Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Bloggaamalla valtiovarainministeriksi

Kreikan uusi valtiovarainministeri Giannis Varoufakis sai Ateenassa varsinaisen äänivyöryn, ja ystävätietoihin perustuen hän rikkoi kaikki tiedossa olevat ääniharavaennätykset. Alleviivattakoon, etten juurikaan lämpene vasemmistolaiselle talouspolitiikalle, mutta mielenkiintoiset havainnot ansaitsevat aina tulla kuuluksi. Eräs yksityiskohta pisti kuitenkin silmään. Varoufakis on aiemmin harrastanut bloggailua, joskin onhan hän talousteorian professori. Varoufakis esimerkiksi ilmoitti uudesta pestistään valtiovarainministerinä omassa blogissaan. Tiedotusvälineetkin saivat tiedon ensimmäisenä tätä kautta.

 

Syriza tuntuu pitävän päänsä

Mielenkiintoisin vaihe ennen Kreikan vaaleja oli seurata, miten Syriza tulee pitämään lupauksensa, vai tuleeko pitämään juuri lainkaan.

Monen mielestä Syriza kyllä tulee taipumaan. Ensiksi tätä näkökantaa haluttiin tukea ajatuksella, että Syrizan on pakko turvautua Joki-puolueeseen. Joki (το Ποτάμι) ei kuitenkaan noussut hallitukseen, vaan kuten itse arvioin etukäteisveikkailuissa, että Syrizan hallituskumppani on ANEL (Itsenäiset kreikkalaiset). Syrizan voitto oli jopa lähellä yksinkertaista enemmistöä, mutta nyt hallituspuolueiden edustajien takana on 162 kansanedustajaa 300-henkisessä parlamentissa.

Eurojohtajien mielestä "todellisuus" tulee yleensä toisenlaiseksi ennen vaaleja, ja vaalien jälkeen. Tämän on huomannut mm. Suomen viime eduskuntavaaleista, joissa euroalueen tukiohjelmissa kannat ovat muuttuneet melko radikaalillakin tavalla. Vastaavasti näkökulmaansa vaihtaneet puolueet ovat joutuneet sitten perustelemaan äänestäjille muita pieniä tavotteita henkeen ja vereen taistelulla. Että hallituksesta käsin on "helpompi vaikuttaa". Liekö sitten täydellinen haluttomuus vaikuttaa iskenyt pariin hallituksesta lähteneeseen puolueeseen?

Syriza sen sijaan on jo ilmoittanut Troikan (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) vaatimien säästötavotteiden kumoamisesta. Keskiviikkona Kreikan hallitus ilmoitti, että vaadittu yksityistämisohjelma on laitettu jäihin.

Kreikan hallitus ei ole tinkinyt velkahelpotusneuvottutavoitteestaankaan. Minimipalkka on palautumassa 751 euroon (kuukausiansio, brutto), 13. eläke vuodessa on tulossa pientä eläkettä nauttiville, "perustuslain vastaisesti" irtisanotut julkisen sektorin työntekijät ollaan palkkaamassa takaisin ja 300 tuhannelle vähävaraiselle kotitaloudelle ollaan kaavailemassa ilmaista sähköä.

On kuitenkin syytä muistaa, että hallitus ei ole vielä joutunut suuriin koitoksiin, mutta niitä on luvassa.

 

Markkinakaaos

Kreikan vaalien jälkeisinä kolmena markkinapäivänä pankkiosakkeet ovat pakitelleet noin 40 prosenttia. Maan lyhytaikainen rahoitus on sulkeutunut, koska 3-vuotisen lainan jälkimarkkinakorko on kiivennyt n. 10 prosentin tasolta 17 prosentin tuntumaan.

On vielä epäselvää, aikovatko euromaat jatkaa Kreikan tukirahoitusta etenkään, kun säästöohjelmat ovat hallituksen mukaan kumoutumassa kaikki askel kerrallaan. Markkinaehtoinen rahoitus on joka tapauksessa jäämässä selkeästi haaveeksi.

Euromaiden tukirahoitus katkeaa kuukauden kuluttua, mutta Kreikan hallituksen tavoitteena ei edes ole saada kauhottua lisää velkarahaa maalle. Tavoite onkin päinvastainen: saada vanhojakin velkoja painettua villaisella.

Ekonomistit ovat pitkälti sitä mieltä, että velkahelpotukset ovat tarpeen, mutta euromaillehan tämä ei ole helppo rasti. Suomessakin valmistaudutaan eduskuntavaaleihin, ja velkojen anteeksianto ei oikein sovi puolueiden vaaliteemaksi.

Kreikan verotulot ovat jääneet budjetoidusta, koska monet kreikkalaiset jättivät verojaan hoitamatta arvellen, että Syrizan vetämä hallitus kumoaa veroja. Mikäli suurta takapakkia ei tule, niin Kreikalle on kuoletettavia velkoja tulossa liiaksi asti kevään ja kesän aikana. Kesästä voi siis odottaa totuuden hetken koittavan. Joko Syriza taivutetaan toimimaan äänestäjien toiveita vastaan tai euromaita on yksi vähemmän.

Jälkimmäisen vaihtoehdon pakokauhu euromaissa voi toki taivuttaa myös europäättäjät. Tällöin tukirahaa virtaa Kreikkaan siitä huolimatta, että maan hallitus kumoaa säästötoimia.

 

Pelastaako talouskasvu?

Kreikan talouden pohja tuntui tulevan saavutetuksi viime syksynä. Reippaallakin talouskasvulla kestäisi vuosikaupalla saada edelliset huiput tavoitetuksi. Tämä on se ongelma: yhtäjaksoinen laskuputki oli liian pitkä ja liian syvä, jottei poliittista kriisiä voitu välttää.

Eurokriisi onkin siirtynyt jälleen kerran uuteen vaiheeseen. EKP:n puheiden, ja nyt myös odotetujen toimien avulla rahapiirien paniikki on laimentunut, mutta poliittisesta kriisistä on tulossa niin suuri ongelmatekijä, että yhteisvaluutta on minusta nyt suuremmassa vaarassa hajota kuin kesällä 2012. Tuolloin se oli vain "hilkulla".

On lisäksi vaikea arvioida Kreikan uuden hallituksen kykyä ylläpitää kasvukehitystä.

Rahoitusongelma on joka tapauksessa ratkottava. En jaksa uskoa, että finanssipoliittinen valta voidaan siirtää euromailta Brysseliin, koska monen euromaan tulisi kantaa korkeampia veroja pyörittääkseen Etelä-Euroopan jäsenmaiden tarvitsemia tulonsiirtoja.

Poliittinen kriisi syntyisi silloin vauraammille maille, kun talouskurilinja tekee sen reunamaille.

Katseita voi siirtää myös syksymmällä Espanjaan. Se on kokoluokaltaan niin paljon suurempi maa, että Kreikan hallituksen "aiheuttama" pieni päänsärky voi muuttua esimerkiksi Podemoksen myötä varsinaiseksi migreenikohtaukseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Susanna Kaukinen

Okei. SYRIZA on siis sitten oikesti lähtenyt pelaamaan sitä pokeria mitä toivoinkin sen yrittävän pelata. Yanis on fiksu jätkä. Mä en usko, että se on valmis ottamaan liian paskaa diiliä, vaikka se ei €urosta pois haluakaan. Se aikoo panna €U:n niin koville varmaan kun sen voi.

Saapa nähdä. The chess continues. Elämme jännittäviä aikoja!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vaihdoinpa miehen etunimen tietääkseni malliin, jota suomalaisittain käytetään.

Itselleni tuli vielä ennen vaaleja pieni epäilys siitä, ettei puolue aja ohjelmaansa. Mitä varmemmalta alkoi näkyä tiedot siitä, että ANEL nousee parlamenttiin, sen enemmän aloin olla varmempi ohjelman pitävyydestä.

Kulmakarvoja piti hieman kohauttaa, kun sain tietää 300 irtisanotun valtiovarainministeriön siivoojan takaisinpalkkauksesta. Monellakohan siivoojalla Suomessa valtiovarainministeriön puhtaanapito onnistuu?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nähtäväksi jää, että alkaako pojilla "isossa pelissä" polvet tutisemaan, vai pysyykö pää kylmänä. Paineet on varmasti kovat.

Juhani Klaus

Eräs nimeltämainitsematon henkilö sanoi pari vuotta sitten että Kreikassa saattaa vielä tulla Panssarit kadulle...Toki se on mahdollista jos nykyhallitus siellä alkaa ajamaan ideologiaansa voimalla niin kyllä siellä vastavoimia riittää "kurinpalautukseen".Sitä en toivo mutta tämä vaalitulos Kreikassa tekee hyvää monella tavalla koko Euroopalle.Kunnon herätys EU:eliitille!Kiitos hyvästä kirjoituksesta Henri!Veli Venäläinen tulee vielä monin tavoin sekoittamaan tätä soppaa,tuli kuin tilauksesta heille!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eihän edes aiempi hallitus uskaltanut laittaa asevoimia rahattomaksi, tuskin tämä nykyinenkään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muuan blogisti kirjoitti pian EU-vaalien jälkeen 2014, ettei EU:kaan ole ottanut opikseen virheistään eikä se näytä olevan kiinnostunut äänestäjien mielipiteistä silloin, kun niitä kuunnellen voisi vielä toimia toisinkin. Silloin yleensä saa, mitä tilaa - halusipa tai ei:
http://ri.search.yahoo.com/_ylt=AwrBT.F9_clU9yUAF1...

Kreikan ns. kansallisissa tämä myös:
"Ideologisesti voittajiksi nousivat kansallisen itsemääräämisoikeuden turvaamista vaativa nationalismi sekä tavallisten ihmisten puolustajana esiintyvä populismi. Näitä aatteita edustavia puolueita löytyy niin oikealta, vasemmalta kuin keskeltäkin."

Kun mainitsit kurssiromahduksista ja valtiolainojen koron noususta, siihin riitti - hieman yksinkertaistaen - yksi Tsiprasin puhe

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Tämä Kreikan vaalijärjestelmä on hiukan erikoislaatuinen, vaaleissa eniten saanut puolue saa 50 edustajaa boonuksena.

Millainen prosenttiosuus äänistä oli Syritzalla ja sillä toisella puolueella on yhteensä, käsittääkseni ei 50% Voiko tämä hallitus tehdä ideologisia muutoksia Kreikassa esim. irrota EU:sta ja Natosta, liittyä Venäjän rinnalle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Totta. Kreikan vaalikenttä on tavannut olla kaksipuoluejärjestelmäinen, jossa hajapaikkoja on sitten tullut lähinnä kommunisteille kahden valtapuolueen sijaan.

Ilman bonuspaikkoja kommunistit olisivat aina olleet vaa'ankielenä, ja nytkin he ilmoittivat, etteivät aio tehdä yhteistyötä kummankaan valtapuolueen kanssa.

Vaalijärjestelmät ovat erilaisia, mutta niihin aina "mukaudutaan".

Kyllähän Suomessakin hallitukset ovat olleet tukipaketeissa mukana riemurinnoin, vaikka vastustus niille on ollut vähintäänkin 85 prosentin luokkaa kansalaisten keskuudessa.

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Karamanlisilla taitaa olla suhteet Venäjään ja jotakin myös hampaankolossa EUn byrokraateille. Kaasu, öljy ja sitä kautta energia, ne ovat ratkaisevia kysymyksiä tässä tilanteessa ja siinä, mihin Kreikka suuntautuu. Turkki on jo tiensä valinnut ja EU haaveet jättänyt...
EU ja USA ei voi sanella Kreikalle yhtään mitään, vaan joutuu vielä nöyrtymään velkojen uudelleen järjestelyyn tavalla taikka toisella. Tsiprasilla on nyt "käsi", jonka katsominen maksaa lännelle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikan uusi hallitus on kiljoona kertaa todennut, että se hakee neuvotteluratkaisua.

Onhan nämä eurooppalaiset instituutiot esimerkiksi tehneet Irlannille "tarjouksen, josta eivät voineet kieltäytyä". Irlanti kiristettiin haluamaan vastaanottaa tämä tukipaketti. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble taas totesi tyytyväisenä, että vain kaikille halukkaille on tukipaketit myönnetty.

Italian hallitus ajatteli ottaa askeleen kohti avoimuuden linjaa ja kertoi julkistavansa kaikki viralliset kirjeet Euroopan komissiolta. Eihän se ollut kuitenkaan komission toiveena.

Katsotaan mitä tapahtuu. Se on kuitenkin nyt käymässä selville, ettei Kreikan hallitus olekaan enää komission unelmahallitus, eli sellainen, joka perääntyy hetikohta.

Reino Jalas

“Tämä Kreikan vaalijärjestelmä on hiukan erikoislaatuinen, vaaleissa eniten saanut puolue saa 50 edustajaa boonuksena.”

Vähän saman tyyppinen bonusjärjestelmä on myös Italian 617 paikkaista parlamenttia valittaessa. Eniten ääniä saanut blokki saa lisäpaikkoja niin paljon että sen paikkamäärä yltää 340 paikkaan, 55% parlamentin paikoista. Muistaakseni Berlusconi oli ajamassa tätä vaalimuutosta, kun halusi varmistaa puolueensa pysyvän vallan kahvassa.

Kreikassa Syriza ja sen apupuolue saivat vaaliuurnilla yhteensä 41% ännetuista äänistä, 59% siis äänestivät ihan jotain muuta.

“Voiko tämä hallitus tehdä ideologisia muutoksia Kreikassa esim. irrota EU:sta ja Natosta, liittyä Venäjän rinnalle.”

Varmaankin Kreikan parlamentti voi oman perustuslakinsa puitteissa tehdä millaisia enemmistöpäätöksiä tahansa.

Kreikan vaan ei taloudellisesti ajatellen kannata erota Euroalueesta tällä hetkellä. Ilmaista tukirahaa virtaa maahan. Kreikalla lähes nollakorkoista lainaa (Suomi maksaa siitä 41 Milj. € vuosittain) piisaa vielä 8 v. eteenpäin, ja lainanmaksuja heikoimmmassakin vaihtoehdossa pidennetään kymmenillä vuosilla.

---
Blogistilta haluaisin tiedustella, että millainen on tällä hetkellä kreikankielen osaamistaito? Joko sanomalehtien lukeminen onnistuu, ja alkukielisten TV-uutisten kuuntelu luonnaa myös?

Esimerkiksi tuota Tsipraksen 9 min pituista voitonpuhetta ei ole näkynyt missään englanniksi käännettynä. YLE-Areenassakin suorana näkynyt versio puheesta on Youtubessa kielletty. Oikeuksien haltija Atresmedia on asettanut kiellon ja Google tuntuu sitä tottelevan.

Mitä kaikkea Tsipras puheessaan siinä kuulijoilleen tarkalleen mahtoi luvata? Kreikkalaisella merkistöllä tietojen googlettaminen on aika työlästä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kieli on vaikea, ja tässä osataan vain alkeet. Poliittisessa kielenkäytössä vilisee kosolti uusia sanoja, viimeksi tuli opeteltua sana "ministeri".

Helpointa on seurata uutislähetyksiä, joissa on yleensä aiheeseen liittyvä kuva ja otsikkotekstikin pysyy sen aikaa ruudulla, että sen pystyy omaksumaan. Siihen päälle sitten puhetta, mutta kun nämä yleensä puhuvat niin kiireenomaisesti, ettei sitä pysty vielä seuraamaan kovinkaan tarkasti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kun Kreikassa on päässyt bloggaamalla valtionvarainminsteriksi, niin Suomesta on päässyt nyökyttelemällä ja fantsuttelemalla komissaariksi. Se on jo jotain kun pääsee ohjailemaan Kreikankin mainittua ministeriä halunsa mukaan. ;)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuo yksityiskohta pisti vain silmään, ja kun Puheenvuorokin on blogialusta, niin ajattelin sen olevan mainitsemisen arvoinen. :)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

EU:n talouspolitiikan ohella odotan mielenkiinnolla Syrizan ulkopoliittisia linjanvetoja. Ennen vaaleja puolue oli huomattavan neutraali Ukrainan konfliktin suhteen, kriittinen Venäjän vastaisiin sanktioihin sekä jyrkän Nato-kielteinen, pari vuotta sitten vaadelistalla oli mm jenkkien tukikohdan tyhjennys Kreetalla. Toivottavasti linja jatkuu hallituksessakin.

Se mikä suomalaisessa valtamediassa minua hieman häiritsee on Syrizan leimaaminen populisteiksi. Kuitenkin puolueella oli käytössään ns Thessalonikin ohjelma joka hyvinkin yksityiskohtaisesti esittää mitä puolue aikoo hallituksessa tehdä, veikkaampa ettei muilla puolueilla tällaista ohjelmaa löytynyt ja mikä parasta niin ensipäivinään hallitus myös näyttää ohjelmaansa toteuttavan. Kreikan vaalit näen kyllä käännekohtana EU-politiikassa ja Syrizan esimerkki innoittanee vaihtoehtoisen politiikan voittoon keväällä myös Espanjassa; Suomi sen sijaan vaikuttaa siinä määrin aivokuolleelta paikalta ettei orjamentaliteetti anna sijaa merkittäville muutoksille.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Miten Henri arvelet Kreikan menettelevän Venäjän lisäpakoiteasiassa?

Suora veto vai sillä kiristäminen. EU: nhan on nyt pakko tulla pitkälle vastaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En ole perehtynyt Venäjä-Kreikka-EU -sopassa. Minun kiinnostuksen kohteet ovat muualla.

Juha Hämäläinen

Ei Giannis nyt ihan pelkästään bloggamalla sisään päässyt. Herra kun on myös opettaja Ateenan yliopistossa jo vuodesta 2000 alkaen ja kirjoittanut useammankin kirjan taloudesta. Tehnyt joitain hyvin suosittuja filmejä taloudesta ja on melko usein TVssä myös ulkomailla selittämässä mitä, missä ja milloin.

Ei muuten ole edes ensimmäinen kerta politiikassa, koska oli taloudellinen neuvonantaja entiselle pääministerille Papandreoulle vuosina 2004-2006, mutta erosi itse, koska näkemykset taloudenhoidosta oli liian erillaiset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kerroin toki professuurista, mutta ei siis ole ennen ollut esim. kansanedustajana.

Ja avauksessa oli myös tuo The Economistin julkaisema kirjoitus. Ei siihen lehteen ole kaikille asiaa. Itse toki luen, kun opiskelen mielummin minua viisaampia.

Juha Hämäläinen

Janis on julkkis Kreikassa ja se jeesasi varmuudella, kun kaikki tuntee pärstän.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #20

Voiko häntä julkisuusmielessä verrata päivystäviin dosentteihimme?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Tokkopa hän olisi täydestä tuntemattomuudesta rikkonut kaikkia ääniharavaennätyksiä.

Siltikin, tämä oli (mielestäni "vain") yksityiskohta, jonka kanssa en jaksaisi tahkoa. :)

Toivottavasti teksti on muuten sinusta oikeansuuntainen.

Juha Hämäläinen

Henri. Minä olen oma ennustukseni tehnyt ja se on luettavissa perusteluineen täällä:

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/27/krei...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset