Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kreikka uunottaa Euroopan keskuspankkia

Saksalaisen IFO-instituutin johtaja Hans-Werner Sinn kirjoittaa Project Syndicatella Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin pelaavan kieroa peliä itsensä EKP:n kustannuksella. Sinn tunnetaan tiukkana euromaiden tukiohjelmien vastustajana.

Kreikan talletuspaon on ajateltu johtavan Kreikassa pääomakontrolleihin, erityisesti tilinostojen rajoituksia on suorastaan odotettu alkavan hetkenä minä hyvänsä. Moni ekonomisti onkin ihmetellyt sitä, miksei Kreikassa ole talletusnostojen määrää jo rajattu. Sinn ei ihmettele.

Sinn kirjoittaa, että EKP on myöntänyt kreikkalaispankeille ELA-hätärahaa (ELA = Emergency Liquidity Assistance), joka on muodollisesti Kreikan keskuspankin vastuulla. ELA-hätärahan kattoa on nostettu pitkin vuotta, ja on nyt 83 miljardissa eurossa.

Sinnin mukaan Varoufakis ei haluakaan rajoittaa talletusnostoja, sillä nyt kreikkalainen rahvas ehtii pelastamaan säästönsä ennen kuin totuuden hetki koittaa. Tämä tapahtuisi heinäkuussa, jolloin Kreikalta erääntyy EKP:n eurokriisin alkuvuosina ostamat Kreikan valtion joukkovelkakirjat.

Ilman uutta tukirahaa Kreikka ei pysty näitä EKP:n velkoja kuolettamaan. Seurauksena olisi nykysääntöjen mukaan silloin se, että EKP:n tulisi evätä kreikkalaispankkien saama ELA-hätärahoitus kokonaan.

Kreikan pankit kaatuisivat alta aikayksikön. Mutta EKP:n tekemän stressitestin läpäisseet kreikkalaispankit olisivat siten EKP:n vastuulla. Tämä olisi suoranainen lantakuorma kipattuna Frankfurtin pääkonttorin pihalle.

Kreikan keskuspankkikaan ei pystyisi vastaamaan tämän 83 miljardin euron velkaa Euroopan keskuspankkijärjestelmälle, jonka osallisena Suomikin on. Seurauksena olisi siten suoraan mittavia tappioita, mahdollisesti ELA-rahoituksen kokonaismäärän verran.

Sinnin näkemykselle tuli uutta pontta suoraan Kreikan hallituksen pääpuolue Syrizalta. Brittiläisessä Telegraph-lehden verkkosivuilla Syrizan edustajat kertovat varsin suoraan, että juuri tällä viekkaudella pelataan.

– Mitä enemmän talletuspako kerää vauhtia, sitä helpommaksi Grexit [Kreikan euroero] tulee, täräyttää Syrizan edustaja Telegraphille.

– Se on meidän valttikorttimme, hykertelee toinen edustaja tarkoittaen juuri talletusvarallisuuden katoa.

Tässäpä on sitten pohdittavaa 64-vuotiaalle savolaismaratonarille, Suomen keskuspankin pääjohtaja Erkki Liikaselle. Tietysti tätä voivat kaikki muutkin miettiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Matias Härkönen

Ymmärsinkö asian oikein kun ymmärsin suunnilleen näin.

Jos Kreikkalaiset yrittää nyt nostaa pankista rahaa, he saavat ne nostettua koska EKP rahoittaa pankkeja. Ilman tätä EKP:n rahoitusta, Kreikkalaisilla ei olisi mitä nostaa. Jos ja kun Kreikka pian ei saa velkojaan maksettua ja systeemi kaatuu, niin Kreikkalaisilla on 83 miljardia euroa käteistä patjan alla ja nämä rahat tietenkin on nyhdetty jälleen kerran veronmaksajien kukkarosta EKP:n kautta, jolle tappiot realisoituu?

On ne ovelia jos näin on.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eipä tässä näkemyksessäsi ole juurikaan korjattavaa.

Sitten on vielä se, että jos tuo ELA-rahoitusmäärä tästä vielä kasvaa. Juuri tulleiden tietojen mukaan "viimeisen hetken neuvottelut" Kreikan ja velkojien välillä päättyivät tuloksettomina vajaan tunnin tappelun jälkeen.

Muokkaus: No sen verran on korjattavaa, ettei EKP nyt suoranaisesti rahoita kreikkalaispankkeja, vaan Kreikan keskuspankki EKP:n mandaatilla. Mutta kun Kreikan keskuspankki näyttää tyhjiä taskujaan EKP:lle aikanaan niin siinähän sitten pohtivat, että mitä tehdä.

Matias Härkönen

Ehdin jo hetken toivoa, että olen käsittänyt väärin... On tämä hurjaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #5

Seteleillä on ollut vilkasta kysyntää Kreikan maaperällä. Kertokoon nyt yksi kuva melko tarkkaan sen, mitä täällä tapahtuu:

http://cdn.static-economist.com/sites/default/file...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkei ole ihan väärä luulo sekään, että EVM:n kokoama potti on vielä taustalla kipattavaksi, jopa korotettavaksi?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #9

Ainakin toistaiseksi EVM jauhaa maksetulla pääomallaan tappioita huonosti tuottavien sijoitustensa kanssa.

Tuskinpa Kreikan sotkuihin "sijoittaminen" nyt kuitenkaan parempaa tuottoa tuottaa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tietty oishan mahdollista laskea kreikan pankit nurin. aikoinaan pankit meni mukkiin kun talletuspako tyhjensi hovit. sitä varten keskuspankit perustettiinn et voivat estää romahduksen. (jokainen pankkihan kaatuu talletuspakoon, ei se voi lainojaan vuorokaudessa takas periä. ellei sitten ... hitto, en o miettinyt mitä rahan itsesyntyisyys tekee asialle. lutonlaajennuksenha talletuspako tappaa mut mut??? hitto. siinä taas jottu jonka takia pitää pari tuntia funtsia.)

tietty toi kreikan pankkien kaatuminen olisi hyvä juttu. olli rehnin ajama pankkien yhteisvastuu voitas kokeilla. 83 miljardia. pikkuraha. oletetaan että tossa yhteisvastuussa menetellään niinkuin eu jäsenmaksuissa, kriisituessa jne. eli suomi maksaa, muut nauttii. siin ois sipilän naama näkönen kun nordea nurin ja 100 miljardin lasku. olli rehn ois pari viikkoa lomalla ettei tarviis kommentoida.

Käyttäjän TapioAngervuori kuva
Tapio Angervuori

Ovatko kreikkalaiset niin ovelia, vai ovatko muut tyhmiä? Samanhan voisivat periaatteessa kaikki muutkin tehdä. Europpalaiseten pankkien vakavaraisuusaste pitää olla yli 5%. Suomessa tuo luku on yli 10%. Suomikin voisi saada yli kymmenenkertaisen määrän käteistä, jos ihmiset kävisivät nostamassa tilinsä tyhjäksi pankeistaan. -Seurauksena hyperinflaatio.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Talletuspaolla on silläkin omat riskinsä, esimerkiksi ihan puhtaasta ryöstelystä lähtien. Henkilöitä kun on yleensä helpompi ryöstää kuin pankkeja.

Siksi sanotaankin, että on hölmöä aloittaa talletuspako. Mutta kun sellainen on jo käynnissä, vain idiootti jättää ottamasta osaa siihen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lisäksi kannattaa muistaa, ettei "pankkiunionin" kriisikassassa ole tarpeeksi varoja pitämään kreikkalaispankkeja pystyssä. Ei ole edes kymmenenkään vuoden päästä. Silloin siinä on kaavailtu olevan n. 50 miljardia euroa.

Tätähän tuo tarkoittaa, kun stressitestin läpäisseet pankit ovat EKP:n valvontavastuulla. EKP saa lisäksi suoria luottotappioita Kreikan maksamatta jääneistä velkakirjoista ja keskuspankkiemme keskuspankki menettää lähes kokonaisuudessaan sille maksetun pääomansa.

Kohta tarvitaan rahaa ja paljon. Vieläköhän moni pitää Varoufakisia ja Syrizan touhuja "hoopoiluna"?

Toivottavasti joku osaa esittää ne oikeat kysymykset pääjohtaja Liikaselle. Onko US:llä tarmoa?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Jos näin on niin tuntuisi euroalueen ja ehkä IMF:kin näkökulmasta paremmalta diililtä leikata Kreikan velkoja vaikka puolella esim oikeudettomien velkojen tms nimikkeellä. Tähän en kylläkään usko europoliitikkojen heti taipuvan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Neuvotteluissa on ollut muitakin kiistakysymyksiä, joista tämä velkaleikkaus on vain yksi.

Muut tappelun aiheet ovat:

1) Kreikan perusylijäämän määrä.
2) Eläkeleikkaukset.
3) ALV-korotukset.
4) Työmarkkinauudistukset.

Esimerkiksi Kreikan hallitus näytti pitkää nenää suoraan avaamalla hiljattain pari vuotta sitten lakkautetun valtiollisen tv-asema ERT:n. Kesäkuun 2013 jälkeen tämä toimi nimellä Nerit, ja paljon pienemmällä väkimäärällä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vieläköhän joku nimittelee halvaksi populismiksi (korko sanalla 'halpa') n. 5 vuotta sitten kirjoitettua blogia, jossa todettiin,
1) ettei Kreikka kykene koskaan maksamaan velkojaan, vaan ne on ajanoloon annettava (pääosin) anteeksi eli leikattava, ja
2) että maan nouseminen jaloilleen edellyttäisi omaan, reippaasti devalvoituun valuuttaan palaamista?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Listasit muuten aika hyvin Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n opit velkakriisien hoidossa.

Mutta koska IMF:n ranskalainen (silloin viisi vuotta sitten) pääjohtaja Strauss-Kahn oli hyvin huolissaan ranskalaispankkien jättitappioista niin hän pisti koko arvovaltansa peliin sorvaakseen IMF:lle uudet käytännöt, joissa näistä kahdesta peruskohdasta luovuttiin.

Nyt IMF on katumapäällä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuli morkkis. Oikeastaan lainasin Timo Soinin blogia toukokuulta 2010... :D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #21

Niin, ei järkevyys ole sekään kenenkään yksinoikeus kuitenkaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

imf on muuten perinteisesti aina tuhonnt kohdemaansa varmistaakseen velkojien edun. eli jos sen opissa lukeekin, anna velat anteeksi ja elvytä devalvoimalla, koskaan se ei o sitä hyväksynyt vaan ajanut uhrit jätti työttömyyteen ja sosialisoinut velkojille reaaliomaisuuden.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #33

Luin yhden perhanan hyvän kirjan IMF:n historiasta parisen vuotta sitten.

Siinä tuli ilmi, että 80-luvulla siellä ymmärrettiin se, että veloilla on kovempi todennäköisyys tulla maksetuiksi, jos käytetään järkeä. Tämä oli Afrikan vaikeuksien aikana. Toki eri johtajat vaikutti asiaan omalla osallaan.

Seppo listasi IMF:n pre-Kreikan käytännöt, jotka sitten muuttuivat. IMF:llä on ollut parempi track record 80-luvun ajattelumallin muututtua.

Matias Härkönen

No Demareista en tiedä... Eihän tuosta ole kuin muutama kuukausi kun demareiden valtiovarainministeri Antti Rinne totesi seuraavaa:

”Kreikka on valtiona sitoutunut talouden tasapainottamisen. Hallituksen vaihtuminen ei muuta tätä.”

Rinne muistuttaa, että Kreikka pystyy selviytymään veloistaan. Talous kasvaa, eikä suurinta velkaa euromaille, josta Suomellakin on osuus, tarvitse lyhentää vielä kahdeksaan vuoteen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olisi nyt edes laittanut jälkimmäiseen virkkeeseensä sen oleellisen, pelastavan sanan: "toivottavasti".

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tämä on taas tätä omaa, outoa talousajatteluani. Oletetaan, että drakmasta tulee maan "uusi" valuutta. Edellisessä komentissani taisin mainita saman kuin Henrikin eli sen, että nyt nostetut eurot, ovat ne sitten kenkälaatikossa tai ulkomaisilla tileillä palautuvat kiertoon.

Kreikan bkt:sta taisi olla 23% tai jotain turismia. Tämä on sitä parasta vientiä. Siitä koituvat tulot kun pyörittävät sisämarkkinoita välittömästi. Nyt on sesonki päällä ja euroja valuu maahan aika haipakkaa.

Mikä sitten on drakman arvo? 50 rossaa eurosta on yleinen arvio. So what? ero eurosta ei tarkoita sitä etteikö euro olisi käypä valuutta edelleen Kreikassa. Mikäs sen kätevämpää. Tavernoissa voit maksaa kummalla valuutalla tahansa. Drakma luultavasti vahvistuu ja tavernan pitäjän ei kannata jemmata euroja, vaan tallettaa ne drakmapohjaisina omalle tililleen. Sikälimikäli pankkeja on olemassa:):)

Ja onhan niitä. Mikäli drakma toteutuu saattaa tulla tunkua. Rikas konkurssipesä kiinnostaa kaikkia. Turha väittää että kreikasta tulisi jonkinlainen finanssimaailman vieroksuma hylkiö. Kiinnostava sijoituskohde ilman muuta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jotenkin tässä "spontaanissa" näytelmässä paistaa läpi, että vuorosanat on jo etukäteen jaettu. Niiden ulkoa opettelu vie vaan aina oman aikansa, jonka jälkeen kukin vuorollaan astuu esiin ne lausumaan. Välillä vaan tuntuu , että roolijako on sekaisin ja vuorosanoja lausutaan väärässä järjestyksessä.

Tosin on mahdollista sekin, että näytelmän loppu on vielä avoin ja kirjoittamatta ja tyylilajikin sen myötä on vielä hieman hakusessa: tragedia, komedia vai satyyrinäytelmä.

Käyttäjän RikuSalmivuori kuva
Riku Salmivuori

Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että
-IMF:n kontrollin alla yksikään valtio ei ole koskaan tehnyt defaulttia
-IMF juuri lupasi lainoittaa Ukrainaa, vaikka se defaulttaisi

http://www.zerohedge.com/news/2015-06-13/imf-says-...

Miksei samaa luvata Kreikalle, vai onko IMF:llä eri pelisäännöt eri maille?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hmm, yksikään länsimaa ei ole defaultannut.

Kreikka on kuitenkin hirmuisen kipeä piste IMF:lle. Rahasto joutui luovasti romuttamaan 80-luvulla hyviksi katsomiaan sääntöjä voidakseen olla Kreikan ohjelmassa mukana.

IMF on perinteisesti ollut se "eurooppalainen instituutio", kun taas Maailmanpankki on "yhdysvaltalainen". Ranskalaisen pääjohtajan aikakaudella piti sitten tehdä moraalikysymys, että jallitetaanko muut euromaat auttamaan ranskalaisia pankkeja.

Ja sitten päätettiin tehdä niin. Kreikallahan ei ollut väliä.

Hurjaksi asian tekee myös se, ettei juuri ketään kiinnosta puuttua toimimattoman yhteisvaluutan pelisääntöihin joko purkamalla koko hoito tai muuttamalla ne säännöt toimiviksi.

Tämän vuoksi nyt sitten köyhyys ja työttömyys leviää Etelä-Euroopassa. Nyt on Suomi tulossa "tulilinjalle" pakkosäästämisen myötä. Säästämisessä ei aina ole mitään pahaa, mutta sen ajoitus on nyt hyvin huono.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kuulin vasemmistopiireistä että Kreikka oli tarjoutunut leikkaamaan mittavista armeija-/asemenoistaan, mutta tämä ei rahoittajille kelvannut. Kreikkahan on merkittävä aseostaja erityisesti Saksasta, Ranskasta ja USAsta. Tämä leikkaus olisi mielestäni nyt jopa järkevää kun Turkin ja Kreikan sekä Kyproksen etelä- ja pohjoisosien suhteet ovat lämpenemään päin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juu, ja on Nato:n kaakkoislinjan eturintamassa. Tämän vuoksi Yhdysvallatkin on patistanut euromaita Kreikkaa myöden etsimään neuvottelutulos.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

EKP:n Kreikalle rännäämä hätäkäteinen ELA näyttää juoksevan kokolailla valtoimenaan ulos maan pankkilaitoksen läpi. Tätä on epäilty jo kaukan eri tahoilla. Mutta viimeisimmät tiedot näyttävät että - jälleen - pahimmatkin epäilykset osoittautuvat tosiksi ja jopa ylittyvät.

Viime päivien tiedot Saksasta paljastavat, että tämä fakta on hyvin tiedossa. Siksi paine tällä kertaa näyttää kohdistuvan EKP:iin. Sitä syytetään avoimesti ja voimakkaasti - uudet vahvat tahot ovat nyt yhtyneet kritiikkiin - pelkuruudesta. "EKP ei uskalla tehdä mitä EKP:n täytyy tehdä" näyttää kuuluvan päivän iskusana.

En tietenkään pysty täältä todentamaan, miten reaalinen ja fakta tuo nyt ilmoitettu 40 mrd pankkipako on. Itse uskon että tieto pitää kutinsa. Kyllä tuo luotto on niin matalalle painunut että parempi uskoa kuin epäillä..

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19689...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saksa on ollut pitkän aikaa hätärahoituksen - ja kaiken muunkin tukitouhuilun - suuri vastustaja. ELA-hätärahoituksen katkaisemiseen tarvitaan kuitenkin EKP:n johtokunnassa vähintään 2/3 määräenemmistöpäätös.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Näinhän se menee. Meidän kannalta surkuhupaisaa kun suomen viisaat ovat vuosikausia kulkeneet sormi pystyssä ja tunkeneet rahaa eri välineisiin sen minkä ovat kerenneet. Huomattavaa sinänsä, että suomenkin rahat kierrätettiin Kreikka otsikon kautta Saksan, Ranskan jne isoille pankeille, kreikkaanjäi rivi mustetta kuitille ja lukematon määrä nälkäisiä ihmisiä.
Kreikalle onnea tulevaisuuteen, Suomessa voidaan sitten tunkea takuu ja vakuuspaperit demarien konkurssipesään.

Hannu Kitinoja

Loistava mies,tuo Henri,vastaa kommentteihin,ja tietää mistä puhuu,
no,minun kommentti,eiköhän olisi aika räjäyttää EU,ja euro,
sanoisin Kreikkalaiset ovat itsenäisiä,kuten kaikki haluavat olla,mutta onko kyseessä adolfin unelman toteutus,vai mikä?
t.hannu

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kaiketi tässä on hieman jalommat ideologiset unelmat taustalla, mutta toteutus ontuu aika pahasti.

Kiitos kehuista, pyrin jatkossakin olemaan silmät ja korvat avoinna.

Hannu Kitinoja

Niin.ehkä hannu ontuu hieman,mutta loistavia kommentteja Sinulta,
todellisuuteen perustuvia,ihmis läheisiä ,(no,oikein kirjoitus ei ollut vahvin laji).Jos joku kuvittelee liittovaltio juttua ihanteena,
niin elän väärällä planeetalla.
t.hannu

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tässä tuli mieleen Kreikan tammikuun vallien alla käydyt vaalikeskustelut, joissa nuori Syrizan kansanedustajaehdokastar kävi vaalidebattia sanoen, että ei tässä paljoa päätä pakota, kun me printataan 100 miljardia euroa rahaa.

Hän viittasi nimenomaan EKP:n sääntöihin. Nämä säännöt koskivat ELA-rahoitustukea.

Silloin nauratti, ettei tyttö taida oikein tietää, mitä ELA oikein on.

Jostain syystä ei naurata enää yhtä makeasti.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kyllä tässä taidetaan uunottaa mediaa ja sitä kautta yhden jos toisen maan äänestäjiä taas. EU-päätöksenteolle tyypillisen päätösteatterin haitat kaatuvat taas kerran markkinoiden maksettavaksi. Ei epäilystäkään etteikö viikon päästä meillä ole FIXIT ihmeteltävänä.

Kun arvaamme sopimukseen joka tapauksessa päädyttävän, niin vihaksi pistää. Miksi tuota EU:n piirissä noudatettavaa päätöksentekokulttuuria pitää sietää kokouksesta ja neuvotteluista toiseen.

Joku voisi noille EU-päättäjille ilmoittaa, että asioista sivistysvaltiossa päätetään melko eri tyylillä. Myös kehittymättömissä maissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sopimukseen voidaan päästäkin, mutta Kreikka on tehnyt asemointinsa nyt oikein tämän ELA-tuenkin osalta.

Hyvin moni uskoo siihen, että se on yksinomaan Kreikka, joka on neuvotteluissa heikoilla, vaikka toisille on tulossa satojen miljardien eurojen turskalastit.

Ainoa asia, mikä Kreikan positiota heikentää on kreikkalaisten halu pysyttäytyä eurossa.

Eli ei tämä välttämättä tule päättymään täysin muiden euromaiden antautumiseen. Mutta lähellä se tulee olemaan.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Kuka voi elää ilman pankkia yhteiskunnassamme ja miten?

Milloin politiikka ja yksittäisen pienen kansalaisen talousasiat ovat sekoittuneet keskenään ja miksi?

Menin tänään Nordeaan selvittämään, miksi minun tililleni rahantalletusoikeus on suljettu (Kävi ilmi että pankki oli mielivaltaisesti tehnyt sulun). Olin tallettanut toiminimeni rahaa kahtena kuukautena peräkkäin 5000 euroa, kun en kiireiltäni talvella ehtinyt pätkissä tallettamaan. Jouduin yksityishuoneeseen, kuin rikollinen vastaamaan kysymyksiin..

-Onko omaisuutta, tuloja ulkomailta, olenko poliittisesti vaikuttava henkilö, mistä rahani ovat peräisin, onko velkaa, tiliä ulkomaalaisessa pankissa ja plaaplaaplaa...

Sanoin että olen pienyrittäjä, opiskelija ja yksinhuolta. Ei ole aikaa juosta virka-aikana tai muutenkaan pankissa. Toiminimeni rahat eivät mene jatkossa kyseiseen pankkiin (Nordeaan), vaan sellaiseen pankkiin, joka todellakin palvelee klo 8-21 ja olen tietoinen, että Nordealle ei käteinen mielellään käy.

Miksi pankit haluavat hävittää käteisen (Kontrolli/valta?)?

Pankit ovat kansalaisten verenimijöitä, jotka orjuuttavat jokaisen kansalaisen alamaisikseen ja ilman tätä verenimijöiden laumaa et voi elää yhteiskunnassamme!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Keskeinen kysymyshän on, että jos noin käy,

MITÄ SITTEN?

No, eipä oikestaan mitään. Seuraavalla viikolla Kreikan pankkijärjestelmä toimii taas, kaikki jatkuu kuin ei mitään olisi tapahtunut. Kuva pankkien kaatumisen katastrofaalisesta vaikutuksesta on otettu USAn lähihistoriasta ja mielikuvituksesta. Pankkikriisi jossain EUn osavaltiossa vaikuttaa tasan saman verran kuin vaikuttaisi esimerkiksi pankkiriisi Alabamassa USAn kansantalouteen. Hetkellisen nitkahduksen verran.

Reino Jalas

“niin Kreikkalaisilla on 83 miljardia euroa käteistä patjan alla”

Tuollaista rahaa ei kuitenkaan ole siellä käteisenä. Näyttäisi tuon käppyrän "values of banknotes issued" mukaan vuoden 2015 aikana nousseen 30 miljardista noin 43 miljardiin euroon.

Käteistä olisi siis nostettu alkuvuoden aikana tuo 13 Mrd määrä, josta osa on mennyt saman tien elämiseen. Kreikkalaisten patjan alle on jäänyt paperirahana korkeintaan 10 Mrd € verran rahaa.

Kun sen jakaa 10 miljoonalle asukkaalle, tekee 1.000 € nokkaa kohden. Tuo tonnin käteisvara olisi se suuri jekutus jonka perusteella kreikkalaiset aikovat helpon Grexitinsä tehdä.
Aika hepposet eväät on kavereilla.

Jotenkin Kreikassa ilmeisesti luotetaan että YK:n ja EU-avustusjärjestöt tulevat ruokkimaan kansalaisia. Kun nälkää ja puutetta on kestänyt muutamia kuukausia.

---
Muutenkin, kyllä tästä vielä Euroopan rahasopu tulee. Kun Tsiprasilta tuli näin sovitteleva lausunto eilispäivänä:

    "Odotamme kärsivällisesti, että instituutiot heräävät todellisuuteen", Tsipras sanoo maanantaina antamassaan tiedotteessa.

    Tsiprasin mukaan Kreikka toivoo ratkaisua "vilpittömästi". Hänen mielestään velkojien pitäisi kuitenkin ymmärtää, että "Kreikka kantaa harteillaan kreikkalaisten kunniaa sekä eurooppalaisten toiveita".

Kreikan kunnia ja Euroopan toiveet on pelissä, jos myönnytään...

Blogistille vinkiksi vaan, että jo ensi viikolle voi olla nykyistä vaikeampaa saada lentolippuja kotosalle. Tietenkin sieltä alkavan anarkian ja sekamelskan keskeltä saa kiinnostavia raportteja kasaan, ja myytyä niitä Suomen ja lännen lehdistölle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Patjan alla" sisältää myös ulkomaisiin pankkeihin siirtyneet varat.

Loppukaneettiin en kommentoi.

Käyttäjän TimoHuhtala kuva
Timo Huhtala

Vilpitön pyyntö asiaan minua paremmin perehtyneille: voisitteko kumota pinttyneen käsitykseni, että koko Kreikka- katastrofin todellinen syypää ovat rahanahneet keski-Eurooppalaiset pankit, jotka jatkoivat Kreikan yliluotottamista vaikka riskit kasvoivat järjettömän suuriksi. Olen käsityksessä, että luototusta jatkettiin tietäen, että EU tulee takaisinmaksussa IMF:n kautta väliin ja turvaa pankkien vastuuttoman törsäämisen. Haluaisin että joku kumoaisi tämän, ja sanoisi että kaiken huomion kiinnittäminen vain Kreikan holtittomaan taloudenpitoon on oikeutettua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tällaisesta en ole kuullut, mutta mielestäni "syypäitä" ongelmiin on useampi:

1) Euron mekanismi. Siinä ei ole tulonsiirtoja, ja siksi vaihtotasekriisit "peiteltiin" velkarahalla.
2) Mainitsemasi länsieurooppalaiset pankit. Mainitsit oikean syynkin.
3) EKP, joka (Baselin komitean kautta) ilmoitti kaikkien euromaiden olevan riskittömiä. Näinhän ei sitten ollutkaan. Pankit luottivat EKP:n sanaan ajatellen, että EKP tulee hätiin, jos hommat menee pieleen. Siksi kohta 2 syntyi.
4) Kreikkalaiset poliitikot. He ostivat kansan äänet lupaamalla yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Ja niinhän se pitkään olikin: aurinko paistoi, eikä oltu köyhiä eikä kipeitä. Hyvät ja kauniit vain kustannettiin tuolla velkarahalla.

Nyt jostain syystä eurokriisiä lähdettiin ratkomaan niin, että vain kohta 4 todettiin "syylliseksi". Ei ihme, että täällä Etelä-Euroopassa tämä koetaan kohtuuttomana ja epäoikeudenmukaisena.

Käyttäjän TimoHuhtala kuva
Timo Huhtala

No tuossa niitä syitä taitaakin olla.. Ehkä omaa ajattelua kuvaa se että jos minä tavallisena suomalaisena tiedän Kreikkalaisten yrittäjien olevan ylpeitä siitä että eivät maksa veroja valtiolle, niin luulisi tuon pinttyneen perusasenteen olleen myös miljardeja Kreikkaan lapioineiden investointipankkiirien tiedossa jo lainoja myöntäessään. Näen että ne ovat tässä se oikeasti kiero osapuoli. Kreikkalaisten asenne ei tule muuttumaan, sitä on ollut missään vaiheessa turha odottaa.

Toimituksen poiminnat