Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Bircoin-kupla puhkeaa

Lähiaikoina bitcoin-operaattori Mt. Gox sulki ovensa. Nyt saman teki Flexcoin, IT-viikko kirjoittaa. Ulkoisesti kuluttajalle päin tällaiset sivustot eivät varmastikaan juuri poikkea verkkopankkien käyttöliittymästä, salasanojen kyselyistä ja sen sellaisista. Kuluttajalle voi siis syntyä harhainen mielikuva yhdennäköisyydestä, että turvallisuus on samaa tasoa.

Bitcoin ei täytä virallisen valuutan tunnusmerkkejä. Toiseksi tässä vaiheessa varkaiden tyhjennettyä bitcoin-tilejä yhä kiihtyvään tahtiin tulee miettiä, että voiko liikkeet tai palveluntarjoajat enää hyväksyä maksusuorituksia bitcoineilla tilanteessa, jossa yhä suuremmalla todennäköisyydellä "varallisuus" on varkaiden käsissä?

Yhtä asiaa olen kuitenkin miettinyt: mikä saa ihmiset hullaantumaan tämänkaltaisiin projekteihin? Toistaiseksi en ole oikein onnistunut kehittämään kuin yhden varteenotettavan teorian siitä, että keskuspankkien "setelipaino" on luonut mielikuvan liian epävakaista valuutoista. Nyt bitcoininsa menettäneet huomannevat myös varjopuolen: kun lisää ei tehdä mielin määrin niin tilin saldoakaan on hyvin vaikeaa - ellei jopa mahdotonta - palauttaa.

Teoriani kuitenkin ontuu siinä kohtaa rajusti, koska jos fiat-valuuttoja pitää arveluttavina, niin miksikä sitä hakeutuisi kolmea kauheampaan jamaan?

Fiat-valuutoilla voi suuremmissa määrin maksaa ostoksensa vaivattomasti verkkopankeissa tai erillisissä velotussopimuksissa. Tällaisissä järjestelmissä mukana ovat myös keskushallinnot resursseineen, mikä puuttuu suuremmissa määrin bitcoinilta. Flexcoin ilmoitti sekin, ettei heillä ole resursseja ruveta jahtaamaan verkkovarkaita.

Monet keskuspankit ovat varoittaneet kansalaisiaan siitä, että he eivät aio puuttua mahdollisiin varallisuustappioihin, ja kehottavat siksi varovaisuuteen. Riskit pitää tiedostaa.

Ja nyt vaikuttaa siltä, että nuo riskit ovat aktualisoituneet. Ja vieläpä niin, että tämä ei jää välttämättä tähän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Bitcoin on kuoriarvopaperi jolla on hinta. Hinta muodostuu vaihdettavuusmahdollisuuksista.

Olen yhä samaa mieltä:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1572...

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Taitaa olla jättimäinen puhallus koko bitcoin.

Siltä ainakin vaikuttaa tuo Mt Goxin tapaus:
Kateissa 850 000 bitcoinia, jonka arvo 300 miljoonaa euroa!

Kateissa olevista virtuaalirahoista 750 000 oli käyttäjien ja vain
100 000 yhtiön.

Jos tunnarit häviää, niin se oli sitten siinä, kukaan ei korvaa.
Ryöstöautomaatti vei ja yhtiö sanoo jotta voi voi....

Luulenpa ettei tj. Mark Karpeles silti tyhjätaskuksi jäänyt, vaikka firman kuoppasikin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Gox on ollut jo pitemmän aikaa paikka, johon ei ole tehnyt mieli kajota.

Tilin tein sinne joskus, mutta ihan pienen selvittelyn jälkeen totesin, että vaihdantaa siellä ei kannata käydä; Mitään takeita siitä, että sieltä saisi "fiattia" ulos ei ollut. Yksi kaveri sai viime tingassa coininsa pois sieltä. Toinen on odotellut SEPA-siirtoa jo puolisen vuotta. Aavisteluni osuivat oikeaan. Jälkikäteen on osoittautunut, että Gox oli täysin amatöörimäinen viritys. Osa niistä ongelmista, joiden korjaamiseen Goxilta vierähti viikkoja, korjattiin muissa palveluissa päivissä.

Bitcoinin vapauden kääntöpuoli on juuri tuo. Mitään takeita mistään ei ole. Rahasi ovat oikeasti sinun vastuullasi. Toki vakuutuspalveluitakin on alkanut saapua:

http://motherboard.vice.com/blog/now-you-can-insur...

Bitcoin- kupla on puhjennut useita kertoja. Tulee luultavasti puhkeamaan tämänkin jälkeen. Kryptovaluuttojen loppua en silti vielä povaisi, ne kun eivät tarvitse ollakseen muuta kuin internetin ja pikkuhiljaa ratkaisevat ilmaiseksi tarpeita joista pankit veloittavat.

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

""ratkaisevat ilmaiseksi tarpeita joista pankit veloittavat""
Eikös BC:n siirtely vaadi lakentatehoa, jota tuottavat mainarit, jotka ottavat pienen siivun?
Miten veikkaat mainareiden käyttäytyvän kun vaikeus muuttuu ja uudet coinit ovat harvinaisia ja koneet vie nurkassa vain sähköä?
Onko kaikki silloin edelleen "ilmaista"?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

BTC:n kyllä. Ymmärtääkseni "end game" on se, että mainaajat duunaavat transaktiomaksuilla. Eli luotetaan siihen, että harvinaisuus tekee valuutan arvon niin korkeaksi, että pelkät transaktiomaksut riittävät.

Kryptovaluutoissa toki on verkkoja, jotka ovat täysin client-pohjaisia, eli eivät tarvitse ketään mainaamaan mitään. Se ei ole edes uusinta uutta.

Kehitys on oikeasti aika kovaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Yhtä asiaa olen kuitenkin miettinyt: mikä saa ihmiset hullaantumaan tämänkaltaisiin projekteihin? "

Yksinkertaisin selitys on usein paras.

Eli toivo paremmasta tai omasta hyödystä :D Toivo paremmasta vei suuren osan äänestämään perussuomalaisiakin. Se on sitten eri asia, mitkä toivot ovat varteenotettavia. Enkä siis sano tässä että bitcoin-toivo vastaisi ps-toivoa. Kunhan totean että ihmisillä on tällaisia toiveita (perustuu useinmiten valtarakenteiden kyseenalaistamiseen ja niiden kritisointiin ja oman vaihtoehdon esittämiseen... siinä on tiettyyn rajaan järkeäkin).

Pyramidihuijauksiinkin löytyy aina osallistuvaa joukkoa solkenaan, mikäli vain osaa mainonnan hoitaa kunnolla. Mikäli edes päältäpäin näyttää järkevältä, niin toivominen/usko peittää mahdolliset epäkohdat.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Yhtä asiaa olen kuitenkin miettinyt: mikä saa ihmiset hullaantumaan tämänkaltaisiin projekteihin?"

Minun vastauksen perustuu pohdintaan odotusarvoista. Viralliset fiat valuutat ovat varmempia maksuvälineinä eivätkä sisällä läheskään bitcoinin kaltaista riskiä menettää koko tilin sisältöä kerralla. Fiat valuutta säilyttää säästöjen arvon lyhyellä tähtäimellä erittäin hyvin. Toisaalta pitkällä tähtäimellä fiat valuuttana olevat säästöt vähenevät inflaation verran sadan prosentin varmuudella. Bitcoinin arvo sen sijaan tuskin laskee, koska sen määrä on tarkasti rajattu (21 miljoonaa kpl), jos vain systeemi ylipäätään pysyy pystyssä riittävän pitkään.

Otetaan esimerkkilaskelma 30 vuoden aikajänteeltä. Inflaatio viimeisen 30 vuoden aikana on ollut keskimäärin 3% per vuosi. Kaiken menettämisen todennäköisyys olkoon tässä tapauksessa nolla. Tällöin säästöjen ostovoimasta on 30 vuoden kuluttua jäljellä (1 - 0,03)^30 = 0,40 eli säästämisen odotusarvo on tuo 0,4. Jos säästit 1000 euroa, sinulla on 30 vuoden kuluttua 400 eurolla ostovoimaa.

Bitcoinin suhteen laskelmat ovat paljon epävarmempia, koska koko valuuttaa on ollut olemassa vain reilun kahden vuoden ajan, ja arvon vaihtelu on ollut huimaa. Vähänkään tunnetumpi se on ollut vain noin viimeisen vuoden ajan, ja tuolloin arvo on vaihdellut 50 USD ja 1100 USD välillä. Määrän rajaamisen takia bitcoin on kuitenkin deflatorinen valuutta, eli sen arvo pitkällä tähtäimellä koko ajan nousee, jos se ylipäätään säilyy olemassa. Heitän hatusta arvauksen, että bitcoinin arvo 30 vuoden päästä olisi 300 000 USD. (Perustuen siihen, että tällöin bitcoin varallisuuden arvo olisi 6 300 000 miljoonaa USD eli n. puolet EU:n nykyisestä bruttokansantuotteesta.) Tänään yksi bitcoin maksaa n. 600 USD eli säästöjen arvo olisi viisisataakertaistunut 30 vuoden aikana. Oletetaan, että tämän mielikuvituksellisen skenaarion todennäköisyys on puoli prosenttia. Tällöin säästämisen odotusarvoksi muodostuu 0,005 * 500 - 0,995 = 2,005 eli bitcoiniin säästäminen olisi viisi kertaa kannattavampaa kuin fiat valuuttaan säästäminen.

Todennäköisyyttä sille, että bitcoin selviäisi seuraavat 30 vuotta ja, että siitä tulisi niin yleinen maksuväline, että bitcoin varallisuuden arvo vastaisi puolta EU:n nykyisestä bkt:sta on tietysti hyvin vaikeaa arvioida. Edellä oleva laskelma kuitenkin osoittanee yhden mahdollisen ajatuskulun, mihin bitcoiniin "hullaantuminen" voi perustua. Bitcoinissa on mahdollisuus lisätä ostovoimaansa säästämällä, mutta siinä on riski menettää kaikki. Fiat valuutassa säästettäessä kaikkea ei menetä, vaan tappio on hallittu, mutta varma.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Aika nopeastihan tuon bitcoinin "hinta" heiluu sen mukaan, voiko sitä käyttää missään maksuvälineenä.

Sitten vertaat bc:n arvoa Yhdysvaltain dollariin, joka menettää jatkuvasti arvoaan, kuten totesit. Eikö silloin olisi mielekkäämpää käyttää inflaatiokorjattua kurssia?

Tuo on muuten sijoituskohteelle hyvin tunnusomaista: siinä on omat tuotolliset odotusarvot, ja sitten ovat ne riskit. Niin ne ovat sinun mukaasi myös bitcoineilla. Tuollainen "kaikki häviää" on aika kovan luokan riski, ja jos sen toteutumiseen ei vaadita kuin pari hakkeria niin se on vieläpä aika todennäköinen riski.

Kyllähän muillakin sijoituskohteilla on mahdollisuus lisätä ostovoimaansa "säästämällä".

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Inflaatiokorjausta ei tarvita, koska bitcoin laskelmani dollarit tarkoittivat "ostovoimaa ilmaistuna tämän päivän Yhdysvaltain dollareina". Tarkempaa olisi ehkä ollut käyttää yksikkönä USD:n sijasta vaikkapa öljylitraa tai kultagrammaa, mutta en tuota tullut kommenttia kirjoittaessani ajatelleeksi.

Kaikki häviää on kova riski, ja bitcoinien kohdalla hyvin realistinenkin, mutta käytännössähän kaikessa sijoittamisessa pitäisi aina hajauttaa. En tietysti tiedä, mitä tarkoitit bitcoineihin "hullaantumisella". Jos tarkoitit, että joku olisi pistänyt kaikki rahansa bitcoineihin, niin sitten kommenttini oli täysin turha. Sellaisia tapauksia en tiedä kuin kaksi. Joku jenkkipariskunta muistaakseni ainakin yritti elää käyttämällä pelkästään bitcoineja. En tiedä, miten onnistuivat. Jos taas tarkoitit "hullaantumisella" sitä, että on laittanut yhtään rahaa kiinni bitcoineihin, niin siihen yritin vastata noilla esimerkinomaisilla karkeilla odotusarvolaskelmilla.

Aivan, kaikessa sijoittamisessahan oleellisinta on riski/tuotto -suhde sekä se, kuinka kovaa riskiä on valmis sietämään. Sijoittamalla vaikkapa johonkin yritykseen ottaa riskin siitä, että yritys ei jatkossa tuotakaan tulosta. Sijoittamalla bitcoiniin ottaa riskin siitä, että siitä ei tulekaan yleisesti käytettyä maksuvälinettä. Loppu on noiden riskien arvioimista ja riski/tuotto -suhteen laskemista.

Vesa Äijälä

Ryöstetään noita fyysisiäkin pankkeja. Ja pörssikursseilla ym. keplotellaan, pestään rahaa yms...

Aina siellä missä on rahaa, on myös varastamista ja kusettamista, oli valuttaa sitten mikä tahansa.

PS. Hankkikaa Dogecoineja.
PPS. Ne coinit kannattaa pitää omalla tilillä turvassa (oma kone), eikä erillisellä vaihdantasivustolla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Totta. Kyllä ryöstetään. Jopa viranomaisten toimesta, kuten Kyproksella. Mutta muissa tapauksissa tilinomistajia ei olla jätetty puille paljaille, mikä lienee enempi totta näille, jotka ovat coininsa menettäneet näissä pisteissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset