Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Miksi korkean verotusasteen nostaminen ei kannata

Verotuksen mysteereitä selvittäessämme meidän tulee sisäistää muutama kansantaloudellinen asia. Ensinnäkin ihmiset ovat kansantalouden näkökulmasta moottoreita, eräänlaisia voiman lähteitä. Tietyillä pelisäännöillä pyritään ohjaamaan ihmisten toimintaa niin, että kaikenlaiset uudet keksinnöt tulevat helpottamaan ihmisten elämää.

Tällaiset tavoitteet lähtevät aina siitä, että yksilölle on tarjolla porkkanoita. Opiskele ahkerasti, niin saat hyvän koulutuksen, hyvän työpaikan, runsaamman tilipussin ja sitä kautta suuremmat mahdollisuudet nauttia elämästä.

Toinen tekijä on riskinottohalukkuus. Menestyminen voi löytyä tätäkin kautta. Lainaa markkinoilta, firma pystyyn ja kilpailemaan omalla liikeidealla.

Näiden kahden toivotun vaikutuksen ohella on olemassa lukuisa määrä näiden yhdistelmiä. Oman tilipussin voi kantaa investointina toisen liikeidealle - ja saada sitä kautta lisää tuloja. Vaikutin on kuitenkin aina sama: kuka kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse?

Verotus on taas se osanen, joka kaventaa näitä yksilön porkkanoita.  Miksi rehkiä vimmatusti, jos siitä ei itselle jää mielekkäästi enemmän käteen? Veroilla leikataan kansalaisten ostovoimaa, tyrehdytetään halua pyrkiä tuottavaksi ja yhteisölleen hyödylliseksi otukseksi.

Suomessa on ollut sikäli poikkeuksellisen hyvä yhteisö, jossa verorahat on totuttu käyttämään viisaasti ja harkiten. Koulutus, terveydenhuolto, sekä rehti ja luotettava oikeusjärjestelmä ovat aivan varmasti kaikkien katsontakannalta sellaisia asioita, joista on mielekästä maksaa veroja. Mutta siinä vaiheessa, kun kuvioihin astuvat kaikenlaiset maahanmuuttokoordinaattorit ja osastopäälliköt alkaa verotuksen idea kadota. Miettikää itse.

Korkean verorasitteen leikkaama ostovoima tyrehdyttää myös sisämarkkinoita. Miksi niille p-aukisille olisi kannattavaa tarjota sisämarkkinoilla palvelua? Eritoten, kun byrokratian maksullinen lupaviidakko on edessä, ja niistä firmankin tuloista sitten verot raapaisee leijonan osan?

Korkeilla veroilla hyydytetään siis koko kansantaloutta. Ja tämä nyt sattuu olemaan se kohta, jossa Suomi ei tänä päivänä oikein menesty. Sitä pitäisi pikemminkin rohkaista ja töniä eteenpäin sen sijaan, että rakennetaan muureja ja barrikadeja.

Lueskelin muutama viikko sitten lounaspaikassa paikallista aviisia, jossa oli tasa-arvo-, vähemmistö- ja lapsiasiavaltuutettu itkemässä rahojen perään. Jokainen näistä oli nainen, ja heidän puheistaan sai sellaisen käsityksen, että he mittaavat työnsä arvokkuuden puhtaasti määrärahojen suuruudella. He valittelivat sitä, kuinka joku toinen sai enempi rahaa kuin he.

Ja kun sitten saan vuorenvarmasti kuulla kunniani siitä, että kuinka tärkeää työtä nämä kolme osastoa taas tekevätkään niin okei: lasten ja nuorten asiat ovat päin seiniä. Joihinkin koteihin tarvitaan ennaltaehkäisevää ja konkreettista apua. Tähän ongelmaan on perehtynyt 2. varapuheenjohtajamme, edustaja Mäntylä - suurkiitokset Hanna, että jaksat taistella perheiden puolesta!

Muutoin yhteiskunnalliset asiamme olisivat hoidettavissa perin pienemmällä budjetilla. Ja kun kerran maksamme lähes ennätystason veroja niin eipä niillä saada nykyisin edes lastensairaalaa rakennettua!

Ymmärrän kyllä, että ihmiset ahdistuvat, masentuvat ja syrjäytyvät; kun yrittää mitä tahansa niin itse ei pääse etenemään, vaan kaikkien ponnistusten hedelmät katoavat karhun kitaan.

Vielä kevennykseksi edellisen eurooppalaisen valuuttasekoiluretkemme seuraus: meille tuli voimaan väliaikainen ajoneuvovero. Nyt vuoden vaihteessa nämä viisaat keksivät ruveta verottamaan hanavettä. Aivan niin. Mehutiivisteisiin lisättiin veroa (hintataso nousi n. 20 prosenttia) ja se määräytyi sen mukaan, kuinka paljon tiivisteestä saa tehtyä mehua. Eli mitä enemmän siihen laitetaan hanavettä joukkoon, sen enemmän sitä verotetaan! Ja ei auta, vaikka omistaisit porakaivon ja olisit sen kaivon omalla lapiollasi kaivanut. Verothan maksat silti, mutta verottaja kiittää sinua sentään yrittämästä.

Kyllä kannatti?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Jouni Nordman

No, organisaatiolle on hyödyllistä että on kriisejä, sillä silloi on myös asioita jolla kansaa pelotellaan. Tätä Demari ministerit toittottavat, puollustaessaan joka lauseessa hyvinvointi valtiota, vaikka puollustavat vain omia äännestäjiä, sillä tämä valtion luoma hässäkkä on heidän äänestäjänsä. Tästänaisten valtakunnasta hyvin demarit antoi hyvin näytteen, kun menivät miehen laittamaan opetusministeriksi, jolla taisi olla vain liian radikaali linja sinne, siitä sitten valtakunnan opettaja ei tykännyt kun sai kuulla kollegoilta näistä radikaali toimista, silloin menee ministeri vaihtoon.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvinvointivaltiokortilla pelataan aina kaikki vastalauseet hiljaiseksi. Kuka rohkenisi vastustaa hyvinvointia?

Esillä ollut lastensairaalakin on minusta kohde, mihin verovarat voisi käyttää mielekkäästi. Mutta se ei kannata. Koska useimmat suomalaiset mieltävät lastensairaalan "hyväksi rahankäyttökohteeksi" niin suomalaiset olisivat valmiita lahjoituksilla kustantamaan pytingin, siis "vapaaehtoisilla veroilla". Ei siihen silloin kannata "pakollisia verorahoja" käyttää. Tämä on tarkkaan laskelmoitu.

Mutta suojellaanko tässä nyt enää äänestäjiä? Mikäli näin tehdään niin nukkuviltahan tämä kaikki on nettomääräisesti eniten pois: he maksavat viulut joka tapauksessa, mutta eivät pääse konserttia kuuntelemaan.

EK-vaalien 2011 tulos ainakin osoitti, että sen, että niinkin pienellä liikehdinnällä vanha koneisto hermostui pahanpäiväisesti. Nyt paniikkinappulaa haetaan eurovaalien alla.

Ehkä tässä mennään vielä se 3-5 vuotta kyntäen yhä syvemmälle niin Suomen kuin muun Euroopan taloudessa. Sitten onkin velkalastit jo sitä luokkaa, että korjaaminen onkin mahdotonta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillä organisaatiot eivät näytä olevan "oppivia organisaatioita". Otan pienen esimerkin siitä, miksi veroja maksetaan järjettömästäkin touhusta.

1980-luvulla Suomessa oli 7 konservatoriota, jolloin todettiin, että viidelläkin selvittäisiin kuten Unkarissa. Siis yksi "laitos" per miljoona asukasta. No mitä tehtiin?

Perustettiin parissa vuodessa 4 lisää ja saatiin 11, minkä jälkeen on saatu aikaan vielä 4 uutta, joten nyt meillä on 15 konservatoriota, jossa on 10 liikaa. Riittikö se? Ei toki.

Joku[?] sai päähänsä, että 11 konservatorion päälle piti perustaa vielä 11 ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmaa, joten meillä on lähemmäs 30 ammatillista instituutiota po. alalla, joista mikään - eivät edes nuo 20 oppilaan osastot - myönnä olevansa tarpeettomia. Jokaisella on oma pomonsa, koulutuspäällikkönsä ja virkarakenteensa.

Kertaus:
Viidellä alan oppilaitoksella pärjättäisiin hyvin, mutta 25 haahuilee Suomessa verovaroilla. Sitä nimitetään aluepolitiikaksi. Ja samaa kaavaa toistetaan kaikkialla. Olemmeko vartti-, puoli- vai täyshulluja?

Sama ilmiö toistuu korkeakoulu-/yliopistoalalla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä persujakin voisi äänestää. Jos kaikki olisivat yhtä fiksuja kuin tämä ihminen. Ja onhan niitä muitakin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Satuin eilen katselemaan Arto Nybergin tv-ohjelmaa, jossa mukana oli toimittaja Leena Sharma. Hän loi kyllä hyvinkin positiivisen kuvan perussuomalaiset puolueesta. Linkissä Sharma esiintyy n. kohdasta 30:00 alkaen. Saattaapa jopa vaikuttaa sinunkin äänestyspäätökseesi. :) Nyt on ainakin osoitettu etteivät kaikki toimittajat ole persuja vastaan. On jo ainakin kaksi positiivisesti suhtautuvaa.

http://areena.yle.fi/tv/2155434

Janne Suuronen

Leena Sharman kirjasta oli juttua myös uusimmassa Suomen Kuvalehden paperiversiossa. Erittäin fiksun ja tasapainoisen oloista pohdiskelua tai sanoisinko, realimaailman kuvausta. Leena on sillanrakentaja.

Janne Suuronen

Leena Sharman kirjasta oli juttua myös uusimmassa Suomen Kuvalehden paperiversiossa. Erittäin fiksun ja tasapainoisen oloista pohdiskelua tai sanoisinko, realimaailman kuvausta. Leena on sillanrakentaja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Eli mitä enemmän siihen laitetaan hanavettä joukkoon..."

Niinpä. Kun vielä ottaa huomioon sen että siihen hanasta (ei omasta kaivosta) tulleeseen veden hintaan sisältyy alv. Toisen kerran alv lisätään saman veden hintaan mehussa. Tuplaus onnistunut. Voisikohan mehusta keksiä jotain uutta tuotetta jossa vesiaines olisi koostumuksessa enin? :D

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Ensinnäkin ihmiset ovat kansantalouden näkökulmasta moottoreita, eräänlaisia voiman lähteitä. Tietyillä pelisäännöillä pyritään ohjaamaan ihmisten toimintaa"

Tuo on totta ja sen on sanonut minulle eräs suuren yhtiön toimitusjohtaja jolle sanoin: Pitäähän meidän ottaa huomioon työntekijöiden, ihmisenkin tarpeet.

Toimitusjohtaja vastasi: Työntekijät ovat tuotannonvälineitä... Tuotannonvälineitä. Tuo kolahti mieleeni ja jäi sinne ikuisesti kummittelemaan vapaan markkinatalouden toimijan, elävän ihmisen määrittelystä.

"Jokainen näistä oli nainen, ja heidän puheistaan sai sellaisen käsityksen, että he mittaavat työnsä arvokkuuden puhtaasti määrärahojen suuruudella. He valittelivat sitä, kuinka joku toinen sai enempi rahaa kuin he."

Määrärahat olisivat mielenkiintoinen tutkimuksen kohde. Se on kuin joku X-määre jolla asiat saadaan kuntoon. Varmaan näin onkin.

Olen ollut tajuavani, että suurin osa määrärahoista on palkkarahoja, ja pienempi osa jotain muuta yleiskulua.
Onhan niin, että yleishyödyllisissä palvelulaitoksissa kuluttajilta peritään maksu jolla ne maksavat palvelusta, mutta eivät palveluntarjoajan palkkaa.

Palkka maksetaan budjettivaroista, ja muut kustannukset kuluttajan pussista.

Eikä se palvelumaksukaan korvamerkittyä ole. Sekava järjestelmä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Markku, älä ota niin raskaasti toimarin määrittelyjä. On sitä "uljaampaakin" sanailua.

Tässä Larry Kudlow pohtii suorassa lähetyksessä, miten saamme olla kiitollisia siitä, että Japanin (maaliskuu 2011) maanjäristys ja tsunami ovat aiheuttaneet enemmän ihmisvahinkoa (uhreja) kuin taloudellista vahinkoa. :D

http://www.youtube.com/watch?v=lX80vWJhtMk

Pekka Iiskonmaki

''Miksi korkean verotusasteen nostaminen ei kannata?''

Se on myrkkyä talouskasvulle ja tuhoaa ihmisten toimeentulon.

Minä kannatan verojen korotuksia kautta linjan. Se nopeuttaa aikanaan hulppeaa talousromahdusta.

Suomi on niin luutuneessa tilassa, että vain romahduksen jälkeen voidaan aloittaa pohjalta.
Velkojat sparraavat kyllä talouden nousuun. Silloin ei enään kysellä onko lihamakaroonilaatikossa 5% hevosen lihaa.

Pekka Iiskonmaki

#9

Kuten jo totesin, niin reipas verojen korotus ajaa hallintokoneiston konkurssiin.

Nyt siellä on jo niin irvokasta, että yhdellä duunarilla on kuusi esimiestä.

Suomella on kolme vaihtoehtoa.

- Leikata julkisen sektorin henkilökuntaa.
- Leikata julkisen sektorin palveluja ja maksettavia etuuksia.
- Nostaa veroja entisestään.

Kaksi jälkimmäistä toteutuu. Ensimmäinen vaihtoehto vain kosmeettisesti.

Tuloksena on julkisen sektorin vararikko ja se imee mukanaan kaiken talouskasvun ja Suomi taantuu kehittyväksi taloudeksi vuosikymmeniksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Pitää huijata verottajaa ja lantrata kymmenkertainen annos. Kaupasta saa makuja, värejä ja makeutusaineita.

Janne Suuronen

Ja sitten kun ajattelee, kuinka hyvin Suomessa olivat asiat 10- ja vaikkapa 15-vuotta sitten kustannusindeksitkin huomioiden erittäin paljon pienemmällä yhteiskunnan potilla (lue: verokuormalla), niin meinaa aina tulla masennus. Tarja Halosen myötä Suomeen pesiytynyt maailmanhalaajien ilmapiiri on kovin raskasta työssä käyvien veronmaksajien kustantaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Menoja on voitu kasvattaa kaikella hömpällä, koska muu maailma veteli velkakuplavetoista taloutta (Etelä-Eurooppa, Yhdysvallat...) Kaipa Kone toimitti hissitkin sinne espanjalaiseen miljardin lentokenttään (tarkemmin varmaankin terminaaliin), jota juuri kukaan ei käytä?

Ei se ollut Koneen tehtävä katsoa, että onko tilauskohde järkevä. Paikallishallinto siellä otti lainaa saksalaiselta ja ranskalaiselta pankilta, pisti rahat Koneen tilille ja kertoi, mitä se halusi.

Ja kun liikevoittoa tahkottiin niin valtion verotulotkin olivat kovat - ja ne mahdollisti kaiken tämän "hömpän".

---

Tästä tuskin olemme eri mieltä?

Sen sijaan meidän näkemyserot johtuvat siitä, miten tilanne normalisoidaan. Itse ehdottaisin toimenpiteitä, joilla saadaan yksityisen puolen imu takaisin uomiinsa. Sitten on yhteiskuntarauhallisesti kestävämpää karsia siitä hömpästä (irtisanotut tai palkkaleikatut hakeutuvat yksityiselle puolelle, jossa sitä imua siis olisi).

En lähtisi tässä tilanteessa leikkaamaan sitä hömppää pois samalle tasolle kuin mihin yksityinen on pudonnut. Se todellakin tietäisi huonoja luottoja pankeille, meille pankkikriisiä, laskevaa bkt:a (julkinenkin puoli lasketaan siihen) - ja siten meidän velan suhde bkt:hen nousisi huimasti, säikäyttäisi (kenties) markkinat ja lainarahamme hinta raketoisi -> konkurssi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Pitää kai tähän erikseen tulla ilmoittamaan, että minä en kirjoittele suosituksia saadakseni. Minä lähden ongelman oikeista ratkaisutavoista.

Minä puolustan tavista... Niin, ratkeaisikohan ongelma ns. siistijä/trukkikuljettaja-ratkaisulla. Nostetaan niiden verotus mahdollisimman korkeaksi, sellaiseksi ettei sillä pärjää, niinkuin nyt vallitseva tilanne on.

Ei veroteta varakkaita. Verotetaan vähävaraisia. Aallonharja, Myllyniemi, Kerokoski ja Abdallah saisivat pitää tulonsa ja mielensä hyvänä.

Sataisi varmaan peruspersuäänestältä marjoja laariin.

Kyllä asiat on niin nurinniskoin, ettei tämäkään avaus tuo pienintäkään ratkaisua asiaan omia kommenttejani lukuunottamatta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Markku, älä pistä sanoja suuhuni. En ole missään vaatinut tai ehdottanut että vähävaraisia vain verotettaisiin. Kun tuollaista heittoa viljelet, niin lähdettä kehiin. Kiitos.

Olen jopa paheksunut monien hallitusten veronalennusintoa suuria tuloja hyödyttäen ja varsinkin siirtymisestä alhaisemman pääomatulojen verottamiseen. Nuo alennukset ovat osa syy valtion huonoon tilaan. Toinen syy on jatkuva budjetin määrärahojen korottaminen, vaikka verotuloja on vähennetty monin virheliikkein. Markku, kerrotko mitkä hallituspuolueet ovat noina aikoina olleet vallassa?

Lainatn tähän valmiiksi linkin josta näet hallituspuolueet.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_p%C3%A4%C3%A4m...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Sirpa, nuo puolueet ovat suurinpiirtein näihin päiviin kyenneet pitämään Suomen hyvinvointijärjestelmänä. Ei välttämättä valtiona, mutta järjestelmänä. Tai, toisinpäin.

Nyt kun ongelmat ovat ulkoisia, ei niitä persutkaan sisäisin keinoin korjaa... Ei saa lupailla tyhjiä. Toisaalta ongelmien luetteleminen on huomattavasti helpompaa kuin niiden ratkaiseminen. Minä pyrin ratkaisuihin.

...Kyllä jämpti on niin...

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #53

Mikä vaan puolue kykenee pitämään hyvinvointia jos otetaan 100 miljardia lainaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #53

Markku, jokainen puolue pyrkii omalla tavallaan ratkaisemaan talouden ongelmat kun siihen on tilaisuus. Siis on mahdollisuus käyttää muita keinoja kuin mitä nykyhallituksemme kykenee tekemään ja on kyennyt tekemään.

Muuten et esittänyt mitkä hallitukset ovat olleet luomassa "verotusrälssiä" tähän maahan. Kerron sen jos et ole vielä saanut selville. Kyseessä on Ahon hallituksesta lähtien jokainen hallitus, siis hallituspuolueet, vuorollaan omin tavoin.
Ahon hallitus 26.4.1991 – 13.4.1995 (keskusta, kokoomus, SKL ja RKP)
Lipposen I 13.4.1995 – 15.4.1999 (SDP, kokoomus, vas., vihreät ja RKP)
Lipposen II 15.4.1999 – 17.4.2003 (SDP,kokoomus, vas., vihreät ja RKP)
Vanhasen I 24.6.2003 – 19.4.2007 (keskusta, SDP, RKP)
Vanhasen II 19.4.2007 – 22.6.2010 (keskusta, kokoomus, vihreät ja RKP)
Kiviniemen 22.6.2010 – 22.6.2011 (keskusta, kokoomus, vihreät ja RKP)
Kataisen 22.6.2011 alkaen (kokoomus, SDP, vihreät, vas., RKP ja KD)

Kuten huomaat niin kyllä vasemmistoinen SDP on ollut hanakasti mukana päättämässä rikkaiden etuoikeuteen verotuksessa. Muutoinkin on ollut osasyyllinen Suomen talouden kehityskulkuun. Eipä ole nykyisessä hallituksessakaan vasemmistopuolueilta löytynyt avaimia ratkaisuihin. Kylläkin viety yhä syvemmälle suohon. On mielestäni aivan väärä kohde lähteä syyttelemään syyttömiä.

Ongelmat ei muuten ratkea lisäämällä sosiaalisiatukia. On myös oltava vastaavasti tuloja ja karsittava tuottamattomia kuluja. Jatkuvalla lisälainanotolla ei voida rahoittaa nousevia sosiaalisia menoja. Niin kivaa kuin niiden jakamisen lisääminen onkin. Kohtuus kaikessa...... Ongelmat ovat Suomen omien päättäjien aiheuttamia suurimmalta osin. Mikään pakko ei ole ollut esim. ottaa lisää velkaa EVM:ään 1,44 mrd euroa ja laitta se tuottamattomaan rahastoon pääomaksi. Urpilainen taisi luopua EVM:n voitoista samalla kun hyväksyi Kreikan vakuussopimuksen.

Aki Häkkilä

"Vielä kevennykseksi edellisen eurooppalaisen valuuttasekoiluretkemme seuraus: meille tuli voimaan väliaikainen ajoneuvovero."

Väliaikaisten autoverojen perinnettähän on tässä maassa jatkettu jo vuodesta 1958.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset