Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Merkel, Juncker ja Hollande kampanjoimassa Suomelle laskua

Kolme keskeistä EU-johtajaa aloittivat kampanjan Suomen rahoitusaseman heikentämiseksi neuvoessaan kreikkalaisia äänestämään "kyllä" ensi sunnuntain kansanäänestyksessä. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Ranskan presidentti François Hollande esittivät kukin näkemyksen, ettei kansanäänestyksessä ole kyse yksistään Kreikan sisäpolitiikasta, vaan yhteisvaluutta eurosta.

Juncker ja Hollande kertoivat suoraan, että kyse on nyt sitten eurojäsenyydestä. Merkel esiintyi varovaisempana, mutta varaliittokansleri Sigmar Gabriel paikkasi tilanteen ja toisti Junckerin ja Hollanden näkemyksen. Italian pääministeri Matteo Renzi yhtyi kampanjaan sosiaalisen median kautta.

Suomen rahoitusaseman heikentämistä haetaan Kreikan kolmannen tukipaketin kautta, mistä kreikkalaispankkien tukemiseen tarvitaan kymmeniä miljardeja euroja. EU-johtajat katsovat, että kreikkalaisten äänestäessä "ei" on kovin vähän tehtävissä Kreikan euroeron estämiseksi. Kreikka taas voisi hoitaa pääomituksella itse pankkikriisinsä euron ulkopuolella omalla valuutallaan.

Kun kaiken lisäksi johtajat ovat vakuuttuneita siitä, ettei Kreikan euroero toisi mukanaan systeemistä pankkikriisiä Kreikan ulkopuolelle niin siinä tapauksessa tappiotkin jäisivät olemattomiksi. Johtajat haluavat pitää Kreikan väkisin kiinni eurossa, mikä tietäisi laskun kaatumista myös suomalaisten niskaan. Samalla he varmistaisivat kreikkalaisia jo viisi vuotta näivettäneen säästöpolitiikan jatkamista.

Suomalaisten ja kreikkalaisten onneksi näiden EU-johtajien toiveet voivat kääntyä tarkoitustaan vastaan. Lisäksi on myös mahdollista, että "kyllä"-äänien voittaessa Kreikka ajautuu ulos eurosta joka tapauksessa.

 

Johtajat haluavat näpäyttää Syrizaa

EU-johtajien tavoite tuskin on kiristää ruuvia Suomea tai suomalaisia kohtaan. Heillä on pikemminkin palava tarve saada annettua luunappi Syrizalle. Tarkoitus on antaa "varoittava esimerkki" kaikille muille eurokansalaisille siitä, että kuinka huonosti käykään, jos ei alistuta saksalaiseen sanelupolitiikkaan.

Johtajien tiekartta on, että "kyllä" äänien voittaessa Syriza astuu alas ja Kreikassa järjestetään uudet parlamenttivaalit, joissa toivotaan alistumiseen myöntyvää hallitusta neuvottelukumppaniksi kolmanteen lainaohjelmaan.

Puhdasta poliittista kukkoilua toisinaan näkee ja aivan inhimillisistä syistä. Sen sijaan sijaiskärsijäksi joutuva Suomi on pian taas lompakko levällään, jos näiden johtajien päiväuni toteutuu. Tämä tekee asetelmat hieman kyseenalaisiksi.

 

Vastareaktion riski

Ihmisluontoon kuuluu hyvin usein myös uhmakkuus. Sitä kun besserwisser tulee olan taakse "neuvomaan" miten kuuluu toimia niin reaktiona voi hyvinkin olla juuri päinvastainen toiminta.

Tämän lisäksi lähihistoria tuo lisää uhkakuvia päättäjien taivaalle. Kreikkalaisilla on muistissa, miten Giorgos Papandreou sysättiin syrjään hänen miettiessään kansanäänestystä silloisesta tukiohjelmasta. EU-johtajisto kävi myös aktiivista kampanjaa Kreikan vaalien aikana vuonna 2012 tuolloin Syrizaa vastaan.

Liiallinen puuttuminen, vaaleilla valittujen johtajien vaihtaminen ja "isällisten neuvojen" neuvojen antaminen voivat lisätä "ei"-äänien kannatusta.

 

Pelottelu voi toimia

"Neuvojat" toki ovat itse omalta osaltaan päättämässä siitä tarjotaanko Kreikalle uutta tukiohjelmaa. Ilman tukiohjelmaa Kreikka ei todennäköisesti selviä kuukauttakaan euromaana. Sikäli heillä on valta sanoa, että onko Kreikan kansanäänestys de facto eurojäsenyysäänestys. Itse kansanäänestysmateriaalissa ei puhuta eurojäsenyydestä mitään.

Kreikan hallitus on todennut, että nämä ovat kaksi eri asiaa. Hallitus on aikeissa jopa viedä asia tuomioistuimeen, sillä hallituksen mielestä Euroopan keskuspankki ei toimi tehtäviensä tasalla. Tehtäviin kuuluu rahoitusjärjestelmän pitäminen vakaana. Tähän mandaattiin kieltämättä sopii hyvin huonosti sellainen toiminta, joka johtaa kokonaisen euromaan pankkijärjestelmän täydelliseen luhistumiseen.

"Kyllä"-kampanjointi ulkopuolelta voi toki saada osan Syrizaa muutoin kannattavaa kreikkalaista äänestämään "kyllä" pelätessään eurojäsenyyden olevan pelissä. Tilanne voi elää kuluvan viikon aikana.

 

Jos "ei" voittaa

Mahdollisia äänestystuloksia ei ole onneksi montaa, joten vaihtoehdot voidaan käydä helposti läpi. Kaksi ilmeistä vaihtoehtoa ovat, että joko "kyllä" tai "ei" voittaa. Kolmantena vaihtoehtona on, että äänestys todetaan liian alhaisen äänestysaktiivisuuden vuoksi mitätöitäväksi. Lakien mukaan äänestysaktiivisuuden tulee olla vähintään 40 prosenttia.

"Ei"-äänien voittaessa kuvio on melko yksinkertainen. Europäättäjät ovat ilmaisseet, että he haluavat neuvotella Kreikan kanssa, mutta eivät Syrizan kanssa. Uutta lainaohjelmaa ei tarjota, ja 20.7. erääntyvien EKP:n hallussa olevien velkakirjojen erääntyessä Kreikka ajautuu maksuhäiriöön. Juuri kukaan ei oleta Kreikan pystyvän kuolettamaan näitä noin 3,5 miljardin euron velkoja.

EKP joutuu tuolloin perumaan hätärahoituksen kreikkalaispankeille. Kreikan ei auta muu kuin ottaa oma valuutta käyttöönsä, kansallistaa pankkinsa ja pääomittaa ne uudella valuutallaan.

Kehityskulku tuskin poikkeaa merkittäviltä osin silloin, jos äänestys todetaan mitätöitäväksi.

 

Jos "kyllä" voittaa

Kreikka on jättänyt tänään erääntyvät IMF-luotot hoitamatta. Europäättäjät ovat kuitenkin valinneet niin, etteivät he laukaise ERVV:n cross-default -lauseketta, mikä tarkottaisi maksuhäiriötä myös ERVV:lle, kun IMF jää rahoitta.

Europäättäjät odottavat Syrizan astuvan alas. Maassa pitää järjestää uudet vaalit, tai muodotaa nopeasti teknokraattihallitus neuvottelukumppaniksi. Uusien vaalien toimittamisessa menee kuitenkin oma aikansa, ja mitä ilmeisimmin tämä tapahtuu vasta 20.7. jälkeen, jolloin Kreikka on sortunut maksuhäiriöön myös itselleen EKP:lle.

Edellisen mukaan EKP joutuu vetäytymään tukirahoituksesta, koska Kreikka on todettu maksukyvyttömäksi. Kreikan maksukyvyttömyys on kytkeytynyt myös kreikkalaispankkeihin ja nämäkin ovat maksukyvyttömiä. EKP ei saa ELA-hätärahoittaa maksukyvyttömiä pankkeja.

Teknokraattihallituksessa on oma poliittinen riskinsä, ja aivan erityisesti siksi, että se on lähihistoriassa jo kertaalleen toteutettu. Kreikka voi ajautua yhteiskunnalliseen kaaokseen – varsinkin, jos "kyllä"-äänien enemmistö on niukka.

Uusissa parlamenttivaaleissa tulos ei välttämättä muutu kovin paljoa. Syriza jatkaa mielipidetiedustelujen kärjessä, joskin vaaleihin mentäessä kannatus voi laskea. Kreikan vaalitavan mukaan Syriza saisi tärkeät 50 lisäpaikkaa 300-henkiseen parlamenttiin. Nuo lisäpaikat myönnetään eniten ääniä keränneelle puolueelle.

Säästöpolitiikan puoltajat joutuvat kaapimaan hyvin kirjavan hallituksen saadakseen enemmistön. Lisäksi ulos ovat jäämässä melkoisella varmuudella yleensä "ikikieltäytyjä" KKE (kommunistinen puolue), ja Kultaisen sarastuksen nostaminen hallitusvastuuseen tuskin tulee kuuloonkaan. Säästöpolitiikkaa kannattava hallitus voi jopa joutua olemaan vähemmistöhallituksen asemassa, vaikka se voisi saada Kultaiselta sarastukselta eurokysymyksessä tukea.

Poliittinen tilanne olisi kuitenkin äärimmäisen kiikkerä. Katsotaan kuitenkin vielä se mahdollisuus, että Kreikkaan muodostuisi vahva säästölinjainen hallitus.

Europäättäjät ovat vaatineet IMF:n mukanaoloa Kreikan ohjelmissa. Mutta Kreikka on todennäköisesti jättänyt velkansa IMF:lle hoitamatta, joten IMF ei varmastikaan ole enää mukana loputtomassa Kreikka-suossa.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että Kreikka-kysymyksessä tarvitaan jo pientä ihmettä paljon suurempi ihme, jos tästä Kreikka jatkaa vielä eurojäsenmaana heinäkuun loppua pidemmälle. Ja silloinkin – sen suuren ihmeen sattuessa – suomalainen saa osakseen vain lisää maksettavaa.


Lisäys 1.7.2015 klo 1:31: Kreikassa on avattu kansanäänestykselle omat sivut, joiden kielinä on kreikka ja englanti: http://www.referendum2015gov.gr/en/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Paul Krugman kirjoitti jälleen eilen Kreikasta. Hänen loppupäätelmänsä on paljon kertova:

"If Europe as currently organized can turn medium-sized fiscal failings into this kind of nightmare, the system is fundamentally unworkable."

http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/06/29/the-aw...

Matias Härkönen

Kävi niin tai näin, niin kalliiksi tämä käy suomalaisille joka tapauksessa. Kun IMF lainat jäi nyt maksamatta, niin IMF tuskin on mukana mahdollisissa jatkopaketeissa. Ymmärtääkseni tämä tarkoittaa sitä, että myöskään Suomi ei silloin sellaisiin osallistuisi, sillä olemme aina vaatineet IMF:n mukanaoloa.

Mistä Kreikka siis saa rahoituksensa jatkossa? En näe muuta vaihtoehtoa, kun eurosta eroamisen ja oman valuutan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kai tässä sitten yritetään vain "unohtaa hiljaisuudessa" ne tomerat puheet IMF:n asiantuntevuudesta ja tärkeydestä ja sorvata koko paketti euromaiden voimin.

Mutta tosiaan, Kreikan eurojatko on mielestäni kovin epätodennäköistä.

Päivitys 1.7.2015 klo 1:26: Eipä tarvinnut muokata. IMF jäi rahoitta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hups, olen mennyt hieman edelle aikojamme. Kirjoitin, että IMF-velat ovat jääneet hoitamatta. Näinhän ei tietenkään vielä tässä vaiheessa ole. Aikaa on vielä muutamia tunteja. En tiedä minkä aikavyöhykkeen mukaan mennään. UTC:n?

Mutta vahva epäilykseni on, että pystyyn jäävät. Korjaan tekstin, jos IMF ilmoittaa rahojen tulleen. Itse asiassa silloin on rutkasti korjattavaa. :)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Saksan liitokansleri Angela Merkel, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Ranskan presidentti François Hollande ovat tietenkin jotain sopineet ja pakkokin on ollut sopia. Kreikan ongelmat voi laittaa heidän syykseen vaikka kokonaan, mutta se ei Suomea eikä muitakaan Kreikalla tukea antaneita maita auta.

Nyt on kysymys siitä, mitä kullekin maksettavaksi jää. Suomen osuudeksi jää kaikki se, mitä olemme tukea myöntäneet yli niiden kuuluisien Urpilaisen takuuksien siltä siltä osin kuin Kreikka ei niitä pysty maksamaan.

Kun Kreikka ei koskaan pysty kaikkia lainojaan maksamaan, Suomen lopulliseksi maksuosuudeksi jää se, mikä suhteellinen on osuutemme Kreikan maksamatta jäävästä lainoituksesta vähennettynä takuusummalla joka on vajaa miljardi. Parempi sekin kuin maksuosuudet niiden maiden osalta, jotka eivät mitään takuita aikoinaan vaatineet. Aivan heti tuo kaikki ei maksuun lankea. Lopulliset tappiot selvivät ehkä parin vuoden kuluessa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Voihan asian näinkin nähdä.

Katson itse ennemmin kokonaisuutta. Suomella oli riskinä keväällä 2010 vajaa 30 miljoonaa euroa. Nyt pelissä on VM:n mukaan jo noin 7 miljardia euroa. Jos tuostakin nyt sen miljardin nyppäisee pois, niin 30 miljoonan tappioriski on saatu kasvatettua sitten kuuteen miljardiin.

Riskimme ovat toisin sanoen kaksisataakertaistuneet. Viidessä vuodessa!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mainitsemasi 7 miljardia ovat Suomen osuus kokonaisudessaan. Aivan täytenä se ei maksuun lankea, sillä ei Kreikkaa ilman mitään vastuita päästetä puhtaalta pöydältä aloittamaan. Kaikki on tietysti liikaa. Valistunut arvaukseni on, että Suomen lopulliseksi maksuksi Kreikkaseikkailusta jää 2 - 4 miljardia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

Se on kokonaisriski. Aivan kuten se vajaa 30 miljoonaa euroa oli kokonaisriskimme vuonna 2010. Ei sekään välttämättä olisi kokonaan aktualisoitunut.

Samoja asioita tässä vertaan keskenään.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #7

"... ei Kreikkaa ilman mitään vastuita päästetä puhtaalta pöydältä aloittamaan"

Sanopa miksi he maksaisivat YHTÄÄN MITÄÄN (koroton ikuisuuslaina on sama asia).

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Lisää tuohon Kypros-paketin kustannukset - ne menivät pitkälti Kreikan velkakirjoista Kyproksen pankkijärjestelmälle aiheutuneisiin vahinkoihin. Suomen osuus n. 400 miljoonaa. Varmaan sekin saadaan takaisin - ihan varmasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjoituksestasi voi saadamyöskäsityksen, että Merkel, Juncker ja Hollande tekevät asiat ainoastaan pahantahtoisuuttaan Suomea kohtaan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miksi et lue kirjoitusta? Otsikkolukijoiden olisi hyvä kertoa suoraan lukeneensa vain otsikon kommentoidessaan.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... tarvitaan jo pientä ihmettä paljon suurempi ihme, jos tästä Kreikka jatkaa vielä eurojäsenmaana"

Et ehkä osaa arvostaa poliittisen jääräpäisyyden ihmeitätekevää voimaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Onhan tässä viisi vuotta sääntöjä kierretty selektiivisesi aina silloin, kun se sopii kuvaan.

Sanoisin, että nyt esimerkiksi EKP ei voi lähteä lisäämään ELA-rahaa sen jälkeen, kun Kreikka jättää EKP:lle lainoja pystyyn. Saksassa nousisi sellainen paskamyrsky, ettei tosikaan.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Niin, ei taida olla tosikaan. Luuletko että jokin "ELA" kadunmiestä säväyttää kun "asiantuntijat" taas pääsevät asiaa selittämään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nyt siellä ilmeisesti lämmitellään uudelleen vanhaa sopimusta.

Pointti on edelleen, ettei Kreikalle voida tehdä sellaista tarjousta, mikä Kreikkaa voisi auttaa.

Silloin otetaan riski siitä, että muutkin kriisimaat alkaisivat vaatia helpotuksia ja "populistiset" puolueet kiilaisivat valtaan.

Mutta se on riski, jonka saattavat ottaa. Sillä muutoin näyttää kyllä siltä, että euron peruuttamattomuus on menetetty.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo paniikkinappulaa on paineltu kädet rakoilla. Merkelin ja kumppaneiden kampanjointi pistää sikäli miettimään, että taustalla on aito oman taustan turvaaminen, sisäpolitiikka. Kävi äänestyksessä miten tahansa tilanne jää silti ns. päälle.

EI tai JUU lienee aivan sama. Tai ehkä ei. Mikäli EI on tulos lienee helppo aitoon propagandaopin mukaan vedota siihen, että JUU olis ollut se oikea, sitähän kukaan ei voi enää todistaa. Kaikki kura kaadetaan Syrizan niskaan joka tapauksessa. Vaikka tosiasia lienee se, että edes kenraalijuntta ei solmua voi avata.

Perhana jos kerran äänestetään, niin äänestetään asiasta sitten euromaissa pidetäänkö Kreikka mukana vai ei? Tätä ei rysselissä tietenkään hyväksyttäisi.

Mielenkiintoisia kuvioita. Tuodaan tuo linkki tännekkin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei muut maat voi päättää eurojäsenyyden lopettamisesta. Vain jäsenmaa itse. (Ja käytännössä EKP, kuten nytkin - niin Kreikka tuskin voi toimia mitenkään ilman pankkisektoria.)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Varmaan näin. Tuli vain mieleen:). Toisaalta mistään ei aidosti voi olla varma. Ähh antaa olla. Tässä alkaa itsekukin olemaan sekaisin kuin seinäkello. kts. Uuden Suomen viimeisin uutinen aiheesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä luin koko kirjoituksesi. Mutta juuri ne otsikkolukijat voivat sen käsityksen saada. Siksi siitä mainitsin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ah, selvä. Mutta tosiasiallisesti laskua siitä tulee, jos Kreikkaa roikotetaan mukana. Ja he ovat kampanjoimassa roikottamisen puolesta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kiitos hyvästä analyysista.

Suomen valtamediassa on kiivaasti kiistetty se fakta, että EU vaatii yhtenäisyytensä takeeksi demokratian heittämistä roskikseen – ellei kansa äänestä "oikein", siis oikeistoa. Jos kansa äänestää "väärin", kuten Kreikassa, rangaistus on ankara. Maissa, joiden vaaleissa EU-talouseliittiä ei myötäillä, itsenäisyyden menetys alkaa todella näkyä ja painostus äänestystuloksen mitätöimiseen ja vasemmistohenkisen hallinnon kaatamiseksi jatkuu kunnes kansan enemmistö palaa oikealle. Silloin voidaan taaas kuvitella olevansa itsenäinen valtio. Kuvitella!

Jos Kreikka sunnnuntaina äänestää itsenäistymisestään, EU todennäköisesti tekee kaikkensa riippuvuuden palauttamiseksi, sillä esimerkki yhden EU-euromaan itsenäistymisestä todennäköisesti kannustaisi muitakin yrittämään.

Suomella tuskin on "hätää", sillä itsenäisyyttämme on myyty ja myydään edelleen niin vinhaa vauhtia, kun suomettumisen perinne on niin vahva ja valtamedia sitkeästi ja yksmielisesti sen takana. Sen suuntahan on käännetty vastakkaiseen ilmansuuntaan jo 1990-luvulla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En näe näitä kuvioita vasemmisto-oikeisto -akselilla. Pikemminkin kyse on edistyksellistä 1800-lukua haikalevien eurokannattajien ja taantumuksellisten 2000-lukua elävien eurovastustajien välisestä kamppailusta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Laitetaas tähän aikaleima, koska olen menossa päikkäreille.

Kovia huhuja on taas viimeisten tuntien neuvotteluista, ja niiden osalta koko kuvio voi tietysti muuttua.

Kirjoitus on kuitenkin laadittu ennen näiden supinoiden esiintymistä, joten kirjoitus voi jopa vanhentua nopeastikin tänään!

Toisaalta, se osoittaisi vain sen, että kaikki muutkin ovat tajunneet, että jollei sopimukseen päästä nopeasti niin Kreikka on mitä ilmeisimmin pihalla. Siltä osin siis analyysi pitää paikkaansa. :)

Palaan illemalla asiaan! :)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Henri - pakko todeta taas että kotiläksyt tehty. Tuo intensiteetti millä kykenet seuraamaan tilannetta on huikea.

Meistä tulisi aika hyvä tiimi pyörittämään vaikka koko Eurooppaa. JOku vielä mukaan Usarista niin olisi Troikka valmis, ehdotuksia;-)

***
Kun päikkäreiltäsi heräät niin taisin heittää sinulle pienet tänne - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1976...

Tasatahtia näköjään mennään kohti iltaa tummuvaa siellä Kreikassa ja ei niin tummuvaa täällä Jyväskylässä.

ps - Saakohan toinen meistä jotain taskurahaa tästä;-)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eipä minulla ole suuria intressejä pyöritellä koko Eurooppaa. Intrssit ovat pikemminkin juuri tässä "kotiläksyjen teossa".

Juu, aurinko on laskemassa ja vartin päästä on pimeää.

Minä kirjoitan ihan vapaaehtoispohjalta tänne.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

00:24 jyväskylässä ja ihan niin kuin joku olisi hieman säätänyt valaistusta jo pimeän puolelle?

btw. Tiedätkö saako Suomessa kukaan hintaa blogeista mitä yhteiskunnallisiin asioihin tulee - jossain muotipuolellahan ne saa hyvääkin hintaa kun tuotteistavat?

kun on offtopiccia - petri.hirvimaki(at)E-liike.net

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #31

Ehkä mainostulojen kautta? Ymmärtääkseni täällä Uudessa Suomessa oli vuodenvaihteessa sellainen kokeilu. En tiedä sen tilanteesta tällä hetkellä mitään, tosin.

Antti Jokela

Pienenä täsmennyksenä: maksuviivästys ei automaattisesti aiheuta Kreikan maksukyvyttömyyttä. IMF:n sääntöjen mukaan asiasta päätetään kuukauden kuluessa. Christine Lagarde uhkasi aiemmin, ettei mitään armonaikaa anneta, mutta eiköhän kansanäänestyksen tulos kuitenkin katsota, koska se voi taas muuttaa pelitilannetta kuten blogissa kerrotaan.

IMF:llä on myös paineita osoittaa, että kehittyneitä maita kohdellaan samoin kuin kaikkia muitakin. Kehitysmaista on jo kuulunut arvostelua siitä, että Kreikkaa kohdellaan silkkihansikkain. Kreikkahan olisi ensimmäinen kehittynyt maa, joka jättää maksunsa IMF:lle hoitamatta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämänpä vuoksi ERVV:llekään ei tule tuota cross-defaulttia, mikä on ERVV-sopimuksessa:

http://www.efsf.europa.eu/attachments/efsf_greece_...

20.7. mennessä uuden sopimuksen, vanhan jatkuminen, erilaisen hallituskokoonpanon yms. tekijöiden vuoksi en usko, että tilanne näillä näkymin muuttuu kovin selkeäksi.

Toimituksen poiminnat