Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Hanna Mäntylä Suomea pelastamassa

Suomi on ihmeellinen maa. Kun Helsingin Sanomat kirjoittaa jotain, siitä sanomasta tulee aksiooma. Mutta tänään sai lukea jotain vallan poikkeuksellisen hienoa. Vilkaiskaapa tätä:

"Eu­roa­lueen vel­kak­rii­si on osoit­ta­nut, kuin­ka vaa­ral­lis­ta jul­ki­sen ta­lou­den me­no­jen vä­hen­tä­mi­nen ja ve­ro­tuk­sen ki­ris­tä­mi­nen voi­vat ol­la epä­var­mas­sa suh­dan­tees­sa."

Ja lisää tarjoillaan "Tästä on kyse" -laatikossa:

"Fi­nans­si­po­li­tii­kan ki­ris­tä­mi­nen eli so­peu­tus su­pis­taa ta­lous­kas­vua eni­ten taan­tu­mas­sa ja hau­raan talouskas­vun ai­ka­na, kos­ka ko­ko­nais­ky­syn­tä pie­ne­nee."

Mutta mikä ihme HS:n on tällaiselle linjalle ajanut? Kenties se, että hallituksen nauttima eduskunnan luottamus on karisemassa hyvää vauhtia. Hallituksen vimma päästä saksimaan lapsilisiä aiheutti todella tiukan luottamusäänestyksen. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, edustaja Hanna Mäntylä (ps.) teki loistavan työn. Kiitos toki kuuluu useammalle taholle, ja erityismaininta Vasemmistoliitolle, joka tuli järkiinsä.

Tiedän kuitenkin varmuudella, että Mäntylä tekee paljon arvokasta työtä suomalaisten perheiden eteen, eikä vain allekirjoittele papereita. Se on hieno tunne, mikä siitä tiedosta tulee.

Hienoa tunnetta vahvistaa se, että nuo HS:n virkkeet ovat samantyylisiä kuin mitä olen muutamankin kerran jaksanut täällä muistuttaa. Että nyt ei ole sopiva ajankohta leikkauksille. Olosuhteet tulee huomioida. Itse tarjoaisin tämänhetkisen hallituksen leikkauspolitiikan sijaan vaihtoehdoksi kasvattaa yksityistä sektoria. Tähän on riittävästi työvoimareserviä. Se vaurastuttaisi myös näitä suomalaisia, jotka ovat huonon raha- ja talouspolitiikan vuoksi ajettu ulos työstä, ja leikkauspolitiikan jälkeen myös yhteiskunnasta.

Vaihtoehtoinen linja helpottaisi siten myös talousvaikeuksissa kamppailevia suomalaisia perheitä. Se helpottaisi muitakin suomalaisia - niin kotitalouksia kuin yrityksiäkin julmetun kireän verotuksen tasaantumisella. Se olisi se oikeudenmukaisempi ja perussuomalaisempi Suomi.

Mäntylän ponnistuksista ja HS:n kirjoituksesta tuli todella hyvä mieli. Tuntuukin aivan siltä kuin tämä olisi elämäni onnellisin ja virallisin päivä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Menoleikkausten tekeminen, Natoon hakeutuminen ja katon korjaaminen: ajoitus on aina väärä.

Nousukaudella ei tarvitse, vakaassa tilanteessa ei ole uhkia ja eihän se poudalla vuoda.

Laman aikaan ei ole varaa, ulkopoliittisessa kriisissä meitä ei oteta vastaan ja sateessa ei viitsi lähteä hommiin.

PS. Henrin tekstin viimeinen lause on kuin Alivaltiosihteerin motto.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hienoa, että edes keventävä loppuhuumori tavoitti.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Itse tarjoaisin tämänhetkisen hallituksen leikkauspolitiikan sijaan vaihtoehdoksi kasvattaa yksityistä sektoria."

Uskon, että tarkoitat toimintaedellytysten parantamista?

Itse näen kyllä ongelmaksi olemattoman kysynnän, josta syystä yksityinen sektori ei voi tuottaa eikä investoida. Tästä syystä esitin toisessa blogissasi olevaa ratkaisua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Investointeja kyllä tulee, kun hinta asettuu kohdilleen. Kyllä täällä osaamista pitäisi olla, melko vähän korruptiota, lainsäädäntö tosin heittelehtii nykyisin jo aivan liiaksi (ennustettavuus kärsii).

Yhteenlaskettuna edellytysten hinta/laatusuhde ratkaisee.

Tällaisena "varovaisena aikana" pitäisi hinnasta tinkiä - keskimääräisesti. Jos valuuttakurssi ei jousta niin sitten pitää joustaa palkoissa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Haluat siis kuitenkin leikkauksia? Minä olen ymmärtänyt, että olet leikkauksia vastaan. Minä muuttaisin vähintäänkin keskuspankin sääntöjä, mutta kovempiinkin toimiin olen toki valmis.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #5

Enkä halua. Mutta jos ensisijainen vaihtoehto - eli valuuttakurssin jousto - ei toteudu niin sitten ei ole muita vaihtoehtoja.

Do or die, sanotaan kosmopoliittisella kielellä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #6

OK. Me molemmat yritämme etsiä järkeviä ratkaisuja tähän ongelmatilanteeseen. Metodit hieman vaihtelee, mutta paljon on yhteisiäkin ajatuksia. Toivottavasti todellisia vaihtoehtoja löytyy.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #5

Miten kummassa palkkojen alentaminen on aina leikkaamista, mutta palkanmaksun lopettaminen on normaalia AY-toiminnan tulosta?

Vaihtoehtoja on kai noin kolme.

A, ei tehdä mitään >> katastrofi syvenee, velkaantuiminen laajenee, loputkin työt karkaavat maasta

B, kaivetaan kuoppaa syvemmälle == säädetään lisää rikkidirektiivejä, autonrenkaiden painevahteja, kahvinkeitinten sammutusautomatiikkaa >> kustannukset karkaavat vieläkin kauemmas, velkaantuminen laajenee ja loputkin työt karkaavat maasta (ja maanosasta)

C, kevennetään verotusta PER MAKSAJA, eli parannetaan työllisyyttä >> perheen ainoa tai molemmet tulonhankkijat eivät jää tuloitta, saattaapa jopa toinenkin saada taas työtä >> on varaa elää ja jopa maksaa veroja >> verokertymä kasvaa >> on varaa keventää verovaroin maksettavia asioita, kuten byrokraattien ja pykäläsorvareiden palkkoja >> saadaan velka laskuun >> verotus kevenee >> ostovoima kasvaa, tuotanto kaipaa tekijöitä ...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö hallitus juuri niin tehnytkin; leikkasi lapsiperheiltä, eläkeläisiltä ja työttömiltä yksityisten yritysten tukipakettia varten?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vai oliko se sittenkin niin, että myydään valtion omaisuutta, joka tuottaa n. 6 prosentin vuosituottoa?

Siitä jyvitettiin noin kolmasosa kasvun tukemiseen ja kaksi kolmasosaa käytettiin 2,5 prosentin korkoisen valtiovelan kuolettamiseen.

Tästä päätöksestä on hyvin hankala löytää järkeä, mutta tähän on ehtinyt tottua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta, siihenkin hölmöyteen syyllistyttiin. Tolkutonta touhailua.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Nuo sitaatit eivät kuitenkaan mitenkään edusta Hesarin valtalinjaa, joka on päinvastainen.

Hesarin lienee pakko julkaista uskottavuuden vuoksi myös näitä poikkeavia kolumneja. Niihin se voi aina vedota kun yhä suurempi osa kansasta alkaa herätä. Muuten tämä kansanosa hylkäisi Hesarin, ja rahastahan siinä on kyse, kuten kaikessa valtamedian toiminnassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olet mahdollisesti täysin oikeassa. Ehkä HS haisteli juuri tuon luottamusäänestyksen tulosta, että poliittinen linja on muutospaineessa.

Nytkin luottamuksen puolesta äänestäneissä KD:ssä ja vihreissä ilmoitettiin suoraan, että tää on huono juttu. Demaritkin hieman valittelivat päätöstä.

Mutta tuosta HS:n vaikutuskertoimesta on allekirjoittanutkin aikanaan pari sanaa kirjoittanut: http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/128677-...

Toisessa seikkaperäisemmässä kirjoituksessa kokonainen väliotsikko kertoo näkemykseni, että taantumassa säästäminen pahensi tilannetta:

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154442-...

Onko nyt HS:kin tulossa järkiinsä - viitaten siihen, ettei tämän myötäily ole mielestäsi ollut HS:n linja?

Pentti Järvi

Alexander Stubb vaalimainoksessaan:

"Talous pitää saada kasvamaan. Siksi talouskuria pitää parantaa"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Stubbille voisin antaa ilmaisen vinkin, että ei kannata tuota virkettä käyttää ainakaan jos hakee IMF:lle hommiin. :D

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Huomauttaisin, että sana "parantaa" ei sisällä minkäänlaista informaatiota siitä, onko ehdokkaan tavoittelema talouskuri nykyistä kireämpää vai löysempää.

"Parantaminen" siis sopii molempia kantoja kannattaville äänestäjille, ja tarjoaa tilaisuuden luistella määrittelemästä mitä se oikeastaan pitääkään sisällään. Perinteinen poliitikon tapa olla sekä puolesta että vastaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Mäntylä on PSn ehdotonta kärkeä, ja toivon hänelle menestystä.

Hesari joutuu tosissaan haistelemaan poliittisia tuulia tarkemmin, kun printtimedia alkaa hävitä sähköiselle. Sähköiseen on vaikea rakentaa ansaintalogiikkaa, koska periaatteessa kuka tahansa pystyy luomaan tasokasta sisältöä. Kontaktipinnat alkavat muodostua suoraan tuottajan ja kuluttajan välille, eli välikäsistä tulee tarpeettomia. Niin myös aika paljolti kivijalkakaupasta.

Jokainen taantuva toimiala haluaisi osansa poliittisesta suopeudesta, jotta niiden tappiollinen toiminta turvattaisiin verovaroista.

Vielä ei ole sisäistetty, miten valtava vaikutus näiden rakenteiden muutoksilla, varsinkin yhdistettynä julkisiin menoleikkauksiin, tulee olemaan.

Sisällöntuottajilla on jo pitkään ollut vaikeuksia elättää itsensä, eikä se ainakaan helpota palkattomalla itsepalvelulla.

Näistä lähtökohdista on vaikea nähdä, että tulevaisuuden yhteiskunta voisi toimia ilman jonkilaista perustulomallia, jolla vapautetaan sekä kyttääjät että kytättävät järkevämpiin askareisiin.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Timo>> ..periaatteessa kuka tahansa pystyy luomaan tasokasta sisältöä.

Periaatteessa. Käytännössä laatu vaihtelee, on sekä parempaa että huonompaa sisältöä kuin printtimediassa, jopa Hesarissa.

Bisnesmallin osalta tilanne on kuitenkin eri: kenelläkään ei ole oikeasti aikaa metsästää mielenkiintoisia luettavia kaikilta viideltä miljardilta tuottajalta, joten tulevaisuudenkin "lehdistön" ja "uutistoimistojen" bisnes on tiedon hankinta, suodatus ja toimittaminen, lööppien teko etc. Mutta paperia siihen ei enää tarvita kuin harvoin.

Itse ehdin näemmä lukemaan Timon tai Henrinkin teksteistä aivan liian vähän...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kyllä Suomessa tuetaan yrittäjyyttä,se on eri asia mitä yrittäjyyttä.Huostabisnes on ainakin osansa saanut ja saa.Pääomasijoittajat joiden on saatava tuottoa kohteistaan.Hyväntekeväisyys ei ole se jolla bisnestä tehdään.

Kaikkeen mikä tähtää ihmisten valvontaan,holhoukseen ja yksityisten tietojen(terveydenhoidon ,poliisien,sosiaaliviranomaisten,koulun,nuorisotoiminnan jne) niputtamiseen viranomaisten käyttöön ja rekistereihin ovat kyllä tukien piirissä.

Suomalaiset eivät oikein näy tajuavan mihin on pyritty tällä rekisterien pidolla.Siellä on "tietoja"vanhemmista,perheistä,lapsista,yksityishenkilöistä jne.heidän tietämättäänkin,niin paljon että ei tosiaan moni tiedä.Valvontaa on pakko lisätä kuten ameriikassakin koska "terroristit"eli EU:n alueella toisinajattelijat ajavat saman vaaran ja uhan,toiminta on karsittava alkuunsa.

Terveydenhoito jota nyt ajetaan e-terveydenhoidon suuntaan,laajentaa viranomaisten oikeutta jokaisen ihmisen tietokannasta hakea tarvitsemiaan "tietoja",se on nähty että näitä voidaan käyttää ihmistä vastaan,eli vastoin tarkoitusta.Kukaan ei houkutusta ole voinut ennenkään vastustaa.

Luokittelua käytetään jo nyt ihmisistä.Kuten myös ilmiantoja joita voi tehdä myös naapureistaan,epäilyjen perusteella.Es.havainnointi rekisteri.Lapsista ,nuorista 13v- huoliliputusmalli jonka SITRA on Suomeen tuonut hollanista,eli liputetaan 2krt:aa nuoresta ja sitten onkin huolikeskustelujen aika.

Tämä tapahtuu salassa,vanhempien,nuoren tietämättä,syytä ei tarvitse eritellä kun huolilippu nousee salkoon.Vanhempia ehkä tullaan ottamaan "keskusteluun"Eli paras pysyä kaukana nuorisotiloista..Niin kauan kun ammattitaito on Suomessa" huolivyöhykkeistön" tasoa ja ongelmakeskeistä vainoharhaisuutta.

"Epäilyttävä käytös voi vastedes johtaa merkintään poliisin uudessa havaintorekisterissä, Aamulehti kirjoittaa.

Rekisteriin voidaan tehdä merkintä, mikäli poliisilla on perusteet arvioida, että henkilö liittyy rikolliseen toimintaan, Aamulehden haastattelema Poliisihallituksen rekisterinpitopäällikkö Jari Råman sanoo.

Tiedot talletetaan rekisteriin kuudeksi kuukaudeksi. Poliisi halusi valtakunnallisen rekisterin, sillä se auttaa Råmanin mukaan rikosten torjunnassa.

Poliisi sai luvan rekisteriin vuodenvaihteessa. Rekisterin käyttöönottoon menee vielä vähintään kuukausia, Råman kertoo Aamulehdelle"

Nämä EU alueen yhteiset rekisterit(tulevaisuuden toive EU:ssa) tuovat kieltämättä mieleen erään valtion jossa ihmisistä oli kattavat rekisterit,tosin niiden oikeellisuudesta voi olla montaa mieltä.

Nyt ajetaan sisään venäjä kielteisyyttä ja pikku uutisoinnilla myös viro on alkanut saamaan kielteistä statusta.

Eiköhän kohta valjasteta EU maat ,ameriikan johdolla vastaan venäjää kuten on pyrkimyskin.Siellähän on Naton johdossa myös nämä aivopesussa aikanaan olleet.Manipulointi tehoaa kun on väline jolla sitä iskostetaan ihmisten mieliin,päivittäin ja joka tuutista.Kyllä ne pojat kulisseissa osaa.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Yrittäjyyttä tai ainakin yrittämistä kannustetaan myös turhakoulutusten lobbauksella direktiiveihin ja sitä kautta lainsäädäntöön. Kyllä työ kuin työ saadaan kannattamattomaksi, kun vaaditaan lailla ja asetuksella mitä kummallisimmat pätevyydet ammatteihin, jotka ennen olivat "vapaita".

Jo klassikko on esimerkiksi putkimies-yrittäjä, jonka työt tyssäävät, ellei ole taskussa voimassa olevia kortteja: työurvallisuus, tulityö, hygienipassi, ammattiajokortti, ...

Tai keikkamuusikko ilman ammattipätevyysdirektiivin mukaista kuorma-autokorttia.

Tai melkein mikä tahansa työ, johon pitäisi pystyä laittamaan kesätyöntekijäksi lukiolainen tai ammattikoululainen, tai vaikkapa yliopisto-opiskelija.

Mutta koulutusfirmoissa riittää vipinää, ja me maksamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset