Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Maamme on kriisissä

Kolmessa vuorokaudessa tällä viikolla on kolme varsinaista talousuutispommia kantautunut maastamme. Maanantaina Tulli kertoi viennin ja tuonnin pudonneen roimasti. Jos jotain valonpilkahdusta hakee hyytyneestä kaupasta niin se on tuonnin romahtamisen suuruuden johtaneen välillä positiiviseen kauppataseeseen. Tiistaina kansantalouden romahduksesta kertoi Tilastokeskus, josta Uusi Suomi teki vastaavan uutisen. Tänään keskiviikkona Tilastokeskus kertoi teollisuustuotannon romahduksesta. Maamme on kriisissä.

Teollisuuslukujen rumuutta lisää lisäksi uusien tilausten jatkuminen verrattain lohduttomana. Vuosien 2008-09 syöksykierre katkaistiin elvyttämällä. Ajatuksena oli, että suhdannekuoppaa tasoitetaan julkisella rahalla, aivan kuten arvostettu brittiekonomisti Keynes on ideoinut. Se, mitä moni ei silloin nähnyt on se, että tämä ei ole pieni suhdannekuoppa. Euroopassa on niin julmetun suuri pankkikriisi käsillä, ettei tämä pöhö siistiydy pois kosmeettisilla välineillä ja toimenpiteillä.

Ongelmana on, ettei sen paremmin meillä kuin kreikkalaisillakaan ole hyviä keinoja päästä ulos ongelmista. Ainoa, mitä voidaan yhteisvaluuttaolosuhteissa tehdä on leikata ja karsia. Demokratiassa taas henkilö, joka vaalipuheissaan kertoo kuulijoilleen, että kenkää tulee, niin hän ei tule valituksi. Siksi oikeita ratkaisuja ei voida tehdä poliittisesti. Sen vuoksi tässä tarvitaan rahapoliittisia ratkaisuja, koska äänestäjät hyväksyvät mielummin ne. Ei sekään mitään juhlahetkiä takaa. Kansalaiset kyllä pystyvät hyväksymään hetkellisen kurimuksen, jos sen takana odottaa paremmat ajat.

Kreikan kohdalta näkee jo otsallakin, ettei tällaisesta paremmasta tulevaisuudesta ole tietoakaan. Pari vuotta sitten kertoessani näistä alati pahenevista ongelmista sain joitain ymmärtäviä yksittäisiä palautteita, mutta aistin jotenkin suuren yleisön pitäneen minua vain kahelina kylähulluna. Sellaisesta väännöstä ei ole kuitenkaan enää apua tämän hetken ongelmiin.

Tarvitsemme takaisin ne rahapoliittiset työkalut, jotka annoimme pois vuosituhannen vaihteessa. Toinen vaihtoehto on, että kansalaiset hyväksyvät maallemme Kreikan lohduttoman kohtalon. Eurooppalaisittain katsottuna, me olemme samanlaista periferiaa kuin nyt pienet kriisimaat. Olemme aika reunalla ja näkemystemme painoarvo on hyvin olematonta.

Hyväksytään ensin tosiasiat: maamme on kriisissä. Toiseksi tulee katsoa avoimin mielin, miksei kriisistä olla päästy ulos (ja tästä on muutama palstamillimetri tullut kirjoitettua.) Kolmanneksi haetaan sovintoratkaisua kaikkien yhteisvaluuttamaiden kanssa. Kerrotaan, että ei tämä voi näin jatkua. Neljänneksi muistetaan historia: yhteinen eurooppalainen valuuttaputkikokeilu koki nolon lopun 90-luvulla. On huomioitava, että aina kun politiikot ja markkinat ottavat yhteen niin markkinat voittavat. Niin ne voitti 90-luvulla, ja niin ne tulevat tälläkin kertaa tekemään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

55Suosittele

55 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (149 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Oikeisen sen verran, että Tullilaitos on osallistunut leikkauksiin ja Tullihallitus on lakkautettu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä
Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

olkoon vaan kriisissä-otetaan velkaa niin paljon että ei olla kriisissä-ja maksatetaan koko homma muulla euroopalla,,,!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä olisi kyllä hyvin mielikuvituksellinen ratkaisu. Ensinnäkin poliittiset päättäjät saisivat "ulkoistettua" ikävät päätökset IMF:lle. Toiseksi voidaan sitten vielä 3-4 vuotta painella tyytyväisenä kohti lopullista monttua. Jotkut ehkä ehtisivät kasata sellaista turvapuskuria, ettei tuleva kurimus koskisi juuri heitä.

Silloin kannattaa olla ne kymppitonnin kuukausitulot ja milli tilillä.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Varmaan kuitenkin milli investoituna, sillä se euromääräinen miljoona ei välttämättä ole paljonkaan arvoinen, jos isompi romahdus tulee tai jos painokoneet laitetaan tosissaan käyntiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #33

Njoo, säilytystilikin käy. Sitten vaan katsoo, että sijoitus (pankkitalletuskin on sellainen) on riittävän likvidiä tavaraa, jos rytisee pahemminkin.

Mutta oletetaan tämä alkuperäinen ehdotus olleen tehty vain puolivakavasti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35
Jari Teräväinen

Mä luulen, etä parempi olis omistaa hirsimökki ja pottumaa ja kellari täynnä säilyvää ruokaa?..

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari
K Veikko

> Siksi oikeita ratkaisuja ei voida tehdä
> poliittisesti.

Perimmältään kyse ei ole talouden kriisistä, vaikka kaikki demokraattisesti valitut johtajamme niin vakuuttavat, vaan demokratian kriisistä.

Oikeat ratkaisut on mahdollista tehdä poliittisesti mutta ei demokraattisesti valittujen elinten päätöksillä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Erika Keppolan artikkeli Taloussanomissa otsikolla: Urpilainen penää keskitettyä palkkaratkaisua, kertoo seuraavaa:

"Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) mukaan Suomessa on edessä kolmoishaaste, kun samanaikaisesti bruttokansantuote supistuu, julkiset menot kasvavat voimakkaasti ja työttömyys on kääntynyt nousuun."

Kevennys:

Sana "haaste" tulikin joskus aikoinaan määriteltyä eurokriisisanakirjassa muodolla "täysin ylitsepääsemätön ongelma". :D

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tuohon Urpilaisen listaan voisi vielä lisätä verotulojen aleminen. Tuotannon , viennin ja muunkin toimeliaisuuden laskiessa ja samaan aikaan työttömyyden kasvaessa ei verotulotkaan kasva puhumattakaan ostovoimasta. ALV 24 % alkaa olla jo sekin katossa katossa. Tosin Tanskassa ja Ruotissa Moms=Alv on jo 25 %.

Markku Nieminen

Irti eurosta, markan 30% devalvaatio, yhteiskunnan tehtävien dramaattinen vähentäminen ja samalla vastaavat irtisanomiset, tulonsiirtojen leikkaukset. Sitten vaan YLEn punapumppu kertomaan huutelevastta työvoimapulapeikosta jne niin alkaa suomilan laiskoilla kommareillakin päät vähän toimia:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei näytä Ruotsinkaan vienti vetävän vaikka on oma valuutta:

http://www.scb.se/Pages/Product____7220.aspx

Mika Rajala

Vahvasta kruunun kurssista huolimatta oli Ruotsin kauppatase toukokuussa 5,7 miljardia kruunua (noin 655 miljoonaa euroa) ylijäämäinen, kuten se on ollut ties kuinka ja kauan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #36

Tuollaisten lukemien kanssa se valuutta tuppaakin vahvistumaan.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #42

Kyllä vain, mutta on tuo Ruotsin keissi kyllä sinänsä "veikeä". Ulkomaankauppa on ollut yli 20 vuotta putkeen ylijäämäinen, olipa kruunun kurssi mikä hyvänsä.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #63

Tai ehkä juuri siksi, että kruunun kurssi on "mikä hyvänsä". Joku voisi jopa sanoa sopiva :)

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #67

Osuit asian piinkovaan ytimeen. Valuuttakurssi on ollut Ruotsille nimenomaan s o p i v a.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #42

Mutta mistähän se Ruotsin kauppataseen ylijäämä johtuisi? "Osta/valmista ruotsalaista!", vaiko kenties vesivoimaloineen energian omavaraisuudestakin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #114

Eihän siellä sisämarkkinoilla nyt euron yliarvostus (kriisimaiden näkemys, Ranska ja Suomi ml.) paljoa hetkauta. Vientikään ei takkua ihan tolkuttomasti. Aika monihan tästä kärsii, ettei tätä julmettua pankkikriisiä saada euroalueella ratkottua. Ruotsikin ottaa tästä hieman osumaa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #36

Niin on Tanskankin vienti ylijäämäinen. Kyllä euron ulkopuoliset maat näyttävät pärjäävän meitä paremmin myös viennissä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Hallittu alasajo on parempi ratkaisu kuin hallitsematon, kaaosmainen tilanne. Eräänä ensimmäisistä toimenpiteistä voisi olla kuralla olevien INVESTOINTIpankkien alasajo konkurssimenettely. Niissä nimenomaan on suuriraha hakenut suurta rahaa ja yksittäiset kansalaiset eivät ole suoranaisesti näissä kuvioissa mukana. Rinnalle riittävän vahva kansalaisten talletussuoja turvaamaan yksityisiä varoja, jotta ensijaisina kärsijöinä ovat nämä spekulantit tahot, jotka ovat pelanneet rahamarkkinoilla sitä peliä, josta nyt maksetaan laskua.

Maamme yhtenä EU:n jäsenmaana ja euromaana on pulassa, jolloin pelkät maamme sisäiset toimet eivät tosiaankaan riitä mihinkään. Päättäjien on riisuttava ravilaput silmiltään ja tunnustettava tosiasiat sekä laittaa lähinnä pankit maksamaan tekemistään virheistä. Veronmaksajat eivät ole oikea maksumies tässä tilanteessa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ikävästi vaan vaikuttaa siltä, että nämä europäättäjät eivät ole juurikaan haluamassa mitään hallittua prosessia.

Toisaalta, eihän sellaisesta nyt voisi julkisuuteen tiedottakaan etukäteen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Näin on tuon julkisuuden laita. Muistan edelleenkin kuin eilisen päivän, kun 23.10.1993 illalla tv:ssä oli tiedotustilaisuus Sp-ryhmän pilkkomisesta. Siitäkään ei ollut etukäteen mitään ennakkotietoa olemassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

Bridgestä ja jalkapallosta tuttu neuvo: if in doubt, pass.

Käytännön tasolla toimin tässä sillä tavoin, ettei finanssisektorin lappusia löydy omasta salkusta ensimmäistäkään.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kuhasen ohjeet ovat jo kolme vuotta myöhässä. Persut ovat jo ekasta Kreikka tukipaketista lähtien vaatineet tällaista toimintaa.

Muille puolueille ei ole kelvannut ja sen vuoksi Suomen konkurssi.

Kun vastuut lojahtaa maksuun tämän surkean taloustilanteen LISÄKSI, on se hellurei ja good bye Finland as it is.

Syypäät löytyvät kepu (aloitti pääministeripuolueena tukipaketit) ja nykyhallitus-akselilta (kokoomus, rkp, demarit, vihreät, krisut ja vassarit).

Ainoat syyttömät tulevaan konkurssiin ovat persut, he ovat ainoana puolueena äänestäneet eduskunnassa tätä hulluutta vastaan!!!!

Tuomas Taivasaho

Ehkä toiveesi toteutuu, jos Saksa taipuu myönteiseksi komission kaavailuille. Suunnitelmasta pankkien alas ajamisesta päättämisen siirtämisestä nurkkakunnilta ylikansalliselle tasolle kerrotaan tänään.

Tiedän eurostoliiton vastustajien näkevän punaista asiasta. Realistisesti pankkisektori muuttuu aina koskemattomaksi kansallisilta viranomaisilta ja poliitikoilta kysyttäessä voisiko heikoimman pankin ajaa alas tai edes muutaman pankkikonttorin sulkea.

Oman hankaluutensa aiheuttavat globaalimmin toimivat pankkikonsernit joita pitäisi ehkä myös sulkea, mutta näyttäkää minulle se omasta jakkarastaan kiinni pitävä kotimaan virkamies joka uskaltaa puuttua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saksa on ollut poikkiteloin oikeastaan jokaisessa "pankkiunionin" osasissa. Tämä valvontapuolikin tehtiin niin, ettei arvellut ongelmapankit Saksassa (landesbankit) tule valvonnan piiriin.

Ja kun valvontaa ei ole niin alasajomekanisminkin kanssa on aika yhdentekevä vaikutus. Too big to fail ei poistu sillä, että tarkastajien naamaa vaihdetaan.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #46

Olen samaa mieltä tietyin rajauksin. Tarkastajien naamalla ja toimivaltuuksilla alkaa olemaan merkitystä, jos on tarvetta edes jollakin lailla järjestellä ongelmapankkia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #51

Mitä tehtäisiin tilanteessa, jossa huomataan vaikkapa sellaisen pikkupuulaakin kuin Société Généralen olevan kymmenien miljardien pääomitustarpeissa? Niin, EVM:n ideana oli laittaa maksimissaan 60 miljardia yhteisvastuuta likoon per ongelmapankki.

Olisiko kuitenkin oletettavaa, että tuollaiset suurpankit olisivat joka tapauksessa pääomitettava ennemmin kuin ajaa höskä alas?

Ja pahoin pelkään, että EVM:n rahat menevät viimeistä senttiä myöden, eikä riitäkään.

Ajetaanko loput sitten alas? Nostetaanko EVM:n kattoa? Alasajossa sinne menee moni instituutionallinen sijoittaja ja lapioitava ongelmakasa vain siirtyy paikasta toiseen.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #56

On oletettavaa. Ranskalainen byrokraatti/poliitikko osaa kyllä lähettää laskun mahdollisimman suurena veronmaksajille. Mieluummin jätän kriisipankin hoitotoimenpiteistä päättämisen jonkun muun vastuulle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #66

Näinhän meistä moni joutuukin tekemään. Silloin avainasemaan tuleekin se, että ketkä tehtäviin valitaan.

Päättäminen jää muille. Maksaminen meille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Oliskohan Kyproksesta eurovaluutan hajottajaksi?

Voisiko tuosta alkaa Suomenkin eroamistoimet ja omatoiminen talouden kuntoon saattaminen? Toki se ei tule tapahtumaan tämän hallituksen toimin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minähän otin lasillisen 28.3. tämän vuoksi.

Siinäkin meni melkein neljä kuukautta presidentiltä kertoa, miten asiat oikeastaan ovat.

Pääomamuureja saattaa olla tiedossa enempikin.

Kannattaa lukea Telegraphin Jeremy Warnerin kolumni aiheesta. Noin viikkoa ennen kuin pääomakontrollien huumaan tartuttiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Henri, niin miten mahtaa olla käytännössä tapahtunut Kyproksen pankeissa nuo talletusten leikkaukset yli 100 ke:n? Jos tehty, niin paljonkohan siitä kertyi? En ole mistään havainnut kerrotun noita määriä. Kerrottuon kahden pankin lopettamisesta ja näiden työntekijöiden työttömyydestä.

Vai kävikö lopuksi niin ettei talletuksia leikattu lainkaan vaan niille asetettiin talletusvero? Ja siinä se sitten olikin. Ei ihme jos Kyproskin on edelleen vaikeuksissa.Eikä sitäkään pelasta troikan esittämät vaatimukset. Lopputulos on aivan sama kuin Kreikan kohdalla. Velkamäärä kasvaa tukipaketeista huolimatta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #25

Jos niitä talletuksia ei olla vielä "rokotettu" niin ne tilit ovat sitten ymmärtääkseni ainakin jäädytetty siksi aikaa, kunnes se konfiskointi tehdään. Jäädytetty siis suurinpiirtein siltä osin kuin mitä arvioidaan kustannuksiksi. Kaipa näiltäkin tileiltä saa sen muutaman huntin nostettua vuorokaudessa.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #25

Sirpa: Ei tuonne tainnut juuri leikattavaa jäädä, kun varoituskellot soivat etukäteen ja listat kertoo loput : http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #39

Heh, Juha kiitos listoistasi. En ollut aiemmin havainnut niitä. Miksihän niistä on yliviivattu suuriakin summia? Tarkoittanee ettei niihin talletuksiin ole tarkoitus puuttua.

Joten taisi käydä niin että loppujen lopuksi päädyttiinkin vain talletusveron maksutoimenpiteisiin? Ei ihme että tasapaino on hukassa ja tukipaketti liian köykäinen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #45

Jossain vaiheessa ideana oli, että tämä talletusleikkuri ei koskisi kreikkalaisia. Nämähän olivat ottaneet jo osumaa siinä yksityisessä velkasaneerauksessa, joka tehtiin syöttämällä 30 miljardin euron edestä yhteisvastuullistettua veronmaksajien rahaa näille sijoittajille.

Se on sitä sijoittajien vastuuta, mitä Suomessakin peräänkuulutetaan. Ja näkyvästi. Oksettaa tuollainen, mutta näin saadaan mielikuvilla pelattua taas jatkossa huonoja päätöksiä tulevaankin.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #45

Linkatut listat on "karanneita talletuksia" eikä niistä ainakaan saatu mitään "leikattua", koska (nykyisin) globaalit "hyvä veli-järjestöt" pitää huolen, ettei kaverin kaula jää kiljotiinin alle ennen kuin vetävät vivusta.

Ukko Makkonen

"Maamme on kriisissä"
No shit, Sherlock. Olisit varmaan jopa pettynyt jos ei näin olisi. Näen puheenvuorosi taas näin paljon rakentavana, sorry:(

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tietyllä tapaa track recordin vuoksi tästä voisi tietysti olla tyytyväinen. Mutta en minä näe sitä iloa lainkaan vertailukelpoisena näihin tuhoihin, mitä tästä seikkailusta meille koituu.

Ukko Makkonen

Okei, ja myönnetään toki että hurjalta tuntuu nämä viimeisimmät tiedot maamme tilasta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kreikassa tuon viennin ja tuonnin suhde on kreikkalaisittain aika ikävää katsottavaa. Eihän mikään maa voi elää tuollaisella tuonnin/viennin negatiivisella suhteella.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Voi, jos muut maksavat vajeet.

Jaa, mut hetkinen...

Niinhän me tehdäänkin!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Kreikan tuonti oli toukokuussa 3847,8 miljoonaa euroa ja vienti 2414,5 miljoonaa euroa."

Vähän päälle 1,4 miljardia punaisella. Ei taida ihan ehtiä pelastamaan.

Olli Polli

Kreikkalaiset sunnittelee/odottaa itse seuraavien vuosien menevän pakkaselle seuraavasti: "Επισημαίνει πώς η δημοσιονομική «τρύπα» ενδέχεται να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή στα 2 δις ευρώ φέτος, αλλά και το 2014, ενώ από το 2015 κάνει πρόβλεψη για χρηματοδοτικό έλλειμμα που θα υπερβαίνει το 1,75% και το 2016 το 2%."

0,5% = kaksi miljardia 2014, 2015 -1,75% ja 2016 -2% eli valoa on kunhan löydetään tunneli!

Taitaa auttajan viitta olla edelleenkin suomalaisten hartioilla, jos nekin eivät murru siihen mennessä.

Lähde: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CE%B5...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

.Pahalta kyllä näyttää Suomenkin kohdalla velkaantuminen. Kotitalouksien velka näyttää aina vain kasvavan.
Myös valtion velka kasvaa huimaa vauhtia. No tämähän on jo tiedetty pidemmän aikaa.

Näyttää erittäin pahalta nämä nykyiset tapahtumat. Maltillinen, kattava ja keskitetty palkkaratkaisu lisäisi ostovoimaa ja parantaisi ennakoitavuutta, Urpilainen perusteli. Urpilaisen mukaan budjettiriihessä ei ole tarkoitus tehdä uusia säästöpäätöksiä. Lähde; IL

Siis Urpilaisen mukaan budjettiriihessä ei ole tarkoitus tehdä uusia säästötoimia. No mitähän siellä aiotaan tehdä? Pyöritellä peukaloita?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin ja kunnat tähän päälle. Kuuntelin, kun salillinen uusia luottamushenkilöitä seurasi esitelmää kaupunkimme taloustilanteesta. Kukaan ei edes yskäissyt, kun esittelijä kertoi kaupungin nettovelkaantumisen lisääntyvän puolella parin vuoden sisällä.

No, enhän minä olekaan luottamustehtävissä siellä. Hauska nähdä, mihin tämä johtaa.

Urpilaiseen viitaten: uusia säästötoimia ei tehdä, kun verojakin voidaan korottaa. ;)

Heli Hämäläinen

Verojen korottamisesta päästään YLE:n aamutv:n uutislähetyksen pääuutiseen, asumistuen jälkeenjääneisyyteen. Kun pienituloisilta niistetään, asumistukea pitäisi saada myös ylös, kun kaikki kallistuu.

http://yle.fi/uutiset/ennatysmaara_ihmisia_asumist...

Olli Polli

Kreikan puolutusvoimat on tehneet (meidän maksettavaksi!) uusia sopimuksia. Vuoteen 2020 mennessä on ostettava 60 uutta hävittäjälentokonetta. Hintahaarukka 9-12 miljardia!

Vastaavasti Turkki on sopinut 200 kpl F-16 100 kpl F-35 hävittäjäostoksista (alkaen 2018 aina 2023 mennessä)

Näitä numeroita mitatessa Turkilla on edelleenkin "ässät kädessä" Aegean merellä, missä suurimmat öljy- ja maakaasuvarat on kätkössä!

Suomalaiset lentelevät Islannissa ja samalla maksetaan Kreikan varustamista!!!!!

Edit: lähde: http://www.defencenet.gr/defence/item/9-12-%CE%B4%...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

tuossa linkissä olisi Juha yksi tehtävä hoitaaksesi. Tietysti jos kiinnostaa. Tämä vain tiedoksi mikäli et ole aiemmin huomannut.

Sori Henri että meni aiheen ohi tämä kommentti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eipä haittaa. Kyllä nämä yhteisvastuulliset kaupatkin oman osansa tuo tähän meidän kurimukseen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kreikkahan on varautumassa oikein kunnolla tuohon euron hajoamiseen. Jo ennestään euroopan suurin ilmalaivue saa täydennystä ja kenen rahoilla? Täällä ajetaan alas puolustusvoimia ja myydään rahapulassa kalustoa, kun Kreikka päivittää miljardeilla sotakalustoaan. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013071017247873_u...
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013070917245322_u...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Maamme on vakavissa talousongelmissa, jotka eivät ratkea tempuilla. Työttömyyden kasvun voivat pysäyttää kansainvälisen talouden vetoapu sekä kansalaisten ja yritysten yritteliäs toiminta kuten niin monesti aikaisemminkin.

Kansainväliset luottolaitokset eivät pidä maatamme likimainkaan kriisimaana, vaan luottavat edelleen kykyymme hoitaa omat asiamme kuten aina ennenkin.

Hallituksen toiminta ei ole tällä kertaa ollut tosin kovin vakuuttavaa, eivätkä oppositionaan lääkkeet ole häävimpiä olleet. Kuinka paljon kotimaisten poliitikkojen toimilla ylipäätään voidaan vaikuttaa talouteen lyhyellä aikavälillä, on tietty hyvä kysymys.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

On suorastaan älytöntä ajatella, että vientimme voisi jotenkuten toimia, jos kohdemaissa joka ainoassa vain kiristetään vyötä. Siksi kiristetään, kun muutakaan ei voida. Ja nyt minusta näyttää pahasti siltä, että tämä matokuuriruletin kuula pysähtyi meidän kohdallemme.

Arvatenkin tämä on mitä herkullisin paikka ryhtyä kunnolla politisoimaan ongelmia. Toivoisin silti enemmän avoimin mielin tehtyä rehellistä pohdintaa siitä, miksei tästä suosta olla päästy ylös näiden vuosien aikana.

Jos nyt rupeamme vielä reippaisiin säästötalkoisiin, kuten hallitusohjelma edellyttää (velkaantumisen kasvu taitetaan) niin tämä aiheuttaa vakavia vahinkoja myös sisämarkkinoillemme.

Voimme joutua tilanteeseen, jossa siis sekä vienti piiputtaa, että sisämarkkinat korisee henkitoreissaan.

Tuohon, mitä kotimaassa voidaan tehdä... ei juurikaan mitään. Yleensä hyväksyttävin toimenpide on tehdä rahapoliittisia vempautuksia, mutta nyt niihin ei ole mahdollisuuksia.

Arvelen tännekin tulevan samanlaisia hallituskriisejä kuin mitä on noissa muutamissa Etelä-Euroopan maissa. Erityisesti silloin, kun vaalit alkavat lähestyä. Yksikään puolue ei varmastikaan halua profiloitua leikkauspuolueena vaalien alla.

Se lienee yksi osatekijä siihen, ettei meillä oikein hyvin mene.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ostovoima kotimaassa on aika ratkaiseva juttu. Hinnat/tulot. Kumpia pitäisi alentaa?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Maamme oli vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa -90 alussa ja se ratkaistiin tempuilla, ei kansainvälisen talouden vetoavulla tai yrittäjien yritteliäisyydellä. Päin vastoin! Kansainväliset rahoittajat vei rahat ja yrittäjät teki konkursseja, mutta siti vaikka se tuolloin tuntuikin pahalta, niin se oli ainut tapa ratkaista ongelma. Nyt meillä ei ole käytettävissä edes tuota ainutta tapaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nämä temput kuitenkin mahdollistivat sitten hyvin poikkeuksellisen virkoamisen. Muutamassa vuodessa vaihtotaseemme piristyi huomattavasti, valtion lainakorot putosivat ja työttömyystilanne hellitti.

Yhteisvaluutan lähtölaukaushetkillä vaihtotaseemme oli n. 12 miljardia euroa plussalla.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Rahapolitiikan koulukirjamainen käyttö ei ole "temppuja". Se on normaalia ensimmäisen vuosikurssin opintojen soveltamista käytäntöön.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #152

Ja sitten vielä vaaditaan kymppiluokan käymistä, kun ei tällainen perusjuttukaan mene kaaliin näille ekaluokkalaisille! Noh, matikka 6 ja velka uus!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Markku Huusko, tuossa kommentissanne jäi kaikumaan erikoisesti kirjoitus "... eivätkä oppositionaan lääkkeet ole häävimpiä olleet." Mitenkähän mahtaa olla tuon opposition kohdalla? Omien havaintojeni mukaan tämä hallitus kun ei ole ollut edes halukas kuuntelemaan opposition esityksiä vaan aina vain kyllä kysellyt lisätoimia oppositiolta. Hallitus on sivuuttanut kaiketi myös parlamentaariset valmistelut suurissa asioissa. Kuten kunta- ja soteuudistus. Samoin taisi käydä varuskuntauudistuksen kanssa jne.

Toisaalta ymmärrän myös opposition kyllästymistä tuolta kannalta hallituksen toimia kohtaan. Miksi esittää mitään kun mistään ei ole otettu kiinni. On tehty vain epäonnistuneita kehysriihiratkaisuja joita sitten on paikkailtu myöhemmin. Taitaa olla vieläkin paikkailtavaa lakeja kirjoitettaessa.

Olli Polli

"Hallituksen toiminta ei ole tällä kertaa ollut tosin kovin vakuuttavaa, eivätkä oppositionaan lääkkeet ole häävimpiä olleet."

Ja tästä syystä päätösvalta on pakko ulkoistaa Brüsseliin ?

No ainahan se on Suomessa ulkoistettu, joka Moskovaan tai Bonniin(nyttemmin Berliiniin)!

Missä on ne maailman fiksuimmat, rehellisimmät ja eniten elektoronisoidut Pisa-suomalaiset ?

Tuomas Taivasaho

Ei siksi. Et sano mitä päätösvaltaa tarkoitat, mutta ehkä tarkoitat talouspoliittista päätösvaltaa.

Talouspolitiikkaa on euromaiden opittava koordinoimaan yhdessä ekp:n rahapoitiikan kanssa yhteisvaluutan alueella. Täällä kun ei ole keskushallintoa joka omalla talouspolitiikalla voisi tasapainottaa taloutta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Markku Huusko!

Tuo on juuri sitä "pappa berättar - pappa vet bäst"-lörinää, jolla yritetään selittää etteivät muut ymmärrä. Sori vaan, mutta ymmärtämättömyys on kyllä siellä toisessa päässä!

"tempuilla" - kyse ei ole tempuista.
"Työttömyyden kasvun voivat pysäyttää kansainvälisen talouden vetoapu" - ja missä suunnassa tätä ostovoimaa on noin kansainvälisesti? Europpa (meidän päämarkkina) hiipuu. Luulisi nyt sen verran näkevän jo otsaluullakin.
"yritysten yritteliäs toiminta" - millä eväillä, kun yritykset ovat olleet ulkoistamassa itseään viimeiset 10 vuotta.

"Kansainväliset luottolaitokset eivät pidä maatamme likimainkaan kriisimaana" - usko huviksesi, että luotottavat meitä vaikka kymmenen vuotta, eikä se mistään uskosta riipu vaan siitä, että tietävät, saavansa kaiken ulosmitattua aikanaan. Heidän hommansa on siis rahanlainaus (lienee pipliasta tuttua puuhaa?), ja nettoavat aina vaan paremmin sen enemmän ovat niskan päällä.

Ja vastaus tuohon viimeiseen kappaleeseen:
Jos jokainen maa olisi pysytellyt Maastrichin sopimuksessa - tai ainakin Suomi - ja korkeintaan tukennut omia kansallisia pankkeja (joita meillä ei oikeastaan enää viime "imuutuksen" jälkeen ole) - olisi tilanne jo toinen.
- Lisäksi oli nämä opposition lippalakit, muistathan?
- ja se, että oltaisiin vain pysytty tullisopimuksissa yms., sekä pidetty valta eduskunnallamme, eikä annettu valtaa Bryssälle.
Kaikkiin näihin suomalaiset napinpainaja-politikot olisivat voineet vaikuttaa.

Jäikö jotakin vielä epäselväksi?

Henry

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huusko, kotimaisilla politiikoilla, puolueesta riippumatta, on hyvin vähäinen mahdollisuus vaikuttaa talouteen niin kauan kun kv.talous sakkaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuo olisi uskottavaa jos naapurimaan, Ruotsinkin talous sakkaisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Valtiovallan tervehdyksen Seinäjoen Tangomarkinoille tuo tänä vuonna valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ( sd.).

Urpilainen esiintyy Tangomarkkinoiden naisten finaalissa torstaina 11, heinäkuuta."
( Ilkka 10.7.2013)

Maamme on kriisissä, mutta valtiovarainministerimme osaa ottaa löysin rantein ja näyttää näin hienoa tulevaisuususkoista esimerkkiä meille kaikille tilanteesta huolestuneille..

P.S. Tämän Ilkka-lehden uutisen mukaan Jutta Urpilainen ( sd.) on jopa päässyt mustana hevosena finaaliin asti taistelemaan tangokuningattaren tittelistä :)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei minulla ole mitään sitä vastaan, vaikka ministeri osaisi laulaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pekka, oletko varma että esiintyy laulajana? :D Urpilainen on kylläkin opettaja ja opettajat ovat yleensäkin hyviä laulajia, joten tuolta kannalta esiintyminenkään itse kilpailussa ei olisi ihme.

Taitaa sittenkin olla puheen pitäjänä. Harmi sinänsä. Voittaessa kilpailun saattaisi jäädä 'virkavapaalle' tangolaulajana. ;-)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #110

Elina, noin arvelinkin, sillä opettajat ovat hyviä laulajia ja jopa soittotaitoisia, instumenteilla.

Pjotr Hadermann

''Kansainväliset rahoittajat vei rahat ja yrittäjät teki konkursseja, mutta siti vaikka se tuolloin tuntuikin pahalta, niin se oli ainut tapa ratkaista ongelma. Nyt meillä ei ole käytettävissä edes tuota ainutta tapaa.''

Ei tosiaan ole niitä yrittäjiä enään. Kukas nyt lahdataan kaikkien hyväksi. Miten olisi hallinnon virkamiehet?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jeps, synkkiä lukuja. Paradoksi on siinä, että maamme elinkeinoelämän sikariporras pitää edelleen kiinni ajatuksesta, jossa euro on mukana yhtenä maamme kilpailukykyä edistävänä elementtinä. Sitähän se ei ole. Ajatus, että maan talous lepää vientitulojen varassa on ihan OK. Vientituloja ei voi olla ellei tuoteta omassa maassa, tehdään tavaraa ja myydään. Euro on sotkenut koko kuvion, koska sen alusta on epävakaa.

Luultavasti olen väärässä, mutta EU:n toimet yhteisvaluutan suhteen tuntuvat entisen neukkulan viisivuotissuunnitelmien tapaisilta jutuilta, joissa päätetään, että näin pitää mennä ja siitä pidetään kiinni. Kävi miten kävi. Stubbin kaltaiset unelmoijat ovat enemmän sosialisteja kuin Lenin. Hei mulla on hyvä idea.

Ei maamme, mitään euroa tarvitse. Sen tarttee saada, vaikkapa uusi Nokia ja sinne sellainen johto joka ei ryssisi koko puljua nurin alta aikayksikön, kun nousee menestys päähän. Työpaikkoja ja ostovoimaa kotimaassa. Vähemmän byrokratiaa, pienempi ALV, halvemmat elinkustannukset. Ei sen palkan suuruudella ole niin väliä, vaan sillä on mitä sillä saat.

EU-maat juoksevat kilpaa keskenään erilaisista tukiaisista, apupaketeista ja itseasiassa tuhoavat euron jo ennestään heikkoa perustaa. Poliittisten päättäjien viisivuotissuunnitelmat ovat pienentyneet vajaan vuoden mittaisiksi. poliittinen talousajattelu ei todellakaan toimi.

EK:ssa takuuvarmasti mietitään sitä, että mikä meni pieleen. Kontrolloitu oma valuutta ja yhteiskuntarauha täystyöllisyyden kautta kannattavaksi liiketoiminnaksi ei sittenkään ole huono vaihtoehto. Tavallaan elinkeinoelämä ja nimenomaan isot yritykset ovat nakertaneet omaa mattoaan, unohtamalla yhteisvastuun. Ei sen tarvitse suuri olla. Voiton maksimointia kun on monenlaista.

Kovaa peliä....

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tietämättään arvon herrat (silloinen pääministeri ja valtiovarainministeri) lausuivat nykyisen kriisin syntysanat huhtikuussa 1998 Eduskunnassa ja ne löytyvät oheisesta klassisesta videosta.

Siinä esiintyy mm. silloisen pääministerin sanomana: ”Tämä on pimeää pelottelua, tämä on pimeää pelottelua. Te maalaatte mörön seinälle ja joudutte sitä sieltä itse vielä pyyhkimään”.

Silloin tehtiin merkittävä historiallinen päätös, jolla tulee olemaan kauaskantoiset seuraukset jokaiselle suomalaiselle:

http://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Viisaita sanoja Esko Ahon suulla n. 4 minuutin jälkeen. Karmeaa huomata miten ne sopivat tähän päivään.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Oman valuutan käyttöönotossa hyötyä ei saada kyseenalaisen devalvaation kautta, joka siis nostaisi kaikkien tuotteiden hintoja maassa. Ei vain tuontituotteiden, vaan myös sisämarkkinatuotteiden.

Lisäksi tässä taloustilanteessa saisimme heittää hyvästit matalille koroille. Joutuisimme taas tilanteeseen (pankkien vangeiksi) toiselle kymmenelle prosentille nouseviin korkoihin. Ehkä jopa yli 20%

Euro on osoittautunut valuvikaiseksi monille maille, mutta se ollee silti edullisin valuutta juuri tässä tilanteessa jossa maa makaa. Erityisesti Suomelle.

Jos omaan valuuttaan siirtyminen toisi sen valon tunnelin päähän, jota eräissä populististissa piireissä touhotetaan, kai eteläeuroopan maat olisivat siihen jo siirtyneet.

Pakosta voivat joutua siirtymään, vaan kun pakkoa ei nyt ole, eivät halua irtautua. Imua eurossa siis on.

Maamme on kriisissä, mutta emme ole yksin. Toivottavasti joku uskaltaa aloittaa investoinnin ja taloudellisen toimimisen.

Ei riitä että kapitalistit ja oikeistoviritteiset hallitukset huoraavat kapitalismin järjestelemän kustannuksella ja ottavat sosialistisen keinon kriisin rahoittamiseksi, eli tappioiden yhteisvastuullisen maksatuksen kansalla.

Pitäisi käyttää muitakin sosialistisia keinoja mm. pankkien kansallistaminen erääksi keinoksi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... eivät halua irtautua"

Menettäisivät oivan kiristyskeinon.

Tuomas Taivasaho

Kommenttisi oli varmaankin trolli, mutta kysytään nyt kumminkin löytyisikö jotain kättä pidempää perustelua mielipiteiden lisäksi?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

No, vaihtoehtoa ei siis edelleenkään olla esitetty, niinkö?

Tuossa nyt Urpilainen vihjaa, että veronkorotuksia on tulossa. Vielä ei haluta leikata. Eikä varmasti jatkossakaan, sillä tuoltahan lähestyy ensin eurovaalit ja sitten eduskuntavaalit. Arvelisin, että tässä yritetään puolivaloilla ajella ja ensi kaudella onkin sitten viimaiset oltavat.

Nähdäkseni euro hajoaa tässä joka tapauksessa (koska en muistaisi, että suurista eduskuntapuolueista yksikään olisi tulonsiirtoisen liittovaltion kannalla, eikä sitä oikein Saksassakaan tarjota vaihtoehdoksi.) Kysymys on ennemminkin siitä kuinka pahaan jamaan aiomme itsemme ajaa, kun tämä tapahtuu.

Muilla mailla ei ole ollut halukkuutta lähteä, koska muut maat maksavat heidän laskujaan. Sen lisäksi täytyy huomioida, että tämä yhteisvaluutta on poliittinen projekti, eikä taloudellinen liitto.

Investointeihin uskaltaudutaan, kun pankkikriisi on selvitetty ja tännekin on riittävän edullista investoida. Se tuo sitten niitä työpaikkoja ja talouskasvua. Ja tähän oleellisena työkaluna tarvittaisiin niitä rahapoliittisia toimenpiteitä. Yhtä lailla voisit itse "toivoa", että ostaisit maitolitran 50 eurolla puolentoista sijaan. Samaa toivetta on se, että joku suostuisi investoimaan tänne kalliilla edullisempien vaihtoehtojen sijaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Markku Tyry, sait nauramaan tällä lauseellasi "Imua eurossa siis on." Todellakin eurossa on havaittu imua. Mistähän mahtaa johtua imun suunta kun se on eteläisiin kriisimaihin yksinomaan ja yksi alkupää imun tuottajana on Suomi?

Imua muuten jatkuu tasan yhtä kauan kuin nuo kriisimaat ovat eurossa kiinni. Saattaa jopa imun määrä suureta. Paljon mahdollista kun Kreikankin velat tukipaketeista huolimatta ovat vain kasvaneet.

Pidä Markku visusti kiinni kukkarostasi ettei imu hörppäse koko kukkaroa muille maille. :D

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Markku Tyry, sait nauramaan tällä lauseellasi "Imua eurossa siis on." Todellakin eurossa on havaittu imua."

Et Sirpa varmaankaan huomannut pientä parodiaa samassa kommentissani.
Sanoinhan siinä, että eräät populistiset piirit haikailevat omaan valuuttaan palaamista.

Jos omaan valuuttaan siirtyminen olisi keino irtaantua kansainvälisestä talouskriisistä, niin kai se otettaisiin käyttöön varsinkin kurjimmassa tilassa olevissa maissa.

Ovat kai ne havainneet, ainakin tavallinen kansa, että Suomen avokätisyys tukemisessa ei auta niitä pätkän, tai puolikkaan sätkän vertaa.

Muistan nuoruudessani kun olin vahva ja väkevä tupakoinnin aloittaja, kuinka aina tupakan sytyttäessä tuli muutama kaveri pyytämään: Jätä jämä.
Niin minäkin pyysin, kun omat oli loppu ja kaverilla oli.

Köyhyys näkyy kaikilla elämän sektoreilla, -tupakoinnissakin. Kreikan kansa lienee nyt tilassa jossa tupakan sytyttäessä on joku takana anomassa: Jätä jämä....Suomikin oli joskus, ja ehkä palaa...

Naura sinä Sirpa vaan sydämesi kyllyydestä, se pidentää ikää.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tyry. Kaikki maat ovat euron kriisissä yksin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Olen Antti Brusi toista mieltä, vaikka se saivartelulta kuulostaisikin.
Eurovaluutta on liittouman kriisi, josta kaikki liittomaat kärsivät.

Se on myöskin maailmanlaajuinen kriisi, koska tilauksia ei tehdä....Ollaan vaan ja möllötetään.

Muuten, onko kukaan ottanut huomioon, ettei Suomikaan tee tilauksia ulkomaiselta teollisuudelta lukuunottamatta ydinvoimalaa, joka tilattiin viisaasti rys...anteeksi Venäjältä. Se onkin suurtilaus, joka on yksi tie yrittää päästä kriisistä irti.

Tuo voi muodostua myöskin hankkeeksi, joka palvelee pääosin Venäjän sähköntarvetta, koska ei tällaisella Zimbabwella joka Suomi kohta on, jos kaikki se pessimismi millä kurjuutta lisätään, toteutuu.

Emme tarvitse sähköä nääs, eikä meillä ole varaa maksaa siitä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #119

Markku Tyry. Samasta aiheesta ollaan samaa mieltä. Ajellaan vain eri kaistaa. Euron ja liittouman kriisi pitäisi sotkea suohon jo alkuvaiheessaan. En näe tulevaisuutta.

Reippaasti yli vuosi sitten taisin esittää mielipiteeni ydinvoimahankkeesta, jossa kannatin laitoksen ostamista juuri venäläisiltä...rys anteeksi.

TVO ja tietyt piirit ovat mokanneet ja ei siinä mitään. Hulluinta on se, että samat kundit istuvat kuin poliittiset päättäjät tonteillaan. Eihän me.. ja se huolestuttaa.

Kun yritysmaailma alkaa parkua etelärannasta, että yhteiskunta tehkää jotain. Siinä on huolestumisen aihe.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #130

"Kun yritysmaailma alkaa parkua etelärannasta, että yhteiskunta tehkää jotain. Siinä on huolestumisen aihe."

Tuo on muuten enemmän kuin totta.

Kun ne, jotka naruista vetelevät yksityisellä sektorilla, alkavat huutaa kansaa apuun, ollaan todellakin suossa.

Mihin ne pyytävät apua,- omaan etuoikeutetun tilansa ylläpitämiseksi, vai kansalaisia maksajiksi yksityisen sektorin kriisiin, jota se on todellisuudessa, -hankala sanoa...

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #119

Tuossa sinulle sitä liittouman kriisiä:
http://www.eurocrisismonitor.com/

Ja kyllä, Eurostat julkaisee kaikkea mielenkiintoista ostamiseen ja myymiseen liittyen:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graphCreator....

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #169

On muuten melko tyly tuo jälkimmäinen kuvaaja.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #171

Hyvät linkit Määtältä, kiitos.

Myllyniemi: "On muuten melko tyly tuo jälkimmäinen kuvaaja."

Agreed. Huhhuh.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Demokratiassa taas henkilö, joka vaalipuheissaan kertoo kuulijoilleen, että kenkää tulee, niin hän ei tule valituksi."

Saattaisi tullakin. Suomessa julkisella sektorilla työskentelee vasta noin neljännes työvoimasta. Vaikka jokainen heistä perustaisi äänestyspäätöksensä muita julkisen sektorin työntekijöitä kohtaan tunnetulle solidaarisuudelle, niin jäljelle jäisi silti 75% äänestäjistä, jotka voisivat ymmärtää taloudelliset tosiasiat ja äänestää niiden mukaan.

- "Tarvitsemme takaisin ne rahapoliittiset työkalut, jotka annoimme pois vuosituhannen vaihteessa. Toinen vaihtoehto on, että kansalaiset hyväksyvät maallemme Kreikan lohduttoman kohtalon."

Ei tuohon "rahapoliittisia työkaluja" (tarkoittanet tällä omaa valuuttaa) tarvita. Riittää, ettei velkaannuta yhtä paljon kuin Kreikka. Julkinen velka Suomessa on "vasta" vähän yli puolet BKT:stä. Kreikallahan se huitelee reilusti yli sadan prosentin. Meillä on vielä mahdollisuus välttää Kreikan tie.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sen lisäksi pitää muistaa, että jos potkulistalla on vaikka puoliso tai lähisukulainen (sisar, vanhemmat, lapset) niin yhtä lailla tämä äänestyskäyttäytyminen ohjautuu niille, jotka lupaavat taivaalta satavan mannaa.

Yhtä äkkiä ollaankin tilanteessa, jossa toimitaan - kuten toimitaan.

Sain minäkin palautetta kunnallisvaalien jälkeen, että "vaalikonevastaukseni olivat huonoja". Niissä pyrin pohtimaan keinoja, joilla kunnan ei tarvitsisi velkaantua niin tuhottomasti. Siellä oli mm. terveyskeskusmaksujen pitämistä entisellään ja muuta vastaavaa.

Jaa niin, miten kävi? En tullut valituksi. :)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Henri Myllyniemi: - "Sen lisäksi pitää muistaa, että jos potkulistalla on vaikka puoliso tai lähisukulainen (sisar, vanhemmat, lapset) niin yhtä lailla tämä äänestyskäyttäytyminen ohjautuu niille, jotka lupaavat taivaalta satavan mannaa."

No juu, totta. Yksi työttömyysuhkaan joutunut saattaa tosiaan kääntää useampia äänestäjiä äänestämään tuhlailun jatkamista kannattavia poliitikkoja.

- "Yhtä äkkiä ollaankin tilanteessa, jossa toimitaan - kuten toimitaan."

Jep, mutta eikös tuo ole demokratiassa ihan rakenteellinen ongelma? "Rahapoliittisin keinoin" (jos arvasin oikein, mitä niillä tarkoitat) pystytään tuota ongelmaa (tuhlailua) korjaamaan hetken aikaa, mutta ei loputtomasti.

- Jaa niin, miten kävi? En tullut valituksi. :)"

Mutta seuraavissa (edus)kuntavaaleissa luultavasti tulet. Valituksi tulemiseen ei riitä hyvät ajatukset. Eihän esimerkiksi Jussi Halla-ahokaan tullut valituksi ensimmäisissä vaaleissa, missä oli ehdokkaana. Tarvitaan aikaa ja ahkeruutta saada riittävästi julkisuutta ja rakentaa riittävä tunnettuus. Sinulla nuo saattavat kohta alkaa olla kasassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #165

Jos sitä rakenteelliseksi ongelmaksi nimittää. Paljon parempaakaan hallintomuotoa ei olla kehitetty. Diktatuurit voivat toki olla hyvästäkin, mutta onhan niissä ihan julmettu riski saada tilalle varsinaista tyranniaa.

Sanoisin, että rahapoliittiset työkalut ovat omiaan tasoittamaan tätä "rakenteellista ongelmaa" ilman, että nousee aina hirveä metakka. Parhaassa tapauksessa kaikki toimii kelluvalla valuutalla automaagisesti. Niitä tulonsiirtoja joudutaan siltikin tekemään sen yhden valuutan alueella. Tästä muistaakseni onkin jo ollut juttua? Me olemme vain aikain saatossa hyväksyneet, että me olemme me (suomalaiset), ja että vedämme yhtä köyttä omiemme parhaaksi.

Pjotr Hadermann

''Toivottavasti joku uskaltaa aloittaa investoinnin ja taloudellisen toimimisen.''

Suomen julkinen talous on 60%. Harva haluaa sijoittaa muualle kuin markkinatalousmaihin. Suomeen ei siten ole tulossa investointeja.

Heikki Porkka

Onneksi hallituksessa on ainakin yksi ministeri, joka ahkeroi lämmintä kättä jaellen lähes koko kesän.

Arvaa kuka tämä vastuullinen ministeri on?

"Intohimoinen urheilumies nauttii tehtävästään, kun hän kiertelee urheilukisoissa ympäri maailmaa. MM-rastien jälkeen ohjelmassa ovat naisten EM-futis Ruotsissa, yleisurheilun MM-kisat Moskovassa ja koripalloilun EM-kisat Sloveniassa."
http://www.iltalehti.fi/urheilu/2013070917244188_u...

Työväen mies parhaasta päästä. Aina siellä missä työläisen hätä on kovin...ääh, ei kun Audin penkki pehmein.

Kyse on tietysti monen takin miehestä, joka ei ole nimikirjaimiensa mukaisesti PA (=persaukinen).

Henrille jälleen kiitos hyvästä blogista.

Onhan se aika ihmeellistä, että esimerkiksi US-blogissa kirjoittavat Myllyniemi ja Huopainen yhdessä Jan Hurrin kanssa ovat taidokkaampia taloustietäjiä kuin esimerkiksi Ylen usein käyttämät "asiantuntijat".

Taidokkaammalla taloustietäjällä tarkoitan sellaista politiikan ja/tai talouden oivaltajaa, joka näkee pidemmälle kuin seuraavaan päivään. Henkilöä, joka ei ole utopisti vaan kykenee katsomaan asioita yli kaikkien ennakkoluulojen ja väitteiden, joita valtamediat tietäjineen tuputtavat.

Täytyy tietysti muistaa, että Yle käyttää yleensä ns. jäsenkirja-asiantuntijoita, joilla on "konsensuskoplan hyväksymä" - leima persposkessa. Leimatut asiantuntijat ovat Ylessä valttia siitä syystä, että he eivät vahingossakaan kerro koko totuutta kaikelle kansalle.

Suomalaisen median taito ja tapa pitää kansalaisia utopiauskovaisina oikeaa tietoa panttaamalla on sellainen taiteen laji, että sitä ei oikeastaan muualla vanhassa lännessä osata. Kaiken takana ei tällä kertaa ole nainen vaan YYA ja Kekkosen aika, josta mediassa ei ole vieläkään irtauduttu. Miksi olisi, koska kansaa on voinut tähänkin asti huiputtaa vanhaan malliin ja mennä sen jälkeen nauttimaan pressiklubille pari huurteista.

Ihmeellinen juttu on tietysti se, että Henrin kaltaista miestä ei kukaan ole vielä palkannut vakituiseen talousanalyytikon työhön. Hämmästyttävä homma. Kenties väärä puolue monen utopistisen talouselämän vaikuttajan mielestä? Mene ja tiedä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heikki,Ajatteletko ettei PS puolue tarvitse hänen tieto-taitoaan? Minusta kun tuntuu että hän on juuri oikeassa puolueessa tietoa jakamassa niin täällä kuin muuallakin. Myös puolueen nettilehden kirjoittelussa mukana.

Toivottavasti puolue pitää hänestä ja muistakin hyvistä asiantuntijoista kiinni.

Heikki Porkka

Enhän minä omaa ajatteluani kommentissani tarkoittanut vaan kuvittelin mielessäni joidenkin talouselämän vaikuttajien pään sisäisiä liikkeitä .

Henrin ja PS-puolueen välisestä mahdollisesta työsuhteesta en tiedä mitään.

Mistä johtuu, että yksikään puoluemedia ei kirjoita Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen tuotosten sisällöstä minkäänlaista kritiikkiä, vaikka Yle pimittää, kertoo osatotuuksia, vaikenee kokonaan tai joskus jopa suoranaisesti valehtelee? Ihmettelen suuresti.

Hämmästyttävää YYA-ajan jatketta, jossa eduskuntapuolueet kumartavat kohti mediamekkaa.
Kehtasipa eräs kansanedustaja jopa väittää, että nykyinen Yle, siis verolla varustettuna, takaa Ylen puolueettomuuden.

Suomi on elänyt jo vuosikymmeniä tietynlaisessa pimityksen ja valheen verkossa, kun poliittinen eliitti ja päämediat ovat tehneet omia lehmänkauppojaan poliittisissa kysymyksissä.

Kekkosen aikana presidentti määräsi ne asiat, joista ollaan hiljaa ja mistä kirjoitetaan tai raportoidaan positiivisesti/negatiivisesti.

Todistettavasti samanlainen "kekkoslaisuus" nousi esiin EU:ta markkinoitaessa 1990-luvun alkupuolella. Tästä kertoi vuosia myöhemmin Pekka Karhuvaara.
Hän totesi häpeävänsä median toimintaa, jossa kaikki mahdolliset negatiiviset EU:iin liittyvät asiat pimitettiin suurelta yleisöltä. Mukana pimityksessä olivat mm. Yle, MTV3 ja HS.
Joskus muinaisina aikoina monen toimittajan kunnia-asiana oli säilyttää korkea moraalinen ja eettinen profiili. Tällä hetkellä rehellisiä toimittajia saa hakea Suomesta suurennuslasin kanssa. Heitä toki on, mutta vähemmistöön jäävät. Monelle toimittajalle on tärkeämpää oma näkyvyys ja esillä olo. Minä itte.

Tällä hetkellä median ja poliittisen eliitin yhteisinä ja "koskemattomina" totuuksina ovat nyky-EU:n ja euron ikuisuus sekä monikulttuurisuuden ihanuus.

Pelkkä faktoilla varustettu kritiikki ko.aiheita kohtaan saa multikultti- ja EU-fanaatikot hyppimään seinille ja huutamaan rasismia, pölhöpopulismia tai impivaaralaisuutta.

Yle puskee päivittäin (kuten myös HS) väitteitä suomalaisten rasismista ja monikulttuurisuuden ihanuudesta. On aivan sama, onko kyseessä lastenohjelma, urheilulähetys vai ajankohtaisohjelma, aina sieltä tunkee rasismi- tai multikulttilässytys pintaan. Kolmantena vaihtoehtona on tietysti homoista paasaaminen.

Puolueista erityisesti kokoomus, sdp, vasemmistoliitto ja vihreät sekä rkp ovat sitoutuneet samaan "yleläiseen" manipulaatioon. Keskustassa ollaan oudon hiljaa, mutta se lienee vanhaa taktiikkaa, koska ikuisina takinkääntäjinä kepussa on totuttu odottamaan "valmista paistia". PS-puolueesta en tiedä, mutta ei siellä ainakaan esitetä mitään kritiikkiä ko. median uutissisällöistä. Ihmeellistähän se on, että HS saa jatkuvasti kyytiä PS:n suunnalta, mutta Ylestä vaietaan kuin se olisi joku pyhä lehmä.

Eli VMP, mutta onneksi en joudu maksamaan senttiäkään Ylen tai HS:n propagandasta. En nyt, enkä tulevaisuudessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #164

Heikki Porkka, "Mistä johtuu, että yksikään puoluemedia ei kirjoita Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen tuotosten sisällöstä minkäänlaista kritiikkiä,..."

Tuosta kirjoittamastasi minulla on epäilys. Saatan olla oieassa yhtä hyvin kuin väärässäkin, mutta ihmetellä sopiikin miksi meidän päivälehdet ja ennen kaikkea verovaroilla toimintaansa pyörittävä YLE ei kerro kansalaisille taloustoimittajien kertomina maamme talouteenn liittyvät asiat sellaisina kuin ne ovat? Niin ja EU:n ja euron asioista kertomistahan olisi vaikka ja kuinka ymmärrettävässä muodossa. Kaikki tärkeä uutisointi on ulkomaisten medioiden kautta hankittava. Myös EU:n omien organisaatioiden tuottama informaatio.

Sitten tuosta epäilyksestäni; jotenkin on sellainen kuva että mennään vanhoilla 'käskyillä' (vanhat puolueet) tuon julkistamisen kanssa. Siis salataan asioita mahdollisimman paljon. Näinhän tekee edelleenkin tämä hallitus tai on ainakin tehnyt. Mitenpäs mediakaan toimisi avoimemmin. Vanha tapa lienee siis käytössä. Uutta ohjeistusta ei YLE:lle avoimmuuden suhteen liene annettu. Sen sijaan pantiin kyllä kaikki vähänkin tuloa saavat maksamaan yle-veroa riippumatta siitä onko laitetta katseluun tai katsooko ylipäätään ohjelmia. Sen mitä olen seurannut PS:n nettisivuja, niin olen ollut huomaavinani siellä uutisoidun huomattavasti enemmän kansainvälistäkin politiikkaa kotimaisen lisäksi.

Olen kyllä lähettänyt YLE:lle palautetta juuri talousuutisointiin liittyvän uutisoinnin lisäämiseksi jopa niin, että olisi yksi kanava valjastettu tuohon käyttöön. Huuhaa ohjelmia ei kaivanne kukaan.

Käyttäjän vraiha kuva
Ville Räihä

Herra Porkan kommentti osuu kerta kaikkiaan naulan kantaan! Ajattelin aiemmin päivällä ihan samaa, mutta onneksi parempi kirjoittaja osasi pukea ajatukseni sanoiksi. Toimittajan tehtävä on välittää tietoa, ei pimittää sitä. Huuskon ja kumppaneiden vaan on mahdoton myöntää, että persut ovat olleet eurokriisin suhteen koko ajan oikeassa. Ja ovat esittäneet vaihtoehtoja.

Sille ei tietenkään mitään voi, jos suurimman osan toimittajista palkka juoksee enimmäkseen siitä, että notkuvat kahdeksan äänen persu-varavaltuutetun facebook-seinällä neekeri-sanaa odottelemassa. Toimituksellinen jälki on silloin sen mukaista. Hävetkää edes!

Samael Kaarna

Henkinen degeneroituminen lienee materiaalisen hädän juuripaakku.

Rahapeli on maaginen juttu. Siihen uskovat ateistitkin. Ihmiskunta ei liene pääse magiasta koskaan eroon.Noitapapeilla on nyt rolexi ja puku. Siellä ne huutavat kanaluidensa ympärillä.

Jos kuuntelee sivusta ihmisten juttuja, niin voi siitä todeta:

Vähän yli puolet ihmisistä ovat muuttuneet keharimpaan suuntaan ja loppuosa alkaa nähdä karmivia virheitä illuusiossa. Mitään ei ole tehtävissä sillä vajukkimaisempi osio korvaa taidonpuutteen ja kyvyttömyyden voimalla sitten kun marssikäsky kaikuu.

Jahas. Sepä siitä päivän höpöttelystä. Näkemiin.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Joku varmasti muistaa kuinka pari-kolme vuotta sitten kirjoitin monia blogeja maamme tulevaisuudesta, eli juuri tästä tilanteesta??

Silloin sain risuja siitä, että povailin Suomeen juuri kaikkia näitä nyt viimeaikoina tapahtuneita asioita.

Jotenkin vaan osaan lukea rivien välistä ja muodostaa siitä oman "ennusteeni" siitä, mitä tuleman pitää.

Täällähän jotkut/joku tallentaa itselleen kaiken sen, jonka olen kirjoittanut tänne jo jopa vuonna 1 ja 2...Lapsellista ja pikkusieluista touhua! Jos joku on niin kiinnostunut tekemisistäni, niin voisi lähettää minullekin noita blogeja....

Minä en haudo mielessäni mitään noille tuollaisille blogisteille, eikä tapanani ole retostella täällä toisten ihmisten kirjoituksia.

Pitkävihaisuutta en pidä sivistyneen ihmisen käytöksenä. Se on paitsi pikkusieluisuutta niin myös yhden sortin typeryyttä. Kirjaviisaus ei korreloi todellisen fiksuuden kanssa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Maamme, jota myyty abot 20 vuotta,on surua?Meni vaan väärään tyylin.Elikkä,..Historia toistaa itseään ,eri tavalla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä tuo blogi selvensi taas tämän viikon paukkuja. Ne kun lisää jo korissa oleviin ns. pitkään levänneisiin, ei pitäisi olla vaikeata nähdä kriisin syvyyttä.

Tuntuu hieman koomiselta, joskin ymmärrettävältä, että koko Eurooppa odottelee Saksan vaaleja. On kulunut lyhyt aika siitä, kun kaikki oli "fantastista" - ja nyt kaikki onkin "haasteellista". Pitää kai toivoa, että kriisin purkuun tulisi viimein selvä suunta, aimo annos rohkeutta ja lisää vauhtia.

Kukaan ei voi ennalta tietää, mikä lopulta katkaisee kamelin selän, kun se on ollut katkolla niin kauan. Netti on kansalaisten kannalta upea asia. Se on mahdollistanut hallituksesta riippumattoman tiedonkulun ja vapauden pohtia itse vaihtoehtoja.

Olemme saaneet näytteen siitä, miten nopeasti ja kauas EU:n demokratia pakenee vain muutamassa vuodessa ja miten nopeasti maanosa joutuu kriisiin: edelliset EU-vaalit olivat 2009. Opimmeko tästä näkemään, miten tärkeätä on seurata jatkuvasti maailman menoa edes jonkin verran?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Arvelisin, että viime kesänä emme olleet monen päivän päässä repeämisestä. Saattoi kyse olla tunneistakin.

Samat ongelmat ovat edelleen listalla, lisäksi tässä on nyt sitten kotimaasta tarjolla melko hyytäviä lukuja. Sitten vähän Kyprosta ja kestosuosikkia, Kreikkaa. Portugalissakin päästiin miltei hallituskriisiin asti. Siellä on niinikään syyskuun lopussa kunnallisvaalit, eikä pienen hallituspuolueen jäsenillä ole varmastikaan kadehdittava rooli profiloitua juustohöylä- tai vesuripuolueeksi.

Kansat haluavat muutosta, jota ei kuulu. Toisaalla vaihdetaan jampat vasemmalta oikealle, toisaalla oikealta vasemmalle. Mikään ei muutu. Ahdinko ja kurjuus syvenee ja laajenee.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Sama - sanoisin, että päivistä / viikoista, mutta ei tunneista oli kyse.

Sitäkin taustaa vastaan Stubbin "kolme vuotta sitten pelättiin, nyt ei pelkää kukaan" oli aivan tuubaa, sillä akuutein hajoamisriski oli Espanjan ja Italian keikkuminen kuilun partaalla.

Mielenkiintoinen kesä ja syksy tulee, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #170

Kukapa osaisi aavistaa poliitikkojen kykyä syödä sanansa, rikkoa sopimuksia, tehdä epärationaalisia päätöksiä ja valehdella ihmisten kärsimyksen kustannuksella, vain kasvonsa säilyttääkseen ;-)
Jotain tuollaista muuan euron hajoamista ennustanut henkilö sanoi, kun häneltä kysyttiin, miksei euro jo ole historiaa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #170

Tässä lähdetään uudelle rundille. Nyt on vain yksi euromaa kapseloitu omaan karsinaansa. Saa nähdä josko Kyprokselle tulee seuraa. Ihmeen impivaaralaista touhua. Pistää nyt tuolla tavoin rajoja kiinni. Käsittämätöntä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Arvelisuin,että..Suomessa tullaan näkemään ,,juuri tätä,mikä on todellisuutta.Elikkä,sitä mikä on maanmyynneillä myötät
nään.SuP..

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vetäkää nyt kaasua turpaan,katotaan sitte.

William Green

Niin siinä kävi että anarkistit voittivat. He vain odottivat että vanhat arkkivihollisensa porvarit ja sosialistit tyrivät kaiken ja itsekin äänestelivät Kokoomusta, varminta tietä kaaokseen.

Soinista ei ole, kenestäkään ei ole konkurssin selvitysmieheksi ja Bilderbergissä sovitut valuuttarahastot sekä muut keinottelut järjestelevät tilanteen omalla tavallaan.

Joitakin tuetaan, joidenkin pankki pysyy, joidenkin kaatuu. Firmoja, valtionvelkoja, kokonaisia valuuttoja menee lihoiksi eikä niistä ota kukaan selvää. Niin nämä jutut menee ja on aina mennyt.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vähän näin,mutta odotappas kunhan nousevat nämä ilman anarkisti -aatteita olevat.

Olli Polli

Jos jollain voi lohduttautua, niin sillä ettei Suomi ole pahimmassa jamassa. Herra Daniel Stelter (The senior partner and managing partner of The Boston Consulting Group (BCG)Berliinistä) on kirjoittanut kirjan aiheesta. http://www.amazon.de/Die-Billionen-Schuldenbombe-K...

Ja herra kutsuu velkaisia kansalaisia kadulle! Omituista toimintaa, vaikka mies itse on töissä sairaalla alalla.

Joitain lukemisen arvoisia juttuja herralta:

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2008-...

http://blog.wiwo.de/die-consultanten/2013/04/25/bc...

FB-sivusto: https://www.facebook.com/Schuldenbombe?ref=ts&fref=ts

Suosittelen
Hämis

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse olen koostanut mielipiteen, että hallitseva vasemmisto on joko kasa täydellisiä idiootteja, tai sitten uskonjohtajia, tai sitten kirkkaimmassa kärjessä vain muita johdattelevia omia etuja ajavia yksilöitä (=suvi anne siimes).

Mutta vasemmistolaisessa poliittisessa kulttuurissa päättää vahvan puheenjohtajan räätälöimä "nimellinen" enemmistö, jolla sitten käytetään koko vasemmiston puolesta valtaa.

Juhani Piironen

Tämä teollisuustuotannon alasajo alkoi näkyä selkeästi jo kuukausi sitten, jolloin kirjoitin asiasta. "teollisuustuotanto tippui huhtikuussa 9,7 prosenttia"

http://juhanipiironen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/142...

Silloin toivoin että kyseessä on vielä tilastoharha, koska kyseessä olivat ennakkoluvut.

Näin ei ole.

Suomen talous on kaksoistaantumassa ja pahinta on että se on sen varsinaisen hyvinvoinnin luojan, eli teollisuuden johdosta.

Ulkomaista velkaamme voimme maksaa vain ulkomaisilla tuloilla.

TEollisuuden romahdus on ollut pian kaksi vuotta jatkunut kehitys ja itse asiassa v. 2008 edeltäväänkin tasoon on pitkä matka.

Nyt se kostautuu, ne direktiivit ja kotimaiset määräykset ja julkisen sektorin masinoimat palkankorkotukset (kunnalliset ym. palkat).

Kotimainen palvelusektori ei voi toimia palkkajohtajana.

Ei tämä siis mikään pommi, tai yllätys ole ollut.

Selvä trendi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joo, otin tämän esille nyt siksi, että se tavallaan täydensi tämän kolmen päivän talousuutisputken.

Ja aivan samasta syystä: yhdestä signaalista ei vielä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä, mutta valmiutta lisätään.

Nyt näyttää aika vahvasti siltä, että tämä on systemaattista pahoinvointia. Ja että tämä täytyy korjata. Mielummin nopeasti.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

On se mielenkiintoista kun mistään uutisista ei saa mitään tietoa.
Alkaa olla ainoita suomenkielisiä mietintöjä keskustelupalstoilla, eritoten vielä tämän Henrin ja muiden ajatushautuojat tällä paltalla.

Hieno homma Henri ja perussuomalaiset. :)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kenttäkokemukset vahvistavat Henrin analyysia. Olen talvesta lähtien kierrellyt läntistä Suomea edustamassa periaatteessa erinomaisen kaupallisen potentiaalin omaavia tuotteita.

Vielä kevättalvella 50 kunnollista asiakaskontaktia riitti 2-4 kauppaan, mikä on siedettävää tasoa. Toukokuussa tapahtui käänne selvästi huonompaan ja nyt tulee enää keskimäärin 1-2 kauppaa sataa kontaktia kohti ja nekin yleensä pitkän harkinnan jälkeen tai pakkoraossa. Yhä useampi kauppa karahtaa rahoituksen puutteeseen. Jos jollain on sukan varressa varaa, on tämän alan investoinnit jo tehty.

Alkaa tulla sellainen ongelma, että keskimäärin 70 tunnin viikkotyöpanos ei enää riitä kunnolla kulujen kattamiseen, saati toimeentuloon. Siksi ei ole täälläkään tullut pitkään aikaan juuri kommentoitua mitään.

Eilen haastattelin 15 vuotta samalla paikalla toiminutta mansikan myyjää, eikä kaupallisesti näin surkeaa kesää ole hänen mukaansa ollut koskaan.

Samassa pihassa viisikymppinen kaveri kertoi selvinneensä täydellisen puhtain paperein firmansa verotarkastuksesta ja ajatteli sen jälkeen downshiftata siinä mielessä, että olisi lopettanut investoinnit ja touhuillut nykyisellä kalustolla lopun aikaa. Vuoden jälkeen verot nousi sellaiselle tasolle, että jatkamisessa ei ollut mitään järkeä. Siispä lappu luukulle ja viettämään laatuaikaa hankitun omaisuuden varassa. Painava loppukommentti oli, että verottaja ei tule hänestä kostumaan enää killinkiäkään koskaan.

Hakipa kuitenkin kesäoluet paikallisesta kaupasta, vaikka oli juuri Virosta palaamassa. Totesi lajitovereiden kiikuttaneen tulopaatissa 4 täysperärekallista viinaksia kohti pohjoista hyvinvointivaltiota. Yhdessä laivassa. Ainakaan Räsäskää ei näytä kiihottavan tällainen poliittisiin tekoihin muilta kiireiltä.

Käytäntö kulkee aina tilastojen edellä. Nyt kaadutaan korkealta ja kovaa. Dominopalikat on sellaista kokoa, että alle ei passaisi jäädä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nämä nyt ilmenneet luvut tulevat melko suurella varmuudella näkymään työttömyystilastoissa.

Kun minkäänlaista visiota paremmasta tulevaisuudesta ei ole niin näitä downshiftaajia - osa toki pakon sanelemana - vaan ilmestyy lisää.

Tämä on ollut jo jonkin aikaa puoliksi kriisimaiden (Italia ja Espanja) tilanne. Rahoitus on tukossa ja epävarmuus tulevasta ei houkuta investoimaan.

Ainoa taho, joka voisi tällaisessa tapauksessa purkaa takalukon on valtio. Mutta kas, silloin sitä joudutaan heittämään hyvästit Maastrichtin sopimukselle vuotuisissa vajeissa. Joten antaa tallin kyteä pikkuhiljaa poroksi.

Olisi äärettömän mielenkiintoista saada selville ne makroluvut, joissa nykyinenkin hallitus suostuisi harkitsemaan yhteisvaluutasta irroittautumista. Mitä sen tulisi pitää sisällään? Nuorisotyöttömyys 75% ja yleinen lukema 30%? Bkt -5% parin vuoden ajan?

Vai onko mitään rajaa missään?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Olisi äärettömän mielenkiintoista saada selville ne makroluvut, joissa nykyinenkin hallitus suostuisi harkitsemaan yhteisvaluutasta irroittautumista."

Entä perussuomalaisten luvut - siinä tapauksessa että mahdollisesti ilmoittaisivat kantansa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #176

Nämä luvut ovat jo riittävät. Ja pienempikin on riittänyt. Hallituksen kanta on oleellinen - ainakin niin kauan, kun meillä on enemmistöhallitus.

Eiköhän vaalien lähestyessä nämä vasemman puolen puolueet halua tehdä selkeämpiä irtiottoja. Tuskinpa esim. demarit olisivat tyytyväisiä 5% äänisaaliseen. Kokoomuskin on nyt mennyt jo hyvän matkaa kohti höyhensarjaa.

Ei mikään ihme, että PS:n kanta on ruvennut kiinnostamaan. Suomen kiinnostavin puolue.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #178

"Nämä luvut ovat jo riittävät. Ja pienempikin on riittänyt."

Niinhän sitä "missä EU siellä ongelma" -puolueesta luulisi, mutta PS:n puoluekokouksen päätös lie kuitenkin ollut että asiaa tutkitaan. Käsittääkseni Suomen Perustassa, Tossavaisen johdolla.

Edit: teki muuten mieli laittaa tämä ennen PS:n puoöuekokousta olleeseen blogiisi, jossa oletit eurosta eroa äänestettävän PS:n puoluekokouksessa - jotkut olettivat että Soinin säätiötäkin:

http://www.youtube.com/watch?v=97mSAAzwtv8

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #179

Onko noin kova paniikki? =D

Se vaan tuntuu häiritsevän kovin monia, että esimerkiksi minä, joka olen yksi kiivaimmin yhteisvaluuttaa vastustavista perussuomalaisista, olen täysin levollinen tietäessäni mitä puolue ajaa?

Muilla tuntuu olevan kova hätä yrittää jollain toivottomalla keinolla saada aikaan hajaannusta, jotta ne muut puolueet saisi "rauhassa" pykätä Suomen tasavallan tyhjentämisen eurooppalaisten pankkiirien taskuihin.

Puoluekokouksessa pitämäni puheenvuoron palautteesta päätellen olen vain entistä varmempi.

Ja niin tulee muutkin olemaan. Tämä on ainoa vaihtoehto. Se jää sitten nähtäväksi, mitä suomalaiset oikeastaan haluavat. Yhteisvaluuttalinja on tuonut avauksessa mainittuja ongelmia. Ja ne tulevat vain pahenemaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #180

"Onko noin kova paniikki? =D"

No mutta Henri, seuraavaksi kysynet onko persujen pelko persiissä :D

"..olen täysin levollinen tietäessäni mitä puolue ajaa?"

Kysymysmerkki lienee aiheellinen vaikkakin, tapu tapu, Soini kehoitti lukemaan Henrin blogeja:) - Asioihin perehtymistäsi mitenkään väheksymättä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #182

No en kysy. Ihmettelen vain, mistä johtuu tällainen... miten sen nyt sanoisi, eräänlainen "kampanja". Ymmärrän kyllä, että muita sapettaa Perussuomalaisten oikeassa oleminen, kun itse on väärässä. Siitä huolimatta etusijalle tulisi laittaa meidän maan etu.

Kerroin etukäteen, ettei tällä strategialla tässä eurokerhon pankkikriisissä pärjätä. Nyt ne rumat luvut alkavat tulla vastaan.

Aika vähillä olettamuksilla tässä kyseenalaistetaan taas tavoitteet. En voi kuitenkaan auttaa tässä kohtaa tämän enempää. Lisää kyllä lienee luvassa, mutta nyt voisi jo olla aika käydä unten maille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #182

Onko Nylundilla jonkinlainen kiire ns. ampua viestintuojia? Nämä asiathan ovat olleet luettavissa monista, toisistaan riippumattomista talouslehdistä jo vuosien ajan ;-)

Kun tämä blogi kirjoitettiin (6.5.2010), Suomessa tuskin kukaan nosti tikun nokkaan sen kirjoittajaa, tai moitti häntä populistiksi.
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4292...

"EU on samalla astunut tyhjiöön: Maastrichtin sopimuksen valtionvelkaa koskeva pykälä on ohitettu, samoin kuin kasvu- ja vakaussopimus. Vaihtoehtona on EMU:n hajoaminen tai EU:n liittovaltioistuminen yhteisen talous- ja finanssipolitiikan toteuttajaksi."

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #187

"EU on samalla astunut tyhjiöön: Maastrichtin sopimuksen valtionvelkaa koskeva pykälä on ohitettu, samoin kuin kasvu- ja vakaussopimus. Vaihtoehtona on EMU:n hajoaminen tai EU:n liittovaltioistuminen yhteisen talous- ja finanssipolitiikan toteuttajaksi."

Vaihtoehdot ovat Suomen irrottautuminen EMU:sta tai EU:n liittovaltioistuminen tai EU:n liittovaltioistumatta yhteisen talous- ja finanssipolitiikan toteuttamista euroalueella koordinaation kautta, jota aktiivinen rahapolitiikka tukee.

Ymmärtääkseni kahta ensimmäistä suomalaisten enemmistö vastustaa ja viimeiseen enemmistö ei joko usko tai oivalla sitä mahdollisuutena.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #187

Eihän toki, olen vain kainosti yrittänyt viitata siihen mihin yleensä verrataan, naapurimaahan SEK-Ruotsiin.

http://www.dn.se/ekonomi/oecd-sa-maste-sverige-ta-...

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Tämä "onko mitään rajaa"-kysymys on sellainen, että pitäisi varmaan aika tarkkaan ymmärtää nykyisen tilanteen ideologiset taustat ainakin taloudellisessa mielessä. Jos ajatellaan vaikkapa päätoimittaja Huuskon omaksumaa taloudellista maailmankuvaa, näyttäisi hän omaksuneen käsityksen jossa rahapolitiikka on vain sivuosassa ja tällaisen kriisin ratkaisemisessa jopa haitallista:
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144197-valt...

Tällainen "oppikirjarahapolitiikan" hylkäävä käsitys ei ole kokemukseni mukaan mitenkään harvinainen. Mikäli henkilö on omaksunut sellaisen käsityksen, ettei tilanteeseemme pysty vaikuttamaan positiivisesti rahapoliittisin keinoin, mitään rajaa ei ole; -100% ei silloin riitä. Historian opetukset ovat kuitenkin siinä mielessä lohdullisia, että 90-luvullakin käytiin lähellä kuilun reunaa. Lopulta kuitenkin päädyttiin kelluttamaan ja syöksykierre saatiin oikenemaan.

Pyydän lukijoita huomaamaan, etten käyttänyt Huuskoa esimerkkinä millään tavalla pahantahtoisessa mielessä vaan kiinnittääkseni huomiota järjestelmäämme pesiytyneen rahapoliittisen denialismin syvyyteen ja mittasuhteisiin. Wikipedia tietää kertoa tällaista:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Markku_Huusko
"Markku Johannes Huusko[1] (s. 1963) on nykymuotoisen Uuden Suomen verkkolehden päätoimittaja ja yksi sen perustajista. Huusko valmistui vuonna 1989 valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan kansantaloustiede.[2]"

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Taidan olla niitä harvoja sitoutumattomia, perussuomalaisten lisäksi, joka näki aikoinaan heti Kreikan konkurssin tullessa muka julkisuuteen, että tällä menolla koko EU-uskovien vetelät harhat lasahtavat housuihin. Ja tässähän sitä nyt sitten ollaan.

Siksi myös Persujen karavaani on kulkenut vakaasti kuin juna totuuden torvet turhaan raikuen läpi talouden vartioimattomien tasoristeyksien. Samalla tämänkin maan eliitin sinipunavihreät koirat vaan haukkuvat tynnyrinsä tapinreijästä tiiraillen ihan samalla tietämättömyyden syvällä rintaäänellä kuin aina ennenkin.

Kuinka vähällä poliittisella järjellä tätä EU'ta ja sen kansakuntia hallitaankaan?

http://www.uusisuomi.fi/comment/313695#comment-313695

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Loistava puheenvuoro näin talousalan maallikon näkökulmasta katsoen; kuvaa erittäin hyvin omia ajatuksiani.

Suuri kiitos Myllyniemelle, jälleen kerran.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Huomenta Anna.

Oon huomannu itsestäni sellaisen muutoksen uutisten luvussa.
Kun avaan netin aamulla lukeakseni päivän talousuutisia, on nopein tiedonsaanti juuri täällä.
Taitaa olla, että ensinmäisenä tulee katsottua mitä Henri ja muut perussuomalaiset on kirjoitelleet.

Siittä sitten pikkuhiljaa alkaa itsekkin katsella mitä maailmalla tapahtuu kaffia juoden.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Huomenta :).

Normaali tietokoneen avauksen jälkeinen rutiinini: nettiselain auki, Facebook ja Puheenvuoro auki. Kun FB ja Puheenvuoro on vilkaistu läpi, Zerohedge auki.

MoreLiver´s Dailyn ja Telegraphin (UK) läpivilkaisu, jos/kun aikaa jää (vähintään 1-2 krt/vko).

http://www.zerohedge.com/
http://morelivers.blogspot.fi/
http://www.telegraph.co.uk/

(Toki sitten aina jossain välissä myös oman sähköpostin lukua ym. henkilökohtaisten asioiden/velvotteiden hoitoa; se, että missä välissä noita henk.koht. juttuja hoidan riippuu siitä, että kuinka paljon niitä on ja kuinka kiireellisiä :).)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #197

Lisään vielä sangen hyvään listaan pari:

FT:n sivuilta nyt ainakin (analyysit, Alphaville(!), Europe, Bryssels Blog, Capital Markets, Financial -> Banks ja EU Economy.

Reutersin EZ-sivut: http://uk.reuters.com/subjects/euro-zone

Räväkkiä hyviä blogeja löytyy osoitteesta: http://www.testosteronepit.com/
Ehdoton on Open Europe: http://www.openeurope.org.uk/Page/Home/en/LIVE

Nämä saattavatkin jo olla listallanne, mutta kerrotaan muillekin. Sitten on noin viisikymmentä muutakin saittia, mutta näillä pärjää. :D

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #204

Erinomaisia lisäyksiä Myllyniemeltä.

(Juu, kyllä nuo sieltä listaltani löytyvät, mutta aika ei vaan aina riitä kaikkeen :/ -> koostesivut tyyliin MoreLiver´s Daily ovat varsin käteviä.)

Btw: ainakin minun puolestani voimme tehdä sinunkaupat; ei minua ainakaan teititellä tarvitse :D (vaikka se toki kohteliasta onkin).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #214
Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #216
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En löytänyt Sauli Niinistön haastattelua Le Figaron nettisivuilta. "William Green" sanoo "anarkistien" ottaneen vallan ja saattaa olla oikeassa.

ulf fallenius

Suomi pääsisi helppostikin kriisistä ulos mutta ei vaan halua koska muutokset on myrkkyä Suomen yhteiskunnassa,Suomessa on aina ajatus että näin tehtiin ennenkin.Lääkkeet seuraavat järjetön tukiviidakko pitää purkaa,julkkissektoria leikkatava järkeväksi,kannustava verotusjärjestelmä joka loppupeleissä lisää kulutusta ja pitää valtion tulot ennallaan tai jopa kasvattaa niitä,työvoimapolitiikka järkeväksi vastamaan päivän haasteisiin ,eurosta eroaminen jos se vaatii jatkuvat tukipaketti takaukset.Siinä se on ja lupaan että syöksykierre olisi poikki ja parempi tulevaisuus odottaisi meitä voisi myös sanoa näin että matkimenen Ruotsin taloudesta ei ollut fiksua 70 luvulla mutta nyt se olisi erittäin fiksua matkia Ruotsia joka on oppinut sosialismin virheistä ja on Eu parhaita ja eniten menestyneitä valtioita.Suomi on jäänyt 70 luvulle valitettavasti.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Kiitos Henri tilannetiedotuksista. Maamme medialla on muita kiireitä, joku voi vaikka puhua vihapuheita jossain ala-perä-takakulmalla.

Kirjoitin jo Tossavaisen blogiin kommentin, jossa toivoin että esim. persut koostaisivat oikeiden asiantuntijoiden johdolla rehellisen esityslistan tomenpiteistä, millä tästä selvittäisiin vähimmillä vaurioilla. Jättäisivät vaikka sen polittisen jargonin taka-alalle. Jos kerran esiinnytään isänmaallisina, on nyt vastattava huutoon. Tolkun kansan tolkun fantastiset "nokkamiehet" lomailevat tai keksivät jonkun huipputärkeän matkakohteen aina kun on tiukka paikka.

Kuten Henri jo mainitsi, totuuden sanomista ja karujen asioiden esittämistä pelätään poliittisten tyhjänpäiväisyyksien latelijoiden keskuudessa kuin ruttoa. Nyt on taas "vaalikausi" (ei siis työkausi) eli taas yritetään kieli keskellä suuta taiteilla läpi tämä 4 vuotta, jotta taataan taas oma uudelleenvalinta. Voidaan ehkä silloin tällöin nousta esille höpöttämään talkoista ja solidaarisuusveroista, mainita kotimaiset työpaikat - muttei tehdä elettäkään konkreettisten ehdotusten suuntaan millä taattaisiin investoinnit ja työpaikat Suomessa. Pelätään julkissektorin äänien menettämistä, pelätään AY-liikettä, pelätään aina jotain.

Poliittisen paskanpuhumisen aika on ohi. Missä on nyt ne rohkeat sankarit joita nyt tarvitaan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä toive saattaa jopa toteutua. En uskalla varmuudella luvata, mutta siinä olet kyllä oikeassa, että nyt olisi korkea aika kertoa mistä on oikein kyse.

Kiinnostus aiheeseen saattaa hyvinkin lisääntyä kun YT-tsunami pyyhkii maamme yli.

Matias Gerlich

Suuri muutos aiheuttaa sen että ei ainoastaan Suomi vaan koko Eurooppa marginalisoituu globaalissa taloudessa. Tähän vaikuttaa se, että poliittinen eliitti Euroopassa (vasemmisto ja liberaalit konservatiivit) ovat luoneet järjestelmän joka yhdistettynä heikkoon työn tuottavuuteen ja heikon demografisen kehityksen aiheuttaman huoltosuhteen heikkenemisen myötä pelaa Euroopan ulos markkinoilta.

Kaakkois-Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan verrattuna Eurooppa on yhä heikompi. Suomi veikkasi väärää hevosta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tässä tarkistettuja bkt-lukuja viime vuodelta. Viimeinen sammuttaa valot:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/07/1...

Ja minä lähden mökille pariksi päivää. Palataan asiaan ensi viikolla.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Spekulointia sekundäärisillä argumenteilla. Niin kauan kuin imaginääris-illusionääriset velat (ja varat, ja kasvu) syntyvät pankkineidin näpyttelyllä, on aivan sama kuka yksityinen tai julkinen on maksamassa milloin milläkin ehdoilla, milloin mitäkin velkakirjaa, perseellä tai kansallisomaisuudella, konkurssilla tai työttömyydellä.

Ymmärrän keskustelun tarpeen illuusion ylläpidon tarpeella. Pelatkaamme peliä, jossa olemme tekevinämme ratkaisuja, jotka vaikuttavat todellisuuteen jotenkin.

Sori. Ei jaksa enää snebbiskabaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset