Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Poliittisesti aktiivinen?

Haluan vaikuttaa: takoa nyrkkiä pöytään, että "kele, näin se nyt menee" – mitä minun tulisi tehdä?

Vaikuttamaan pääsee helpoimmalla liittymällä poliittisiin puolueihin. Sanon "helpoimmalla" siksi, että ei sekään tie ole ruusuilla tanssimista. Vääntämään joutuu, mutta kyvyt kyllä huomataan. Pettymyksiä tulee, kyynärpäätä tulee kylkeen, moraa selkään.

Paksu nahka on hyvästä. Jos sitä ei ole vielä, niin parin vuoden päästä on. Ja jos ei ole silloinkaan niin sitten ei alunperinkään "halunnut vaikuttaa".

Minä en kestänyt. Päätin vetäytyä syrjemmälle. Niin poliittisessa kuin maantieteellisessä mielessä: olin paikallistasolla vaikuttamassa, mutta jätin ne puuhat ja muutin Kreikkaan.

 

Puheenvuorosta jalusta?

Puheenvuoro on ollut – ja toivottavasti se palaa – talouden ja yhteiskunnallisten asioiden keskustelufoorumiksi. Hyvää tehtiin siinä, että avattiin Vapaavuoro.

Puheenvuoron ovat huomanneet monet. Täällä on kaikkea laidasta laitaan. Kehitysidea vielä ylläpidolle: pidetään yksi areena yhteiskunnallisille ja talouden asioille, uskonnolliset omalle sivustolle, ja vaikka tekniikalle ja tieteelle omat sivut.

Muutama vuosi sitten Puheenvuorossa ei ollut oikeastaan ainoatakaan hyvää kirjoittajaa taloudesta hyvin perusteluin. Kolmen ensimmäiseen kirjoitukseni joukkoon mahtuivat niin Islannin vaikeudet, kuin Yhdysvaltain velkakatot.

Tuolloin "juurii kukaan ei minua kuullut".  Mutta pian joku kuuli. Sitten kuuli pari muuta, ja sitten muutama tuhat.

Puheenvuorosta on ollut minulle suunnaton apu.

 

Mitä, miten, milloin?

Muutama vinkki ponnahtaville tähdillemme, joille Suomen asiat ovat lähellä sydäntä:

  • Napakka otsikko.
  • Kirjoita yleisölle.
  • Aloita asiasi ensimmäisessä virkkeessä.
  • Jäsentele tekstisi.
  • Oikolue.
  • Varmista faktat, jos niihin turvaudut.
  • Vuorovaikuta.

Siinä se!

Suosituksista, karusellinostoista, kommenttien määrästä ja FB-jaoista voit nopeasti päätellä, miten materiaalisi kelpaa yleisölle.

Älä koskaan aliarvioi otsikkoa. Kirjoita (edes) se suomeksi. Kapulakielinen jaarittelu ei ole hyvästä aluksi, kun haluat tehdä itsesi tykö. Usean huutomerkin käyttö ei edistä asiaasi: se pikemminkin kertoo hädänalaisuudestasi. Sama pätee kysymysmerkkien käyttöön. Kymmensanainen otsikko, joka päättyy kysymysmerkkiin on jo omiaan varmistamaan sen, ettei juuri kukaan lue tekstiäsi.

Toinen kriittinen vaihe on aloitusvirke. Monelle se on "aloitusvirhe". Älä aloita tekstiä: "Koska en nyt saanut kommentoida, koska ennakkotarkistus..."

Sama ennakkotarkistus se on edessä kaikilla muillakin. Ensimmäiseen virkkeeseen asia. "Tilittämistä" ja jaarittelua on syytä vällttää myöhemminkin.

 

Jäsentelyn ja suomen kielen voima

Huomasit,että edellisen alaotsikon alle kertyi tekstiä. Parempi jäsennellä, eikö vain?

Jotkut sanovat, että kappalejaot eivät toimi. Toimivat ne. Eri muodoissa olevat tekstit "mukautetaan" Puheenvuoron raameihin. Jos siis siirrät tekstisi Wordista tai muualta, niin varmista rivinvaihtojen toimivuus.

Kirjoita suomea.

Harva meistä jaksaa lukea yhdys sana virheitä tai väärin, pilkutettua, tekstiä.

 

Mitähän tuli kirjoitettua?

Käytä esikatselua. Lue tekstisi ääneen. Virheitä sattuu kaikille. En muista ensimmäistäkään pidempää tekstiä, mitä en olisi muokannut julkaisun jälkeen. Korjaan hölmöyksiäni usein parin minuutin sisällä ensi julkaisusta.

Jos kyseessä on asiavirhe, ja aiot korjata sen, niin erottele selkeästi loppuun korjaus. Kerro myös se, miksi korjasit tekstiäsi. Esimerkki:

Korjaus: Kyseessä oli perjantain kokous, eikä torstain kokous, kuten aiemmin kerroin.

Korjaukseen on hyvä laittaa myös päivämäärä ja aika, jos korjaus ei tule "välittömästi" julkaisun jälkeen.

Pieniä kirjoitusvirheitä voi korjata mielensä mukaan ilman selvittelyjä kellonajoista.

 

Lataa ja varmista

Onko keskutelija eri mieltä? Varmista faktoilla. Linkitän usein itse tekstiin vain osoittaakseni, että lukija "voi luottaa" lähteisiini. Mistään uhkapelistä ei silti ole kyse, koska kuka tahansa voi tarkistaa linkin ja sen sisällön.

Osa taas ei lue linkkejä, mutta kysyvät niitä kommenteissa. Tarjoa lähteesi. Vuorovaikuta.

Erota faktat mielipiteistä.

Jos viittaat kolumniin, blogiin tai näkökulmaan niin muista se, että se ei ole fakta – se on näkemys.

Kirjoita yleisöllesi myös lähteiden osalta. Mieti etukäteen se, onko Raamattu "painavampi" lähde kuin New York Times?

Varaudu siihen, että et olekaan omnipotentti: joku esittää kysymyksen sinulle tai latoo lähteineen vasta-argumentin. Vuorovaikuta. Anna yleisöllesi signaali, että luet palautteesi.

On hyvä myöntää olleensa väärässä – jos näin pääsee käymään. Aluksi allekirjoittanut päivitteli STX:n Turun telakan tilannetta, mutta kun tutkin asiaa tarkemmin, niin olin aluksi "väärässä". Myönsin sen täällä. Alkupperäinen näkemykseni johtui pitkälti siitä, että olin työskennellyt kyseisellä telakalla, ja se vaikutti harkintakykyyni.

Terkut vaan Rehnille, Kataiselle, Urpilaiselle, Lipposelle, Jaakonsaarelle ja presidentti Niinistölle: milloin EMU-katastrofi myönnetään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

32Suosittele

32 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tekniselle puolelle: Puheenvuoron esikatselussa on toivomisen varaa ainakin minun kohdallani. En näe juuri virheitä esikatselussa, joten julkaisen tekstini usein vain saadakseni tekstin oikoluettavaan muotoon.

Saisikos esikatselusta paremman?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

toimittajia neuvotaan kirjoittaa:
Otsikko kuvaa aihetta
Tekstin ensimäinen kappale kertoo olennaisen sisällön.
Loppu tarkentaa.
Tekstin pitää olla sellainen että päätoimittaja voi napatas sen poikki vaikka keskeltä ja sisältö tulee esiin.

tosin en missään paperilehdessäkään näe nykyisin noin kirjoitettua juttua, ne on salapoliisi romaaneja joiden tyyli on:
R*t valtaa suomen
r*llä on lentokone ja tankki jne löpinää
viimeinen rivi. mikää ei viittaa että ne olisi tänne päin tulossa.

Eli nykysin niin lehtien kuin blokien taso on pääosin julkaisukelvotonta klikkien hakua.

jos haluat saada blokisi luetuksi:
Otsikko joka raflaa
Sisältö sopaa ilman mitään lähteitä pelkästään mutulla ja muutama tunteita herättävä väite.
kirjoitusvirheitä yhtä paljon kuin hesarissa ja mulla.

Jos haluat saada tekstin karuselliin:
Kirjoita yleisesti hyväksyttyjä faktoja esim. R*t hyökkää, Euro on menestystarina, sisäinen devalvaatio on tie autuuteen, pankit ei voi kaatua, missään eussa ei ole pörssi eikä asuntokuplaa, hiili on ainut ilmastoystävällinen energianlähde.

Jos haluat kirjoitella itsellesi:
Kirjoita asiaa. kerää faktat. kirjoita lyhyesti.

**
ite en viitti korjata ellei ole todella paha moka, esim kokonainen kappale unohtunut välistä ja tekstin vähäinenkin ymmärrettävyys katoaa. määrä korvaa laadun.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Puheenvuorossa (ja minusta muuallakin) on parempi pistää asiansa ensimmäiseen virkkeeseen. Se kun näkyy tuolla blogilistassakin (Puheenvuoron etusivulla.)

Täysin mielivaltaisesta katkaisusta en ole samaa mieltä. Se olisi totta kai hyvä asia, mutta valitettavan usein silkkaa fantasiaa.

Ettet olisi karusellinostoissa hieman subjektiivisella vinkkelillä? :D

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #38

no tietty se katkaiseminen on utopiaa, ei kukaan osaa niin kirjoittaa mut nin mulle siikarannas opetettiin. (oon koulutettu toimittaja, ryyppäsin viikonlopun siikarannas, siel annettiin pikakoulutuksena se viiden vuoden yliopistokoulutus. surkku vaan kun kielioppi osuus oli aamu 9-11 välil ja mulla venähti ne aamut pitkäks koska illat veny aamu neljään.)

joo no on mulla muutama ollu karusellissa että voi sinne ihan hyväkin juttu tuurilla mennä. yleensä kyllä en niit karuselli juttuja pahemmin arvosta, tuppaa ole melko sekalaista tasoa. (no mistäs ton tietäs vaikka kaikki ois, harvoin vilkaisen mitä siellä on. yleensä omista blokeista joko kertoo et karusellis.)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihan hyviä ja toimivia ohjeita.

Ainakin itse syyllistyn viimeistään kommenteissa liian nopeaan kirjoittamiseen, jolloin kirjoitusvirheitä tuppaa tulemaan. Blogista ne voi korjata jälkeenpäin, mutta kun joku vastaa kommenttiin, niin peli on menetetty. Sama tietysti koskee ennakkosensuroitavia blogeja, joissa noita kirjoitusvirheitä ei edes näe ennen hyväksyntää.

Minun "ongelmani" ovat tekstiä korjaavat aivot. Kunhan sanan eka ja vika kirjain ovat oikein, niin sana vaan tulkkautuu oikeaksi. Virheen havaitsee yleensä vasta toisella lukemalla. Toisaalta olen aivan liian laiska käyttämään jotain muuta editoria, jossa olisi kielen syntaksitarkistus mukana. Voi kun sellaisen saisi Puheenvuoroon mukaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kirjoitusvirheitä tulee. Minulla on ihan sama ongelma, että ensin räpsyttelee menemään - ja siten muokataan.

Tietänet, miksi muokkaus "lukkiutuu" silloin, kun sihen joku vastaa?

Mutta toivoisin parempaa oikolukuformaattia, koska en todellakaan näe näissä kirjoituskikkunoissa kiejoitus-, kielioppi- ja/tai ajatusvirheitäni.

Suurin syntini on liian pitkät virkkeet. Yritän olla täsmällisempi. Stop. Napakat virkkeet. Stop. Myös leipätekstissä. Stop.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itse kirjoitan varsinaiset blogini ensin Wordilla. Piraattina minulla on luonnollisesti piraattiversio kyseisestä ohjelmasta, eikä suomenkielinen oikoluku toimi. Niinpä minäkin saan usein huomata, että tekstini vilisee kirjoitusvihreitä. Vaikka miten yrittää oikolukea, jokin virhe menee ohi silmien.

Elijas Bijur Vastaus kommenttiin #20

Vakka kuinka olisi lakisääteinen versio, niin kyllä ne virheet vaan pääsevät lävitse. Varsinkin kun kirjoittaa sanan oikeaan muotoon, vaan siihen muotoon johon haluaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Minä usein vedän ihan manuaalisesti. Koska en ole piraatti niin täällä on jotain Open Officen juttuja joskus, mitä kopiopastaan. Siltikin tsekkaan editorilla, että rivit vaihtuvat, kappalejaot täsmäävät jne.

Kirjoittamalla ne kirjoitusvirheetkin vähenee. Kovimmat ongelmat tulevat minulle virkerakenteessa: mietin ensin yhtä, alan kirjoittaa. Puolivälissä hoksaan, että toinen malli on ytimekkäämpi. Se uusi malli ei vain ole yhteensopiva enää sen virkkeen alun kanssa.

Siksi kehoitan lukemaan tekstit ääneen. Siinä on vaikeampi "petkuttaa" itseään. Jos vain silmäilee tekstiä niin pienet yktistyiskohdat vain tahtovat jäädä huomiotta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #32

Sinua vain halusin miellyttää ajatuksella, että ihan raavas uros se täällä, eikä mikään ylijumala. :D

Niin, enpähän kommenttiani puurtanut Open Officen läpi. ;) Ei minulla kyllä siinäkään mitään oikolukua ole.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #35

Äläs huoli, kyllä raavas uros pesee ylijumalat mennen tullen:D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #37

Hermoilinkin jo. Järsin kynsiäni niin, että nyt ovat kynsinauhoja myöden sitten vereslihalla.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #41

Tiedätkös Henri, että tuon kyynisen toimittajan ja talousasiantuntijan alta sinusta löytyy todella hieno verkkoflirttikaveri?

Älä yhtään aliarvioi taitoasi, tuota ei ihan joka mieheltä löydy. Sinulle on vallan mukavaa räpsytellä virtuaalisia silmäripsiä.

Verkkoflirttailemisiin...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #43

Mitään en tunnusta! :D

Vaan olihan tässä se pointti, että miten teksteistään tekee luettavampia, niin ei tässä nyt aivan siipi maassa sovi olla näiden empiiristen todisteiden kanssa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #48

Kommentissa #8: "Minulla on ihan sama ongelma, että ensin räpsyttelee menemään - ja siten muokataan."

:D

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195233-...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #50

Putosin kärryiltä, mutta muiskis kumminkin:o/

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ihan hyvä peruspaketti asiatekstin tekemiseen blogistaniaan ;) Yleisen blogikirjoitusten ja keskustelun tason parantamisen kannalta olisi myös hyvä muistaa, että asiallinen kirjoittaminen poikii asiallisia kommentteja. Henkilöön tai puolueeseen käyvät hyökkäykset useinmiten vain latistavat keskustelua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Taidat olla oikeassa. :)

Kaikesta luolamiesmäisyydestäni huolimatta olet satunnaisesti eksynyt kirjoituksiini. Ja aina asiallisesti.

Se on kova meriitti, ettei minun(kaan) kanssa pala pinna. :D

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Virkistävää Henri lukea tämä. Kiitos!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Henri, hyvä kirjoitus, opiksi meille kaikille!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mainiot vinkit bloggaajille ja mukavaa kerrontaa omista tekemisistäsi, Henri. Kiitos.

Tämä kertomasi kolahti jotenkin itseeni: "En muista ensimmäistäkään pidempää tekstiä, mitä en olisi muokannut julkaisun jälkeen. Korjaan hölmöyksiäni usein parin minuutin sisällä ensi julkaisusta."

On tullut nimittäin parikin näppihäiriötä ja lapsusta omista teksteistäni korjattua kohta julkaisun jälkeen.

Noista ajatuksistasi palvelun parantamiseksi käymme täällä Usarin toimituksessa keskustelun lähiaikoina.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näillä eväin olen itse yrittänyt.

Minusta tuli vain toimittajanplanttu, eikä konkurssikypsän[1] maan valtiovarainministeriä. Unelmista viis, mutta viihdyn nykyisessä toimessani.

Ja juu, minulla on semmoinen aivohäiriö, että jos hetkeksikin ajatus katkeaa, niin siinä menee virkerakenne. Sitten pomppii esille ihan käsittämätköntä suomea. Siksi oikoluen. Ääneen. Tämän Puhiksen oikoluku sisältää vain sellaisia elementtejä, ettei se "näytä kuin julkaisulta tekstiltä".

Olenko ainoa, jota tämä hämää?

---

[1] http://www.zeit.de/wirtschaft/2015-02/yanis-varouf...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos kirjoittaa esimerkiksi wordiin ensin ja kopioi sieltä tänne, voi välttyä pahimmilta näppihäiriöiltä ja kielioppikämmeiltä. Tuo ääneen lukeminen on kyllä erinomaisen hyvä tekniikka, jos ei satu wordiä olemaan. Täällä ei tosiaan ole oikolukuelementtiä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #34

Minä olen niin konservatiivinen, että 99,97 prosenttia teksteistäni naputan ihan suoraan näppiksen paukkeessa.

Sähköt saan höyrykoneesta... no en nyt ole sentään ihan NIIN konservatiivi.

---

Monihan sitä valittelee, ettei jonkun sovelluksen kautta tullut kappalejakoja.

Elijas Bijur Vastaus kommenttiin #34

Kuten tuolla toisaalla kerron, niin IE:llä kirjoitettu teksti tässäkin editorissa tarkastuu, jos on virallinen MSWord koneella käytössä. Niin ainakin minulla ja ihan automaattisesti!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En kannata aihepiireittäin forumin eriyttämistä enempää kuin Puheenvuoroon ja Vapaavuoroon. Syynä on se, että kun olen kiinnostunut monista asioista, niin haluan kerralla nähdä mitä kaikkea sivustolta tällä kertaa löytyy. Listassasi mainittiin taloutta, tekniikkaa, uskontoa y.m., mutta itse asiassa miltei antoisimpia blogimerkintöjä ovat historiaa ja kansainvälistä politiikkaa käsittelevät. Joten sivustoja tulisi todella paljon ja se kapeuttaisi kulloistakin surffailukertaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Entä jos nämä kulkisi vierekkäin?

Eli olisi tämä "perinteinen Puheenvuoro", mutta sitten kun klikkaa "yhteiskunta & talous" niin häviää evoluutio vs. kreationismi ruudulta?

Minulla on toisinaan aikaa kahlata näitä lävitse. Joskus ei ole. Silloin haluaisin hieman rajata. Jos on parikin päivää poissa niin moni kirjoitus hukkuu "kolmossivulle".

Hyvää on se, että kansa haluaa keskustella asioista. Huonoa se, että siihen ei voi ottaa edes puolen vuorokauden lomaa ilman turhia hankaluuksia.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Kannattaisin uskontotyyppisten aiheiden siirtoa omalla lehdelleen, mutta kun siellä ei sitten kenties kovinkaan moni vierailisi, palailisi näitä kuitenkin muun otsikon alle naamioituneena "pääsivulle".

Mielipiteeni on tietenkin uskonnottomana biased, mutta välillä blogitykitystä tulee niin monen tuohon asiaan vihkiytyneen kirjoittajan toimesta, että US saitti alkaa näyttää uskis-saitilta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #13

Tiedä sitten, mitä muut ovat mieltä: minä varmastikin käyttäisin tätä "yleissivua" katsoakseni kirjoitettuja blogeja noin pääpiirteissäin. Mutta aina joskus tulee jokin niin "kansaa puhutteleva asia", että blogien etusivu täyttyy niistä. Esimerkiksi tämä keskioluen laimentaminen.

Tällaisiin tilanteisiin olisi hyvä, jos voisi aihealueittain katsoa, josko jollakulla olisi jokin hyvä kirjoitus jostain muusta.

Ei se ihan sattumaa ole, että sanomalehdissäkin yhdenlaiset uutiset (esim. urheilu) on omassa vakio-osassaan. Henkilö, jota urheilu ei liiemmin kiinnosta, voi keskittyä muihin aiheisiin.

Ensi alkuun luotan siihen, että jokainen osaa laittaa aihepiirinsä yleisluontoisesti näkyviin, kuten Vapaavuoron puolella. Sekään ei harmita niin paljoa, jos joskus lipsahtaa "väärään postilaatikkoon".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Petri (#4) ja Pekka (#5), kiitos teille. :)

Muistaisinpa olla edes puoliksi yhtä kohtelias. Ehkä minustakin vielä tulee ihminen. :)

Elijas Bijur

Itsellä on tuo infarktin mukana tullut äidinkielen menestys, olen oppinut mutta todella pahasti lukihäiriöisenä.

Kun käytän Internet Explore-selainta ja minulla on Word 2013, niin se kyllä tarkistaa kielen ja jopa osin oikeinkirjoituksen. Vaan ei se aina osaa kun kirjoitan sanan, joka on oikeastaan oikein, mutta ei tarkoittamani. Niin ei se siis ihmeisiin pysty.

Mutta näillä vajavaisille kyvyillä on mentävä!

ps. lisäyksen, että se teksti korjautuu jo tässäkin editorissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tekniikka helpottaa. Mutta suomen kielessä on se ongelma, että sanoille erilaisia päätteitä roppakaupalla.

Tässä jotain katsottavaa, että mitenkä pitkälle "vajaavaisilla kyvyillä" on mahdollisuus mennä:

https://www.youtube.com/watch?v=svzPm8lT36o

En halua pilata mahdollista jännitystäsi kertomalla, mitä tuossa videossa on. :)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Hyvä blogaus ja ohjeistus sulta. Ja voin 80 % varmoilla muistikuvilla sanoa, että jäin aikanaan lukemaan säännöllisesti Puheenvuoron blogauksia alunperin juuri sinun kirjoitustes johdosta.

Joskus vielä ehkä ymmärrän noiden "valuuttapuolen valintojen" (muistanet ehkä?) luonnetta paremmin. Kauppikseen siis ja oheislukemiseks tuotantosi alusta alkaen - sitä ennen kuitenkin haluan ainakin yhdessä kirjoituksessa Itävaltaa jne. esimerkkeinä käyttäen muistuttaa, että on siinä eurossa mahdollista menestyäkin :)

Kirjoittaminen on itseasiassa melko työlästä. Tai no - jonkinlaisen oksennuksenhan aina saa näpyteltyä.

Minä sorrun usein ainakin siihen, että vaivaudun jäsentelemään ajatukseni lähinnä itselleni järkevään muotoon. Sen jälkeen tuotos ilmoille ilman, että viitsii käyttää aikaa sen miettimiseen, avautuuko ajatustuotos edes kovinkaan hyvällä tavalla muille.

Vähän kuten ilman fysiikkaa ja kemiaa ilman fysiikkaa ja kemiaa. Liian pitkiä lauseita. Epäselkeitä. Moni kappale lisäksi lyhentyisi vuorokauden kuluttua kolmanneksella. Jaarittelua siis paljon myös.

Oikeastihan nuo kirjoittamisen kultaiset säännöt voisi laittaa vaikka vaatimuksiksi tälläkin foorumilla julkaistuksi tulemiselle. Noudattamatta jättäminen kun on bittiresurssien haaskausta. Oma syntilistani on vuosien varrelta ja eri foorumeilta jo liian pitkä, mutta onneksi elämme julistusta armosta ja armahduksesta vielä tänäkin päivänä todistavassa länsimaisessä kulttuuripiirissä :-)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #61

Minullekin suurin yksittäinen kehityspalaute on se, että pitäisi kirjoittaa tavan ihmisille, eikä treidaajien forumilla hengailijoille.

Harjoittelemalla kirjoituskin paranee.

Minusta ei ole "tuomariksi" siihen, mitä sopii julkaista, ja mitä ei. Se on lukijoiden tehtävä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #62

Joo no ehkä jäi tuo ehdotukseni liian vakavahenkiseen muotoon eli siis oikeasti ei kuitenkaan, vaikkakin bittiresurssien ja yleisen tasonnoston vaatimisen kannalta jyrkkä ehkä. Valvojiahan se vaatisi, ja valvontaa en enää niin lisää halua.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #62

Oikein. Tuo "tavallisille" käsitetäänkin usein jotenkin alentuvaksi ja alentavaksi, mutta sitähän se ei ole. Lääkärikin on talouskeskustelussa se "tavallinen" ja ekonomi putkituksessa ja lääketieteessä.

Siksi olisi tärkeää kirjoittaa selvää suomea, vältää anglismeja ja erityisesti nk. sivistyssanoja - joita usein vielä käytetään täysin väärin ja väärissä merkityksissä. Hyvä nyrkkisääntöon: Ymmärtäisikö satunnainen vastaatulija kadulla halutessaan kirjoittamani, ja ehtisikö hän sen kahvikupillisen voimalla ja tuella lukea?

Se, mikä jää usein huomaamatta, on, että "vaikea", ammattialaan sidottu ja eritysitermejä vilisevä, teksti johtaa usein kysymyksiin "mitä tämä oikein tarkoittaa" (ja useimmat eivät viitsi edes kysyä), ei oleelliseen, "olenko samaa mieltä, onko minulla jotain kommentoitavaa tuohon"?

Hyvä tarkastusmetodi on sinunkin mainostamasi: Lue oma tekstisi ja mieti "haluaisinko itse lukea tuollaista tekstiä". Muista tekstiasun ja sisällön ero! Jos tekstiasu on tylsä, se jää kesken, jos sisältö miellyttää/ei miellytä, se (saattaa) johtaa keskusteluun.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Loistavat ohjeet. Lisäksi, sama pätee "korjailematta" kaikkiin blogikirjoituksiin, aihepiiristä riippumatta (jopa siihen kammoksuttuun "uskontoon").

Ylipäätään tekstejäsi on ollut kiinnostavaa lukea.

Pahin "virhe", jonka keskustelija voi tehdä, on, että ei tunnusta keskustelussa virheitään, vaikka itsekin ne huomaisi. Silloin keskustelusta katoaa idea ja se muuttuu jankuttamiseksi. Itsekritiikki on kaikkein tärkeintä kritiikkiä, kaikessa. Eikä väärässä oloon kuole - se ei ole edes noloa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Suositukseni annoin hyvistä ja käytännöllisistä ja rehellisistä ja omiin kokemuksiisi perustuvista ohjeistasi.

Kun autamme toisiamme täällä Suomessa toimimaan fiksummin, on varmempaa, että saamme Suomessa aikaan hyviä asioita. Yhteistyössä on voimaa!

EMU-päätöksestä olen eri mieltä. Siitä on aiheutunut hyviä ja huonoja asioita Suomelle. On aika tiukkaa yksinkertaistamista väittää, että on ollut pelkkää haittaa.

Samalla laila voisi sanoa, että on ollut katastrofaalinen virhe antaa yritystukia Nokialle. Koska etukäteen olisi pitänyt tietää, että eihän siitä mitään tullut. "Tulee Apple:t ja tulee Samsung:it ja vie koko potin. Vaan eivät vieneet koko pottia. Nokia on ja porskuttaa. Ja uusiakin menestyjiä on tekemällä tehty. Esimerkkinä Supercell.

Kuka ne olisi etukäteen osannut tietää? Ei kukaan. Kristallipallo saattais olla kiva...

Jos nyt joku edelleen haikailisi markan perään, väitän, että kustannukset Suomelle kansakuntana olisivat oleellisesti isommat, kuin mitä on Euroalueessa pysyminen.

Yksinkertaista matematiikkaa:

Jos kustannukset (C) vaihdosta ovat suuremmat kuin saatava hyöty (B), miksi vaihtaa? Etenkin kun vaihtoon sisältyy vielä ennakoimattomia riskejä (uR) ja ennakoitavia riskejä (pR). Riskit toteutuvat todennäköisyyksillä A ja B. Riskien toteutumisesta aiheutuu kustannuksia.

Eli:

[C + A*(uR) + B*(pR)] > [B]

Kustannukset huomioiden riskit vasemmalla ja toisella puolella hyödyt.

Kenraali Adolf Ehrnrooth:ia lainaten: "Fyrkka kuin fyrkka."

Olisiko fiksumpaa keskittyä miettimään, että mitä me näillä pelimerkeillä voimme nyt tehdä? Näillä mitä meillä nyt on. Osa pelimerkeistä on Suomella paremmin, kuin muilla mailla. Osa niistä pelimerkeistä on kaikkialla muuallakin käytettävissä.

Miksi?

Koska netti.

Mitä Suomen kannattaa tehdä nyt, että Suomi pärjää?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Oma kantani yritystukiin on, että hullua hommaa. Nyt on menty vielä ns. palkkatukeen, jossa yhteisestä pussista maksetaan osa palkasta.

Tähän joudutaan vain siksi, ettei yleissitovat TES:t anna tarpeeksi joustovaraa erilaisille yksilöille.

Ja kun et ollut samaa mieltä EMU-sekoilusta, niin sen vajaavaisen rakenteen vuoksi tehtailtiin satojen miljardien eurojen yritystuet. Yritystukia saivat ulkomaiset yksityiset pankit.

---

En nyt puutu tämän enempää tähän valuuttajuttuun: "Fyrkka kuin fyrkka" ei ole se pointti, vaan rahapolitiikka. Huono ja toimimaton rahapolitiikka syöksee kokonaisia kansakuntia ahdinkoon.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Adolf-vainaasta pitääkin muistaa, että vaikka olikin joidenkin mielestä jonkinmoinen sotasankari, hänen kansantaloustieteen käsityksensä oli ihan tavallisen putkimiehen koulutuksen tasolla.

PS: Itse en pysty pitämään miestä, joka neuvostotapaan määrää ampumaan omia perääntyviä joukkoja, kuten AE teki Äyräpäässä, oikein minkään tason sankarina. Ei siitä kuitenkaan enempää tässä blogissa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #52

Pääpointti tuo ei toki ollutkaan.

Vaan se, että ennakoitavissa oleva kansantalous on yleensä selkeästi parempi vaihtoehto, kuin riskit, joita ei voi hallita tai riskit, joita ei voi tuntea etukäteen.

Kerran jutustelin Intialaisen kansantaloustieteen proffan kanssa, hän sanoi, että: "Emme tee Intiassa laajamittaisia muutoksia kansantaloudessa ilman tarkkaa ja huolellista harkintaa. Koska miljoonat voisivat kuolla nälkään."

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #54

Juuri tuossa ensimmäisessä kappaleesssa kirjoittamasi on EMU- ja euro-ongelmien ydin: Rahassa ja sen arvossa on AINA riski. Omassa rahassa riskit ovat ennakoitavissa ja jossain määrin hallittavissa, kun omaa rahaa ja niin ollen omaa rahapolitiikkaa ei ole eikä voi olla, riskit ovan jonkun tai jonkin toisen hallinnassa. Eivät ne riskit sinänsä mihinkään katoa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Yritit sitten osallistua edustuksellisen touhun kautta päätösten syntymiseen. Olen ajatellut säästää itseltäni sen vaivan, että lähtisin ryydyttämään itseäni puolueiden toiminnan kautta turhaan. Puoluetoiminta on puolueen edustamista, ja siitäkään syystä en ko. vaikuttamisen kanavasta ole kiinnostunut. Joutuisi nielemään miljoona kantaa, joista todellisuudessa ajattelen toisin.

200 hlön oikeus painaa suoraan nappia 5,3 miljoonan puolesta ei ole demokratiaa vaan sanahelinästä riisuttuna keskitettyä harvainvaltaa. Kai tuo voidaan loukkaantumatta tosiasiana hyväksyä. Toivottavasti voidaan.

Kaikilla tasoilla ja kaikissa asemissa puolueisiin kuuluminen on edustuksellista toimintaa ja sitä kautta vaikuttamista poliittisten puolueiden päätöksentekoon. Koska koko meidän järjestelmä perustuu puolueisiin, tietyllä tavalla jo puolueeseen kuuluminen on kansan edustamista.

Miksi kansalle ei luoda suoran vaikuttamisen kanavaa päättäjiin. Minkäänlaista. Keneltä se on pois?

Veikkaisin näillä palstoilla turisemisella olevan oikeasti suurempi vipuvoima päätöksentekoon kuin vaaleissa äänestämiselle.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Erittäin hyviä pointteja, Heikki.

On itseänikin mietityttänyt, että jos maailman muutos nopeutuu koko ajan, niin mikä idea on äänestää päättäjiä, jotka kuuntelevat äänestäjiään vain ennen vaaleja?

Olisiko niin, että muutama miljoona suomalaista silmäparia seuraamassa, että mitä maailmalla tapahtuu, saattaisikin olla aika reipas voimavara Suomen menestykselle? Tämän suuntaisia orastavia toimintamalleja on jo nyt vireillä. Niistä voidaan kehittää uusia toimintamalleja, aidosti Suomen eduksi.

Neljän vuoden aikana tapahtuu nykyään ihan ihmeitä. Tiedon määrä tuplaantuu joka puolestoista vuosi. Kaikki tieto, jota ihmiskunnalla nyt on, kaksinkertaistuu 15.11.2016 mennessä. Siis kaikki tieto, jota ihmiskunta on kerännyt noin 300 000 vuotta. Jos kansanedustaja vain saunoo ja harrastaa toisten kansanedustajien kanssa tai muuta vastaavaa sen neljä vuotta, menee aika lailla moni maailman muutos nokan ohitse.

Ja riuskasti muuten meneekin.

Esimerkkinä vaikka tämä suomalainen firma, joka reilussa neljässä vuodessa on saanut yli 10 miljoonaa asiakasta.

Neljä vuotta... Kuinka saamme Suomessa aikaan keskustelua asioista ?

Yhteistyö voisi kyllä toimia. Suomessakin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

"Miksi kansalle ei luoda suoran vaikuttamisen kanavaa päättäjiin. Minkäänlaista. Keneltä se on pois? "

kyllä mä ainakin soitan suutani niin kansanedustajien kuin avustajienkin kanssa, annan vinkkejä henkilöille jotka vois päätöksiin vaikuttaa. kerron blokeissa ja eri foorumeilla kuinka asiat makaa. nuorempana käytin jopa suoranaista v*lua.

elikkä kyllä niitä reittejä on. tietty jos odotat kotona et sipilä tulee kysymään mitä pitäs tehdä, turhaan ootat luulen mä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minäkin suorastaan inhosin politiikkaa vielä viitisen vuotta sitten. Pyrin olemaan talouden saralla "kunnossa" ja "skarppina". Sitten tuli eurokriisi. En voinut ymmärtää, että "mikä h**vetti tässä nyt on niin vaikeaa?" :D

Tajusin, että poliittiset intressit olivat taustalla. Valuuttaunionia, eli kuten ylempänä todettiin "Fyrkka kuin fyrkka", ei ollutkaan enää taloudellinen asia.

Moni on vuosien varrella todennut, että kyllä se tästä. Olen ollut toista mieltä. Suomi on nyt Kreikan kanssa taantumassa ja hyvinvointia pidetään yllä enää velkarahalla. Kun tuo velkaraha lakkaa, niin katoaa pötykin pöydästä. Me näemme tällä menolla oman "syrizamme" aikanaan.

---

Tämän kirjoituksen päämäärä oli kuitenkin tehdä vakavasti otettuja ehdotuksia siitä, että miten saa viestinsä parhaiten lävitse.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

En enää tätä tässä blogissa toista. Tavallaan tämä ei ole kuitenkaan edes aiheen vierestä, jos kansainvälisen talouskriisin oikeista syistä puhutaan.

Väärä lääke oikeaan ongelmaan => Ongelma jatkuu ja jatkuu ja jatkuu.

Joku on Kreikassakin laskenut 1+1 että mistä Kreikan vaikeudet osin johtuvat.

Oletan, että kaikki, jotka vähänkin pystyivät, ovat rahansa Kreikasta siirtäneet. Vuonna 2013 maailman rahoista oli jo puolet veroparatiiseissa.

Ja totta kai se vaikuttaa. Vaikuttaa isosti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #42

Yksi onelmista on, enkä nyt halua vaikuttaa setämäiselt, Suomessa yleistynyt "politiikkakielteisyys", joka juontaa juurensa koulujen surkeaan yhteiskuntaopin opetukseen. Lopputulos on, että "politiikka ei kiinnosta mua pätkääkään, mutta noin jatkuvat veronkorotukset patittaa". Ei yksinkertaisesti enää tajuta, että "politiikka" todella on yhteisten, siis ihan meidän jokaisen yhteisten, asioiden hoitoa. Se, että joku kieltäytyy osallistumasta politiikkaan siksi, että se on ""tylsää" ja "tyhmää" ei tarkoita, että politiikka jää tekemättä.

Politiikka EI ole parhaan vaihtoehdon etsimistä, vaan sen etsimistä, millä kompromissilla omia tavoitteita voidaan edistää.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #56

Tässä blogissa blogisti kertoi, että poliittisen toiminnan kokemus oli, että "kyynärpäätä tuli kylkeen ja selkään tuli iskuja moralla."

Paikallistason politiikka ei vaikuta järin houkuttelevalta, opetettiinpa yhteiskuntaoppia taikka ei.Nuoretkin lukevat näitä tarinoita. Kyllähän siellä paikallispolitiikassa ne kovapäiset jäärät saavat häärätä ihan keskenään, jos niikseen on. Kuka nuori sinne haluaisi itseään kiusattavaksi viedä ehdoin tahdoin?Opetetaanko poliitikoillekaan, kuinka oikeasti tehdään yhteistyötä?

Eipä sitäkään opeteta oikein missään.Kenellekään.

Vaikuttaa lähinnä siltä, että Henrinkin kertoman mukaan, politiikkaan on ajautunut ihmisiä, jotka kokevat oikeudekseen kohdella muita ihmisiä ihan miten heitä huvittaa. Huonolle kohtelulle on työpaikoilla ihan selkeä termi olemassa.

Harvemmin sellainen edistää yhteistyötä.Mitenkään.

Yleensä niillä paikkakunnilla onkin mennyt paremmin, jossa puukon selkään iskeminen tai vastaava toiminta on saatu suitsittua. Tilastoistahan tämäkin on löydettävissä.

Miksipä ei poliitikoille ole soveltuvuuskokeita?

Ihan vaikka tällainen perusasia olisi hyvä testata: Tuleeko ihmisten kanssa toimeen?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #57

Kansanvallassa on kyse nimenomaan juuri siitä: vallasta. Jos valtaa eivät käytä kaikki, sitä käyttävät harvat, ne, jotka tosissaan haluavat. Ja silloin vallankäyttäjiksi valikoituu juuri noita selkään puukottajia.

Se, että tätä ei nykyisin haluta ymmärtää, on nimenomaan seurausta heikosta kansalaiskasvatuksesta, yhteiskuntaopin heikosta tasosta kouluissa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Taloudesta pitäisi kirjoittaa ja keskustella, mutta ongelmana on se, että todellisia vaihtoehtoja ei taloudessa ole oikeasti monia. Esimerkiksi nykytilanteessa Suomen pitää leikata se kymmenen miljardia, ja jos ei leikata, niin kansainväliset rahoittajat sitten ennen pitkää nostavat lainojen korkoa. Talouden vaihtoehdoista on vaikea keskustella, sillä vaihtoehtoja ei kovin paljoa ole.

Siksi politiikka onkin siirtynyt enemmän pois taloudesta niin sanottuun elämänpolitiikkaan. Eli kiistellään arvoista, kun taloudesta ei voida kiistellä. Esimerkiksi viime vuonna keskusteltiin paljon tasa-arvoisesta avioliittolaista, ja se oli yksi poliittisen keskustelun tärkeimmistä sisällöistä. Politiikka on muuttunut yhä enemmän sellaiseksi, että puhumme vähemmän taloudesta ja rahasta, ja näitä elämänpolitiikan aineksia on tullut niiden tilalle.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Nykyään kyllä pidetään leikkauksia ja säästöjä ainoina vaihtoehtoina.

Ovatko ne ainoa vaihtoehto?

Eräs asiantunteva taloustieteilijä pitää sästöjä laman aikana huonona ajatuksena.

Hyvin huonona.

Kansainvälisessä valuuttarahastossakaan ei olla ihan 100% varmoja, että säästöt olisivat se oikea tie.

Kyllä yhteiskunta säästöjen sijaan voi myös investoida. Investoidakin voidaan vähemmän viisaasti tai enemmän viisaasti. Lisäksi vaihtoehtona on, että Suomessa voidaan myös osin investoida ja osin säästää.

Jos päätetään myös investoida, niin mihin kannattaa investoida, että Suomi hyötyy sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä?

Ok. Konsensus on löytynyt Suomessa, että pitää säästää. Ja hampaat irvessä.

Onko konsensusmielipide tällä kertaa sittenkään oikeassa?

Voi vaikka ihan kysyä, että missä kunnossa Kreikka on säästöjen jäljiltä?

Vaikuttaa siltä, että tekohengitystä pitää Kreikalle troppien jälkeen antaa. Oliko troppi sitten ollenkaan oikea? Jos maa on kuolontoreissaan "hoidon" jälkeen, niin oliko hoito oikea? Tuskin Kreikkalaiset piruuttaan ovat heittäneet kaikki hanskoja tiskiin. En ainakaan itse usko lainkaan niin. Irlannistakin muuttaa sankoin joukoin koulutettua väkeä pois. Koska töitä Irlannissa ei vain ole. Samaa tapahtuu Kreikasta.

Onhan Kreikassa ollut holtitonta menoa. Äkkijarrutus on kuitenkin äkkijarrutus. Se on harvemmin mikään keskimääräistä parempikaan idea. Etenkään kun valtioista ja suuremmasta joukosta ihmisiä on kysymys.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kansainväliset sijoittajat ovat kiinnostuneet periaatteessa kahdesta asiasta: Valtiohallinnon vakaudesta ja yritystoiminnan tuottavuudesta. Niitä ei kiinnosta pätkääkään Suomen kuntarakenne, SOTE-uudistus tai esimerkiksi julkisen talouden osuus kansantlaoudessa.

Tämä tosiasia on valitettavasti sivuutettu suomalaisessa talous- ja politiikkakeskustelussa täysin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Oikeat vaihtoehdot ovat: liittovaltio tai oma kansallinen kelluva ja vapaasti vaihdettava valuutta.

Kaikki muu on näpertelyä. Kriisi jatkuu ja jatkuu vuodesta toiseen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

No mikä on se todellinen juurisyy? Onko tätä yhtä juurisyytä korjattu?

Moni ummistaa tältä silmänsä. Vaikka tämä on iso asia. Ja tämäkin on korjattavissa.

Jos onkin niin, että rahojen lähteminen pois yhteiskunnan kierrosta monesta kohtaa onkin se oikea syy, että miksi oikein missään maailman valtiossa ei mene ihan hyvin. Paitsi niissä, joissa työvoiman hinta on huikean halpaa.

On 100% varmaa, että sillä on vaikutus, että jo puolet maailman rahoista on veroparatiiseissa. Vaikutus on paljon massiivisempi, kuin moni muu asia yhteensä.

Kaikki se raha on poissa kierrosta. Ihan joka ikinen sentti.

Ja rahojen siirrot pois vaikuttavat lisääntyvän.

Pieniä ja isompia rahavirtoja sieltä ja täältä. Nettovaikutus on melkoinen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mainiot ohjeet, joita olen itsekin pääsääntöisesti, selkeyden vuoksi ja muutenkin mukavana miehenä noudattanut...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eihän siinä. Olen vain hyvin usein sisällön kanssa kanssasi eri mieltä. :D

Ei se silti huonosta ole. Jatketaan vääntämistä. Eivät kaikki vasemmistoliittoilaisetkaan ole minuun raivostuneet. Osa on jopa tullut ihan suoraan kehumaan. On otettu muutama olut kievarissa ja naureskeltu maailman menoa.

Lupaan, että otetaan tavernassa parit huurteiset, kun Xilaganiin eksyt. Tulet vain tuohon keskustorille ja ilmoitat minulle, että täällä ollaan. :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

OK :)

Enemmän näkemyseroissa taitaa kyse lopultakin olla vain eroista painotuksissa ja priorisoinneissa - oma "arvopolitiikkani" perustuu muillekin arvoille kuin sen käytössä olevan valuutan nimellisarvoon ...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #44

On todellakin "näkemyseroja". Mutta se hyvä asia meillä täällä Euroopassa on, että emme heti erimielisyyksien vuoksi kääri hihojamme otellaaksemme, vaan annetaan äänestyksien kertoa tilanne.

Hihatkin voi kääriä ylös, mutta syy on sitten se, että käpälät saavat enempi auringonpaistetta. :)

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Puheenvuoron kehitysehdotuksiin liittyen tuumailuja:

Puheenvuoron kirjoitusfiltteri:

* Näytä/piilota tietyn puolueen tai puoleiden kirjoitukset
* Näytä vain 'seuraamiesi' kirjoittajien tekstit (Esim nimilista filtterissä)
* Oikeastaan tuo 'seuraa toiminto' juuri ylläolevan tarkoituksen vuoksi voisi olla kätevä, vaikka saattaa onnistua jo nyt jos osaa käyttää US:n ulkopuolisia työkaluja (En itse ainakaan osaa mitään semmosta)
* Piilota 'estämiesi' kirjoittajien tekstit
* Järjestä viimeksi kommentuimmuuden perusteella
* Näytä/Piilota itse suosittelemasi kirjoitukset
* Näytä vain yli # kertaa suositellut kirjoitukset
* Aikaan perustuva filtteröinti voisi myös olla hyödyllistä jos näitä vaihtoehtoja on näin monia
* Näytä/Piilota tagin sisältävä kirjoitus
* Tagijärjestelmään kehitystä vaativaa tagifiltteröintiä

Vielä jos tuollaisen muokatun filtterin voisi tallentaa ja sen voisi aktivoida helposti niin se voisi olla ihan kätevää kanssa, tosin voihan tuo olla jo liian monimutkaistakin. Monimutkaisuus saattaa selittää sitä kuinka suuri prosentti sivuston kävijöistä omaksuu jonkun toiminnon hyödyntämisen, mutta varmaan kätevyyskin sitä selittää..

Kirjotusten hakutoiminto tosin on jo olemassa, joka on siis käytännössä tuollainen ylläkuvattua muistuttava filtteri, siinä voi filtteröidä kirjoituksia puolueen perusteella, nimen perusteella, mutta ilmeisesti aiheen perusteella ei taida toimia. Täytyy kyllä myöntää että en ole juurikaan käyttänyt tuota jo olemassa olevaa toimintoa, joten en ole varma käyttäisinköhän sitten tätä monimutkaisempaa versiotakaan.. :)

Yksittäisien tagien lisäksi kirjoituksille voisi löytää myös pääkategoriat hieman samaan tapaan kuin puheenvuorossa kuten: Talous, Ulkomaat, Kotimaa, Muu.. Tavallaan nykyisessä järjestelmässä kaikki tagit ovat samanarvoisia, mutta tämä aiheuttaa sen ongelman että ihmiset valitsevat hyvin erilaisia sanoja saman asian kuvaamiseen, eivätkä välttämättä valitse tagia (Ei sillä että itse valitsisin) yleisimmän aihealueen perusteella. Esimerkiksi tagiksi voi valita "Verotus", mutta kirjoituksesta voi puuttua "Talous" -tagi, mikä on ongelmallista, kun verotus melko varmasti liittyy talouteen. Vähän saman juttu jos puhuttaisi "Bensiinistä" "Autoista" "Busseista", mutta ei "Liikenteestä". Toisaalta täsmällisemmät tagit voivat kuvata kirjoitusta paremmin, mutta ne tekevät lukijalle mieluisampien kirjoituksen etsimisen toisaalta vaikeaksi. Tuo nykyinen tagipilvi on minusta ihan hyvä ratkaisu, "Puheenaiheita tänään", toisaalta siinä on se ongelma että näyttää vain yhdeltä päivältä kirjoituksia.

En minä oikeastaan tiedä miten tämä 'tagi' ongelma olisi helposti ratkaistavissa.

Nyt täytyy mennä nukkumaan.. Taitaa jo tästä kommentista olla unohtuneet kaikki hyvän kirjoittamisen ohjeet :) Hyvää yötä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En usko tämän olevan monimutkaista. Itsekin ajattelin tällaisen olevan hieno juttu...

Mutta!

Pitää muistaa se näkökanta, että tänne haluaa joku tulla kirjoittamaan ensi kertaa. On "tasapuolisempaa" antaa hengentuotteensa "kilpailla" lukukerroista "vanhojen" kirjoittajien kanssa. Jos tällaiset suodattimet olisi, niin kukapa vaivautuu tietäessään, että ahkerat lukijat ovat suodattaneet tekstit jo ennakkoon?

On täällä itsekin junnattu miltei nollayleisöllä vuoden verran (kun aloitin.) Hiljalleen. Σιγά-σιγά.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Huuskolle ja vähän muillekin. :)

1) Minun puolestani Vapaavuoro ja Puheenvuoro voitaisiin yhdistää ja merkitä Puheenvuoro vaikka tägillä "POLITIIKKA". Samalla tavalla kuin Vapaavuorossa on "KULTTUURI", "VIIHDE", "RUOKA", "URHEILU", "VALOKUVAUS" ja "VAPAA-AIKA". Eri väriset laatikot on helppo erottaa toisistaan => vrt. Vapaavuoro.

2) Jossakin voisi olla ohje kirjoittajille siitä, kuinka tekstit lihavoidaan, kursivoidaan jne. Ja kuinka kuvia, videolinkkejä yms. laitetaan tekstin lomaan. Tai sisällyttää nämä toiminnot editoriin.
On nimittäin hyviä juttuja - mutta tekstit liian pitkiä, kun eivät ihmiset osaa lihavoida väliotsikoita, asettaa kuvia ja videolinkkejä siihen kohtaan mihin ne jutussa kuuluu.
[Pienestä rahasta voin tehdä hommasta opetusvideoita. :) ]

3) Hymiötkin ovat ihan kiva lisä.

4) En ole suomenkielinen, mutta kun ihmiset kirjoittavat ilman välilyöntiä pilkun ja pisteen jälkeen, vaikuttaa kirjoituksen ilme hieman 'sivistymättömältä' - niinkuin eivät kunnioittaisi äidinkieltään. [Anteeksi, että huomautan tästä, mutta itse yritän kirjoittaa niin hyvin kuin osaan.]
Eli oikolukuohjelmassa saisi myös olla sellainen "varoitus-zydeeni" tästä asiasta.
Itse käytän Chromea ja sieltä olen ottanut käyttöön oikoluku-lisäosan, joka toimii näissä kommenttilaatikoissakin, mutta ei varoita pilkku ja pistevirheistä.

5) Kun laitan linkin sellaisena kun se todellisuudessa on, näkee helpolla sen olevan linkin. Kun teen siitä osaa tekstiä, olisi hyvä, että siihen tulisi alleviivaus. Miten värisokea sen näkee ilman viivaa? No kursorilla kylläkin, mutta ymmärtänette ongelman? Itse näen huonosti eron tuon sinisen ja mustan värin välillä, joten minullakin on siinä ongelma.

6) Haluan itse taittaa kuvat ja tekstit, koska kirjoitan pitkiä juttuja. Varsinkin kun kirjoitan Vapaavuoroon. Esimerkkinä viimeisin blogini, jota en ole edes viitsinyt laittaa Vapaavuoroon - ihmiset vain nukahtaisivat lukiessaan sitä, kun kuvat ovat yhtenä klimppinä, jossakin huitsin Nevadassa:
http://innoperma.weebly.com/04-puutarhan-kunnostus...

Tämä blogijuttu on luetuin blogi tuossa minun saitissani ja tiedän kyllä miten sen saisin sinne taitettua => teksti suoraan kuvien alle => ja siitä sitten uusi kuva, jolloin koko juttu olisi luettavissa kuvia selaamalla.
Olen joskus näin tehnytkin Vapaavuorossa.

EDIT:
7)
On myös olemassa sellaisia keskustelupalstoja, jossa on toiminto "Mene ensimmäiselle kommentille, jota en ole lukenut".
Eli ei tarvitsisi aina etsiä sitä uutta kommenttia 'ylhäältä alas hiiripyörää pyörittäen'.

___________________________

Tässä kai ne tärkeimmät.

Henry

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Henri M.,

Kysyn vaan, onko Perussuomalaisella puolueella todellakin varaa jättää käyttämättä kaltaistasi talousosaajaa, nytkin juuri hallitusneuvotteluissa painiskellaan talousasioiden parissa ?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

On. Hyvät kaverit siellä on vääntämässä - ja jopa hyviä tyyppejä muistakin puolueista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaatimattomuus ei aina ole hyve.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyviä ideoita kirjoittaville.
On harmi, että täältä Puheenvuorosta katoaa ja on jo kadonnut ajattelevia laadukkaita ja huumorintajuisia tyyliniekkoja, joilla asiakin on kiintoisaa. Sikäli turhaa, jos se johtuu muutamista näiden kirjoittajien käänteispersoonista, jotka repivät enemmän kuin muut ehtivät rakentava.

Jos symbolisesti sanoisi, voi lainata P. Mustapään runoa "Oknos":
"Oknos punoo kultaista köyttä aamusta iltaan asti.
Minkä kiertää hän, sen herja aasi syö."

US-alusta on ollut mainio paikka vaihtaa ajatuksia, perustella ja olla eri mieltä sekä harjoittaa lähdekritiikkiä. Täällä tulee hiotuksi toisten toimesta ja voi oppia paljon uutta suomalaisesta ajattelumaailmasta, vaikkakin suht' pienessä piirissä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ajoitus on myös tärkeää, ei kannata julkaista tekstiään Euroviisujen finaalin, olympialaisten, Fortumin yhtiökokouksen tai jonkin prinsessan häiden aikaan.

Täälläkin usein turhimmat jutut vie eniten huomiota...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Euroviisutko turhaa? Ettäs kehtaat! Talouellisen panostuksen määrästä voi päätellä, että Euroviisut on Suomen vinetikaupan kohtalonkysymys.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Totta. Moni voi huomata kauhukseen, että on kasannut hyvän aloituksen jostain aiheesta ja sitten pamahtaa puoli tuntia sen jälkeen joku uusi "gate" - on se sitten keskiolutta, alkoholilainsäädäntöä, jotain sukupuoliin viittavaa jne.

On jokseenkin takuuvarmaa, että aiheesta pulpahtaa pinnalle n. 100 blogia.

Ja juuri tämän vuoksi toivonkin, että yleisen etusivun rinnalle saadaan tehtyä onnistuneesti eri pääaihepiiriset sivut.

Ymmärrän, että tällä on varjopuolensakin: voisi syntyä huoli siitä, että kaikkia lukijoita ei enää tavoitakaan. En minä silti jäisi "kyttäämään" pelkästään taloutta ja yhteiskuntaa, vaan käyttäisin silti ensisijaisesti tätä yleistä etusivua.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#69 Eero

-Täälläkin turhimmat jutut vievät.....-
Tarkoittanet samaa, kuin Björn Wahlroos siitä hiekankannosta pankin lattialle?
No mie oon juttuineni vissiin just sellane? Onneksi bloggaan harvoin.
Kommentoin kyllä aika ahkerasti. Ihan vaan blogin täytteeksi. Koska oon havainnut, että ainakin joillekin blogisteille on tärkeää ne kommentien määrät. Oon ajatellu toisen parasta ja hyvän mielen tuottamista hänelle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Muutaman kerran on käynyt niin, että sisältö onkin tupsahtanut keskustelun puolelle! Se on hyvä asia, ja pidän keskustelua tärkeänä. Moni on kirjautunut Puheenvuoroon vain keskustellakseen - ja se on "todella tärkeä osa" menestyvästä forumista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Totta. Jos tarkoitus on keskustella, on blogikirjoitus vain yllyke ja aiheenmäärittely. Varsinainen keskustelu käydään, ja se tuleekin käydä, vuoropuheluna keskusteluosassa. Juuri siksi patittaa rajattomasti eräiden ammatti-yhteistenasioidenhoitajien tapa kirjoittaa keskustelun avaava blogi ja sitten jättää itse osallistumatta varsinaiseen ajatustenvaihtoon; "Ugh! Olen puhunut, uskokaa tai tapelkaa, ei kiinnosta täällö ylhäällä."

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""... pidetään yksi areena yhteiskunnallisille ja talouden asioille, uskonnolliset omalle sivustolle...""

Ei kai koskaan saisi unohtaa, että "taloushan" on uskontoa. Eurooppalaisella uudella ajalla kehittynyt talousajattelumme on mutatis mutandis versio keskiajalla vallinneesta teokraattisesta maailmanjärjestyksestä.

"Talous" on maailman uusi valtauskonto. "Raha" on pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelman nykyinen muoto, ja usko aineellisen tarpeentyydytyksen loputtomaan lisääntymiseen on oma moderni versiomme iankaikkisuudesta.

Kuten keskiajan ihminen koki todellisena, että maailma hänen ympärillään muodostui "Jumalan tahdosta", aivan vastaavasti me nyt koemme todellisena, että maailma ympärillämme muodostuu "Talouden dynamiikasta ja realiteeteista".

"Talouden" ongelmat ovat pohjimmiltaan tajunnallisia, hahmon- ja käsitteenmuodostuksen ongelmia. Ne eivät tule koskaan ratkeamaan ellemme pysty nostamaan käsittelyyn talousajattelumme uskonnollista peruslaatua.

Numeeriset "perustelut" noituvat ymmärryksemme numeerisuuteen kuuluvalla näennäiseksaktiudella, mutta numeroiden "objektiivisuus" on numeroihin, ei niiden todellisuussuhteeseen kuuluva ominaisuus.

Numeerinen raha-arvonmuodostus on lopulta vain todellista sisältöä vailla oleva abstraktio. Raha-ajattelu voi autonomisoitua ja irrota reaalitaloudesta. Silloin "taloudesta" tulee sitä mitä se nykyisin on, tietynlaista tunnustuksellista auktoriteettiuskoa, jolla ei ole todellisuudenhallintaan tarvittavaa ominaisuutta.

Elijas Bijur

Seppo, upeata tekstiä. Noinhan se juuri on!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Talous on luottamusta (ja nyt en viittaa siihen yhteen rainaan!) - vain sen kautta syntyy vaihtokauppoja, joka on talouden pienin yksikkö. Työntekijä luottaa siihen, että palkka maksetaan ajallaan ja sovitun suuruisena, pankki luottaa lainavelvotteiden hoitoon ja valtiot sopivat kauppayhteistyöstä.

"Raha" on sekin luotettava asia. Keskuspankkeihin luotetaan, ettei "rahan" vaihtoarvo romahda. Rahahan on vain helpottamassa vaihtokauppojen tekoa. Olisi varsin hankalaa, jos hiilikaivoksen työntekijä joutuisi menemään kauppatorille hiilikuormansa kanssa ja yrittää vaihtaa tuotteensa toisten tuottamiin hyödykkeisiin tai palveluihin suoraan.

(Nyt tuli pieni tauko, koska minun piti ruokkia koira.)

Taloudessa on menty toki paljon "pidemmälle", ja siinä on pahoja vikoja, jotka johtavat reaaliteeteista poikkeaviin vaihtokauppoihin. Tulee suuria laskuputkia, äkillisiä nousuja, pikavoittoja ja poskettomalla velkavivulla sijoittamista.

Mutta olen ymmärtänyt, että se on osa ihmisluontoa. Pikavoittojen kalastelua. Yksi täyttää lottokuponkeja (lotto on haavevero) ja toinen ostaa omistusosuuksia yrityksistä.

Ja tällaisissa paikoissa on aina näiden rytinöiden vaara. Silloin kansalaiset ihmettelevät, että mikä nyt on mennyt pieleen. He vaativat päättäjiltään toimia ja "tilivelvollisia" tilille. Vaaditaan lisää sääntelyä.

Sääntely tulee kuitenkin perässä, ja sitä on hyllykilometreittäin. Mutta ihmisluonnon mukaan (jos ajatukseni "ihmisluonnosta" pitää siis paikkansa) pikavoittojen tavoittelijat kiertävät uusin menetelmin muuttuneet säännöt. Savotta tuskin loppuu koskaan, mutta pian kukaan ei enää pysty seuraamaan sitä, mikä on laitonta ja mikä ei.

---

Valitettavasti me puhumme perin erilaisilla kielillä, ja siksi vastaaminen sinulle on aina ollut haastavaa. Onneksi kommenttisi ovat aina sellaisia, että niiden lukeminen on miellyttävää puuhaa. Kiitos sinulle siitä!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Napakymppi! Kuten "Kansantaloutta ilman kyyneleitä" osassa yksi osoitan, "raha" on pelkkä yhteisön takaama sopimus siitä, että sillä ehkä joskus saa jostain jotain johonkin vaihtoarvoon, ehkä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset