Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Sanakikkailua - "vakaa valuutta"

Uusi Suomi oli tavoittanut pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) toteamuksen Suomen euroerosta — tuttavallisemmin "fixit" — olevan kikkailua. Pääministeri totesi euron olleen Suomen historian "vakain valuutta". Tämä on sangen omituinen väittämä, sillä euron arvo on vaihdellut voimakkaasti mm. Yhdysvaltain dollaria ja Japanin jeniä vastaan. Esimerkiksi vuosina 2001-02 euron ja dollarin välinen vaihtokurssi oli noin 0,9 ja kesällä 2008 noin 1,55.

Pääministerin mukaan euron vakauden ruumiillistuma on asuntolainojen korot. Nytkin voi halutessaan suojautua korkovaihteluilta kiinteällä lainakorolla. Valuuttakurssiriskeiltä voi suojautua johdannaisilla. Mikäli valuuttakurssiriskit olisivat toden totta dramaattinen uhka ulkomaankaupalle, niin mitenkä me nyt voimme käydä kauppaa Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Ruotsin, Venäjän, Kiinan tai Japanin kanssa?

Devalvaatioaikakausi juontaa juurensa sekin kiinteän valuuttakurssin aikakaudelle. Tavallaan markkamme oli vuoteen 1973 asti kultakannassa — dollarikytköksen kautta Bretton Woodsissa, jonka kautta kultakytkös tuli. Sen jälkeen on ollut valuuttakäärmettä, -putkea ja vahvaa markkaa.

Kuten Liberan tämänpäiväisessä tilaisuudessakin tuli ilmi: Suomella on ollut kelluva kansallinen valuutta vain muutaman vuoden ajan syyskuusta 1992 lähtien. Taloutemme oikeni nopeasti, saimme investointeja (koska markka heikkeni ja investointien hinta kävi siten huokeaksi). Nyt olemme virunneet useamman vuoden tässä "vakauden" kriisissä, emmekä ole päässeet ylös.

Björn Wahlroos muistutti myös, että jos meillä on kiinteä valuuttakurssi (euro kelluu, mutta jäsenmailleen se näyttäytyy kiinteänä valuuttakurssina) ja siten olemme lukinneet hintatason, ja jos meillä on jäykät eli joustamattomat työmarkkinat — niin ainoa asia, mikä voi joustaa, on työttömyys.

Näin on tapahtunut: Espanja, Kreikka, Portugali, Italia, Irlanti — karmeita työttömyyslukuja. Suomen todellinen työttömyysaste on siinä 16 prosentin hujakoilla. Se on lukema, johon sisältyy myöa kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle jääneet, sekä useat yhteiskunnallisten tukiohjelmien varassa olevat.

Liberan hyvä kysymys onkin, että mikä on se kipuraha, jonka me olemme halukkaat ja valmiit maksamaan tästä "vakaudesta". Tarvitsee muistaa, että työttömyys, syrjäytyminen ja sen sellaiset ovat kelluvan kansallisen valuutan vaihtoehtoiskustannus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

"Tämä järjestelmä on kuitenkin osoittanut vahvuutensa ja voimansa, ja eurooppalainen kriisinhallinta ja päätöksenteko on kuitenkin osoittanut sen, että tätä järjestelmää voidaan puolustaa ja että sitä kannattaa puolustaa"
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128868597343...

Eli mikään ei muutu. Paitsi ehkä äänestämällä paremmin.

p.s. Kimmo Sasin kommentointi oli luokatonta. Puhui suomeksi silkkaa sontaa. En ymmärrä, miten hän kehtaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sasi oli parhaimmillaan, kun hän pyöritteli Maastrichtin sopimuksen pitämisestä jatkossa. Sitten hän arveli, ettei siitä kuitenkaan pidettäisi kiinni. :D

Eli mitä sitten tehdään?

Kokoomus ei kuitenkaan kannata liittovaltiota, euroerolle ei, yhteisvastuulle ei...

Minä kysyinkin, että onko vaihtoehtona sitten pääomakontrollit. Selkeää vastausta eri vaihtoehdoista en kuitenkaan saanut. Että eiköhän euroköörit karsinoida pääomakontrollein, ja siitä voidaankin sitten kätevästi todeta euro kuolleeksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Parhaimmillaan? Toivottavasti Sasia ei tarvitse huonona päivänä nähdä :)
Tämä herra sitten puuhastelee valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajana.

Kuten Björn Wahlroos sanoi, "taloustieteitä lakimiehelle"-kirjalle olisi käyttöä.

Surullista tässä on se, että Sasi tietää aivan varmasti, että hänen juttunsa olivat täyttä tuubaa. Ei kukaan koulutettu ja papereita päivästä toiseen näkevä ihminen voi tosissaan uskoa siihen, mitä Sasi esitti.

Sasi teki itsestään pellen. Miksi?

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #3

Jopa minä huomasin, että Sasi munasi itsensä täydellisesti. Mutta eipä mene Kataisella paremmin. Alkoi juuri telekassa kertomaan kuinka Kreikassa on tehty paljon töitä kriisin eteen. Esimerkkinä tuli kuinka on saatu piltti lastenruoat apteekeista supermarketteihin ja hintakin tippunut jopa 20 %. Ja ihan kirkkain silmin otsa loistaen onnellisena kertoi. Eli hienoa Kreikka kyllä se tästä. Parempaan päin ollaan menossa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #3

Milloin minusta on tullut niin taitava, että olen pystynyt naamioimaan sarkasmini jopa sinulta? ;)

Wahlroosin pinnat nousi kohisten, vaikka eivät ne minun taulukossa ole kovin alhaalla olleetkaan. Sen sijaan Tuomioja yllätti kyllä kriittisyydellään.

Sasia en kuitenkaan ymmärrä. Toivoisin todella, että opettelisi edes kansantalouden alkeet. Kun kerran tällainen pitkätukkakin viitsii sen verran tehdä, ennen kuin alkaa aiheesta toden teolla puhumaan / kirjoittamaan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #13

Kyllähän se tiesi puhuvansa paskaa. Sehän tästä tekeekin ikävän tilanteen. Nalle sai vähän väliä olla korjailemassa Sasin "jos olisi pidettyä säännöistä kiinni", "valuutanvaihtokustannukset", "rauha"-sössötystä.

Järkevät perustelut ja argumentit loistavat poissaolollaan, ja höpötetään jostain vakaus-nimisestä jutusta, jota ei ole nähty viiteen vuoteen, ja sitäkin ennen ns. hyvinä aikoina, ennen kriisiä, se vakaus oli lähinnä sitä, että kuplaa pumpattiin. Toisaalta, eipä tuo Sarvamaakaan vakuuttanut, hänen mielestään tästä show:sta tulee ihan hyvä, kunhan päättäjät olisivat vaan parempia ja vastuullisempia. Ja että ei olisi reilua heittää näin hienoa projektia roskakoppaan.

Fantsuttelijat ovat nurkassa, ja fiksuimmat heistä tajuavat sen myös itse. Nyt Kreikan 10+ prosentin budjettivajeet ovat menestystarinoita, tai yhteisvastuiden kasvattaminen, tai se, että joku maa poistuu tukiohjelman piiristä (velat ja tukiaiset toki vielä takaisinmaksamatta) ovat suuri siunaus.

Eräs vanhempi virkamies sattui olemaan kanssa tonteilla. Hän sekoili, että Eurooppa on USA:ta isompi talousalue, ja tavoitteena pitäisi olla reservivaluuttastatus, USA:n tavoin, ja sitten päästä siitä hyötymään. Tuolla on käsittämättömiä sekopäitä hallinnossa, joitakin idiootteja ja sitten sentasoisia opportunisteja, jotka asettavat sanansa sen verran huolella, että pysyvät kaheleiden suosiossa.

Ai niin, Korkman tänään:

”Vakavasti otettava liittovaltiokehitys edellyttäisi laajaa kansalaisten tukea, mitä sillä ei ole missään jäsenmaassa. Se edellyttäisi perussopimuksen muuttamista 28 valtion yhteisellä päätöksellä. Näin epärealistisen projektin takia ei kannata yöuniaan menettää.”

Hänen mukaansa EU:n perussopimuksen mukainen rahaliitto pankkiunionilla täydennettynä, on realistinen projekti.

"Jos sillä ei pärjätä, niin sitten rahaliitto EMU joutaa epäonnistuneiden rahajärjestelmien museoon, jossa jo ovat muun muassa kultakanta ja Bretton Woods -järjestelmä."

Eipä tuohon mitään lisättävää, paitsi että Korkman on väärässä, euro ei ilman liittovaltiota pärjää. Ehkä tuo oli Korkmanin tapa sanoa kiertäen, että euro on rikki, ja sellaisena pysyy. Mene ja tiedä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

Sasikin epäili politiikkojen kurinalaisuutta aikakausina, jolloin menee hyvin. Siinähän hän itse kumosi toiveensa siitä, että sääntöjä voidaan noudattaa.

Wahlroos puolestaan kertoi, että hän oli jossain määrin valmis hyväksymään euron säilymisen, jos säännöistä olisi pidetty kiinni, mutta nyt hän ei näe mitään muuta vaihtoehtoa euron säilymiselle kuin työmarkkinoiden jouston. Hänhän mainitsi, että Yhdysvalloissa teollisuustyöntekijät ovat edelleen reaaliansioillaan 1970-luvun tasolla, ei välttämättä niin kiva juttu, mutta minkäs teet. Hän mainitsi myös, että samaan aikaan Euroopassa on vain paisuteltu palkkoja, mikä viittaisi siis siihen, että euron toimimiseen tarvittaisiin jonkinlainen palkkojen palautus historian tasoille.

Korkman on kyllä taitava. Hän puhuu kahdella tapaa yhtä aikaa. Yhtäällä hän puhuu sellaista kieltä, että perehtyneet näkevät sen euron kuolemantuomioksi, mutta toisaalla perehtymättömille niin, että nämä käyvät toivorikkaina taistelemaan yhteisvaluutan puolesta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #27

Mielestäni Korkman on raukka. Hän tietää oikein hyvin, että euro oli virhe, ja äänenpainoista ja lausunnoista on sen kyllä huomannut - erityisesti mieleen jäi YLE:n Brysselin kone-ohjelman haastattelu, missä pienen painostuksen jälkeen hän vastasi, että keskeinen syy euroeron väliin jättämiselle ovat poliittiset syyt.

Mitä ne ovat? Sekö, että Suomessa voisi joku / jotkut puolueet tai eturyhmät joutua ikävään päivänvaloon (ts sataisi persujen laariin), vai se, että muiden maiden kosto olisi kauhea?

Veikkaan, että todellisuudessa Korkman EU-asioiden parissa pitkään työskenneelleenä tarkoittaa isojen EU-maiden ja itse EU:n kostoa. Tämä "rauhanliitto" on väkivaltaa jäseniä kohtaan, ja Brysselin valtakoneiston lellikkihanke. Jos kyseenalaistaa "vakauden", saa turpaansa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #30

Ei tässä vielä ole ainakaan silmäkulmat mustelmilla.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #30

Paha mennä sanomaan mitkä olivat kenenkin poliittiset syyt kannattaa änkeämistä mukaan kaikkiin ytimiin mukaan luettuna euro. Eilisessä keskustelussa toistettiin vanha mantra turvallisuuspoliittisista syistä, jonka Korkan tuossa Brysselin koneen ohjelmassa myös toisti.

Jos turvallisuuspolitiikka/geopoliittinen asema silloin olikin kurantti peruste mennä mukaan EMU:n, niin samaa perustetta ei voi käyttää enää eurossa mukana pysymiseen. EU on jo riittävän "valmis" toimimaan orgaanina tarjotakseen Suomelle samanveroisen poliittisen suojan kuin EU+euro kymmenen vuotta sitten.

Totean tämän siksi, ettei liiaksi tuijotettaisi peräpeiliin. Eiköhän Suomi ole omista geopoliittisista syistään edistänyt integraatiota europöydässä aivan riittävästi, jotta voi alkaa ajattelemaan itsekkäästi myös euron taloudellisia ulottuvuuksia itseensä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Henri, ei kannata luottaa siihen mitä tänään on kokoomuksen Sasi tai joku toinen edustaja sanonut. Huomenna se ei enää välttämättä pidä paikkaansa.

Nimittäin muistelen EVM rahaston hyväksymisprosessia valiokuntakäsittelyissä. Perustuslakivaliokuntaan varajäsenenä kuuluva Sasi totesi ensin että tulee perustuslaillisia esteitä vastuiden määrän kasvun kanssa, mutta kuinkas ollakaan ei sitten enää ollutkaan kun lopullisesta esityksestä eduskunnassa äänestettiin. Sasi äänesti puolesta. Tämä vain yksi esimerkki. Samaa on kokoomuksen kohdalla ollut havaittavissa tukipakettikeskusteluiden yhteydessä, mutta äänestetään sitten puolesta.

Kokoomus puolueena on selvästi liittovaltion kannalla, vaikka muuta nyt ennen vaalejakin pyrkivät viestittämään. Heille on tärkeää EU:n arvot ja nehän on tunnetusti tiiviin yhteisön synnyttämisen puolella. Tuo kävi selville varsin selvästi äsken Kataisen puheista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #4

Tuo paneelikeskustelu (linkki kommentissa #12) on todella seuraamisen arvoinen. Sasin argumentit olivat todella ontot, ja hän jopa itsekin epäili niiden toimivuutta!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Kiitos Henri tuosta linkistä. Kuuntelin keskustelut ja minun mielestä kaikkein paras neljästä on "veropakolainen" Bjorn W. Hän esitti niin selvästi asiat että maallikkokin sai käsityksen mihin on menty mukaan ja mitä siitä seuraa. Kaaos on tulossa jos kokoomus on hallituksessa päättämässä Suomen valuutan kohtalosta. Ihan se ja sama kuka on puolueen uusi puheenjohtaja.

Sasia en ole koskaan arvostanut, eikä nostetta tullut nytkään. Kylläkin alaspäin entisestään, jos sinnekään enää askelmia on.

Elina oli myös selväsanaisen hyvä kannanotoissaan. Sitten voi kysyä miten SDP:n kannatkin ovat noin jakautuneita kuin ovat. Tuomioja on aivan toisessa maailmassa euron suhteen kuin esim. Mia-Petra K-N ja Jutta Urpilainen. Taitaa olla niin että myös SDP:n ollessa hallitusvastullisena ei muutosta tapahdu kuin pakon kautta.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #38

Sirpa, olen kaikista mainitsemistasi henkilöistä samaa mieltä.

Ja olin kauhiast hämmästynyt Tuomiojan puheista, ei näyttänyt olevan edes juovuksissa.

Ja Sasi alitti oman tasonsakin reilusti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #38

Niin, jos tässä menemme vajaan vuoden vielä nollatasolla ensi vuoden eduskuntavaaleihin asti, ja tämä keskustelu yltyy, niin on mahdollista, että hallituspuolueet ymmärtävät, että laivan kurssi on käännettävä.

Näillä puolueilla on vain harmillisena painolastina se tosiseikka, että ovat jo käyneet joko nykyisen ja/tai edellisen hallituksen aikana kasaamassa tätä riskiä suomalaisten niskaan.

Vanha, ja varmastikin jo väsyksiin asti toistettua sanomaa: tosiasiat voittavat kuitenkin lopulta.

Sen tullee Sasikin varmasti huomaamaan. Markkinoilla on kuitenkin suunnatonta etua havaita asiat ensimmäisten joukossa, eikä vasta sitten, kun kaikki muutkin ovat asian todellisen laidan hoksanneet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #42

Henri, kommentistasi kuultaa hyvä usko siihen että Sasikin olisi valmis vuoden päästä muuttamaan kantaansa euron suhteen. Ei siinä mitään. En kuitenkaan usko että kokoomuksen arvomaailmalla varustettu edustaja muuttaa kantaansa vielä kymmenenkään vuoden päästä. Puolueelle kun nuo arvot ja luja usko siihen että eurolla pelastetaan Eurooppa on niin lujassa ettei sitä laivaa käännä mikään.

Kataisenkin usko Kreikan selviytymiseen näytti olevan luja, vaikka talous ei ole edes kasvanut niin että voisi korkomenoja ottaa huomioon budjetin tasapainossa. Alijäämäinen on ja tulee olemaan aina ja jatkuvasti jollei velkoja leikata. On se vain niin kiva ottaa markkinoilta halpaa uutta velkaa. ;) Viimeisin hehkutus Kreikan työttömyyden suhteen on sen määrän väheneminen jopa 0,1 prosentilla. Onkohan nuo luvut muuten vertailukelpoisia aiempiin? Tässä alkaa epäilemään jo kaikkia lukuja jotka tulevat komission ja kriisimaiden suunnalta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kokoomuksesta on kehittymässä Suomen vahvin ei-puolue. "En näe mitään hyötyä siinä, että palattaisiin omaan valuuttaan, hän [Katainen] lisäsi."

Ehkä Libera kustantamo lähettää Kataiselle yhden eksemplaarin kirjaa "Euron Tulevaisuus", jotta pääministeri voi tutustua tutkimusjohtaja Elina Lepomäkeen ajoissa, ennen kuin he tapaavat eduskunnassa, mahdollisesti ns. kollegoina.

Sasin puheenvuoroja julkistamistilaisuudessa voisi kuvata vertauksella:
Kun asustimme keskilännessä ja tuikkasimme kylppäriin sähkövalon, niin lähes aina 2-5 torakkaa säntäsi piiloon viemärin varjoihin: eivät halunneet tulla valaistuksi... (= exposed). Niinpä po. tilaisuus muistutti aika paljon niitä "roach motelleja", pikku ansoja, joita viritimme eri huoneisiin: ja kiinni jäivät! :D

P.S. (8.5.)
Tuon ilkeyden jälkeen lievennän.
Stubb sanoi eilen (YLE uutiset) Kreikan olevan vastuussa kansastaan (Suomikin näyttää olleen siitä vastuussa). Myös prof. Kanniainen em. tilaisuudessa kannusti Suomeakin maan etuja parhaiten palvelevaan rahapoliittiseen valintaan ja viittasi samalla siihen, että keskeiset euromaat ovat näin tehneet. Se ei viittaa vain turistivaluutan helppouteen (Sasi).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

Sinänsä tulisi kyllä värikästä keskustelua Kokoomuksen sisällä. Tai sitten kassakaappisopimuksella vaietaan asia kuoliaaksi.

Alexius Manfelt

Henri hyvä, olen kysynyt toisaalla, että eikö edes Suomen Pankin entinen johtokunnan jäsen tiedä, että markkaa siirtyminen on todella yksinkertainen prosessi. Pankin kätköissä on riittävä määrä markkamääräistä käyttämätöntä setelistöä, se vain tarvittaessa käyttöön. Ei siinä mitään valtuutan leimaamisia tarvita.

Tosin en ole vielä ihan vakuuttunut eurosta luopumisen mielekkyydestä, mutta kannatan aina asian selvittelyä ja erilaisten skeemojen luontia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Markkaan siirtymisen taloudelliset kustannukset ovat siinä 10-20 miljoonaa euroa (20 lienee jo yliammuttua, mutta laitetaan haarukkaan kuitenkin).

Suosittelen katsomaan paneelikeskustelun aiheesta, jos et paikalle päässyt kuuntelemaan.

Alexius Manfelt

Henry hyvä, kyllä siellä keskustelussa yksi pitkälettinenkin keskusteli. Mutta sen lisäksi, että nyt pitää lukea tuo kirja, niin olen oikeastaan Nallen kanssa samanmielinen ja samalla tavoin huolestunut. Mitä sitten tapahtuu sille kaikelle muulle. Myös Tuomioja esitti todella fiksuja näkemyksiä ja osittain ajatukset toimivat yhteen Nallen kanssa. Porukan pelle oli ilman muuta Sasi, joka ei oikeastaan tajunnut koko asiaa, vaan hoki oppimaansa jargonia.

Eikös tuo ajatuspaja Libera ole ainakin osittain Nallen johtama ja rahoittama. Se kertoo kyllä enemmän kuin paljon Nallen ajatuksista. Mielenkiintoista.

Mielenkiintoinen linkki, kiitos siitä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #31

Allekirjoittanut yritti puristaa Sasiltakin ulos sen, mitä hän tarkoitti avauksessaan puhuessaan siitä, että "euroa voitaisiin kehittää". Wahlroos perusteli, että oikeastaan vain työmarkkinoiden joustolla tämä voidaan pelastaa. Että markkinoiden globalisoiduttua siellä on miljardi uutta käsiparia valmiina tekemään työt paljon pienemmällä palkalla kuin mihin Euroopassa ollaan valmiita. Siksi täällä on työttömyyttä.

Meillä on jonkinlainen harhakäsitys omasta eurooppalaisesta erinomaisuudesta. Voisin väittää, että purkaessani vaikka tietokoneeni komponentteihin ja tutkimalla jokaisen osan valmistusmaan niin olettaisin siellä olevan paljon Taiwanista, Kiinasta - Aasiasta. Ja nämä tuppaavat olevan varsin hyvin toimivia laitteita. High-techiä.

Nyt oleellinen kysymys on, että mistä kolmesta me joustamme: valuuttakurssista - joko EKP:n alla (tai jos se ei ole mahdollista niin sitten pitäisi olla oma valuutta), palkoista vai hyväksymmekö suuren työttömyyden - eritoten nuorilla - syrjäytymisriskeineen?

Minusta tuosta ensimmäisestä on helpointa joustaa.

Pentti Järvi

Nonnih, tulihan se linkkikin sieltä jotta pääsee kuuntelemaan Sasin sanomisia ja muidenkin. Piti asentaa joku Silverlight. 1h 10 min näkyy paneeli kestävän, joten eikun jääkaapista voitaleipää ja pannusta Lidl-kahvia (tummapaahtoista).

http://www.katsomo.fi/?progId=343868

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Minua lähinnä huvitti Sasin perustelu valuutanvaihtokustannuksista. Se ei ole tärkeä kysymys - ei yksityisessä matkailussa, eikä viennin kustannuksena.

Wahlroosin vastauskin oli osuva, pankkikortin näyttö ja toteamus: "tällä voin maksaa kaikissa valuutoissa".

No antaahan se kuvan Sasin poliittisesta ja populistisesta ajattelusta.

PS! Olipa haastattelussa eroa (Soini/ Katainen). Ensinnäkin Yle oli korjannut töppäilynsä ja vaihtanut toimittajaa.
Ja Katainen sai kaikessa rauhassa kertoa Kokoomuksen ja EU: n arvopohjan etu- ja takaperin, kuten myös Kreikan tilanteen äidinmaidon vastikkeessa.:)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minun korvistani vaikku irtosi rutisten, kun ulkoministeri Tuomioja kertoi euron synnyttämisen olleen "harkittu rikos". Tämä siitä, että tiedettiin jo alussa euron olevan toimimaton, mutta että sillä voidaan sitten myöhemmin pakottaa jäsenmaat liittovaltioon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Euroopassa tapahtuu sellaista, mikä pakottaa Tuomiojan keskittymään tehtävässään [reaalimaailmassa haaveilun sijasta] olennaiseen." Näin IS:n pääkirjoitus.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Henri, aivan sama juttu! :)

Aloin tarkkailla, onko mies juovukkeessa vai miksi puhuu tuollaisia, tosin tosiasioita.

Urpilainen ei taida olla samaa mieltä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #47

Tuomiojalle tarvittiin siis eurokriisi ja Ukrainan kriisi, niin jo rupesi Lyyti kirjoittamaan? :D

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #48

...kun sai osoitteen.

Olisikohan se osoite EU - vaalit?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #47

Huomenna se selviää, onko Urpilaisen mielipiteellä enää merkitystä.

Alexius Manfelt Vastaus kommenttiin #55

Eikös tuossa tilaisuudessa ollut todella mielenkiintoista se, että kaksi aktiivi EI-EEC henkilöä löysivät toisena, eli Nalle ja Tuomioja. Minusta molempien asenne euroon oli mielenkiintoinen ja valaiseva. Jotenkin tuntuu vaan siltä, että Tuomioja olisi sopivat SDP:n johtoon, paremmin kuin ne kaksi keskenään kilpailevaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #56

Oli kyllä, mä olin aika yllättynyt Tuomiojan suorasukaisestakin kritiikistä. Ilmeisesti vaalien alla on lupa yrittää kalastaa kriittistenkin ääniä.

Näin hällä kyllä vihjaisi itsekin asian todennäköisesti olevan.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Niinno, onhan tuon kertojia haukuttu foliohatuiksi lähes kaikilta tahoilta jo pitkään.. Ei ole montaa vuotta kun bilderbergin lausumisesta heilahti sama kirves. Siitä tuli "mainsreamia" vasta ylen MOT:n jälkeen.
Jatkumo.

Käyttäjän lasseneponen kuva
Lasse Neponen

Kokoomuksen (Sasi, Vapaavuori, Katainen) kommentteja tuosta talousviisaiden Euroerosta tilaisuudessa nähtynä ja sen jälkeen kuultuna ja luettuna nousee vain mieleen 1600-luvun Ruotsalaisen ylhäis-aatelisen Axel Oxenstiernan tunnetut sanat: "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan."

Käyttäjän lasseneponen kuva
Lasse Neponen

Iltasanomat tarjoaa pienen klipin (12 min ) käydystä keskustelusta:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128868593904...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kommentissa #12 on linkki koko paneelikeskusteluun (70 min).

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Aiheesta aivan liikaa kiinnostuneille tässäpä linkkikokoelma:
http://morelivers.blogspot.fi/2014/05/7th-may-spec...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvää työtä - jälleen kerran. Kiitos.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jo vuonna 1992 MIT:n huippuprofessorit olivat sitä mieltä, ettei euroopan yhteisvaluutta toimi ja se johtaisi työttömyyden lisäänytymiseen.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2013/08/30/hu...

Kuinka hyvin euron mukanaan tuomat riskit ( esim. työttömyys ) tunnettiin ennen yksittäiseten valtioiden Suomen tavoin liittymistä valuuttajärjestelmään ?

Sasi totesi tilaisuudessa, ettei Ruotsi liittynyt euroon, koska Ruotsissa nähtiin sen riskit työmarkkinoille aivan liian suureksi.

Wallroos totesi varmasti hyvin perustein, ettei yksikään kehittynyt länsimaa enää koskaan liity euroalueeaeen.

Euromaissa on selkeästi näkyvissä yhteiskuntien eriarvoistumisen lisääntyminen ja kahtiajaot paremmin toimeentulevaan ja lisääntyvään köyhällistöön. Tämä ei varmaankaan ole edesauttamassa " rauhanprojektina " käsitetyn EU:n tulevaisuuden kehitystä, vaan johtaa vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin ristiriitojen kärjistymisiin varsinkin euron myötä kriisiytyneissä talouksissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/p...

Riskien kartoituksesta julkaistiin hiljattain suomeksi tutkimuspaperia, josta tein referaattia tänne otsikolla he tiesivät, mitä tekivät.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Osaamisen puutetta ei käy kiistäminen, mutta miettikää sitä, että noilla samoilla olisi NYT vielä valuutta sössittävänä. Ei paljon hymyilyttäisi. Kyllä oma valuutta kieltämättä olisi hyvä vaihtoehto, mutta sitten tarvitsisi kyllä opettaa kansanedustajille kansantaloustieteen perusteet tai ainakin talousvaliokunnalle taikka talousvaliokunnan puheenjohtajan ja valtionvarainministerin olisi oltava taloustieteilijä, niin kuin oikeusministerin on oltava lakimies tms.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minusta kansantalouden perusteet tulisi sisällyttää peruskouluun.

Olen samaa mieltä paikkojen jaosta. Menisin jopa niin pitkälle, että valuutastamme riippumatta tulisi näin olla.

Tässä mielessä ehdotinkin Lepomäen omassa blogissa, että hänet voitaisiin nimetä suorilta valtiovarainministeriksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Osittain samaa mieltä. Ruotsi on hyvä esimerkki. Maalla on kaikki onnistumisen edellytykset, ja aluksi hoitavatkin omaa leiviskäänsä hyvin, mutta viimevuosina hieman huonommin.

Rahapolitiikka voidaan toteuttaa hyvin tai huonosti. Se, että se olisi omissa käsissä, ei ole tae, että se toteutettaisiin hyvin. Mutta jos se on jonkun muun käsissä, tai toteutetaan jonkun muun lähtökohdista, se ei taatusti ole sopivaa kuin vahingossa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen
Pentti Järvi

"Nykyisellään Suomi osallistuu tuohon kalliiseen, hitaaseen, riskipitoiseen ja poliittisesti epädemokraattiseen ja epävakaaseen liittovaltiokehitykseen, mutta lähinnä vailla omaa tahtoa lipuvana ajopuuna."

Ajopuustapa hyvinnii Kanniainenkin puhui toissapäivän aamuna. Ja Suomi kun luuli päässeensa kaikkiin päättäviin pöytiin mukaan. Noh, siellä sitä ollaan, peräti 1,8 prosentin voimin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomessa kitistään isosti, jos veroihin tulee 0,5%:n korotus, mutta mediaa ja työmarkkinajärjestöjä ei näytä kiinnostavan po. tutkijoiden arvio, että eurokriisin kautta on aiheutunut n. 10%:n elintason lasku. (prof. Vesa Kanniaisen alustus 7.5.2014 klo 15.00).
BKT:n kautta mitaten se on lähes 20mrd€? (Linkin pylväät US-dollareissa)
http://www.tradingeconomics.com/finland/gdp

Pentti Järvi

Ei mene kauaa kun SJP kertoo ihan päinvastaiset luvut, mm. asuntovelallisten korkomenojen säästöt.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Etkös huomannut, että kertoi jo.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

SJP:n mukaan kruunu/euro -suhde on ollut sama n. koko euroajan, mutta hämärä muistikuvani kertoo, että SEK on liukunut euroon nähden 8% edullisemmaksi. Siispä Suomessa se vastaisi arvoa 1 €UR = 1,26 USD, mutta todellinen kurssi meillä on 1 €UR = 1,3936 USD.

Euron puoltajiksi SPJ haki "taloustieteilijöiden enemmistön" - tosin vuodelta 2012.
Ja Ruotsin työttömyyskin on sama kuin Suomen vaikka numerot ovat R: 8,5% S: 9,5%.

Siis luovaa kirjoittelua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kauhea haloo jonkun Ruotsiin paenneen spekulantin haaveista. Käteisestä on onneksi kasvanut rehti euromies, taidanpa äänestää Kokomustaa ensi kertaa sitten 1980-luvun. Ja juurikin Stubbia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset