Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Lisää joko-tai -näkemyksiä

Näin kansantaloustieteeseen erikoistunut tohtori Tuomas Malinen Uuden Suomen uutisessa:

– EKP:llä on ollut kevyt luottopolitiikka, eikä mekanismeja, joilla tasattaisiin kilpailukykyeroista johtuvia ali- ja ylijäämäeroja. Tämä johtaa ketjureaktioon, jossa valuutan arvon joustamattomuudesta johtuen etsitään joustoa talouden sisältä. Tällöin palkat ja hinnat ovat jäykkiä ja joudutaan hakemaan joustoa työttömyyden kautta, paljasti Tuomas Malinen.

Aivan hiljattain kerroin, miksei tällaisia mekanismeja ole, ja miksi näitä eri kilpailukykyeroja ei saada tasoitettua. Malinen kertoo lisäksi samaa, mitä esimerkiksi persut täällä Puheenvuorossa: kun mikään ei jousta niin sitten työttömyys joustaa. Tilanne ei ole järin ilahduttava.

Euroalueen sisäiset eroavaisuudet näyttäytyvät kaikkialla: vajeissa, vaihtotaseissa, työttömyysluvuissa, inflaatiossa. Voisi sanoa, että erot erottuvat kauttaaltaan koko kansantalouden rintamalla. Mutta ainoa asia, jossa tällaisia eroja ei hyväksytä on valtiolainojen hinnoittelussa. Päättäjien mukaan niiden tulisi kuitenkin olla kaikilla lähestulkoon samat.

Viime vuosikymmenellä tämä toteutuikin suurimmaksi osaksi. Se nyt vain sattui aiheuttamaan velkakriisin, ja se puolestaan maksukyvyttömyysuhkan edessä paremmin hinnoiteltuja valtiolainoja. Tämä markkinatalousmallinen ratkaisu ei ollut kuitenkaan europäättäjien mieleen, vaan he halusivat pumpata vielä isomman velkakuplan.

Entä kuka sitten vastaa näistä uusista lainoista, jos jokin menee taas pieleen? Mikäli arvasit, että euroalueen veronmaksajat tietysti, saatat olla hyvinkin oikeassa. Tämä on yhteisvastuullistamista. Malinen ja Sami Miettinen olivat molemmat sitä mieltä, että tässä ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: joko tiivis liittovaltio tulontasauksineen, tai Suomen kohdalla yhteisvaluutasta eroaminen. Jälkimmäinen vaihtoehto saa yhä enemmän kannatusta.

Tilanne ei kuitenkaan ratkea, ennen kuin suurempi osa suomalaisista ymmärtää näiden kahden olevan ainoat realistiset vaihtoehdot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

On jollain tavoin vaikea uskoa, että maassa, jonka koulutusjärjetelmää kehutaan ympäri maailmaa, asuu niin uskomattoman vähän ajattelemista harrastava kansa.

On kaiketi helpompaa olla lampaana laitumella kuin väittää vastaan.

Sokea luotto paimeneen saattaa lampaan enenmmin tahi myöhemmin teuraalle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vai olisiko käynyt niin, että aikanaan on mennyt yleensä aina niin hyvin, ettei päättäjät ole voineet sössiä kokonaiskuvaa, vaikka olisivat yrittäneet?

Nyt taas on käsillä ajat, joissa harkintaa soisi käytettävän enemmän, ja tuloksena on sitten nahistelua siitä kuinka paljon lapsilisistä leikataan. Mitäpä sinne EVM:nkin tällä kaudella on jo ehditty tunkea?

Prioriteetit ovat joillain ihmisillä hieman toisenlaiset. Siksi sitä kritiikkiä syntyy. Toivotaan, että pian osataan ottaa toden teolla kysymyksenasetteluun poissulkeva joko-tai -kysymys liittovaltiosta yhteisine budjetteineen tai yhteisvaluutan purku.

Eikä kansalaiset enää hyväksyisi "välimallin" vastauksia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tuntuu vain siltä, että tässäkin odottavan aika on pitkä. Luulin 2009, että meillä olisi jokin suunnitelma eurokriisin hoitamiseksi. Nyt alkaa jo tuntua siltä, ettei mitään suunnitelmaa koskaan ollut.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #4

Minä ymmärsin Peter Nybergin haastattelusta, että Suomessa oli jo tehty aika lailla radikaalejakin vaihtoehtoisia skenaarioita, joihin ei kuitenkaan menty.

Joko niitä ei haluttu toteuttaa, meitä on painostettu toimimaan toisin kuin suunniteltiin, tai sitten on vain päätetty luovuttaa itsemäärämisoikeus pois Suomesta.

En tiedä onko mikään varsinaisesti lohduttava vaihtoehto, mutta eipä tämän kriisin taputtelu nyt ole kovin ensiluokkaisesti sujunut muutenkaan.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Sepä se, liian kauan vaan vie, ja kurjistaa tarpeettomasti Suomen taloutta. Eikä olisi edes takinkäännöstä kyse, ei olla enää samassa tilanteessa ja euron säännöissä kuin liityttäessä, vaikka siksi nykypoliitikot ei uskalla tuota suoraan tunnustaa vaikka takuusti ymmärystä jo siihen olisi useammallakin, joka jo vähääkään ymmärtää eikä sokeasti pysy omissa dogmeissaan. Pitäisi uskaltaa aloittaa isomman kansalaisryhmän pehmentäminen takaisin omaan valuuttaan tai järkevämpään liittoon.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Säännöillä alun alkaen haluttiin ilmeisesti turvata uskottavuus. Sittemmin säännöt ovat taipuneet, koska ilmeisesti uskottiin sen tuovan maiden taloudet lähemmäksi toisiaan.

Näistä on kuitenkin tehty riskianalyysejä Suomea myöden, mutta niihin ei vain haluttu uskoa. Asioihin on haluttu myös Suomen toimesta vaikuttaa, esimerkiksi valtiolainojen riskihinnoittelun sallimisen puolesta, mutta se on todettu öykkäröinniksi.

Suomalaiset olivat olleet siis oikeassa, ja nyt kiitokseksi etukäteen tehdystä varoittelusta saammekin suhteettoman suuren osuuden kannettavaksemme näistä vastuista.

Ihailtavaa jaloutta.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Moi,

Kiitoksia nostosta. Tunnin haastattelumme löytyy Radio Ravun podcastina täältä:

https://soundcloud.com/radiorapu/sets/28-4-2014-13...

Tämä on pohdintaa 7.5. julkaistettavasta Vesa Kanniaisen vetämän EuroThinkTankin kirjasta "Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot".

https://www.facebook.com/events/1402414790037566/

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kiitos linkistä. Yritin etsiä sitä, mutta en oikein onnistunut. =)

Eiköhän kirja tule luettua.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Saas nähdä, mitä tuosta kirjasta tullaan itkemään, kun ymmärtääkseni siinä ei ole persuja tai impivaaralaisia ollenkaan mukana.

Kai se sitten vain yritetään vaieta kuoliaaksi :D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minäkin ilmoittauduin mukaan julkaisukeskustelua seuraamaan. Mahtaakohan tulla täysin vaiettu tilaisuus? =)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kun teoksen yhtä kirjoittajaa, Helsingin Yliopiston kansantaloustieteen profesori Vesa Kanniaista haastateltiin Helsingin Sanomiin, ja kun Kanniainen totesi, että euro on ollut huono idea ja huonosti toteutettu, ja Suomen toiminta eurokriisin hoidossa on ollut kyseenalaista, niin HS:n toimittajaa tuntui lähinnä kiinnostavan, että mikä on Kanniaisen poliittinen kanta. Voin kuvitella, että rehellistä tiedemiestä vi***ti reilunpuoleisesti.

Kanniaisen näkemyksien koosteita voi lukea esim. tästä artikkelistani,
Kansantaloustieteen professori: Euro oli virhe ja katastrofi
http://uutiset.perussuomalaiset.fi/kansantaloustie...

...ja lisää oikein hyvää löytyy Kanniaisen verkkosivuilta. Mm. kriisitaloustieteen kurssin kalvot ovat erinomaiset, linkit sivun oikeassa laidassa:
http://blogs.helsinki.fi/kanniain/

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #29

Niin, mutta kun euro on ollut huono idea, se on toteutettu huonosti ja Suomen kriisinhoito on surkeaa... :D

Ihan poliittisesta kannasta riippumatta. Ei se sählääminen muutu arvokkaaksi ja harkituksi toiminnaksi kuitenkaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

RadioRapun vieraat tekevät hyvän ohjelman, jossa aikaa annetaan asialle.
Ajoitus hyvä, joskin viime tingassa... :D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Siinä oli myös hyvin tiivistettyjä kohtia. Kuten se, missä toimittaja oli päässyt jyvälle, että tämän mukaanhan Kreikka on sitten menetetty tapaus (vai oliko konkurssissa, vai maksukyvytön - muistini pettää) ja tutkijakaksikko totaa yhdestä suusta: "Niinhän se on."

Ei oivaltamiseen tarvita liian monimutkaista ajattelutapaa, kun kerran radiotoimittajaltakin - joka ohjelman luonteesta johtuen joutuu pintapuolisesti perehtymään kiljoonaan asiaan - oikean päätelmän tekeminen onnistui melko helposti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset