Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Euromaat ongelmallisessa tilanteessa Kreikan vuoksi

Euromaat saivat tylyn muistutuksen Kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä Kreikan velkakestävyydestä. IMF toteaa Kreikan velan olevan kestämättömällä tasolla, ja että Kreikan velkoja tulee leikata. Tämä asettaa Kreikan eurovelkojamaat hankalaan tilanteeseen. Ei ihme, että euromaat halusivat taivuttaa IMF:ää olla julkaisematta raporttiaan ennen Kreikan kansanäänestystä.

Saksa ja Suomi ovat kaksi esimerkkimaata, jotka ovat toistuvasti korostaneet IMF:n mukanaolon merkitystä eurokriisimaiden tukipaketeissa. IMF:n raportti kuitenkin tekee täysin selväksi sen, ettei rahasto aio olla mukana jatko-ohjelmissa, mikäli euromaat eivät alaskirjaa omia saataviaan. Toiseksi jonkun pitäisi bail-outata myös IMF, sillä Kreikka on juuri kuukauden vaihteessa järjestänyt IMF:lle sen historian suurimman laiminlyönnin. IMF ilmoitti 1.7., ettei se voi olla mukana tukiohjelmissa ennen kuin Kreikka on suoritanut nyt rästiin jääneen velkaerän.

Toisaalta euromaat ovat sitkeästi jaksaneet toistaa näkemystä, ettei Kreikan velkoja leikata nimellisesti. Maksuehtojen hölläämistä on harkittu. Tällaisiin kuuluisi esimerkiksi takaisinmaksuaikojen venyttäminen. Jo tällä hetkellä Kreikan tukiohjelma ulottuu tämän vuosisadan jälkimmäiselle puoliskolle. Kreikan velkataso on siis täysin lohduton, eikä maa näistä veloista suoriudu yksin millään.

Euromaiden kiusallista tilannetta korostaakin se havainto, että Kreikan velkojen laiminlyönti IMF:lle on tulkittavissa myös toisella tapaa: että rikkaat eurooppalaiset maat jättävät maksunsa rästiin ihan puhtaille Afrikan kehitysmaille. Näidenkin saatavat IMF:n jäsenenä ovat jääneet hoitamatta.

Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras tarttuikin televisiopuheessaan IMF:n raporttiin. Tsipras totesi, että Syriza on IMF:n kanssa samaa mieltä Kreikan velkatilanteesta, ja että Kreikan velkataakkaa tulee leikata. Hän kehoittikin äänestämään huomisessa kansanäänestyksessä euromaiden tarjoamaa sopimusluonnoksen hylkäämistä, koska esityksessä ei ollut mitään mainintaa Kreikan velkojen leikkauksista.

Huomenna on historiallinen päivä. Se voi tarkoittaa yhteisvaluutta euron kannalta lopun alkua. Tuntuu todella mahtavalta saada kokea tämä kaikki paikan päällä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (96 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei Kreikan konkurssi ole euron eikä minkään muunkaan valuutan loppu. Saattaa se olla uuden trakman alku. Olennaisin kysymys kuitenkin on, ettei Kreikka millään selviä nykyisistä veloistaan. Niinpä niitä pitää leikata ja samalla laatia yhdessä kreikkalaisten kanssa maalle sopiva elvytysohjelma. Tämähän ei käy, sillä esimerkiksi Suomessa kaikki puolueet ehken Vasemmistoa lukuun ottamatta ovat jyrkän kielteisellä kannalla mihinkään velkamyönnytyksiin.

Tilanne on kuitekin se, että jos Kreikan velkoja ei leikata, eikä maalla ole mitään toipumisohjelmaa, leikkautuvat velat konkurssin kautta ja se maksaa läntiselle Europalle paljon enemmän kuin hallittu velkojen anteeksi anto. Se ei missään tapauksessa tarkoita kaikia velkoja, vaan sitä osaa veloista, joista Kreikka ei omin voimin selviä. Ei konkurssissakaan aivan kaikki tule maksuun vaan se osuus, mikä ylittää konkurssipesän varat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eihän euromailla olisi mitään hätää leikata Kreikan velkoja. Ongelma on siinä, että se vaatisi muilta eurokriisimailta tuntuvaa itsehillintää olla vaatimatta niidenkin velkojen leikkauksia. Portugali, Irlanti, Espanja ja Italia ovat ainakin sellaisia maita, joiden velat ovat nykyjärjestelmässä varsin murheellisella tasolla. Ranskankin luvut ovat masentavia.

Tähän ei sitten enää olekaan varaa. Ja tähän perustuukin euron todennäköinen hajoaminen.

Lisäksi, jos Kreikan velkoja alaskirjataan, se luo kovaa nostetta muiden kriisimaiden "populistisissa" puolueissa.

Toinen havainto on markkinoiden tuudittautuminen siihen, että Kreikka jatkaa euromaana. Euromaiden positio on kuitenkin mahdoton. Ne eivät voi tarjota uutta tukisopimusta, ja ilman sitä Kreikan kaataa nyt viimeistään maan pankkisektori, jolla ei ole juuri minkäänlaista pääomaa (eli kykyä kuitata tappioita) ja pankkien lainakannasta lähes puolet on jo tuottamattomia luottoja.

Et ilmoittanut sen tarkemmin, miksi arvioit euron pystyvän voittamaan nämä vaikeudet. En siis äkkiseltään pysty arvioimaan näkemyksesi todennäköisyyttä.

Huomenna olemme ainakin yhdessä asiassa paljon viisaampia. Kansanäänestyksessä on pelissä todella kovat panokset.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Euron säilymistä puoltaa se, että hajoaminen on kallein mahdolinen ratkaisu lähinnä siksi, että siinä samalla häipyy euromaiden keskinäinen luottamus. Se on pääoma, jota ei ole vara menettää. Kysymys on tavallaan kauhun tasapainosta. Euron säilymisen edut kaikkineen ovat moninkertaiset yhteisvaluutan hajoamiseen verrattuna. Sitten on vielä sekin näkökulma, että kun Kreikan tilanteesta tavalla tai toisella selvitään, on euro selkiytymisen verran vahvempi. Huomisen jälkeen varmaankin tiedämme enemmän, mutta tuskin viisaampia olemme.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #4

Mitä tässä olen seurannut viime kuukausien kehitystä niin epäluottamuksen kasvu on vain vauhdittunut entisestään. Kolme kreikkalaista neljästä kokee, ettei heidän äänensä kuulu EU:ssa. Ja esimerkiksi yli 40 prosenttia saksalaisista kokee tilanteen samanlaisena.

http://www.vox.com/2015/7/1/8871509/greece-charts

Tuossa kahdestoista graafi. Suomalaisista vain kolmannes kokee, ettei suomalaisten ääni kuulu EU:ssa.

EU:n vastainen ääni on vuosien saatossa kasvanut, ja erityisesti nyt eurokriisin aikana. Mutta kuten totesin, viime kuukausien vauhti on ollut pitkäaikaista kehitystäkin hurjempaa.

Euron ongelma on jatkossakin siihen jäävien maiden osalta ns. devalvoitumisriski. Esimerkiksi Kreikka ei saa markkinarahoitusta osittain sen vuoksi, että sijoittajat pelkäävät drakman paluuta ja siten sijoitustensa merkittävää arvonalennusta. Toinen rahoittajia hylkivä kohta on alinomainen konkurssivaara. Tätä voitaisiin vähentää velkojen alaskirjauksilla. Ne vain ovat poliittisesti hyvin hankalia.

Hyväksyn näkemyksen, että euroa ajatellaan sitten vahvempana kun siitä Kreikka kenties lähtee. Olen vain eri mieltä. Eurossa tulee aina joku jäsenmaa olemaan rahaliiton heikoin lenkki. Ja näidenkin maiden mahdollisuudet torjua huonoja taloussyklejä on heikoilla kantimilla.

Nähtäväksi jää.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #5

"Hyväksyn näkemyksen, että euroa ajatellaan sitten vahvempana kun siitä Kreikka kenties lähtee."

Anteeksi sivuloikka keskusteluketjussa, mutta jos ja kun Kreikka lähtee, euro tosiaan vahvistuu. Jokainen taitaa tiedää vahvan valuutan aiheuttamat ongelmat ulkomaankauppaan. "Kuinka meidän sitten kunnon miesten käy?"

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #15

Kreikan poistumisen vaikutus on aika vähäinen - maa on pieni, ja sen ulkomaankauppa vähäistä. Nordea arvioi, että 0.3 prosenttia euro vahvistuisi. Toki muitakin tekijöitä on - epäluottamuksen hälveneneminen tai lisääntyminen muista jonossa olevista maista jne.

Raportti on muuten hyvää luettavaa ja päivitetty perjantaina.
https://nexus.nordea.com/#/article/20589

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #25

Kommentoin itse asiassa #4:ää.
Olisivatko "rakkaus euroon ja luottamus toinen toisiinsa" myös muille heikossa hapessa oleville maille riittäviä syitä olla vaatimatta leikkauksia omiin velkoihinsa?

Miten suomalaisille selitetään esim. 6,4 mrd€:n tappiot Kreikka-vastuista niiden taholta, jotka pitivät tukiin mukaan menemistä "suomalaisen tuotannon, viennin, työn ja vakaan kehityksen" takuina ja niin muodoin "vastuullisena" toimintana - ja ettei auttamisesta koidu kenellekään tappioita?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #27

Seppo Saari, mistä olet saanut Kreikan tappioluvut suomelle 6,4 miljardia. Toistaiseksi sinne ei ole annettu Suomesta suoraa rahoitusta ollenkaan. Olemme kyllä mukana Kreikan tukipaketeissa takaajan roolissa ja EKP:n vararahastossa, olikohan se EVR, pitää tarkistaa ja sinne on maksettu jotain miljardin seutuville. Kreikan tukemisen kulut selviävät vasta sen jälkeen, kun on tiedossa, mikä osa sen veloista jää lopullisesti muiden kuin kreikkalaisten maksettavaksi. Se tilanne tuskin vuodessa selviää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #42

Viljo Heinonen (#42).
Hyvä, kun kysyit odotettavissa olevista Kreikka-tappioista. Tuo 6,4mrd€:n arviolle en juuri nyt löytänyt uudelleen ko. lähdettä, mutta tämä tuore Stefan Törnqvistin arvio on lähes 6 mrd€ ennemmin tai myöhemmin, mikä on samaa suuruusluokkaa:
http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/imf-kre...

"Ex-pankkiiri Stefan Törnqvist kommentoi perjantaina MTV:lle Kreikan tilannetta Suomen näkökulmasta niin, että enemmin tai myöhemmin Suomelle lankeaa tilanteesta lähes kuuden miljardin euron tappiot."

Absoluuttista summaa emme toki tänään tiedä, mutta yritän olla sortumatta toiveajatteluun ja käytän mielelläni asiantuntevaa lähdettä. Näihin päiviin asti virallinen Suomi hokee, ettei "euroakaan ole menetetty" (tai Stubbin sanoin latin latia) ja Urpilainen vielä viikko sitten uskoi, että "Kreikka pystyy maksamaan velkansa pois". Samaan uskoi Antti Rinnekin ministerinä.

Kannattaisi kiinnittää huomiota juuri näiden "poliittisen taloustieteen" edustajien uskonvaraisiin ulostuloihin. Miksi he haluavat antaa tällasia lumetoiveita suomalaisille?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #27

Voitte sitten syyttää minua, jos saan äänestää näissä vaaleissa.

"Persupopulistidesantti aiheutti Suomelle 6 miljardin tappiot!!!!11" :)

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #25

Pitääpä lukaista. Kiitokset linkistä.

Mutta tässä herää nyt se kysymys, että jos Kreikka on jo palomuurattu, eikä Kreikan poistuminen eurosta aiheuttaisi oikeastaan mitään heilahdusta mihinkään, miksi Kreikan euroeroa sitten pidetään niin kamalana mörkönä. Senhän pitäisi oikeastaan olla win-win tilanne kaikille.

Okei, tiedän jo vastauksen kysymykseen, mutta olisi äärimmäisen hienoa nähdä kuinka poliitikkomme (varsinkin pari edellistä pääministeriä ja valtiovarainministeriä) kiemurtelisivat koukussa kuin madot, kun lehdistön edustaja kyselisi tällaisia heiltä. Sitä päivää ei kuitenkaan tulla näkemään, että lehdistö pistäisi esimerkiksi Kataisen tai Urpilaisen koville.

Käyttäjän sepe12 kuva
Seppo Janhonen Vastaus kommenttiin #4

Keskinäinen luottamus on minunkin mielestäni ydinasia. Se on jo euromaiden välillä vakavasti järkkynyt. Näköpiirissä ei valitettavasti ole mitään, mikä sitä vahvistaisi; katsotaanpa sitten voimassaolevien sopimusten tähänastista pitävyyttä, hallitusten epäitsekkyyttä tai eurooppalaisten instituutioidensa kykyä ja uskottavuutta. Kuljemme ilmeisesti kohti hallitsemattomia aikoja ja tilanteita. Kreikkaa saatamme sitten muistella haikealla mielellä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Yksi väite ärsyttää koko touhussa: se, ettei Kreikka ole muka hyötynyt mitään noista miljardilainoista...

Kaikille on tullut selväksi, että euromaiden veronmaksajat joutuivat Kreikka-lainojen loppullisiksi takuumiehiksi ja että tukipakettien hirmusummat viipyivät vain hetkeksi Kreikassa.

Mutta mihin kohteisiin menivät jättilainojen alkuperäiset kustannukset?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvä pointti, mutta nyt menee kaksi asiaa sekaisin. Nimittäin ei voida perustella tukipaketteja "Kreikan auttamisena", koska maan velkakuorma on vain kasvanut niiden myötä. Lisäksi maalta on vaadittu toimenpiteitä, jotka ovat romuttaneet maan loputkin velanmaksukyvyt.

Ja onhan näistä aiemmista Kreikan ottamista lainoista mennyt korruptioon (Uusi demokratia ja Pasok) esimerkiksi heidän tilattua saksalaisia ja ranskalaisia sotatarvikkeita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Samantekevää miten velat hoidetaan tai jätetään hoitamatta. Koko jupakassa velanoton alkuperäinen syy on jäänyt taka-alalla, aivan täydellisesti! .

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela Vastaus kommenttiin #7

Ainakin on varmaa, että alkuperäisellä velalla ei tehty tuottavia investointeja. Ei modernisoitu Kreikan teollisuutta eikä edes rakennettu infrastruktuuria, joka sekin olisi parantanut Kreikan kansainvälistä kilpailukykyä. Vanha kansa arvelisi, että rahat on ryypätty.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #20

Velkapakettien ehtoina kun oli julkiset leikkaukset, niin ei siinä hirveästi mihinkään investoida.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Vallanpitäjien liberalistisen talousopin mukaan valtion ei pidä investoida tuottavaan toimintaan. Kun verot ei riitä välttämättömiin menoihin on pakko ottaa lainaa. Näin tehdään eurooppastakin ns. kehitysmaita.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #7

Tässä pieni uutinen maksukyvyttömän Kreikan ("veloissa rypevä maa" jo v. 2011) kaupoista:
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12884185160...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #7

Asiaa voisi tiedustella myös luotonantajilta - niiltä pankeilta, jotka Kreikkaa luotottivat alunperin. Kai ne tiesivät, mitä tekivät. Jos eivät tienneet, millä oikeudella ne luotottelevat miten sattuu ja jättävät vahingot muille?

Jos haluaa alkaa kaivaa perimmäisiä syitä, kuinka kauas ja pitkälle pitää mennä - alkuperäiseen luottotapahtumaan, Kreikan hyväksymiseen eurojäseneksi, EKP:n vakuuskäytäntöön laskea kaikki valtionvelkakirjat riskittömiksi, Kreikan vanhoihin valtapuolueisiin, mm. Siemensin harrastamaan korruptioon, Nato-jäsenyyden sivuvaikutuksiin, Kreinan luottohistoriaan, IMF:n vääriin diagnooseihin ja vääriin hoitoihin?

Pankki lainasi Reijolle. Reijon takaisinmaksukyky oli heikko. Onko vika pankin vai Reijon? Kts. alempana linkkaamani artikkeli.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #64

Ykis kiinnekohta on ainakin 19.10.2009 jolloin Kreikan valtionvarainministeri paljastaa euroryhmän kokouksessa tilastojen vääristelyn ja jonka sitten 12.1.2010 EU:n komissio tuomitsee. Tämän jälkeen tietenkin Kreikka pyytää tukipakettia toisensa jälkeen ja jopa IMF hyväksyy niihin osallistumisen. Sitä ei sovi ihmetellä että euromaat jakavat tukeaan, sillä onhan kyseessä poliittinen, solidaarinen unioni, joka kaiken kukkuraksi on peruuttamaton, kuten EKP:n pääjohtaja Draghi on julkistanut.

Luulisi että terveellä järjellä ajateltuna maa joka on vääristellyt tilastojaan olisi joutanut ottamaan takapakkia unionista js opettelemaan tavoille ilman ensimmäistäkään tukipakettia. Taisi olla kuitenkin niin että tilastojen vääristelemisessä oli käytetty aito amerikkalaista tahoa, jota ei sovi "loukata" tunteettomasti.

http://yle.fi/uutiset/nain_kreikan_eurokriisi_on_e...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nimittäin ei voida perustella tukipaketteja "Kreikan auttamisena", koska maan velkakuorma on vain kasvanut niiden myötä. "

Tottakai, jos jollekin annetaan lisää velkaa, niin hänen velkansa kasvaa.

Toisaalta Kreikka on elänyt sillä lisävelalla, joten onhan se ollut auttamista siinä mielessä.

On aivan luonnollista että velkojat ovat ehdollistaneet tällaisen auttamisen niin että velkaantunut on pantu lupaamaan että se korjaa taloutensa rakenteita.

Edellinen Kreikan hallitus lupasi korjata Kreikan talouden rakenteita ja myös teki niin. Tämä nykyinen hallitus kiristää lisää rahaa ilman ehtoja.

Tilanne on tietenkin mahdoton, kosoka Kreikan hallitus ei lupaa korjata talouttaan mutta vaatii silti lainaa.

Tämä on mädännyttä valtapeliä ja juonittelua joka haisee pahalta ja haisee kauas.

Poliittisesti korrektia ei ole päästää Kreikkaa konkurssiin, koska se kuuluu EU:hun ja euroon, mutta juuri tällä EU:ta nyt kiristetään.

Kyse ei ole siitä mitä kreikkalaiset itse haluavat vaan siitä sallitaanko moinen halpamainen kiristys ja annetaanko Kreikalle mahdollisuus elää käytännössä muiden EU- maiden veronmaksajien kustannuksella.

Käytännössä näin joudutaan kuitenkin joka tapauksessa tekemään, sillä sanoivatpa k reikkalaiset ei tai juu, EU- maat joutuvat elättämään heitä jokatapauksessa.

Kyse on siis enääsiitä saadaanko Kreikka ollenkaan muuttamaan taloutensa rakenteita ja annetaanko heidän onnistua kiristyksessään.

Käyttäjän sepe12 kuva
Seppo Janhonen Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Taloustukmisus on tehnyt IL:n internet gallupin siitä pitäisikö Suomen pysyä eurossa jos Kreikka siitä eroaa. Vain 11% suomalaisista on sitä mieltä, että Suomen pitää erota eurosta jos Kreikka eroaa. Eniten eroa vastustavat, peräti 83%, 65-79 vuotiaat ja miksi, no siksi, että kokemukset omasta markka-ajasta, korkeista koroista, devalvaatioista jotka söivät palkankorotukset yhdessä yössä on muistissa. Sellaisen kuvan luominen, että oma valuutta olisi tie onneen perustuu valheeseen tai vientiteollisuuden ongelmien tuntemattomuuteen. Suomi pärjää vain ja ainoastaan tekemällä vientiin tuotteita joiden laatu on huippuluokkaa ja siitä ollaan valmiita maailmalla maksamaan. Mayer Pernon telakka olkoon esimerkkinä, risteilijät ostetaan koska ne ovat parhaita maailmassa, valuutalla ei ole minkäänlaista merkitystä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No, 65-79 vuotiaat tulevat sisäisen devalvaation kautta varmasti myös hyväksymään eläkkeiden leikkauksia. Hallituksen ensiaskeista päätellen poru oli valtava.

Myös mitä vanhemmaksi ihminen käy, sitä enemmän se takertuu nykytilaan ja pelkää muutosta. Tämä on inhimillistä.

Ja Arto, olet oikeassa että valuutalla ei ole kaupankäyntiin mitään merkitystä. Maanantaina menen ruotsiin ja maksan luotto- ja pankkikortilla, kruunuja en jaksa vaihtaa kun ei tarvitse.

EDIT:
Mutta ottaisin oppia muista pohjoismaista kun ovat samanlaisia yhteiskuntia. Suomi on ainoa euromaa tuossa kerhossa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Höpö, höpö suurin vastarinta tutkimusten mukaan löytyy juuri keski-ikäisistä, virkamiehistä, joilla edut muuhun väestöön ovat poikkeuksillisia, opettajatkin niitä on.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #19

Just ylessä selvitettiin että kaikkein suosituin tää hallitus on just tuossa ikäluokassa :D Loput lienee demareita.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Po. gallup-lukemissa merkittävin tekijä ei taida olla tuloluokka, ikä tai sukupuoli, vaan se, miten paljon on halunnut perehtyä ongelmien taustoihin ja ratkaisumahdollisuuksiin.

Niistäkin vallitsee toki erimielisyyksiä, mutta moni arvelee sentään tämän kuukauden verran toimineen hallituksen heränneen todellisuuteen, kun sitä vertaa edelliseen. ;-)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eikös muuten 65-79v porukasta löydy suurin osa demareiden äänestäjistä?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Arto joo, kieltäydyin myymästä niitä halpisjenkkiveneitä ja pomo/omistaja otti hiukan pulttia, mutta ymmärsi. Juju oli siinä, että jenkit osasivat myydä moottoreita. Veneellä ei sinällään ollut merkitystä.

Sama koskee eräitä venekäyttöön tehtyjä agrikaatteja sakasanmaalta, täyttä paskaa muutamasta purkkarista ja moottoriveneestä puhumattakaan. Hollannissa ne vasta osasivat tehdä tosi hyvää laatua ja samaan aikaan muutama valmistaja ratsasti ns. maineella ja ostajat uskoivat.

No euro ja yhteisvaluutta, sillä ei ole merkitystä. Hajoaa se kuitenkin jossain vaiheessa. Turha kuvitella Arto hyvä. Ne jotka kuvittelevat, että eurossa ollaan niin syvässä että tilannetta on mahdoton muuttaa. Päinvastoin nyt ollaan jo happikaapissa ja okei se tutiseva eurovanhus, joka pyörätuolissa viedään parvekkeelle kattelemaan uutta aurinkoa ihmettelee mikä perkele tuo on peittäkää silmät. En mä tota tarkoittanut....

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Onko sulla esittää niitä mielipidemittauksia syyskuussa 1992, että irtaudutaanko ERM:stä, euron esi-isästä?

Tosiasiat sitten lopulta voittivat.

Kuitenkin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Myllyniemi on kyllä ollut aika liekeissä viime aikoina. Paras kohta taisi olla se, kun mies kirjoitti tämän jutun, ja viikkoa myöhemmin myös Washington Post huomasi viimeinkin saman asian.

Vaikea väittää vastaan blogistille, joka parhaimmillaan onnistuu olemaan askelen edellä maailman johtavia sanomalehtiä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kannattaa asua pääkallonpaikalla ja katsoa ympärilleen muualtakin kuin ***** -hotellin ikkunasta. Myllyniemi on kiitettävällä tavalla toiminut US:n ilmaisena kirjeenvaihtajana ja paljon tehokkaampana kuin toimittajastatuksella työskentelevät. Paremmuus johtunee mm. siitä että keinotekoista "puolueettomuutta" mies ei, eikä hänen edes tarvitse noudattaa. Niin että kiitos siitä, HM...

Kreikan vaaleissa minua kiusaa eniten se, että (muu) suomalainen media on ikään kuin itsestäänselvyytenä kyllä-kannalla.

Miksi? Siksikö, että halutaan Kreikan jatkavan taaperrustaan samassa alhossa kuin Suomen – paljon heikommasta lähtökohdasta. Suomihan (tai sen viimeaikaiset hallitsijat) on tehnyt sen vapaaehtoisesti – Kreikka pakotettuna.

Itsestäänselvyydet ovat aina vaarallisia. Onneksi Henri ei pahemin niihin takerru, kuten muu suomalainen media.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hei, en koskaan väitä olevani puolueeton. Ohessa oikealla on aivan riittävät tiedot (yleisesti) asioiden tilasta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tarkalleen ottaen Wall Street Journalin Simon Nixon kirjoitti, ja Washington Post kommentoi WSJ:n juttua. Myös Ambrose Evans-Pritchard kirjoitti The Telegraphissa samasta asiasta (skenaarioveikkaus loppupuolella): http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11712...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kreikassa on nyt Myllyniemen mukaan parhaat voimat puikoissa, valtiovarainministerinä suosittu blogkkaaja ja professori. Pankit ovat olleet kiinni viikon, eläkeläisillä ei ole rahaa sen paremmin ruokaan kuin lääkkeisiinkään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Menisit töihin etkä vain huutelisi siellä sivusta ;)

Edit ref http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1973...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Parahin Jussi Jalonen,

kyseessä oli "vain" näkökulma, josta olen antanut omat ennakkomerkkini täällä Puheenvuorossa jo helmikuussa.

Siltikin, en on vain näkökulma - ei faktaa.

Marko Parkkola

Jokainen maa selviää veloistaan, koska valtiolla on verotusoikeus.
- Kimmo Sasi (kok)

Velkojen leikkuu veisi viimein Jutan takuutukset hautaan. Siinä mielessä se olisi hyvä asia, niin meidän ei tarvitsisi kärsiä enää niistä. Saattaa myös olla, että takuutukset menivät jo edellisessä hiustenleikkuussa.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Perusasia on, etä poliitikot eivät halua ottaa vastuuta Kreikan lainojen leikkaamisesta. Kansoille on väitetty, että homma ei maksa mitään, käytetään virtuaalirahaa eikä oikeaa rahaa, tällä netotaan ja vakuudet ovat hyvät, eikä ole mitään riskiä. Nyt ovat omat pallit vaarassa alla.

Toinen asia on, ettei kukaan halua olla ensimmäinen leikkaamassa ja menettämässä rahaa vaan odottavat, että joku muu maksaa. IMF ei halua leikata varmoja ensisijaisia saataviaan. Kaikki haluaa rahasna takaisin.

Poikkeus on tietty Suomi, joka oikein etsii mihin ylimääräiset rahansa pistäisi ettei kansa tai huikauhistus, yksilö saisi lisää elintasoa, koska se on syntiä ja epätasa-arvoista...

Nyt poliitikoille iski todellisuus naamaan.

Hyvin todennäköisesti Kreikkaa luototetaan jatkossa hyvin nihkeästi ja rahaa seurataan, ettei se valu taas pääosin pankeille. Toisaalta pankin lobbarit ovat pärjänneet hyvin virkaneuvotteluissa ja saaneet palkkkansa. Jokainen pitkitetty ongelma on mahdollisuus virkamiehille ja poliitikolle ansaita. Samalla käänetään rahavirtaa omalle etupiirille.

Enää ongelmavaltiot eivät saakaan ilman vakuuksia tms. velkaa, kuten tähän asti. Eikä pankit pääse tekemään parasta businestaa. Painamaan tyhjästä velkakirjoja valtioille. Pankeille europuhallus on kultakaivos. Ja se näkyy.

Kreikassa taas ylivelkaisen arkitodellisuus isku naamaan. Fyrkka on loppu ja velat jäi. Kivaa oli. Ja omaisuuttakin jäi. Mutta omaisuutta ei ole haluttu reaalisoida, koska se ei ole kivaa. Eikä oikein haluttaisi maksaa tolkutonta lainaa, joka tuli juhliessa otettua. Kenelläkään ei ole kivaa ratkaisua ongelmaan kun pitää maksaa. Kansa äänesti oljenkortenaan pullisteleviä poliittikkoja valtaan, jotka ylläpitävät mielikuvaa ylpestä ja osaavasta kansasta. Tässä vaan ei pelkkä pullistelu auta.

Eurokriisi näkyy jo nettikaupassa. Olin tilaamassa tavaraa Englannista Viikossa hinta nousi 15 % ylös.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pankeille europuhallus on kultakaivos. Ja se näkyy."

Ihmetyttää tosiaan kuinka paljon Suomessa pankkiirien puolustajia löytyy. Ei tuota Granlundiakaan sossuna ja juttujensa perusteella pankkiiriksi uskoisi mutta onhan tämä maailma ja arvot muuttuneet.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kirjoituksen otsikko voisi myös olla "Euromaat ongelmallisessa tilanteessa euron vuoksi".

Hannu Lehtonen

Kreikka, demokratian kehtona(?) on on päättänyt kysyä kansalaisiltaan; voidaanko "troikan" lainaehdot hyväksyä. Voisiko edes ajatella, että kaikilta EU:n kansalaisilta kysyttäisiin: Voidaanko Kreikan lainat mitätöidä ja samalla kreikkalaisten antaa heidän aloittaa uudelleen velkaantuminen (ilman varsinaisia yhteiskuntansa muutoksia) "puhtaalta" pöydältä. Luultavasti menisi alle 30 v ja oltaisiin samassa tilanteessa!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Pääministeri Aleksis Tsipras on sitä mieltä, että velkoja pitää leikata. Onko hän jo ehdottanut sitä, kuinka paljon. Muistan lukeneeni jostakin, ettei tämä ole ensimmäinen kerta kun Kreikka jättää velkansa maksamatta. Oikeastaan tämä osoittaa sitä, että rahoittajien muisti on lyhyt.

Kreikan valtiontalous näkyy toimivan niin, että lainoittajat rahoittavat julkisen talouden jolloin kansalaiset voivat välttää maksamasta veroja. Kannattaisi varmaan kokeilla täälläkin vain onko sama systeemi käytössä jo meillä?

Jyrki Paldán

"Luultavasti menisi alle 30 v ja oltaisiin samassa tilanteessa!"

Tottakai. Luultavasti 30 vuoden aikana miltei kaikki euromaat Saksaa lukuunottamatta tutustuvat tuohon Irlannin, Portugalin, Espanjan ja Kreikan tilanteeseen. Joustamaton yhteinen valuutta ja merkantilismi kun eivät oikeasti sovi kenellekään(ainakaan ilman tulonsiirtounionia) niin kauon kun Saksa puksuttaa valtavalla vientiylijäämällä.

Antti Jokela

"Euromaat saivat tylyn muistutuksen Kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä Kreikan velkakestävyydestä. IMF toteaa Kreikan velan olevan kestämättömällä tasolla, ja että Kreikan velkoja tulee leikata."

Velkakestävyys on noussut otsikoihin, mutta vähemmälle huomiolle ovat jääneet muutamat muut IMF:n havainnot:
- IMF:n mukaan Kreikan talous oli jo kääntynyt ja se olisi selviytynyt veloistaan, mutta uusi hallitus on hidastanut uudistuksia ja yksityistämistä
- Kreikan lainojen uudelleen strukturoinnit ovat jo laskeneet Kreikan velkakuormaa efektiivisesti 30% suhteessa BKT:hen
- laina-aikoja on pidennetty ja korkoja laskettu, ja kuorma suhteessa BKT:hen on 2011-14 puolittunut 4%:iin suhteessa BKT:hen, ja laskenut 6%:sta 2.1%:iin velan määrästä

Kreikan todellinen velkakuorma on siis paljon alempi kuin 180% BKT:stä olisi normaalitilanteessa. Joidenkin arvioiden mukaan se on jopa yli puolet alempi.

IMF siis näyttää laittavan nykytilanteen aika lailla Syrizan syyksi eikä näytä halukkaalta jatkamaan neuvotteluja sen kanssa. Se näyttää myös turhautuneen euroryhmän johtajiin, jotka eivät poliittisista syistä halua tunnustaa, että veronmaksajien rahoja on jo käytetty yllä mainittuihin helpotuksiin eikä lainoja tulla maksamaan takaisin täysimääräisinä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tämä on se sama IMF joka vastoin omaa analyysiään kertoi vuonna 2010, että Kreikka on velkakestävä. Sama IMF, joka omassa raportissaan 2013 myönsi tehneensä ylioptimistisen raportin tahallaan? Kirjoittaa ensimmäisen kerran raportin, jossa toteaa Kreikan olevan velkakestämätön ja tarvitsevan siten velkaleikkauksen?

IMF:n ex-Euroopanalueen pomo tänään:
The creditors’ serial errors are well documented, including by the staff of the IMF. Continuing deliberately to suppress past errors is an act of bad faith but continuing to repeat those errors in making future projections of the Greek debt burden is a willful abuse of the trust that the international community has placed in an organization set up to serve the best interests of all nations. If the IMF’s latest numbers are properly reconstructed, the Greek debt burden is much greater than portrayed—and the policy measures proposed to reduce that burden will make matters worse.
http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1669...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Saanen suositella - aika monta artikkelia olen kahlannut Kreikasta, mutta tämä on viikon paras. Ei pelkästään sen takia, että se osuu oikeaan Kreikan osalta, mutta koska se muistuttaa meille, mitä moraalikato oikeasti tarkoittaa, ja miten sitä vältellessä pitäisi oikeasti toimia.

http://www.interfluidity.com/v2/5965.html

Mykistäviä lukuhetkiä ja ahaa-elämyksiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Voisiko edes ajatella, että kaikilta EU:n kansalaisilta kysyttäisiin: Voidaanko Kreikan lainat mitätöidä ja samalla kreikkalaisten antaa heidän aloittaa uudelleen velkaantuminen (ilman varsinaisia yhteiskuntansa muutoksia) "puhtaalta" pöydältä. Luultavasti menisi alle 30 v ja oltaisiin samassa tilanteessa!"

Tuskinpa vaan niin pitkään menisi.

Parempi olisi jos Kreikka otettaisiin suoraan EU:n kontrolliin, ainakin taloudenpidon osalta, mutta se ei olisi demokraattista.

Kreikkalaiset eivät kyllä taatusti osaa itse äänestää sellaista hallitusta joka laittaisi heidän taloutensa reilaan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

EU-kontrolliin pitää laittaa myös Portugali, Irlanti, Espanja ja Italia. Lisäksi EU-kontrolliin pitää laittaa Ranska hitaiden rakenneuudistustensa ja korkean velan takia. Saksa EU-kontrolliin jo vuosia jatkuneesta sopimusrajat rikkovasta törkeän isosta vaihtotaseen ylijäämästä.

Samalla voitaisiin lopetettaa äänestäminen, koska eivät eurooppalaiset kyllä taatusti osaa itse äänestää sellaista hallitusta, joka laittaisi heidän taloutensa reilaan. Johto pitää valita asiantuntijaperusteisesti, ja kukapa olisi toimivaa johtoa parempi asiantuntija!

Kops, kops, sanoo marssisaappaiden rivi niille, joilla vielä korvat on.

Marko Parkkola

"Samalla voitaisiin lopetettaa äänestäminen, koska eivät eurooppalaiset kyllä taatusti osaa itse äänestää sellaista hallitusta, joka laittaisi heidän taloutensa reilaan. Johto pitää valita asiantuntijaperusteisesti, ja kukapa olisi toimivaa johtoa parempi asiantuntija!"

Tuossa! Nauroin mehevästi luettuani tuon.

Tässähän euromaanikot ovat valitelleet sitä, että kansa ei osaa äänestää tässä Kreikan kansanäänestyksessä oikein. Kansalaisilla ei ole tarpeeksi tietoa asioista ja eivät näin ollen osaa muodostaa oikeata mielipidettä asiaan. Tämä pitääkin paikkaansa.

Mutta miksi sitten kansa saisi äänestää parlamenttivaaleissakaan. Otetaan esimerkiksi edelliset eduskuntavaalit Suomessa. Kansa äänestä, keskustasta tuli suurin puolue, keskustan johdolla muodostettiin hallitus ja tehtiin hallitusohjelma. Ei mennyt kuukauttakaan, kun keskusta toimi vastoin hallitusohjelmaa.

Selvä esimerkki siitä, että kansa ei osaa, eikä pysty, äänestämään oikein ja oikeilla tiedoilla. Demokratia on tuhottava. Eläköön nepotismi!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

"Demokratia on tuhottava. Eläköön nepotismi!"

Ehkäpä demokratiaa ei tarvitsisi tuhota, kunhan vain populismin haitalliset seuraumukset demokratialle saataisiin jotenkin eliminoitua.

Demokraattisesti, kansan tahdon mukaan, voidaan kyllä äänestää sellaisista asioista kuin tupakoinnin salliminen, sukupuolineutraali avioliitto, uskonnonvapaus jne.

Ihmiset saisivat määrätä tulonjaosta, tulonsiirroista, annetaanko enemmän köyhille vai rikkaille, miten vanhuksia ja sairaita hoidetaan, mikä on verotuksen aste ja progressio-aste jne.

Talouden suurista linjoista, kuten tulojen ja menojen tasapainotuksesta, mihin asiaan velkaantuminenkin liittyy, vastaisivat kuitenkin asiantuntijat.

Eihän siltojakaan suunnitella demokraattisesti, siis kansan enemmistön päätöksellä. Siltojen rakenteista vastaavat asiantuntijat, siltainsinöörit. Näin sillat romahtelevat harvemmin kuin jos kansa saisi päättää.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #51

Ristiriitaista. Sanot että ihmiset saisivat päättää tulonsiirroista, mutta ei talouden suurista linjoista. Tulonsiirrot ovat kuitenkin suurin rahavirtojen aiheuttaja. Esimerkiksi 2014 talousarviossa työttömyysturva oli 2 762 454 000 euroa ja eläkkeet 4 546 500 000 euroa. Suurempia yksittäisiä menoeriä ei talousarviosta löydy.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

Työttömyysturva ja eläkkeet ovat kuitenkin kansan suuresti arvostamia asioita. Kukapa nyt eläkkeestään luopuisi, tai työttömyysturvastaan.

Ristiriita on siinä että kun kansan kaikki toiveet pannaan tynnyririin ja ne siellä sekoitellaan, kootaan ja yhdistellään talouspolitiikaksi, saadaan tulokseksi budjettivaje ja velkaantuminen.

Kaikki toiveita vain ei saada toteutettua. Jonkun pitäisi katsoa perään, ettei budjetti ylity.

Budjettivajetta voitaisiin hoitaa myös verotuksella, mutta tämä hallitus ei sitä tee, onhan se porvarihallitus. Muuten kyllä kannatan Sipilän tavoitteita.

Toivottavasti Sipilä onnistuu yhteiskuntasopimuksessa, eli siinä sisäisessä devalvaatiossa, mihin persupuoluekin nyt näyttää sitoutuneen, muuten joudutaan näille Venäläisen talouspolitiikan linjoille, eli devalvaatiotalouteen.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #56

Oikeastaan tässähän näemmekin demokratian turhuuden. Nyt jopa perussuomalaiset ovat ajamassa ihmisiä ahdinkoon.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #51

Nyt ollaankin ongelman ytimessä. Minusta sinä olet mielikuvilla, vääristelyllä ja tiedonpuutteella ratsastava "populisti". Sinusta minä olen se. Koska asiat eivät ole menneet, kuten toivoit tai kuvittelit, olet nyt sitten sitä mieltä, että populismi kiellettävä. Mietis vähän.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #58

Kreikassa juuri äänestetään demokraattisesti, mutta kysymys on väärin aseteltu. Se on vain jatkoa kiristykselle jossa poliittinen panos ja talous asetetaan vastakkain EU:ssa.

Kreikkalaisten vastauksesta huolimatta EU asetetaan sellaisen kysymyksen eteen, pitääkö se parempana Eurooppalaista yhteispeliä kuin olla alistamista Kreikan kiristykselle jonka panokseksi tämä yhtenäisyys on nyt asetettu.

Veikkaan että EU suostuu nyt kiristykseen. Kansanäänestys sinänsä on vain palanen tässä kokonaiskiristyspelissä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #65

" Veikkaan että EU suostuu nyt kiristykseen. Kansanäänestys sinänsä on vain palanen tässä kokonaiskiristyspelissä. "

Näen asian päinvastoin. Kun puhutaan kiristyksestä, Kreikka valitsi vapaaehtoisesti politiikkansa kenenkään "junailematta", eli asetti tavoitteekseen pyrkiä saamaan velkajärjestely Kreikalle. EU ja velkojat vastustavat asiaa. Viimeksi Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz on todennut Kreikan joutuvan vaihtamaan valuuttansa jos "EI" voittaa.

Olen sillä kannalla ettei velkojat suostu luopumaan 100 mrd. Kreikan hyväksi kovin helposti. Sen vuoksi EU kiristää Kreikkaa olemaan suostumatta Turk Streamiin ilman ratkaisua Ukrainassa, ja velkajärjestely on "pantattu" odottamaan tulevaisuutta. En tiedä miten eri osapuolet itsenäisesti peliä oikein pelaavat, mutta tuollaiseen asetelmaan viimeisten viiden kuukauden järjettömät käänteet mielestäni viittaisivat.

Vaikka edellinen on oma teoriani, en ole kuullut vielä tarpeeksi hyvää selitystä keneltäkään miten pelkästään Kreikan velkakriisin hoidon näkökulmasta pystyttäisiin Tsipraksen ja Varoufakisin toiminta ja käyttäytyminen perustelemaan järkiperäiseksi.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #51

"Ihmiset saisivat määrätä tulonjaosta, tulonsiirroista, annetaanko enemmän köyhille vai rikkaille, miten vanhuksia ja sairaita hoidetaan, mikä on verotuksen aste ja progressio-aste jne."

Kreikan velkapakeiteille on asetettu ehdoiksi mm. että yritysten- tai rikkaiden veroja ei nosteta ja että julkista budjettia leikataan. Toisinsanoen mikäli Kreikkalaiset ottavat velkapaketit vastaan, heidän ei anneta päättää demokraattisesti tulonjaosta, tulonsiirroista tai verotuksen asteesta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #51

Ollaan oleellisessa, mutta et hoksaa sitä. Mielestäni sinä olet perustelematon populisti. Sinusta taas toisinpäin. Ne marssisaapassoundit tulevat juuri tuosta ajattelusta, että populismi kiellettävä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kreikan taloustilanteen moralisointia, johon eurofanit syyllistyvät, helpottaa, ettei ymmärretä valtion ulkomaanvelan kasvamismekanismia. Valtion (esim. Kreikan) ulkomaanvelan kasvu on pohjimmiltaan diskontatun vekselin uusimisesta diskontatulla vekselillä johtuvaa. Kun Kreikan ulkomaan velka on X miljardia euroa, se EI tarkoita, että Kreikka olisi missään vaiheessa saanut Kreikkaan ja Kreikan talouteen X miljardia euroa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Mitä mieltä ollaan tällaisesta mielipiteestä?

Pitkä mielipide ja kirjoittajan näkemyksen mukaan 9 myyttiä Kreikasta.

Kirjoittaja tälle mielipiteelle on proffana Austin:issa Texasissa:
"James K. Galbraith holds the Lloyd M. Bentsen Jr. Chair in Government/Business Relations at the Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, the University of Texas at Austin.

Maallikkona ja Kreikkaa syvemmin tuntematta on vaikea ottaa kantaa moniinkaan näistä James K. Galbraith:in mielipiteistä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miten meni?

Noin niinkuin omasra mielestäsi?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Meni niin kuin Kreikan kansasta valtaosa sen halusi menevän.

Tietääkö monikaan äänestäjistä, mitä äänestivät? Joka on taas suoran kansanäänestyksen ongelma, kun äänestetään monimutkaisista asioista, joihin ei vain ole olemasssa simppeleitä ratkaisuja.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #104

Pitäisi vissiin käyttää systeemisiä työkaluja, että tuota äänestyksen tulosta osataan tulkita oikein? :D

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #105

Joo, toki voit jatkaa valitsemallasi tyylillä. Kaipa se sillä helpottaa?

Ei talouden monimutkaisiin ongelmiin ole olemassa "taikaluotia". Se on helppoa ymmärtää pienelläkin perehtymisellä aiheeseen. Pohjimmiltaan kyse on myös arvovalinnoista.

Ja kyllä, systeemiset ongelmat vaivaavat Kreikkaakin. Silloin ne systeemiset työkalut ovat se oikea ratkaisu. Kreikassakin.

Tässä systeemisten asioiden ongelmia hyvin kuvaavassa simulaatiossa oli poliitikkoja laitettu testaamaan, mitä heidän arvovalintojensa mukainen toiminta tuotti tuloksena.

Toivottavasti tulokset olivat vahva oppimiskokemus.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Entäpä Kreikan oletetut kaasu- ja öljyvarannot?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Peanuts isossa kuvassa. Laskelmia on ollut täälläkin vuosia sitten. Sata miljardia merenpohjassa ei ole sama asia kuin sata miljardia valtion kassassa. Sata miljardia miinus kulut kertaa veroprosentti antaa pienen summan, joka on ripoteltu kauas tulevaisuuteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Öljyllä on kuitenkin suuri strateginen merkitys, se on ehtyvä luonnonvara ja kukapa tietää sen hintaa tulevaisuudessa.

Tämä kiinnostaa suurvaltoja.
-------

Pieni kevennys keskusteluun. :)

Usa halusi Kreikan Eihun, hoiti sen papereita väärentämällä ja se haluaa Kreikan pysyvän EUssa. Hoitakoon nyt homman, vaikka dollareita painamalla.

----
PS. Sorry että tulee aina välillä ihan tolkuttomia virheitä. Tämä tietokoneyhteys pätkii ja kirjoittelen välillä kännykällä ja se tekee ihan kummallisia "korjauksia" teksiin. En tiedä missä on ongelma, mutta varmaan joku kännykän säätötoiminto auttaisi, jos vain tietäisi mikä se on.
-----------

Saa nähdä tuleeko USA hätiin, jos EU päättäis heivata Kreikan pellolle.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Sata miljardia merenpohjassa ei ole sama asia kuin sata miljardia valtion kassassa. "

Totta juu, mutta minun kysymys kuuluu pystyykö Kreikka pakottamaan velkojat suostumaan sadan miljardin velkajärjestelyyn jollain tavalla?

En ihan usko kreikkalaisia pidettävän niin valloittavina ihmisinä, että se riittäisi heidän kieroilunsa ja keljuilunsa jälkeen velkajärjestelyn saamiseen ilman kompensaatiota.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #72

Riitaa riittää pitkäksi aikaa. 1) Kreikka nyt vaan ei taida olla velkakestävä, joten luonneanalyysit eivät oleellisesti aiheeseen liity. 2) jos Kreikka ei maksa, niin se ei maksa. 3) troikka neuvottelee todellisuudessa itsensä kanssa - lainatako kreikalle, että Kreikka voisi rahoilla maksaa edelliset takaisin troikalle.

Pitäisin todennäköisempänä, että jossain vaiheessa Kreikka huutokauppaa käsirahaa ja jatkuvaa kassavirtaa vastaan porausoikeudet. Näillä se selviäisi niukin naukin defaultista ja/tai Grexitistä.

Troikalla ei ymmärtääkseni ole vipua Kreikkaan. Jos se tietoisesti sellaisen rakentaa, tulee muita ongelmia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Missä määrin tuossa linkissä olevat skenaariot ovat pitäviä EI ja KYLLÄ äänestysvaihtoehdon toteutuessa? Näin maallikon silmiin vaikuttaisi melkein yhtä vaikuttavalla tavalla tulee sitten kumpi vaihtoehto tahansa. ELA rahoitus jatkuisi KYLLÄ vaihtoehdon toteutuessa. Muutoin "arpapeliä" miten tulee käymään. Suuri vaikutus saattaa olla miten muut euromaat suhtautuvat siihen kolmenteen ja sen jälkeenkin tuleviin tukipaketteihin/lainoihin EVM:stä. josta Kreikka haluaa rahoitusta. Olen ymmärtänyt niin ettei tämä hallitus halua enää IMF:n mukana oloa rahoituksia järjestettäessä.

Vaikein kohta tulee olemaan ilman muuta velkojen leikkaus, jota on melkeinpä pakko tehdä jos mielitään saada Kreikan talous kestävälle pohjalle.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/134597...

Tuolla aiemmin Viljo Heinonen esitti kommentissaan väitteen ettei Suomi ole antanut selvää rahaa Kreikkaan. Tuohan on virheellinen tieto, sillä Vanhasen hallitus antoi Kreikalle kahdenkeskistä lainaa n. 1 mrd euroa (myönnetty enemmän, josta ei kaikkea nostettu).

http://vm.fi/documents/10623/1210755/Selvitys+Suom...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Vaikein kohta tulee olemaan ilman muuta velkojen leikkaus, jota on melkeinpä pakko tehdä jos mielitään saada Kreikan talous kestävälle pohjalle. "

Pakkoja on niin monenlaisia. Riippuu ihan näkökulmasta kuinka pakollinen velkajärjestely on. Jos asiaa pohtii taloudellisessa mielessä, niin velkajärjestely on totta kai pakko tehdä.

Syrizan vaatima velkojen leikkaus ja muut tukipotit on politisoitu ja silloin talous ei taida olla se joka kehityksen määrittää. Kun Kreikka on itse asiansa sotkenut, sen annetaan kärsiä kunnes nykyinen hallitus on pelinsä pelannut ja joutuu eroamaan. EU:n puolelta syy velkajärjestelyn vastustamiseen ei ole puoluepoliittinen, vaan geopoliittinen.

Tsipraksen ero olisi kipeä isku Moskovalle joka tavoittelee hänen allekirjoittaman Turk Stream -kaasuputkisopimuksen toteuttamista. Kreikassa muut puolueet ja länsi vastustavat hanketta, joten Tsipraksen kaatuminen olisi hankkeen loppu. Venäjä voisi varmistaa kaasuputken toteutumisen luopumalla Ukrainasta EU:n hyväksi. Se olisi Venäjälle kannattava kauppa energiapoliittisesti, sillä Ukrainan hallinnan se on jo menettänyt. Näin sen näkisin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heikki, kommentissasi esität vain Syrizan vaativan velkojen leikkausta. Noihan ei ole vaan sitä on vaatinut jopa IMF:n asiantuntijataho, monet muut ekonomistit. On mielestäni turhaa panna yksin hallituksen syyksi, sillä Kreikan velkojen määrä on kestämätön ollut jo ensimmäisestä tukipaketista lukien. Kaikki tuo johtuu edellisten hallitusten tilastojen väärentämisestä. Tuon toin esille edellisessä kommentissani #70.

En ota kantaa kuinka kreikkalaiset äänestävät tänään. Se on heidän päätettävissään, josta on sitten seuraukset nähtävissä myöhemmin.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #71

Toistan uudestaan. On ihan sama mitä IMF sanoo Kreikan tarvitsevan. Kaikki ovat asiasta samaa mieltä. Nekin joiden mielestä Kreikalle ei anneta velkoja anteeksi. Joiden joukkoon kuuluu IMF itsekin.

Meneppä sanomaan Soinille, että suomalaisten on luovuttava 2-3 miljardista Kreikan hyväksi. Ei taida mennä läpi. Sama kanta on voimassa Saksassa ja muissa velkojamaissa. Merkelin hallitus luultavasti kaatuisi velkajärjestelyyn ja persujen kannatus tippuisi viiteen prosenttiin seuraavissa vaaleissa. Äänestäjäthän ne on muissakin maissa, eikä vain Kreikassa. Kuitenkin, mikäli velkajärjestelyn halutaan syntyvän, pitää siihen löytyä hyvät syy. Kreikan konkurssi ei ole sellainen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #74

Heikki, en ole laisinkaan ottanut kantaa Suomen hyväksymisestä velkaleikkaukseen. Näinpä minulla ei pitäisi olla minkäänmoisia tarpeita lähestyä yhtäkään politiikkoa. Eihän IMF olekaan vielä koskaan kärsinyt luottotappiota, joka nyt taitaa olla sillä edessä? Kuinka voi edes kuvitella IMF:n hyväksyvän velkaleikkauksen? Ei mitenkään, vaan se toimi koskisi ainakin takaajina esiintyneitä euromaita. IMF sen sijaan odottaa Kreikan maksavan sille erääntyneet velkansa.

Mutta nyt kun otit asian esille, niin pelkona kuitenkin on että kokoomus ja keskusta ovat Saksan perässä, kuten aina ja joka asiassa, mahdollisesti hyväksymässä velkojen leikkauksen, jos Saksa niin on päättänyt. Saksa on kuitenkin Merkelin kertomana moneen otteeseen todennut ettei Kreikan velkoja leikata. No, itse kyllä katsoisin jo aiemmat maksujärjestelyt eli maksuajan pidennykset velkojen leikkauksiksien kaltaiseksi toimeksi.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/07/04/kr...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #76

"Mutta nyt kun otit asian esille, niin pelkona kuitenkin on että kokoomus ja keskusta ovat Saksan perässä, kuten aina ja joka asiassa, mahdollisesti hyväksymässä velkojen leikkauksen, jos Saksa niin on päättänyt. Saksa on kuitenkin Merkelin kertomana moneen otteeseen todennut ettei Kreikan velkoja leikata."

Ensinnäkään velkojen leikkaukseen ei voida suostua tuosta noin. Suostuminen tarkoittaisi sitä, että euroalueelle tulisi luotua pysyvä tapa päästä veloistaan eroon. Jos yksi maa on voinut saada velkoihinsa leikkauksen, voisi jokainen vaatia samaa erityiskohtelua.

Saadakseen leikkauksen velkoihinsa, Tsipras tiesi tarvitsevansa Venäjän apua. Turk Stream on hunajapurkki joka valmisteltiin heitä varten. Jos Putin haluaa putkensa, on Venäjän luovuttava Ukrainasta EU:n hyväksi. Tässä Ateena on se joka lähti pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää vaalilupauksensa mukaan. Totta kai Kremliä korpeaa ja velkojat kiehuvat raivosta koska ne on pakotettu peliin jossa voittaakseen niiden on myönnyttävä tappioon toisella rintamalla.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Fiksua tekstiä. Tietopohjaa piisaa Kreikan asioista eritoten. Vaikutat mieheltä, joka on argumentin perässä. Kehut täältä vasemmalta laidalta, joskin varaan oikeuden jatkossa myös olla eri mieltä asioista :)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tilanne on kohtuuton. Kävi äänestyksessä niin tai näin, voittajaa ei löydy. Syyllisiä kylläkin.

Aikoinaan näilläkin palstoilla keskusteltiin siitä, miten euro aktivoi pimeällä puolellaan kokonaisten kansakuntien kohtalosta. No Kreikka on ensimmäisenä kansakuntana pantu muurille, aidosti ja siteet silmillä.

Toisille sopii toisille ei. Missä on euron harmonia kysyn vaan?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Harmonia on siinä, että ne puolueet ja tahot, joilla ei muuten ole mitään yhteistä, ovat löytäneet toisistaan kaverin. Koska heillä on yhteinen virhe, jonka olemassaolo pitää kieltää.

Kerrankin änkyräoikeisto ja vasemmisto, yleismedian toimittajat, elinkeinoelämä ja ay-liike ovat löytäneet toisensa.

Vika on heidän mielestään jonkun muun. Ei niiden, jotka tämän ideoivat, toteuttivat ja valvoivat. Ei niiden, jotka kannattivat ja hyväksyivät.

Vika on kuulemma amerikkalaisten, kriisimaiden, finanssimarkkinoiden, populistien, "ääri"liikkeiden, kommunistien. Tahtoa ja yrittämistä, tekemisen meininkiä ei kuulemma ole.

Kaikki tietävät, missä vika on, joten syylliset huutavat yhdessä sormeaan osoitellen muihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ennenmuinoin vikaa etsittiin aina juutalaisista, nyt "mamut" on syyllisiä kaikkeen pahaan. :)

Itseasiassa amerikkalaisten syyllisyydestä tähän Kreikkalaiseen draamaan on selvää näyttöä. Oli amerikkalaisten poliittisen tahdon mukaista että Kreikka tuli mukaan, siellä myös väärennettiin tarpeelliset paperit, jotta muotoseikat saatiin reilaan.

Amerikkalaisia voisi syyttää, valitettavasti FEDiä ei voi kuitenkaan panna taloudelliseen vastuuseen tilanteesta, ja onhan sitä vikaa muissakin, eikä vähiten kereikkalaisissa itsessään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #88

Höpö, höpö. Euromaat tiesivät kyllä tasan tarkkaan, mikä euroon tulevien maiden tilanne oli. GS:llä oli osuutensa, mutta kaunistelulla oli vain pieni osuus ongelmiin. Tämä on Euroopan päättäjien mokaa, alusta loppuun.

http://www.spiegel.de/international/europe/greek-d...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #90

En väittänyt etteivät tienneet, tarvittiin vain väärennöstä jotta muotoseikat olisivat kunnossa ja amerikkalaiset tekivät tässä likaisen työn. Varmaan tämä oli sekä amerikkalaisten että eurooppalaisten yhteinen tahto.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä. Kattelin eilen tai toissapäivänä leffaa sillai toisella silmällä, kirjan ohessa. Elokuva oli tai oli jotain. Nimi idioluutio sitäkin parempi.

Darwin, serkkuni menneisyydestä hyväksyisi teorian sellaisenaan. Tyhmyys tiivistyy...ja tulevaisuuden homo sapiens unohtaa että pitäisi oikeasti keksiä jotain....

Reino Jalas

Noissa UK-kielisissä lehdissä ja nettikommenteissa tosiaan esitetään ja aprikoidaan suunnilleen tällaisia Kreikan mahdollisia v. 2015 neuvottelutavoitteita ja etenemisvaihtoehtoja.

  Vaihtoehto-A (jota ajettu viimeisen 5 kk ajan)
 • Kreikan nykyisten velkojen leikkaus 30%:lla, kaikkiaan noin 100 Mrd €
 • Kreikalle tehtävä kolmas tukipaketti EVM:n varoista, noin 30 Mrd €, ja kestoaika 2 vuotta

Noita Kreikan itsensä aivan kohtuullisiksi katsomia toiveita ja tavoitteita ei ole saatu läpi. Siksi on alettu katsella muualle.

  Vaihtoehto-B
 • Kreikka ajautuu maksukyvyttömäksi.
 • Kansanäänestys.
 • Samaan aikaan Kreikka ilmoittaa pysyvänsä Euroalueen jäsenenä, kaikkine siihen kuuluvine oikeuksineen.
 • Drakmaa otetaan käteismaksuissa asteittain rinnakkaiskäyttöön
 • Samalla esitetään väitteitä että EKP keskuspankkina ja EU toimielimet toimivat Kreikkaa vastaan laittomasti.
 • Samaan strategiaan kuuluu myös Kreikan aikaisemman velkojen selvityksen tulos. Siinä Kreikan julkinen velka todettiin olevan vailla laillista pohjaa. Annetut luotot olivat "vastenmielisiä" ja laittomia. Niin ikään Saksan vanha jättivelka Kreikalle keivettiin myös esiin.

Tuon B-suunnitelman lopputuloksena Kreikka voisi esittää että se on joutunut rikoksen ja petoksen uhriksi. Sen vuoksi mikään euromääräisistä veloista ei ole validi saatava. Vaan ne kuuluvat EKP:lle ja sitä keskuspankkinaan käyttävien jäsenmaiden maksuvelvollisuuksiin.

---
Eräiden arvioiden mukaan juuri Vaihtoehto-B olisikin ollut koko ajan Kreikalla ja sen peliteoriat hallitsevalla valtiovarainministerillä ensisijaisena pääsuunnitelmana.

Periaatteessa voisin uskoa että jotakin tämän suuntaista ajatuskuvioita olisi vaikkapa Varoufakisilla ollut mielessään. Sen suuren muttan asiaan tekee tekee kuitenkin kansanäänestys.

Kansanäänestys on musta laatikko. Sen lopputulosta ei voi ennakoida.

Kansanäänestyksessa tulokseksi tulee se vaihtoehto jonka kanssa enemmistö äänestäjistä katsoo voivansa perheineen parhaiten elää seuraavat kuukaudet eteenpäin.

Kun asia päästettiin kansanäänestykseen, eivät plänin tekijät enää voi hallita lopputulosta. Mahdollisuudet ovat 50-50 kumpaankin suuntaan. Se hetki kun äänestäjä on yksin kopissa lippuineen.
Juuri ennalta arvaamaton kansanäänestys olisi tämän nerokkaan plänin suurin kömpelyys ja heikkous.

---
Tsipras itse vakuuttaa että heillä ei ole ollut mitään Grexitiin tähtäävää taustasuunnitelmaa. Hätätilanteessa poliitikoilla on kuitenkin oikeus antaa myös totuudenvastaista informaatiota, eli valehdella.

Arvioni, eli arvaukseni on että Tsipras kuitenkin puhuisi totta. Eikä siis tuollaista Grexitin väkisin ajamisen suunnitelmaa tosiaan olisi ainakaan hänellä ollut mielessään.
Nykytilanteeseen on ajauduttu itse luodun paniikin ja puolueen sisältä tulleen pakon ajamana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Haluutko laittaa Schäublelle terkut? :D

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juha:
"Oxi voittaa!"

Niin luultavasti voittaakin mutta miten se auttaa kreikkalaisia.

Vähän aikaa mennään taas keplotellen eteenpäin. Kreikan velat kasvavat ja EU - valtioiden, kuten Suomen vastuut kasvavat. Jos mennään EVM: n rahoituksen kautta, olemme siinnä mukana ja irti emme pääse.

Ei tule valmista! Kreikka ei koskaan tule pystymään velkojensa maksuun. Ei nykyisten, eikä tulevien.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Viimeksi Kreetalla ei niillä vuohilla vuoristossa mitään korvamerkkejä ollut, Sakemannien bemarimyymälät oli hävinneet Haniasta, jostain syystä.

Joo lahjaksi sain pienen pullon rakea. Jaa siinä sitten vastuuta....

Juha Hämäläinen

Reino: Se että Suomen vastuut on yleensä olemassa ei kaadu kreikkalaisten niskaan, joten se siitä. Olisi syytä katsoa erittäin tarkkaan ketkä Suomen takuiden kautta hyötyivät...... EVM-johtokuntapaikka: Urpilainen! Varapuhjoht-paikka komissiossa: Katainen tulee ensimmäisenä mieleen.

Pienen kansan pienellä itsetunnolla varustetut pienitaitoiset politikot ostivat paikkansa kultatuolista jättäen kansansa "kantamaan vastuut"!

Silmät auki finnit! Vihollinen on kotipihassa ei naapurissa!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli olen oikein ymmärtänyt niin Kreikkaa ei voi yhteisvaluutasta erottaa ja sopimuksien mukaan EKP:n on tuettava euromaita.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Taitaa olla niin, että jollei eurosta ja/tai EU:sta pääse rauhanomaisesti sopimalla eroon, asia hoitunee sitten ilmeisesti ei-rauhanomaisesti tässä "primääristi rauhanunionissa"?
Ottaako EU siitä rytinästä sulan hattuunsa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset