Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Vakaa euro

Mario Draghi on jo kahdesti viikon sisään ilmaissut sosialistien unelman tulevan todeksi: että EKP todennäköisesti ryhtyy euromaiden valtiolainaostoihin. Näin euromaille muodostuisi rahoittaja, ja kaikkea toimintaa voidaan jatkossa pyörittää euromaiden – valtioiden – kautta.

Eurovaltion, jonka rahoituksen turvaa EKP, ei tarvitse suuremmin murehtia sitä, onko firmoilla kysyntää vastaavia tuotteita. Se polkaisee itse omat firmansa käyntiin.

Tietysti tällä on muita seuraamuksia. Tällaista ohjelmaa on arveltu tulevan todeksi jo useamman kuukauden ja niinpä euron ja Yhdysvaltain dollarin välinen kurssi on pudonnut pitkän aikaa. Valuuttakurssit äityivät todelliseen rytinään Draghin puheiden jälkeen. Pudotusta oli peräti toista prosenttia.

Draghihan totesi, että inflaatio pitää saada ylös. Paikallaan polkevassa taloudessa korkeampi inflaatio nimetään stagflaatioksi, josta on 1970-luvulta kokemuksia.

Jos klikkaatte edellä olevan linkin ja valitsette kuvaajan vierestä päivitysfrekvenssiksi yhden päivän (1D) niin huomaatte, miten euro ei olekaan millään muotoa "vakaa". Korotkin ovat liian korkeat, siis nimenomaan reaalikorot. Tässä lamaympäristössä nollankin prosentin korko on vain liikaa. Alemmas ei vain päästä – paitsi talletuskoroissa.

Toivottavasti yhteiseen taseeseen kasatut toivottomat valtiolainat maistuvat, sillä mikään muu suomalaisia tuskin enempi kiinnostaa kuin saada miljarditolkulla riskipitoista velkapaperia kantaakseen. Paitsi ehkä sukupuolineutraalius ja sateenkaariliput. Sekä huoli siitä, miten ISIS-taistelijamme oikein pärjäävät palattuaan Suomeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tähän on Henri ihan yksinkertainen selitys :D

Nyt kun niin moni Si-Fi on kärähtänyt Libor-, Tibor, Euribor-, Isdafix- ja Forex -manipuloinneista niin Draghin vanhat kampraatit Wall Streetilta, Lontoon Citystä ja Deutschesta ovat pyytäneet Draghia avittamaan pankkia mäessä ja pitämään pari puhetta, jotta korkotaso saadaan heilumaan ja pankeille "määrättyjen sovittelumaksujen" kulungit saadaan katettua valuuttakeinottelutuotoilla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Eurososialismiinko se EKP:n johtaja Marion Draghi pohjimmiltaan pyrkiikin? Miksei Draghi tee ylikansallista devalvaatiota EMU-maiden viennin parantamiseksi?

Euro ja EKP ovat nyt pahassa kriisissä - deflaatiota pukkaa, Draghikin jo myöntää asian. Onkohan euron ja EMU:n peli pelattu? Kuinka käy Suomen?

Siksikö euromaat orjuutettiin EMU:n alle itsemääräämisoikeutensa menettäneinä,kansallisvaltionsa ja oman rahansa menettäneinä sekä ylivelkaannutettuineina sisäisellä devalvaatiolla ja EKP:n syötteinä matalat korot ja matala inflaatio? Näin EU/EMUn finanssiauervaarat ovat Suomeakin petkuttaneet. EMUun ja euroon meno oli paha virhe. Sekin jo myönnetään.

Nyt kun Draghi on vielä tunnustanut EMU:n ajautuneen deflaatioon kaiken kieltämisen jälkeen, tahdotaankin nostaa bansterisijoittajien ja pelurien mieliksi korkoja ja inflaatiota. Mitähän Merkel ja Saksa sanoo inflaation nostopuheista? Saa nähdä milloin EKP:n korot alkavat heiluttaa pörssilukemia.

Ovatkohan sisäiset devalvaatiot, subprime-luotot ja huijausjohdannaiset saamassa rinnalleen uutta bansteripotkua Wall Streetin ja Golden Sachsin malliin? Sieltähän Draghikin on oppinsa ja juonimismallinsa saanut.

Mutta kuinkahan suomalaiset poliitikot ryhtyvät "elvyttämään" Suomea deflaation kurimukselta? Näin kävi kun mentiin EMUun kansanäänestystä pitämättä. Joudutaanko koko porukka nyt nahkurin orsille ja sylkemään pahanmakuista EMU-kakkua suusta pois? Hosumalla ei tule kuin... "fantsuja päätöksiä".

Onko Kreikan tie Suomenkin tie? Rupusakkiin jo kuulutaan EMU:ssa Kreikan ,Kyproksen, Italian ja Kroatian seurana. Ja kohta ollaan banaanivaltiokin?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

ps. FT tänään:

Bank of England opens probe into own staff

The Bank of England has opened a formal investigation into whether its officials knew of – and even facilitated – the possible manipulation of auctions designed to inject money into the credit markets to alleviate the financial crisis

Valvojapankki tutkii osallistuiko valvojapankin henkilökunta manipulointiin jälleen uudessa bisnesyritteliäisyyden osoituksessa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Englannin keskuspankki tutkii manipulointiepäilyksiä:

http://www.taloussanomat.fi/rahoituss/2014/11/22/f...

EU jakoi jokin aika sitten jättipankeille isoja sakkoja korkopeukaloinneita:

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2014/10/21/eu...

Oikeusjutut upottivat Deutsche Bankin tappiolle:

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/10/29/oike...

Mutta miksihän Hollanti ja Saksa varautuivat omaan valuuttaan siirtymiseen?

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1805...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kuten Henri ymmärtääkseni tuossa lopussa kertoo, niin valtamedia julkaisee pseudo-uutisia ja -keskusteluja, eikä halua kovin paljoa kertoa siitä minkälainen alamäki meillä on näköpiirissä.
Uskon, että historoitsijat tulevat ihmettelemään tätä jatkuvaa luisumista ilman keskusteluja. Ja muutaman vuoden, vuosikymmenen kuluttua muisteloitaan kirjoittavat politikot taas selittävät kuinka
- he kyllä huomasivat, mutta heitä ei kuunneltu
- heiltä salattiin se ja tämä
- heille selvisi draaman konna (joku muu puolue)

Minun kannaltani - niinkuin minä asian näen - ei eduskunnassa ole yhtäkään kansanedustajaa, joka ymmärtää tai uskaltaa sanoa totuuden: Meille on tulossa kriisi, jonka rinnalla 90-luvun alku on pelkkä vitsi.

Olen jonkin verran pystynyt keskustelemaan täällä Kreikassa tilanteesta kreikkalaisten kanssa. Tietenkin kyse on vain 'mun kavereista' eikä asiaa voida yleistää, mutta heillä on kaksi näkemystä:
1) Pohjaa ei olla vielä (Kreikassa) nähty
2) Sota on todennäköinen 'asioiden laukaisija'.

Joskus nousee esiin myös aihe "pseudo-propaganda on mediassa viety äärimmilleen". Kun sitten kerron Suomesta ja siellä kerrottavasta "valtamediauutisista" he ihmettelevät onko tämä pseudo-propaganda yleiseurooppalainen ilmiö?
Onko näin?

Henry

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Koska media on vielä vallanpitäjien hallussa, niin oikea totuus ei tule esille. Pseudo propaganda on se viimeinen keino pitää
kansaa poissa toreilta. Kun niiden ihmisten joiden tilanne on jo liian toivoton määrä kasvaa tietyn rajan yli, niin silloin ei enää pseudo propagandakaan auta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikkalaisissa uutisissa on tänä päivänä aina parlamentista juttua. Troikan neuvottelut ovat pääuutisina. Eilen Alpha -kanavalla pohdittiin kannatuskyselyitä. Syrizalla on 4,3 prosenttiyksikön kaula ND:an.

Jokaisen kanavan iltauutiset kestävät lähes tunnin (mainoskatkot ovat pitkiä, tosin). Suomessa on toki usein uutisten jälkeen tarjolla joku ajankohtaisohjelma, joissa asioita päästään käsittelemään hieman analyyttisemmin. Se on sentään hyvä asia.

Valitettavasti talousasioita käsitellään pikkuseikkoja näpertelemällä. Ehkä siksi, että sen katsotaan puhuttelevan kansalaisia. Harva lähtee seuraamaan mistä mikäkin "hölmö" päätös johtuu, ja mitä sen takana oikein on.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei ihme, että tasavallan pressidentti Sauli Niinistökin arvostelee hallituksia seitsemän vuoden virheestä ja mielikuvapolitiikasta. "Sille on ominaista, että hallitus myi ainakin kolmeen neljään kertaan tehneensä sen, joka on yhä edelleen tekemättä. Elvytyksen nimissä ylläpidetään velaksi huipputuloihin viritettyä huippumenojen tasoa ja vanhoja rakenteita. Varoittavat sanat leimattiin populismiksi."

Samoin hän osoittaa syyttävästi myös mediaa, joka ei ole riittävän valppaana ja kriittisenä: "Joka ainoa kerta tämä meni läpi. Vielä viime keväänä kehysriihen jälkeen todettiin, että nythän kaikki asiat ovat viittä vaille valmiit."

Pääministeri Katainen näytti mallisuorituksen, kuinka savolainen urakka tehdään: edelleenkin se on tekemättä vaille valmis. Omituista että ylivelkaannuttaja Katainen palkittiin saavutuksistaan EU:n kilpailukyky- ja työllisyyskomissaariksi. Eikö parempia löytynyt mistään?

Nykyelvytys on orwellilaisen sanakirjan mukaan taannuttamista ja velkaa velan päälle ottamista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jotakin ihmeellistä tässä kokonaisuutena on.. Yleensä,kun käytetään sosialismi sanaa,se muodostuukin aivan päinvastaiseksi. Niin kävi myös tällä kertaa..

Sosialistien unelma ei voi millään ideologisella tasolla olla se,että keskuspankki (joka muuten ei ole kovinkaan sosialistinen vaan hyvinkin kapitalistinen härpäke,olemalla yritysten välinen selvityspankki eli ns.riippumaton kolmas pyörä) lähtee valtiolainaostoihin ,erityisesti siksi,että kotitalouksilla säilyisi ostovoima ostaa _yrityksiltä_ tuotteita.

Logiikka ontuu ja pahasti..tällä en siis mitenkään puolustele sosialismia vaan kiinnitän huomiota sanavalintoihin jotka eksyttävä ihmisiä.Tuon sosialismin heittäminen peliin on vain nykypäivänä niin kevyttä..se heitetään,kun jotain epämiellyttävää tapahtuu ja se näyttää ensivilkaisulla siltä.. kuitenkin lopuksi,kun asiaa tarkastelee se kääntyykin aivan päinvastaiseksi.

Tarkastellaan nyt kuitenkin tätäkin asiaa..Draghi sanoo,että inflaatio täytyy saada ylös...eli rahan arvo pitää saada laskemaan. Sinä sanot,että täällä kannattaisi olla oma raha joka pitäisi laittaa kellumaan..eli rahan arvo saada alas. Näetkö itsesi sosialistina..no minä voisin nähdä,jos tekisin nykyään niin tavallisen analyysin tilanteesta..sinä siis tahtoisit varastaa varakkailta kaikille,että kaikilla menisi paremmin. Tämä siis näin vertauksena..hieman aiheesta poiketen,mutta asioita pitää katsoa suoraan "silmiin" ja tehdä sen mukaiset johtopäätökset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Parahin Vellu,

tässä pitää nyt yhdistää tämänhetkinen markkinatilanne ja ostot yhteen. Miksi keskuspankki ostelisi valtiolainoja, kun markkinat suorastaan tappelevat (kielukuvamaisesti) niistä? Tämän "tappelun" tuloksena on, että valtiot saavat markkinoiltakin varsin edullista rahoitusta. Historiallisen edullista.

Tarkoitus lieneekin se, että EKP:n taseessa ne "kuoletetaan" pois, joten pankeille vapautuisi tällöin huimat määrät pääomaa. Ideana lienee, että tällä pääomalla voi sitten jakaa uusia luottoja.

Uhkapeli voi myös onnistua. En kiellä sen mahdollisuutta.

Toinenkin vaihtoehto on. Se on poistaa automaattiset velkajarrut pois, jolloin julkistaloudet voivat pistää infransa kuntoon (edellinen kirjoitukseni) ja luoda sitä kautta luottamusta talouden käänteesen.

Tällä haavaa ainakin tilanne on se, ettei yksityiset juuri edes kysele pankeilta niitä luottoja.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Hyvä...markkinatilanne kertoi,että ei suinkaan ole sosialismista kyse vaan kapitalismin tukemisesta. Sanot sen itse:

"Tarkoitus lieneekin se, että EKP:n taseessa ne "kuoletetaan" pois, joten pankeille vapautuisi tällöin huimat määrät pääomaa."

Milloin sosialismiin on kuulunut yksityisten yritysten pääoman kasvatus? Tämä oli juuri se pointtini.

"Toinenkin vaihtoehto on. Se on poistaa automaattiset velkajarrut pois, jolloin julkistaloudet voivat pistää infransa kuntoon (edellinen kirjoitukseni) ja luoda sitä kautta luottamusta talouden käänteesen."

Osaamme kumpikin veikata ettei näin asia tule menemään.

"Tällä haavaa ainakin tilanne on se, ettei yksityiset juuri edes kysele pankeilta niitä luottoja."

Juurikin noin,velkasaturaatio alkaa olemaan loppusilausta vaille ja vaikka kuinka pönkitettäisiin pankkien pääomia,että ne pystyisi lainaamaan niin tilanne ei sillä parane,kun ongelma on kysynnässä..ei tarjonnassa voi olla oikeastaan koskaan ongelmia pankilla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

Käytin potentiaalia, sillä en näe yksityisen lainahakemusinnon räjähtävän kasvuun. Joitain pullonkauloja toki on pankkienkin puolelta, jotka voivat korjaantua tällä. Kyse on siis siitä ajatusmaailmasta, johon yritin itseni asettaa vastatakseni "miksi ihmeessä näin tehtäisiin". :)

Tämä ei silti muuta tosiasiaa, että lainakirjat päätyvät EKP:n holveihin meidän kaikkien yhteisvastuulliselle taholle. Ja että EKP voi havaita joutua vaaraan, jossa valtioiden velkakirjamarkkinat "kuolevat". Näin on päässyt käymään Japanissa, jossa osto-ohjelmasta tehtiin verrattain suuri. Japanin keskuspankki BoJ on niin suuri valtiolainojen omistaja, että se käytännössä määrää hinnan. Kukaan ei osta sijoitusmielessä, koska parempiakin kohteita on, eikä velkakirjoille ole odotettavissa arvonnousuakaan - kiitos keskuspankin toiminnan vuoksi.

Tämä on siis jo nähtävillä, eikä mikään "harrastelijapersun uumoilema iltasatu".

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18

Suomen velkakirja on yhteisvastuullinen jo syntyessään.

Se on sitten debatin aihe,että pitääkö meidän yhteisiä velkakirjoja edes olla yksityisillä sijoittajilla. Se kun esim. minun mielestäni ensisijaisesti keskuspankin ja valtion välinen asia..aihehan pyörii sen ympärillä kenellä on oikeus velkoa ketä ja kenellä on oikeus luoda rahaa. Mikäli valtioilta otetaan se oikeus pois,kuten nyt ollaan tehty,niin silloin valtio on yksityisten sijoittajien varassa ja minusta se on suorastaan hölmöä,vaikka ymmärrän myös toisenkin näkökulman asiaan joka rakentuu markkinoiden varaan.

Jostain syystä silti esim. Amerikka perustui sille,että haluttiin päästä pois rahavallan alta,koska se joka säätelee rahaa markkinoilla,säätelee myös markkinoita.

Oletko sattunut katselemaan debatin aiheesta jota juuri käytiin aiheesta Britaniassa? https://www.youtube.com/watch?v=EBSlSUIT-KM

Tämä sinänsä menee hieman kauas aiheesta mistä bloggasit.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

On, mutta ajatusmaailma toimii näin: jos sinä ja minä olisimme ainoat valtion ns. "asukkaat" ja "valtio laskisi" velkakirjan liikkeelle, koska valtion tulot olisi meidän verotuotot...

Oikein, se on yhteisvastuullinen diili.

Mutta nyt sinä ja minä olisimme vastuussa siitä miten portugalilaiset maksavat verojaan.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/74cbc4f0-7234-11e4-...

Tuossa on mallia...

---

Minun mielestäni pitäisi, koska yksiyisomistus on tarkempi omaisuudestaan. Kun yksityisellä on valtion velkakirja, hän haluaa tuon valtion talouden kasvavan.

Valtion ja valtiohallinnollisen keskuspankin, joka hallinoi velkakirjoja - tätä ei tapahdu. Miksei otsikoissa ole Pohjois-Korean rahaan sijoittamisen artikkeleita, vaikka siellä on valtio keskuspankin ohjaimissa? Miksi maahan ei investoida? Miksi maan asukkaat näkevät nälkää?

---

Huomioi, että "oikeus luoda rahaa" on nyt markkinoilla. Markkinat olemme me. Muun muassa sinä ja minä. Viestissäsi katsot olevasi niin kelvoton määrittelemään sen minkä verran mikäkin saa maksaa (eli et osaa kieltäytyä liian kalliista myyntitarjouksista), jotta parempi olisi virkamiehen päättää hinnat puolestasi.

En käsitä tätä alkuunkaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #20

"Mutta nyt sinä ja minä olisimme vastuussa siitä miten portugalilaiset maksavat verojaan."

Kyllä,tämä on sitä yhteisvaluutan hienoutta. Olet varmaan huomannut kuinka paljon ihmiset vastustavat omaa valuuttaa.. Hieman hämmentyneenä seurannut,että he luulevat olevan se ja sama kenen valuutalla me yritämme talouttamme pyörittää. Se varmaan lähtee siitä,että asioita ajatellaan vain kotitalouden näkökulmasta...tai yrityksen.

"Minun mielestäni pitäisi, koska yksiyisomistus on tarkempi omaisuudestaan. Kun yksityisellä on valtion velkakirja, hän haluaa tuon valtion talouden kasvavan."

Kyllä vain,tässä on kaksi perusajatusta jonka varaan ajatusta voidaan rakentaa. Entä,jos valtiossa ihmiset eivät halua kasvua jota tämä yksityinen haluaa?

"Valtion ja valtiohallinnollisen keskuspankin, joka hallinoi velkakirjoja - tätä ei tapahdu."

Väitätkö siis,että Suomen talous ei kasvanut sotien jälkeen 80-luvulle asti?

"Miksei otsikoissa ole Pohjois-Korean rahaan sijoittamisen artikkeleita, vaikka siellä on valtio keskuspankin ohjaimissa? Miksi maahan ei investoida? Miksi maan asukkaat näkevät nälkää?"

Olisiko syy johdossa ja siinä,että se kyseinen valtio on kauppasaarrossa,aivan kuten Kuubakin. Siksi,koska siellä toteutetaan asioita toisin niin ne voidaan sulkea pois ja näyttää sormella..että katsokaa kuinka he epäonnistuvat. Tässäkään en puolustele sosialismia jota ohjataan diktaattorimaisesti armeijan kanssa. Sinänsä hieman ontuva vertauskuva. Miksi Kiinaan sijoitetaan,vaikka heillä on myös oma raha?

Mielestäni se,että saat sijoittaa valtion velkakirjoihin ei ole mikään tae siihen,että yritykset investoisi maahan. Yrityksiä kiinnostaa varma toimintaympäristö ja ympäröivät markkinat.. voi toki olla,että heitä kiinnostaa valtion velkakirjat mihin he sijoittavat yrityksensä,vaikka se ei kerro yhtään mitään..mikä nyt minusta näin yhtäkkiä tuntuu hieman ontuvalta.

"Huomioi, että "oikeus luoda rahaa" on nyt markkinoilla. Markkinat olemme me."

Ei..tässä tapauksessa markkinat ovat _he_ jotka sijoittavat velkakirjoihin ja erityisesti _he_ jotka voivat sijoittaa niihin paljon. Niin kauan,kun minä en sijoita niihin,niin en myöskään ole markkinat jotka kertoo,että valtiossa on tehtävä aina vain kovempaa töitä,koska minä haluan tuottoa..kun pidän parempaa huolta omaisuudestani.

Toinen juttu,että vain liikepankeilla on oikeus tuoda rahaa esim. nyt EU:ssa markkinoille.Me ei sitä päätetä..eli tällöin pankit ovat ne markkinat..eivät edes ihmiset vaan yritykset ovat muodostaneet markkinat irti ihmisistä ja sielläkin voi toimia tietokone algoritmin varassa :)

"Viestissäsi katsot olevasi niin kelvoton määrittelemään sen minkä verran mikäkin saa maksaa"

En huomannutkaan tällaista.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Noista valtioiden luomista yrityksistä löytyy mielenkiintoinen esimerkki Ha-Joon Changin kirjasta 23 tosiasiaa kapitalismista (sivuhuomautuksena Chang todistaa kirjassaan, että valtiovalta voi luoda menestyviä yrityksiä ja että mikä on hyväksi yrityksille, ei välttämättä ole hyväksi kansantaloudelle. En väitä vastaan, mies on työskennellyt niin Maailmanpankissa, Aasian kehityspankissa kuin Euroopan investointipankissakin).

Joka tapauksessa kirjassa esimerkkinä on Etelä-Korean hallituksen 60-70-luvuilla pykäämä terästehdas, jolle se lupasi rakentaa ilmaisen infrastruktuurin ja myöntää verohelpotuksia. Hallitus vain ei meinannut saada ulkomaisia lainoja hankkeelleen, koska raaka-ainetta tehtaalle ei ollut lähimaillakaan, vaan se piti roudata Australiasta, Kanadasta tai Yhdysvalloista. Kaiken lisäksi se palkkasi tehtdashankkeen yhtiön johtoon entisen kenraalin, jolla ei ollut minkään maailman taloustieteen koulutusta. Yrityksestä tuli menestys. Vuonna 2001 se yksityistettiin libaralismin aalloissa ja Changin kirjan julkaisun aikaan 2010 se oli maailman neljänneksi suurin teräksenvalmistaja. Samoin Etelä-Korean hallitus ei aikoinaan sallinut elektroniikkajätti LG:n ryhtyvän tekstiilinvalmistajaksi vaan pakotti sen siirtymään sähkökaapeleiden valmistukseen. Huyndain se pakotti laivanrakennustoimintaan.

Toki kirjassa käydään läpi epäonnistuneitakin valtioiden hankkeita ja toisaalta 1900-luvun jälkipuoliskon Suomi mainitaan niiden maiden joukossa, joissa valtio on ohjaillut teollisuutta onnistuneesti. Chang kuitenkin tyrmää vapaiden markkinoiden ideologian, jonka mukaan vain yksityinen sektori voisi luoda menestyviä yrityksiä ja päätyy siihen, että historiallisesti parhaat tulokset on saatu valtionhallinnon ja yksityisen sektorin yhteistyöllä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Chang kuitenkin tyrmää vapaiden markkinoiden ideologian, jonka mukaan vain yksityinen sektori voisi luoda menestyviä yrityksiä ja päätyy siihen, että historiallisesti parhaat tulokset on saatu valtionhallinnon ja yksityisen sektorin yhteistyöllä."

Ongelma näyttää minusta usein olevan, että nämä nähdään toisensa pois sulkevina tapoina hoitaa asioita. Joko-tai -mentaliteetti vallitsee, varsinkin nettikeskustelussa ja uutisoinnissa.

PPP (julkisen ja yksityisen yhteistyö) taas ei ole ollut kovin toimivaa, koska tavoitteet julkisella ja yksityisellä eivät ole samat.

Ehkä olisi aika muuttaa tavoitteita?

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

No nykyään ne nähdään kyllä toisensa poissulkeviksi. Valtiovallan sekaantuminen yritystoimintaan on niin vanhanaikaista. Ehkä ennen oli aikaa ja varaa notkahduksiinkin, sijoittajat eivät olleet niin kärsimättömiä voitontavoittelussaan, eikä voittoja mitattu heti osinkoina ulos yrityksestä vaan ne sijoitettiin tulevaisuuden investointeihin? Kenellekään tuskin olisi tullut mieleen, että yritys käyttäisi varojaan omien osakkeidensa ostamiseen, jotta niiden kurssi ei laskisi. Nykyisin osakkeet ovat ikään kuin yrityksen tärkein tuote ja tilanne tarkistetaan neljännesvuosittain ja päätökset tehdään nopeasti, "työntekijät pihalle, kurssi nousuun ja johtajille kunnon bonukset hyvästä tuloksesta"-linjalla. Yritysten odotetaan menestyvän heti, kun tosiasiassa aika moni menestysyhtiö on toiminut jo vuosikymmeniä.

Mutta totta, aika mennyt ei varmasti enää palaa. Yksin siitä syystä, ettei jatkuvaan kasvuun perustuva talous mitenkään voi loputtomiin toimia rajallisessa maailmassa. Olisi kai aika muuttaa taloutta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #8

Väkisinkin nähdään poissulkeviksi koska valtiovallan tavoitteet ovat (tai niiden pitäisi olla) eettisen tarkastelun kestäviä samoin kuin tasa-arvoisempaa jakamista tavoittelevia, ja yritysten tavoitteet ovat valitettavan usein päinvastaisia.

Juuri tuo "osakkeet ovat yrityksen tärkein tuote" on ongelmallista. General Motorskin valmistaa enemmän osakkeita ja luototustoimintaa kuin muita toimialaansa kuuluvia juttuja.

Siksipä meidän pitäisikin muuttaa tavoitteita niin että jatkuva voittomarginaalin kasvu tavoitteena vaihdettaisiin johonkin kestävämpiin tavoitteisiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #8

Yritykset voivat ostaa omia osakkeitaan myös siitä syystä, että kurssit ovat laskeneet alle "reaalihinnan" (toki tämä on yrityksen subjektiivinen näkemys, mutta he näkevät tilanteensa pääkallopaikalta).

He siis odottavat kurssin nousevan, jolloin heidän pääomansa kasvaa ja yritys voi myydä osakkeet takaisin muille omistajille korkeampaan hintaan.

Juha Kuittinen

"Vakaa" ja demokraatiovastainen euro (Ruotsissa ja Tanskassa kansa äänesti eurosta)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset