Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Eurooppa muuttuu - tavalla tai toisella

Eurooppa on muutoksen edessä, mutta vaihtoehtoisia reittejä on muutama. Yksi polku on purkaa euro ja antaa euromaiden itsenäisyys takaisin. Toinen vaihtoehto on ajaa umpikujaa siihen pisteeseen; että sekä euro, että EU hajoavat. Kolmas vaihtoehto on muodostaa tyrannimainen diktatuuri. Itse kannatan ensimmäistä vaihtoehtoa.

 

Euroeliitti haluaa Syrizan epäonnistuvan

Eurojohtajien mieleen olisi Kreikan vasemmistopainotteisen hallituksen nöyrtyminen ja täydellinen alistuminen. Kreikan hallitus ohitettaisiin, ja siitä tulisi marionettihallitus. Lankoja nykisi Saksa, joka on ajamassa "saksalaista Eurooppaa" kaikille.

Europäättäjien painajainen olisi, jos Syriza onnistuisi. Kreikalle myönnettäisiin liikkumavaraa.

Sen sijaan päättäjien painajainen vaihtuisi katastrofiksi, jos Kreikan annettaisiin onnistua euron ulkopuolella. Siihen menisi 1-2 vuotta.

Painajainen on melko selkeä. Espanjan tämän vuoden vaalit tietäisi vain lisäpuhtia Podemokselle, joka kasvattaa kaulaansa nyt vielä vallassaolevan PP:hen. Podemoksella ei ole vielä aivan yhtä suurta edustusmäärää tiedossa parlamenttiin nykyisten kannatuslukujen kanssa. Espanjan euroeliitti ei tämän haluakaan tapahtuvan.

Portugali ja Irlanti näyttäytyisivät varsinaisina luusereina. Säästötoimiin suostuneet maat saisivat ihmetellä, että toisinkin olisi voinut menetellä. On vaikea kuvitella näiden puolueiden pystyvän enää kamppailemaan vallasta.

Saksan, Hollannin ja Suomen "toive" Syrizan häpeästä on paljon ilmeisempi.

 

Kreikkalaiset ovat toista mieltä

Kahvilakeskusteluissa täällä Kreikassa nousee yksi asia pintaan. Tunteikkaat kreikkalaiset kertovat, että nyt heillä on hallitus, joka edes taistelee. Kreikkalaiset ovat saamassa itsetuntonsa takaisin.

Europäättäjien toive täydellisesta apatiasta on haihtunut. Sanelupolitiikka ei enää toimikaan.

Läpi viime yön Ateenan parlamenttitalon edustalla kuuluisalla Syntagma-aukiolla on ollut runsaasti väkeä osoittamassa mieltään. Tällä kertaa Syrizan vetämän hallituksen puolesta.

Kreikan hallitus ei vain yksinkertaisesti voi perääntyä kansan antaessa näin näyttävästi tukeaan hallitukselle.

 

Savustetaanko Kreikka ensin ulos?

Eurofiilien jääräpäisyys on tietysti hyvin ymmärrettävää. Se ei silti tee siitä yhtään sen vähemmän lapsellisempaa. Kreikkalaisia ei voida kohdella enää kuin kurittomia kakaroita. Se pitää vain hyväksyä.

Jääräpäisyydellä on kuitenkin hintansa. Se voi johtaa Kreikan euroeroon. Tämän jälkeen lähtijöitä on muitakin.

Markkinat tulevat varmuudella "kokeilemaan" Euroopan keskuspankin valtiolainojen osto-ohjelmaa. Sitä tulee silloin kasvattaa niihin mittoihin, että Saksassa paine kasvaa liian suureksi. Kärjistetysti voikin sanoa, että joko eurosta savustetaan markkinoiden toimesta muut euromaat kuin Saksa ulos, tai sitten Saksassa valtaan nousee esimerkiksi AfD. Voihan toki CDU:kin kiristää kantojaan EKP:n "roskapankkiudesta" – ja Saksa lähtee yhteisvaluutasta.

Silloin eurosta ei paljoa jää kuitenkaan jäljelle. Siitä seuraavia markkinareaktioita on vaikea kuvailla. "Täydellinen pakokauhu" olisi kuin peilityyni lahden pohjukka kesäöisellä järven rannalla.

 

Diktatuurilla ja panssarivaunuilla kuria?

Kolmas vaihtoehto on musertaa kreikkalaisten vastarinta aseellisesti. Toivottavasti tähän nyt ei sentään jouduta.

Kannattaa muistaa, että Kreikasta voi tulla EU- ja Nato-jäsenmaana harmaita hiuksia, jos Kreikan kohtuullisiin vaatimuksiin ei suostuta. Kreikka voi veto-oikeudellaan estää EU:n tai Naton toimet Venäjää vastaan. Kreikka tehnee näin varmuudella, jos Kreikka ajetaan Venäjän rahoituksen pariin.

Samalla Venäjä saisi "tukikohdan" Euroopan puolelle.

 

Euroryhmän hätäkokousfarssi

Viime yönä nähtiin yksi omituisimmista lehdistötilaisuuksista. Brysselin yössä esiin marssi Euroryhmän (euroalueen valtiovarainministereistä koottu ryhmä) puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem kertomaan, ettei ole mitään kerrottavaa.

Edes siitä ei päästy Kreikan kanssa yksimielisyyteen, miten tästä jatketaan. Todennäköisesti maanantaina jatketaan, ja mahdollisesti yhtä tuloksettomasti.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici toisti, että kaiken lähtökohtana on Kreikan nykyinen Troikan vahtaama talousohjelma. Kreikka on sanonut, että juuri tämä ei tule kuuloonkaan.

Kreikka on kohtuullisuusmielessä ilmoittanut, että se aikoo laatia primääritaseeltaan ylijäämäisen budjetin, mutta ei niin utopistisen rajua kuin mitä sanelupolitiikka-aikakauden helppouteen tuudittautuneet europäättäjät ovat fantasioissaan maalailleet.

11-miljoonainen kansa on sekoittanut täydellisesti konsensushymistelijöiden pasmat. Tuntuu suorastaan upealta asua sellaisen kansan keskellä, jossa maan hallitus ajaa kansalaistensa etua.

Toivottavasti Suomessakin tehdään samanlainen kurssinmuutos kevään eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miten niin kansalaisten etua?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

KansalaistenSA etua. Täällä on melko selkeästi lopetettu ajattelemasta saksalaisten etua. Suomessakin siihen voisi olla saumat. Suomen hallitus ajamassa suomalaisten - eikä saksalaisten - etua.

Ehkä se on vielä tässä kohtaa liikaa pyydetty.

Mutta tosiasiat tulevat vastaan. Olen muutamaan otteeseen aiempina vuosina sanonut, että jossain vaiheessa se muki kellahtaa nurin näissä Etelä-Euroopan maissa.

Näyttäisi siltä, että se hetki tapahtui 25.1.2015.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vilkaiskaapa tätä kuvaa.

Ja kuvaa, joka on esim. tämän uutisen kuvituksessa:

http://en.protothema.gr/varoufakis-to-meet-lagarde...

----

Naiset kommentoivat, että IMF:n johtaja Christine Lagarden jakku oli poikkeava, ja muistutti tyyliltään Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin tyyliä.

Kaulahuivi on tiettävästi Varoufakisin.

Symboliikkaa tuossakin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Henri kirjoittaa: "Yksi polku on purkaa euro ja antaa euromaiden itsenäisyys takaisin. Toinen vaihtoehto on ajaa umpikujaa siihen pisteeseen; että sekä euro, että EU hajoavat. Kolmas vaihtoehto on muodostaa tyrannimainen diktatuuri. Itse kannatan ensimmäistä vaihtoehtoa".

Minä kannatan neljättä vaihtoehtoa: hansaliittoa

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111986-hans...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuo olisi vain vielä nykyistä euroa kovempi valuutta. Yhdellä valuutta-alueella pitää olla oma keskitetty hallintonsa. Mikä maa sanelisi vero- ja budjettipolitiikan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Se olisi vapaiden ja ahkerien maiden toimiva liitto, jossa pohjoismailla vahva asema. Mistään federaatiosta ei saisi olla kyse.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Federaatio-raha ilman federaatiota on typeryyttä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #8

Näkökulma sekin. Olen kuitenkin iloinen siitä, että kreikkalaiset ajavat euroliittoa alas; siitä heille kiitos. Veikkaanpa vahvasti, etä hansaliitto tulee koko ajan ajankohtaisemmaksi.

Nykyisen kuvion tilalle "Club Med" (välimeren maat ja Ranska) ja pohjoisessa Hansaliitto.

http://en.wikipedia.org/wiki/Club_Med

P.S.: Ja Saulille ja Paavolle kiitos siitä kun vetivät meidät väkisin mukaan tohon soppaan...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #8

@Ari Alsio, #8:
Juuri sitä typertyyttä EU:mme on euroalueella harjoittanut. Suomessa federaatiota kannattaa avoimesti vain Vihreät, mutta salaa myös Kokoomus, Sdp ja Kepukin - siis ajoittain. Takkihan on kääntyvää mallia.
P.S.
Saakohan tästä kommentista #50 kahvipaketin palkinnoksi?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #7

kait sinä tajuat että valuuttaunionissa on aina voittajia ja häviäjiä. saksa on nykyisessä voittanut, muut hävinnyt (koska euro on saksan kannalta devalvoitu, muiden kannalta revalvoitu).

siispä liitto jossa ei ole tulonsiirtoja, ei toimi.

jos me tehdään vahvojen ja ahkerian maiden liitto johon kuuluu vain suomi ja saksa, kaikki edut menee vahvammalle, kaikki haitat heikommalle. jompi kumpi siis tuhoutuu.

kreikan mukana olo on suomea suojellut, jos se lähtee, me ollaan seuraava kriisi maa jossa panssarivaunut kerää hallitukselle tukea.

sä oot siis vahva vain jonkin suakin heikomman suhteen. sua vahvemman suhteen et ole. moni noista menestyjistä kehuskelee miten hyvin pärjää kun vammaisia potkii. aika moni on housuunsa kussu kun hiukka isomman kaverin kanssa vessaan menny.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #46

Paljon parjattu Saksakin on ollut melkoinen häviäjä (maksaja) nykyisessä valuuttaunionissa..(ja Hollanti sekä Suomi siinä imussa).

Hansaliiton maat olisivat riittävän samanlaisia, että alkuvaiheen tulonsiirtojen jälkeen (lähinnä Baltian maihin; Puolan talous on jo hurjassa kasvussa) uudesta unionista tulisi vakaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Euroopan muutosta näkökulmasta Kreikka kuvataan seuraavassa. Ensimmäinen käyrä ylhäällä kertoo hieman pidempää perspektiiviä. Mutta siinähän se saksalainen näkökulma on jos haluaa koko tekstin kuvineen käydä lävitse. Mutta Henrin otsikko on varmasti oikein. Enemmän se Eurooppa muuttuu seuraavan 50 vuoden aikana kuin menneen 50 vuoden aikana.

http://www.welt.de/wirtschaft/article137362678/Der...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siinä lukee: "Doch Athen versteht sich auf die Kniffe der Spieltheorie und zwingt Europa zu einem Tanz am Abgrund" (Ateena ymmärtää peliteorian perinpohjaisesti ja pakottaa Euroopan tanssimaan kuilun reunalla).

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186779-peli...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Juuri näin. Niinkuin lännen leffoissa kun ammuskellaan viimeisillä panoksilla jalkojen juureen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Yanis Varoufakis:in tiedekollega prof Hargreaves Heap kutsui sitä chicken game:ksi. Ks. linkki kommentti numero 11:ssa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #15

Hyvä kooste Ilmarilta. Noinhan se menee. Selvitetään huom! vastustajien näkemyksiä haastamalla heidät esiin sopivilla "lauseilla"(kuten sotakorvaukset). Sitten kun saadaan vastapuolen reaktio aikaiseksi, pitäisi vastata ja nostaa panoksia. Mielenkiintoista joskin raadollista. Nyt leikitään sanoilla ja sanamuodoilla. Pian on korruptio ja veronkierto kuin pois pyyhkäisty. Tilalle tulee uudet sanat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kuvaajasta näkee nopeasti, miten yhteisvaluutta toimii prosyklisenä helvetinkoneena. Vauhdittaa niin huippuja (kuplia) kuin laskuja (lamoja).

Kun tuohon vielä liimattaisiin päälle saksalaisten pankkien myöntämät luotot Kreikan korruptoituneelle hallinnolle samoilta vuosilta niin huomaisi jotain varsin ihmeellistä. ;)

Mitä sitten tuohon myöhemmissä kommenteissa esille tulleesta Varoufakisista, niin oli jo aikakin saada edes yksi täyspäinen valtiovarainministeri tähän eurosirkukseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun on näköjään tullut tapana haukkua saksalaispankkeja niin on muistettava, että ne rahoittivat myös kreikkalaisten tavisten rentoa elämänmenoa (kuititon kauppa jne) ja vaalilupausten runsautta, siis siihen asti kunnes todellinen kriisi iski. Eivät rahoittaneet pelkästään korruptoitunutta hallintoa; sehän olisi aivan liian yksinkertainen selitys.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Juu, ei pelkästään pankit. Onhan tuosta Siemensistäkin verraten paljon tietoa, että millä tavoin ko. firma on toiminut. Eli korruptio ei ole yksin Kreikan hallinnon ongelma, vaan myös muutaman saksalaisfirmankin ongelma.

Ja en minä saksalaispankkeja yksinään "hauku". Yhtä hyvin listalle voi laittaa Euroopan keskuspankki EKP:n, joka (Baselin komitean kautta) julisti kaikki euromaat riskittömiksi.

Ei se pitänyt paikkaansa. Kreikka on ollut tuon linjauksen jälkeen maksuhäiriössä, Kypros pääomakontrolleissa...

Ilman tuota EKP:n linjausta liikepankit olisivat olleet varovaisempia luototuksessaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #27

Jari Tervo kiteyttyi euroliiton nykytilanteen oivallisesti:

Portugalilainen, espanjalainen, italialainen ja kreikkalainen menivät yhdessä ravintolaan syömään. Mukava oli. Kun tarjoilija toi laskun niin kuka maksoi?"

Saksalainen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #29

Suomalainen. Saksalainenhan ojensi laskun eteenpäin, ja täällä olivatkin pirteät vastuunkantajat ylpeänä huutamassa kuorossa, että kyllä meillä on millä mällätä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #30

Kaikesta innostuksesta huolimatta on syytä muistaa, että laskun aiheuttaja oli siis kreikkalainen. Saamme olla mukana maksajana Saulin ja Paavon ansiosta, jotka eivät ymmärtäneet, etteivät täysin erilaiset maat kuulu samaan valuuttaliittoon. Svea-mamma sentään ymmärsi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #32

Kyllä minäkin olisin valmis menemään kunnolla syömään tietäessäni, että joku muu maksaa laskun.

Suomessa tehtiin vain niin typerästi, että se lasku otettiin maksettavaksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #33

Siis (taas kerran), kiitos Sauli ja Paavo!

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #32

Miten laskun aiheuttaja voi olla kreikkalainen? Kreikkalianen ei olisi ollut koko ravintolassa, jos saksalainen pankki ei olisi lainannut sille törsyyrahaa. Eikö siis lainanantajalla ole mitään vastuuta? Vaikka tietää antavansa lainaa maksukyvyttömälle? Ja miksi se laina annettiin? Siksi, että saksalainen tiesi, että kreikkalaisen ateria, joka koostui saksalaisesta bratwurstista ja sauerkrautista menisi suomalaisen piikkiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #37

Sillä tavalla, että lainanottaja pimitti keskeisiä tietoja ryhtyessään velalliseksi. Kun nyt kehutaan Varoufakisia Euroopan ainoaksi täysjärkiseksi valtionvarainministeriksi, niin varsinaiset kreikkalaisnerot olivat vallassa Kreikan euroon liittymisen aikana (luova tilastointi, taloustietojen väärennykset jne). Kuten huomamme nyt: kyllä kannatti!

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #40

Sä ilmeisesti uskot itse tuohon teoriaan? Saksalainen pankki on huijattavissa kreikkalaisella tilastoinnilla.

Kyllä mä väittäisin, että kyse on enemmän tästä hybridikapitalismisosialismista, jossa pankki on tiennyt, että tappiot sosialisoidaan. Ja sijoittajavastuuta ei ole.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #52

Kyse ei ole teoriasta vaan faktasta. Kreikka toimitti vääriä tietoja euroon liittymisen yhteydessä ja eurojäärät (ml. meidän ikiomat Sauli ja Paavo) olivat niin innoissaan uudesta valuuttaunionista, että kaikki kiimaiset halukkaat pääsivät mukaan.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #53

No tätähän mä just yritin sanoa. Ei kukaan niihin datoihin uskonut, eivät ne lainoittajapankitkaan, olivatpa nyt sitten ranskiksia, brittejä tai sakuja. Lainaa nyt piti vaan kuitenkin antaa, koska euro, josta oli alunperinkin tarkoitus tehdä yhteisvastuullinen.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #32

ei sitä aiheuttanut kreikkalainen vaan eurosysteemi. (mä siitä joskus pari vuotta sitten blokkasin.)

mä nyt karrikoin että tajuat:
X maan inflaatio on nolla ja korko 20%. on erittäin järkevää tallettaa rahat ja elää koroilla.

saman valuuttaliiton toisella valtiolla Y korko on kanssa 20% mutta inflaatio 40%. on erittäin jäkevää elää velaksi.

mistä tuo inflaatioero johtuu?
- saman valuutta alueen palkoilla ja hinnoilla on markkinatalouden lakien mukaan taipumusta lähentyä. X palkkataso oli alussa 100, Y palkkataso 20.

Koska palkkojen pitää tasaantua, X palkan pitää laskea ja Y nousta.

--
Euro toimi juuri noin. ja se johti saksan lainanantoon, kreikkalaisen lainan ottoon. jokainen toimi täysin järkevästi, lopputuloskin on järkevä. Kuinka?

No nyt tulee peliin maa C, euroopan rikkain valtio jonka eläkesäästöt on 160 miljardia, julkisen talouden nettovelka alle 30%.

Valtio C maksaa valtion Y velat valtiolle X. Kaikki voittaa. C pääsee ylimääräisestä säästöstä, X saa omansa korkoineen ja Y pääsee veloistaan.

En edes yritä arvata mitä maita nuo kirjaimet edustavat todellisessa elämässä. (Edellinen blokini käsitteli mahdollisuutta jossa suomen asunnot annetaan saksalaispankkiireille kreikan velkojen maksuna.)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #48

#48 Kai sinäkin tajuat, ettei koko euron valuuttaunionia olisi pitänyt perustaa kun on kerran kyse näin erilaisista maista! Ruotsalaiset sen tajusivat heti alkuun; Suomessa ei edes kunnolla saatu keskustella euroon liittyvistä riskeistä vaan se ajettiin läpi väkisin, ilman kansanäänestystä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #27

Suurempi osa Kreikan ulkomaisista yksityistä velkavastuista oli Ranskaan ja Iso-Britanniaan. Saksan pankit tulivat kolmantena.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Sen sijaan päättäjien painajainen vaihtuisi katastrofiksi, jos Kreikan annettaisiin onnistua euron ulkopuolella. Siihen menisi 1-2 vuotta."

Henry sortuu tässä kyllä ylioptimistiseksi.

Kreikalla on edessään pitkä ja kivulloinen polku kuljettavanaan, joka ensisijaisesti vaatii koko yhteiskuntaa läpilyövän murroksen, jolloin mm. järjestelmään pinttynyt korruptio hävitettäisiin. Toki tämä murros olisi varmasti helpompi ja nopeampi läpikäydä, mikäli maa ei olisi enää rahaliiton osana.

Kreikkahan voi aivan itse parlamenttinsa päätöksellä erota rahaliitosta, mutta kovista puheista huolimatta Syriza ei tätä tavoittele, vaan päämäärät ovat muualla. Toinen vaihtoehto on EKP:n neuvoston enemmistöpäätöksin Kreikan työntäminen rahaliiton ulkopuolelle maksukyvyttömyyden kautta.

Olipa vaihtoehto mikä hyvänsä, Kreikalla on edessään paljon ongelmia ja köyhimmillä kreikkalaisilla vielä ankeita aikoja edessään.

Pohjoinen ei tule suostumaan Kreikan vaatimuksiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juu, ei tästä ilman pääomakontrolleja enää selvitä. Kyse on vain siitä, miten ne osataan purkaa, kun talous virkoaa (työllisyys kasvaa ja vienti vetää heikomman valuutan turvin).

Valtiovarainministerinä täällä ei ole onneksi mikään valtiotieteilijä, kansakoulunopettaja tai AY-jäärä.

---

Syriza ei hae väen vängällä eroa yhteisvaluutasta. Syrizan ensisijainen tavoite on muuttaa tämä toimimaton velansiirtounioni tulonsiirtounioniksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pääomakontrolli valuutta-alueelle (tai sen osalle), jolla pääomat liikkuvat vapaasti?
Ei ihme, että täällä on vähän ns. onnistumisen kommentteja tästä euroalueen ristiriidasta.

Mitä tulee tulonsiirtoihin, niin niitähän sisäänrakennettuina toteutetaan nettosaaja / nettomaksaja -järjestelyin. Jossain vaiheessa muistan epämääräisesti, että vv. 2002-12 ns. pohjoisen euromaiden nettomaksut (mm. Saksa, Hollanti, Suomi) olivat n. 100 mrd maksupuolella, kun taas ongelmamailla (mm. Kreikka, Portugali jne.) olivat 100 mrd€ saamapuolella.

Tätä ei usein nosteta esille, ja tästä näkökulmasta katsoen mm. Kreikka on ollut viimeiset 13 vuotta nettosaaja eli tulonsiirtojen kohdemaa. Suomen nettomaksuosuudet ovat noin 7 mrd€:n kieppeillä - muistinvaraisesti.

P.S.
Ponnistelin kovasti ymmärtääkseni keihin viittaat valtiotieteilijällä, peruskoulunopettajalla ja AY-jäärällä... Viimein arvelin keksineeni vastaukset. :D

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Näyttää siltä kun katselee tv:stä euroryhmän keskustelusta näytettyjä videointia ja uutiskirjoituksia, että Kreikka todellakin on näyttänyt kaapin paikan neuvotteluissa. Yanis Varoufakis näyttää olevan tiukka neuvottelija ja tuo on kova paikka muiden maiden kokousosallistujille paitsi IMF johtaja Christine Lagardenille, sillä onhan IMF:n taholta jo tunnustettu että tukilainaehdot ovat olleet vääränlaiset.

Varsin mielenkiintoinen tulee olemaan ensi maanantain neuvoston kokous, johon Suomesta osallistuu Stubb. Stubb sanoi aamutv:ssä että hänen on vaikea uskoa että Kreikka EU ja Nato-maana olisi menossa Venäjän "syliin". Voisi olla parempi kuin ei olettaisi mitään.

Oman mielenkiintoisen lausunnon antoi vvm Antti Rinne. Hän sanoi ettei Kreikalle anneta enää rahaa. Mitä tuo sitten voi tarkoittaa muuta kuin että Kreikan on erottava eurosta ja pahimmassa tapauksessa EU:sta ja todellakin mennä Venäjän kainaloon, sillä pakkohan Kreikan on saada rahoitusta jatkossakin. EKP:n rahahanat näyttäisivät olevan hyvin rajoitetut tällä haavaa ja tuskinpa Saksa antaa kuminauhaa mikäli maanantain neuvottelut kariutuvat Kreikan kanssa. Jos kariutuu, niin jatkos seuraa sekä kuuluu muualtakin päin....

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kuten oli ennustettavissa Varoufakis on liian kova luu komission talouspäättäjien pureskeltavaksi. Kannattaisi kutsua kaveri maaahamme, suoraan Ylen lähetykseen, paneeliin jossa olisivat mukana Rinne ja Stubb....

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Antti, tuollaisen ohjelman haluaisin itsekin nähdä. Saisimme tietää jääkö esimerkiksi Stubb sanattomaksi talousasioita käsiteltäessä. Rinteen puhe taitaisi sammaltaa yhä pahemmin ja ainakin siten ettei siitä ottaisi selvää erkkikään, ei kyllä oikein nytkään.

Kyllä todellakin Kreikka on saanut ensimmäisen tosineuvottelijan muiden EU johtajien rinnalle. Jopa EKP mukaanluettuna. Kova "jätkä" on, täytyy todeta näin sivullisena.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Itse asiassa Varoufakis oli melko lailla valmis kuuntelemaan, mitä muut olivat mieltä Kreikan tilanteesta.

Mutta kun kävi ilmi, että tarjolla oli "Troikkaa, jota ei sitten enää kutsuttaisi Troikaksi" niin Ateenan puhelun jälkeen Varoufakis totesi, että kiitos ei.

Yli 70 prosenttia kreikkalaisista tukee Syrizan tiukkaa linjaa. Siitä nuo hallituksen PUOLESTA järjestetyt rauhanomaiset mielenilmaukset kertovatkin.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Velkaisen on pakko nöyristellä. Sama tapahtuu koko ajan yksilötasolla. Eu- maat ajetaan yksi toisensa jälkeen ylivelkaantuneiksi ja alistetaan tällä tavoin Saksan käskyläisiksi.
EU:sta täytyy irtautua heti,ennenkuin se käy mahdottomaksi !

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se riippuu siitä paljonko velkaa on.

Jos sitä on miljoona niin velallinen on vaikeuksissa maksuhäiriötilanteessa. Mutta kun sitä on 320 miljardia niin vaikeuksissa ovat luotottajat.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuota Kreikan ylivelkaantumista jo tukipaketteja rustattaessa eivät muut jäsenmaat tuolloin ottaneet "todesta" vaan kehiteltiin jotain muuta eli velkannutettiin lisää Kreikkaa, joka oli virheliike. Aivan kuten PS on alunpitäen kertonut/muistuttanut tilanteesta. Nyt on sitten tullut tilanne että noiden tukipakettien rustaajat (meillä kokoomus, keskusta ja SDP etukädessä) ovat puun ja kuoren välissä, kun pitää tunnustaa ettei Kreikka selviä velkakuormasta ilman tuntuvaa velkaleikkausta. Tuo on kova pala pureksittavaksi niin Saksassa kuin Suomessakin, muita tukipaketteihin osallistuvia unohtamatta.

Kreikka haluaa pysyä eurossa ja on ilmoittanut tuon selvästi. Samaa on ilmoittanut Saksa. No se taas tarkoittaa sitä että euromaiden täytyy viimeistään maanantaina tehdä selväksi jatkorahoitus Kreikalle ja jopa päättää mitä tehdään vanhoille tukipakettiveloille. Onko viisasta yhä kasvattaa velkataakkaa vaan tunnustaa tilanne ja leikata velkoja. Tuo taas on monelle maalle (varsinkin hallituspuolueille, jotka tukipaketteja hyväksyivät), kuten Suomelle, näin ennen vaaleja kovaakin kovempi paikka.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

KOmmentissasi taitaa olla vinha perä. Itse olen mietiskellyt viimeisintä ukaasia Suomelle sosiaalikustannusten vähäisyydestä. Onko tuolla ukaasilla tarkoitus pakottaa Suomi nostamaan sosiaaliturvamenoja yhä suuremmiksi, vaikka olen jokseenkin varma ettei monessakaan EU maassa ole Suomea suurempaa sos.turvaa. Mikä lienee ukaasin tarkoitusperä, jos eimainitsemasi ajaa maamme ylivelkaiseksi (hyvällä uralla jo ollaan) ja Saksan käskyläiseksi. Tosin taidamme tämän hallituskauden aikana jo olleet Saksan hännystelijöitä. Miksei jo aiemminkin.

ulf fallenius

Suurin ongelma on ollut se että Eurooppa ei muuttuu ja varsinkaan ei ole sellaista tapahtunut Eu aikana vaan päinvastoin kaikki huonoimmat asiat ohjaa Eurotaloutta.Sen takia tämä on purettava alkutekijöihin ja sen jälkeen uusi tulevaisuus.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näin jämäkkään julkilausumaan Jeroen Djisselblem yltyi. Älkää pidätelkö hengitystänne:

"Today, as you well know, we had an extra Eurogroup to start our talks with the new Greek colleague, to already cover some ground in advance of the regular Eurogroup, which is on Monday.

It was the first opportunity to meet and to listen to the new Greek colleague on their plans, ambitions of their government. And that was very welcome and useful. We had an intense discussion and constructive, covering a lot of ground, also making progress, but not enough progress at this point to come to joint conclusions. So, we will continue our talks on Monday.

On Monday, we have a regular Eurogroup, with a number of items on the agenda, but we will also continue our talks on Greece and our current and future cooperation with Greece. That is where we stand. So, there are no real conclusions, which I can share with you. You will have to bear with us a little longer. We will continue our talks on Monday. And that is as far I can go, at this point. I am open to all your questions, but I am already going to say to you to be patient and I will probably repeat that five times to your questions. But I will try anyway."

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki; "Koska Kreikka ei pysty hoitamaan nykymääräisiä velkojaan, lainat pitäisi leikata tasolle, josta maan voidaan odottaa selviävän. Tällainen pöydän putsaaminen olisi järkevä päätös, mutta tuskin poliittisesti realistista, hän arvioi."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015021219183583_...

Kas kummaa, nyt Suomesta kajahtaa leikkausoperaatiosta. Miksi ei jo ennen tukipakettien rustaamista?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Euroneuvottelijoita oli myös Valko-Venäjällä Minskissä. 14-tuntisen rupattelun jälkeen tulos jäi yhtä laihaksi kuin Brysselissäkin, jossa sentään tajuttiin mennä hieman aikaisemmin nukkumaan.

Ei nyt oikein enää mene trolololo-duurissa tämä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuvat nukkuvista kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Miksi ei voi pitää taukoa sen verran että virkeinä kunnollisen unen jälkeen jatketaan neuvotteluja?

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14237084216...

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Minskissä neuvotellaan sodan lopettamisesta. Mielestäni voisit hieman tarkemmin katsella, millaisten neuvottelujen mahdollisesta epäonnistumisesta rupeat lällättelemään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tahdoin vain sanoa, että nuo pöyhkeät eurokraatit kuvittelevat itsestänsä turhan paljon liikoja.

Ja olen myös aiemmin todennut, että eurokriisi olisi kannattanut ratkaista jo silloin 2009-10. Nyt Eurooppa olisi paremmassa hapessa ja olisi voinut auttaa Ukrainaa aiemmin. Nyt se ei voinut, koska Eurooppa halusi muhia tässä omassa kriisisopassaan.

Venäjä on vain puhdas opportunisti. Siellä tiedostettiin Euroopan heikkous ja käyttivät sitä häikäilemättömästi hyväkseen.

Tässä on lopputulos, kun talouskriisiä pitkitetään täysin tarpeettomasti. Seinät kaatuvat niskaan joka puolelta.

Täysin eurojäärien omaa syytä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Näytetäänkö Kreikan valtiollisella TV-kanavalla samaa mainosta kuin Suomen TV 1:llä:
"EU tekee työtä Sinunkin puolestasi"?
Miten sen sanoma on otettu Kreikassa vastaan?
P.S.
Kun kyse on talouskomissaarin alaan kuuluvasta ongelmasta, onko oletettavaa, että Varoufakis tapaa jossain vaiheessa myös suomalaisen superkomissaarin, Jyrki Kataisen, jolla on monivuotinen rooli tässä tanssiin kutsussa ("Aufforderung zum Tanz")?
Kenen puolesta Katainen nyt tekisi työtä: Suomen, Kreikan, EU:n vai oman itsensä?
:D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Asetelmia EU-johtajien kokoukseen, kreikkalainen Protothema kertoo englanninkielisillä sivuillaan:

"In fact, the SYRIZA leader is prepared to leave the meeting if he feels that the European leaders’ stance is insulting towards the country, the unnamed sources note."

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

On musiikkia korville, makeaa suun täydeltä ja silmiä hivelevää lukea Henrin analyysejä suoraan ytimestä. Tämä on sitä kaivattua tutkivaa ja analysoivaa journalismia.
Tapahtuisipa joskus meidän medioissa - ennemmin äkkiä kuin kaukana tulevaisuudessa.
Suomen kansan suunta ja kohtalo on oleva karu tässä leikissä, näillä johtajilla.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Troikan politiikalle vaikuttaisi nyt tulleen seinä vastaan. Surku Suomen rahojen puolesta, mutta politiikka on ollut omaamme (kepu/kok/sdp). Rahat annettiin Kreikalle aikapäiviä sitten, ja nyt pitää tunnustaa tosiasiat ja myöntää menetykset.

Mitä neuvotteluihin tulee, Venäjällä ei mielestäni ole pidäkkeitä asettaa vaatimuksia Ukraina-pöydässä Kreikan suhteen, jotta Ukrainan luovuttaminen EU:lle olisi heille riittävän kunniallinen tapahtuma.

Ehkäpä Kreikka suostuu noihin vaatimuksiin, jos EU tekee heille riittävän hyvän tarjouksen. Pitäähän Eurooppaan saada rauha aikaiseksi. Siitä lienee kaikki yhtä mieltä.

Onko velkojilla muuta mahdollisuutta kuin suostua Kreikan sotaa kohtuullisempiin vaatimuksiin. Ukraina on saatava luovittua maaliin, sillä rauha on kaikille tärkein ja halvin vaihtoehto.

Samalla uhkaava euroalueen hajoaminenkin ratkeaa ja mahdolliselta taloudelliselta sekasorrolta vältytään. Pakotteistakin kaikki haluavat eroon.

Helpotukset/menetykset on kaikille mukavampi myydä omille äänestäjille Ukraina-hörsytettynä pakkona ja kaikkihan tuossa joutuvat tekemään uhrauksia.

Käyttäjän HeikkiFossi kuva
Heikki Fossi

Missä luuraa S.J.P-miksi ei kommentoi?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Henri, tiedät vamaan "Tukholman syndrooman" siinä panttivanki asettuu hänet pantiksi ottaneen puolelle, ettei vaan itsellesi olisi käynyt samoin ja se sokeuttaa ajatuksiasi. Kreiknan kriisi, jonka se on ihan itse aiheuttanut on saatava ratkaistuksi ilman, että on voittajia tai häviäjiä, koska niitä ei yksinketaisesti ole. Eurooppa on saanut elää ilman suuria sotia 70-vuotta ja EU on siinä, edeltäjinsä kanssa suurin tekijä. Tuo "itsenäisyyden" malli -39 on jotain jota en itse halua takaisin, parempi laiha riita kun lihava sopu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Njaa, minusta täällä Balkanilla oli melko veriset sodat 90-luvulla, mutta ehket sitten laske tätä seutua lainkaan Eurooppaan?

Mutta olemme siis samaa mieltä siitä, että ensimmäinen vaihtoehto on kaikista paras: ajetaan euro alas, ennenkuin se hajoittaa vielä koko EU:nkin.

Sekin on onneksi hyvin lähellä onnistumista. Ajatushautomo Open Europe nosti Kreikan euroeron todennäköisyyden 25 prosentista 40 prosenttiin. Hyvältä siis näyttää.

Vai uskotko, että Suomi ja Saksa suostuisivat muodostamaan tästä tulonsiirtounionin? Minä en usko.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Olihan se jo melkoinen tulonsiirto Kreikalle kun EU-maat pääsivät vuonna 2012 sopuun 100 miljardin euron alaskirjauksista yksityisten toimijoiden omistamiin velkakirjoihin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #60

Njoo, ja eihän se olisi muutoin onnistunut, jos EU-maat eivät olisi osana lahjoittaneet hyvityksenä 30 miljardia euroa näille velallisille.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #61

Njoo....100 miljardia....peanuts!?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #63

Kyllä. Jo 70-luvulla arveltiin yhteisen valuutan tulonsiirtotarpeeksi 10 prosenttia kansantuotannosta per vuosi. Tämä siis "löyhällä integraatiolla", jossa jäsenmaat vielä vastaavat mm. sosiaaliturvasta ja terveydenhuollosta itse.

10 prossaa euroalueen bkt:sta on noin 1275 miljardia dollaria (USD) eli n. 1130 miljardia euroa. Vuodessa. 100 miljardia euroa palaisi siis alle kuukaudessa. Todellakin, peanuts.

http://www.tradingeconomics.com/euro-area/gdp

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #67

Suomalaisten tulisi siis tiedostaa n. 5-6 mrd€:n panostus (10%) integraatiolle löyhässäkin muodossa.
Olli Pusa laskeskeli muistaakseni taannoin, että tiukempi unioni merkitsisi n. 20%:n eli n. 10 mrd€:n asettamista yhteisen kakun leivinainekseksi per vuosi.

Kuka peukuttaa näitä? Rohkeasti vain!!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #63

Tässä vielä tuo Euroopan komission sivuilta löytyvä integraatiopaperi:

http://ec.europa.eu/archives/emu_history/documenta...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mikseivät kreikkalaiset eroa eurosta? Talousongelmat olisi sillä ratkaistu 2-vuodessa. Ovatko kreikkalaiset tyhmiä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikkalaiset uskovat, että yhteinen valuutta on avain päästä aiemmasta korruptiosta eroon. Että se olisi keino "länsimaalaistua".

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

En oikein ymmärrä, kreikkalaisten mielestä euro on hyvä asia. Arvostamasi valtionvarainministeri kannattaa eurojäsenyyttä, ainoa joka sitä vastusstaa (n.suuripiirein) on H Myllyniemi. Kreikkalaiset käyvät kauppaa ja siinä he ovat hyviä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #70

Jep, hän kannattaa tulonsiirtounionia, mikä on välttämättömyys euroalueen säilymisen vuoksi. Hän ymmärtää, ettei velansiirtounionista tule kuin tappelu. Sitähän tässä on nähty: pakotettu maat toteuttamaan epäsuosittuja toimia. Sellainen riitauttaa. Saksalaisia (pl. turismin osalta) ei katsota kovin hyvällä täällä Kreikassa.

Käyvät kauppaa, mutta eivät riittävän hyvin. Jos kreikkalaiset saavat esimerkiksi suomalaiset ostamaan kreikkalaisia säilöttyjä oliiveja 100 euron hintaan sellainen n. 500 gramman lasipurkki yhtä monta kappaletta kuin nyt, niin sitten ovat riittävän hyviä.

Toisin sanoen: kreikkalaisten tuotteista ei makseta riittävästi.

---

Toinen vaihtoehto on Varoufakisin tavoittelema tulonsiirtounioni. Suomalaiset saavat oliivipurkkinsa edelleen alle vitosella, mutta valtiotasolla rahaa palaa 5-6 miljardia euroa vuodessa Etelä-Eurooppaan. Suomalaiset sitten vain maksaisivat enempi veroja.

Kyllä sekin toimii, mutta en oikein usko sen olevan poliittisesti mahdollista. Ja jos ei ole, niin sitten euro vain pitää purkaa. Muutoin se purkaantuu itsekseen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

HM: "11-miljoonainen kansa on sekoittanut täydellisesti konsensushymistelijöiden pasmat. Tuntuu suorastaan upealta asua sellaisen kansan keskellä, jossa maan hallitus ajaa kansalaistensa etua."

Kreikkalaisilla on sentään tahtotila kohdallaan. Suomella on esimerkin seuraamisen paikka.

Alternative für Deutschland, Podemos, Syriza, UKIP - ja Suomessa ainakin IPU (maassamme ehkä muitakin kansanliikkeitä/puolueita). Useassa muussa maassa vielä erilaisia, nousevia itsenäisyysliikkeitä/eurosta vapaaksi -liikkeitä.

On selvä tarve näille liikkeille yhdistää voimansa ainakin yhteisen neuvonpidon ja tietotaidon vaihtamisen merkeissä. Monta puuta yhdessä palaa paremmin kuin yksi yksinään. Vallanpitäjät ja valtamediat pelästyvät tällaisesta ja juuri se on tarpeen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olematta minkään poliittisen ryhmän jäsen, minulle ei tuota vaikeuksia antaa tunnustusta PS:lle, joka on sinnikkäästi jaksanut - irvailusta, pilkasta, eristämisestä ja yhteiskykyepäilyistä huolimatta - pitää EU:n ja euroalueen keskeisiä ongelmia kylmästi pöydällä, mm. Kreikkaa.

Kreikka on tässä ollut muuan keskeinen symbolinen ja käytännön esimerkki.

Kun six-packia perustettiin, poliittisten vastustajien epäilys PS:n yhteistyökyvystä oli jatkuvasti esillä, niin nyt, kun on nautittu 4 vuotta six-to-four packia, kaikki näyttävät olevan sitä mieltä, että tuo yhteistyökyvyn ongelma olikin juuri hallituksessa. Yksinkertaisiakaan asioita - etenkään eurovaarojen alueella - ei ole kyetty tai uskallettu ratkoa. Hallitusta on nimitetty päätöksenteon osalta "historiamme kyvyttömimmäksi koalitioksi".

Kreikka - ajateltakoon siitä, mitä tahansa - on osoittanut, miten vaikea tie kansan on kuljettava voidakseen toteuttaa demokratiaa omassa maassaan ja EU:ssa. Demokratia - muuan Euroopan ydinarvoista - on siis vaarassa siellä, missä pakkokeinoja yritetään sovittaa jäsenvaltion käsittelyyn.

Jos siis Kreikka lähtee ja euro hajoaa sen katalysoimana, se ansaitsee tulla hajotetuksi.

Siksi Euroopan on pakko muuttaa tyyliä, palata ydinarvoihinsa, ns. Eurooppa-aatteeseen, ja luopua sen vääristymästä nimeltään Euroideologia, josta Erkki Toivanen kirjoitti jo v. 2007. TAAS kerran panen sen tähän linkiksi:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset