Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Draghilta jälleen tosiasioita tiskiin

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi latoi suorat sanat (kevennys: karttakeppi ja viivoitin) euromaiden johtajille: talouksien täytyy yhdentyä, ja että jaettua itsemäärämisoikeutta ei pidä nähdä uhkana, vaan mahdollisuutena.

Yksityiset riskit tarvitsee kantaa yhdessä. Budjettivajeiden eroavaisuuksia pitää suitsia. On kiire.

Mitä tämä sitten tarkoittaa, jos ei sitä liittovaltiota? Tällä palstalla on muutamia avoimesti liittovaltiomallia kannattavaa kirjoittajaa, he kyllä ymmärtävät Draghin sanoman. Sen sijaan minua kiinnostaa tietää näiden liittovaltion kieltävien näkemys – mutta jotka samalla kieltävät myös yhteisvaluutan purun.

Jompikumpi tarvitsee valita. Minusta olisi suunnaton sääli näiden liittovaltiovastaisten kannalta havaita, että heidät on höynäytetty vähin äänin – vauvanaskelin – liittovaltioon.

Tulisiko siis työmarkkinajärjestöjemme alistaa samalla tavalla Brysselin direktiivitehtailulle? Valtion budjettisääntöihin enemmän ohituskanavia? Lainvoimaisia maksumääräyksiä milloin kenenkin töppäilyistä, siis lisää tukipaketteja milloin minkäkin pankin hutilointeihin?

Draghin viesti ymmärrettiin tällä kertaa oikein: keskuspankki ei tosin käytä määräysvaltaa (vielä) jäsenmaiden finanssipolitiikkaan, mutta antaa selvät viestit siitä, että miten asia hoidetaan. Tästä älähdettiin.

Tässä mielessä tulevat eduskuntavaalit ei välttämättä sisälläkään vasemmistoliiton tapaista vaihtoehtoa elvytykselle. Kaikki puheenjohtajat vain kertovat, että valtion talouspolitiikka sanellaan EKP:n päämajasta Frankfurtista. Lait tulevat Brysselistä ja maksumääräykset Luxemburgista.

Hyvä säästövinkki tässä tilanteessa onkin peruttaa tulevat eduskuntavaalit. Kallista puuhaa, ja turha niitä vaalikampanjahenkilöitä on räntäsateessa seisotuttaa tyhjän vuoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sellainen huomio, että EKP toki jo puuttuu euomaiden finanssipolitiikkaan. EKP on yhtenä osana entisessä "troikassa" (nyk. "instituutiot") vaatimassa Kreikan eläkeleikkauksia.

Olisi mielenkiintoista nähdä suomalaisten eläkeläisten reaktiot, kun eläkkeitä pudotettaisiin EKP:n vaatimuksesta maksimissaan 300 euroon kuukaudessa. Voisi Ilaskiveltäkin tihkua kirjoitus.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Liittovaltiokehitys on ainoa suunta, johon nämä pyrkivät, koska muuta vaihtoehtoa euron pelastamiseksi ei ole, jolloin Suomi muiden mukana menettäisi loputkin itsenäisyytensä rippeistä – kuten varsinkin kokoomus haluaa. Ja omituisella tavalla aika monessa muussakin puolueessa on tarvetta alistaa Suomen määräysvalta EUlle.

Koska EU toimii järeästi yksityisten liikepankkien ja suuryhtiöiden etujen puolesta kansalaisiaan vastaan, eikä todennäköisesti muuta kurssiaan, Suomen ainoa mahdollisuus on irrottautua eurosta ja myös EUsta, ellei euron hajoaminen muuta EUta sellaiseksi, mikä sen pitäisi olla: kansojen yhteisyyttä ja yhteistyötä ajava liitto. Sitä 1994 kyllä-äänestäjille luvattiin, ja se lupaus on muuttunut omaksi irvikuvakseen.

EU on demokratian irvikuva siksi, että se haluaa piirtää valtionrajat uusiksi – ei enää maantieteellisinä, vaan häivyttää nykyiset kokonaan ja tehdä uudet pankkien ja suuryritysten omistusten pohjalta. Jäljelle jäisi ehkä kansalliset liput ja kansantanssit – ei paljon muuta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Monessa EU-maassa on nyt herätty siihen, että valta pitäisi hajauttaa takaisin jäsenvaltioille.

Tavallaan EU-vastaisille eurokriisi on ollut "siunaus", koska sen vuoksi vaihdekeppiä jouduttiin rukkaamaan niin isolle, että hitaampikin huomaa mihin tässä ollaan menossa.

EU-vastaisten (tai pelkästään eurovastaisten) onni on myös Kreikan tilanne ja europäättäjien jääräpäisyys. Tässä on melkoiset mahdollisuudet siihen, että koko euroalue purkaantuu hiljalleen yhdestä melko mitättömästä "lipsahduksesta".

Toisaalta europäättäjien jääräpäisyys on sinällään ymmärrettävää, että antamalla myönnytyksiä Kreikalle taataan se, että vastaanvanlainen "anti-Merkel -aalto" alkaa vyöryä läpi Euroopan. Ja sehän ei tietenkään keisarinnan tiaraa sovittelevalle Merkelille sovi. Hänen pitäisi kertoa saksalaisille äänestäjilleen, että lasku napsahtikin meille. Ja että se lasku on iso.

Jääräpäisyydellä on toki toinenkin puoli. Kun seuraava maa ajautuu vaikeuksiin niin sittenpähän tietävät sen, mitä se on Merkelin ja kumppaneiden kanssa neuvotella kohtuullistamisesta. Parempi ottaa suosiolla hatkat eurosta ja näiden koordinoidusta talouspolitiikasta.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Itse en ole ottanut kantaa liittovaltion puolesta tai vastaan. Toivottavasti sellaista kantaa ei ihan pian kysytäkään.

Talous, mahdollinen integraatio tai nykymenon jatkaminen vai jokin muu suunta ovat tärkeitä kysymyksiä. Sitten on myös turvallisuuden näkökulma. Mietityttää paljon se, että jonkinlaisessa liittoumassa Suomen on hyvä olla tällä hetkellä. Uutiset kun ovat mitä ovat.

Kenraali Adolf Ehrnrooth kiteytti tämän: "Ei koskaan enää yksin."

Jos emme olisi EU:ssa, niin mikä olisi Suomelle sellainen kumppani, jolla olisi edes jotain mahdollisuutta olla Suomen puolella nykyisessä maailmantilanteessa? Fakta on, että meillä Suomessa on rajanaapuri, joka ei pelkää omaa voimaansa näyttää.

Eikä käyttää.

Euroopassa on havahduttu myös siihen, että monelaista tietoa koetetaan syöttää. Ilmeisesti yhtenä tarkoituksena on "hajota ja hallitse" politiikka.

Heikoilla olevia maita ilmeisesti koetetaan myös houkutella johonkin, josta ei julkisuudessa ole puhuttu.

Nämä sivuhuomioina. Jos joku haluaisi näistä keskustella, kunnioittaakseni tämän blogin aihetta, sellaista keskustelua käytäisiin jossain toisessa blogissa. Ja toivon, että palataan tämän blogin aiheeseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

EKP:n viesti siitä, mitä jäsenmaiden finanssipolitiikassa tulisi tehdä on siksi melko huolestuttavaa, että EKP ei ole sama instituutio kuin Suomessa eduskunta, jonka vastuulle Suomen tasavallan finanssipolitiikka on mielletty.

Eikä siinä tietysti mitään, jos EKP toimisi lempeästi, mutta nyt se on jo vaatimassa naama punaisena kreikkalaiseläkkeiden leikkauksia. Kreikkalaiseläkkeiden määrä ei ole suuri eläkeläistä kohden, mutta eläkeläisten suuren määrän vuoksi se syö kokonaiskassasta rutkasti pelimerkkejä.

Tällöin "talouksia yhdistämällä" ja "yksityisten riskien tasaamisella" päädytään siihen, että se on suomalaisten puuhaa maksaa kreikkalaisten eläkkeet. Suomen velkaisuustasohan on reippaasti alle Kreikan - niin absoluuttisesti mitattuna kuin bkt:hen suhteutettuna.

---

Ehkä meillä on se näkemysero, että minä pidän yhteisvaluutta euroa EU:n suurimpana uhkana. Enkä ole näkemykseni edes yksin.

Minä pidän EU:ta kehityskelpoisena, eli se voidaan korjata enempi yhteistyöforumiksi. Nykyisellään se on yhä enenevissä määrin lakeja kurkusta alas tunkeva diktaattori.

Yhteisvaluutan tuomat ongelmat ovat paitsi nähtävillä taloudellisesti jo ihan otsallaankin. Nyt kriisi on levinnyt jo poliittiselle puolelle - ja euromaat ovatkin poteroituneet jo toinen toistaan vastaan. Ei ihme, ettei Puolaa kiinnosta liittyä ja Isossa-Britanniassa tuumitaan lähtöä koko hullujenhuoneesta.

Nyt tässä ollaan vielä ajamassa Kreikkaa ulos eurosta, ja Putinhan se odottaa Natomaa Kreikan putoamista syliinsä.

Vielä ei ole liian myöhäistä pelastaa EU:ta purkamalla euro.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ymmärrän kyllä Kreikan tilannetta. Ei ole helppo se.

En ole kovin tarkoin seurannut EKP:n toimintaa aiheen tiimoilta.

Käsitys, joka itselleni on jäänyt on ollut se, että Kreikassa on eletty ronskisti yli varojen. Velaksi.

Ja jotenkin se yli varojen eläminen tulisi saada käännettyä toisin päin. Onkohan syynä se, että Kreikka on joiltain osin aika nuori nykyaikaisena demokratiana?

Espanjassa ainakin on erikoisia toimintamalleja. On puhuttu myös varjohallinnosta, jossa kavereille on luotu virkoja ilman mitään vastuita.

Espanjassahan siis Kenraali Franco hallitsi vielä 1970-luvulle asti. Ja demokratia on siksi Espanjassa aika nuorta. Ja karkeitakin virheitä on tehty kaiketi sen takia. Koska oppimiseen nyt vain kuuluvat virheetkin. Kansantalouksissa myös.

Miksi nämä ovat tärkeitä? Historia vaikuttaa tähän päivään. Jos haluamme ymmärtää tämän päivän tilannetta, osa syistä löytyy historiasta.

Kokonaan toisen blogin aihetta taas: Mihin sitä rahaa sitten Kreikassa on uponnut, jos koko ajan on jouduttu Kreikkaa lainalla elättämään? Sieltä kai ne loogisimmat säästökohteet luulisi löytyvän.

Sen ymmärrän, että jos talous on saatu jo sekaisin (ulkopuolistenkin toimesta), niin edelleen kai Kreikkaa joudutaan lainarahalla tukemaan.

Ei vain kuulosta fiksulta, jos heikoimmat kärsivät.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #6

Kreikan ylivelkaisuus on johtunut monesta asiasta. Tässä kertaus:

Kun yhteisvaluutta euro perustettiin vuosituhannen vaihteen korvilla niin Saksa oli "Euroopan sairas mies": erityisesti korkean teknologian maana IT-kuplan puhkeaminen rokotti Saksan taloutta, kun sen sijaan Välimeren maita tämä ei koskettanut niin paljoa.

Yhteisvaluutan lähtöhetkellä oli jo siten täysin eri lähtökohdat. Euroopan keskuspankki ... Siis tosiasiallisesti Saksan keskuspankki laatikin euroalueelle Saksaa helpottavat rahapoliittiset liikkeet: alhainen korkotaso.

EKP ilmoitti myös (Baselin komitean kautta), että kaikki euromaat ovat yhtä riskittömiä. Europankit uskoivat, koska heidän mielestään se tarkoitti EKP:n takaavan kaikkien euromaiden velat (mikä ei osoittautunutkaan paikkaansapitäväksi, ja siksi kriisi syntyi.)

Europankkien tilanne oli se, että Saksassa sulateltiin IT-kuplaa, joten saksalaismarkkinoilla lainarahaa ei liiemmin kyselty.

Mutta Kreikassa ja muissa Välimeren maissa taas valtiolainojen korot putosivat lähelle Saksan tasoa juuri EKP:n riskittömyyslausuman mukaan.

Kreikalla oli tavannut olla 10-vuotisissa lainoissa 15 prosentin korkoja, nyt ne putosivat murto-osaan tuosta. Se sekoitti päättäjät. Velkarahalla ostettiin äänet: luvattiin kuut taivaalta, yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista.

Lopputulemana siis julkisvaroilla rakennettuihin lentokenttiin (Ciudad Real, Espanja) haettiin velkaa Ranskasta ja Saksasta. Pankit tarjosivat luottoja avokätisesti, koska sisämarkkinoilla ei ollut imua. Parikymppiset raksamiehet ajelivat bemareilla (nekin siis Saksasta.)

Portugalilainen taksikuski kehui hulppeita moottoriteitä (paikallisen autoliiton mukaan maa olisi pärjännyt hyvin vain kahdeksasosalla rakennetuista moottoriteistä) ja sanoi sen olevan "EU-rahaa". Ei hän ymmärtänyt, että se oli velkarahaa. Hänestä se oli oiva osoitus EU:n "hyväsydämisyydestä" ja ehtymättömästä runsaudensarvesta. EU oli heille kuin Kalevalan Sampo.

---

Oletko sitä mieltä, että nyt EKP, Euroopan komissio ja europäättäjät ovat kaikkinensa täysin oikeudenmukaisia vaatiessaan tavallisen kansan maksavan em. virheistä?

Oliko esimerkiksi ex-ministeri Hautalan pimeät ovirempat hänen omaa syytä, vai häntä äänestäneiden syytä?

Onko mielestäsi hyvä idea nyt pakottaa kreikkalaisfirmojen yksityistämistä niille muutamalle veronkierto-oligarkille, joilla on ainoat ostotarjoukset sisällä?

Se on maalta käsin helppoa antaa merihädässä oleville neuvoja.

----

Äskeinen osio oli tarkoitettu niin ikään vain historian ymmärrykseen. Tämän vuoksi Kreikassa on nyt sellainen hallitus kuin on. Tämä oltaisiin ehkä voitu välttää hieman "lempeämällä" ja ennen kaikkea oikeudenmukaisemmalla taakanjaolla.

Kreikka on nyt tuhottu. Maan nuorisotyöttömyys ja nuorten syrjäytyminen on niin vakavalla tasolla, että maan kestää vuosikymmeniä toipua tästä sen jälkeen, kun itse talouskriisi on saatu selvitettyä. Toimelias osa nuorista on jättämässä maan.

Nämä nuoret eivät enää voi perustaa perheitä, tienata rahaa tai auttaa yhteiskuntaansa (yhteisöään kyllä). Tunnen tästäkin kylästä monen umpimasentuneen nuoren, jotka ovat joutuneet palaamaan vanhempiensa nurkkiin elätettäväksi.

Toivottavasti ymmärrät tästä kommentista edes puolet. Olisin siitäkin hyvin tyytyväinen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #8

Olen sitä mieltä, että löysästi lainaa myöntäneiden pankkien vastuulla näiden kuuluu olla. Ei vaikuta hyvältä Kreikassakaan tavallisen ihmisen elämä.

Irlanti on ilmeisesti myös aika lailla heikoissa kantimissa. Asuntokupla on ilmeisesti siellä eräs syy. Toinen vaikuttaa olevan se, työntekijöitä tuodaan tekemään työtä alle minimipalkkojen. Ja nuorisoa lähtee ulkomaille, ketkä vain pääsevät.

Yksi selitys useimmissa maissa on raha, joka valuu veroparatiiseihin. Onhan tähänkin konstit. Aika ronskeja ne vain tuppaavat olemaan.

Jostain syystä päättäjät pelkäävät suurempien pankkien kaatumisen aiheuttavan domino-palikkailmiön. Sillä kai perustellaan nykyistä systeemiä. Jonka takana saattaakin olla vain isojen pankkien suurempi lobbausvoima.

Onko kohta parempi keino antaakin isojen pankkien kaatua? En osaa tähän vastata.

Avoimuutta yhteiskunnan isoissa päätöksissä on hyvä olla. Ei tarvitsisi meidänkään ihmetellä, että missä nyt mennään.

Hyvin moni asia on syventänyt suhdannekuoppaa. Automaatio. Digitalisaatio. Robotit. Ja monet muut tekniset edistysaskeleet.

Ja tietenkin makrotaloudessa tehdyt virheet.

Toivon ainakin, että mitä tahansa päätöksiä tehdään, ne tehdään niin, että yhteiskuntamme pysyvät vakaina, turvallisina, rauhallisina, vapaina ja ihmiset pystyvät pitämään omasta ja läheistensä hyvästä elämästä kiinni. Ja saadaan taas liikkeelle hyvän kehityksen kierre.

Samalla saattaa kehitys lähteä liikkeelle ripeästikin. Silloin on yleensä ollut varsin nopeasti osaavasta väestä pulaa.

Ei paljon mikään estä Kreikassakaan nuoria ottamasta omasta elämästä kiinni ja vaikka tsekkaamasta, että mitä päättää alkaa oppimaan. Netissähän näitä jo onkin. Coursera. Khan Academy. MOOC:it jne. On hyvin inhimillistä syyttää itseään tai muita tilanteesta. Ihan missä päin maailmaa tahansa. Siitä olisi hyvä päästä nopeasti irti. Siihen on useampiakin konsteja.

Askel kerrallaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

Se tietysti helpottaisi kreikkalaisnuorien oppimahdollisuuksia, jos oppilaitoksissa olisi tietokoneita tai nettiyhteys. Sähkötkin on tietty plussaa.

Julkisiin sairaaloihin "mennään kuolemaan" (tarkka lainaus paikallisilta). Tarkoittaa, että jos tauti ei ole kuolemaksi, niin sairaala kyllä on.

Minä kyllä ymmärrän vallan hyvin, että kun Suomesta asioita katsoo niin täkäläistä tilannetta ei vaan pysty ymmärtämään ennenkuin sen näkee.

---

Jotta eurooppalaispankkien tilannetta ymmärtää niin tulisi ymmärtää eurooppalaisen pääomamarkkinan tola. Yhdysvalloissa noin kolmannes yritysten rahoituksesta tulee osakemarkkinoilta, kolmannes yrityslainojen avulla ja pienyritysten kolmannes hakee rahoituksensa pankeista.

Euroopassa pankkirahoituksen varassa on 2/3 koko potista. Toisin sanoen, pankeista tulee helposti systeemisesti hyvin tärkeitä. Mutta niin kauan kuin Suomessakin on vasemmistolainen ajattelutapa, että kaikki pienrahoittajat (vaikka pienosakesäästäjät) ovat riistohulluja kapitalisteja niin ei tämä tilanne tästä parane.

Eurooppalainen rauhallisuus ja turvallisuus - eräänlainen tasapainous - onkin vaarassa. Kreikassa suurin vielä hallituksien ulkopuolelle jätetty puolue on kultainen sarastus. Ranskassa suurpuolueeksi on noussut kansallinen rintama.

EMU:n vuoksi raha-asioista tappelevat euromaat ovatkin joutuneet niin pahaan poliittiseen kriisiin, että nimenomaisesti tämä on se tekijä, joka repii EU:n kappaleiksi. Siksi minusta yhteisvaluutta olisi hyvä haudata ja pikaisesti.

Tällaista rahakokeilua yritettiin väen vängällä ylläpitää myös 1990-luvun alussa eikä siitä silloinkaan tullut mitään. Valuuttakatteisia järjestelmiä yritettiin hieman tuota aiemmin mm. Meksikossa (ja muutama muu latinalaisen Amerikan maa) - eikä tullut mitään.

Aasiassa yritettiin 90-luvun loppupuolella. Nurin menivät nekin järjestelmät.

Sama tulee käymään eurollekin. Hyvällä tai pahalla.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #12

Kiitos, nyt ymmärrän Kreikan tilannetta taas hieman paremmin. Karulta vaikuttaa.

En ole lainkaan varma, että rahajärjestelmä on juurisyy ongelmiin.

Säästöpolitiikka vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan osoittautuneen virheeksi.

Ja todennäköisesti se, että talouteen vaikuttavia muutoksia toimintaympäristössä ei ole havaittu. (Rahan virta pois kansantalouksista, rajojen merkityksen häviäminen netin myötä, varjotalous, mahdollinen korruptio ja ihan silkka rikollinen toiminta paikallistasoilla jne.)

Luultavasti virheitä on ollut makrotasollakin useampia. Korjaantuvatko ne virheet tai se, että rakenteellisia korjauksia ei ole tehty koko finanssijärjestelmän muuttamisella? Ehkä ei. Luultavasti tulee uusia ongelmia, joiden riskejä ei tunneta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #13

Säästöpolitiikkaa on moni taho noitunut virheelliseksi tässä taloustilanteessa.

Mutta koska euromaat velkaantuvat ulkomaan valuutalla (usein eurossa) niin se on käytännössä sama asia kuin Meksiko ja kumppanit lainasivat Yhdysvaltain dollareilla: näillä mailla ei ollut oikeutta omin päin "painaa dollareita", sen puolen kuin euromaillakaan euroja omin lupineen.

Tällainen tilanne voi johtaa maksukyvyttömyyteen. Tällöin ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin tehdä leikkaustoimenpiteitä. Samalla toki bkt ottaa osumaa ja velanhoitokyky kärsii tulevaisuudessakin.

Niin uskomattomalta kuin se saattaa kuullostaakin niin nimenomaan valuuttakatteinen järjestelmä on euromaille erittäin tukala talouden alamäessä. Toki EKP:kin on tehnyt lukuisia virheitä alusta alkaen (liian alhainen korkotaso nykyisille kriisimaille euroajan alussa) - ja finanssikriisiin EKP vastasi tuttuun tyyliin saksalaisten inflaatiokammoiseen taivasteluun.

Draghikaan ei enää pelasta euroalueen poliittiseksi pahentunutta kriisiä, vaikka finanssipiirit saikin rauhoitettua.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #12

Kuulostaa sellaiselta, että jos/kun euroalue jatkuu toiminnassa, niin Euroopan sisällä tarvitaan selkeitä systeemeitä, joilla autetaan hätää kärsiviä. Ja faktalta vaikuttaa, että Euroopassa tilanne vaatii selkeätä auttamistoimintaa.

Miksi näin?

Rakenteet eivät muutu eri alueilla Euroopassa monista syistä johtuen samaan tahtiin, siksi tällainen malli on luultavasti lähes välttämätön. Kenenkään edun mukaista ei ole, että on "aukkoja", joissa ihmiset vain putoavat kartalta.

Jonkinlainen "task-force", jolla on valtuudet auttaa laittamalla välttämättömät infran systeemit kuntoon: Ruoka, tiedonvälitys, terveydenhoito, jne. Perusasiat.

Jos tällaista ei toteuteta EU-tasolta, jää vaihtoehdoksi lähinnä 3:s sektori Euroopan sisällä. Sellaiseen taas ei ole Euroopassa samanlaista perinnettä, kuten esim. USA:ssa. Eikä se tavoita USA:ssakaan kattavasti kaikkia.

Jos tämä olisi askel kohti pelättyä liittovaltiokehitystä, niin sitten kolmannen sektorin avustustoiminta. Riippumatta finanssijärjestelmästä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #15

Euroisät kaavailivat jo 1970-luvulla (Macdougallin raportti, löytyy Euroopan komission sivuilta) sitä, että "väljempi liittovaltio" tarvitsee noin 10 prosenttia jäsenmaiden budjeteista yhteiseen kirstuun. Tällöin vielä jäsenmaat hoitaisivat itse omat eläkkeensä, sosiaaliturvansa ja terveydenhuoltonsa.

Suomelle tällainen tarkoittaisi muodollista viiden miljardin euron vuotuista kuluerää, eikä kukaan vielä auttaisi Suomea näissä julkisen sektorin suurissa maksuerissä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #17

Ainakin kertomasi perusteella on selvä, että Kreikassa vaikuttaa tilanne siltä, että aika lailla nopeita paikalliselle tasolle meneviä toimia tarvitaan. Mieluiten ilman turhia välikäsiä.

Että ihmisten aito ahdinko helpottaa. Ihmisten ahdinko ei ole kenenkään etu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Tässäpä nyt jotain uutista Kreikan menosta. Kaiketi suomalaisetkin olisi mielissään menossa operoitavaksi ilman anestesiaa tai että kirurgeilla ei ole käytettävissään edes suojakäsineitä?

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/gre...

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Kuinkas se EU hallitus muodostetaan, hyväveli systeemillä ?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Varmasti aika pitkälti kuten nyt nimetään komissio?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eihän tässä enää tarvitse olla edes eurokriittinen. Sekin hoituu keskitetysti Brysselistä käsin.
Vaaleissaan Kreikka, Suomi, Britannia, Puola, Espanja ja Portugali kiiittävät... :D

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nyt kun sisämarkkinamme ovat vähän isommat kuin markka-aikaan, onkin erittäin hyvä että euromaat integroituvat yhä tiiviimmin. Onhan niin monta kertaa historiassa nähty että se täysin itsenäinen päätöksenteko ei ole synonyymi hyviin päätöksiin. Usein se itsenäinen päätöksenteko onkin vain reagointia ulkoisiin tapahtumiin ja laskun maksavat kaikkein pienituloisimmat.

Toisaalta ei liene tulevaisuudessakaan enää syytä mieltää Suomea yhtenäiseksi ja tasapuoliseksi talousalueeksi. Niin suuria maakuntien väliset erot ovat.
Siinä kun talouttaan huonosti hoitaneita euromaita piiskataan ruotuun, meillä massiiviset ja alueelliset tulonsiirrot jatkuvat ja se käy kansalaisille kalliimmaksi kuin kreikat koskaan. Jonkinnäköinen järkeistys tuohonkin on välttämätöntä tai sitten päästää nettosaajamaakuntien kärki irtaantumaan ja omilleen, ulkopuolisten hyödynnettäväksi halpatyövoimareserviksi vailla ulkoista turvaa.

Ehkä se on Kreikallakin edessä, ehkä ei. Sitähän helppoheikit ovat viime vuodet ennustaneet kuin jeesuksen uutta tulemista. Vain päivämäärät vaihtuu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se on vain niin ikävää, ettei kymmenet miljoonat ihmiset yksinkertaisesti vain suostu vapaaehtoisesti kuolemaan nälkään, vaikka muut miten "piiskaisi niitä ruotuun".

Eurooppalaisilta puuttuu yhteinen identiteetti. Edelleen euromaissa kansalaiset pitävät kärjessä omaa kansallisuuttaan. Täällä esimerkiksi nyt jo suorastaan vihataan saksalaisia, turistialueilla varmaan sentään siedetään.

Antti Harjula

Onko valuutta kansakuntaa varten vai kansakunta valuuttaa varten? Riikka Söyring on toimittanut
Charles Gaven näkemyksen Euro-Frankensteinista. Valuutoilla on ollut eri maissa erilainen rooli tulonsiirtojon järjestämisessä. Nyt europakkopaita tuhoaa ne.

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=7033

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä
Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Loppujen lopuksi aika inhimillistä Luodaan visio, täplä jonnekkin tulevaisuuteen ja päätetään, että tollainen sen pitää olla ja sinne pitää mennä.

Joskus se onnistuu ja joskus ei. Jos ajatellaan liittovaltiota euroopassa visiona, täplänä tulevaisuudessa. Voiko se olla edes mahdollista? Tuskin. Koko juttuun sisältyy hirvittäviä riskejä, epäonnistumisia, aikaa, vaivaa....luultavasti inhimillisiä kärsimyksiä.

Jos sellainen ihme tapahtuisi, että liittovaltio muodostettaisiin, niin mitä sen jälkeen? Tähän olisi kiva saada vastaus.

Liittovaltio on vain sana, substantiivi, joka kertoo mikä esine tai asia on. Esim. pyörä voi olla vaikka neliskulmainen ja silti se on pyörä, tosin ei toimi. Pyöreä, adjektiivi kuvaa asian paremmin, koska se kertoo millainen esine tai asia on.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joskus heitettiin "täplänä", että suomalaisten työpaikkojen säilymisen ohella tässä aletaan tienata.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä se semmonen talous on jossa voitot ovat yksityisiä mutta riskit yhteisiä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olisikin asia noin helppo. Itse kannatan liittovaltiota, mutta en minkälaista liittovaltiota tahansa. En usko liittovaltioon jossa ensimmäinen yhteinen asia on vastuunjako. Jos yhdentymisen tielle mennään, niin sen pitäisi alkaa lainsäädännön, verotuksen, työehtojen ja sosiaaliturvan kaltaisten asioiden asteittaisesta harmonisoinnista.

Sama pätee tähän välitilaankin jossa olemme. Eli euron ja liittovaltiokehityksen välinen side ei ole lainkaan niin vahva kuin kuvaat, sillä myös nykyisessä mallissa voitaisiin tehdä monenlaista avustavaa toimenpidettä jolla tasapainoa saataisiin parannettua. Jo pelkästään se, että saksa kävisi investoimaan infraansa merkittävästi lisää muuttaisi tilannetta ja muuta eurooppaa korkeammat palkankorotukset vaikuttaisivat samaan suuntaan. Euromaiden velkakirjojen ostoprosessi on vielä vaikutuksiltaan tuntematon, mutta sekin saattaa pidemmän päälle auttaa ja niin myös esim Suomen kaltaisten maiden rakenteelliset uudistukset (ongelmamaissahan näitä on jo nähty).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Totas... se "liittovaltio, jossa ei jaettu vastuuta" on nyt se malli näissä skenaarioissa, joita me juuri par'aikaa elellään.

Kuvasin nimenomaan sen, mitä Draghi sanoi alussa. Mitä on "shared sovereignity" jollei "jaettua itsemäärämisoikeutta"?

Draghi on hyvin taitava. Siksi hänen puheitaan ja tekstejään tulee tarkastella erityisellä tarkkaavaisuudella.

Juha Kuittinen

Konservatiivien Andrzej Duda voitti Puolan sunnuntaiset presidentinvaalit.

Duda on eurovastainen ja Puola ei edelleenkään kuulu euroon.

Puolan kansalaiset vastustavat yhteisvaluuttaa ja pontta lisää tälle antaa , että Puolan valuutta zloty on pitänyt kilpailukykyä yllä taantuman aikana.

David Cameron ajaa kansanäänestystä Eu:sta..

Ja sitten tapaus Kreikka- Kyllä tässä on epäluottamuksen siementä suunnalta jos toiselta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Napakka yhteenveto. Tästä jäi vain puuttumaan Espanjan aluevaalit, Ranskan FN ja Italian tilanne - jossa oppositio on joko eurovastainen tai vain "-kriittinen". Ja tämä oppositio on galluppien mukaan noin puolet...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset