Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Äänestäisitkö ostettua politiikkoa?

Hyvin yksinkertainen kysymys. Jatkokysymyksenä kielteisen vastauksen antajille seuraavaa: mitä tehdä, kun selviää, että oletkin näin tehnyt?

Espanjassa pääministeri Mariano Rajoy on ollut ongelmissa, koska hänen edustamansa oikeistolaispuolue PP on lahjusskandaalissa ollut jo jonkin aikaa. Kaikki alkoi, kun puolueen varainhoitaja Luis Bárcenas pidätettiin. Tämä sai aukaisemaan Bárcenaksen kielen kannat. Pidätys johtui miehen henkilökohtaisen sveitsiläisen tilin epäselvyyksistä. Tilillä oli 48 miljoonaa.

Bárcenas on ilmoittanut, että hänellä on vedenpitävät todisteet systemaattisesta lahjusringistä, jossa yritysjohtajat toivat matkalaukuissa rahaa, ja että näillä rahoilla ponnisteltiin rajusti saamaan toisenlainen näkökulma politiikkojen talousajattelutapaan. Bárcenas on toistaiseksi kertonut lahjuksia ottaneiden nimiä, mutta ei lahjoittajia. Arvellaan, että suuret rakennusyhtiöt ovat tuoneet voitelurahaa saadakseen yrityksensä näyttämään riittävän kilpailukykyisiltä julkisiin rakennushankkeisiin.

Vastaavasti PP on ottanut siilipuolustuksen, ja todenneet "rikollisen" puhuvan. Bárcenaksellahan on tuo epäselvä tili. Strategia on saada tilanne näyttämään siltä, että Bárcenas keksii valheita pelastaakseen nahkansa. Toisaalta, olisi melkoisen omituinen järjestelmä, jossa tällainen laulaja päästetään seuraamuksitta. Arvelisin enemmän omantunnon kolkuttavan. Se olisi samalla anteeksipyyntö espanjalaisilta. Itse asiassa se on enemmän kuin perinteinen "olen pahoillani, en aio erota" -linjasta, jota Suomessa harrastetaan.

Mitä siis espanjalaiset tekevät? Hyväksyvätkö he, että tiukkaa talouskuritusta ajava puolue saa jatkaa? Siitä huolimatta, että kävisi ilmi puolueen olleen ostettu? Sopiiko tällainen menettelytapa Euroopalle? Sopisiko se sinulle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Pjotr Hadermann

Miten sen hintalapun näkee? Suomessa kähmintä on maan tapa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tässä yhteydessä on todettava, että ainakin kovin erilaisista rahamääristä on kyse. Vaikka pääministeri ei olekaan Bárcenaksen mukaan saanut kuin pari sataa tuhatta vuosien aikana ylimääräistä niin Espanjassahan on julmettu määrä turhia hankkeita. Lentokenttiä, joita ei käytetä jne.

Nyt tätä rakennusbuumin kurpua myös me suomalaiset olemme maksamassa. Onko kivaa? Meillä ei ole ollut osaa eikä arpaa Espanjan parlamenttivaaleissa, mutta laskua lähetetään silti meille, ja meidän äänestämämme politiikot ovat hymyssä suin kynät valmiina allekirjoittelemassa papereita.

Etoo.

Jari Reinikka

Suosittelen katsastamaan dokumenttielokuvan The Brussels Business. Liippaa varsin läheltä blogin aihetta. Suosittelen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En olekaan nähnyt. Yritän kaivaa sen jostain, kiitos joka tapauksessa vinkistä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Doku on nähtävissä Juutubarilla:
http://www.youtube.com/watch?v=-Yei29slq0c

Henry

______________________________________

Piratebay:n sivulla kerrotaan seuraavaa:

The Brussels Business 2012 WEBRip x264 AAC-BeLLBoY
Movie Information

Movie title.: The Brussels Business
Release date: 2012
Genre.......: Documentary
Language....: English
Subtitles...: None
Plot........: The Brussels Business is a docu-thriller that dives into the grey zone underneath European democracy. An expedition into the world of the 15,000 lobbyists in the EU-capital, of the PR-conglomerates, think tanks and their all embracing networks of power and their close ties to the political elites.
IMDb........: http://www.imdb.com/title/tt2279313/

Final notes:
- A video sample is included in the folder.
- This encode was tested on the following media players before its upload: MPC, MPC-HC, The KM Player, and VLC.

My upload blog at the forum: https://forum.suprbay.org/showthread.php?tid=31015...

__________________________________

IMDb:n sivut täällä:
http://www.imdb.com/title/tt2279313/

Ja siellä ensimmäinen kommentti kertoo aika paljon:

"You think lobbyists only exist in Washington?
8/10
Author: hannes-i-lund from Sweden
20 January 2013
If you think lobbyists only exist in Washington and not in the EU you'll want to see this documentary. In it Friedrich Moser and Matthieu Lietaert try to explain how the decisions made in Brussels have been and are being influenced by lobbyist organisations.

Four out of five policy decisions in an average EU country are made in Brussels. But who is actually making them? Behind the EU façade are more than 15,000 lobbyists, with a mission to influence the politics in favour of their clients interest. Every decision has a price. The question is who is paying.

In the film we follow two men, one is a political activist fighting against lobbying corruption by a watchdog organisation in Brussels. The other is a "top of the league" lobbyist in European and international trade issues.

We tag along behind the scenes of the biggest economic powers in the world, and get glimpse of how big corporations are impinging upon the average EU-citizens life. The U.S. lobbying system is often criticized - but is the European really any better?"

Lauri Niemi

http://crashrecovery.org/NoLobbyistsAsSuch.pdf‎

Hyvää lukemista kanssa, opus kertoo EU:n softapatenttisodasta 2000-luvun alussa ja puolessavälissä. Valaisee suht hyvin taas sitä miksi keskushallinto palvelee isoa rahaa käytännössä aina, ja miten asioita Barrosolandiassa tehdään.

Ja pölhöt suomalaiset sanovat etteivät tykkää isoista firmoista, mutta tahtovat silti kaiken persviralliseksi ja monoliittisesti ohjatuksi. Loogista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ammattilaisen perse ei liiku ennen kuin raha liikkuu. Toivottavasti sulla edes sijoitukset tuottavat : D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kohtuullisen hyvin mennyt, vaikka pääoma onkin hitusen pienempi kuin näillä espanjalaissankareilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Juttu on pahasti kesken. Sillä välin myy Banco Santander ja osta sveitsiläispankkeja.

http://politica.elpais.com/politica/2013/07/30/act...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja varmasti tulee vielä olemaan tänä vuonna edelleen kesken. Nimittäin syyteluvut vanhenevat 5 vuodessa, paitsi sitten, jos tulee näyttöön suoranaisesta lahjonnasta. Se kestää Espanjassakin hieman pidempään "tuoreena" syytekohtana.

Veikko Penttinen

Espanjassa ei ole koskaan ollut sellaista laillisuusperinnettä kuin meillä Pohjoismaissa. Varsinkin tämä Andalusia on ollut aika jälkeenjäänyttä aluetta aina. Francon kuolemasta on alle 40 v. ja sitä ennen täällä elettiin lähes feodaaliaikaa. Katolinen kirkko ja muutama perhe pitivät huolen, että kansa pysyi hiljaisena.

Täällä on ikiaikainen maantapa, että vallassaolija ottaa aina kasan päältä omansa. Ennen sen teki kirkko ja aateli, nyt politiikot. Vasemmisto teki sitä kaksi edellistä vaalikautta ja nyt sitten on oikeiston vuoro. Ainoastaan papeilla on vuorostaan vähän heikommin.

Ulkomaalaisen silmin kaikki näyttää aika rauhalliselta. Aurinko paistaa ja ravintolat ovat täynnä, niin kuin aina ennenkin. Tottakai täällä on köyhyys lisääntynyt, mutta ei niin paljon kuin tilastot näyttävät. Jossakin on harmaa raha, joka ei näy.

Perhe ei ole täällä pahin. Kotiin palanneita aikamiespoikia ja -tyttäriä on todella paljon. Pakko, kun sossu ei maksa vuokraa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös tuon pääministeri Mariano Rajoy`n pitänyt nyt tämän kuun lopussa (30. vai 31. pvä?) antaa oma selvityksensä parlamentissa tuosta lahjusskandaalista? Noin olen ollut kuulevinani ulkomaisista uutislähteistä. Luultavasti ei myönnä omaa osuuttaan kun ei ole sitä tähän saakka myöntänyt. Mielenkiintoista seurata millaisia todisteita Rajoy`ta kohtaan puolueen pidätetyllä varainhoitaja Luis Bárcenasilla on esittää.

http://www.elmundo.es/elmundo/2013/07/30/espana/13...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Bárcenas on aiemmin ilmoittanut, että todisteet löytyvät tietokoneiden kiintolevyiltä ja ilmeisesti jonkinlaisia todistuskelpoisia papereitakin on jonkun kilogramman edestä.

PP väittää, että kaikki on tehtailtua. Ainakin tähän asti se on näin väittänyt. Realiteetteihin katsoessa tuntuu melko omituiselta nämä tyhjän pantiksi jäävät lentokentät ja muut vastaavat hankkeet. Eiköhän nämä hankkeet ole ennemminkin niitä "tehtailtuja"?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei ole mikään tyhjätasku tuo pidätetty rahastonhoitaja Barcenas. Paljonkohan on pääministerin omaisuus kohonnut tietyn ajan aikana? Selvinnee tuokin, jos oikeuteen joutuu.

Kieltämättä mieleen tulee kyllä EU:lta saatujen avustusten käyttäminen teiden ja lentokenttien rakentamiseen, sillä niiden rakentaminen kun on tullut huomattavasti kalliimmaksi kuin vastaavat työt Saksassa. Välistävetoako?

http://www.elmundo.es/elmundo/2013/07/30/espana/13...

Eräs kommentti linkin kirjoitukseen; "Barcenas on vain jäävuoren huippu"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Rajoy on näiden tietojen mukaan vastaanottanut 322 231 euroa lahjusrahaston rahoja vuosina 1997-2008.

Mauri Hyhkö

Kyllä meilläkin ostetaan poliitikkoja. Ek esimerkiksi osti ministeri Häkämiehen riveihinsä, joka ainakin Tossavaisen mukaan viimeiseksi työkseen järjesti jättirekat Suomen teille. https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Ja siitä seuraa seuraavaa: https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Korjasin Bárcenaksen epäselvyyksiä sisältäneen pankkitilin saldon 45 miljoonasta 48 miljoonaan.

Toistaiseksi vielä siihen hyvin yksinkertaiseen kysymykseen ei ole vastattu. Ehkeipä sitä näkemystä rohjeta ilmoittaa? Voitte nyt kuitenkin miettiä, miltä espanjalaisista tuntuu. Työttömyys on kaameissa lukemissa ja kokonainen puolue vetelee lahjusrahoja.

Tuomas Taivasaho

Noissa lahjuskuvioissa käytetään Brysselin rahaa. Rahoittajat yleensä ovat osa korruption ydintä, mutta tässä tapauksessa eivät tule joutumaan tuomiolle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sopiiko tällainen menettelytapa Euroopalle? Sitäkin kysyin jo avauksessa.

Tuomas Taivasaho

En ole havainnut Neukkulan mallin soveltuneen vielä millään kantilla maapalloa. Luulin asian olevan kaikille päivän selvä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Niin luulin minäkin. Siksipä olenkin hämmästyneenä katsellut tätä viime vuosien touhua.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Henri, eihän se sovi. Mutta näyttääpä EU:lle sopivan jopa vuosittain mrd-luokan rahan häviämiset budjetista siten ettei tilintarkastajat ole hyväksyneet viimeisiin 18 vuoteen EU:n tilinpäätöksiä.

Ihmeellinen organisaatio kun yhtenäkään vuonna ei saada puhdasta tilintarkastuskertomusta. Puhumattakaan siitä että informoitaisiin onko noita kadonneita rahoja saatu takaisin. Sen sijaan vuosittain kasvatetaan kyllä budjettia. Tarkoittaa myös Suomen maksaman jäsenmaksun kasvamista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #24

Nii-i, ja vastuuvapaus tulee kuitenkin? =)

Vanha suosikkini: http://www.talouselama.fi/uutiset/euroopan+oikeust...

Pääasia, että raha kanavoidaan kaikkia hyödyttävällä tavalla.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

#15
Suomessa ne ostetaan palkkioviroilla ja julkisilla kunniamaininnoilla.

Vähän kun Brysselistä kehaistaan, niin heti ovat kiitollisina pistämässä nimeä paperiin kuin paperiin...

Käyttäjän amgs kuva

Kuka ihan oikeasti äänestäisi ostettua politiikkoa, jos tietäisi? Eurovaaleissa äänestämme kuitenkin niitä. Kuka euroedustajista pääsee europarlamentiin ilman rahaa? Jotkut laittavat rahansa itse ja näin ostavat paikansa. Media iloitsee mainosrahoista.

Huomenna Rajoy astuu Espanjan parlamentin eteen selittämään ja sosialistit tulevat vaatimaan pääministerin eroaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Oma näkemykseni on, että Rajoyn PP vain sattui jäämään kiinni. Eiköhän noi raksafirmat ole kaikki suuret puolueet käyneet ostamassa? Siis myös sosialistit.

Yritin vain valottaa hieman sitä, miltä espanjalaisista tuntuu. Tietysti voihan tässä suomalaistenkin tuntoja kysellä, koska meidänhän "kuuluu" maksaa tämä lysti, koska se on ollut kaiken aikaa meidän "vastuullamme", eikö niin?

Käyttäjän amgs kuva

Ihan samaa mieltä tuosta, ettei espanjalaisilla ole kovin hyviä vaihtoehtoja. Tänään kuuntelin Espanjan radioista kuinka pääministeripuolueen sihteeri onnellisena kertoi onnesta, koska pääsee tuomiareiden eteen selittämään asioita!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miksipä emme valitsisi Suomen kannalta hieman parempia vaihtoehtoja, jos niitä vain on tarjolla?
Miksi lähes kaikki hallituksemme poliitikot haluavat elvyttää, mutta VM:n budjettipäällikkö ei? Kuka joukosta on lahjomattomin?:
http://yle.fi/uutiset/elvytys_on_hetkellista_lammi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset