Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kreikka valmistautuu velkojen laiminlyönteihin

– Olemme tulleet tien päähän. Jos eurooppalaiset eivät vapauta tukipakettirahoja, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, toteaa Kreikan hallituksen virkamies arvostetulle talouslehti Financial Timesille koskien Kreikan velkojen laiminlyöntiä.

Kreikka siis varautuu siihen, että Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n saatavat jäävät hoitamatta touko- ja kesäkuussa. Hoitamattomien luottojen erä nousisi noin 2,5 miljardiin euroon.

Se saattaa tuntua pieneltä määrältä; joltain sellaiselta, jonka IMF nyt kaatumatta pystyy nielemään. Kyseessä on kuitenkin tukipakettisopimuksen mukaan sellainen liike, joka johtaa siihen, että Kreikka "defaulttaa" samalla myös muut tukipakettierät. Ne, jotka useimmat eduskuntapuolueemme ovat käyneet hartaudella siunaamassa nyt päättyvän eduskuntakauden aikana, mutta myös tätä kautta edeltävänä kautena.

 

Seuraamuksia

Koska on mahdotonta sanoa sitä, taipuvatko muut euromaat Kreikan tavotteisiin saada 2. tukipaketin viimeinen maksuerä (n. 7,2 miljardia euroa), ei voida varmuudella sanoa koituvia seurauksia.

Oletetaan kuitenkin niin, että rahoja ei heru – ja että Kreikka todellakin jättää IMF:n velat pystyyn.

Euroopan keskuspankki EKP on toistuvasti ilmoittanut, että kreikkalaispankit voivat käyttää 1,5 prosenttiyksikköä tavanomaista rahoitusta kalliimpaa ELA-hätärahoitusta. ELA tulee sanoista Emergency Liquidity Assistance.

EKP on sulkenut kreikkalaispankit pois normaalista rahoitusmallista, koska EKP arvelee kreikkalaispankkien käyttävän rahat Kreikan valtiolainoihin. Tämä on EKP:n mukaan kiellettyä, koska se on suoraan jäsenvaltion rahoittamista.

ELA-rahoituksen kulmakivi on, että kreikkalaispankit todetaan maksukykyisiksi. Tällä omaperäisellä maksukyvyn tulkinnalla on haluttu varmistaa, ettei Kreikka nyt joutuisi eroamaan eurosta. Se olisi tapahtuma, joka todennäköisesti syöksisi koko yhteisvaluutan hautaan.

Oikeampi tarkastelu kertoisi, ettei sen puoleen Kreikka kuin pääsoin sen pankitkaan ovat olleet maksukykyisiä noin viiteen vuoteen. Maksukykyisyys pitikin "keksiä", jotta tukipaketit voitiin hyväksyttää ranskalaisille, saksalaisille ja brittiläisille pankeille.

ELA-rahoitus olisi siis tässä kohdin poikkaistava. Se tietäisi 99,999 prosentin varmuudella Kreikan irtautumista eurosta. Tämä puolestaan lisäisi markkinapaniikkia siten, että muiden maiden rahoittajat alkaisivat hermoilla sitä, kuka seuraavaksi lähtee. Alkaisi yhteisvaluutan täydellinen mureneminen.

Tästä syystä on oletettavampaa, että euromaat jatkavat teeskentelyä Kreikan asioiden olevan mallillaan ja paremmin kuin hyvin. Siksi toisen tukipaketin viimeinen maksuerä mitä ilmeisimmin myönnetään, vaikka sitten pitkin hampain.

 

EKP:n omalaatuiset tulkinnat

Huomioin tässä vielä erikseen EKP:n säännön siitä, ettei jäsenmaita saisi rahoittaa. Sääntö on nuijittu Lissabonin sopimukseen.

EKP:ta ei lainkaan haitannut se, että se tunki noin tuhat miljardia euroa LTRO-rahoituksena pankeille pitkin Etelä-Eurooppaa. Pankit ostivat tällä rahalla maittensa valtiolainoja. Kuvio olisi sama kuin EKP:n normaalissa rahoitusmallissa. Toinen käy, toinen ei käy. Kreikkaa siis syrjitään aivan tarkoituksella. Kyseessä on EKP:n kiristäminen. Toiset ovat vaan euroalueellakin tasa-arvoisempia kuin toiset.

EKP ei tietenkään tyytynyt vain tähän LTRO:n malliin. Se alkoi itsekin ostella maaliskuussa jäsenmaittensa valtiolainoja. Tälläkin kertaa ostojen säännöt rukattiin niin, ettei Kreikan valtiolainat niihin kelpaisi. Syrjintää ja kiristämistä.

Tällöin en voi tehdä muuta kuin kyseenalaistaa koko EKP:n "riippumattomuuden" ja "itsenäisyyden". EKP näyttäytyy eriarvoistavalla toiminnallaan minusta selkeän kiistattomasti poliittiselta keskuspankilta.

Euroaluetta ei erota enää vanhasta kunnon politbyrosta juuri mikään. Se on hemmetin iso sääli.


Korjattu 15.4.2015 9:50: kirjoitusvirheitä ja palautettu suomen kielen sanajärjestystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

36Suosittele

36 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olen sisäistänyt Eurooppa-neuvoston käsittelyssä olevaa analyyttistä muistiota (olen "ihastunut" tuohon muistioon ;))siten että jälleen otetaan askelia lähemmäs tiiviiseen liittovaltioon juurikin johtuen eurokriisistä. Tästä muistiossa on mm. mainintana;

"Euro on siten luonut kyseisten 19 jäsenvaltion välille kohtalonyhteyden, joka edellyttää paitsi solidaarisuutta kriisin hetkellä myös sitä, että kaikki noudattavat yhteisesti sovittuja sääntöjä.

Muistion kohdassa 5 on esitetty enemmän suunnitelmia yhteisvastuun ja solidaarisuuden lisäämiseksi.

Joten pahasti näyttää siltä että Kreikan velkataakka tulee yhteisvastuullisesti maksettavaksi myös meidän veronmaksajillemme. Se kuitenkin toteutuu jollain tavalla (euromaat lisäävät lainanantoa vastuillaan tai Kreikka ilmoittaa maksukyvyttömyytensä ja eroaa eurosta), sillä Kreikka ei maksamiseen yksin kykene, nyt eikä myöhemmin. Tuon olisi pitänyt olla päivän selvää jo vuonna 2010. Vapaaehtoisesti ei tietenkään Kreikka eroa ennenkuin se varmistuu lainahanojen olevan kiinni euromailta/EKP:ltä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saatat pitää seuraavasta taltioinnista. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis toteaa tässä n. 8 minuutin kohdalla (en ihan tarkkaa muista), että eurooppalaisten syvä tavoite onkin liittovaltio, riskien ja tulojen tasaaminen.

Vieressä taloustieteiden Nobelin voittanut Joseph Stiglitz nyökkäilee Varoufakisin teeseille. :)

https://www.youtube.com/watch?v=OY3Qxm6BoUI

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juuri tuosta liittovaltion kehittymisestä olen kirjoittanut jo useamman kerran. Minusta se on näyttänyt ihan itsestään selvyydeltä, vaikkakin esimerkiksi meppi Anneli Jäätteenmäki (keskusta) kieltää ettei ALDEn pyrkimyksenä ole alunpitäen ollut juurikin liittovaltion muodostaminen.

Stubb on muistaakseni tuon sanonut omassa blogissaan joskus vuoden 1999-2000 tienoilla selväsanaisesti. Kokoomushan on hallituksessa nimenomaan ajanut liittovaltiopolitiikkaa kertomatta sitä kansalaisille. Ei kyllä muutkaan hallituspuolueet ole tuota kertoneet. Eivätkö sitten ole huomanneet koska toteutus on tapahtunut pienin askelin ja nyt se näyttää olevan viimeistä niittiä vaille valmis toteutettavaksi. Eikä vieläkään meillä puolueet, medioista puhumattakaan, ole kertoneet missä mennään.

Kuuntelen tuon videon myöhemmin. Kiitos siitä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

En kuitenkaan lähtisi kaivamaan vuosituhannen vaihteen lausuntoja, sillä ajan kuluessa voi maailmankuva tarkentua. Esimerkiksi meikästä on kasvanut umpivassarista täyspäinen markkinatalousfani, jopa pieniin sijoituksiin asti. :D

Näitä on sopivasti annosteltuna hyvä kaivaa (kuten tein mm. MacDougall -raportin kanssa) ihan vain peilatakseen nykyhetkeen ja aivan lähimenneisyyteen, että näinkö tässä todellakin käy.

Näin on käymässä.

Se on minusta äärimmäisen valitettavaa, että naamioidutaan liittovaltiovastaiseksi, koska se on kansalaisten näkemys. Sitten "salaa" puunataan täydellä tohinalla tätä lupausta vastaan.

Kunnioitan niitä, jotka myöntävät liittovaltion olevan päämääränä. He ovat sentään rehellisiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Vai tunnustat olleesi aiemmin umpivassari. ;) Tiedätkös että minä en ole itse koskaan määritellyt poliittista suuntautumistani yhteenkään puolueeseen. Itse asiassa en ole tullut edes ajatelleeksi, koska olen ollut ns. epäpoliittinen. Vasta nyt hieman myöhemmällä iällä olen kiinteämmin alkanut edes seuraamaan politiikkaa ja mitä missäkin puolueen parissa oikein tapahtuu ja mitä mieltä itse olen.

Sinulle tuo herännäisyys näyttää tapahtuneen hieman toisella tapaa kun olet ainakin hiukkasen muuttanut politiikan suuntaa. Taitaa olla kohdallasi iän tuomaa viisautta. ;)

Olen samaa mieltä että tuo liittovaltion suuntaaminen on kerrottava avoimesti. Mutta se onkin vaikeaa, sillä on vähän kuin euroon menon kanssa että parempi mennä keittiön kautta. Liika puhuminen vain haittaa "intoilijoita" ja heidän päämääräänsä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#5/HM: ”...eurooppalaisten syvä tavoite onkin liittovaltio, riskien ja tulojen tasaaminen.”

Lankeaako kaikkien liittovaltion jäsenien osalle yhteinen turvallisuus (Nato-jäsenyys / vast.)!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

En osaa vastata tähän. Todennäköisesti liittovaltio tarvitsee omat puolustusjoukkonsa, mutta tällaisen Nato ei oikein sovellu sellaisenaan, koska siinä on mukana ulkopuolisiakin valtioita. Liittovaltio voisi kuitenkin olla Naton jäsenmaa, mutta se tarvitsisi silti omat joukkonsa.

Pekka Iiskonmaki

Letkut irti. Eihän tästä tule mitään. Ei EU voi tanssia zorbasia Kreikan tahtiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei ko. tanssimisessa ole mitään vikaa. Ihan kivaahan se on.

Ymmärsin kyllä viestisi sisällön, kunhan hieman ilkikurisesti piikittelin. Suo anteeksi.

Jotkut olivat tosiaan valmiita siihen, ettei näitä tappioletkuja olisi koskaan valjastettukaan suomalaisiin verovelvollisiin.

Koittakaa kaikki muistaa se ensi sunnuntaina äänestyskopissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EK-vaaleihin olisi tullut hieman lisää vauhtia, jos ne olisivat kesällä, jolloin pääsisimme nauttimaan näistä EMU:n siunauksista täysin siemauksin.
Onneksi ennakkoäänien kasvu Suomessa lupaa hyvää.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Viitaten otsikkoon Kreikka on valmistautunut velkojen laiminlyöntiin ja myöskin toteutuksiin jo useamman vuosisadan ajan. Mutta kyllä se siitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Viitaten otsikkoon Kreikka on valmistautunut velkojen laiminlyöntiin ja myöskin toteutuksiin jo useamman vuosisadan ajan."

Sillä erolla ettei Suomi ole aiemmin ottanut suoria tai epäsuoria vastuita Kreikan veloista. Olisi pitänyt ajatella ensiksi, järkeviä neuvoja kun jaettiin avoimesti ennen tukipaketteja.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ikävää, että toit tämän vasta nyt esille, etkä jo silloin kuin ensimmäistä erää Kreikan velkasiirrossa suomalaistenkin niskaan vasta suunniteltiin.

Tuo tieto olisi voinut auttaa kansanedustajiamme valitsemaan viisaammin paketeista äänestettäessä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onneksi meillä on turvana ne SDP:n Urpilaisen vakuudet ( takuutukset ). ;)

Tero Leppä

"Onneksi meillä on turvana ne SDP:n Urpilaisen vakuudet ( takuutukset ). ;)"

Tuohon ei ole muuta lisättävää kuin että hei me tienataan tällä! :D

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ensin Kreikka valmistautuu olemaan maksamatta velkojaan ellei saa lisää velkaa.
Sitten kun lisävelkaa ei tule, onkin aika valmistautua olemaan maksamatta eläkkeitä ja palkkoja.

Ja sen jälkeen onkin hallituksen hyvä ruveta pakolaishallitukseksi.
Sitä oman päätäntävallan erinomaisuutta, kaikilleparemmuutta ja kansanvaltaisuutta voi vain ihailla!

Kyllä kansa tietää ja niin eteenpäin, vaan jos tuolla tiesivät että Syrizaa äänestäessään velat muuttuu saataviksi, olivat kyllä pihalla kuin lumiukko. Nyt sitten peiliin katsomisen paikka. Arjessa maksetaan vaaliuurnan valinnoista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Syrizan vetämälle hallitukselle suosittelisin kansanäänestyksen järjestämistä.

1) Hyväksyttekö alati jatkuvan vyönkiristelyn voidaksemme jatkaa euromaana?
2) Putsaammeko velkapöydän ja aloitamme omalla kilpailukykyisemmällä valuutalla niin, että paremmat kasvunäkymät alkavat parin vuoden päästä?

Kun vanhat velat nollaantuvat, niin silloinhan Kreikka on maksukykyisimmillään, eli uusien rahoittajien riski on kaikista pienin. Nyt kukaan ei uskalla Kreikkaa rahoittaakaan, koska pöydällä on yli 300 miljardia euroa velkoja, joista yli 200 miljardia on senioriasemassa.

Mikäli vaihtoehto #1 saa suuremman kannatuksen niin hallituksella on selkeä mandaatti toteuttaa lisää palkkaleikkauksia. Nythän tilanne on se, että voimme vain arvailla syrizan saaneen mandaatin kansalta vastustaa näitä eurojäärien visioimia deflationaarisia linjauksia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

siihen voisi lisätä vielä 3. kohdan, joka sitten paljastaisi koko huijauksen laajuuden:

3) Haluatteko, että nk. S/A omistusmalli kielletään ja yritysten omistus määrätään lakisääteisesti julkiseksi? (Pankkien saamaa tukea nimittäin eivät lopulta saa pankit, vaan pankkien omistajat.)

Tämä olisi ongelman avain. Sen läpimenomahdollisuudesta kertoo hyvin EUn perustamissopimuksessa oleva sitoumus jäsenmaien yhteiskuntajärjestysten yhenmukaistamisesta. S/A -käytäntö on voimassa "suurissa" EU-maissa, julkinen omistus vain Pohjoismaissa. Kumman mukaan mahdetaan olla yhdenmukaistamassa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei hätää.

2/2012 valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ( sd.) allekirjoitti Brysselissä käteen saamansa kirjeen, jonka salamavalojen säihkeessä hänelle ojensi kreikkalainen kollega Evangelos Venizelos.

Tällä allekirjoituksella valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ( sd.) varmisti vakuudet, joilla kuitataan Kreikan toisesta tukipaketista Suomelle mahdollisesti tulevat tappiot.

P.S. Kiitoksena tästä teostaan kansanedustaja Jutta Urpilainen ( sd.) valittaneen uudelleen eduskuntaan ensi sunnuntaina.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Joo. Luin eilen jostakin uutisesta, että isot irtoripset haittaavat näkökenttää ja ajattelin, josko Jutalle on käynyt samoin allekirjoittaessaan paperin?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onneksi talouskomissaari Olli Rehn totesi jo kauan sitten, että Kreikkaa auttaneet eivät saa tappioita eli "joudu turmiolle". :D
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178767-...
Erityisesti Rehn alleviivasi huhtikuussa v. 2010:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/04/1...

Silti jotkut populistit kehtasivatjo pari viikkoa myöhemmin (2.5.2010) väittää, ettei Kreikka kykene velkojaan maksamaan: "Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa lainoja takaisin, vaan ne ajan oloon annetaan anteeksi!"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ehkäpä Rehn tulee valituksi sunnuntaina uuteen eduskuntaan sillä kansan raudanlujalla tahtotilalla, ettei Kreikan auttajat joudu turmiolle.

Ensin pitäisi vain löytää jostain ne Kreikan auttajat. Tukipaketeista ei Kreikkaan jäänyt kuin murusia. Velkakuorma kasvoi enemmän kuin alle 10 prosentin osuus 240 miljardin euron tuesta osui itse Kreikkaan.

Juha Hämäläinen

Kuka maksoi Kreikan ulos IMF-kiikusta ?

"OMITUINEN SATTUMA ? :

Kummallista kyllä, mutta persaukinen Kreikan valtio myi 08.04.2015 lyhyitä valtion velkakirjoja (T-bills) 1,1 miljardin edestä ja sai rahaa maksaa IMF-lainan 450 miljoonaa!

Kuka perskele nämä velat osti ?

Tietysti persaukiset kreikkalaispankit! Samat konkurssipankit, jotka takasivat Urpilaisen kuuluisat „Takuutukset“ ja tämän taikatempun pankit saivat aikaan ELA-rahalla, joka on suoraa tukea EKP-haarakonttorista „Bank of Greece“!

Se, että EKP-johtaja kuukausi sitten kielsi tämänlaisen toiminnan ei haittaa „Euro-palokuntaa“ ja „Bank of Greece“ EKP-haarakonttorina olisi pitänyt itseasiassa kieltää yksityisiä pankkeja ostamasta Kreikan valtionlainoja!"

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/04/14/kuka...

Voi Jii, että on kiva kuse**aa itseään ?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

8.4. myytyjen velkatositteiden kuponkikorkojen keskiarvoksi tuli 2,97 prosenttia. IMF:n luotoilla on 3,6 prosentin korko, joten tuo hieman helpotti - olettaen, että Kreikka pystyy hoitamaan velkansa myös kreikkalaispankeille.

Juha Hämäläinen

Säännöist viis, kunhan saa halvalla ja joku toinen maksaa ?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #37

Toimi oli hieman samansuuntainen, kun henkilöasiakas saa neuvoteltua toisesta pankista pienempikorkoisen asuntolainen ja vaihtaa siihen. Yksi pankki myy asuntolainan toiselle pankille - ja laina-asiakkaalle tulee pienemmät korkomenot.

Kuviossa toki perusoletuksena on, että laina-asiakas suoriutuu velvotteistaan. Tässä kohtaa Kreikka on lievästi sanottuna kysymysmerkki.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #38

Suoraa keskuspankkirahoitusta, joka on kiellettyä!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #44

Näin kyllä ELA-rahoituksen osalta. Mutta samalla lailla olisi pitänyt kieltää LTRO ja nyt EKP:n valtiolainaostot.

Avauksessa pureuduin juuri tähän, että selektiivisesti keskuspankkien rahoitus on ok, mutta ei jos tulee "epämiellyttävä vaalitulos".

Silloin jäljet johtavat poliittiseen keskuspankkiin. Se ei ole hyvä asia.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Historian havinaa.
Tässä perussuomalaisten arvio Kreikan vakuuksista muutaman vuoden takaa: http://timosoini.fi/2012/02/kova-totuus-suomen-kre...

Voidaan arvioida, pitääkö nuo laskelmat vielä paikkansa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vielä hieman aiemmin allekirjoittanut kertoi vuoden 2011 puolella, ettei vakuuksia tulla saamaan panttaamattomuuslausekkeen vuoksi. Tokkopa Urpilainen tuolloin vakuuksia luvatessaan oli koskaan kuullutkaan moisesta lausekkeesta, ja sen vaikutuksista.

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81465-i...

Käyttäjän mlatvala kuva
Mikael Latvala

Riippumaton EKP, sanojen välinen ristiriita.

Aidosti riippumaton organisaatio ei keskustelu, neuvottelu tai sosialisoi toisen organisaation kanssa, josta sen pitäisi olla riippumaton. Varsinkaan sellaisen organisaation kanssa, jonka nimittää jäsenet tähän riippumattomaan organisaatioon (vrt. oikeusjärjestelmä).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En tiedä kuinka eksaktia määritelmää tässä keskuspankkiosuudessa tulisi käyttää. Idea on kuitenkin se, että keskuspankkeja mitataan akselilla "poliittisesti ohjailtu" - "itsenäinen, riippumaton".

Käyttäjän mlatvala kuva
Mikael Latvala

EU:n sivuilla näin:

"Euroopan keskuspankki on täysin riippumaton elin. EKP, eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit ja niiden päätöksentekoelinten jäsenet eivät voi pyytää eivätkä ottaa vastaan ohjeita miltään muulta taholta. Kaikkien EU:n jäsenmaiden ja toimielinten on kunnioitettava tätä periaatetta."

Onhan se aika tragikoomista, että meidän maallikkojen pitää itse määritellä, kuinka kauas alkuperäisestä positioista EKP saa siirtyä, ennen kuin sen valtuudet laitetaan uudelleenharkintaan. Tämähän kuuluisi EKP:n valvojien eli poliittisesti valittujen päättäjien tehtävään.

Mutta sitä saa mitä tilaa, eli joukon päättäjiä, jotka laistavat kaikki ikävät kysymykset.

Hellurei, täältä tullaan liittovaltio.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #34

Ehkäpä päättäjät ovat katsoneet EKP:n osalta, että tarkoitus pyhittää keinot. Päämäärähän on saada Kreikka antautumaan ehdoitta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Eikös tuo tosiasia, että toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, ole ollut EUssa tosiasia jo ihan sen perustamisesta alkaen - ja että Saksa on tasa-arvoisempi kuin muut yhteensä?

Vai onko joku ihan vakavissaan luullut jotain muuta siellä "kovassa ytimessä"?

ulf fallenius

Mieluimmin sanoisin että toiset osaa hoitaa etunsa Eu,ssa ja toiset ei.Suomi ehdottomasti hölmöin asiansa hoitava Eu:ssa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Euroopassakin on näitä, jotka ovat huolissaan Kreikan euroeron seurauksista. Huomatkaa, että kyseessä on keskuspankkiiri - ei vaalikansan rauhoitteluun valjastettu politiikko.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/04/14/ke...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Miksi muistelen kuulleeni jotakin Kreikan kultavarannoista? Kun Kreikka-hässäkkä jokunen vuosi sitten alkoi, Bjarne Kallis blogissaan otti esiin Kreikan kultavarannot. Oliko jollakin taholla painava syy vaientaa juttu tämmöisistä kultavarannoista vai menikö antiikintarustojen puolelle kaikki kultaan liittyvä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset