Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Troikka on Kreikan ystävä

Kreikkalaisten katkeruus Troikkaa (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) kohtaan sai parlamenttivaalien alla niin kovat mittasuhteet; että puolue, joka lupasi häätää Troikan ulos Kreikasta, voitti vaalit. Lisäksi kansalaisten keskuudessa antipatiaa on saksalaisia kohtaan. Erityistä närkästystä osakseensa saavat liittokansleri Angela Merkel ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.

Troikan osalta on todettava, että IMF aloitti jo pari-kolme vuotta sitten tutkinnan siitä, mikä meni Kreikassa vikaan – ja miksi. Rahasto havaitsi jo alkuepäilyksensä oikeaksi: ettei euromaiden inttämä "fiskaalikerroin" ole suinkaan 0,5, vaan se on yli yhden. Tuo kerroin kertoo karkeasti sen, että kun yhden euron leikkaa, niin paljonko bruttokansantuote laskee.

Euroopan näkemyksen mukaan euron leikkaus pudottaisi tuotantoa vain puoli euroa. Leikkauksia on vaikeampi perustella, jos hävitys on suurempi kuin leikattu osa. Ja näin Kreikassa on käynyt. Kun maan tuotanto on pudonnut, putoaa myös sen verotulot ja mahdollisuudet maksaa velkaansa takaisin. Euroopan virhelogiikan ymmärtää helpommin niin, että jos koko Kreikka lopettaisi kuluttamasta ja kaikki kömpisivät esimerkiksi joihinkin kryotankkeihin huilaamaan 50 vuodeksi niin kuka ne velat maksaa?

 

Troikan muutkin osat myötämielisempiä Kreikkaa kohtaan

Troikan toinen osa, EKP, on sekin joustanut säännöistään. Se on hyväksynyt esimerkiksi sääntöjensä vastaisesti Kreikan valtion liikkeellelaskemia tai takaamia luottoja vakuudeksi rahoitusta vastaan, vaikka Kreikan valtio on roskalainaluokassa. Siten se on myös "kyvytön takaamaan" vaikka valtiollisten yritysten joukkolainoja. EKP on myös kohtuullistanut Kreikan taakkaa palauttamalla Kreikan valtiolainaostoista saadut tuotot Kreikan valtiolle.

Troikan kolmas osa, Euroopan komissio, on nyt Jean-Claude Junckerin aikana pehmentänyt sekin linjauksiaan. Juncker totesi Troikan voitavan korvata "demokraattisemmalla instituutiolla", ja komissio on valmistellut kompromissihakuisempia luonnoksia Kreikan velkakriisin kohdalla. Komissiokaan ei halua varta vasten lisätä kurjuutta ja ahdinkoa EU-maiden sisällä. Eikä sen totta vieköön sellaista tavoitetta kuuluisi ottakaan.

 

Ongelma ei ole Kreikka – vaan Saksa ja Suomi

Ekonomisti James Galbraith vieraili Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin seurana viikon verran helmikuun puolivälin korvilla. Hänen vierailustaan on luettavissa melko hätkähdyttävä kirjoitus Fortunella.

Galbraith ihmettelee huuli pyöreänä eurooppalaista päätöksentekoa, jossa hetken mielijohteesta tempaistaan kaikesta sovinnonhakuisuuden keskeltä täysin kohtuuttomia esityksiä pakkokeinon tapaan. Hän ei voi uskoa, että johtava eurooppalainen maa alentuu tällaiseen toimintaan.

– Institutionaaliset osallistujat (Troikka) ovat olleet rakentavia. Mutta luotottajat, aktiivit pelaajat eli valtiovarainministerit ovat olleet jakautuneita ja vihamielisiä, Galbraith summaa.

Vaikka ajatus on mielipuolinen, niin se on aika tarkkaan monen muunkin näkemys. Europäättäjät ovat itse asemoituneet toinen toistansa vastaan. Brittiläisessä Telegraphissa kiteytetään asia varsin hyvin: europäättäjät haluavat nähdä Kreikan hallituksen epäonnistuvan.

Professori Heikki Patomäki (vas) kirjoittaa yhteisöpalvelu Facebookissa:

"Päinvastoin kuin mitä valtiovarainministeri Antti Rinne väittää, Yves Smithin analyysin mukaan Suomella on ollut aivan erityinen rooli Saksan peesaajana myös näissä viimeisimmissä neuvotteluissa. Sen mukaan 28.2. deadline luotiin Suomen aloitteesta, ja vain Saksa ja Suomi vaativat rahoitustuen jatkamisen käsittelyä kansallisissa parlamenteissaan. Molempien vaatimusten tavoitteena on ollut painostaa Kreikan uusi hallitus hyväksymään säästö-, leikkaus- ja yksityistämisohjelman ehdot sellaisenaan. Jos tämä pitää paikkansa, hävettää olla suomalainen."

Professori Patomäki referoi tätä kirjoitusta.

Foreign Policyn artikkeli kertoo, että koko Euroopalle olisi parempi, jos Saksa lähtisi litomaan eurosta. Uuden Suomen uutinen aiheesta täällä. Uutinen sisältää linkin itse FP:n kirjoitukseen.

 

Tukiohjelmat olivat suuri virhearvio

Kreikan ilmoitettua yllättävästi valtiotaloutensa vajeen olleen suurempi loppuvuodesta 2009, alkoi varsinainen paniikki. Kreikkaa on toki nuhdeltava vilpillisestä kirjanpidostaan. Mutta tämä ei ole koko totuus. Euroopan komissio tiesi jo pari vuotta aiemmin, että Kreikan lukuihin ei ollut suurta luottamusta. Kukaan ei tehnyt kuitenkaan asialle mitään.

Kreikkalaislehti Kathimerini haastatteli Junckeria, joka oli silloin Euroryhmän (euromaiden valtiovarainministerit) puheenjohtaja. Kathimerini kysyy, milloin Juncker ensi kertaa oli huolissaan Kreikan tilanteesta.

– 2006 tai 2007 meillä oli tapana keskustella kuukausi toisensa perään Kreikan tilanteesta. Ennenkuin huolestuimme toden teolla, me yritimme tivata kreikkalaiskollegoilta totuutta. Me arvioimme Kreikan antamien numeroiden ja ennusteiden olevan pielessä omien arvioidemme kanssa. Sitten 2009 kaikki tuli julki, kun Giorgios Papandreoun hallitus aloitti. Sen jälkeen keskustelut eivät ole olleet enää kuukausittaisia. Ne ovat olleet päivittäisiä.

Euromaat lähtivät kuitenkin paniikissa toteuttamaan korporatismia: yksityiset yritykset saavat pitää voitot, ja tappiot jaetaan veronmaksajille. Tämä on tietysti halveksittavaa jo pelkästään talousideologian kanssa, niin se sisälsi toisen ratkaisevan virheen.

Se on ollut omiaan kääntämään euromaita toisiaan vastaan. Jakolinjat ovat ovat selkeät, ja nyt poteroiden välillä on aika avointa vihamielisyyttä.

Galbraith muotoileekin asian varsin ymmärrettävään muotoon:

– Siksipä vallan kahvassa pysyminen on ohittanut tärkeydessä euroalueen pelastamisen.

 

Mitä seuraavaksi?

Kreikka laatii oman ehdotuksensa 4 kuukauden mittaiselle ohjelmalle. Arvatenkin siinä pyritään saamaan oikeudenmukaisempaa verotusta, sillä se on harvoja yhteisiä nuotteja euromaiden kohdalla.

Ohjelma päättyy kesäkuussa. Kreikalla on suuria velkojen kuoletuksia heinä- ja elokuussa EKP:lle. Kreikka pyysikin ohjelmaa puoleksi vuodeksi, jolloin ohjelma olisi ulottunut näiden suurten lainaerien ylitse. Muut euromaat halusivat pitää Kreikkaa edelleen pihdeissään, jotta uuden ohjelman neuvottelun alla olisi tiedossa suuret lainakuoletukset.

Talletuspako taivutti Kreikan tekemään nyt väliaikaisen sovun euromaiden kohdalla. Tulen odottamaan mielenkiinnolla pääministeri Aleksis Tsiprasin ja valtiovarainministeri Varoufakisin esiintymisiä kreikkalaisille.

Miksikö? Galbraithin vastaus kysymykseen, jotta kuoppaako Varoufakis ajatuksensa talouskasvuhakuisesta Euroopasta sillä uhalla, että euroalue säilyisi eheänä:

– Mahdotonta. Hän hyppää moottoripyöränsä selkään ja ajaa pois. Hän on uppoutunut tähän tehtäväänsä. Hän haluaa laittaa ajatuksensa käytäntöön.

Taistelu euron olemassaolosta siis jatkuu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tukiohjelma oli suuri virhe? Tarkoitat siihen liittettyjä vaatimuksiako? Olisko Kreikka selvinnyt ilman tukea?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Njoo, itse asiassa ne vaatimuksetkin olivat huonoja, koska lamassa lähdettiin säästämään väärästä päästä. Ei liene yllätys, että julkiselta puolen siivotaan aina ruohonjuuritason tekijät pois, ja johtajatason korruptiopaikat säästetään.

Olen kuitenkin sen verran vannoutuut markkinatalousfani, että 2010 ei olisi pitänyt lähteä tällä tavoin velkoja siirtämään. Ensin saneeraus, se on ollut ennen eurokriisiä IMF:n perusajatus. Toinen on valuutan ulkoisen arvon heikentyminen, eli eurosta pois, drakma kellumaan - ja tästä oltaisiin selvitty paljon pienemmällä nokkapokalla.

Toki Ranska ja Saksa olisivat joutuneet itse pääomittamaan pankkinsa velkasaneerauksen vuoksi tulleista luottotappioista. Miten he olisivat sen tehneet on sitten täysin heidän oma asiansa.

Velansiirtounionissa riitautettiin vain euromaat toinen toisiaan vastaan, ja kriisi painaa yhä päälle vielä vuosienkin jälkeen.

Huonommin tätä ei oltaisi voitu hoitaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

P.S.
Painettuani enter-nappia, havaitsin, että Henry (#5) selitti saman asian paremmin...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos Saksa ja Ranska olisivat itse pelastaneet pankkinsa, euroalueen tuki Kreikalle olisi voitu ohjata sinne paremmin ehdoin, esim. kasvua avittamaan. Tämä on toki jälkiviisautta.

Toinen vaihtoehto olisi ollut ajoissa (2010?) tapahtunut velkojen leikkuu ja siirtyminen euroalueen ulkopuolelle toipumaan. Ei helppoa sekään, mutta perusteltua.

Suomen päättäjien luokattomuudesta kertoo Suomen, (jonka osuus ongelmien syntyyn oli liki olematon), sitominen moninkertaisella painoarvolla maksuvelvolliseksi kriisiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei tuossa oltaisi enää tarvittu euroalueen tukea. Kun IMF olisi leikkauttanut Kreikan velan heti alkuunsa, ja sen jälkeen antanut maalle hätäluotot (koska yksityiset olisivat olleet hetken varuillaan juuri tulleiden luottotappioiden vuoksi) niin se olisi mitä ilmeisimmin riittänyt.

IMF ei ole tavannut läheä antamaan tukiluottoja ennen kuin kohteen velkataso on kestävällä pohjalla. Se olisi ollut osapuilleen 100-150 miljardia euroa alkuun pakkasta, pääosin siis ranskalaisille, saksalaisille ja brittiläisille pankeille.

Ja vaikka euroalueelta olisikin tullut tukea niin se olisi ollut paljon pienempi. Suomikin olisi voinut solidaarisuuden vuoksi lainata vaikka 70-100 miljoonaa euroa. Nyt riskit ovat miljardiluokkaa, eikä vieläkään ole valmista tullut.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kun velkaa oli alunperin 110 mrd ja nyt kun on "autettu" se lienee 320 mrd, niin eiköhän tukiohjelmassa ole jotain vikaa?
Tietysti se alkuperäinen vika: Rahat eivät menneet Kreikkaan vaan muiden maiden pankeille ja myös heidän aseteollisuudelle.
- Mitä täällä on muuta tapahtunut näiden "tuki"pakettien johdosta, siitä en viitsi edes aloittaa.

Henry

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllä sitä oli alkuun jo ihan riittävästi:

"The figure for Greek government debt at the end of 2009, was also increased from its first November estimate at €269.3 billion (113% of GDP),[107][108] to a revised €299.7 billion (130% of GDP)"

Tuosta 300 miljardista eurosta kun puolet leikkaa pois niin velan suhde bkt:henkin puolittuu (putoaa 65 prosenttiin bkt:sta). Se olisi saattanut IMF:lle kelvata kestäväksi velaksi.

Luottotappioita siis 150 miljardin euron edestä. Tukipaketithan ovat olleet 110 miljardia (toukokuu 2010) ja 130 miljardia (kesä 2012) euroa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #10

Vuonna 2010 oli kyllä suuri riski, että samaan aikaan olisi tullut leikattavaksi PIIGS-maista ainakin myös Portugalin ja Irlannin velat, jolloin luottotappioiksi pankeille olisi tullut huomattavasti enemmän kuin 100-150 mrd €.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #40

Vielä suurempi riski taisi olla halvalla myydyt Kreikan (ja muiden reunamaiden) CDS:t. Niiden ylimenoaika piti odottaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Erikoinen rakennelma. Voi elää ylivarojensa ja velat leikataan. Muut ne maksavat kumminkin. Käsittämtöntä.

Kun minä olen liikaa velkaa ongelma on minun. Kun valtio on liikaa velkaa ongelma on jonkun muun.

Toki kreikkalaiset ovat kärsineet tästä touhustaan. Työttömyys ja erityisesti nuorisotyöttömyys ajavat ihmisiä maailmalle.

Samat merkit täälläkin. Systeemin päätuote on 300 000 työtöntä. Hyvät politiikot sitten parantavat omaa tuntoaan viilaamalla euron sinne tänne.

Mahtaisiko lisätyövoima parantaa tilannetta, kuten Ruotsissa ja Saksassa. Sinne on maahanmuuttajien virta ollut valtava. Lisääkö työvoiman tarjonta työtä? Varmaankin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jos olet velkaa ongelma on sinun, mutta jos valtio on velkaa, ongelma on edelleen myös sinun, kuten kaikkien muidenkin.

Suomella, kuten myös Kreikalla on kansantalouden kannalta vain yksi toimiva vaihtoehto, eli erota eurosta ja pakkovaltaa käyttävästä unionista.

Suomalaisilla hyvin koulutettuna ja osaavana porukkana on tosin toinenkin vaihtoehto, eli viedä maasta yksityiset pääomat ja osaaminen sellaisille talousalueille, mistä käsin operointi saadaan kannattavaksi vähemmälläkin vaivalla.

Täällä on seinä vastassa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin kai. Tosin en usko, että suomen ongelmia valuutalla ratkotaan. Julkinensektori on silti liian suuri ja väkivähenee. Palkkakulut ja työntuottavuus eivät kohtaa. Jotain muutakin tarttis tehdä vaikka teikäläiset uskottelevat toisin.

No huomenna taas suuntaan Portlandia kohti. Tosin Mexicon kautta. Lieneekö ne talouden ongelmat sielläkään paremmin.

Talous näyttää olevan hyvällä mallilla niillä mailla jotka sen ovat hyvin hoitaneet.

Kerro vielä ne salaliittoreoriat vaaleista?

Katsotaan, jos tällä kertaa pääsisi äänestämään. Viimeksi olin töissä Saksassa. Olisin äänestänyt persuja. Mutta se into meni jo. Toki siellä on järkeviäkin ihmisiä.

Hauskaa huomata, että täällä on ipulla vahva edustus. Käytännössä kannatus on olematonta. Uskollisiakin ovat. Aina pistävät sydämmet johtajalle :).
Mutta onnnea vaan vaaleihin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #25

Ajatuksesi on outo. Omalla valuutallahan sen julkisen sektorin palkat voidaan jäädyttää, antaa valuutan devalvoitua ja yhtä äkkiä yksityinen sektori on se, joka määrää palkkatason.

Eli jos vaikka nyt 1 FIM = 1 EUR, sitten FIM devalvoituu 30 prosenttia. Julkiselle sektorille on tullut 30 prosentin palkkaleikkaus. Yksityisellä puolen vaaditaan varmastakin tuloksen mukaista palkkaa, eli siellä palkkoja korotellaan.

Ei tämä mitään ydinfysiikkaa pitäisi olla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #28

Tämä asia on tietenkin selvä ja yksikertainen vientialan kannalta. Sitä se hetkeksi helpottaisi.

Mutta Suomalaiset köyhtyisivät. Emme elä suljetussa taloudessa. Tänne tuodaan paljon kaikenlaista välttämätöntä.

Teollisuudessa ei ole juuri tuotetta, johon ei käytetä merkittäviä määriä ulkomaisia komponetteja. Aivan kuten nämä vehkeet mitä me asennamme.

Polttonesteet ym. ym...

Julkinen ala on ollut viime aikoina palkkajohtaja. Mihin se muuttuisi. Heillä on suojatut työt ja vahvat liitot. Ajatus, että he jäisivät nykysysteemissä palkoissa jälkeen on satua.

Rinteen mukaan naisten euro on korjattava. Liittyy tähän feministiseen valheeseen. Lyhyellä työajalla on saatava enemmän. Naisten aloilla tässä tarkoitetaan pääasiassa julkista.

Rakenteet ja verotus säilyisivät. Ajaituisimme samaan kuin ennen. Devalvaatio devalvaation jälkeen. Jos tämöinen valuutta edes ulkoisia paineita kestäisi. Keluttaa sitä pitäisi.

Ei rakenteet kuntoon. Kuntarakenne esim... ja julkinensektori sen kokoiseks kun meillä varaa on. Väkivanhenee kuitenkin.

Tosin en usko, että tähän kyetään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #53

Vai köyhtyisivät? Vaihtoehtonahan on tämä "velkaa miljardikaupalla per vuosi" - vajaassa 10 vuodessa valtion velka on tuplattu. Siinäkin suomalaiset köyhtyvät: ne tulevat suomalaiset.

Entä jos lähdetään leikkauksiin ja irtisanomisiin? Eivätkö nämä suomalaiset köyhtyisi samalla?

Ja kyllä, kelluttaa pitää. Koko ajan. Mitä suuremmat palkankorotusvaatimukset, sen enempi valuutta heikkenisi. Sitä kilpailukykyisemmäksi tulisi kotimaassa tuotetut tarvikkeet, ja sitä enemmän tarvitaan tekijöitä. Nykyisillä työttömyysluvuilla on mistä ammentaa.

Tätä kellutuskikkaa kokeiltiin viime laman jälkeen. Se auttoi hämmästyttävällä tavalla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #54

Silloin tehtiin paljon muutakin. Puututtiin hieman rakenteisiin ja pystyttiin veroja alentamaan.

2000luvun hyvinä vuosina taas päästettiin homma luiskahtamaan. No joo. En kannata, enkä osta. tosin tällä menolla siihen päästään myös.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jos maksukyvyttömänä sinulla on velkaa miljoona, olet ongelmissa. Mutta jos velkaa on 300 miljardia, niin pankki on ongelmissa.

Sosiaalinen kriisi jatkuu arviolta ainakin 20 vuotta vielä sen jälkeen, kun tämä talouskriisi saadaan päätökseen. Parhaillaanhan nuoret ovat pääosin pitkäaikaistyöttöminä, työtaidot ruostuvat (jos niitä nyt on päässyt muodostumaan) ja vieraantuminen yhteiskunnasta on kovaa vauhtia tapahtumassa.

Jos sen nyt kuitenkin ymmärtää, ettei tällä strategialla ainakaan ole näitä vuoteen 2054 asti ulottuvia ERVV-lainoja tulossa takaisin.

Minusta euromaiden kannattaisi ehdottomasti tukea Kreikan hallitusta tavoitteissaan saada veronkierto kuriin, ja antamalla edes jonkin verran helpotusta pahiten kärsineelle väestönosalle.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

http://areena.yle.fi/tv/2469367 Dokumenntti tuli kuluvan kuukauden alkupuolella.
http://areena.yle.fi/tv/2449602 Kannattaa katsoa.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Holtiton luoton ottaminen ja holtiton luoton antaminen alkavat asettua samalle viivalle.

Germaanien pahin painajainen on se, että maa joutuu puolustuskannalle julkisen eurooppalaisen mielipiteen edessä.

Yksipuolisen syyllistämisen aika alkaa olla ohi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä, että Antti Brusi muistutti Areenan linkeistä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufakis lupasi äänestäjille suoraan, että maa ei aio enää tehdä yhteistyötä eurokriisin aikana Kreikkaa lainoittaneiden EU-maiden, EKP:n ja IMF:n eli ns. troikan kanssa. Lisäksi Varoufakis sanoi, ettei Kreikka aio hakea tukipaketilleen lisäaikaa.

Nyt nähty on jo melkoinen takinkäännös ja lisää tulee myönnytyksiä koko ajan, joten hihhulit jotka täällä ovat uskoneet henkeen ja vereen miehen erinomaisuuteen saavat nieleksiä omat kirjoituksensa yhdessä hänen lupaustensa kanssa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Enpä tiedä Ari. Sitä kuuluisaa viimeistä lausetta ei ole vielä kirjoitettu. Nyt ollaan painumassa vasta ongelman ytimeen.

Kuminauhaan kiinnitetyillä lainapaketeilla ei Kreikan taloutta nosteta. Investoimalla...en tiedä täytyy miettiä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En ole lainkaan varma asiasta. Marssijärjestys on nyt se, että Kreikka laatii ehdotuksensa Troikalle. Aiemminhan asiat on saneltu toiseen suuntaan.

Tässähän ei ole mitään mieltä, että muutaman euromaan hallitsijoiden halu ohittaa järkiperäisen velkakriisin ratkaisun.

Eikä tämä tähän pääty, jos tuota linjaa toivot. Tämän neljän kuukauden aikana aloitetaan jo Kreikan kolmannen tukipaketin valmistelut.

Se on tappio Suomelle, Euroopalle ja Kreikallekin - tietysti. Suomelle tulee lisää toivottomia luottoja alaskirjattavaksi, Eurooppa riitaantuu entistä enemmän, ja Etelä-Eurooppaan tulee täysin kadotettu sukupolvi.

En vain ymmärrä, mikä vimma tästä Euroopasta on tehdä kehitysmaiden eripurainen liitto. Kertoisitko motiivisi tälle ajattelulle?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sori täytyi käydä töissä välillä. Niin siinä mielessä ytimeen, että ongelmaa aletaan kokonaisuutena funtsia. Olisiko holtiton luotonanto oikea ilmaisu. Niinku meidän omatekoinen kriisimme aikoinaan.

Joo esim. Saksan VVM on ottanut lienee ottanut herneen nenäänsä. Saksalle näyttää kelpaavan vain sellaiset investoinnit, joilla on suora paluuputki oman maan talouteen.

Drakman Kreikka saattaisi kiinnostaa EU:n ulkopuolelta tulevia sijoittajia. Näistä kun saisi viitteitä ehkä euron hitsisauma saattaisi rakoilla myös kansan mielipiteissä....

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"Drakman Kreikka saattaisi kiinnostaa EU:n ulkopuolelta tulevia sijoittajia."

Miksi ihmeessä arvoaan menettävä valuutta kiinnostaisi sijoittajia? Aivan eri asemassa ovat arvonsa pitävät valuutat ja arvoaan nostavat valuutat, kuten Sveitsin frangi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #38

Ei kysymys ole pelkästään valuutasta. vaan siitä mitä Kreikka voi tuottaa ja myydä vientituotteina ulos. Euroon kiinnitettynä investointihalukkuutta ei välttämättä ole.

Jos Kreikkalainen pankki lainaa Saksalaiselta pankilta saatua rahaa Kreikkalaiselle bemarikauppiaalle, joka lainaa sitä edelleen ostajalle vähittäismaksun eriin. Se ei paljon lohduta.

Ennen balkanin kriisiä, jugoissa alettiin tehdä purjeveneitä nykyisen Kroatian turismin tarpeisiin. Sama tehdas valmisti myös alppilajien suksia. Elan oli aika iso tekijä euroopan markkinoilla. Laivateollisuutta. Taisi viikkarikin tilata pari autolauttaa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #38

Väärin. Se, mikä on juuri menettänyt arvonsa, ja minkä vanhat roikkuvat velat on nollattu - niin se on kaikista todennäköisin kohde, joka pystyy maksamaan tulevat velkansa.

Minä tein taaperona ensimmäiset futuurikaupat tyhjillä pulloilla. Osasin aavistaa, että niiden panttihinta nousee, joten en sullonut kokoelmaani juuri ennen hinnanousua, vaan vasta sen jälkeen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

"Väärin. Se, mikä on juuri menettänyt arvonsa, ja minkä vanhat roikkuvat velat on nollattu - niin se on kaikista todennäköisin kohde, joka pystyy maksamaan tulevat velkansa."

Jos maa joutuu pudottamaan valuuttansa arvoa, se merkitsee vain sitä että maasa ei le osattu hoitaa taloutta ja tehdyt mokat pannaan kansalaisten maksettaviksi, meidän kaikkien, palkansaajien, eäkeläisten ja säästäjien maksettavaksi. Meidän tilipussimme ohentuu ja pankkitiliemme ostovoima vähenee. Sitä merkitsee devalvaatio, tai rahan arvon liukuminen alas.

Sellaisen maan hallitus, jonka valuuttaa joudutaan jatkuvsti devalvoimaan, tai sen arvoa liuuttamaan alas, ei suinkaan voi vakuuttaa sioittajia tulevastakaan vakaasta kehityksestä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #47

Jälleen väärin. Ulkopuoliset taloussokit (kuten Neuvostoliiton katoaminen) eivät olleet "huonosti johdettua taloutta" sinällään tämän puolesta.

Aina joku markkinoilla veikkaa väärää hevosta, tarraa putoaviin puukkoihin jne.

---

Kuka yritysjohtaja näki jo vuonna 2011 tulevat Venäjäpakoitteet ja selvitti yleisölle, ettemme lähde investoimaan Venäjälle, koska kolmen vuoden päästä Ukrainan kriisi on niin pitkällä, että tulemme ottamaan persnettoa tulevien pakotteiden vuoksi.

Tässä on se oleellinen ero. Joku sanoi aika päiviä sitten, että Kreikka on klaari. Jokus muu sanoi tätä ennen, ettei se ole, eikä tule olemaankaan näillä eväillä.

Jos olisitte kuunneelleet jälkimmäistä, niin tässä ei olisi näin paljoa uutisoitavaa: Suomi olisi jäänyt tukihärveleistä ulos ja nyt miettisimme, kestääkä Ranskan ja Saksan pankit.

Mutta kun kuuntelimme ensimmäistä niin nyt mietimme, miten kurjistetaan suomalaisten tilannetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #50

"Aina joku markkinoilla veikkaa väärää hevosta, tarraa putoaviin puukkoihin jne."

Tietenkin on mahdollista että joku o sellainen hannu hanhi jolle ei koskaan olosuhteet aiheuta mitään hasteita. Lähtökohtaisesti kuitenkin olosuhteiden muutokset koettelevat samalla tavalla sekä menestyviä että menestymättömiä yritksiä, menestyviä ja menestymättömiä kansantalouksia. Niihin vetoaminen on pelkkä veruke, pelkkä tekosyy, huonolle taloudenpidolle, tai osamattomudelle, taitamattomuudelle tai tuhlailulle.

Suomi on jotenkin kompuroiden selvinnyt olosuhteiden muutoksista ja selviytyy näistä uusistakin, mikäli Suomen hallitus tekee oikeat toimet, ekä sorru populismiin.

Kreikkalaislla populismi on paljo suurempi houkutus kuin Suomele, se on kreikalle paljon pahempi vitsaus. Kreikkalaiset sortuvat jatkuvasti äänestämään vääriä henkilöitä. Tällä kertaa tosin Kreikan pelastaa populismilta EU ja troikka.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #46

Hauska esimerkki! Panttihinta muistaakseni tuplattiin. Kierrätyspainetta kertyi... :D
Kukapa ei olisi ostanut Nokiaa, kun sitä sai 1,76€/osake? Nyt se on 7 ja risat...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #37

Vastaus ei ollut sinulle, Antti.

Sisäkkäin tällä portaalilla tulee 3 viestiä, joista siis 2 on vastauksia. Jos tulee vastaus kolmanteen sisäkkäistettyyn viestiin niin ylhäällä oikealla lukee "vastaus viestiin nro #" tai jotain sellaista.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Päivän aviisista sain lukea että Kreikassa on mahdollista jäädä eläkkeelle 33-37 vuoden työuran jälkeen ja yli 55-vuotiaita eläkeläisiä on paljon enemmän kuin Euroopassa keskimäärin.

Olisiko syytä käydä karhuamassa myös tuolta porukalta korvauksia maan velkaantuneisuudesta ettei tarvi pelkästään niiltä oligarkeilta verta laskea?

Tottakai saavutetuista eduista luopuminen on kovin paljon vaikeampaa kuin niiden vastaanottaminen. Varsinkin jos vaihtoehdoksi tarjotaan saksalaisten nimittämistä natseiksi. Vaan niinhän poliitikassa toimitaan. Luvataan mukavia: saavutettujen etujen säilyttämistä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hienoa, että nyt on jo tällainenkin asia selvinnyt. Toisaalta täällä näkee 80 ikävuoden hujakoilla olevia tekemässä 12 tunnin työpäiviä, että kyllä tuo varmaan jossain määrin tasaantuu.

Velkojathan olivat sitä mieltä, että 300 euron eläkkeisiin ei voitu laittaa laskennallista n. 30 euron lisää per kuukausi (olisivat saaneet tuon ns. 13. eläkkeen jouluksi).

Ehkäpä nämä sitten muistetaan Suomessakin. Ihmeen huonosti on tämän kauden hallituksille maistunut oma rohto. Jahka ensi kaudella päästetään uudet mikrotalouden aivot johtamaan makrotaloutta niin Suomenkin rytinä on jotakuinkin täysin varma asia.

Ja niinpä niin, ei niitä saavutettuja etuja karsita länsimaissa samalla tavalla kuin jossain itäblokin Baltian maissa. Senpä vuoksi tukirahat juoksevat Suomesta taas loppukesästä.

https://www.youtube.com/watch?v=C8xAXJx9WJ8

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Niinhän ne tukirahat juoksevat mutta Suomessa se on pääosin maan sisäistä liikettä. Jotkut Kreikan tukipaketit ovat esim maataloustukiin verrattuna nappikauppaa. Noidenkin rahojen vastaanottajilta voi velkakellosta vinkkaista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #21

Edelleen, kuten videossakin selviää niin vaihtoehtona on vain itsenäisyyden luovuttaminen ja luottaminen siihen, että keskieurooppalaiset osaa laatia meille hyvät lait.

Tai muutoin varautukaamme kelluvaan ja vapaasti vaihdettavaan kansallisen valuuttaan.

Toiseksi, fiskaalialueen sisäiset siirrot eivät ole niin pahoja (keskimäärin) kuin alueen ulkopuolelle lahjoitetut varat. Raha jää kuitenkin suuremmalta osin kiertämään - tässä tapauksessa Suomen - sisällä.

Leikkaukset johtavat siihen, että kun yhden meno on toisen tulo, niin tulotkin putoavat, jos menoja leikataan (jollei sitten leikata viisaasti kaikesta siitä rahasta, mikä valuu rajojen ulkopuolelle).

Se tietää pienempiä verokertymiä, eikä leikkauksista huolimatta velanhoitokyky tee muuta kuin huononee. Semmoista se on se makrotalous.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Voisitko seuraavassa blogikirjoituksessasi analysoida muutama päivä sitten tekemääsi ennustusta, jossa arvioit Kreikan todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi euroeron? Lisäksi lukisin mielelläni näkemyksesi siitä, pitäisikö ero toteuttaa Kreikan kansan vastustuksesta välittämättä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se on loogisin lopputulema, sillä en usko muiden euromaiden - etenkään Saksan - olevan valmis tulonsiirtounioniin.

Vaihtoehdothan ovat joko tulonsiirtounioni ("Euroopan Yhdysvallat") tai euroalueen hajoaminen.

Tämä tulos kertoo vain samaa kuin mitä ollaan nyt vuosikaupalla tehty: siirretty ongelmaa yhä myöhemmäksi.

Tällä ajalla Kreikan hallitus voisi perustella kansalaisille, että olemmeko loppuikämme Saksan velkavankisiirtokunta, vai ryhdymmekö itsenäisiksi.

Siksi odotankin Kreikan parlamentin viestintää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tulonsiirtounioni voisi olla nimeltään "Euroopan yhdistyneet byrokratiat".

Siinä mielessä EU:sta ei koskaan tule lähimainkaan Yhdysvaltain kaltaista: jäykkyys, vitaalisuuden ja uudistuskyvyn puute sekä käsitys kannustamisesta ovat Euroopassa jotenkin ennalta tuomittuja, markkinatalouden vääristyneitä muotoja.

Yksittäinen valtio voi toki piristyä, muuttua ketterästi, tehdä nopeitakin muutoksia ja saada driveä päälle (esim. Viro). Mustutettakoon kuitenkin Viron jäsenyyden n. 800 milj.euron nettosaannista (2012) eli n. 5% maan BKT:sta.
Suomellekin 10 mrd€/v nettosaamisia jäsenosuudessa voisi tehdä gutaa, mutta maksajia puuttuu...

Käyttäjän amgs kuva

Uusi demokratia -puolueen puheenjohtajan Antonis Samarasin riemu alkoi. Näin Espanjan televiosuutisiossa. Opposito syyttää jo hallitusta taipumisesta ja troikan kanssa sopimisesta. Erikoinnen tilanne, joka voi johtaa hallituksen kannatuksen alamäkeen. Odotetaan, kuten sanot.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Espanjalla on omat syynsä olla kauhuissaan, ja siksi kaikki keinot lannistaa Podemosin kannattajia varmasti käytetään.

Eurooppaahan tässä ei olekaan tarkoitus pelastaa, vaan kuten Galbraith totesi: eliitin pysytellä vallan kahvassa.

Käyttäjän amgs kuva

Henri, viime päivinä Podemos on vähän kärsinyt yhden perustajajäsen korruptioepäilyjen takia. Varmasti tiedät Monederon tapauksesta. Tänään luin, että luottamus Podemoksee on laskussa. Sen sijaan "Ciudadanos" Kansalaiset siis, joka sekin on uusi puolue, on nouseva voima. Ciudadanoksen kannatus on noin 10%.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #29

PP:n ja sosialistien lukemia tässä tulee katseltua. Vaikuttaa siltä, etteivät välttämättä saa syksyllä edes koalitiohallitusta kasaan. Tai sitten tulee samanlainen "viuhka" kuin Suomeen 2011. Ja nyt tiedämme, miten toimintakykyinen sellainen hallitus on.

Ja päälle sitten vielä Katalonian ennenaikaiset vaalit omalla teemallaan.

Mietimpähän vain, millainen Suomen puoluekenttä on neljän seuraavan vuoden jälkeen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos Kreikka ajettaisiin ulos eurosta, niin Kreikan etu olisi että se tapahtuisi yllättäen, kuten devalvaatiot ennenvanhaan Suomessa. Valmstelut pitäisi suorittaa salakähmäisesti, valtionvarainministerin ja pääministerin vakuutellessa ja mennessä valtion puolesta ja henkikohtaisesti takuuseen siitä ettei mitään radikalia valuuttaplitiikassa tapahtuisi.

Tämä tällainen salailu on kuitenkin nyt mahdotonta. Vaikka Kreikan nykyhalitus onkin vakuutellut että eurossa pysytään, niin Kreikan rahamiehet ovat varmasti päätelleet muuta ja siirtäneet jo rahansa turvallisempaan mahan ja ehkäpä turvallisempaan valuuttaan, arvoaan pudottavassa eurossahan ei kukaan järkevä rahamies tänä päivänä omaisuuttaan lepuuta.

Veikkaan että Kreikka kuitenkn luopuu eurosta jossain vaiheessa, silloin kun se näyttää kaikkein epätodennäköisimmältä ja asia on jo valmisteltu Euromaiden ja EKP:n kanssa. Nyt käydyt neuvottelut, muka Kreikan lanojen jatkoajoista, ovat vain savuverho näille euroero neuvotteluille.

----
Käytännössä lienee jo sovittu miten luottamus Kreikan eurossa säilymiseen ensin savutetaan, jotta saataisiin rahat ensin kotiin Kreikkaan ja miten siinä vaiheessa Kreikka irrotetaan eurokytkennästä. Drakmoja painetaan jo varmasti salaa jossakin.

Se päivä tulee ja se päivä on Kreikalle ja Kreikkalaisille suuri surun päivä, mutta muille euromaille se on helpotus.

Velkajärjestelyt jatkuvat samanlaisina kuin ennenkin. Kreikka maksaa lainansa euroissa, mutta palkkansa Kreikkalaiset saavat drakmoissa ja se merkitsee kreikkalaisten tulojen romahdusta, mutta vastaavasti uutta alkua kreikkalaiselle yritystominnalle.

Euroopan rahajärjestelmää, euroa, ei Kreikan eroaminen siitä enää tässä vaiheessa hetkauta, se on vain helpotus.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Euromaat saavat kyllä maksaa pääosin itse Kreikan velat, oli Kreikka euromaa taikka ei. Sen siitä saa, kun menee takamaan maksukyvyttömän luottoja.

Joskus ennen vanhaan brittiläinen imperiumi lähetti laivastonsa peräämään velkoja, mutta en jaksa oikein uskoa, että Kreikan kohdalla toimitaan samoin. Nato-mailla on tällä hetkellä muutakin murehdittavaa kuin aloittaa jäsenmaittensa kesken sotatoimet.

Olen samaa mieltä siitä, että se tulee olemaan entisille euromaille suuri helpotus, kun joku lähtee ensin. Siitähän tässä kaikki kiikastaa, kun tälle ekalle lähtijälle leimataan syntipukin leima. Siitä huolimatta, että se tekee palveluksen kaikille tuleville entisille euromaille.

Katsotaan, miten edetään. Olen suorastaan ihmeissäni siitä tarmosta, millä euron kuolinkamppailua vain viivytellään. Nyt on saatu ajoiksi jo yli 120 miljoonaa köyhää tai köyhyysriskissä olevaa eurooppalaista. Seuraavaksi sosiaalinen kriisi romuttaa yhteiskuntarakenteet. Anarkisteista ja rikollisista on tulossa 50 prosentin potti (nuorisotyöttömät).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Joskus ennen vanhaan brittiläinen imperiumi lähetti laivastonsa peräämään velkoja, mutta en jaksa oikein uskoa, että Kreikan kohdalla toimitaan samoin."

Jos kyseessä olisi ollut Putin, velan perijänä, Putin olisi varmaan pannut moottoripyöräjenginsä asialle. :)

Olen kyllä samaa mieltä siinä ettei EU:n tarvitse laittaa laivastoa asialle. EU:lla on hyvin paljon keinoja saada Kreikka maksamaan. Kreikka on taloudellisesti riippuvainen muusta Euroopasta, mutta muu Eurooppa ei ole riippuvainen Kreikasta.

Tämän vasemmistopopulistipuolueen mahtailut ja kukkoilut ovat olleet turhia ennen vaaleja ja niiden jälkeen, muuten paitsi että ovat saaneet niiden avulla kansalta pääsylipun keräämän korruptiorahaa edellisten hallitusten tapaan.

Mitä Britanian omiin velkoihin ja niiden maksamiseen tulee, niin olen kuullut että Britannia on juuri saanut maksuun ensimmäisen maailmansodan aikana ottamansa velat.

Kyllä Kreikkakin samantapaisessa aikataulussa omista veloistaan selviää, kunhan troikka vain pitää ohjakset tiukalla, etteivät taas pääse tuhlailemaan liikaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vai sellaiset fantasiat sinulla? En jankkaa turhan päiten.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" EU:lla on hyvin paljon keinoja saada Kreikka maksamaan. Kreikka on taloudellisesti riippuvainen muusta Euroopasta, mutta muu Eurooppa ei ole riippuvainen Kreikasta. "

Ovatko nuo tietämäsi keinot EU-sopimusten mukaisia? On nimittäin silmiä avaavaa havaita kuinka tiukasti EU:ssa osataan pitää tehdyistä sopimuksista kiinni nyt kun Kreikka yrittää neuvotella tukisopimuksensa uudistamisesta.

Mikä on sinun mielipiteesi, ovatko vaivalla väännetyt kriisihimmelit oikeasti luotu pelastus- vai kiristystarkoituksiin. Tähän mennessä EU:n toiminnasta on jäänyt hyvin vahvasti tuo jälkimmäinen vaikutelma.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mikä on sinun mielipiteesi, ovatko vaivalla väännetyt kriisihimmelit oikeasti luotu pelastus- vai kiristystarkoituksiin. Tähän mennessä EU:n toiminnasta on jäänyt hyvin vahvasti tuo jälkimmäinen vaikutelma."

Minun mielipiteeni on se että kreikkalaiset ovat jostain syystä aina valinneet roistoja hallitsemaan itseään. Nämä viimeksi valtaan nousseet populistit ovat vain jatkoa tälle kehitykselle, eivät siis ole sen parempia kuin entisetkään hallitsijat, jotka nekin ovat olleet aina roistoja.

Sitä en tiedä ovatko kreikkalaiset erityisen alttiita valitsemaan roistoja vai ovatko roistot erityisen hanakoita juuri Kreikassa pääsemään valtaan politiikan kautta.

Joka tapauksessa syypäitä Kreikan tilaan ovat politikot, eivät Euroopan muut maat eivätkä niiden äänestäjät, siis me.

Kreikkalaisia äänestäjiä ei voitane tilanteesta syyttää, heitä voitaneen kai pitää lähinnä syyntakeettomina, harhaan johdettavissa olevina ja harhaan johdettuina.

----------

Kun eurohimmeleistä Kreikan ja muiden kriisimaiden pelastamiseksi on sovittu, Euroopan muut maat tuskin ovat ajatelleet kreikkalaisia, portugalilaisia,irlantilaisia tai muiden kriisimaiden asukkaita. Himmelit on laadittu kokonaistilanteen pelastamiseksi ja kriisin leviämisen estämiseksi.

Kun himmeleistä on sovittu kaikki osapuolet ovat kuitenkin sitoutuneet niihin, eikä niistä mielestäni voi yksipuolisesti mikään maa irtisanoutua, ei myöskään Kreikka. Sen takia pidän Syrizan vaalilupauksia edesvastuuttomana populismina ja kreikkalaisten huijaamisena.

Toki olen sitä mieltä että kreikkalaisten taakkaa voidaan keventää ja pitäisikin keventää, mutta siitä eivät tässä tilanteessa päätä kreikkalaiset yksin, ei edes kansanäänestyksessä, vaan asiassa pitää ottaa huomioon muut Euroopan maat ja niiden äänestäjät, siis myös meidät suomalaiset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #42

Tässäkö kerrot suoraan, että kreikkalaisten geeniperimässä ihannoidaan roistoja ja rikollisia?

Ja ei, kreikkalaisten syyntakeettomuus on ihan sama kuin vaikkapa suomalaisten syyntakeettomuus. Jos vähän möreällä äänellä sanoo ottavansa niskalenkin markkinavoimista niin se on puhdasta populismia. Mutta kansa ei tiedä olevansa itse markkinavoimat. Politiikko lupaa ottaa heistä itsestään niskalenkin. Ja niinhän nyt on käynytkin.

Teitä kaikkia on puijattu vain siksi, että näiden eurokraattien ensisijainen tavoite on saada teidät maksamaan heidän yhä hulppeampien virkojen palkkoja. Euroopan toipuminen on kokonaan sivussa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #44

"Ja ei, kreikkalaisten syyntakeettomuus on ihan sama kuin vaikkapa suomalaisten syyntakeettomuus. "

Tässä asiassa en väitä vastaan. Suomalaisetkin äänesäjät ovat syyntakeettomia ja suomalaisetkin poitikot ovat roistoja jotka käyttävät hyväkseen syyntakeettomia äänestäjiään. Varsinkin populistit ovat roistoja, mitä populistisempi, sen roistompi.

Jostain syystä, en tiedä miksi, suomalaiset politikot eivät kitenkaan ole yhtä pahoja roistoja kuin kreikkalaiset politikot ovat olleet ja ovat, varsinkin populistipolitikot.

Mutta ovathan suomalaisetkin politikot saaneet aikaan sadan miljardin velat suomalaisten maksettaviksi. On siinä syntitaakkaa jo ihan tarpeeksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #48

Niinpä. Niskalenkti markkinavoimista ja sen sellaista populismia. Niillä eväin on menty ja miinusta tullut ruutuun.

Niin, ja hitosti lisää velkaa. Suomi pääsi maailmanlistalla jo 11. nopeiten velkaantuneiden maiden listalle.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #42

" Toki olen sitä mieltä että kreikkalaisten taakkaa voidaan keventää ja pitäisikin keventää, mutta siitä eivät tässä tilanteessa päätä kreikkalaiset yksin, ei edes kansanäänestyksessä, vaan asiassa pitää ottaa huomioon muut Euroopan maat ja niiden äänestäjät, siis myös meidät suomalaiset. "

Ihan järkevältähän tuo kuulostaa, että katsotaan asiaa auttajien näkökulmasta ja huomioidaan heidän intressinsä suhteessa autettavaan. En siitä huolimatta pidä ajatuksesta, sillä samat kiristys- ja kuristussäännöt koskevat samalla meitä itseäkin. Miksikähän eurooppalaisten pitäisi tukea tuon tyyppistä solidaarisuustoimintaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset