Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Suomi imi kaiken jo Wahlroosista

Kun asiat laitetaan oikeaan perspektiiviin huomaamme, ettei Wahlroos ole Suomesta kaikkea imenyt, vaan pikemminkin imu on ollut toiseen suuntaan. Edustaja Annika Lapintie (vas.) käy kirjoittamaan, että Wahlroos on saanut ilmaisen koulutuksen ja kaikkea. Uskallan väittää, että jos viivan alle lasketaan koulutuksen ja muun yhteiskunnallisen tuen määrä ja hänen Suomeen maksamien verojen ja välillisten ansioiden erotus (esim. valtion osinkotulot) niin Wahlroos on eittämättä maksanut koulutuksensa viimeistä penniä myöden. Siinä samassa hän on pistouvannut parin muunkin suomalaisen koulutuksen, ehkä muutaman tuhannen. Kouluruokineen päivineen.

Lapintien kirjoitus huokuu sellaista mielialaa, että käytännössä kaikkien meidän omaisuus on valtion, mutta jostain valtion tilapäisestä mielenhäiriöstä johtuen me olemme onnistuneet puijaamalla lainaamaan omaan käyttöömme valtion omaisuutta. Ja sitten joku ketku kehtaa muuttaa pois! Tämähän on puhdas ryöstö - ja keskellä päivää!

Sitä on paljon hehkuteltu, että miten on hienoa, kun saa vapaasti liikkua EU-alueella. Ja miten tehokkaasti kaikki toimii, kun pääomatkin saavat hakeutua sinne, missä ne toimivat kaikista tehokkaimmin.

Tämän jälkimmäisen johdosta olisi syytä pitää huolta siitä, että Suomi on houkutteleva kohde investoinneille ja varakkaiden henkilöiden eksistenssille. Voisi nimittäin käydä jopa niin hullunkurisesti, että näistä saatavat verohyödyt kasvavat niin suureksi, ettei tarvitsisi leikellä lapsilisiä ja poistua hallituksesta raamit kaulassa.

Suosittelen Vasemmistoliitolle lämpimästi pohdittavaksi strategiaa, jolla saadaan maahan houkuteltua investointeja (työpaikkoja, osaamista, teknologiaa jne.) ja varakkaita ihmisiä. Mikä vielä parempaa: miten suomalaisista jo maassa olevista loihditaan monimiljonäärejä?

Pahoin pelkään, että oikea vastaus ei ole: "laatimalla 100 prosentin tulo- ja omaisuusveroasteen!"

Joudutte siis miettimään toisenkin hetken. Odotan jännityksellä ideointeja.

Kiitos jo etukäteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

43Suosittele

43 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (127 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Henri, onhan Lapintien sanomisissa muutoinkin selvää ristiriitaa vasemmistoliiton kuin muidenkin maahanmuuttoon "hyssyttelevästi" suhtautuvien puolueiden kohdalla. Tarkoitan nyt maahanmuutosta kirjoittaessani pelkästään humanitääristä maahanmuuttoa Suomeen perheenyhdistämisineen.

Kun kerran on vapaa liikkuminen, niin pakollako Lapintie vasemmistoliiton kanssa pakottaisi Suomen rikkaat pysymään maassa ja rahoittamassa näin myös edellä mainitsemaani maahanmuutoa kaikkine järjestettyine ilmaisine palvelumuotoineen. Ei se noin saa eikä voi olla. Kyllä kaikilla kansalaisillamme tulo- ja omaisuustasoon riippumatta on voitava olla oma päätos missä hän haluaa kulloinkin asua.

Varmasti Wahlroos omansa kuin myös perheenjäseniensä kustannukset on valtiolle maksanut moninkerroin, eikä ole velkaa. Tämä Lapintien ulostulo vain osoittaa puolueensa arvomaailmaa kuinka rikkaiden rahat ja omaisuus pitäisi jakaa muiden kesken.

Erkki Joonala

Eiköhän tuo arvomaailma koske meitä kaikkia, niin köyhiä kuin rikkaitakin. Tuttu meininki menneestä Neuvostoliitosta: kaikki paitsi puolueen korkeassa asemassa olevat jäsenet ovat de facto maaorjia; muuttamiseen täytyy etukäteen kysyä lupa puolueelta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Erkki Joonala, avaisitko hieman mitä tarkoitat kirjoittamalla;"Eiköhän tuo arvomaailma koske meitä kaikkia, niin köyhiä kuin rikkaitakin."? En jotenkin voi yhdistää tuota lausettasi kommentissasi muutoin kirjoittamaasi. Mielestäni kaikkien arvomaailma kun ei ole samanlainen kuin vasemmistoliittolaisten kuvaamassani tilanteessa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, tätä itsekin mietin, mutta en rohjennut sisällyttää kirjoitukseen. :) Eli pitäisikö tietyn kumulatiivisen tulon rajan täytyttyä pistää helyt nilkkaan ja kettingillä keskustorin paaluun kiinni, ettei karkaa.

Uskoisin, että sellainen rohkaisisi hyvin monia yrittämään entistä enemmän. "Äiti, äiti, minäkin haluan tuollaiseen paaluun tulla kytketyksi isona. Miten se järjestyy?"

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Henri, minä olin sitten hieman rohkeampi kun toin vertailuna esiin. Perussuomalaisena kirjoitat kieli keskellä suuta ymmärrettävistä syistä. ;)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Niinpä, kieltämättä minua etoi aivan silmittömästi Lapintien kirjoitus siitä, miten vapaata liikkumista nyt tällä julkealla tavalla käytetään hyväksi. Pyöröoven toiselta puolen kyllä sopii lapata sisään millaista porukkaa tahansa.

Tässäpä lisää pohdittavaa niille, joille ko. kysymys ei ole tabu:

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/04/10/suom...

Pentti Järvi

#1.

"Tämä Lapintien ulostulo"jne. Corr.: Lapintien avustajan ulostulo?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Nallen lähtö on vain jäävuoren huippu. Kuinka monta muuta rikasta työllistäjää karkaa ulkomaille älyttömiä veroja pakoon kun nämä veroprosentit alkavat jo tavallista työläistäkin ahdistaa.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Olikohan se kovinkin käypä hinta, jolla Nalle sai sen pankin? Kuka imutti ketä?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Henrin kirjoitus on varsin hyvä! Silti, myös Timon kommentti pitää paikkansa: Paavo Lipponen, Sauli Niinistö ja Lapintien entinen puoluekaveri Suvi-Anne Siimes lähes "antoivat" Sampo-Leonian Wahlroosin Mandatum-pankille. Fiksu mies sai siihen entiseen "valtionpankkiin" aivan uutta vauhtia eli pätevälle ostajalle se menikin. Sanoisin kuitenkin, että jo pelkästään tuon Sampo-Leonialahjan takia olisi kannattanut jättää kirjansa Suomeen..tyyliniekalta pieni tyylirikko.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Luinpa jostain, ettei verotusoikeuksien siirto silti kulje ihan noin vain käsi kädessä residenssin osoitteen kanssa. En ole kuitenkaan mikään tällainen veroasiantuntija, jotta osaisin itse sanoa, miten asia juridisesti on.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Huomaa sanamuoto "sai". Mikä oli se toinen osapuoli tässä? Ja oliko tämä osapuoli sitten täysin syyntakeeton?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Olisi hyvä myös selvittää ne tahot, jotka kaupat tekivät valtion taholta ja mitä heille kuuluu tänään?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Nalle omisti kolmanneksen Mandatumista. Kiska siirtyi Sampo-Leonialle tuplahintaan 700 miljoonalla, melkoisella osuudella Sampo-Leonian omistusta.
Lisäksi Nalle pääsi johtamaan itse valtion pankkia. Ei liene yllätys, jos osinkokehitys oli tämän jälkeen sangen vuolas, kun itse sai pankin voittojaosta päättää. Aiemmin valtio muuten hoiti rahaliikenteensä omistamansa pankin kautta, joten voitot jäivät omaan taskuun.

Paljonko paremmin pankki sitten menestyi Wahlroosin ohjaksissa kilpailijoihinsa verrattuna? Omaisuuden myyjänä Wahlroos kyllä on kunnostautunut.

Jari Vuorinen

Pohdittuani(pohdin hyvin pintapuolisesti koska en näissä asiatuntija olekaan niin kuin Henri).

Tulin siihen tulokseen ,että ensin jossain vaiheessa Nalle on imenyt Suomineitoa ja nyt kun Suomineito haluaisi imeä Nalle niin tämä fluibaa.

Katainenkin fluibaa eikä hänestäkään ole pidemmän päälle Suomineitoa rakastamaan.

Käyttäjän VilleSalomki kuva
Ville Salomäki

Jari Vuorinen: "Tulin siihen tulokseen ,että ensin jossain vaiheessa Nalle on imenyt Suomineitoa ja nyt kun Suomineito haluaisi imeä Nalle niin tämä fluibaa."

Meinaatko tosissasi, että 'Suomineito' on nyt vasta herännyt talviuniltaan ja aikoo ihan ensimmäistä kertaa verottaa Wahlroossia?

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Investointeihin ei tarvita varakkaita ihmisiä, vaan pääomaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pääomaa ovat tiet, koulutus, raha, ihminen, tieto, liukuhihna ja robotti - kaikki jo olemassaoleva tuotannon mahdollistava tekijä.

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola

Totta. Meillä on paljon pääomaa, jota ei osata/haluta käyttää. Rahaa jokainen mankuu, jottei tarvitsisi itse tehdä mitään. Aivoja sietäisi alkaa käyttämään rahattoman pääoman hyödyntämiseen, jolloin rahaa alkaa tulemaan ikkunoista ja ovista.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lapintie on ylivoimaisesti ällöttävin poliitikko 200 joukossa. aina tulee mieleen Lenigradin vessojen tuoksu "vahvan ruplan" ja edullisen "ihmiskaupan" aika, jolloin turismi oli muutakin tankkausta rajan pinnassa. Näitä viimeisiä mohikaaneja tulee kait vain ymmärtää about 20 vuotta.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Suomessa sikarikkaalla on huonommat ihmisoikeudet ku köyhillä raadoilla, edes vapaata maastamuutto oikeutta ei näytä olevan vaan heti leimataan isänmaan petturiksi.

Pentti Järvi

Kokemusta on tuosta leimaamimesta, tuli hiukan paha olo, mutta arvelin sen olevan kateutta vain.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

En kertakaikkiaan voi ymmärtää teitä Wahlroosin teon ihailijoita.
Mitä muuta se on kuin pakenemista, vastuuta pakenemista.

Nuo kommentit, että Wahlroos on "oman osansa Suomelle maksanut" on laihasti sanottu. Kovin laihasti.

Kaikki me olemme Suomelle osuutemme maksaneet jotka veroa maksavat. Kaikki kykymme mukaan.

Wahlroos jos kuka on Suomea ja sen lainsäädäntöä hyväksikäyttänyt enemmän kuin tuhat sosiaaliturvan varassa perhettä ikinä ehtii käyttämään. Verosuunnittelu varmasti sitä luokkaa, että veroja on tullut maksetuksi minimimäärä siitä mikä maksettavaksi on koitunut. Senttiäkään ylimääräistä pehmolihainen nallukka ei ole maksanut, jämpti on niin.

Nyt kun maailma on muutaman piirun lähempänä maailmansotaa hullun Putinin takia, ja jopa Suomeen hyökkäämistä pelätään, nostaako Wahlroos maanpuolustushenkeä maassa. Ei todella nosta. Kuka hitto tuollaista rintamakarkuria haluaisi puolustaa... Suomalaista oligarkkia.

On käsittämätöntä, että uusliberaali politiikanteko on vieläkin noin kehuttavissa joidenkin taholta.

Huomatkaa, että se yllätys, yllätys, perussuomalainen kansalaislinjaus jossa tuota puolustetaan. Yhtäaikaa populistisesti kannatetaan rikkaiden veropakolaisuutta ja,- muka köyhien asemaa.

Ei hyvää päivää taas kerran...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En minä ihaile, mutta en lähtisi ensimmäisenä heittämään niitä kiviäkään. Ensin kannattaa katsoa peiliin. Tämä siis ihan koko kansakunnan asteella. Kysymyksiä, joita voi herättää ovat: miksei Suomessa viihdytä? Miksei Suomeen investoida? Miksi poikkeuksellisen moni tarvitsee mielialalääkkeitä?

Aina ei ole sopivaa ajatella "kyvyn mukaan" toimimisesta. Jos esimerkiksi vapausrangaistukseen tuomitut vangit istuisivat kukin "kykyjensä mukaan" eikä niin paljon, kuin tuomiota on tullut, niin uskoisin aika monen yrittävän paluuta nopeasti pois kiven sisältä.

Tietysti rikkaat tekevät verosuunnittelua. Eivät he muuten alunperinkään olisi rikkaita. Siitä huolimatta Wahlroos on "maksanut teoistaan" Suomelle enemmän kuin oman osansa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Siitä huolimatta Wahlroos on "maksanut teoistaan" Suomelle enemmän kuin oman osansa."

Ei varmasti ole maksanut yliosuutta... Hän on maksanut vain oman osuutensa, ja verosuunnitellusti, hieman alle.

Miten kukaan voi maksaa enemmän kuin pitää maksaa? Voisitko Henri Myllyniemi todistaa tuon jollain tavalla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #36

Ei kukaan voi maksaa "yliosuutta". Ei ainakaan pitäisi - jos pidämme kiinni oikeusvaltion periaatteista.

Käyttäjän VilleSalomki kuva
Ville Salomäki Vastaus kommenttiin #36

Markku Tyry. Paljonko sinä maksat yliosuutta?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Verosuunnittelu varmasti sitä luokkaa, että veroja on tullut maksetuksi minimimäärä siitä mikä maksettavaksi on koitunut. "
Mitä arvaat, onkohan Toijalassa verosuunnittelu käynnissä niissä kymmenessä perheessä jota kohtasi onni jokunen aika sitten?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä taas en ymmärrä Wahlroosin muuton päivittelijöitä, hänhän toimii täysin markkinaehtoisesti kuten aina. Ei kai hän muuten olisi rikastunutkaan.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Oikeus Wahlroosilla on tietysti muuttaa maasta, isänmaallisuuta se ei ole. Lakia ei ole rikottu, mutta tässä tulee taas mieleen se miltä asia näyttää ulkopuolisille. Eikö Wahlroosilla ja perillisillä ollut varaa asua Suomessa?
Täytyy ihmetellä.
Onhan näitä formula-ja rallikuskeja, jotka asuvat Monacossa ja samoista verosyistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En ymmärrä tätä nallen puolustelua, hän on kuitenkin yksi hyvävelikerhon jäsenistä joka 90-luvulla kuppasi satoja miljoonia veronmaksajien rahoja (mm. Postipankki) pankkikriisin jälkiselvittelyissä. Tällä lahjoitetulla pääomalla nalle rakensi oman imperiuminsa. Silloinen tahallinen kriisi oli kuitenkin miljardiluokan puhallus jossa lähti Suomesta ainakin 4 pankkia ja 60 000 yritystä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei kaiketi ole kyseessä mistään puolustelemisesta vaan jokaisella suomalaisella oleva oikeus omaan asuinpaikkansa mihin maahan tahansa, vaikkapa verosuunnittelua hyväksi käyttäen.
Olisiko noussut hulapaloota jos kyseessä olisi "tavallinen tallaaja"? Ei varmasti olisi. Siispä kysymys ei ole puolustelemisesta vaan katson kyseessä olevan vasemmistolaisille tyypillisestä kateudesta ja siitä että veroja on rikkaiden on maksettava yhä enemmän jotta kertyneitä verotuloja voidaan "huseerata" sinne sun tänne.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Elettiin aikaa, jolloin juuri kukaan ei halunnut koskea niihin pitkällä tikullakaan.

Riskinottohalukkuus ajaa kuitenkin tätä maailmaa.

60 tuhannen yrityksen kato ei johtunut niinkään Wahlroosista, vaan niistä henkilöistä, jotka jääräpäisesti piti Suomea kiinni ylikorkeassa markassa.

Tämä on käyty lävitse ennenkin, mutta kerrataan:

Kun Suomen Pankin valuuttavarannot olivat ehtymässä ja markkaa myytiin sen "liian hyvän hinnan vuoksi" niin SP joutui "puolustamaan" kurssia ostamalla niitä markkoja. Näin niistä tuli harvinaisempia ja korkea kurssi säilyi. Koska ostoihin piti käyttää ulkomaan valuuttoja - eikä SP:llä ollut oikeutta painaa Saksan markkoja tai Yhdysvaltain dollaria tähän tarkoitukseen, alkoi kirstun pohja häämöttää.

Piti keksiä keinot, jolla saataisiin pääoma pysymään Suomessa. Piti nostaa korkotasoa. Nopeasti kohonneet korot saivat yritysjohtajat empimään. Sen sijaan valuuttalainoja sai pienemmällä korolla, ja koska poliittiset päättäjät (ei Wahlroos) toistivat mantraa, että emme devalvoi, nämä poloiset astuivat ansaan.

Tosiasiat (markan kellutus) voittivat kuitenkin lopulta.

---

Nyt tilannetta kannattaa seurata samasta näkökulmasta. Jos/kun Suomi jättää euroalueen niin ensimmäisenä puhutaan siitä, miten eurolainojen kanssa kävisi. Niistähän tulisi silloin samantyylisiä valuuttalainoja kuin mitä yritykset nostivat 90-luvun alussa.

Toivottavasti tällä kertaa tuo asia hoidetaan sitten eri tavalla. Siitä sitten päättää eduskunta, eli äänestämällä siihen voi vaikuttaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"60 tuhannen yrityksen kato ei johtunut niinkään Wahlroosista, vaan niistä henkilöistä, jotka jääräpäisesti piti Suomea kiinni ylikorkeassa markassa."

En edes yrittänyt syyttää nallea 90-luvun kriisistä vaan kerroin hänen olleeen tuon kriisin hyväksikäyttäjä saaden omaisuutensa pitkälti näistä veronmaksajilta rosvotuista rahoista. Suomen veronmaksajat maksoivat pankkikriisin kustannukset ja pankit hävisivät Suomesta, Ruotsi taas otti pankit hallintaansa ja piti yhteiskunnan puolta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #40

Mainitsin myös, että harvassa olivat ne, jotka siinä tilanteessa uskalsi ottaa riskin, vaikka hinta olikin huokea.

Sama tilannehan nähtiin vajaa pari vuotta sitten, kun kenellekään ei kelvannut Kreikan valtiolaina, vaan ne menivät osittain silppuriin.

Sen jälkeen on kuitenkin "uudet pelaajat" tulleet kuvioihin mukaan (velkajärjestelynhän piti suistaa ainakin koko planeetta pois kiertoradaltaan).

Moni polttaa varmaan näppinsä tälläkin kertaa, mutta eivät kaikki.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Näinhän se meni. Holkeri, Liikanen, Kulberg ajoivat vakaan (vahvan) markan politiikkaa. Samaan aikaan rahahanojen aukaisu. Laman purku sitten hoidettiin Koiviston ja Ahon toimesta yrittäjiä ja yleensä velallisia kohtaan huonosti. Kellutus taas oli hyvä päätös, kun sitä ei olisi padottu niin pitkään. Nämä virheet toistuvat nyt Euron kanssa, miten käy jälkihoidon kun ei anneta Euron devalvoitua?

Käyttäjän TimoSuhonen kuva
Timo Suhonen

Aivan käsittämätöntä saissia. Ei helvetissä ole mitään järkeä että puolustellaan öky miljardööriä siitä että ottaa verotuksellisista syistä hatkat Suomesta. Nalle on kusettanut Suomalaisia 100 - 0.
Lausunnot pankkiirilta aiemmilta vuosilta "ei ne asiakkaat tuo pankkeihin muuta kuin hiekkaa kengän pohjissa" osoittaa tyypin inhimillisyyden. Eli ei ole syytä osoittaa hännellekkään hitustakaan inhimillisyyttä ! Jo saadut maataloustuet (2011 261 600e, 2012 262 630e ja 2013 242 000e) perittävä pikaisesti takaisin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Myönnetään, että se oli tylysti muotoiltu lausahdus. Arvelen kuitenkin tietäväni, mitä hän tuolla tarkoitti.

En tiedä, minkä puolueen tai ajatussuuntauksen taakse ajatus "ei hitustakaan inhimillisyyttä" nojautuu, mutta toivon, ettei se ole PS.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Haluamatta aiheuttaa enempää kärvistelyä esim. T. Suhoselle rohkenen todeta, että maataloustuet (sekä EU:n että ne kotimaiset) perustuvat voimassaolevaan lainsäädäntöön ja sopimuksiin, joissa tuen ehdot määritellään.

Vilpillisin keinoin saatu tuki voidaan periä lain ja po. säädösten nojallata kaisin. Esim. lapsilisääkin maksetaan toistaiseksi kaikille niille, jotka ovat siihen oikeutettuja. Saajan rikkaus tai muiden kateus ei tätä oikeutta evää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Talouselämän kirjoituksesta:

Kaiken huudon keskellä unohtuu, kuinka paljon rahaa Suomen valtion kassaan Wahlroos on järjestänyt jo nyt. Eikä hän ole sitä edelleenkään lopettamassa.

Sammon selvästi suurin omistajahan on Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium 79,3 miljoonalla osakkeellaan. Valtio on kuitannut vuosittain Sammosta muhkeat osingot, esimerkiksi tänä keväänä 130 miljoonaa euroa.

Solidiumin Sampo-potin arvo on nyt kolme miljardia euroa. Viidessä vuodessa Sammon osakkeen arvo on noussut 220 prosenttia. Se ei ole yksin hallituksen puheenjohtajan Wahlroosin ansioita, mutta ratkaiseva rooli hänellä on Sammon menestyksessä ollut.

http://www.talouselama.fi/uutiset/nakokulma+turhaa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näinpä. Mutta ymmärrettävästi maataloustuet ovat pinnalla. Olisi tietysti Wahlroosilta tahdikasta kieltäytyä niistä, mutta tavallaan se on myös hyvä muistutus siitä, että onko julkinen valta nyt aina parhain taho ratkaisemaan rahankäytöstä? Julkinen valta joutuu tosin toimimaan lakipykäliensä mukaan, ja jos se on asettanut, että tietyille maatiloille pitää tukea maksaa niin tässä huomataan epäkohta.

Syyttävät sormet sojottavat kuitenkin Wahlroosia kohti, eikä sekavaa maataloustukijärjestelmäämme kohtaan.

Kuinkas muutenkaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, muutkin kuin iltapäivälehdet osoittavat joka vuosi sormella Wahlroosin saamia maataloustukia. Toisaalta niitä on saanut myös valtion Vapon tytäryhtiö Suo Oy energiakasviviljelykokeiluineen, joista ainakin vuosia jatkunut ruokohelven viljely osoittautui kannattamattomaksi, muistaakseni tappiolliseksi.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/yle--v...

Keskustan Kaunisto esitti hiljattain maataloustuista toisenlaisen näkemyksen, johon ei ole tietoa ottaa kantaa:

http://timokaunisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16021...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #54

Eivät kaikki investoinnit tai hankkeet onnistukaan. Jos onnistuisi niin meikäläisiä asustelisi jo toisella aurinkokunnallakin.

Pitääpä lukea Kauniston teksti, kiitos linkistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #59

Tämä nyt on sivuasia, mutta muilla kuin valtiolla tuskin kuitenkaan on varaa jatkaa vuosikausia kannattamatonta toimintaa: Suo Oy:llä oli sopimusviljelijöitä pilvin pimein ja tässä tulos:

Suuria odotuksia viljelijöille luvanneen ruokohelven kasvatus ei nykyisellään kannata. Sadosta saatava korvaus on niin heikko, ettei se kata edes kasvin korjuukuluja. Kun EU:n viljelytuet maksetaan pinta-alan mukaan, viljelijöiden kannattaa viljellä maksimaalisen isoja peltoja mutta korjata sieltä minimaalisen pientä satoa.

http://yle.fi/uutiset/ruokohelven_viljely_ei_kanna...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #54

Dodii, kotiläksyt on luettuna, mutta en oikein saanut Kauniston kirjoituksesta kiinni - pitäisi tietää vielä nuo taustatkin.

Mutta maataloustuet ovat aiheuttamassa ongelmia myös muualla Euroopassa. Financial Times uutisoi viime loppukesänä Ranskan tukiongelmista, ylituotantoon johtaneesta tavasta.

Kananmunia tuotetaan liikaa, eikä niistä saa siten tarpeeksi katetta. Aikeissa on lyhyellä tähtäimellä hakea vientiä (saisimmeko tänne Suomeen murto-osan nykyisin maksavista kananmunista, ja mitä se tarkottaisi kotimaisille kanaloille?) - ja pidemmällä tähtäimellä ylituotannon alasajo.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Vaikka Wahlroos on nolo tyyppi, perintövero kannattaisi silti poistaa. Suomessa voi olla vaikeata jatkaa tavallisia itsenäisiä yrityksiä, jos sukupolven vaihdoksen yhteydessä pitää maksaa perintöverot kerralla.

Sinänsä veroista valittaminen on aiheetonta. Esim. Tanskassa on paljon korkeampi kokonaisveroaste kuin Suomessa. Silti tanskalaiset eivät ole verojen takia muuttamassa mihinkään. Kämppien hinnat vaan nousevat Kööpenhaminassa.

Sijoittajalle tiedoksi: tanskalaislehdessä oli äskettäin juttu, jossa kiinnitettiin huomiota siihen, että tanskalaiset osakkeet ovat erittäin kalliita. Osakkeen kalleus kaiketi tarkoittaa sitä, että tuotto on huono, kestää kauan saada rahat takaisin. Tanskalaiset sijoitusasiantuntijat eivät pidä tätä minään ongelmana – ei ole halpaa, mutta ei ole myöskään kuplaa. Onko Myllyniemellä esim. Novo Nordiskia, olisiko tuotto tyydyttävä?

Wahlroos on rikastunut finanssipalvelujen alalla ja oligarkkityyliin valtion omaisuuden yksityistämisen kautta eikä ole varmasti työllistänyt ketään. Wahlroos vauraus lienee lähtöisin siitä, että hän sai oman Mandatum-pankkinsa myytyä Sampo-pankille siirtyessään tuon johtajaksi. Dealin teki valtion puolelta muistaakseni Suvi-Anne Siimes (vas.).

Tanskassa viime vuosikymmenellä rikas laivanvarustaja rakensi miljardilla kruunulla konserttitalon Kööpenhaminaan. Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo on perustettu olutpanimon tuotoilla, ja Kofoedin säätiö ylläpitää ”pummikoulua” Kofoed’s Skole, joka tarjoaa ruokaa ja avustusta vähäosaisille ja pultsareille. Melinda ja Bill Gatesin säätiö rahoittaa kaikenlaista globaalia hyvää. Wahlroos on vaan alatasoinen tyyppi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ylen sivuilla oli eilen Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan verotusten vertailua, ja vain Tanskassa näyttäisi olevan kireämpi verotus:

Suomessa ja Tanskassa on vielä perintövero

Pohjoismaiden verokäytäntöjen vertaaminen on vaikeaa, koska kullakin maalla on omia poikkeuksiaan ja käytäntöjään. Lisäksi vähennykset ovat erilaisia. Perintö- ja lahjaveroa ei kuitenkaan peritä enää Ruotsissa ja Norjassa. Varallisuusvero on voimassa vain Norjassa.

http://yle.fi/uutiset/suomessa_ja_tanskassa_on_vie...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minulla ei ole tanskalaisfirmojen osakkeita.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Lapintien sanomisista en tiedä, mutta Wahlroos suoraan sanoen kuppasi itselleen - hänen annettiin kupata - kansallisvarallisuutta. Tällaista moraalitonta veropakolaista on aivan turha puolustaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hän otti sen riskin, mitä moni muu kavahti. Ja tuossa Nylundin viestissä tulikin jo mainintaa, että 130 miltsiä vuodessa tulee osinkotuloja, ja omistuspottikin on melkoinen.

Jos hän olisi itselleen kupannut, niin näitä rahoja Suomi ei olisi koskaan nähnyt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos hän olisi itselleen kupannut, niin näitä rahoja Suomi ei olisi koskaan nähnyt."

Ilman tuota itsetehtyä pankkikriisiä 90-luvulla tuo omaisuus olisi vielä Suomen valtion hallinnassa ja tuotto tulisi tietenkin myös Suomelle. Tämä tietenkin edellyttäisi että valtionhallinnossa toimittaisiin järkevästi omaisuudenhoidossa, mikä ei ole ollut hallituksien vahvimpia ominaisuuksia ja juuri siitä nykyään kärsimme uuden laman muodossa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #52

Eli oletko sitä mieltä, että Nalle oli sen 90-luvun pankkikriisin syyllinen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #57

"Eli oletko sitä mieltä, että Nalle oli sen 90-luvun pankkikriisin syyllinen?"

Olen kai jo kahdesti vastannut etten pidä nallea syyllisenä 90-luvun pankkikriisiin, hän oli vain henkilö jolle valtion rahat ohjattiin aivan kuten Neuvostoliitossa oligargeille.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #52

Aivan.

Mutta tämän vuoksi en näe Wahlroosia "syyllisenä", vaan hyvin epävarmana hetkenä määrätietoisena riskinottajana, joka onnistui. Ja tuon onnistumisen myötä Suomi on voinut huokaista helpotuksesta. Tai ainakin sen pitäisi. Sävel tuntuu olevan valitettavasti hieman erilainen.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Liian hapokasta eli en edes uskaltanut lukea Lapintien tekstiä, tulee heikko olo ja voimattomuuden tunne logiikan puutteesta kuten Jaakonsaaren teksteistä, tunnelma pilalle koko päiväksi.
Mutta selkeästi tämä case Nalle, on keskustelua eri veroista nostanut, hyvä niin. Toivottavasti vielä euroonkin saataisiin joku "populistinen" syy raapia isomman porukan tietoisuuteen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Raharaharaha. Ja omaisuus... Löytyisikö noista se kaiken pahan alku?

Kysymyshän on pelivoitoista. Ei Wahlroos eikä kukaan muukaan ökyrikas ole ansainnut (siis sanan varsinaisessa, oikeassa merkityksessä) t y ö l l ä ä n kuin murto-osan omaisuudestaan, valtaosa on pelaamisesta syntynyttä voittoa. Tuo pelaaminen on tehty mahdolliseksi laillistamalla se ja nimeämällä se muuksi kuin uhkapeliksi, jota se silti enimmäkseen on.

Kukaan ei voi tehdä sata- ei edes kymmenkertaista työmäärää verrattuna vaikkapa kokopäiväiseen siivoojaan, jonka nettotulot liikkuvat siellä tonnin kieppeillä (Suomessa). Vaikka huomioon otettaisiin koulutus, vastuu, työaika ja tavoitettavuus, sellaiset tuloerot eivät silti ole minkään oikeudentajun mukaan suhteessa toisiinsa.

Ajattelumme perusongelma on siinä että kuvittelemme todellakin rahan ja työn vastaavan toisiaan. Eivät ne vastaa, eivät yhtään. Ja vielä vähemmän ne vastaavat toisiaan finanssitaloudessa, joka lienee jo 99 % luokkaa kokonaistaloudesta, kun työtä ja omaisuutta vastaava reaalitalous lienee enää vain prosentin luokkaa. 50 vuotta sitten suhteet olivat osapuilleen päinvastaiset.

Ja silti jotkut kuvittelevat että Nalle-boy on raatamalla raatanut itselleen nuo miljoonat. Hän on ollut taitava peluri, mutta onko kaikilta muilta peliin osallistuneilta, meiltä, kysytty edes haluavatko he olla tuossa pelissä mukana, saati ilmoitettu, että hei, olet mukana suuressa uhkapelissä, ja hei, sinäpä hävisit ja Nalle-setä voitti. Hähhähhää.

Koko asiasta valtaosa meistä ei tiedä mitään. Me vain häviämme siinä pelissä tietämättämme ja nallet voittavat - tietoisesti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tätä "uhkapeliä" voi nimittää "pelleilyksi", "keinotteluksi" tai miksikä tahansa niin se ei silti poista sitä tosiasiaa, että se on hyödyttänyt Suomen tasvaltaa vähän julmetusti.

Jos nuo Wahlroosin maksamat suorat ja välilliset tulot valtiolle viivattaisiin ylitse niin siivoojatkin joutuisi tekemään 70-tuntista työviikkoa pystyäkseen paikkaamaan syntyneen verovajeen.

Jokainen, joka astuu pankkiin hakemaan vaikka asuntolainaa - osallistuu samalla tähän "peliin". Ketään ei kuitenkaan pyssy ohimolla uhaten pakoteta menemään sitä asuntolainaa nostamaan (tässä hiljattain uutisoitiin eräästä naisesta, jonka mies oli pakottanut nostamaan lainaa, mutta se on sitten jo rikos).

Eli häh-häh-hää, itsepähän kansalaiset ovat peliin mukaan lähteneet. Valtio puolestaan houkuttelee peliin mukaan tukemalla omistusasumista monella eri tavoin, mutta siltikin siltä pelin seireenien kutsulta voi vapaasti kieltäytyä.

EDIT: olen siinä samaa mieltä, että toiset voittavat tietoisesti, ja toiset häviävät tietämättään. Siksi olisi parempi lisätä tietoisuutta. Kansantaloustieteen opinnot peruskouluihin, se saattaisi auttaa. Vaikka sitten sen "pakkoruotsin" tilalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tätä "uhkapeliä" voi nimittää "pelleilyksi", "keinotteluksi" tai miksikä tahansa niin se ei silti poista sitä tosiasiaa, että se on hyödyttänyt Suomen tasvaltaa vähän julmetusti."

Olisiko Norjan vastaavasti kannattanut lahjoittaa öljy-yhtiönsä pätevälle yksityishenkilölle joka verotuksella olisi tuonut enemmän voittoa Norjan valtion kassaan? Tämä keinottelu oli törkeää valtion omaisuuksien hävittämistä ja nalle oli tässä vain yksi peluri. Toisena pelurina voisi mainita Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimeksen joka myi 90-luvun kriisin velallisten velat (12 mrd) norjalaiselle yhtiölle 5% nimellisarvostaan ja sai palkkioksi hyväpalkkaisen eläkeviran.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei, Henri hyvä.

Kansalaiset eivät enimmäkseen olisi lähteneet mukaan tähän jätti-eurolottoon, jonka muottiin olemisemme ja elämisemme on tungettu, meiltä kysymättä. Ja vaikka jotain aina välillä kysytään, esim. joka neljäs vuosi, talouseliitti pitää huolen erilaisin kiristystoimin, että poliittinen eliitti ei joko tiedä tästä suuresta uhkapelilotosta - tai tietää, muttei kerro kansalle, joka äänestää pimeydessä.

Et nähtävästi perehtynyt sen tarkemmin sanomaani, kun heität tuosta vain vasemmalla kädellä että Wahlroos on hyödyttänyt meitä vallan julmetusti. Nalle on ensin pelannut meiltä (ja toki myös muilta) julmetusti rahaa (siis myös ihan oikeaa, reaalista ja todellisuuteen perustuvaa rahaa) ja sen verran valtiolla on ollut rotia, että edes pieni osa meiltä tietämättämme kusetetuista varoista on saatu verojen muodossa takaisin.

Mutta sekin lienee Nallelle liikaa. Ja aika monille muillekin nähtävästi, koska eivät koko peliä edes suostu tunnistamaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #70

Peli loppuu alta aikayksikön, kun jokainen käy nostamassa tilinsä tyhjäksi, eikä enää hae lainaa asuntoa, autoa, yritystään tai minkään muunkaan syyn vuoksi.

EDIT: ai niin, pitää muistaa vastuu: pankkihölkän aloittaminen "muuten vain" ei kannata, mutta vain idiootti ei osallistu siihen sitten, kun se alkaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #74

Isällinen ja ystävällinen neuvo:

Yritä ajatella maailmaa ainakin välillä muualta käsin kuin talouskuplan sisältä.

Sen ulkopuolelta löytyy näet jotain aivan muuta. Ymmärrän silti hyvin että numerologiikalla on seireenimäinen vaikutus siihen uppoutuneihin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #94

Tämä tuo minulle elannon. Toivottavasti et isällisellä ja ystävällisellä neuvolla tarkoittanut, että menehän kortistoon siitä sukkia kuluttamaan?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #95

En todellakaan.

Eikä tämä ole vitsi, vaan vakava kehotus olla sairastumatta taloususkontoon.

Se on näet erittäin tarttuva virus.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #96

Njoo, korjataan sen verran, että tämä Puheenvuoron puoli on ihan harrasteluonteista, koska katson, että erilaisille näkemyksille on tilausta. Eri mieltä saa olla, ja se herättää usein ajatuksia, kenties keskusteluakin.

"Taloususkonnon" hyötyjä voi jo ihan sillä perusteella puolustaa, että ilman tällaista talousjärjestelmää ei olisi riittävästi kannustimia kilpailuun - ja siten siis toiminnan tehostamiseen, uuden keksimiseen ja sen sellaiseen.

Mikäli halutaan vielä pistää "raha pa**aksi", jossain olen törmännyt tällaiseenkin näkemykseen, niin vaihdanta ja kauppa kävisivät kohtuuttoman vaikeaksi. Jokaisen tulisi osata maanviljelystä, metsästystä, talonrakennusta ja ompelutaitoa. Niin, eikä siinä aika sitten juuri muuhun riittäisikään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #70

Mitä Nalle on kusettanut? Ja keiltä "meiltä"? Paljonko rahaa minulle kuuluisi, jos Nallea ei olisi olemassa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Raharaharaha. Ja omaisuus... Löytyisikö noista se kaiken pahan alku?"

Mistä näitä kommunisteja oikein tulee? Ehkä taivaassa pärjätään ilman rahaa ja omaisuutta, mutta täällä maan päällä ne ovat kaiken hyvinvoinnin perusta ja edellytys.

Wahlroos ei ole pahoinvointivaltiomme orja eikä mikään onneksi estä häntä lähtemästä. Toivottavasti lähtee moni muukin niin sentään yhteydet ulkomaailmaan säilyvät suomalaisillakin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nallen kaltaisten lahjakkuuksien pitäisi ottaa vastuu maan asioiden hoidosta eikä paeta maasta. Toisaalta ymmärrän Nallea. Kateelliset haukkuivat kaikki hänen sanomiset ja mielipiteet. Ehkä muuttopäätökseen vaikuttaa muukin kuin perintövero.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eikö hän ole jo vastuunsa kantanut?

Minun kaltaisen pienituloisen mieleen tulee ensimmäisenä mieleen sanoa kiitos Wahlroosille, että veroprosenttini pysyttelee sentään vielä kaksinumeroisissa lukemissa, koska hän on kantanut verovastuuta minua enemmän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nallella olisi ollut muutakin annettavaa Suomelle kuin pelkät verot. Hänellä oli mielipiteitä taloudesta ja politiikasta. Valitettavasti Nallea ei kuunneltu.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Tähän voi vain lisätä sen, että Wahlroosin on syytä toivoa, että Ruotsissa ei vasemmisto voita seuraavia vaaleja ja palauta Ruotsiakin samaan tilanteeseen kuin Suomessa. Tästähän jo häntä evästettiin ruotsalaisessa mediassa, jossa muutoin toivotettiin kaikki Suomen omillaan toimeentulevat ja kielitaitoiset tervetulleeksi rakentamaan maata vieläkin paremmaksi. Huono asia ei tietenkään ole runsas varallisuus.

Mutta, siellähän Björn Wahlroos on tehnyt töitäkin jo pitkään Nordean hallituksen puheenjohtajana ja osakkaana/sijoittajana.

Jos hän aikoo lahjoittaa omaisuuttaan perillisilleen, niin heidänkin pitäisi asua Ruotsissa. Muutenhan Ruotsissa asuvan isäpapapan omaisuudensiirtoihin pääsee Suomen verottaja käsiksi, jos täällä asuvat.

Ja tuo on hyvä pointti, että pitäisi luoda olosuhteet varakkaille(sekä vähemmän varakkaillekin), että he eivät halauisi lähteä minnekään ja vielä parempi jos tänne alkaisi lappaa heitä oikein joukolla lisää. Siitä hyötyy kaikki. Vaikka joku maksaa osinkotuloistaan "vain" 28% veroja, niin 80 miljoonasta se on melkoinen summa, jos vaikka minä maksan tuloistani 34%. Alipalkatun tyhjäntoimittajan ja pätkätyöläisen palkasta ei kassaan kerry juuri mitään verraten sitä Nallen tuloihin ja maksamiin veroihin. Minä tuskin maksan valtiolle kaikkia kustannuksia jotka minulle on suotu, joten Nallea tarvittaisiin täällä.

Kaikki muu puhe on kateellista populismia, sillä Wahlroos on omilla toimillaan laillisesti omaisuutensa ansainnut ja maksanut veroja luultavasti Top 10 joukossa elossa olevista suomalaisista yksityishenkilöistä. Pieni veroprosentti, mutta summa on aivan käsittämätön suurista summista. Toivoisin etteivät vasemmistossakaan pitäisi meitä äänestäjiä aivan hölmöinä ja laskutaidottomina.

80 000 000:sta 28% on huomattavasti enemmän kuin 25 000:sta 30%.

Sveitsissä hän ei maksaisi tod. näk. ollenkaan tulo eikä omaisuusveroja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsissa perintöveron poisti vuonna 2005 demari Perssonin hallitus, joten tuskin vasemmistohallitus sitä palauttaisi.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Näin kuitenkin lehdistössä mainittiin. Demareita ei tässäyhteydessä kaiketi tarkoiteta, vaan Vänsterpartiet puoluetta, jolla on valtiopäivillä nyt 19 edustajaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ajattelemme melko lailla samalla tavalla, ehkä joitain pieniä vivahde-eroja on, mutta niihin takertuminen on työlästä ja melko turhaa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Kaikki muu puhe on kateellista populismia, sillä Wahlroos on omilla toimillaan laillisesti omaisuutensa ansainnut ja maksanut veroja luultavasti Top 10 joukossa elossa olevista suomalaisista yksityishenkilöistä. Pieni veroprosentti, mutta summa on aivan käsittämätön suurista summista. Toivoisin etteivät vasemmistossakaan pitäisi meitä äänestäjiä aivan hölmöinä ja laskutaidottomina."

Eli tämä sanomasi laki johon viittaat on syntynyt, sitä kautta, että rahanhaltijat ovat pystyneet muokkaamaan politiikkaa siihen suuntaan, että lait on voitu saada voimaan. Kysymys on myös niistä poliittista tekijöistä, jotka siihen aikaan kun nämä vauraudet ovat syntyneet tekivät päätöksiä, jotka mahdollisti nämä pelivoitot. Olisi siis tasapuolisuuden nimissä tuotava esiin nämä taustavaikuttajat, jotka mahdollisti kaiken tapahtuneen. Nalle vain sattui olemaan oikeassa paikassa juuri oikeaan aikaan.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Joillekin sattuu sekä tuuria, että tietotaitoa samaan kroppaan ja se on siinä. Omaisuus kasvaa. Minäkin olen saanut töitä, kun jollain ollut varaa palkata minut. Itselläni ei ole ollut varaa perustaa yritystä. Tai siis on, mutta se on puuhastelua. Sekin perustuu samaan kuin mikä muu yrittäminen tahansa. Osta edullisesti, hoida paerihommat ja lain säätämät velvollisuudet, määritä oman työni arvon ja myy sille kellä on tahtoa ja varaa ostaa.

Aivan samoin periaattein toimii myös kaikki muu liiketoiminta. Vain mittakaava on erilainen.

Vaikka asia ei aivan tähän liitykkään, niin mielestäni kaikki tuet pitäisi valtion taholta poistaa. Sellainen yritys, johon pumpataan vuositolkulla rahaa vain siksi, että se pystyy maksamaan osinkoja omistajalleen, ei ole terve. Minunkin pieni bisnekseni perustuu omaan osaamiseeni ja työhön jonka olen oppinut. Tarvitaan myös kumppaniverkosto, jonka olen itse luonut, eli tunnen luotettavia ihmisiä ja he luottavat minuun. Tämän tasapainon säilyttämiseen tarvitseee vain pitää lupauksensa ja muistaa, että puuhastelu on täysin riippuvainen myös näistä erkoston luottohenkilöistä ja heidänkin pitää hyötyä tekemästään työstä.

Isossa mittakaavassa, kuten Wahlroosin toimet, niin hänkin tarvitsee ympärilleen ihmisiä joihin voi luotta ja jotka hoitavat hommansa. Hänellä on ollut suurempi riskienottokyky ja hän on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan tehdäkseen itsestään rikkaan.

Omituinen mies, mutta kunnioitan silti häntä ja hänen toimiaan. Kaikkea mitä hän on sanonut en tietenkään allekirjoita, mutta kukas meistä aina on samaa mieltä joka asiasta. Ja onneksi ei olla, sillä saattaisi tulla kylmät hyvin nopeasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #88

"Joillekin sattuu sekä tuuria, että tietotaitoa samaan kroppaan ja se on siinä. Omaisuus kasvaa."

Omaisuus kasvaa jos saa poliitikkokavereiltaan lahjaksi valtion pankin. Tämä ei vaadi kuin olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Toinen asia on saada omaisuus kasvamaan enkä ole nähnyt tässä kenenkään väittäneen nallea kyvyttömäksi.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala Vastaus kommenttiin #119

Eihän hän sitä lahjaksi saanut vaan vaihtoi oman pankkinsa osuuteen Leoniasta.

Valtio *halusi* Wahlroosin Leonian johtajaksi, ja maksoi siitä preemiot.

Markku Ollikainen

Maailmassa on elämän mahdollisuuksiltaan, tässä keskusteluun liittyen erikoisesti taloudellisilta mahdollisuuksiltaan erilaisia paikkoja.

Suomi on kuulunut Raamattuun perustuvan maailmankuvallisen ja arvollisen taustansa takia parhaisiin paikkoihin.
Suomessa on ollut hyvä syntyä ja kasvaa. Yhteisin voimin rakennettu ja ylläpidetty viitekehys antaa maailman parhaat mahdollisuudet tulla joksikin ja elää ihmisarvoista elämää vauvasta vaariin. Yksilöiden ylilyöntien ja sosiaaliturvan väärinkäytösten kaltaisista vajavaisuuksistaan huolimatta Suomea on pidetty kokonaisvaltaisesti kaikilla mittareilla mitattuna maailman parhaana paikkana elää.

Björn Wahlroos oli jo "menestynyt" ennen elämänsä alkua. Hän on syntynyt kultalusikka suussa. Hän on saanut monia muita paremman lähdön elämään. Hän on myös rikastunut.

Elämänsä kulujen maksaminen ei tarkoitakaan vain joidenkin suorien kulujen maksamista. Enemmän saanut/aikaansaanut on käyttänyt/saanut yhteisestä elämän erilaisesta pääomasta enemmän kuin joku toinen, joten takaisinmaksu yhteiseen elämään tulee suorittaa saavutetun menestyksen mukaan, ei vain jonkun rajallisen, pienen laskennallisen summan(esim. omat suorat koulutuskulut) mukaan.
Menestyneen vastuulla on näet myös seuraavien sukupolvien elämän viitekehyksen ylläpito, menestyksen turvaaminen.

Menestyksensä huipulla suomalaisesta yhteisvastuusta poistuminen ei anna kuvaa yhteisen elämän kokonaisuuden ymmärtävästä, ja kokonaisvaltaisesti vastuunsa kantavasta elämän valtiomiehestä, vaan ensimmäiseksi omia etujaan ajavasta yksilöstä.

Ps. Toisaalta maailmanpoliittiset muutokset ovat myös saattaneet motivoida kyseisen henkilön päätöksiä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miksei Wahlroos nostanut kytkintä jo muutama vuosi sitten?

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola

Antoi päättäjille mahdollisuuden korjata virheet?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Taitaa Wahlroosin viime vuonna tapahtuneen "kirjojen siirron" esille nostaminenkin tulleen kuin taivaan lahja tapahtumaketjulle, jossa vas. lähti hallituksesta, Katainen yrittää kadota korkeaan EU-virkaan, osa ministereistä haluaakin MEP:iksi ja Suomen luottoluokituksen tulevaisuuden näkymät ovat kääntyneet laskuun jne.

Jos Katainen lähtönsä kynnyksellä voisi katsoa taakseen, ja nähdä, että hän on rohkeudellaan vaikuttanut Suomen valtiontalouteen miljardien "nettoamisella" (Wahlrooshan on tässä riskillä onnistunut), niin kansa olisi ikävästä kyynelehtien ja nenäliinoja heilutellen saattamassa pääministeriä Helsinki-Vantaalla Brysselin koneeseen... ;D

Kun sopivan luun heittää, on kiva katsella kun sen perässä juoksee väkeä ja kaikki muu ryönä peittyy.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Luoja varjelkoon poliitikkoja ryhtymästä pankkiireiksi tai vastaaviksi, Uffen seikkailut pankkimaailmassa kävivät tyyriiksi ja Eläke-Kansankin konkurssin maksoivat palkansaajat työeläkemaksujen korotuksina.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Onneksi puoluetoveri A. Alho tuli hätiin ja "kohtuullisti" seikkalijan taaksensa jättämää laskua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #90

Kyse taisi kuitenkin pohjimmiltaan olla Mooseksen käskystä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onhan jo yksistään poliitikkojen ryhtyminen euron pelastajiksi maksanut meille maltaita.

Kataisen mukaan, "se syö miestä, kun kavereihin Euroopassa ei voi luottaa". Mutta sinne se mieli taas halaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #101

Tympeidenkin kamujen kanssa pippalointi on useimpien mielestä mielekkäämpää puuhaa, kuin itse aiheutetun konkurssipesän selvittäminen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #101

Niin no, sanoihan Soinikin että: Portugalin pelastaminen voi olla Suomen etu, ja toisaalta letkut irti menetelmän hintaa ei katsottu joten vertailukohtaa ei ole.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/04/30/...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #109

Ja näiden lausuntojenko vuoksi puoluettamme nimitetään "ei, ei, ei" -puolueeksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #116

Henri, taidan jättää vastaamatta, sitäkään mikä ensin juolahti mieleen:)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tukityöllistetyt (pakkotyötä) Aleksi-Petteri ja Inka-Marjukka ovat velvoitetut antamaan itse tekemät läksiäislahjat Brysselin lentoa odottavalle suurmiehelle: Aleksi-Petteri on taonnut hienon Suomi-puukon ja Inka-Marjukka istuttanut kukkapenkin, ja sidonnut niittämistään kukista kauniin ruiskukkakimpun.

Puukko löytyy 40 vuoden päästä eräältä nuhjuiselta ullakolta brysseliläisestä kartanosta ja ruiskukkakimppu meni jo koneesta ulos astuessa sen vetävän näköisen näyttelijättären syliin.

Keijo Räävi

Kylläpä Suomessa jaksetaan rikkaita kadehtia vaikka nämä maksavat euroja hurjat määrät yhteiseen kirstuun.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Henri Myllyniemi on inhimillisellä tavalla ajateltuna hävinnyt tämän keskustelun. Hän on, kuten edellä on tullut ilmi, myöskin osake"säästäjä," omistaja mieluummin.

Nyt ei mene hyvin ja Wahlroosin tapaiset nostavat kursseja, ei osaamisella, vaan irtisanomisilla. Henrikin hyötyy niistä.

Ennen muutettiin Ruotsiin työn perässä, nyt Wahlroos veropakolaisena. Ottaa kuitenkin kaiken "sosiaaliavun, maataloustulo" Suomesta tililleen häpeämättä.

Jotain moraaliongelmaa on... Jotain pirunmoista moraaliongelmaa.

No, Henri, osakekeinottelijana sinäkin voit tehdä Björnit. Miksi ***tussa valittaa kun naapuri on lähellä. Itseasiassa päinvastainen naapuri voisi olla tuossa mielessä edukkaampi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Myllyniemi hävisi keskustelun olemalla osakesäästäjä? Tuo on vielä synkeämpää stalinismia kuin sinulta yleensä kuulee.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja eräskin Tyry tuli palstalle aikanaan kirjoittamaan, kun oma Nokiapitoinen salkku lihosi.

Kieltämättä sitä aina lähemmäs iskee houkutus siirtää säästöt hallintarekisterien taakse, mutta yritän nyt ainakin tässä uikutusmeren keskellä rakentaa tätä maata omalla osallani.

Ei se aina helppoa ole.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Se tonnin sijoitus ei koskaan lihonut... Laihtui.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #115

Olen pahoillani, mutta tammikuun 2013 alusta tähän päivään Nokian kurssi on noussut noin 100 prosenttia (pyöristettynä).

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Miten Ruotsista on tullut veroparatiisi? Älä hyvä ihminen meitä ihan hoopona pidä.

Toisekseen se maatila tuotaa samaa "kauraa" kuin muutkin maatilat, jotka myös saavat tukea. Luuleeko Tyry, että myytävän tuotteen hinnan Wahlroosin omaisuus jotenkin kompensoisi. Jos näin toimittaisiin, niin monelta muultakin alalta pitäisi lopettaa tuet ja ja pistää samalla pillit pussiin.
Yksi on STX-Finland. Se saa ympäristökunnilta ja muilta tahoilta noin miljardin joka vuosi rahaa ja on saanut sitä koko olemassaolon ajan pelkästään työllisyyden nimissä. Silti se on konkurssikypsä ja koko erikoinen STX on käytännössä varaton ja velkaa ympäriinsä Suomen budjetin verran.
Tällaista pajunköyttä meille sitten syötetään, että me muka yksin tässä yhteisessä maailmassa jotenkin tulisimme toimeen ilman minkäänlaisia yhteyksiä maailmalle.

Se Lapintien puhe oli jo niin kansan aliarvioimista, että pahaa teki ja täällä sama jatkuu.
Nalle tulee maksamaan yhä veroja Suomeen toiminnastaan vaikka asuukin Ruotsissa. Niin jouduin minäkin maksamaan, vaikka asuin 10 tunnin lentomatkan päässä vuosia ja olin sillä kirjoilla. Onneksi ei sentään kahteen maahan tarvinnut tuloistaan maksaa, yksi riitti.

Tuet pois ja työntekijät TE-keskukseen työnhakijaksi. Siitähän riemu nousisi, kun paljastuisi, että omistaja on muuan Wahlroos. Päättäisivät nyt lopulta nämä vasemiston edustajat mitä oikein haluaat, vai halutaanko mitään. Perustakaa vaikka oravannahkatehdas. Osuuskunta tietenkin ja myykää niitä toisillenne.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miksi:
Miksiköhän noita irtisanomisia tapahtuu?
Miksi ennen Ruotsiin muutettiin toimeentulon ja rahan perässä?
Miksi eduskunta ja EU ovat säätäneet maataloustukeen liittyviä lakeja ja direktiivejä?
Miksi myös "inhimillisesti ajatellen" ihminen ostaa esim. osakkeita - jopa eettisiä sellaisia - eikä pistä pennosiaan patjan alle?
Onko datshan omistaminen "inhimillisesti ajatellen" ns. eettistä, vai riippuuko se datshan koosta?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyviä kysymyksiä.

Niitä toki riittää itsellänikin. Ehkä joihinkin niistä saa ajallaan vastauksiakin. :)

Reino Jalas

Periaatteessa Wahroosin pitäisi olla hyvinkin tyytyväinen Suomen hänelle tarjoamaan verokohteluun. Tunnettuna rahamiehenä hänelle tarjoutuu hyvin pitkälle samanlainen perintöverokohtelu kuin esimerkiksi kapitalismin emämaassa, Yhdysvalloissa.

”USA:n liittovaltion perintöverotuksen tilanne on hämmentävä. Vero on
tyypillinen jäämistövero, jonka veroprosentit olivat vielä 1990-luvulla
suurten perintöjen kohdalla korkeat eli enintään 45 %, niiden oltua
aikaisemmin vielä korkeammat. Lisäksi noin puolella osavaltioista
on oma perintöverotuksensa, yleensä perintöosuusveron muodossa.

Pikkuperintöjä ei USA:ssa ole verotettu, koska veroa aletaan periä
vasta yli 3,5 milj. Dollarin jäämistöistä. Lahjaveron osalta vastaava
alaraja on 1 milj. dollaria.”

http://www.vm.fi/vm/fi/05_hankkeet/05_muita_hankke...

Meillä Valtio, käsi kunnioittavasti, valmiiksi ojennettuna, tunnustaa Nallen mukisematta kuuluvan menestyneiden, suurverotettavien ryhmään. Nallen odotetussa jäämistössä on rahaa ja irtainta tavaraa reilusti yli 3.5Milj $, eli amerikkalaisen köyhämystön verottomuuden alarajan ylitse.

Perintöveron tuotolla on merkitystä Valtion kokonaisverokertymän kannalta. Tämän VATT:in vuodelta 2003 olevan katsauksen mukaan vielä suurempi se on kuitenkin USA:ssa. Perintövero tuottaa tuon mukaan Suomessa 0.6% ja USA:ssa 1.0% verotuloista.
www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/k411.pdf

Ruotsin leppeisiin perintöverokäytäntöihin on turhaa meillä vilkuilla. Eduskunta käy jo katkeraa kädenvääntöä tupakka-askin hinnan nostamisesta 45 centillä. Että ees lapset säästyisi.
Ei ole odotettavissa että Kataisen hallituksella tai sen perillisillä pikaiseen on varaa tipauttaa 500 miljoonan lahja- ja perintöveron tuottoa budjettikirjasta pois.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Odotan jännityksellä ideointeja."

Toivottavasti et ole pidättänyt hengitystäsi odottessasi. Reilut sata viestiä eikä yhtään ainoata ideaa vasemmistolaisilta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jokaiselle tarvitsee sentään antaa mahdollisuus, eikö totta?

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Tuskin nyt sentään saat itkupotkuraivariakaan vaikka onhan tässä "savotassa" paljon korjaamista ja kaikki pitäisi tehdä nopeasti.

Se ei kuitenkaan onnistu, sillä menneisyyden virheitä, joista toivottavasti ovat meidän päättäjämme jotain oppineet, eivät selviä vuodessa eikä edes kahdessa. Ne ovat syntyneet vuosikymmenien kuluessa ja järki näkyy tulevan meidän lautapäisille päättäjillemme mieleen vasta kun on pakko.

Noin aivan tunnetasolla, ilman puoluepolitiikaa, sinulla on Henri hyviä ajatuksia, kuten eräällä pitkäaikaisella tuttavallanikin PS Eduskuntaryhmässä. Valitettavasti, kaikkien sanomisia ja tekoja ei voi ymmärtää edes sen kuuluisan Erkin vanhempi velikään.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Mä ryydyn, taas. Miehelle sovitaan lahjoitettavaksi pankki ja luovutetaan samalla rahanluontioikeus. Pyydetään tekemään rahaa ja maksamaan veroja, jotta täällä blogissa voidaan sitten kiittää veronmaksusta ja muusta hyvästä mitä on valtiolle tuottanut, kun saa jo muuttaa Ruotsiin, ettei tarvitse maksaa perintöveroja.

Valtiolle sovittiin jätettäväksi sellainen homma, että jos kaveri pankistaan lainaa sellaisille, joilla ei ole maksaa takaisin niin valtio sitten, tai siis me maksetaan ne tälle kaverille. Ja ne verot joita maksettiin ennen teiden rakentamiseen, maksetaan nyt tälle kaverille, kun joudutaan lainaamaan siltä, että voidaan lainata siltä lisää.

Tää on semmonen toimeksianto millä rikastuisi posetiivarin apinakin. Jos tehtävään kuului se, että täytyy koko ajan pönätä ja vittuilla köyhemmille ja syyllistää niitä, niin siihen se apina ei olisi pystynyt. Nyt täällä on sitten ilo kuulla, että on vasemmistolainen, jos tää ei ole ookoo. Raha päättyy kansantalouden kierrossa aina pääoman alueelle, eikä se ilman järjestelyjä sieltä pois tule, se vaan läjääntyyy sinne. Globaalitaloudessa yksikään tällainen rikas henkilö ei tee yhtäkään aidosti tuotannollista investointia Suomeen, koska kuvitteellisten arvojen numeraalinen kasvattaminen on kannnattavampaa, koska sitten, kun aika on kypsä voidaan pakkolunastaa parhailla ehdoilla. Aika taitaa olla kypsä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä Nalle kokee Suomen, kuten Leopold sukunsa?

Operetissa "Mustalaisruhtinatar" Lippert-Weylersheimin ruhtinas Leopold tokaisee jossain vaiheessa:
"Minä olen se lyhtypylväs, jonka juurella koko suku nostaa jalkaansa."
:D

Antero Moilanen

Ainakin mulle on moni kohtalaisen varakas sanonut että ei pieni veronkorotus tuntuisi heidän taloudessaan millään tavalla. Eikä se
lapsilisän huononnus -jos rehellisiä ollaan- tunnu perusköyhän kukkarossa sen enempää. Rutiköyhää varmasti potuttaa ainakin PERIAATTEESTA. Perintövero on joka tapauksessa täysin aivotonta kuppaamista, vaikka kuinka haluaisi kohdistaa kiukkuaan Björn W:n henkilöön. Oma perintö nousi lentokoneeseen ja tuottaa sen kerääjälle Bankokissa sosiaalisia hetkiä kuuman kosteissa merkeissä. Ja se on ihan oikein.

Käyttäjän MarkusHarjajrvi kuva
Markus Harjajärvi

Mitä enemmän uutisissa on alkanut pyörimään pörssitilanteet ja talousuutiset, sitä huonommin on suurimmalla osalla porukasta alkanut menemään. Semmonen tuntuma itellä on ollut..

Mistähän se johtuu?

(En tarkoita omia tuntemuksiani..)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä johtunee varsin poikkeuksellisesta tilanteesta, jossa (erityisesti) euroalueen talous on Saksaa, Viroa, Itävaltaa ja Luxemburgia lukuunottamatta joko rapakunnossa, tai menossa haipakkaa vauhtia sitä kohti, mutta siitä huolimatta viestimet kertovat pääosin lainamarkkinoilta ilosanomaa.

Nykytilanteessa talouden perusluvut eivät niinkään heijastele sijoittajien näkemyksiä, vaan kaksi aivan uudenlaista asiaa:

1) Jos jossain ilmenee ongelmia, niin muut euromaat tulevat hätiin ja pelastavat myttyyn menneet sijoitukset "tukipaketeillaan". Tällainen sijoitustoiminta koetaan vähemmän riskiseksi.

2) Keskuspankit ovat ottaneet aktiivisen osan (euroalueen ulkopuolella) ja ostaneet taseisiinsa suuret määrät kaikenlaista arvopaperia. Toisin sanoen, jos sijoitukset menevät myttyyn, niin keskuspankki ostaa huonot osat pois hyvään hintaan. Tämäkin koetaan vähäriskisemmäksi.

Synkempiä pilviä alkoi ilmaantua taivaalle, kun Fed ilmoitti, että toinen vaihtoehto alkaa olla pikkuhiljaa nähty. Silloin sijoittajien piti taas ruveta katsomaan sijoituskohteensa tunnuslukuja - ja arvioida riskejä uudella tavalla.

Ilkka Huotari

"Mitä enemmän uutisissa on alkanut pyörimään pörssitilanteet ja talousuutiset, sitä huonommin on suurimmalla osalla porukasta alkanut menemään."

Tai - Mitä enemmän uutisissa on alkanut pyörimään pörssitilanteet ja talousuutiset, sitä enemmän eriarvoisuus on kasvanut.

Suomi ykkönen tuloerojen kasvuvauhdissa
"Suomi valitsi tuloerojen kasvun"

Ilmeisesti raha on "ottanut vallan", eikä sille uskalleta tehdä mitään. Mark Anderssonilta tuli tästä kommentteja, mitkä teilattiin.

Minusta tämä on huono asia, mutta varmastikin löytyy vastakkaisia mielipiteitä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En usko että "rahan vallan" suuruudesta on suuriakaan erimielisyyksiä.

Oikea kysymys on, miten tämä aiotaan ratkaista? Saimme juuri hiljattain kuulla, miten KD:n ja Vihreän liiton kansanedustajat kertoivat osapuilleen, että lapsilisäleikkaus oli väärä ratkaisu. Silti puolueet äänestivät hallituksen luottamuksen puolesta, mikä oli itse asiassa sama kuin sanoisi ratkaisunsa olleen oikea.

Toinen sanoma on validi, toinen äänestäjille puhumista.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #153

"En usko että "rahan vallan" suuruudesta on suuriakaan erimielisyyksiä."

Pitäisi erottaa kai kaksi asiaa:

- Asioiden todellinen tila: rahalla on valtaa.
- Uskomukset: uskotaan rahan valtaan - se on jotain, mihin ei voida puuttua. Ei voida, uskalleta, tai haluta. Uskotaan siis "markkinoihin" ja uskotaan että rahan valta on jotain mille kukaan ei voi mitään.

Jälkimmäiseen voisi puuttua ensin. Sitä käsittääkseni Mark Anderssonkin halusi sanoa.

Lapsilisien leikkaus on yksi esimerkki tuosta jälkimmäisestä. Leikataan sieltä, missä valtaa on vähiten. Sieltä aina voidaan leikata, ilman että rahajumalat suuttuvat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #156

Tästä jälkimmäisestähän on tavallaan kyse, mutta hölmösti niin päin, ettei "haluta uskoa markkinoihin", koska se toisi ideologisesti epämiellyttävän tuloksen.

Se näyttäytyy parilla eri portaalla.

Helposti nähtävä "porras" on se, että nähdään leikkelyn kohdistuvan vääriin asioihin, kun muutakin leikattavaa olisi. Monen mielestä budjetissa on paljonkin hölmömpiä menokohteita, ja niistä soisi leikattavan ensin. Se vain tarkoittaisi päättäjille epämieluista tehtävää: pitäisi esim. sanoa jollekin puolueen uskolliselle soturille, että "vakanssisi leikataan pois, tsemppiä jatkoon."

Toisella, vaikeammin nähtävällä portaalla voisi ottaa esille sen, miksi ylipäätään leikataan? Koska tulot ovat hyytyneet globaalin taantuman vuoksi. Valintavaihtoehdoista "haetaan ratkaisut, joilla tulot saataisiin kasvatettua takaisin" tulee päättäjille epämiellyttäviä ratkaisuja. Pitäisi erota eurosta, jotta saa oman rahapolitiikan avuksi, että voisi toteuttaa mielekkäämpää talouspolitiikkaa.

Käyttäjän MarkusHarjajrvi kuva
Markus Harjajärvi

Tämä poikkeuksellinen tilanne tuntuu jatkuvan liian pitkään. Miten saadaan tieto normikansalaiselle?

Minun mielestä nykyisessä taloussysteemissä on liikaa "kikkailun" mahdollisuuksia kuin rehellistä meininkiä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olen täällä pitänyt enemmän tai vähemmän aktiivisesti yhta palstaa, jossa olen pyrkinyt jakamaan myös tietoa pienen irvailun ja huumorin säestyksellä. Yleensä aktiivisesti, ja huumorilla siksi, ettei tekstit olisi aina niin perin kuivakkaita.

Olen pyrkinyt myös mahdollisuuksien mukaan kansantajuiseen tekstiin, mutta joitain hankalampia termejä saattaa ilmetä joukossa. Niistä toki löytyy netistä selventävät lähteet. Blogia kirjoittaessa mielummin tyytyy toisinaan yhteen termiin kuin siihen, että sen joutuisi selittämään useilla sanoilla kirjoituksesta toiseen.

Tietoa taas ei voi tuputtaa normikansalaiselle. Pakko-opetus ei oikein toimi. Ensin pitää olla halukas vastaanottamaan tietoa. Jos asiat eivät kiinnosta, niin ihmiset kokevat asioiden olevan sillä hetkellä hyvin. Sitten, kun pöty loppuu ruokapöydästä - alkaa kysymysten esittäminen.

Pentti Järvi

Ihan on ymmärrettävää tekstisi, mutta toki voisit joskus värkätä pienen sanakirjan ja laittaa se pilveen ja linkki niihin blogeihin, joissa outoja sanoja tai sanontoja esiintyy.

(Juha Huopainen on paljon pahempi noitten ammattisanojen käytössä)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #154

Muistaakseni "sanakirja" on ainakin Taloussanomilla, mutta sitten voi käyttää apuna myös investopediaa - jos siis lueskelee uutisia englanninkielisinä.

Käyttäjän MarkusHarjajrvi kuva
Markus Harjajärvi

Mutta varmaan ymmärsit sen pointin että pitäisi saada porukka laajemmin heräämään asian suhteen, sitä tarkoitin. Olen lukenut kyllä myös sun tekstejäsi hyvin paljon, vaikken talouden päälle kovin syvällisesti ymmärrä. Mutta rivien välistäkin koitan ymmärtää...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sitä ei voi vain pakottaa...

Paitsi kuten Vesa Palmu blogissaan kirjoitti: valtio on pakotettu, kun nämä varakkaat on onnistuttu ajamaan muualle, ja tänne jää vain köyhälistö makselemaan tukipaketteja länsieurooppalaisille pankkiireille ja ukrainalaisille kassan kavaltajille.

Loppuvat ne rahat, ja sitten loppuu se jakaminenkin.

Käyttäjän MarkusHarjajrvi kuva
Markus Harjajärvi

Ja siinähän se on, jotkut häipyy maisemista kun vielä pystyy.. ziisus

vedätetty on ja kunnolla!

mutta entäs tämä

http://www.youtube.com/watch?v=IQi6xJ3-7l4

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sekä kuluttajat, että tuottajat pyrkivät molemmat maksimoimaan hyötynsä.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

"... hänen Suomeen maksamien verojen ja välillisten ansioiden erotus (esim. valtion osinkotulot) niin Wahlroos on eittämättä maksanut koulutuksensa viimeistä penniä myöden. Siinä samassa hän on pistouvannut parin muunkin suomalaisen koulutuksen, ehkä muutaman tuhannen. Kouluruokineen päivineen..."

Henri Henri Henri... Oliko tämä vitsi ?

Et kai sinä ole sitä mieltä että rahamääräisillä arvostuksilla voidaan arvioida ihmisen hyötyä yhteisölle ???

Wahlroosin panos yhteisön hyväksi ei ole mitattavissa hänen omaisuutensa kautta vaan sen kautta kuinka hänen tekonsa ovat hyödyttäneet yhteisöä tai reaalitaloutta. Hänen "ansaitsemansa" omaisuus ei kuvasta muuta kuin hänen omaisuuttaa, ei ansioitaan. Wahlroosin omaisuus on kotoisin tapahtumista jotka kuvastavat lähinnä muiden tyhmyyttä kuin hänen erinomaisuutta tai arvoaan. En tiedä kuinka hänen elämäntyönsä on hyödyttänyt Suomea. Jos on, niin sen olisi yhtä hyvin voinut tehdä kuka tahansa muukin finanssisektorin pankkiiri.

Finanssisektorin ainut aidosti taloutta hyödyttävä toiminto on pääomien luonti investointeihin, ja se on hyvin yksitotista, tylsää ja epäluovaa työtä.

Ai niin, onhan Nalle maanviljeliäkin, joten ruokaa hän on tuottanut kansalle...kai :D

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig

"En tiedä kuinka hänen elämäntyönsä on hyödyttänyt Suomea." Et niin. Silloin ei kannattaisi kirjoitella varmana tietona päättömyyksiä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En ole.

Perusteluni: Nalle ei ole voinut "päättää" siitä, kenen koulutus kustannetaan, ja kenen ei. Toisin sanoen, koska verotuloja ei olla korvamerkitty niin yleisesti ottaen se on riittänyt aika monen suomalaisen peruskoulutukseen.

Mutta joillekin tämä "pistouvattu koulutus" on tuottanut hyvää tulosta, mutta ei kaikessa. Eli tällöin "pistouvatusta koulutuksesta" arvioitua hyötyä ei voida seikkaperäisesti määritellä - vaan joudumme arvioimaan ylipäätään, että kannattaako peruskoulutus.

Jos on sitä mieltä, että verovaroin maksettu peruskoulu on aiheellinen niin käytämme mm. Nallen maksamia verovaroja sitten siihen.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Henri, verovaroja ei tarvita julkisen kulutuksen rahoitukseen, kuten sinunkin tulisi tietää rahatalouden mekanismeista. Verotuksen ensisijainen tarkoitus on ohjata yhteisöä, kulutusta ja varmistaa pääomien kierto taloudessa eli estää holvaantuminen.

Pääomien kertyminen on yhteisön ominaisuus ei yksilön ominaisuus tai ansiota. Nalle on oiva todiste tästä. Hän edustaa reaalitalouden siivellä elävää virtuaalitaloutta ja on onnistunut imemään melkoisen siivun pääomista joita itse ja muut pankkiirit ovat luoneet reaalitalouden investointeihin.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Timo Lustig kannattaa erottaa virtuaalitalous reaalitaloudesta. Nallen "ansiot" edustaa virtuaalitaloutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset