Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Euro on mennyttä päättyi Kreikan kriisi miten tahansa

Eurokriisi saattaa huipentua viimeiseen näytökseensä Kreikan ja muiden euromaiden tappelun vuoksi. Miten tahansa tämä välien selvittely päättyykään niin yhteisvaluutta tulee murenemaan joka tapauksessa. Ainoa ero on siinä, hajoaako se politiikkaan vai talouskaaokseen.

Kreikan ja muiden euromaiden erimielisyydet tuntuvat varmasti Euroopan ulkopuolella lapsellisilta. Tässä on nyt kuukausikaupalla nahisteltu siitä, voidaanko Kreikalle myöntää noin 7,2 miljardin euron hätäluottoerä vai ei – sen jälkeen, kun luottoja on jo myönnety kolmatta sataa miljardia euroa.

Talouspuolella tällainen tukierä on euroalueen ollessa kyseessä mitättömän pieni taskuraha. Siltikin, tuen myöntämättä jättäminen tietää melkoisella varmuudella sitä, että luottoriskipelot voimistuvat.

Kriisiä on varsin onnistuneesti pitkitetty vuosia, ja myönnän aivan suoraan, etten olisi yhdenkään päättäjän voineen olla näin jääräpäinen. Samalla, kun kriisiä on vetkutettu viitisen vuotta, ovat ongelmat pahentuneet. Pitkittyminen tietää myös sitä, että ratkaisun tekeminen jo vuonna 2010 tietäisi todennäköisesti talouden olevan jo pitkällä virkoamisessaan.

 

Vaihtoehto yksi: talouskaaos

Euroalueen kriisi voi päättyä euron hajoamiseen finanssimaailman kautta. Kreikalle ei myönnetä tukea puhtaasti poliittista syistä. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras moittii muita europäättäjiä, että he haluavat puuttua Kreikan sisäisiin asioihin aikoessaan sysätä kansan äänestämän hallituksen nurin.

Kreikan jäädessä ilman hätäluottoa muille euromaille realisoituu ne tappiot, jotka kaikki jo tiesivät tulevaksi toukokuusta 2010 alkaneilla tukiohjelmilla.

Tämä johtaisi vähintäänkin Kreikan pääomakontrolleihin, mikä on sinällään sama asia kuin euroalueelta eroaminen. Euron ideana kun on juurikin vapaa vaihdettavuus ja pääomaliikkeiden vapaa liikkuvuus. Kreikka voi joutua laskemaan liikkeelle oman rinnakkaisvaluutan. Tässä kohtaa voidaan jo puhua ihan suoranaisesta euroerosta.

Sitten pitää muistaa Euroopan keskuspankin lupaukset tehdä euron pelastamiseksi ja sen pysymisestä peruuttamattomana "kaikkensa". Hyvä on, EKP teki kaikkensa – se ei vain riittänyt. Kobayashi Maru.

EKP voisi toki pelastaa Kreikan ja yhteisvaluutan, mutta koska se on poliittisesti ohjattu keskuspankki niin se ei tähän kykene.

Sijoittajien mieliin tulee "kuka lähtee seuraavaksi" -arvailut. Esimerkiksi Espanjan 10-vuotisten valtiolainojen jälkimarkkinakorot ovat maaliskuun alusta alkaen nousseet samoille tasoille kuin missä ne olivat silloin, kun sijoittajat uumoilivat EKP:n alkavan ostaa arvopapereita. Maaliskuusta alkaen Kreikan ja muiden euromaiden välillä on väännetty kättä, ja pattitilanteen pitkittyminen näkyy sijoittajien hermoiluna.

Brittiläispankki HSBC:n mukaan reaktiot ovat vielä maltillisia, koska sunnuntain kolmen vartin riitelynkin jälkeen sopuun kuitenkin uskotaan.

 

Vaihtoehto kaksi A: poliittinen repeäminen

Pelätessään markkinareaktioiden repivän euroalueen kappaleiksi, europäättäjät taipuvat Kreikan hallituksen sopimusehdotuksiin. Tämä voimistaa muissakin euromaissa tarpeettomaan vyönkiristelyyn (eurossa tämä on kuitenkin pakollista) kyllästyneet kansalaiset vaihtavat päättäjänsä tulevissa vaaleissa niihin, jotka taistelevat "luotottajien" vaatimuksia vastaan.

Kreikalle tehtyihin myönnytyksiin euroalueella olisikin varaa ikuisisuustukipaketteineen, mutta ei enää esimerkiksi Espanjalle.

Poliittinen huojunta hidastaa lisäksi maiden toipumiskykyä samalla tavoin, kun se on nyt Kreikassa näkynyt. Esimerkiksi käyköön verotilitysten panttaaminen kansalaisten ajatellessa joidenkin verojen mitätöintiä – voittajapuolueen vaalilupausten mukaan.

 

Vaihtoehto kaksi B: poliittinen kyllästyminen

On tietysti sekin mahdollisuus, että Kreikka taipuu. Ehkä Kreikka ei ajaudu poliittiseen kaaokseen, vaan maassa Syrizan maltilliset kansanedustajat muodostavat yhteishallituksen esim. Uuden demokratian ja Joen kanssa.

Tämä hallitus antautuu säästövaatimusten edessä ja jatkaa maansa tuhoamista aivan samalla tavalla kuin viiden vuoden ajan on tehty.

Tukirahoituksen tarve kasvaa koko ajan, ja jossain kohtaa jossain velkojamaassa tulee mitta täyteen. Silloin toteutuu vaihtoehto yksi, joskin vain vähän mittavampana pelipöydän panoksien ehdittyä kasvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ja kun tämä euro lähitulevaisuudessa hajoaa, tulee valtion hallinnosta poistaa jokainen euromyönteinen ja euron puolesta puhunut poliitikko ja virkamies välittömästi. Samoin heistä jokainen pitää laittaa henkilökohtaiseen vastuuseen, niin rikosoikeudelliseen kuin omilla omaisuuksillaankin.

EU ja euro ovat aiheuttaneet maallemme valtavat haitat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Tulee poistaa välittömästi" viitannee siihen, että sinulla on jo valmisteilla jonkinlainen sotilasjuntta, joka poistaa demokraattisesti valitut poliitikot ilman sen kummempia vaaleja?

Viljo Häggman

Entäs ne ei demokraattisesti valitut virkahenkilöt. Saako ne poistaa?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Onko muuten tähän mennessä mielestäsi heitelty "korsia kekoon". Eli siis tehty sellaisia vetoja, joissa ei ole mitään järkeä, ovat ristiriidassa suurin piirtein omien perusteidensa kanssa, mutta jotka tepsivät akuuttiin hätään.

Kuvaat skenaarioissasi sitä, että EKP voisi tehdä jotain, muttei tee poliittisista syistä. "Poliittiset syyt" ovat muuttuvaisia.

Entä jos tekee?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Koska EKP:n johtokunnassa istuskelee euromaiden edustajia, nykyisin kukin vuorollaan, niin kokouksiin osallistuvien maiden paineaalto näkyy myös EKP:n päätöksissä.

Esimerkiksi kun EKP ilmoitti vuoden alussa alkavansa ostaa eurooppalaisia arvopapereita, kuten euromaiden valtiolainoja - niin säännöt rukattiin siten, ettei niihin Kreikan paperit kelvanneetkaan. Jotkut ovat vaan tasa-arvoisempia kuin toiset.

EKP on aiemminkin joustanut "säännöistään" - ja hyväksynyt maksukyvyttömän Kreikan valtion takaamia ja liikkeellelaskemia velkapapereita taseeseensa. Saman se voisi tehdä nytkin. Tämä on toki euromaan suoraa rahoittamista.

Kuvaavaa on kuitenkin se, että säännöilleen voi viitata kintaalla, jos on sopivaa "poliittista tahtoa". Mutta kun sitä ei nyt ole (eli halutaan Syrizan joko kaatuvan tai antautuvan ehdoitta, ettei muuallakin Euroopassa nouse samanoloiset puolueet valtaan kansalaisten innoittamana) niin EKP muistaa sääntönsäkin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kreikka on panostanut ponnekkaasti armeijansa varustamiseen viime vuosina. Eiköhän sieltä löydy tarpeeksi johtajuutta, jos maa ajautuu poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen.

Väistämättä nousevat mieleen Jussi Halla-ahon ( ps.) takavuosien mietteet ja niistä Suomessa nostettu äläkkä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikan armeijaan panostus on se, mitä Natojäsenyys edellyttää.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Viroon jos vertaa ja olettaa, että Virolla on se, mitä NATO-jäsenyys edellyttää, kreikka panostaa huomattavasti enemmän.

http://www.globalfirepower.com/countries-compariso...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Saatan olla nyt väärässä, mutta minun mielestäni Kreikka on ainao eurooppalainen maa, joka käyttää Natomaan edellyttämän määrän rahaa sotilasmenoihinsa.

Joka tapauksessa yksi niistä harvoista, kuitenkin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Otsikkosi jää vähän epäselväksi.

Tarkoitatko, että euro on mennyttä Kreikassa?

Vai tarkoitatko jotain muuta?

Itse en usko, että Kreikan sählinki leviäisi merkittävästi.

Kreikalle vaikutus on varmasti merkittävä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juu, on näitä toisinkin uskovia. Eivät he usko edes markkinadataa. Sen pahempi heille.

Tai parempi. Tuleepahan elämään siten yllätyksiä. Joidenkin mielestä se on jopa kiehtovan jännittävää.

Tarkoitin jotain muuta. Lue se leipäteksti.

Keijo Kontio

Jos vaikutukset kohdistuisivat vain Kreikkaan - giljotiini olisi puhunut jo - Kreikka on monella tapaa varsin ikävä lataus Euroopalle. Mikäli Eurooppa uhraa Kreikan niin aikamoista tulppaa saa lähteä entiset Itävalta - Unkarin monarkiasta syntyneet maat rakentamaan avoimena pursuavaa ihmistsunamiaalto vastaan mikä hyökyaallon lailla uhkaa Euroopan yhtenäisyyttä ja niinkuin blogisti mainitsee talouskytkennät ovat todennäköisesti yhtä hankalat ,että tilanne on sama kuin vapaaehtoisesti ajaisi Titanicin karille..

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Euro on kestänyt pidempään kuin sinä ja puoluetoverisi uskoivat. Ja taitaa se selvitä tästäkin käänteestä. Se mitä Kreikalle tapahtuu onkin sitten eri juttu.

Kreikan merkitys euron kannalta on koko ajan laskenut ja useimmat toimijat ovat tavalla tai toisella varautuneet siihen. Eli se ei euroa kaada. Jos Kreikka joutuu eroamaan (vapaaehtoinen ero näyttää sangen epätodennäköiseltä) niin Kreikan kohtalo toki vaikuttaa euroonkin. Karkeasti sanottuna niin, että jos Kreikka nousee menestyjänä erosta nousee muidenkin erohalu ja jos Kreikka onnistuu raunioittamaan talouttaan vielä lisää, ei niitä muita eroajia löydy.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kuten kirjoitin, olen itsekin hämmästynyt tästä jääräpäisyydestä. Siis siitä, että euroa on pidetty väkisin hengissä.

Seurauksena on kymmeniä miljoonia lisää köyhiä eurooppalaisia. Periferia autioituu. Luottotappiot tulevat veronmaksajille.

Viljo Häggman

Kuka niintä köyhistä ja periferioista oikeasti välittää. Pääasiahan on että "Me" tienataan tällä niin perkulasti.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

Voit hyvinkin olla oikeassa, Henri, ja se on pelottavaa :(

Et sitten ollenkaan usko 'kaksi-vauhtiseen', 'two-speed' Eurooppaan jossa olisi joko fiskaaliunioni tai liittovaltiounioni ydinryhmällä ja ne 'reuna'maat, periphery countries, yrittävät nostaa standardejaan ja lukujaan jotta pääsisivät isojen poikien joukkoon (jotkut ehkä niinkuin Iso-Britannia vaan hengailemassa reunalla)?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mitäpä minun uskostani? Jos yli puolet saksalaisista haluaa potkia Kreikan pihalle eurosta, niin ketkä potkitaan seuraavaksi? Portugalilaiset? Suomalaiset?

Ai niin, lähde tuolle saksalaisten intoilulle:

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechen...

Mauri Skön

Meinaatko, että britit hengailevat reunalla Bulgarian ja Romanian kanssa? Missä "kruunupäät" Ruotsi ja Tanska?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olettaako euron kannattajat että Suomessa ja muissa pohjoisissa euromaissa riittää kiinnostusta tukea etelän kriisimaita maailman tappiin kymmenillä miljardeilla vuosittain?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kaipaisinkin hieman tarkentavaa päivämäärää tässä kuvattuun tapahtumaan. Edelliset, muualta todeksi vannotut ajankohdat ovat menneet ns persiilleen, tehden vannojien motiiveista vähintäänkin pohdinnan arvoiset.

Tuosta on jollekin tullut pakkomielle niinkuin vapahtajan uudesta tulemisesta. Itse tapahtuma on varma, päivämäärä elää ajassa eikä uskovan vakaumus taivu.

Vaan eihän mikään valuutta ikuinen ole. D-markka kesti kuutisenkymmentä, oma markkamme puolitoistasataa vuotta. USD on ollut käytössä 200 vuotta; hyvin pyyhkii ja nythän se kelpaa Zimbabwessakin.

Jos nopeita muutoksia povaisin, veikkaisin että rupla. Toisena vetona USD.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Suursijoittaja George Soros teki tunnetusti hyvän tilin aavistellesaan ensimmäisen eurokriisin päättyvän niin kuin se päättyikin syyskuussa 1992.

Mutta on Soroksella sellaistakin historiaa, ettei ole ajoitus mennyt nappiin. Tappiopositiot on parempi purkaa, jotta voi taistella voitosta paremmalla ajankohdalla.

Kiinteäkurssiset valuuttajärjestelmät ovat tavanneet kaatua taantumissa. Kultakannat (esim. moni Euroopan maa 1930-luvulla), valuuttakytkökset (Keski-Amerikka 1980-luvulla, Aasia 1990-luvun lopussa, "eka euro" 1990-luvun alussa ja Argentiinakin vuosituhannen alussa.) - kaikki hyvin lyhytaikaisia viritelmiä.

On vain silkkaa älyllistä epärehellisyyttä, jos ei havaitse euron olevan samanlainen järjestelmä. Ylimielisyys kun ei muuta tosiasioita.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Euro ei ole kiinteäkurssinen vaan se devalvoituu ja revalvoituu suhteessa muihin.

Jos jotain on nyt tästä euron mätkimisestä opittu niin ainakin se ettei Suomella ole enää koskaan paluuta 'omaan' valuuttaan. Se ei meinaan sitä heikompien tukemista mihinkään lopeta vaan samaa menoa oli koko markka-ajan ja sitä ennenkin. Aina ja iankaikkisesti.

Nyt kun tietyillä alueilla menee Suomessa paremmin kuin toisilla, ei näiden samalla logiikalla ole kannattavaa pitäytyä samassa valuutassa.
Ei syytä maksaa tulonsiirtoja sinne missä niitä edes tilapäisesti tarvitaan.
Antaa heikkojen mennä ja syödä pettua. Hyvinvoivat senkun porskuttaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Roskaa. Euro toimii kahdella tasolla. Ulos se näyttäytyy kelluvana ja vapaasti vaihdettavana, mutta jäsenmailleen se on kiinteä valuuttajärjestelmä.

Olet kyllä niin rasittava trolli, että laitan estolistalle. En jaksa kuunnella marinaasi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Henri, noille ennustuksesillesi euron kaatumisile taitaa käydä yhtä huonosti kuin Tossavaisen ennustuksille edellisen hallituksen kaatumiselle, epätoivoiseksi käyvät perustelut. Maailmantaloudessa on muitakin tekijöitä kun EU, saati piskuinen Kreikka ja se näkökulma on sinulta kokonaan jäänyt huomioon ottamatta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei ole. Siksi Yhdysvallat onkin painostanut jäärämaita taipumaan Kreikalle. Siis ihan geopoliittisista syistä.

Kreikka on Natoalueen kaakkoisrintamassa, missä meren takana hääräävät ISIS, Al-qaida ja muuta militanttiryhmittymää valmiina aiheuttamassa tuhoa Euroopassa.

Siksi Kreikan ei ehkä anneta kaatua. Hyvä niin. Eurolla ei onneksi ole merkitystä sen asian kanssa. Joutava kiusankappale, ja tekee Euroopan taloudelle ihan hyvää päästä siitä eroon. Tai niin, Saksahan euron hajoamisesta kärsii, miltei kaikki muut voittavat.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eurosyövän on annettu hoitamatta levittäytyä jo niin pitkälle, että jonkinmoinen romahdus on väistämätön. Merkitseekö se väliaikaista vai pysyvää invaliditeettia tai peräti kuolemaa, on poliitikkojen (=käytännössä Euroopan talouseliitti) käsissä.

Ja siksi päätös lienee sellainen joka kirpaisee kansalaisia mutta mahdollisimman lievästi liikepankkeja ja suuryrityksiä, joiden suojelemisen kansoja vastaan koko EU on ottanut tehtäväkseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nähtäväksi jää. Toivon toki, että tässä päästään yhteisvaluutasta eroon ihan rauhanomaisesti. Kyllähän siitä joillekin koituu tappioita, mutta toivottavasti pääosin vain riskien ottajille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten arvelet vaikuttavan tämän päiväisen Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätöksen, jossa on todettu, että EKP voi ostaa valtioiden obligaatioita. Niin sanottu OMT päätös, jolla EKP pelasti jo kerran markkinoiden luottamuksen. Draghi sanoi ne kuuluisat sanat, jotka upposivat kuin kuuma veitsi voihin.

Toki taitaa olla niin että Saksan perustuslakituomioistuin sanoo sen viimeisen sanan Saksan maksumiehen roolista. Vai kuinkas arvelet?

Voiko ylipäätään EKP pelastaa tällä OMT ohjelmalla Kreikan maksuvaikeudet?

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/applicatio...

http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-un...

Edit; Näytti olevan aiheesta kotimaisella kielellä kirjoitus Taloussanomissa, johon linkki tässä;

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2015/06/16/...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

OMT:n arveltiinkin olevan eurofantsuttelurintamassa, joten se päätös ei yllättänyt lainkaan.

Aiemmassa kommentissani EKP:n "poliittisuudesta" (vastaukseni Ukkolalle) sisältää sen tiedon, että OMT:n säännöt rukattiin poliittisista syistä (ei olisi muutoin kelvannut Saksalle millään) niin, ettei Kreikan valtiolainat kuulu OMT-ohjelmaan.

Jotkut ovat euroalueella vaan tasa-arvoisempia kuin toiset.

Reino Jalas

Alkaa vaikuttaa siltä että Kreikalle ei enää kelpaa eikä riitä se kakkospaketin jämä, 7.2 Mrd rahasumma. Kreikka vaatii merkittäviä leikkauksia velkohinsa, muuten ei sopua heidän puoleltaan tule.

Sama velkojen leikkaus tuntuu olevan jo IMFnkin ehto. Sen pois poistuminen neuvotteluista vaikutti olevan yhtä lailla kaapin paikan osoittamista Euromaille kuin Kreikallekin.

Euron pystyssä pysymisen tulevaisuus on nyt siitä kiinni suostuvatko muut euromaat merkittäviin velkojen leikkauksiin tällä viikolla. Ja mahdollisesti sunnuntain ylimääräisessä huippukokouksessa.

Jos Kreikan Defaultti tulee, eivätkä euromaat myöhemmin heinäkuussakaan nosta Kreikkaa takaisin, niin olen aika lailla samaa mieltä että Euroalueen tulevaisuus alkaa olla aika lailla kätelty siinä tapauksessa.

---
Vielä on keinorahoja kuitenkin olemassa ja mahdollisuuksia euron tekohengitykseen. Muutamien vuosien jatkoajaksi. Jos muut maat kuittaavat velan ja velkaleikkuria pannaan peliin.

Tosin silloin jonossa ovat Italia ja Ranska pyytämässä samanlaisia helpotuksia. Euroopan johtajana itseään pitävä Ranska velkaantuu vauhdilla. Sen budjettialijäämä viimeisen 10 vuoden (2004-2014) aikana, on ollut alle EU-vakaussopimuksen määrittelemän 3.0% rajan.
Eikä Ranskan taloudessa juuri näy käännettä, ei loppua tälle suunnalle näköpiirissä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vaikka Kreikalle myönnettäisiinkin tuo 7,2 miljardia niin se palaa niiden samojen tahojen velkakuoletuksiin, mitkä ovat aiemmin lainat myöntäneet.

Se voisi riittää elokuun loppuun. Sitten lisää tänne, kiitos kaunis.

IMF:n pääekonomisti Olivier Blanchard kirjoittaa, että jos perusylijäämätavoitteesta (velkojien kaavailu) lipsutaan yhä niin velkoja on pakko leikata.

Toisaalta taas kreikkalaisten mukaan liian suuri perusylijäämätavoite esim. veronkorotuksin vain lisää veronkiertoa ja syöksee maan edelleen syvemmälle lamaan. Tämä tietäisi bkt:n putoamista ja velkojen takaisinmaksukyvyn heikkenemistä edelleen. Silloin velkoja tulisi leikata.

Nämä kaksi näkemystä eivät vain kohtaa, ja siksi tässä on miltei puoli vuotta tapeltu.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvä kirjoitus.
2002-2007 eli 5 vuotta talous kasvoi, kun suomalaiset ottivat velkaa ja velka onkin tuplaantunut yli 130 miljardiin. Takaisinmaksusta ei ole tietoakaan.

V 2008-2015 eli 7 vuotta sitä sitten ollaankin oltu Kreikan ja Kyproksen kanssa samassa sarjassa ja taantumassa. Euroaikana valtion velka on sekin tuplaantunut.

Euron ulkopuolisten kansantalouksien kasvu osoittaa, että "Own currency is an asset".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei Suomen tilanne nyt Kreikan kaltainen ole - ainakaan vielä.

Mutta kun tästä tuli aikanaan mainittua muutama vuosi sitten täälläkin, ettei tästä Suomelle hyvää seuraa niin nyt ovat sitten innoissaan leikkaamassa jalkojaan irti. Ei se oikein kelvannut kreikkalaisillekaan sitten pidemmän päälle.

Suomessa on velkarahalla ylläpidetty yhteiskuntarauhaa, koska valtio ja kunnat maksavat "suojelurahaa" mm. työttömille siitä syystä, ettei nämä pistä hulinaksi.

Etelä-Euroopassa on muutama kuukausi aikaa hakea töitä ja sitten tuet katkeaa kokonaan. Jos Suomessa olisi sama meno niin tyytymättömyys olisi varmastikin aivan uusissa kerroksissa.

Ja pianhan se on, kun leikkauksien tielle on päätetty lähteä sen sijaan, että kasvatettaisiin yksityinen sektori takaisin riittävän suureksi - niin, että kantaisi myös julkista sektoria.

Siinä mielessä ymmärrän leikkaajia, että julkisella on paljon höttöä. Mutta sen leikkaamisen aika ei ole nyt, kun työttömyys on näin koholla.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ei Suomen talous tietenkään Kreikan tasolla ole, mutta Eurostatin tilastojen mukaan vain Kyproksen bruttokansantuotteen kehitys on ollut nykyään heikompi kuin Suomella.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #42

Juu, yksittäisinä ajankohtina kyllä. Suomen bkt on edelleen noin viisi prosenttia alle kriisiä edeltävän huipun. Peilaan siis hieman pidemmältä aikaväliltä.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Ennen kuin euro päästetään irti elintoimintoja ylläpitävästä koneesta niin sitä ennen bankstereiden omistamat yksityiset rahoituslaitokset tulevat IMF:n, EKP:n, Euroryhmän etc. avustuksella tekemään vielä monen monta lisävelkapaperia joilla nyhdetään Euroopan vasallivaltioilta satoja miljardeja..

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Valtiot ovat suvereeneja instituutteja, jotka voivat hyvin myös kieltäytyä velkapinoistaan. Se riippuu vain poliittisesta tahdosta.

Tietysti markkinoiden velka kannattaa maksaa pois, mutta kohtuuttomat painolastit saattavat jäädä hoitamatta.

Kreikan velkatotuuskomissiolle kävi juuri hiljattain puhumassa Euroopan komission ex-puheenjohtaja José Manuel Barroson talousneuvontantajan toiminut Philippe Legrain.

Sen, mitä kuulemisesta sain selville oli hakea Kreikalle "oikeutus" jättää tukiluottoja pystyyn.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Legrain toimii "tekohengitysjengin" käsikassarana. Poju kannattaa pakolaisvirtamassoja, globalisaatiota sekä euron ihanuutta. Täydellinen juoksupoika Barrosolle ja muille pyramidin huipulla käyskenteleville tosi bankstereille. Sehän paljastaa jo melkein kaiken, että Legrain sai "Goldman Sachs Business Book of the Year"-palkinnon 2007. Kupparipankki palkitsi ansioituneen "oppipoikansa"!

Kaiken kaikkiaan erittäin vastenmielisiä tyyppejä kaikki nuo jotka Goldman Sachsin ympärillä häärää..

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #111

Legrain: Kreikan velkoja pitää leikata, ja niitä olisi ehdottomasti pitänyt leikata jo 2010. Tukipaketit olivat väärin ja niillä haluttiin vain pelastaa ranskalaiset ja saksalaiset pankit.

Kuin PS:n ohjelmasta vuosien saatossa.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #112

Minusta tossa on kyllä aika tavalla jälkiviisautta. Kyllähän Barroso, Draghi, Lagarde ja co ovat kaikki ajaneet täydellä tarmolla globalisaatiota ja liittovaltiota. Legrain esim. on sitä mieltä, että Eurooppa tarvitsee ne maahanmuuttajat työllistämiseen ja euro on OK!

Perussuomalaisissa ollaan kyllä oltu johdonmukaisia vuosikaudet, eikä oltaisi lähdetty lapioimaan yhtään euroa toivottomiin lisätukipaketteihin.

Aina siellä Brysselin porukoissakin joku pankkiiri tai taloustieteilijä jälkijunassa yrittää puhua järkeviä, olivat vaan hipi hiljaa silloin kuin olisi pitänyt sanoa..

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #118

Nyt tässä on sana sanaa vastaan. Legrain oli Barrosolle kertonut, ettei tämä ole pelkästään kreikkalaisten vika, vaan koko pankkisektori on vinksallaan. Hän oli nimenomaan huolissaan tukipakettiehdoista ja moraalikadosta ("palkitaan sössineitä pankkeja suojaamalla ne tappioilta".)

Kyllä, Legrain on hyvin kansainvälinen, ja "Eurooppamyönteinen". Sen sijaan, että lähtee teilaamaan parilla heppoisella argumentilla sitä sanomaa; voisi ilahtua ajatuksesta, että Euroopan komissiossakin tiedettiin alusta asti (ei siis jälkiviisaasti) homman olevan väärin (koska Legrain on sen heille kertonut.)

Argumentiksi kannattaakin ottaa, että jopa pro-euroleirissä tiedettiin PS:n olleen oikeassa.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #120

Tarkoitin, että jälkiviisaasti yksi jos toinen "Brysselin mies" nyt tasoittelee sitä, minkä kaikki tiesivät jo etukäteen koska tarkoituksella etukäteen suunnittelivat varainsiirtounioninsa! Niin karseata kuppausta se on ollut alusta pitäen, ettei oikein voi luottaa enää kehenkään kuka siellä systeemiä muokkailee.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #122

Väärinkäsitkseni korjattu. :)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #111

Timo, mitä ihmettä sinä selität?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Turhan harvoin tulee annettua kiitosta työlle jota teet Henri.

Siitä nostan erityisesti hattua, että olet tehnyt rohkean vedon menemällä Kreikkaan paikan päälle. Aikamoista vaihetta näyttää Kreikka käyvän läpi.

Eipä täältä käsin voi edes arvata, millaista siellä oikeasti on. Lähinnä voi toivoa, että päättäjät osaavat tehdä fiksuja ratkaisuja.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eipä täällä maaseudulla juuri nykyiset kiemurat paljoa vaikuta. Kaiketi nyt on enempikin odottava tunnelma.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hei Jouni,

löysin tällaisen artikkelin siitä, mitä kreikkalainen saa kestää ulkomailla. Valitettavasti englanniksi:

http://blogs.wsj.com/expat/2015/06/16/a-greek-abro...

Ei tämä nyt ihan sama asia ole, sillä minulta kysellään mm. sitä, että kuuluuko Suomi euroalueeseen - tällaiset kysymykset usein tulevat uutislähetysten aikana, kun eurokriisiä puidaan päivästä toiseen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Hyvä kysymys on, että miten Kreikassa koko systeemi laitetaan kuntoon, että ihmiset voivat Kreikassa luottaa systeemiin?

Miten koko systeemi rakennetaan, että Kreikkalaisten kanssa toimivat voivat luottaa Kreikkaan ja kreikkalaisiin?

Vahva vaikutelma on, että Kreikassa on systeemissä jotain isosti vialla. Systeemistä korruptiota.

Väistämättä se heijastuu tavallisiin ihmisiinkin. Jotka useimmin voivat olla hyvinkin luotettavia ja vastuullisia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #84

No kerro ihmeessä. Nyt kaivataan ratkaisuja. Nyt ei ole aikaa teoreettiselle pohdinnalle ilman täsmälääkkeitä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #88

Ne on monet juuri niitä hitaasti vaikuttavia.

Silti: Tehdään tekoja, että koko systeemi saadaan toimimaan.

Yksi teko kerrallaan.

Vaikka niin, että hallitus yksissä tuumin näyttää, mitä se tarkoittaa, kun maksetaan verot täysin, niin kuin pitää. Ihan menemällä verotoimistoon. Ja kamerat kanssa. Ja rahat mukana.

Ja korkeimmat virkamiehet maksavat myös näyttävästi kaikki veronsa. Ja kamerat mukana verotoimistossa kaikkien nähtäväksi.

Ja jos ei maksa, niin kenkää. On nopeaa. Ja on näyttävää.

Jos on todisteellista korruptiota, niin kenkää, häkkii, putkaa ja linnaa. Vaikka olisi kenestä kysymys. Tai kenen tahansa koiran kummin kaiman kaverista kyse. On nopeaa. Ja on näyttävää. Ja tuottaa tuloksia.

Systemaattisesti samalla systeemillä ja tasapuolisesti. Tuottaa tuloksia.

Esimerkin voima on yllättävän iso kulttuurin muuttamisessa paremmaksi.
Kulttuuri on ennen kaikkea tekoja.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #90

Joo okei. Siis on ihan hyvä, että pohdit tällaisia - ja siitä on varmastikin apua, mutta olen huomannut sinun pohtivan paljon muita asioita kuin taloutta.

Jos talous on ns. persiillään niin ei siinä korruption kitkentä tms. ehdi toimia. Niitä on toki hyvä tehdä, mutta nyt pitää samalla hoitaa tää akuutti ongelma, euro, ensin alta pois.

Liittovaltiolla tai peijaisilla. Ensimmäisessä vaihtoehdossa on toki se ongelma, että ne korruptiot sun muut tulevat sivullisten taakaksi kannettavaksi.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #94

Talouden mittaristo ei ole irrallaan talouden moottorista. Siksi tekoja tarvitaan. Siksi ei oikein voi taloutta "irrottaa" yhteiskunnasta.

Ne linkittyvät toisiinsa lähes saumattomasti.Siksi on erittäin fiksua miettiä kerrannaisvaikutuksia. Puolin ja toisin.

Rahajärjestelmä on lähinnä yhteiskunnan tukisysteemi. Eli renki. Isäntänä se on vähän kehnon sorttinen. Työpaikat eivät synny rahajärjestelmästä. Paitsi ehkä treidaajien työpaikat. Ja niitä on aika vähän. Vientitulot eivät ole seurausta rahajärjestelmästä. Vaan siitä, että tehdään vientikelpoista ja laadukasta tuotetta ja palvelua. Siksi niistäkin puhuminen on viisasta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Ei firmoissakaan reskontra tuota sitä myytävää. Vaan ihan muut toiminnot.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #96

Nää sinun linkit eivät juuri koskaan liity aiheeseen. Voisitko lakata knoppailemasta, kiitos?

Tuot mieleeni verenhukkaan kuolemaisillaan olevan potilaan, ja lääkärit pohtivat yksinomaan sitä, että onkohan potilaansa pitänyt huolen terveellisestä ruokavaliosta.

Minä menen muihin askareihin. Moikka.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #98

Sorry. Tarkoitus ei todellakaan ole knoppailla.

Olen huomannut, että kirjoitettu kommunikaatio on niin herkkää väärin ymmärtämiselle, että siksi laitan mielellään kuvia tai linkkejä, jotka selventävät joitain käsitteitä. Joita ei ole helppoa tekstinä kirjoittaa auki niin, että niitä ei ymmärrettäisi väärin.

Esimerkkinä vaikka termi systeemiajattelu. Joka on aidosti toimiva työväline, juuri Kreikan kaltaisessa tilanteessa. Koska systeemissä on vika, tarvitaan systeemisiä työkaluja.

Sitä ei ole helppoa selittää kirjoittamalla parilla lauseella, että mitä se tarkoittaa. Siksi linkki. Systeemiset viat eivät korjaannu grexit:illä. se on varma.

Tarkoitus on löytää toimivia ratkaisuja. Jotka tuottavat enemmän positiivisia vaikutuksia, kuin potentiaalisesti laajoja ja pitkäkestoisia haittavaikutuksia.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Tämä hallitus antautuu säästövaatimusten edessä ja jatkaa maansa tuhoamista aivan samalla tavalla kuin viiden vuoden ajan on tehty."

Kertoisitko tästä vähän tarkemmin? Nyt kun Suomessa on ankarasti säästävä hallitus, pidät sitä käsittääkseni hyvänä asiana, mutta Kreikassa säästäminen on maan tuhoamista. Miksi suomalainen ja kreikkalainen säästäminen eroavat toisistaan näin paljon?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

No jos nyt katsot ihan silmämääräisesti, miltä Kreikan talouskehitys näyttäytyy finanssikriisin jälkeen niin on tämä aika katastrofaalista. Pudotus on jopa syvempi kuin Suomen "vähän pilssivesi heiluu" 90-luvun alun eurokriisin aikaan.

Pidän Suomen leikkauksia hyvänä siitä syystä, että nythän saavat suomalaiset sitten tuta sen, miten ihanaa siinä eurossa asiat ovatkaan.

"A moment of realisation is worth of thousand prayers."

Toiseksi Suomi olisi saanut vastaansa aikamoisen paskamyrskyn oltuaan ensin sormi pystyssä vaatimassa muilta tiukkoja säästötoimia ja paukuttelemassa henkseleitään luottoluokitusdarwinismilla.

Pitää elää niin kuin opettaa.

---

P.S. Suomessa ei ole "ankarasti säästävä hallitus", mutta onhan nuo kaavaillut leikkaukset oikeansuuntaisia sentään. Ei tuo euroveneessä taida kuitenkaan riittää. Riippuu kyllä paljon olosuhteista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eli siis käytännössä toivot pahaa Suomelle ja suomalaisille rangaistukseksi aiemmista synneistä. Ei kovin isänmaallista tai rationaalista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #53

Aika omituinen tulkinta.

Minusta suomalaisille on vuosikaupalla suoraan sanoen valehdeltu euron ihanuuksia, ja se jos joku on minusta epäisänmaallista.

Tarkoitin myös sitä, että diplomaattiset suhteet Suomeen olisivat jäähtyneet sen jälkeen, kun luottoluokitusdarwinismin henksleiden paukkeeseen tottuneet eteläeurooppalaiset katsovat, ettei Suomi edes elä niinkuin on muita opettanut.

Huonot välit Etelä-Eurooppaan eivät kuulu nekään "isänmaallisuuteen".

Isänmaallinen voi olla mielstäni siltikin, vaikka ei haluakaan käsirysyä naapreiden kanssa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #63

Niin, ei niissä opetuksissa ole ollut järkeä mutta en tajua, miksi pitäisi hypätä perässä kaivoon vaan näyttääkseen, että ollaan yhtä hölmöjä kuin he, jotka hyppäsivät edeltä. Itse en ole kovin huolissani huonoista väleistä Etelä-Euroopan maiden kanssa. Tärkeämpää on pitää Suomi toimintakykyisenä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #68

Hei, en minäkään ymmärrä sitä, miksi pitää hypätä perässä. Mutta kansalaiset ovat halunneet "Barabbaansa" ( = pysyä euromaana), joten ei muuta kuin saksimaan.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ja tämäkö on vastauksesi? Kysymyshän oli, millä tavalla Suomen ja Kreikan säästämiset eroavat toisistaan, ja ehkä ymmärryskykyni on rajallinen, mutta minulle ei niiden ero selkiytynyt.

Jos Suomi ei olisi euromaa, olisivatko valtiontalouden säästöt silloin tarpeettomia?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #60

Juu, premissisi oli "ankarasti leikkaava hallitus", mikä ei pidä paikkaansa jos haluaa verrata Suomen ja Kreikan leikkauksia toisiinsa.

Kreikassa on esimerkiksi eläkkeitä leikattu 44 prosenttia. Jos Suomessa jäädytetään joku indeksikorotus niin se hyttysen ininää sen rinnalla.

Ja tarkoitan myös sitä, että jos tuollaiset eläkeleikkaukset tehtäisiin Suomessakin niin piru olisi merrassa, ihan kuten se tuli Kreikankin apajille.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #64

Seuraava kysymykseni olisi, ovatko Suomen ja Kreikan eläkejärjestelmät vertailukelpoiset, mutta enpä taida kysyä sitä, kun kellokin on jo aika paljon. Ja sinulla jäi edellisestä viestistäni se toinen kysymys vastaamatta, mutta antaa senkin nyt olla, sillä agendaasi tuskin sopii mikään, mikä tapahtuisi myös ei-euromaa Suomelle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #66

Itsehän nostit vertailukelpoisuuden esille mainitsemalla Suomen ja Kreikan leikkaukset. Vertailit niitä, että yhdessä hyvä, toisessa paha. Kysyit, että mitä ihmettä.

Ihan hyvä kysymys. Mutta mielikuva siitä, että Suomessa olisi "ankarasti säästävä hallitus" ei enää toteuta vertailukelpoisuutta.

Kerroin, mikä niistä tekisi vertailukelpoiset, näin yksittäisen esimerkin kautta.

---

Jaa sori, en huomannut toista kysymystäsi ensin, hyvä kun muistutit.

Tähän on vaikeampi vastata. Kansanaloustieteen professori Vesa Kanniaisen mukaan eurojäsenyys on aiheuttanut Suomelle n. 10 prosentin elintasokyykyn. Jos Kanniaista on uskominen niin tuo 10 prosenttia lisää yksityistä sektoria tietäisi muhkeampia verotuloja julkistahoille, ja myös vähemmän työttömyyskorvauksia ja muita sosiaaliturvan muotoja.

Voi siis olla, ettei tarvitsisi leikata.

Mutta kieltämättä Suomessa on paljon turhaakin ylläpidossa. On tasa-arvo- ja vähemmistövaltuutettua ja pilvin pimein muita täysin julkisen sektorin ylläpitämiä järjestelmiä, joiden tehtäväkenttää on mahdotonta mieltää valtion (tai kunnan) tehtäväksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tässä vielä Jussi Salmiselle kreikkalaislehti Kathimerinin kirjoituksesta (englanniksi) kuinka IMF:n ex-jäsen moittii IMF:ää virheestään tehdä taloussuopeutusta fiskaalisesti. Tuloksena oli taantuma. Siinä Suomen leikkaajille samat terveiset. Muutakaan ei toki euromaana voi tehdä, kun on nämä kasvu- ja vakaussopimusrajat:

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsit...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minä väitän, että Helsingin ravintoloissa saan maksaa euroilla vielä 16.6.2025. Lupaan tarjota Henrille kohtuuhintaisen päivällisen jos hän olisi jostain syystä oikeassa ja joudun maksamaan sen jollain muulla valuutalla kuin eurolla (tai ruplalla). Paneeko Henri vastatarjouksen?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Euro on todennäköisesti laillinen maksuväline monessa sellaisessa maassa, joka eurosta mahdollisesti irtautuu. Täsmennä hieman.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihan on täsmällinen tarjous Henrin väitettä vastaamaan. Otsikko "Euro on mennyttä..." kertoo mitä mieltä Henri on. Minun tarjoukseni tarjota päivällinen Helsingissä jos sen joutuu maksamaan muulla kuin euroilla on yhtä selkeä väite siitä, ettei euro ole mennyttä.

Varaumana jätin tuon Venäjän diktaattorin valloitushalujen realisoitumisen. Silloin lienen Siperiassa opiskelemassa oikeaa asennetta jos olen edes hengissä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #61

Ihan oot joo täsmällinen ja hyvin argumentoiva rento keskustelija. Euro tai rupla juuh.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun Kreikka pystyy vastaamaan kaikista veloistaan, euro on peruuttamaton ja EU:sta tulee liittovaltio, niin mikset Börje saman tien tarjoa yhtä Lamborghinia? Ei kai siinä ole mitään riskiä?

Suomikin on ottanut kriisistä takkiinsa vain n. 10%:n elintason laskun*) ja Kreikasta vaivaiset 1.500-3.500 M€ näistä EMU-iloista.**)
---
*) Kanniaisen toimittaman opuksen mukaan (2014).
**) Vaihteleva arvio sulaneista tuki- ja takuutusrahoista.
:-)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saksan markoillakin voi maksaa jossain päin Saksaa tänä päivänä. Mutta siis onko se Suomen "verotusvaluutta"?

Ja mikä ettei päivällistarjoilu samoin ehdoin käy minullekin. Tiedä sitten sitä, asummeko samassa maassakaan 10 vuoden päästä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tuo kahden rahan systeemi on aika kiehtova ajatus....

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

N-liitossa toimi hyvin useampikin valuutta ja valuuttakurssi; virallinen ja "epävirallinen". Siellä oli jopa eri kaupat eri ihmisille. Maksuvälineiksi kelpasvat myös eräät teolliset tuotteet... :D

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo Tallinassa -83 tai jotain. Valuutanvaihtopiste nojasi Pikjalan muurilla mallu suupielessä. Tere tere Antti ja homma hanskassa.

En tiedä valtoista, mutta ihminen on aika raadollinen eläin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Juncker syytti Tsiprasia EU:n ehdotusten vääristelystä
http://yle.fi/uutiset/juncker_syytti_tsiprasia_eun...

Kuten tiedämme EU ei itse peittele eikä vääristele mitään eikä Kreikka ole aiemmin naruttanut EU:a. Erkki Toivanen taas kirjoitti EU:n korruptiosta:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4191...

"Takavuosina jäsenmaiden lehdistössä käytiin vilkasta väittelyä EU:n varojen väärinkäytöstä. Siitä kirjoitettiin kirjojakin.*) Ei enää. Kirjanpitoa on toki tehostettu ja muutamat asiat ovat tiettävästi paremmalla tolalla, mutta suuttumus uhkaa muuttua halveksunnaksi. Sen varaan ei EU voi tulevaisuutta rakentaa."

*) Katso mm. van Buitenen: "EU:n salaiset kansiot".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kreikka on todella lähdössä eurosta ja EU:sta, lähteenä "keskuspankki:"

http://www.afp.com/

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

"will likely" eli todennäköisesti.Lyhennetyssä uutisessa. Saa nähdä kuinka käy.

Lainaus:
"The Greek central bank warned Wednesday that the country could crash out of the eurozone and even the European Union if it fails to reach a bailout deal with international creditors.

"Failure to reach an agreement would... mark the beginning of a painful course that would lead initially to a Greek default and ultimately to the country's exit from the euro area and -- most likely -- from the European Union."

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Vaikka tal.tieteellisin perustein Kreikan ehkä kannattaisi sietää eurosta lähtö, en jaksa uskoa tuon vaihtoehdon toteutumiseen.

Minun oletukseni on, että huhuja levitellään ihan vain taktisista syistä. Luulisi neuvottelut haluttavan käydä loppuun huippukokouksessa viikonloppuna. En tiedä käykö noin, mutta tuo on minun odotukseni.

Myllyniemeltä kysymys, voiko (olettamani) FIXIT-sopimus sisältää ehdollisen velkaleikkauksen tai voiko velkaleikkauksen jaksottaa tehtäväksi pidemmällä ajanjaksolla?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Oliskos tää mielestäsi parempi lähde?

http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/Bank/News/Pres...

Vinkki: jos keskuspankki on lähteenä, kannattaa vilkaista, mitä se keskuspankki on oikein sanonut.

Onhan tätä Kreikan keskuspankin avausta jo kommentoitukin. Eräs ehdotti, että Kreikan keskuspankin tulisi pidättäytyä draamassa ja runoissa, koska ovat siinä niin hyviä.

Juha Hämäläinen

Olen tainnut joskus tätä liikettä ennustaa.

http://www.zerohedge.com/news/2015-06-17/greek-deb...

Niille, jotka eivät tiedä mitä "odius debt" tarkoittaa:
https://en.wikipedia.org/wiki/Odious_debt

Tätä ei valitettavasti ole uskallettu kääntää härmäksi, mutta finnithän ovat kansainvälisiä ja vieraat mongerrukset on opittu jo perustuskoulussa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ilmiselväksi se tuli, kun toljottelin totuuskomission kuultavia henkilöitä.

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196974-...

Näitä näytettii Voulilla. Perhanan hyvä kanava. Harmi, ettei kieli taitu kovin hyvin, mutta tuollaiselle olisi tilausta Suomessakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset