Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Euron toinen epäonnistuminen

Tänään, maanantaina 29.6. yhteisvaluutta euro kokee jo toisen epäonnistumisensa noin kahden vuoden sisään Kreikan jouduttua rajoittamaan pääomaliikkeitä Lissabonin sopimuksen artikla 63 vastaisesti. Vuonna 2013 Kypros oli pakotettu niin ikään sopimusrikkomukseen, joka onneksi alkaa olla ohitse.

Kreikka pakotettiin rikkomaan EU:n perussopimusta, "EU:n perustuslakia", koska Euroopan keskuspankki ei halunnut turvata eurokansalaistensa talletusvarallisuutta. Kyproksenkin kohdalla puhutaan merkittävästä liikkeestä, sillä EU:n mielestä oli aivan luonnollista konfiskoida pankkitallettajien säästöt täysin surutta.

Pääomarajoitukset tosin toimivat jossain määrin Kyproksella, koska kyseessä on saarivaltio ja pääomien ulosmenoliikennettä pystyttiin valvomaan kohtuullisen pienellä vaivalla. Lisäksi väestömäärä on pienehkö, joten valvottavaa ei ole niin paljoa.

Kreikan kohdalla tilanne on monin verroin monimutkaisempi.

Pääomakontrollit tosin tarkoittavat sitä, että tällainen maa on käytännössä eronnut eurosta. Ei olisi lainkaan hämmästyttävää, jos taikka kun Kreikka joutuu EKP:n toimimattomuuden vuoksi ottamaan käyttöönsä rinnakkaisvaluutan voidakseen turvata kansalaisilleen toimivan vaihtovälineen.

Tästä ei ole enää pitkä matka siihen, että uudesta valuutasta tulee verojen maksuun käypä valuutta ja eurot kuihtuvat hiljalleen pois. Kreikka jättää tuolloin yhteisvaluutta-alue EMU:n.

Näin käydessä EKP epäonnistuu pahasti luvattuaan 2012 kesällä "tehdä kaikkensa" säilyttääkseen euron eheyden.

 

Mikä estäisi sopimusrikkomukset?

Jotta nykyjärjestelmäisessä EMU:ssa ei tarvitsisi pakottaa jäsenmaita sopimusrikkomuksiin tulisi muutama asia korjata jäsenmaissa.

Kiinteissä valuuttakurssijärjestelmissä on vääntö riittänyt 1800-luvulla, jolloin kultakanta oli oikeastaan ainoa globaali valuuttajärjestelmä.

Eurokin saadaan toimimaan varsin paljon paremmin ja siitä voisi tulla pidempiaikainenkin valuuttajärjestelmä, kunhan olosuhteet mukautetaan samankaltaisiksi kuin kultakannan vuosina.

Eli toteutukseen:

  • AY-liikkeen eliminointi.
  • "Hyvinvointivaltion" alasajo.
  • Minimaalinen valtio, eräänlainen "yövartijavaltio".

Heikko ja mahdollisesti olematon työntekijäosapuolen edunvalvonta helpottaa ripeitä palkkajoustoja alas aina silloin, kun euroaluetta kohtaa jokin ulkoinen ja kenties epäsymmetrinen taloussokki.

Valtion menoja tulee minimoida. Valtio jättää kansalaisten huoleksi lapset, koulutuksen, vanhukset (eläkkeet), sairaanhoidon, työttömyysturvan ja sen sellaiset "turhat ja kuormittavat menot", joista on joka tapauksessa leikattava aina kun hiukankin pilssivesi jossain heiluu.

Valtion tehtäviin kuuluu sotilasvoimat, järjestyksenpito, oikeusjärjestelmä ja minimaalinen hallinto. Näin talouskriisien aikana valtion menopuoli kestää paremmin.


Lisäys 30.6.2015 klo 4:20: Talouslehti Financial Timesin vakiokolumnisti Gideon Rachman pitää Kreikan tilanteen umpisolmua koko EU:n epäonnistumisen merkkinä.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/e965eca6-1e45-11e5-ab0f-6bb9974f25d0.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

El Mundo kirjoittaa seuraavaan tapaan:

Kreikan finanssikriisi on siinä vaiheessa, että Obama on jo pyydetty apuun soittamaan Angela Merkelille, ettei Kreikkaa saa potkia pois eurosta ja euroalueesta. USA:n valtiovarainministeri Jack Law puolestaan on hiostanut IMF:n Christine Lagardea sekä kollegojaan Saksan Wolfgang Schaublea ja Ranskan Pierre Moscovicia, jotta saataisi kestävä ratkaisu sille, että Kreikka pysyy uudistusten tiellä ja euroalueessa.

Tässä tilanteessa USA:n painostus saattaa olla se avain, jolla Kreikan hätätila nostetaan poliittiselle tasolle Saksan ajaman teknisen tason sijaan.

Alexis Tsipras on lähettänyt EU:n puolalaiselle puheenjohtajalle Donald Tuskille kirjeen, jossa pyytää tukea tänään maanantaina lankeavien lainojen maksuajan pidentämiseen. Samansisältöinen kirje on lähtenyt EU komissiolle, EKP:lle ja IMF:lle. Euroryhmä viestittää, ettei kutsua uuteen hätäkokoukseen ole tullut, vaan lauantain päätös on edelleen voimassa ja Tsirpas puolestaan vie asian Kreikassa kansanäänestykseen.
http://www.elmundo.es/economia/2015/06/28/55904aee...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Presidentti Barack Obaman ja valtiovarainministeri Jacob Lew'n vastaavat sanonnat vahvistetaan myös muissa kansainvälisissä medioissa.

Lew on painostanut pikemminkin euromaita velkahelpotuksiin IMF:n ohella. Obama, kuten kerroit, on puuttunut Kreikan eurojäsenyyteen, joka on nyt todella lähellä katkoa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#2/HM:

Jos USA pitää välttämättömänä Kreikan pysymisen euroalueessa, niin varmaan se tarjoutuu takaamaan myös Kreikan lainoja. Onhan Kreikka Naton jäsenmaista se, joka tunnollisesti noudattaa puolustusmenoissa Naton tavoitetta ja jopa ylittää sen reippaasti. Ilmeisesti tämä tapahtuu toisten rahoilla, mutta se ei ole pääasia vaan se, että aseita hankitaan USA:n puolustustarvikkeiden valmistajilta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #8

Voisihan tämä olla mahdollista, mutta en todellakaan usko.

Pikemminkin uskon siihen, että Yhdysvallat painostaa diplomaattisesi erityisesti Saksaa. Se tästä nyt vielä puuttuu, että Saksalle pamahtaisi talouspakotteita niin Venäjältä kuin Yhdysvalloilta!

Toisaalta, mistä sitä tietää, vaikka Kreikka hakeekin omaa valuuttaa, jolla nousta jaloilleen? Kreikan ensisijainen päämäärä lienee saada tulonsiirtoinen liittovaltio, jolloin Kreikka pääsisi nauttimaan Pohjois-Euroopan teknologisen kehityksen ja osaamisen hedelmistä tuntuvilla rahallisilla avustuksilla.

Marko Parkkola

Tarkoittaako tämä sitä, että otamme määräyksiä vastaan EU:n lisäksi jenkeiltäkin? Kuulostaa todella demokraattiselta laitokselta tämä EU.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Varsin arvostettu henkilö pamauttaa Kreikan virallisen euroeron todennäköisyyden 85 prosenttiin.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-29/...

Juha Kuittinen

Mihin menevät EKP:n setelisingon rahat? Tuetaanko niillä nyt euroon jäävien maiden pankkeja?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niitä ja muita euromaita. Ilmeisesti viittasit "setelisingolla" EKP:n tänä vuonna aloittamaan arvopaperien osto-ohjelmaan?

Kreikka rajattiin ohjelmasta sääntökikkailulla tieten tahtoen ulos, koska kreikkalaiset olivat aikeissa "äänestää väärin" 25.1.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kulissien takana punaisena lankana kulkee pelastavana ratkaisuna yhä joidenkin haave Euroopan yhdysvalloista. Mutta silloin euro ei enää olisikaan "nykymuotoinen" - eipä olisi Eurooppakaan...

Toisaalta liittovaltio on menettänyt entisiäkin kannattajiaan 2000-luvulla. EU-vaalit ovat seuraavan kerran v. 2019. Jos EU ei siihen mennessä osoita kykenevänsä kuuntelemaan eurooppalaisia, edessä on ehkä vuotta 2014:kin suurempia heilahduksia ja koko EU alkaa rakoilla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minäpä luulen, ettei santa riitä tiimalasissa vuoteen 2019 asti. Sontaa kyllä piisaa. ;)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä EU näyttää 'vakauttaan' ja voi leikkiä tuulettimen edessä, kun ei halua tietää, mitä vaaroja siihen liittyy... :-)

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Hyvä olisi myös hahmottaa, että on paljon asioita, jotka ovat vuosien saatossa muuttuneet. Ihan koko kansainvälisen järjestelmän perusteissa. Eikä vain talousjärjestelmän.

- Raha siirtyy nykyisin valokuidulla ja vauhdilla.
- Tieto siirtyy nykyisin mistä vain, minne vain.
- Tieto mahdollistaa asioita kaikkialla eri tavalla nykyisin. Vaikka Vietnamissa.
- Tavarat siirtyvät nykyisin mistä vain, minne vain. Isossa mittakaavassa.

Esim. 20 vuotta sitten maailma oli hyvin toisenlainen. Eikä kyse ollut pelkästään rahajärjestelmästä.

- Puuttui netti nykylaajuudessaan.

- Puuttui valokuidulla tehtävät salamannopeat rahansiirrot ja osakekauppa.

- Veroparatiisien käyttö oli hyvin vähäistä.

- Veroparatiiseja käytetään, koska siitä on tullut hyvin helppoa.

- Puuttui työn ulkoistus Kiinaan, Intiaan, Vietnamiin jne samassa laajuudessa, kuin nyt.

- Puuttui standardoitu merikontti, jonka avulla mikä vain työllä tehtävä asia on siirrettävissä näppärästi minne vain. Konttijärjestelmän käyttö on levinnyt paljon 20 vuoden aikana.

- Puuttui tuhansien konttien laivat, joka tekee tavaran siirrosta halpaa.

- Puuttui hyvin monimutkainen johdannaiskauppa, joka lisää koko maailman pankkijärjestelmän haavoittuvuutta.

- Koko maailman pankkijärjestelmä alkaa olla tiiviisti yhteydessä keskenään.

- Sen takia häiriö markkinoilla vaikkapa Kiinassa leviää koko maailmaan.

Siksi rahajärjestelmän vaihto olisi ehkä väärä lääke. Se on kuin teippaisi aspiriinin haavan päälle. Kirvelee kovasti ja haava pysyy sellaisenaan ja suojaamattomana.

On toki virheitäkin tehty. Onko se koko kuva?

Jää nähtäväksi, että tekeekö joku taho ihan tietoista työtä kaataakseen euron. Suurvalloilla voisi olla intresseissä pudottaa yksi isompi toimija pois pelistä.

Lisäksi Kreikassa on muutenkin systeemisesti asioita isommin pielessä. Veroja ei makseta jne. Saa siinä vaihtaa rahajärjestelmää vaikka mihin.

Tarvitaan monenlaisia muutoksia, että esim. kuitit kirjoitetaan rehellisesti. Että niistä maksetaan verot, kuten kuuluu jne.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mitä tekemistä valokuidun kautta liikkuvalla rahalla on tämän aiheen kanssa? Paitsi ehkä juuri se, että se vaikeuttaa pääomakontrollien tarkkailua.

Huoli pois. Kreikan pankit ovat kiinni koko viikon. Tämä ei edesauta yritysten välisen maksuliikenteen toimivuutta. Ehkei viikossa nyt vielä kaikki yritykset ole konkurssissa, mutta Kyproksellakin pankit olivat kauemmin kiinni.

Ja Kreikka on kokonaan toisen kokoluokan maa Kyprokseen verrattuna.

Kyllä europäättäjien tavoitteena on tuhota Kreikka:

1) Ei voida joustaa, koska muut kriisimaat alkaisivat vaatia samaa.
2) Ei voida leikata velkoja, koska muut kanssa.
3) Ei voida antaa onnistuneesti erota eurosta, koska muut maat huomaisivat siinä oikotien onneen.

Eli: Kreikka tarvitsee tuhota. Totaalisesti. Rauhan unionia parhaimmillaan.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Otin esiin sen, että syyt Kreikan nykytilanteeseen ovat osin samat kuin Suomen. JA USA:n. Ja Britannian. jne.

Ne ovat globaalit syyt. Ehkä se onkin hyvä hahmottaa.

Valuuttapako on esim. niin nopeaa, koska se on mahdollista valokuituja pitkin.

Kreikassahan kansa kyllä kärsii vuonna 2015. Muualla vaikutus luultavasti on vähäinen. En usko lainkaan, että Kreikkaa tuhottaisiin tarkoituksella. Käsitysten eriävyys on kyllä eri osapuolilla melkoinen syistä ja seurauksista.

Se vaikuttaa faktalta.

Vaikuttaa myös siltä, että EU:n päättäjät eivät täysin ymmärrä toimiensa seurauksia.

Eivätkä Kreikan päättäjät ymmärrä toimiensa tai tekemättömien asioiden seurauksia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

Kun kirjaudut nettipankkiin aikoessasi siirtää valokuitua pitkin rahaa pois tuleekin eteen sivu, joka alkaa sanalla "Συγγώμη..."

Pankkikonttoriin pääsee ehkä hetkeksi rautakangella. Mutta vain kovin lyhyeksi aikaa. Automaatit ovat tyhjiä.

Siinähän siirtelet sitten.

Minäpä luulen, että Kreikka hakeutuu ihan tieten tahtoen hullujenhuoneesta - euroalueesta - pois.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #21

Ne taitavat ne isommat summat rahaa olla jo siirretty aikaa sitten.

Koska valokuitu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #24

Ovat, jo heti kriisin alkaessa. Lähtötelineisiinsä sotkeutuneet europäättäjät eivät vain tehneet mitään, vaan antoivat kriisin riehuta kaikessa rauhassa.

Siitä syystä Syrizakin tuli valtaan. Parin vuoden päästä Le Pen johtaa baskerikansan syömään frangeilla ostettuja patonkeja.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #29

Ranskan tilanne jää nähtäväksi. Vaikka Venäjä Front National:ille rahaa upottaakin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #38

Oletko nyt ihan vakavissasi väittämässä, että Venäjän rahoitus on puolueen merkittävin ja kaiken lisäksi AINOA tekijä, joka nostaa kannatusta?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #40

Kun kysyt, niin vastaan:

Ei ainoa. Vaan kyllä 40 miljoonan euron rahoitus on merkittävä. Eikö olekin?

Ja sen rahoituksen Front National on saamassa Venäjältä. Onko siinä kaikki?

On Ranskassa toki tyytymättömyyttäkin. Ja Front National selvästi osaa tyytymättömiä ihmisiä puhutella ja kosiskella.

On myös mahdollista, että Venäjältä menee Ranskaan ihan netin välityksellä myöskin suoraa apua trollaukseen. USA:n suuntaan se vaikuttaa olevan tosiasia.

Netissähän nämä vaalikamppailut nykyään käydään.

Ihan kuin Ruotsissakin kävi.

2010 uutisoitiin, että pieni ryhmä, jolla oli kymmeniä nimimerkkejä rummutti Ruotsissa kovasti maahanmuuttoa vastaan. Yksi ihminen. Kymmeniä nimimerkkejä. Valtava viestivyöry yhdessä päivässä onnistuu pieneltä ryhmältä.

Lainaus:
"Man hade satt i system att använda flera olika alias. Så jag tror att vad vi nu ser på nätet är en kampanj. "

Sverigedemokraterna sai juuri 2010-2012 nopean kannatuksen nousunsa.

Ei ehkä olekaan sattumasta kyse.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #43

Sanoisin, että jos nyt Suomessa ojennettaisiin vaikka sama 40 miljoonaa Suomen kommunistiselle puolueelle niin siitä ei tule Suomen seuraavaa pääministeripuoluetta. 40 miljoonaa on siis huomattavasti suurempi summa Suomen ja Ranskan väestöön suhteutettuna.

Huomioi, että molemmat entiset valtapuolueet (UMP ja sosialistit) ovat nyt molemmat saaneet yrittää selvitä tästä kriisistä. Tulos on sosialistipresidentti Hollanden aikana se, ettei kellään presidentillä 2. maailmansodan jälkeen ole suosio vajonut noin alas ja vieläpä vauhdilla.

Sarkozykin lähti kuin leppäkeihäs.

Kreikassa saivat yrittää Pasok ja Uusi demokratia, ja Merkelin istuttama teknokraatti.

Italiassa on ollut oikeistoa ja vasemmistoa kriisin aikana. Nyt tulee populistit sielläkin pintaan.

Espanjassa on vaihdettu sosialistit (Zapatero) oikeistolaisiin (Rajoy) ja Podemos porskuttaa, lisäksi tulee Cidadanos.

Ei kai Venäjä nyt näitä kaikkia ole rahoittanut? Kyllä se syy on siinä, että näiden vanhojen valtapuolueiden politiikka on ollut luokatonta.

Luokatonta = sellaista mitä euromailta vaaditaan. Lue se lista avauksesta niin ymmärrät. Kuinka suuren suosion arvelisit noilla kolmella teesillä ajavan suomalaispuolueen saavan vaaleissa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, mihin niitä pankkeja enää tarvitaan?

Niko Sillanpää

Talletussuoja on kylläkin kansallisten toimijoiden eikä EKP:n vastuulla. Suojan toteuttamisesta on tosin olemassa EU-direktiivi, mutta Kreikka ei tietenkään sitäkään hyväksynyt saati toteuttanut. Osoittanee, millaista solidaarisuutta tai sen puutetta kreikkalaiset kokevat toisiaan kohtaan.

Vai tulevat sekä Obama että Setä-Vladimir apuun.

Todellisuudessa jos Syriza ei taivu, apuun tuskin tulee ketään.

Jos europäättäjillä on hiukkaakaan järkeä, ELA:n lopetus kokonaan heti ja kaikki maksatukset EU-instituutioilta seis, jonka jälkeen Kreikan talous pysähtyy kuin seinään. Ei eurosentinkään velkaleikkauksia ja kaikilla poliitisilla ja institutionaalisilla rintamilla painostus. Tämän jälkeen odotellaan, että josko vallassa olevat vaihtuvat ja uhmakas ääni kellossa muuttuu tai yhteiskunta romahtaa. Mutta kummassakaan tilanteessa missään skenaariossa velkaa ei pidä leikata hiukkaakaan. Asiasta voidaan järjestää kansanäänestys euroryhmän maissa, jos demokraattisesta mandaatista on epäilyä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Se tekisikin kummallisen ennakkotapauksen, jos velaksi eläminen sallittaisiin. Ja kannustettaisiin siihen. Ja sitten niitä velkoja joku kaunis päivä näppärästi leikattaisiin.

Nykyaikainen sopimusyhteiskunta muuttuisi aika radikaalisti.

Ja käsitys siitä, mitä sopimus tarkoittaa.

Jos viittasit kommenttini yhteen kohtaan erilaisilla sedillä, jotka tulisivat apuun, en todellakaan oleta, että niin kävisi. Realistinen tai kestävä skenaario sellainen ei ole.

Lähinnä tarkoitin sitä, että voi olla tahoja, jotka tekevät aktiivista myyräntyötä Eurooppaa vastaan. Isossa mittakaavassa. Koska globaali peli on mitä on. Onko se Suomen etu?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

EU ja eritoten euroalue tekevät kyllä tätä myyräntyötä herkeämättä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #17

Onkohan se koko kuva tai edes ihan todellisuuden mukaista? Kreikassa kyllä helposti syy vieritetään muille. Miten on Kreikan johdon oma vastuu?

Miten Kreikassa on onnistuttu siinä, että ihmiset ja firmat maksavat veronsa?

Ihmisten kokemuksen mukaan, mitä uutisoidaan, veroja ei edelleenkään makseta.

Se on yksi juurisyy koko soppaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Kuule, mä en todellakaan usko, että tää verojärjestelmä muutetaan tämän ja huomisen päivän aikana niin, ettei IMF jäisi ilman rahojaan. Tiedän, että olet aiheesta maininnut jo parikin viikkoa sitten, mutta tämä vaatii tässä maassa vähintään 2-3 vuoden projektin - ja mielellään ihan konsulttiapua paikan päällä.

Verovirkailijoiden opastamisesta tietokoneiden käyttöön jne. kaikessa tällaisessa tarvitaan apua.

Se ei nyt vain yksinkertaisesti ole mielestäni mahdollista muuttaa järjestelmää esim. Suomen kaltaiseksi taikasauvan iskusta.

Suosittelisin, että muut eivät yritä puuttua omatoimisesti toisen maan sisäisiin asioihin. Jos Kreikka ei tällaisenaan kelpaa niin älkää turhan vuoksi roikottako mukananne, koska siitä suosta ette pääse koskaan pois. Kaiken lisäksi se tulehduttaa välejä. Jos apua pyydetään tällaisiin toimiin niin sitten se on eri asia.

Toistaiseksi muut ovat vain naureskelleet Kreikan ehdotuksille (esimerkiksi käyttämällä turistien vasikointimenetelmää.)

Jos ei tunne maata niin ei kannata neuvojakaan liiemmin viskellä.

---

Ja kyllä, euro on edelleen EU:n suurin uhka.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #22

Ok. Olin ymmärtänyt, että halusit keskustella erilaisista keinoista. Toisinaan, jos ollaan syvällä suossa, niitä nopeita konsteja ei vain ole.

Ymmärrän kyllä, että ei ole helppoa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #25

En usko, että Kreikan kohdalla on enää ainoatakaan "keinoa" jäljellä. Ainoa mahdollisuus olisi ollut se, että euromaat olisivat maksattaneet itse omat Kreikan velkansa (siirtäneet rahat oikeasta taskusta vasempaan ja sieltä taas oikeaan) teeskennellen, että kaikki on kunnossa.

Mutta Syrizan ehdoilla.

Kun se ei toteutunut niin näen vain euroalueen murenevan. Esitin ne keinot, joilla tämänkaltainen valuuttaunioni (nyt puhutaan rahapolitiikasta - se on niin tärkeä asia, että huono rahapolitiikka tuhoaa yhteiskuntia, valokaapelit eivät) voidaan saada toimimaan.

Kiinteäkurssiset valuutat olivat melko kestäviä 1800-luvulla, mutta ei enää 1900-luvulla. En ymmärrä tätä impivaaralaisuuden kaihoa ja peruutuspeiliin tuijottamista, miksi rahapolitiikkamme pitäisi palauttaa parin vuosisadan taakse, kun omiesikin sanojen mukaan maailma on muuttunut niiltä ajoilta.

Nykyisin toimiva on järjestelmä on kelluvat, vapaasti vaihdettavat kansalliset valuutat.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #30

Ymmärrän pointtisi vapaasti kelluvista valuutoista.

Sekään ei ratkaise kaikkea. Ensin tarvitsee ymmärtää juurisyyt, että mistä asioiden kasvanut monimutkaisuus on peräisin. Siksi otan esille juuri näitä maailmaa mullistaneita asioita. Vaikuttaa, että päättäjätkään eivät niitä hahmota.

Esimerkki:
Yksi treidaaja Britanniassa pystyy heiluttamaan maailmantaloutta. Joka on melkoisen hämmästyttävää.

Esimerkki:
- Ruotsi. Ei käytä rahaa juurikaan puolustukseen. Säästöjä siis massiivisesti.
- Maahanmuuttoa enemmän kuin Suomessa. Kustannuksia pitäisi olla paljonkin.
- Ja Ruotsissa on kelluva valuutta.

Silti työttömyysluvut + - yhden prosenttiyksikön sisällä Suomen kanssa samat.

Japanissa kelluva valuutta. Ja deflaatiota ollut pitkään. Vaarana peräti stagflaatio.

Jos rahajärjestelmä vaihdettaisiin ilman rakenteiden korjausta, yhteiskunnassa olevat rakenteelliset ongelmat siirrettäisiin yhdestä moottorin pytystä toiseen.

Vaihdettiin rahajärjestelmää tai ei, rakenteiden korjaaminen on silti tehtävänä.

Aivan varmasti on.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #34

Ei se varmastikaan ratkaise kaikkea. Aina on mahdollisuutta sössiä ihan itse.

Mutta se on ratkaisun perusedellytys.

Ruotsi: alkoi pelätä "asuntokuplaa" ja nosti korkotasoaan, vaikka Eurooppa rämpii eurokriisissä. Ruotsalaistuotteiden kysynnän vaimeus heijastuu euroalueen sotkuihin. Se oli rahapoliittinen virhe. Itse sössitty. Mutta korjasivat asian myöhemmin.

Japani: 1990-luvun lopulla ei ollut, vaan Aasiassa dollariin sidotut kiinteäkurssiset valuutat rojahtivat täysin. Rahapoliittinen mekaniikka oli samanlainen kuin nyt eurossa. Se ei kestänyt. Japanin toipuessa tästä iski IT-kupla vuosituhannen vaihteessa. Ja se iski rajusti.

Lisäksi Japanin väestö harmaantuu kovaa tahtia. Rahapoliittinen muutos tapahtuikin nyt Aben aikana (ns. "Abenomics"), jossa deflaatiota alettiin ensi kertaa torjua.

Tässä on Yhdysvaltain silloisen keskuspankin pääjohtaja Bernanken puhe vuodelta 2002, jossa käsitellään Japanin deflaatiota:

http://www.federalreserve.gov/boarddocs/Speeches/2...

Tuota olisi suonut europäättäjienkin vilkaista, kun päätettiin miehekkäästi tarpomaan deflaation tielle, mikä siis nostaa velan reaalista hintaa. Ihan kuin tässä ei jo tarpeeksi kitkuteltaisi velkakriisissä ulkomnaan valuutalla (eurolla) velkaantuen?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En käsitellyt tässä avauksessa talletussuojaa. Käsittelin kansalaisten oikeutta käyttää omaisuuttaan ja varallisuuttaan.

Niko Sillanpää

Sitä oikeutta kannattaa sitten varmaankin penätä niiltä rahoituslaitoksilta, joissa ne omaisuus ja varallisuus ovat. Ja jos ne eivät pysty vastaamaan, sitten talletussuojan osalta valtiolta. Jos valtiokaan ei pysty vastaamaan, sitten jää vain todettavaksi, että se omaisuus ja varallisuus lakkasi olemasta. Jos ne omaisuus ja varallisuus ovat EKP:iin talletettu, sitten varmaankin kannattaa kysellä sieltä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #28

Kannattaa erota EKPJ:stä ja tarpeen vaatiessa turvata kansan nimellinen omaisuus vaikka sitten painokoneella.

Niinhän EKP tekikin tämän vuoden aikana aina sunnuntaihin asti. Se toimi, kuten keskuspankin kuuluukin toimia: olla se viimekätinen lainaaja. Se tehtävä voi varmistaa, ettei EU:n perustuslakia tarvitse rikkoa (se artikla 63.)

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #31

Se, että EKP on lender of last resort ei tarkoita, että sen tarvitsee aina, tilanteesta riippumatta rahoittaa kaatumassa olevaa pankkia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #46

Ei tietenkään. Ensin muut keinot, sitten vasta tuki, ja vain jos kyseessä on systeeminen. Mutta rajanvedot ovat vaikeita, ja kaikissa tukipetteröinneissä tai varsinkin jos ei tukipetteröidä tapahtuu epäoikeudenmukaisuuksia. Iäisyyskysymys. Politiikkaa ei kuitenkaan keskuspankin pitäisi harrastaa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #51

EKP tekohengitti Kreikan pankkeja meidän piikkiin senkin pelon uhalla ettei rahoja enää nähdä. Mitä muuta se on kuin keskuspankin tehtäviin kuuluvaa epäpoliittista toimintaa.

Näkisin asian siltä kannalta ettei EKP:lle enää jäänyt vaihtoehtoa Kreikan viikonlopun päätöksen ja Tsipraksen suosituksen jälkeen. Kreikka ilmoitti ettei se halua etsiä ratkaisua veloista muiden euromaiden, IMF:n ja keskuspankin kanssa.

Tämänkin ilmoituksen jälkeen ELA jatkuu, vaikkakin taso pysyy ennallaan. En pidä tuota niin kovin poliittisesti motivoituneena päätöksenä, vaan tasapainoiluna eri euromaiden intressien välillä kreikkalaisten tarpeet huomioimaan pyrkien.

Jos nyt pohditaan syyllistä siihen kuka on vastuussa ettei raha liiku, mielestäni poliittisimmat ratkaisevat päätökset syntyivät Ateenassa vasemmistoarnarkistisen hallituksen piirissä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #61

Hieman ontuu.

ELA-säännöissä mainitaan, että pankkien on oltava maksukykyisiä. Ne voivat silti kärsiä tilapäisestä maksuvalmiushäiriöstä, jota ELA:lla paikataan.

Kaikki ovat tienneet kreikkalaispankit jo pitkän aikaa maksukyvyttömiksi. Poliittisen keskuspankin toimintatapoihin kuuluvasti on kuitenkin myönnetty ELA-rahaa näille, "kunhan pysyvät ohjelmassa mukana". ELA-säännöistä ei tällaista pykälää ole.

Kyseessä on selkeästi halu puuttua poliittisen päätäntävaltaan. Aivan samalla tavoin, kun Tsipras kertoi kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta niin tätä ei haluttu kuulla, vaan sopimusluonnokset vedettiin pois, vaikka myönteinen tulos olisi ollut selkeä mahdollisuus - ja sopimukseen oltaisiin päästy.

Ilman kansanäänestystä Kreikan hallitus olisi joka tapauksessa hylännyt ehdotuksen.

Kyseessä on vähän samanlainen tilanne, että Suomi eristettäisiin kokonaan, jos ministerimme eivät edusta Suomen kommunistista puoluetta heidän laatimalla hallitusohjelmalla. Ja siis täysin riippumatta siitä, miten kansa on eduskuntavaaleissa äänestänyt.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niko,

on se luojan lykky, että muut ovat kanssasi eri mieltä siitä, miten tilannetta tulee käsitellä.

Euroopan komissio määkii mahtavan Kreikan edessä ja pyrkii taivuttamaan euromaita:

http://yle.fi/uutiset/eulta_tulossa_uusi_ehdotus_k...

Niko Sillanpää

Komissio sai turpaansa jäsenmailta viimeksi viime viikolla turvapaikanhakijakiintiöissä, syytä olisi saada myös tässäkin. Euroryhmä voisi maksaa IMF:n välistä pois sotkemasta ja sitten kuristusote.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #49

Miksi euroryhmä haluaisi kuristaa itsensä?

Juha Kuittinen

Kreikan velat on leikattava/anteeksiannettava. Sen jälkeen Kreikka jatkaa omalla valuutallaan ja markkinavoimat hoitaa painollaan tulevaisuuden/tilaisuuden.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Juu, euron toinen epäonnistuminen, mutta historian peräti kuudes kerta kun Kreikka joutuu maksukyvyttömyyteen.....

Maalla näyttää olevan vahvat perinteet.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Siksipä Kreikka otettiinkin mukaan valuuttaliittoon, koska maalla on pitkät perinteet saksalaisesta säntillisyydestä ja luotettavuudesta?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo kreikka on yhtä hyvä velanmaksaja kun saksa. maksaa aina velkansa ellei ...

toisin kreikka eroaa saksasta siinä että ei ennen velkojen anteeksiantoa ole tuhonnut koko eurooppaa.

tietty euro vastaa jäsenmmaille kultakantaa. se vaatii muutakin kuin noi pienet muutokset joita esitit. irtolaislaki eli työttömät hirtetään tai lähetetään australiaan pakkosiirtolaisiksi, työlaitokset esiasteena.

aina kun juhanna vartiainen ylistää että työvoiman lisääntyminen tuo työpaikkoja ja vertaa usa:han, se unohtaa verrata britanniaan joko suuren osan väestöstään joutui karkoittaa kun niille ei duunia syntynyt.

usas sitä synty helposti, kuka vaan sai sadan hehtaarin maatilan. jos täälläkin työttömille ton kokonen metsätila annettas, ne pärjäis hyvin.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Joku rikas öljyvaltio (Kuwait, Saudi-Arabia) voisi lunastaa Kreikan siirtomaakseen velkoineen päivineen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Koska laittamalla koko hälläväliäjärjestelmän uusiksi, Kreikka ei olisi mikään toivoton tapaus. Kyllä sen tuottamaan saisi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #27

Miksei Eurooppaa kiinnosta alue sitten lainkaan, jos sen kerran saisi tuottamaan?

Eikö Euroopalle raha kelpaa?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #32

Eurooppaa on kiinnostanut jo pitkän aikaa, mutta niinkuin joku hyvin sanoi, laittamalla asperiinin haavan päälle. Pitäisi ensin pystyä deletoimaan syvään juurtunut korruptio/veronkiertosysteemi. Miten, siinäpä pulma, kun se on äidinmaidossa periytynyt antiikin ajoista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #37

Miksi siis Aasian öljyvaltioita kiinnostaisi korruptio ja veronkierto?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #41

Juurihan esitin, että jos sen pystyisi kitkemään, niin Kreikassa olisi potentiaalia. Jospa sheikeillä on reseptejä, joita Euroopassa ei ole. Tai antaa olla, kaatukoon perkele.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #42

Ensimmäisessä viestissäsi et maininnut mitään korruptiosta, vaan kerroit että hyvin voisi kelvata. Sitten kerroit, että korruption vuoksi ei Eurooppaa nappaa. Looginen päätelmä siis on, että öljymaita se kiinnostaisi.

Kaatukoon euro, olen samaa mieltä. Kreikka ponnistaa kasvuun omalla kilpailukykyisellä valuutallaan. Joskin se korruptio toki rasittaa silloinkin kasvulukuja.

Eipä sen Argentiinankaan kanssa kauaa mennyt, kun dollarikytkös purettiin. Suomi toipui nopeasti irtauduttuaan ECU:sta, Aasiakin ymmärsi purkaa 1800-luvun rahapolitiikan.

Mutta Euroopassa halutaan palata yhä vain takaisin niihin aikoihin.

En vain kerta kaikkiaan käsitä miksi.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En tiedä, miten muualla, mutta käytiin pankkiautomaatilla Gunnarin kanssa.
Kreikkalaiset saavat ulos sen 60€ vasta klo 12.00 jälkeen, mutta koska Gunnarilla on ulkomaalainen pankkikortti, hän sai jo nyt (klo 10.00) 100 €.

Eli en voi vakuuttaa muuta kuin mitä omin silmin näimme. Ja siitä johtopäätös, että turisteille annetaan enemmän rahaa, koska onhan se maalle hyvä että kantavat kreikkalaisyhtiöille rahaa.

Henry

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juu, tämä on ihan uutisissakin mainittua. Eihän ulkomaisten pankkien kautta tehtäviä nostoja kannata rajoittaa, koska ne ovat käytännössä pääomavirtaa ulkomailta Kreikkaan. Toiseksi clearingin jälkeen likviditeetti palautuu kreikkalaispankkeihin ulkomaan pankista.

Pääomapakoa ja kreikkalaispankkien taseita tässä käsitellään.

Jouni Nordman

Jos mietimme mitä Kreikan ero tekisi poliitikoille, niin kummasti politiikka siirtyi liberaali suuntaan, sillä jokainen maa olisi vastuussa siitä että pärjäävät eurossa. Tämä myös kiristäminen vasemmiston asemaa, sillä Kreikan eroaminen olisi juuri vasemmistopolitikan tuotos, jolloin Vasemmiston pitäisi oikeasti koko Euroopassa luoda nahkansa uudestaan, jolloin myös koko Euroopan taloudelle on mahdollista uudistua.

Eli kun emme osaa katso strategia pidemmälle, emmekä luoda skenaarioita joilla on positiivisia vaikutuksia kokonaisuuteen, niin meiltä puuttuu myös kokonaiskuva siitä mikä on myös mahdollisuus.

Marko Parkkola

Euro luo meille vakautta.

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/l/t1....

(Klikkaa. Se on koostamani kuvakollaasi.)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kokoomuksen EU-kabinetissa työskentelvä "Eurooppa-politiikkaan erikoistunut" asiantuntija valistaa meitä kuin lukiolaisen essee yhteiskuntaopin kokeissa:
http://aurasalla.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197582-e...

Kreikka ja Ukraina ovat ne Euroopan sairaat miehet. Kaikki muu on kunnossa?

Marko Parkkola

Varsinkin Portugali on kunnossa. BKT kyntää 10 vuoden takaisissa lukemissa, budjetti alijäämäinen, työttömyys 13,7% ja nuorisotyöttömyys 31,2% sekä laina suhteessa bkt:en 129%.

Vain Italian velkataakka bkt:n verrattuan ylittää Portugalin ollessa 132,6%. Italian bkt on myös 10 vuoden takaisessa ja menossa alas. Työttömyys sentään vain 12,4%, mutta nuorisotyöttömyys rapiat 40,9%.

Kreikkaa nyt ei kannata näihin vertauksiin ottaa mukaan.

Kaikki on siis kunnossa eteläisessä Euroopassa. Joka muuta väittää on pölhöpopulisti.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Toisaalta Salla suositteli ja kehui Twitterissä artikkelia, jossa vähän tarkemman lukemisen perusteella todettiin euro epäonnistuneeksi ja huonoksi ideaksi, Troikan toimet Kreikassa mielettömiksi jne. Vähän vaikea arvata, mitä mieltä Salla oikeasti asioista on.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miksi Juncker uhkailee kreikkalaisia äänestäjiä ja sanoo, ettei "heille ole rehellisesti kerrottu kaikkea"?
Kerto(i)vatko Juncker ja EU myös "rehellisesti kaiken Euroopan kansalaisille"?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ateenassa hallitsee sikäläinen IPU ja politiikka luonnollisesti silloin Putinin mieleen. Kun Juncker ja Stubb jakavat lausuntoja, äänestä paistaa huoli kreikkalaisten selviytymisestä.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Miksi suomessa ei kerrota kaikkea? Todellisten tilastojen mukaan suomen velkamäärä
on tupla. Tilastoilla ja järjestelyillä saa paljon kikkailtua.
http://vm.fi/documents/10623/1096506/Valtion+talou...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun Juncker ja Stubb jakavat lausuntoja, äänestä paistaa huoli kreikkalaisten selviytymisestä."

Taidat yrittää sarkasmia. Stubbi: "Kreikassa kaikki hyvin, joka muuta väittää on pölhöpopulisti".

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Kreikkahan ei tule koskaan maksamaan velkojaan. Suomenkin olisi aika alaskirjata saatavansa. Valitettavasti tulossa on kuitenkin ns. kolmas tukipaketti? Sisältääkö se rahaa, takauksia ja velan leikkauksia vai näitä kaikkia? Hintaa ei kysytä, kun Kreikka halutaan pitää eurossa ja EU:ssa. Mikä on se ihmeen voima, motiivi joka ylläpitää tätä tahtoa???

Toimituksen poiminnat