Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Pelätty D-sana palasi otsikoihin: δημοψήφισμα

Kreikan kielen taitoni ei varmastikaan ole sitä, mitä sen pitäisi olla – olosuhteet huomioiden. Yökerho tai rantatuoli ovat minulle täysin tuntemattomia sanoja. Sen sijaan esimerkiksi velka on tuttu sana, samoin Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n lyhenne kreikaksi.

Nyt tuli opittua taas uusi sana, jota arvatenkin kaikki turistit tarvitsevat jokapäiväisessä lomailussaan. Sana on δημοψήφισμα eli kansanäänestys. Tätä sanaa kavahdettiin muutama vuosi sitten niin paljon, että Kreikan pääministeri vaihdettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelin toimesta.

Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras esiintyi eilen illalla yksityisen Star -tv-kanavan ajankohtaisohjelmassa. Tsipras sanoi, että ennenaikaisia vaaleja ei ole luvassa. Sen sijaan ääniuurnille mennään, jos Kreikan lainaohjelmasta ei päästä sopuun. Silloin on δημοψήφισμα siitä, hyväksyvätkö kreikkalaiset leikkauksia vai ei.

Yritin asiaa tiedustella iltauutisten aikaan kahvilaväeltä. Lähes kaikki sanoivat, että tämä on ongelmallista – ja että sitä tarvitsee miettiä. He sanovat, ettei leikkaukset ole tuoneet parempaa huomista. Samalla he pelkäävät, että jos δημοψήφισμα toteutuu ja he äänestävät leikkauksia vastaan, Kreikka eroaa eurosta. Tätä he eivät halua.

Loogisin lopputulema on kuitenkin se, että Kreikka ei yksinkertaisesti pysty maksamaan ylisuuria ja toivottomia velkojaan. Tällöin Kreikka jättänee julkistahoille velkoja maksamatta. Suomikin kärsisi tuolloin luottotappioita. Mutta luottotappiot eivät ole sama asia kuin eurosta eroaminen.

Eurosta voi käytännössä "erottaa" vain Euroopan keskuspankki EKP. Tuntuisi perin oudolta, jos keskuspankki alkaisi karsia omia jäseniään pois. Etenkin, kun EKP on linjannut euron olevan "peruuttamaton", ja että keskuspankki on ilmaissut tekevänsä "kaikkensa" säilyttääkseen euron eheänä.

Mitä haluatte edunvalvontatehtävässä olevien päättäjien tekevän, kun Suomen eduskuntaan kärrätään luottotappioiden ohella uutta tukipakettia?

Milloin te uskotte tämän olevan – ja olleen – huono hanke? Sitä lastensairaalaakaan ei oltaisi voitu sössiä niin, että siitä koituisi satojen miljoonien eurojen tappiot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Olipas lastensairaala vertaus harvinaisen osuva. Kansalaisilta kerätään rahat ruotsinkieliselle säätiölle,jolle sitten maksetaan julkisesta rahasta vuokraa ja laitoksen rakentaa veroparatiiseissa kunnostaunut yhtiö.

Ja me moitimme Kreikkaa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Viimeisen päälle hanke. Siltikin, voisi olettaa hyvällä syyllä, että itse laitos toimii eettisesti oikein, ja parantaa suomalaislasten elämänlaatua ja elinikää. Kyllä siitä nyt jonkin verran voi pistää sivuun omasta lompakostaan.

Sen sijaan en etsimälläkään löydä järkeä siitä, että Suomesta lähetetään satoja miljoonia suoria rahoja ja takauksia vain, että Pariisin pankkikorttelissa ei samppanjapullojen korkkien pauke taukoaisi liiaksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

(12.2.2015)
"Rinne sanoo yhteisen tavoitteen olevan hakea ratkaisua niin, että Kreikka ei joudu kriisiin. Hän raottaa mahdollisuutta sille, että viidennen väliarvion tavoitteita voidaan muokata, kunhan Kreikka pysyy kasvu-uralla ja saavuttaa velkakestävyyden vuonna 2020."

Eikö VM Rinne siis ymmärtänyt, että 1) Kreikka ON kriisissä, 2) maalla on vaikeuksia täyttää 5:nnen väliarvion tavoitteet koskien Kreikka II pakettia, 3) kasvu-uraa ei ole, jos velanhoito lasketaan kuuluvaksi myös maan BKT-laskelmaan ja 4) velkakestävyyden varmuudesta jo v. 2020 ei ole yksimielistä käsitystä.
http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp

Kriisitietoisuus ei ilmeisesti ole vieläkään valjennut VM:lle kaikessa karuudessaan. Tosin huhtikuussa 2015 VM:n lausuntoon on ilmaantunut sana 'ehkä'. Siis Kreikka ei ehkä pysty...
P.S.
Haluahan Suomikin kuulua EMU:uun, muttei EU-liittovaltioon.

Jouni Nordman

Jos päättäjät eivät ymmärrä mitä kansalaiset pitävät tärkeänä, niin silloin on parenpi että asia saadaan tehtyä jollain tavalla sillä vain sillä on väliä että asia saadaan tehtyä, sillä valtio hän olisi itse voinut sairaalan milloin halua tehdä, jos vain sillä olisi tahtotila siihen ollut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eivätkö kreikkalaiset jo äänestäneet siitä, hyväksyvätkö leikkaukset, vai eivätkö äänestäessään Syrizan maan johtoon ?

Kreikka ei ilmiselvästi halua eroon EMU:sta, josta maassa tuskin kansanäänestystä tullaan järjestämään. Kun rahat ja rahoittajat loppuvat, kissa on viimein nostettava pöydälle Kreikassakin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tavallaan kyllä. Syrizassa ilmeisesti ajateltiin, että "järkipuhe" auttaisi europäättäjiä tiedostamaan, että Kreikka on annetuilla ohjelmilla luhistumassa - ja että sosiaalisen kriisin vuoksi kadotetut ajat voivat viedä parikymmentäkin vuotta.

Kun suurempia muutoksia ei saatu ajoiksi, tulee sitten eteen totuuden hetki: hyväksytäänkö lisäsäästötoimet vai ei.

Kansanäänestyksen toteutuminen on kuitenkin ennen kaikkea muuta kuin pomminvarmaa. Sana on kuitenkin otettu naftaliinista käyttöön. Taas kerran.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset