisämarkkinoilla. Jollain aikavälillä ehkä myös viennissä euron arvon heikentyessä. Hyötyjä on punnittava yhdessä haittojen kanssa ja katsottava mikä on Suomen kannalta parasta.

Kysymyksiäkin on monia. Autetaanko vain velkamaita vai kaikkia euromaita ekp-osuuden mukaan. Suomen etu on tietenkin ekp-osuuden mukaan. Seuraava kysymys on, miten elvytysvarat käytettäisiin. Maksamalla valtion velat pois, julkisin investoinnein, sekä että, ja mihin kohdentaen. Julkista investointivelkaa on mahdollisesti kolme mrd. kuntakenttä huomioiden.

Jotain sääntöjä luulisi tarvittavan ettei mene aivan villiksi kähminnäksi. Miten estettäisiin ettei vain kasvateta pankkiiripiirien kassaa ja arvopaperien hintaa elvyttämättä taloutta. Pieni ei ole sekään mahdollisuus, että eurot päätyisivät joistakin euromaista suoraan Sveitsiin salaisille tileille. Komissiolle voisi ajatella valvojan ja luvan antajan roolia jäsenmaiden elvytysohjelmaehdotuksille.

Euro ei ole vielä kuopattu eikä lähiaikoina tulla kuoppaamaankaan. Ps ja Henri voisi elää tätä päivää euro-politiikkaa tehdessään. Hatusta kun voidaan nostaa vielä monta temppua euron jatkon turvaamiseksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jos ns. "inflatointi" kelpaa Saksalle niin ei Suomen tulisi asettua poikkiteloin.

Vai mitenkä? Entäpä jos Saksakin "ulosliputtaa" tuotantonsa pois Euroopasta? Entäpä jos Saksaan muodostuu hillitön kupla ylikuumenemisen seurauksena? Haluaisiko Saksa ensinnäkään ottaa tätä riskiä?

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

1. Euron inflatointi jäsenvaltioita tasapuolisesti kohtelevin menetelmin
2. Sisäinen devalvaatio
3. Oma valuutta

1 ja 2 eivät ole toisensa pois sulkevia, mutta 2:sta saisi olla erittäin vähän. Olisikohan Suomen viisasta aloittaa vakava keskustelu Saksan kanssa euroerostamme. Eivät saksalaiset tyhmiä ole, he ymmärtävät kyllä. Vaihtoehtona voisi olla Ranskan kanssa koalition kerääminen saksaa vastaan ja euron pakkoinflatointi, jolloin saksa kuplaantuisi. Tietenkin esittäisimme asian hyvin kohteliaasti, ettei tulisi mitään epäilyksiä kiristysyrityksestä.

Tuomas Taivasaho

Kuten sanoin, inflaatiotavoitteen rajoissa. Onko inflaatio tällä hetkellä suurin euroalueen ongelma huikean talouskasvun ohella. Väittäisin ettei inflaatio ole euroalueen kokoisella valuutta-alueella yhtä herkästi laukkaava kuin vaikkapa markka-Suomessa nähtiin. Paperitalouden puolella inflaatiota varmasti nähtäisiin ihan putaiden odotuksien vaikutuksesta. Japanin kokemukset?

Tuomas Taivasaho

Saksan kilpailukyky on euroalueella liian kova nykytilanteessa. Jos siellä inflaatio nostaa palkkoja, kilpailukyky euroauleella heikkenee, jolloin tasapaino paranee. Ollaan johdonmukaisia ja puhutaan myös hyödyistä, kun keskustelua käydään. Vain haitoista puhuminen on kyllä ymmärrettävää euroa manalaan argumentoidessa, mutta ei rehellistä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #66

Viittaatteko tähän Jörg Asmussenin lausuntoon?

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #69

Ajattelin kyllä ihan omiani, vaikka samasta asiasta onkin kyse. Epätasapaino on ratkaistava jotenkin. Muuten kriisimaiden tehostamistoimenpiteet ovat olleet turhia.

Leikkaukset alkavat olla tiensä päässä. Olet johdonmukaisesti argumentoinut sisäisen devalvaation haittoja. Kun haitat alkavat näivettämään jo kilpailukykyisimpiäkin maita, on tehostamis- ja leikkaustoimissa menty jo liian pitkälle.

Kreikkalaisten elämäntyyli ei enää ole tämän talouskriisin läpikulun aikana johtamassa epätasapainoon. Saksalaisten puritaanisuus sen sijaan on vakava talouskasvun este. Taloususkovaisille talous on elämää tärkeämpi kysymys, vaikka sitten oman kropan kustannuksella.

EKP:llä tuskin on vielä harkittavana (pöydällä) kaikkien euromaiden velkapapereiden ostoasia. Asia vielä eteen nostetaan, kunhan aika on muutoin sopiva ja sakemannin kaapunsa hupun päänsä yli vetää ja katsoo maailmaa. Tämän kriisi kaikki vaiheet on elettävä läpi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #86

Niin, siis Saksa on ajatellut trimmaavansa itsekin vain lisää. Tämä lienee jotain aivan muuta kuin "inflatointia"?

Kuka kelkassa pysyy, jos Saksa edelleen pitää nollalinjaa palkkatasossaan, tai kenties hieman saksii sieltä lisää?

Toivotan oikein paljon rohkeutta teille, jotka pidätte tätä "kaikkien korttien katsomista", suomeksi sanottuna "vain ja ainoastaan saksalaismallisen Euroopan" rakentamista.

Bundesbankin ylitse ei EKP:ssä kävellä. Jos käveltäisiin niin tätähän olisi jo kokeiltu aikaa sitten. Keskiaika kutsuu.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #87

En ajattele kenenkään toisen päällä, enkä aja myöskään kenenkään agendaa. On enemmän poliittisten puolueiden hallussa päättää millaista ja minkä nimistä Eurooppaa rakennetaan. Koska meillä on nyt EU ja euro, katselen asiaa omien silmiripsieni alta havaiten Saksan puritaanisuuden jatkumisen haittaavan enemmän kuin hyödyttävän sen vientiä ulkomaille. Vienti kärsii euroalueelle ja kohoava euro vientiä euron ulkopuolisiin maihin.

Bundesbank ei ortodoksisuudessaan hyväksy EKP:n velkapapereiden osto-ohjelmaa. Sen laajentaminen kaikkiin euromaihin voi tuntua samalta asialta. Samaa 'väärät maat rikastuvat oikeudettomasti' ilmiötä ei ole jos myös inflaatiotavoitteesta pidetään kiinni. Velkavaltion kansalaisen ja asuntovelkaisen näkökulmasta maltillisella inflaatiolla olisi miellyttävät puolensa tässä tilanteessa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #88

Katsotaan, mitä Saksa vaalien jälkeen tekee.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Spekulaatiota mutta, Taivasaholle sen verran, ettei Myllyniemi puhunut faktaa, vaan oli paremmin ilmaistuna sovitteleva.

Seuraavaan hallitukseen ei ole mitään asiaa, jos persut eivät peräänny.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #76

Eikö tässä kaikki enemmän tai vähemmän Suomessa joudu spekuloimaan? Saksa tämän määrää, miten mennään. Ainakin toistaiseksi. Potentiaalisiksi tahtipuikon heiluttelijoiksi ovat pyrkimässä nyt hollantilaiset ja ranskalaiset.

Missä kohdin valehtelin puheessani?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näin se Euroopassa menee. Annetaan suurten maiden sooloilla ja käytetään tilaisuutemme hyväksemme realistisen mahdollisuuden iskiessä.

Tuomas Taivasaho

"If she wins the next election."

Mahtaisiko sekään riittää kampeamaan Ranskalle jotain sellaista ratkaisua läpi, joka on heille perinteisen ajattelutavan vastaista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ranskan ja Saksan näkemykset Euroopasta ovat varsin erilaiset. Pidän sitä hämmästyttävänä, jos tämä ei ole ns. auennut jollekulle.

Hannu Töyri

Niin nämä Henri Myllyniemen kirjoitukset ovat selvästi suositumpia kuin US:n toimittajien

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Suomi voi samantien olla tekninen edelläkävijä ja sähkörahan aikakaudella uutena järjestelmänä ottaa käyttöön 256 ja 512 pennin ja 1,2 sekä 8 markan kolikot. Seteleistä sitten 16,32,64 jne 1024mk asti. :>

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Henri, off topic mutta kysymys paikalla olleelle:

Saiko Hauta-aho pitää puheenvuoron PS:n tukisäätiöstä?

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/Kiista-aloi...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En ollut tuolloin paikalla, kun muut asiat olivat esityslistalla. Kannoin puoluekollegani kanssa Areenalta pahvilaatikoissa "Euro vai ei" -kirjoja Areenalta majoituspaikallamme odottavaan linja-autoon. Jouduimme tekemään näitä valmisteluja pitkän paluumatkan vuoksi, koska kuljettajaa ei passaa valvotuttaa yömyöhään tekemällä järjestelyjä vasta kokouksen päätyttyä. Mahtoikohan kuljettajamme päästä yöpuulle ennen yhtä yöllä tälläkään järjestelyllä. Epäilen.

Naureskelimme toki tuolloin, että nythän siellä voidaan ihka aitoon vasemmistoliittolaiseen tyyliin nuijia meidänkin erottamispäätöksiä lävitse.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ok, ja onnittelut ansaitusta mielipiteittesi huomioimisesta puolueessa. Kaipa joku kertoo miten siinä kävi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #82

No, tämäpä oli yllättävä huomionosoitus siltä suunnalta. Kiitän tästä hämmennyksen kera.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Oletko Henri Myllyniemi ottanut sellaista seikkaa huomioon, ja puolueesi, että talous vaan alkaa elpymään? Kauppaa aletaan käymään eri puolilla maailmaa. Talous elpyy normaalia tietä. Kaikki aikaisemmatkin lamat ovat päättyneent kaupan käynnin aloittamiseen?

Nyt persut elävät sellaisella populistisella (toiveella)että eurovaluutalle tapahtuu jotain, mieluummin kuin taloustila parantuisi kaupankäynnin aloittamisella.

Persupolitiikka perustuu täydellisesti eurovaluuttaan ja sen spekulointiin.

Persupolitiikka näyttää nyt juuri siltä, että siellä oltaisiin kovasti pettyneitä, jos lama/taantuma päättyisikin ihan niin normaalisti, kuin se ennenkin on päättynyt. -kaupankäynnin aloittamiseen, investointeihin, ja työnteon aloittamiseen.

Periaatteessa sillä, että maailman lähes kaikki maat ovat korviaan myöten veloissa, ei ole merkitystä, jos ne alkavat elpyä taloudellisesti. Elpyminenhän on kierre, positiivinen kierre. Kun sen joku aloittaa ja muut seuraavat, on lama ohi. Niin se on ollut ennenkin, miksi ei nyt?

Minä luulen, että kapitalistinen kierre, taantuma-nousukausi-taantuma-nousukausi pelastaa meidät ainakin kerran vielä, ellei maailman tappiin. Se missä tappi on, on eri tavalla arvioitavissa... Jos on...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tunnutte ymmärtävän kovin vähän itsenäisen rahapolitiikan merkitystä. Emme siten keskustele edes samasta aiheesta. Voitte aivan hyvin jättää nuo kommentit myös kirjoittamatta. Annan niiden toki olla esillä, sillä parempaahan PS-mainosta en voisi toivoa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kiitos teille. Ehkä puhumme kanssanne eri asoista, vaan kun minä sanon, ettemme puhu, niin on se teidänkin hyvä kuulla.

Valuuttapoliittiset ongelmat, vaikeatkin on korjattavissa talouden yleisellä elpymisellä.

...Kyllä jämpti on niin...

Eikö niin Te!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #102

Vilkaiskaapa tuota Ville Kauppisen kommentissa olevaa listaa siitä elpymisestä ja talouskasvusta.

Ostopäällikköindeksit ennakoivat euroalueen taantuman jatkuvan.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #102

Missä Markku näet talouskasvua. Tämä ei liene vaikea kysymys vastata.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toiveillako Suomen talous elpyy? Urpilainen esitti toiveitaan talouskasvun elpymisestä jo kaksi vuotta sitten mutta alaspäin on vain menty.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eihän heillä juuri muuta ole. No, ehkäpä sielunmessujen tarjoaminen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Verdin sielunmessusta osa "Vihan päivä, kauhun päivä, kaiken muuttaa tomuksi":
http://www.youtube.com/watch?v=ZDFFHaz9GsY

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Portugalin valtiovarainministeri on eronnut.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vai niin Portugalissa. Taitaa olla maan eväät syöty ja Saksan vaalit ovat vielä liian kaukana. Tuleekohan EKP apuun?.

Ja komissaari Olli Rehn lupailee taas kasvua vuoden viimeisellä neljänneksellä. Vetureina toimivat Saksa ja Ranska. Kukahan uskoo tuohon ennusteeseen? Tuskin Ranska pääsee nousemaan kun työttömyys kasvaa ja taitaa muuten olla nousussa myös Saksassa.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/07/0...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Korjaan. Talousministeri on eronnut. Tilalle tulee valtiovarainministeri.

Uutispätkä toimitettu Perussuomalaisille. Voi olla, että ajankohdan vuoksi tuo ei ennen aamua tule esille. =)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Talouselämä kertoo kyllä samoin kuin sinä ensin. "Portugalin valtiovarainministeri Vitor Gaspar on eronnut tehtävistään."

http://www.talouselama.fi/uutiset/portugalin+valti...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #109

Englanninkielisistä lähteistä kerrotaan, että "finance minister" on eronnut ja hänen tehtäviään hoitaa nyt myös "treasury minister":nä toimiva Alb.. queque... Äh, no kuitenkin.

Mahtoikohan Gaspar lähteä siksi, kun budjetit repesi kalsareihin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #110

Tuota arvelin syyksi itsekin. Eihän Portugalikaan voi Kreikan tavoin selvitä maalle asetetuista tukipaketin ehdoista vaikkakin on myönnetty lainan maksuun jatkoaikaa.

Muuten Kreikkaan on saapunut troikka tarkastamaan miten maa on noudattanut ehtoja. Arvailujen mukaan ei maa saisi seuraavaa 8 mrd tukierää. Jollei livetä taas ehtojen noudattamisesta. Vaikeaa on ennen kuin törmäys tapahtuu. Sitten kun Espanja ja Italia tulee tosiaankin vuoroon, niin.....

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #111

Kyllä tuohon joku hokkuspokkus-temppu löytyy (case Kreikka.) Pitää muistaa, että Saksassa äänitään 22.9.

Nyt ei kaivata suurta eurodraamaa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kertokaa herra Myllyniemi, kauanko historiallisesti ottaen toistuvat lamat,- ja nousukaudet ovat kestäneet.

Toisinkysyen, voitteko kertoa, onko niillä keskimääräistä kestoaikaa?

Edellinen nousukausi oli kai noin 17-20 vuotta kestävä. Nyt meneillään oleva taantuma lienee aika nuori vielä keskimääräisestikin.

Uskon, että "sielunkellot" soivat teillekin Herra Myllyniemi jonakin päivänä.
Minä en niitä soittele, enkä messuja pidä.

En olisi tätä Teille halunnut profetoida, mutta kun itse aloititte kommentissa no:101

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Historiallisesti tämä on mennyt n. 40 vuoden sykleissä. Suurten rytinöiden aikana ne parikymppiset pankkialan toimijat muistavat opetuksen elinikänsä. Kun sitten kuuskymppisinä eläköityvät tulevat puikkoihin lamoja kokemattomat innokkaat - ja taas rytisee.

Itse asiassa tässä on ollut 70-luvun lopussa öljykriisi, sitten 90-luvun alussa eurooppalainen valuuttakriisi, vuosituhannen vaihteessa puhkesi nettikupla (dotcom-kupla, IT-kupla) ja nyt olisi taas tarjolla valuuttakriisiä.

Huomioitavaa on, että kriisit ovat myös osittain vain paikallisia. Ei 90-luvun jälkipuoliskon Aasian valuuttakriisi juuri täällä tuntunut. Etelä-Eurooppa ei kärsinyt pahoin nettikuplasta, mutta Saksa taas kärsi (puhuttiin "Euroopan sairaasta miehestä".)

Nyt menossa oleva taantuma on poikkeuksellisen sitkeää sorttia. Se on jatkunut yhtäjaksoisesti puolentoista vuoden ajan. Tosin nyt se on "lievempi" kuin 2009-2010 aikana. Kuitenkin välillä ollut pieni spurtti oli elvytyksen ansiota: samaa kriisiähän tässä on puitu 9.5.2010 alkaneesta Kreikan tukiohjelmasta alkaen. Kreikka on edelleen selvittämättä.

Yhdysvallat hoiti tilanteen näin: tarkastettiin pankit ja tehtiin toimenpiteet (jotkut myytiin toisille pankeille, joitain ajettiin alas ja loppuja pääomitettiin.)

Euroopassa ei olla tehty juuri mitään tällä saralla. Siksi meidän tilanne Euroopassa ei tunnu ratkeavan. Meidän pitäisi tehdä jotain näille pankeille.

3000 miljardia pääomitusta ja 1000 miljardia valtiotukea. Suomen velkataakka ei kasvaisi tästä EKP:n pääoma-avaimen mukaan kuin 71,2 miljardin euron verran. Siis lähestulkoon vain tuplaisi valtiovelkamme.

Voi olla, että pankkeihin uppoaa vieläkin enemmän, mutta mitä se tuossa sitten enää tuntuu, vaikka biljoona tai pari sinne menisi lisää?

Olosuhteet ovat ongelma. Euroopassa pankit ovat liian tärkeitä yritysrahoituksen lähteitä (pl. nyt Etelä-Eurooppa, jossa yritykset eivät saa investointeihin rahaa juuri mistään) ja siten niitä ei oikein voida pilkkoa, myydä tai ajaa alas. Yhdysvalloissa tilanne oli taas helpompaa sikäli, ettei pankkikriisi ajanut koko maata kurimukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset