Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Opas sisälukutaitoon

Uusi Suomi uutisoi Tieto Oyj:n uusista YT-neuvotteluista. Firma on ollut näissä kuvioissa ennenkin. Suomesta on lähdössä taas 350 työpaikkaa. Vilkaisin nopeasti uutisen mukaista perustelua:

"Tiedon mukaan vähennyksillä on tarkoitus parantaa hintakilpailukykyä..."

Hintakilpailukykyä parannetaan joko ulkoisella tai sisäisellä devalvaatiolla. Ulkoisella valuutan ulkoinen arvo putoaa, jolloin sisämarkkinoiden nimelliset tulot eivät muutu. Tuontihinnat nousevat, mutta eihän se meidän tilannetta muuta: nytkin tuonti on romahtanut. Ulkoisen devalvaation (tai devalvoitumisen) jälkeen Suomeen on huokeampi investoida ulkomailta, luoda Suomeen työpaikkoja.

Sisäinen devalvaatio on tie, jota Tieto Oyj:kin tuossa toteuttaa. Koska valuuttamme arvo ei voi ulkoisesti pudota Suomen taloustilannetta vastaavalle tasolle, vaan se komppaa Saksan menestyneempää taloutta, niin jäljellä ei ole muuta kannattavuuden parantamiseksi kuin kenkiä porukkaa pellolle, ja kasata näiden työt jäljelle jääneiden kanssa loppuunpalamista odottaen.

Tämä on hyvin valitettavaa, että hallituksemme on pakottanut Tiedon, ja monet muut suomalaiset yritykset, tällaiseen tilanteeseen. Toisinkin voisi toimia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niinpä, tämä on sitä euron tuottamaa ihanuutta. Saksa on hyvillään kun se on hyötynyt eurosta muiden maiden kustannuksella. Tämä jatkuu todennäköisesti ainakin niin kauan kuin Saksa alkaa näyttämään 'tappiolukuja' jolloin ehkäpä katsovat parhaimmaksi sanoa 'heippa' euromaille. Suomi on todella hankalassa raossa kun yksin ei voi tehdä mitään euron suhteen vaan on jtkettava tätä sisäisen devalvaation tuomaa antia. Siispä jatkossakin yhtiöt tulevat toteuttamaan yt-neuvotteluja.

Olli Polli

Saksalla on liian paljon pelissä poistuakseen. Tämän selittää IFO instituutin professorin Hans Werner Sinn:

http://www.youtube.com/watch?v=TFWEf81qlhU

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saksa ottaa keuliinsa joka skenaariossa. Kyse on nyt suomalaisten positiosta: otetaanko mekin, vai emmekö ota.

Tieto Oyj näyttää - monen muun ohella - että tällä linjalla kyllä otamme.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Suosittelen jemmaamaan rahaa patjan alle ja mielellään ulkomaan valuutassa kuten Ruotsin kruunuissa. Ns. sisäiseen devalvaatioon yleensä kuuluu paljon muutakin kuin joukkoirtisanomisia. Voi olla että "pankkiunioni" tekee Kyprokset jossakin vaiheessa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Olen käsittänyt, että irtisanomiset poikkeuksetta parantavat kilpailukykyä ja nostavat osakekurssia. Ilmeisesti kuitenkin rohkeutta puuttuu, koska eivät irtisano jokaista työntekijää. Silloinhan tuottavuus lisääntyisi kaikkein eniten ja pääsisi ihan maailmanluokan toimijaksi varsin yksinkertaisella toimenpiteellä.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

En täysin ymmärrä millä tavalla hallitus on pakottanut, jonkun yrityksen tekemään tuon kaltaisen ratkaisun. Tietokin kuuluu näihin yhtiöihin, johon valtiolla on omistusta, mutta ei se voi olla hallituksen tarkoitus, että täällä olisi entistä vähemmän palkastaan veroja maksavia kansalaisia.

Mutta millä tavalla yhtiöissä voitaisiin muutoin kuin henkilökuntaa vähentämällä pitää yritys tuloksellisesti kannattavana. En pidä näistä ratkaisuista, joissa ensimmäisenä ilmoitetaan henkilöstön vähennyksistä. Ja millä tavalla tällainen ratkaisu hintakilpailukykyä parantaa, sitä en ymmärrä ollenkaan. Ryhtyykö yritys, sen jälkeen kun on pistänyt työntekijöitä satamäärin ulos, myymään konsulttejaan alhaisemmalla hinnalla, niille jotka heidän palveluitaan vielä tarvitsevat. Ei kuulostaisi järkevältä. Mitä tällä hintakilpailukyvyllä sitten tarkoitetaan? Ei tässä tapauksessa mitään, on haluttu ottaa kustannussäästöjen sijasta sana käyttöön, kun kysymyksessä on ylikapasiteettia.

Kaiken lähtökohta on kuitenkin kysynnän puute, joten ei ole mahdollista tarjota vapaana olevalle resurssille työtä ja sehän näkyy pian tuloksessa.

Mutta pystyisikö mikään yritys selviytymään, tilanteesta muulla tavoin kuin potkut antamalla. Onko kukaan miettinyt sitä mahdollisuutta, että kustannusrakennetta ja kustannuksia muutettaisiin tilapäisesti toisenlaiseksi ja toisella tavalla, jottei potkuja tarvitsisi antaa. Myyväthän kaupatkin alennusmyynnissä sellaista tavaraa ulos, josta on päästävä eroon halvemmalla, jotta isompaa tappiota ei syntyisi sen pois heittämisestä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos yritys on vaikeuksissa niin syytetään rahaa. Eihän siinä ole mitään järkeä. Jos myyntiä ei ole tarpeeksi, yritys joutuu vähentämään menojaan tai se kaatuu. Ei se sen monimutkaisempaa ole.

"Oma" valuutta ei auttaisi yhtään yritystä eteenpäin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hmmm... Vai että hallitus on oikein pakottanut... jos firma vähentää 770 joista Suomessa 350 niin tokihan kyse on suomalaisen työn ylihintaisuudesta? Kissan viikset. Tieto on ennen kaikkea julkisen sektorin hovihankkija tietojärjestelmissä ja se kärsii julkisen sektorin vaikeuksista melko suoraan. Eli sen pääasiakkaat supistavat koko ajan hankintojaan ja olisi suoranainen ihme, ellei sen pitäisi tehdä supistuksia.

Se että yli puolet vähennetään muualta kuin Suomesta viittaa myös vahvasti siihen, ettei tällä ole juuri mitään tekemistä ounastelemiesi syiden kanssa. Markkinat menevät alta, mutta ei hintatason takia vaan ihan muusta syystä.

Sisäisen devalvaation tarve voi olla totta tietyillä aloilla, mutta Tieto ei toimi sellaisella.

Seppo Vartiainen

Devalvointi on helpoin tapa jakaa kansalaisille kurjuutta, mutta huono keino pitämään elintasoa yllä. Rahan arvon heikentäminen käy etenkin köyhän kukkarolle :(

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Irtisanomisethan eivät jaa kansalaisille kurjuutta?

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Valuuttakurssin avulla tapahtuva sopeuttaminen ei vääristä työn ja pääoman välistä suhdetta. Lisäksi vältyttäisiin kokonaiskysynnän romahtamiselta. Sisäinen devalvaatio (palkkojen lasku, massatyöttömyys) aiheuttaa kokonaiskysynnän romahtamisen. Tällöin pääosin sisämarkkinoita palvelevat yritykset menevät ympäri ja lopulta asuntojen arvo putoaa niin paljon, että pankitkin menevät ympäri. Kuka tietää mitä kauhuja 90-luvulla olisi vielä koettu, jos ei olisi ollut pakko devalvoida ja lopulta kelluttaa.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Devalvoitumisvaaran takia sitä rahaa ei kannata missään tapauksessa pitää kotimaan valuutassa mikäli devalvointi on mahdollista. Mielummin vaikka jalometalleja, mutta markkamääräisenä säästäminen on typerää.

Kannattaa katsoa miten esimerkiksi Argentiinassa kävi: Yhdysvaltain dollareiden kysyntä räjähti käsiin devalvaation realisoituessa. Nyt tilanne on se että oikein kukaan ei halua käyttää Argentiinan pesoja, vaan ihmisillä on patjan alla isoja kasoja dollareita.

Ulkomaan valuutan hamstraamisessa (tapahtui se laillisesti tai laittomasti) on se huono puoli että valtio kerää veronsa kotimaan valuutassa. Tämänkaltainen devalvaatiolta suojautuminen johtaa valtion verotulojen romahtamiseen mutta itsepähän ovat surkealla rahapolitiikalla soppansa keittäneet.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Nyt jos Suomessa otettaisiiin markka valuutaksi niin voi sitä itkun määrää mikä siitä seuraisi esim. Asuntovelallisille. Päästäisiin ojasta allikkoon:-)

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Asia taitaa olla niin että markan paluuta edeltää asuntoromahdus. Käteinen ja Urpilainen voivat puhaltaa ilmaa nykyiseen asuntokuplaan mutta romahdus tulee ennemmin tai myöhemmin.

Neukkukuutiot ja muut kuplahintaiset läävät putkiremontteineen ja puolen miljoonan euron asuntolainoineen voivat olla toki ostohetkellä loistoidea mutta siinä vaiheessa kun kakka lentää tuulettimeen ja korko menee sinne 20% paremmalle puolelle, voi pankin velkaorjaksi ryhtyminen hieman kaduttaa.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Pitänee paikkansa jos kupla puhkeaa

Jaakko-Matti Kaakinen

Tähänkin on mahdollista vaikuttaa lainsäädännöllä. Asuntovelalliselle tulisi mahdollistaa henkilökohtainen konkurssi, josa pankki saa asunnon ja velka nollaantuu. Ex velallinen voi sitten aloittaa tyhjältä pöydältä uudestaan.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Ajatteletko tässä euroeroa siten, että kaikki euromääräiset vastuus säilyisivät sellaisenaan. Eli hoitaisimme eurovastuut pois markoilla, joiden arvon voisi ainakin alkuvaiheessa odottaa putoavan euroon nähden?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mistään sellaisesta asuntokuplasta joka koettiin 80-luvun lopulla ei voida puhua. Ostin nykyisen omakotitalon -87 syksyllä, reilun vuoden päästä olisin saanut siitä myymällä n. 40% enemmän mitä maksoin.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Mihin on unohtunut tuottavuuden nousu. Se on ainoa pitävä keino hintakilpailukyvyn parantamiseksi pitkällä tähtäimellä. Valuutan arvon muutoksilla ja työntekijöiden hiostamisella saadaan vain väliaikaisia tuloksia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Väliaikainen tulos" kelpaa vallan hyvin väliaikaiseen kriisiin. Mutta jos se ei kelpaa niin on sitten tämä irtisanomistenkin tie olemassa. Sopii valita aivan vapaasti näistä kahdesta. Minä valitsisin toisin.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Voit itse miettiä kummassa systeemissä tuottavuus nousee paremmin. Sellaisessa, jossa valuutan arvo vastaa talouden perusteita ja antaa tilaa erikoisempiakin toimenpiteitä varten, jos oikein synkeät skenaariot toteutuvat. Vai ehkäpä sellainen growsterity talous, jossa kysyntäsokit saattavat kaataa elinkelpoisia taloudellisia rakenteita noin vain.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset