Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Olisiko "troikan" tulo Suomeen Suomen voitto?

Uuden Suomen uutisessa kerrotaan, että Suomelle olisi tulossa todellinen jättipotti, jos Euroopan keskuspankki EKP alottaisi euromaiden valtiolainaostot. Mainitun "jättipotin" kohdalle osuminen tarkottaisi, että EKP ostaisi myös Suomen valtiolainoja, vaikka niiden kysynnästä ei tunnu nykyisen jälkimarkkinakorkotason valossa olevan lainkaan pulaa. Toisin sanoen, Suomella ei ole minkäänlaisia vaikeuksia suorittaa lainaemissioitaan pääomamarkkinoille. Suurempi kysymysmerkki "jättipotin" osalta on kuitenkin se, että millä ehdoin tällaiseen "arvontaan" olisimme oikeutettuja. Suoremmin sanottuna, millä hinnalla ostamme arvan, jolla "jättipotti" olisi saavutettavissa.

EKP esitteli syksyllä 2012 ns. OMT:n (Outright Monetary Transactions), jossa kerrotaan "jättipotin" tarkoittavan 1-3 vuoden mittaisia valtiolainojen rajoittamattomia ostoja. Ensimmäisen kappaleen linkissä olevan kolmivuotisen lainan jälkimarkkinakorko on kirjoitushetkellä negatiivinen (-0,05 prosenttia), mikä tarkoittaa sijoittajien suorastaan suostuvan pienempään lainapääoman palautukseen kolmen vuoden päästä. Eikö tämä ole jo "jättipotti" sinällään?

"Arvontaan" osallistuvien maiden tulee kuitenkin olla joko ERVV- tai EVM-ohjelman piirissä. Myös Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n määräämä taloudellinen sopeutusohjelma on vaadittu kriteeri kuuluakseen valtiolainaostoihin. Tämä tarkoittaa "troikan" (Euroopan komissio, EKP ja IMF) valvomaa finanssipolitiikkaa.

Saadakseen siis tuon pankkiireiden mainitun "jättipotin" tulee Suomen luovuttaa finanssipoliittinen itsemäärämisoikeus surutta troikalle. Voidaan tietysti myös ajatella pankkiireiden hehkuttavan tällaista "jättipottia" ehkä jo pelkästään siitä syystä, että näillä pankkiireilla olisi omistuksessaan näitä Suomenkin valtiolainoja, jotka voisi sitten myydä EKP:lle. Se tietäisi pankeille käteistä – ja muille suomalaisille... no, troikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jukka Laine

Suomella olisi loistava tilaisuus uudstaa talouttaan, kun meillä on EKP ja alhaiset korot rahoitusmarkkinoilla. Harvalla maalla tälläisiin talouskokeiluihin olisi varaa. Ei vain ole halua eikä kykyä edes pieniin uudistuksiin. Ei kyetä edes työmarkkinoille tuomaan joustoja. Tämä on aivan käsittämätöntä tässä taloustilanteessa.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Ei ole kuin pari päivää siitä, kun professoritason henkilö kertoi TV:ssa, että puheet Suomen työmarkkinoien jäykkyydestä ovat vain puheita. Todellisuudessa työlainsäädännön tulikinnssa työnantajat ovat avainasemassa.

Samaan hengenvetoon ohjelmassa puhuttiin kansalaisten tyytymisestä jopa palkanalennuksiin työpaikknsa säilyttämiseksi. Yllättävän monet ovat siihen valmiita. Se kuitenkin myönnetään, että yleinen palkkojen alennus söisi ostovoimaa ja lamauttaisi talotta entisetään.

Mitä "troikan" kyytiin menoon tulee, on parempi, että Suomi päättää itse valtionlainojen otosta. Ainakaan minulle ei ole sellaista tietoa, että "troikka" pystyy tarjomaan lainoitusta juurikaan edullisemmin kuin sitä on muutoinkin maailmalta saatavana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olen samaa mieltä siitä, että US:n mainostama "jättipotti" on vähintäänkin kyseenalainen.

EKP voi 22.1. päätyä esittelemään toisenlaisiakin "määrällisen elvytyksen" keinoja, mutta jo OMT oli Karlsruhen (Saksan perustuslakituomioistuin) mielestä Saksan perustuslain vastainen. En siksi lähtisi ensimmäisenä odottamaan, että OMT:ä "löysempiä" ohjelmia tultaisiin esittämään.

Ex-pääministeri Paavo Lipponen kertoi aikanaan, että Suomen työmarkkinoiden joustavuutta on kehitettävä edelleen, jotta voimme vastaanottaa EMU:ssa myös huonompia aikoja. Tuosta lausunnosta on kulunut aikaa lähes 17 vuotta.

Lienemme samaa mieltä siitä, että nuo "huonommat ajat" ovat koittaneet? Miten olemme kriisivuosien aikana suoriutuneet? Minusta heikosti, mikä viittaisi minusta siihen, että Suomi ei ole ainakaan riittävästi onnistunut kehittämään joustavia työmarkkinoita.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, ja olen samaa mieltä kanssasi palkkaleikkausten vaikutuksista. Ne nyt olisi kuitenkin tehtävä. Ei ole muita vaihtoehtoja... paitsi se yksi, mistä juuri kukaan ei halua keskustella.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Viljo Heinonen ei ehkä arvaakaan, miten paljon esim. koulutetut ihmiset olisivat valmiita joustamaan, voidakseen tehdä mielekästä ja koulutustaan vastaavaa työtä, ja siten hyödyttää sekä yhteiskuntaa että itseänsä. Kun tutkijan koulutus vie 10-15 vuotta, sellaisen pois heitto on kaikilta kanteilta katsoen typerää.
Kokemuksen rintaääni - jota moni byrokraatti, poliitikko ja AY-jyrä saattavat vieroksua - kuuluu tässä:
http://ri.search.yahoo.com/_ylt=A0LEV1YThq5UqZkApQ...

Itse troikan haltuun menemisestä voi vain vetää sellaisen johtopäätöksen, että maamme päättäjät ovat EU-puuhissa perusteellisesti epäonnistuneet jo vuosien ajan ja aiheuttaneet Suomelle suurta haittaa pitkäksi aikaa.
Incoronato'n uutinen on täysin epäkriittinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei kyetä edes työmarkkinoille tuomaan joustoja."

Reippaita palkanalennuksia Suomi tarvitsee, saisimme vientiin potkua, huono puoli on että loppukin ostovoima kotimaassa häviää ja asuntovelkaiset saa muuttaa vuokrakämppään josta tietenkin seuraa oma pankkikriisi asuntojen jäädessä pankkien käsiin. Oma valuutta ja ulkoinen devalvaatio kyllä ajaisi saman asian mutta vaikuttaa takkuiselta tuo järjenkäyttö.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Jos tälläkään hetkellä Suomessa ei ole halua kasvattaa velkakuormaa, eroaako EKP:n jättipotti oleellisesti oikeudesta osallistua Eurojackpot'iin.

Varmaankin tyhmä kysymys, mutta voisiko joku avata mekanismia kuinka EKP:n velkapapereiden ostohanke elvyttäisi muuta kuin kuplaa sijoituspuolella. Pankit voivat myydä velkakirjansa, mutta eihän Suomessa ongelmana ole rahantarjonta vaan sen kysyntä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kuten linkatusta OMT-ohjelmaesittelystä käy ilmi, kohdistuisivat valtiolainaostot jälkimarkkinoille. Tämä tarkoittaa sitä, ettei EKP tule ostamaan Suomen valtiolta suoraan velkakirjoja, mutta ostoilla olisi tarkoitus alentaa sijoittajien vaatimia tuottoja Suomelta tietäessään, että velkapaperit voisi myydä kuitenkin EKP:lle pientä katetta vastaan.

Mutta onko Suomen negatiiviset lainakorot nyt niin korkeita, että tällaiseen tukiohjelmaan olisi järkevää suostua tietäen, että troikka se sieltä tulla tupsahtaa?

Pidän Uuden Suomen uutisointia yksinkertaisesti käsittämättömänä.

Juha Hämäläinen

Jotkut Euroopassa tekee asian eteen jotain......

Missä Suomen taistelutahto ? Suomen mepit on hiljaa, kuin huopatossutehtaalla ja niistä kuuluu vain vaalien edellä (Hämiö)

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset