Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Ojennan mikrofonin

Tällä erää lyhyt avaus, mutta sitäkin mielenkiintoisemman artikkelilinkin kera.

http://www.mediapart.fr/en/journal/international/080715/we-underestimate...

Tarkoitus oli vain estää eurokapina, kuten kunnon tyranniassa tapana onkin?

Hyvää tässä Kreikan kohtelussa on, että kun Espanja / Italia ajautuu euronsa kanssa vaikeuksiin niin he tietävät sitten jo suosiolla poistua yhteisvaluutasta. Turha näiden idealistikiduttajien kanssa on tapella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja muistuts vielä miten ihanaa meilläkin on yhteisvaluutassa:

http://www.uusisuomi.fi/raha/87365-karmeat-suomi-l...

Pitää vain fantsuttaa kahta kovemmin. Ehkä se sitten auttaa?

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Kiitos tästäkin mielenkiintoisesta näkökulmasta ja linkistä.

Seppo Hildén

"Hyvää tässä Kreikan kohtelussa on, että kun Espanja / Italia ajautuu euronsa kanssa vaikeuksiin niin he tietävät sitten jo suosiolla poistua yhteisvaluutasta."

Riippuu siitä, miten veronkanto on järjestetty noissa maissa. Jos veroja on helppo kiertää ja se on kansanhuvia, niin kyllä varmaan sitten.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Espanjassa ainakin huonosti, sillä maan budjettialijäämä on bkt:hen nähden paljon suurempi kuin Kreikassa.

Siksi Espanja tulee pian tukiluukulle, kun usko maan velkataakan kasvamiseen lakkaa.

Reino Jalas

Mediapart -lehden 2 tuntia kestäneessä haastattelussa on siis ollut tällainen henkilö:

    “Haastattelussa nimettömänä esiintyvä Kreikan hallituksen vanhempi neuvonantaja, joka on ollut keskeisellä sijalla viimeisten viiden kuukauden välisten neuvotteluissa Ateenan ja kansainvälisten luotottajien kanssa.”

Minun silmääni tuo haastattelu ei ole sisällöltään kovinkaan antoisa. Että se toisi vaikka tarkempia yksityiskohtia neuvotteluiden sisällöstä esille, mitä eri osapuolet ovat vaatineet tai esittäneet. Niitä Kreikan kaasu/öljyesiintymien myynnin pakottamisia, satamien myyntejä tms. muuta värikästä velkojien ehdotusta.

Enemmän tuppaa koko haastattelu kääntymään vaivoistaan valittelevan velallisen yleiseksi vaikerrukseksi. Kaikki on niin hankalaa juuri heille, eikä kellekään muille.

    “Mutta joka kerta kun Kreikka yrittävät poliittisia neuvotteluja heitä on huijattu velkojien puolelta. Kaksikymmentä kertaa Merkelin kanssa ja viisi lisää Schäublen kanssa. Ja kuinka monessa euroryhmän kokouksessa sanottiin "palaa tekniseen työryhmään, palaa Troikan luokse".
    Kreikan hallitus sanoi "ei, me haluamme tästä poliittisen päätöksen". Mutta heille kerrottiin "Meidän poliittinen päätöksemme on että mene takaisin teknisen päätöksen ryhmään. Ei voi olla poliittista päätös ilman teknistä päätöstä".

Mitäkö sitten tuo Kreikan kovasti haluama ja mankuma “poliittinen päätös” olisi sisällöltään?

Todennäköisesti löysähköä velkojen alas kirjaamisia. Ja sen päälle löysästi valvottuja uusia tukipaketteja Kreikalle. Euroalueen yhtenäisenä pitämisen hengessä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Poliittinen päätös" viittaa Kreikan hallituksen haluun välttää taloutta supistavat säästötoimet. Pitää huolen siitä, että maan talous voisi kasvaa - mikä parantaisi velanhoitokykyä.

Muut euromaat ovat toki omien äänestäjiensä vankeja. Tälläkin palstalla on väkeä, jotka olisi halukkaita vaikka kiduttamaan kreikkalaisia, ryöstämään heidän tyttärensä. Siksi muiden maiden päättäjien on mahdotonta myöntää, että tämä ei toimi. Heidän oma uransa päättyisi. He asettivat oman uransa tärkeämmäksi kuin eurooppalaisten kansojen jo viisi vuotta sitten.

"Tekninen päätös" viittaa taas ihan puhtaisiin menoleikkauksiin, joita Kreikka onkin tehnyt ennätyspaljon. Missään muussa maassa ei ole näin syvää ja nopeaa menoleikkauksia tehty rauhan aikana. Suomenkin leikkaukset 90-luvun eurokriisin vuoksi olivat tosiaan vain pientä pilssiveden liplattelua tämän rinnalla.

Siksi talous onkin vain jatkanut syöksyään. Se heikentää edelleen velanhoitokykyä. Suomelle se tietää yhä mittavampia tappioita.

Haastattelun tekninen sisältö pankkien tukahduttamisesta pitää hyvinkin paikkaansa. Maa haluttiin polvilleen, ja saatiin. Nyt sitten maksetaan siitä ilosta 53,5 miljardia euroa lisää (mitä ilmeisimmin) ja edessä on lisäksi humanitaarisen kriisin torjunnan kulut.

Sekä arviolta 2 vuoden päästä neljäs tukipaketti.

Juha Hämäläinen

Turha spekuloida, kun on faktaa olemassa Sirizan listalta.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/wp-cont...

Siinä se on mitä allekirjoitetaan. Lontooksi, jotta roomalaisetkin ymmärtää.
En ryhdy kommentoimaan sen enempää. Lukekaa itse!

Reino Jalas

"Poliittinen päätös" viittaa Kreikan hallituksen haluun välttää
taloutta supistavat säästötoimet. Pitää huolen siitä, että maan
talous voisi kasvaa”

Sorryt vaan, mutta minun korvaani tuo kuulostaa kovasti niiltä Paavo Arhinmäen nikseiltä. Että entistä enemmän lisää velkaa ja elvytetään, ja talous nousee. Suomalaisille äänestäjille tuo ohjelma ei kelvannut. Eikä tunnu täällä olevan haluja maksaa Kreikallekaan sellaisen uuden 5-vuotisen, arhinmäkeläisen pelastusohjelman kokeilua ja läpivientiä.

"Missään muussa maassa ei ole näin syvää ja nopeaa
menoleikkauksia tehty rauhan aikana.”

Joku vanha nyrkkisääntö sanoi että raha kiertää kansantaloudessa 3..4 kertaa vuoden aikana. Siinä mielessä Kreikan BKT on pienentynyt noin 3..4 kertaa sen rahasumman edestä joka vuosittain otettiin 2002...2009 lisävelkaa.

Ihan tällaisena kateen toteamuksena, että meitä uudemmalla autokannalla Kreikassa on ajettu ja ajetaan edelleenkin.

Pitäisi vaan rakentaa nyt hulluna niitä uusia lomahotelleja Kreikkaan. Ja valmistautua devalvoituneena ottamaan Turkilta takaisin sinne menetetyt matkailijavirrat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #13

"Sorryt vaan, mutta minun korvaani tuo kuulostaa kovasti niiltä Paavo Arhinmäen nikseiltä. Että entistä enemmän lisää velkaa ja elvytetään, ja talous nousee."

Pakko kysyä..osaatko perustella miksi tuo "Arhinmäen niksi" ei toimisi? Vai heitätkö perstuntumalta?

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #14

No ilman muuta perstuntumalta!! Siksi että Arhinmäen niksiä ei päästy käytännössä kokeilemaan, koska suomalaiset äänestäjät nyt vaan ovat sellaisia vellihousuja, että eivät antaneet valtakirjaa Arhinmäelle ja hänen kokeilulleen.

Suomihan on velkaantunut eli elvyttänyt kovaa vauhtia 2009 lähtien, eikä ole auttanut.

En ala nyt kinaamaan siitä että onko se ollut oikeaa elvytystä, kun ei ole raha laitettu tuotannollisiin investointeihin tai infrastrultuuriin.

Mutta kyllä se päivittäiseen syömiseen ja työttömien ruokkimieen otettu suomalainen velkakin kauppiaita, kuljetusta ym. kansantaloutta elvyttää omalla osallansa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #15

Eli heittelet pahimmassa tapauksessa perstuntumalta jo keinoja Suomen talouden kääntämiseen,mutta samalla kerrot niiden olevan vain tuollaisia "Arhinmäen niksejä",dissaten samalla ne huonoksi..perstuntumalta. Näin kielipelit toimii.. kaikki epämielyttävä ja huonoa fiilista tuottava leimataan joksikin,kuten nyt tässä tapauksessa "Arhinmäen nikseiksi" ja sitä hoetaan sitten päivästä toiseen keräten jonkinlaista fiksun ihmisen arvokkuutta.

Tämä tietty kaikki tapahtuu perstuntuman varassa.

Suomi on velkaantunut pääsiassa tuolla aikavälillä valumaefektin kokeilun vuoksi..näin perstuntumalta voin myös todeta ettei sekään ole toiminut.Sitä ennen kotitaloudet velkaantui 2000-luvun alusta saakka ja nyt ollaan 120% tuloihin nähden velkaantuneita..toisinsanottuna joko valtio vuorostaan velkaantuu tai sitten pelastetaan pankkeja. "Arhinmäen niksi" toimisi tässä,vaikka en ole kylläkään kuullut Arhinmäen olleen kiinnostunut kotitalouksien velasta.

Onneksi et ala,koska se olisi melko hyödytöntä..se raha on kuitenkin ollut osa kokonaiskysyntää joko maasta karkaamalla tai muuten..joten raha on myös mennyt tuotannollisiin investointeihin.

Olisiko raha mennyt työttömien ruokkimiseen..tohdin epäillä,koska sieltähän ollaan leikattu. Veroleikkausten paikkaamiseen se on kylläkin voinut mennä ja sitä kautta ehkä jonkun suuhunkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #17

Arhinmäki on oikeassa elvyttämisestä mutta ilman omaa rahaa ja keskuspankkia tuokaan ei tule toimimaan. EKP:n alaisuudessa meiltä vaaditaan talouskuria joka ei auta millään tavalla taloutemme korjaamiseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #15

Antakaa palaa vaan! :D

Senkus leikkaatte vaikka raajannekin pois. Ei asia minua niin kiinnosta, mitä Arhinmäki väittää.

Mutta tämän väitteen takana seison, ja myönnän jos erehdyn: Tämä kolmen vuoden ohjelma ei ehdi kulua loppuun toteutuessaan ilman, että neljäskin paketo pitää paketoida.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

"Tälläkin palstalla on väkeä, jotka olisi halukkaita vaikka kiduttamaan kreikkalaisia, ryöstämään heidän tyttärensä."

Nyt meni överiksi,Henri. Jäitä hattuun, tai pudotan luottokelpoisuuttasi omalla listallani.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #16

Hui kamala. :D

Tosiasiat ne lopulta voittavat. Sanotaan nyt sinullekin, että jos nuo leikkaukset tehdään niin tilanne pahenee ja neljättä pakettia pukkaa ennen kuin tämä kaavailtu kolmas on päättynyt.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Pelin säännöt kirjoitettiin yli viisi kuukautta sitten, mutta edelleenkin ihmiset näkevät pelistä vain omat nurkkansa. Se on vähän harmi, sillä pelistä nauttii enemmän jos tietää kuinka peliä pelataan.

Moskovan joukkueen näkökulmasta peliä pelataan nyt siten, että Ukrainaa pidetään panttivankina. Tällä Venäjä pyrkii varmistamaan omat kauppapoliittiset intressinsä Kreikan suunnalla ja samalla Euroopan Unionin joukkuetta kiristetään uhkaamalla hajottaa sen lempilapsi euro jotta EU suostuisi Kreikan velkojen leikkaamiseen. Kremlissä ollaan yhtä lailla omien kansalaistensa vankeja. Putinin on saatava voitto Kreikalta voidakseen luopua Ukrainasta kunnialla. Kriisiä itä-Ukrainassa venyttämällä Kreml vain potkii tölkkiä eteenpäin, kun ei pysty tunnustamaan itselleen hävinneensä Ukrainan EU:lle sen tekemättä mitään.

EU-päättäjät tietävät tätä nykyä pelitilanteen minkä havaitsee monien poliitikkojen "kehonkielestä". EU-päättäjät on ajettu nurkkaan ja siksi he ovat alkaneet pelaamaan peliä. Velkajärjestely onkin jo nostettu pelipöydälle, mutta leikkausta pidetään "pantissa" odottamassa Ukrainan tilanteen ratkeamista. Jos Ukrainaan löydetään kummankin osapuolten kannalta kohtuullinen ratkaisu Tsipraksen ja Kreikan avulla, on velkojat pakotettu myöntymään velkaleikkaukseen.

Voihan se olla ettei kukaan osapuoli oikeasti pelaa peliä tai ehkä peli on syntynyt vähän varkain ja pelaajat herätettiin pelaamaan kesken pelin eri aikoina. Perusteetkin ovat voineet olla erilaiset ja osa varmasti pakotettuna, mutta säännöt kuitenkin ovat olleet alusta lähtien olemassa peliä varten.

Pelin käynnistäjä voittaa jos pelaajat neuvottelevat Ukrainaan rauhan, Kreikalle velkajärjestelyn ja Venäjälle energiahankkeen. Lisäksi kaikkien pelaajien on katsottava voittaneen enemmän kuin tulevat menettämään. Mikäli noin käy, voi toteutunutta pitää yhtenä Euroopan Unionin historian virstanpylväistä. Ukrainan kokoisen alueen voitto omaan leiriin on aina merkittävä tapaus ja tapa (kiristyspeli) jolla voitto saavutettiin, jäänee ainutlaatuiseksi. Ehkä joku toimittaja joskus paljastaa onko peli ollut oikeasti olemassa ja kertoo taustat miten peli syntyi.

Mielestäni näitä neuvotteluja (pelaamista) on uskomattoman jännittävää seurata tätä peliä ja ennalta kirjoitettuja sääntöjä vasten peilaamalla.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Miksei kukaan analysoi Thomas Pikettyä ja hänen toteamustaan, että Saksan 2.maailmansodan jälkeisistä veloista armahdettiin 60% ?

Miksei kukaan muu (paitsi Television Cinqin keskustelussa ) puhu siitä, että Saksan pankit lainasivat mm. Kreikan olympialaisiin tarvittavat massiiviset lainat ja että saksalaiset firmat rakensivat lähes koko infran ym. olympialaisiin tarvittavan rakennuskannan.

Ja että sen jälkeen Euroopan veronmaksajat maksoivat ylisuurilla koroilla samoille pankeille heidän lainansa.

Miksei kukaan puhu siitä, että yhä edelleen Saksa hyötyy Kreikasta työntämällä Kreikkaan korkeilla koroilla teollisuustuotteitaan ?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Velkasaneerauksesta juuri nyt ei ole mitään suurta iloa, sillä Kreikan velanhoitokulut ovat tällä hetkellä varsin pienet.

Ongelma on perusylijäämävaatimukset, jotka johtavat lisää rajuihin leikkauksiin.

Lisäksi ulkomaan valuutasta (eurosta) riippuvaiset pankit ovat jättitappioiden edessä, eivätkä voi rahoittaa uusia yrityksiä.

Nyt vaaditut toimet tulevat melkoisella varmuudella vähentämään ensi kesänä turistituloja, koska maasta tulee turisteille merkittävästi kalliimpi maa.

Bo-Axel Wilhelm Blomberg

"Ongelma on perusylijäämävaatimukset, jotka johtavat lisää rajuihin leikkauksiin."

Millä mallilla on toisaalta tällä hetkellä Kreikan veronkeräys? Toki ylijäämään pääsemiseksi on joko velkaannuttava tai kyettävä vaihtotaseen ylijäämään, mutta mikä rooli kaikenkaikkiaan kriisissä on (käsitykseni mukaan olemassaolevilla) laajemmin yhteiskunnan läpitunkevilla veronkannon ongelmilla? Jos veronkanto paranee, luulisi sen Kreikan tapauksessa parantavan/vähentävän leikkaustarpeita?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ällös huoli. Suomen oppositio (suuri valiokunta) haluaa kernaasti antaa Kreikalle lisää apua 3-vuotiseen ja +53mrd€:n lainaohjelmaan.
Euroalue sälyyy siis edelleen vakaana...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Financial Timesin mukaan täällä asuinseuduillani Bulgarian lev ja Turkin liira ovat jo ihan käypiä vaihtovälineitä kaupoissa.

Juha Hämäläinen

Tässä olisi antautumisuutinen lontooksi.

http://www.theguardian.com/business/2015/jul/09/gr...

Ei lähtenyt tämäkään parantamaan Suomen EUforisteja!

Juha Hämäläinen

Wolfgang Schaeuble, the German finance minister who’s taking a hard line on Greece’s debt woes, says he’d gladly swap burdens with his American counterpart.

“I offered my friend Jack Lew these days that we could take Puerto Rico into the euro zone if the U.S. were willing to take Greece into the dollar union,” Schaeuble said at an event in Frankfurt Thursday. Lew, the U.S. Treasury secretary, “thought that was a joke,” Schaeuble said.

Puerto Rico, a U.S. commonwealth, is struggling with $72 billion in debt that its governor says the island can’t repay.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-09/...

Huumorismiehiä tuo Schäuble (Hämiö)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Alpo Rusi otsikoi tuoreen bloginsa:
"Kreikkaa ei tule ajaa ulos eurosta - pelissä Euroopan vakaus."
http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19814...
---
Aivan, Eurooppahan on nyt vakaa kuin vatupassi peilityynen veden pinnalla.
Rusin huoli kohdistuu itse asiassa Suomen Venäjä-suhteeseen, joka on hänen mielestään saanut ryppyjä mm. ETYJ:stä ja Kreikan saamasta "EU-hoidosta", ja joka saa lisää ryppyjä, jos PS:n Timo Soinin 2.5.2010 kirjoittaman blogin ehdotus toteutetaan. Suomen ja Saksankin turvallisuus vaatii sitä (Venäjä, nääs...)
Siksi:
1) Soini ja PS perukoon bloginsa vuodelta 2010,
2) EU Venäjä-pakotteensa ja Kreikan "austerityn" ja Suomi mallioppilautensa
3) Kreikka pidettäköön eurossa maksoi mitä maksoi.
Sitten on vakaaaata...

Cenita Sajaniemi

Uuden apupaketin myötä taitaa sympatiat kreikkalaisia kohtaan jäähtyä ja matkat suuntautua muualle.
Mahtoiko tuo pelleily kannattaa?

Hämiksen linkittämä juttu on aivan liian pitkä luettavaksi/ymmärrettäväksi, mutta siinä taisi lukea se, että kreikkalaisten täytyy ruveta maksamaan veroa 2016 loppuun mennessä???

Se nyt on pitkään ollut selvää, että amerikkalaiset tarvitsevat Kreikan satamia tukikohdikseen, mutta miksi tästä suomalaisen pitää maksaa?

EU:n uskottavuus nollassa.

Toimituksen poiminnat