Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Euroalue tuhosi tärkeimmän pääomansa viikonlopussa

Euromaat saivat karistettua viimeisenkin koossa pitävän voimansa – poliittisen pääomansa – jaloistaan viime viikonlopun aikana. Yhteisvaluutan toimimattomuus on jo ehditty todeta taloudellisilla tosiasioilla. Esimerkiksi Suomen talouskehitys on nyt jopa kokonaisuudessaan huonompi kuin viime eurokriisimme aikaan 1990-luvun alussa. Siitä syystä pienempi, että me laitoimme kriisillemme silloin pisteen.

Taloudellisten tosiasioiden kurjistaessa on kehitetty ideologia poliittisesta yhteishengestä. On ajateltu kutakuinkin niin, että yhdessä olisimme vahvempia. Että me hakisimme yhteisiä tavotteita. Oikeudenmukaisuutta. Reiluutta. Kaveria ei jätetä.

Mitenkä viime viikonloppua nyt sitten kuvailisi niin, että kaikki sen ymmärtävät, mitä Brysselissä tehtiin?

Ajattele poikajoukkoa, jossa yksi iso poika alkaa töniä ja lyödä toista pienempää poikaa. Muutkin pojat alkavat kerääntyä tämän yhden poloisen pikkupojan ympärille ja tuuppia häntä.

Mitä teet?

Jos nyt et suoraan vetäise karatepotkulla tätä pientä poikaa kumoon muiden hurratessa niin sullot saippuanpalasia sukkiin ja tarjoilet niitä kiusaajille. Sillä saat arvostusta. Ehkä huippuviran.


14.7.2015 7:45

P.S. Ei ollut hyvä metafora, koska enimmäkeen vain pojat ymmärsi mistä oli kyse. He taisivat tietää, mistä oikein vertauksessa oli kysymys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Näin siinä sitten kävi. Kreikan pojalle annettiin turpaan yhteistuumin, niin että rampaantui lähes kokonaan. Kukkoilijasta tehtiin varoittava esimerkki muille velkaantuneille.

Olemme palanneet Euroopassakin nationalistiseen voimakamppailuun, joka vallitsi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Euroliitto jatkaa typerien saksalaisten komennossa ja talouskasvu alueella pysyy heikkona.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se kävi selväksi, ettei rauhanomainen protestiliike tuota tulosta. Protestiliikkeiden tulee kääriä hihat.

Eurooppa suorastaan toivoo Marine Le Penin voittavan Ranskan seuraavat presidentinvaalit. Kreikalla on jo seuraavana yritysvuoroon tulossa Kultainen sarastus.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä Tsipraksen läsnä ollessa EU parlamentissa puheen pitänyt UKIPin Nigel Farage. Faragen terveiset myös kreikkalaisille puheen sisällössä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin, britit ovat itsekin euron ulkopuolella, eivätkä epätoivoisina tai rystyset verillä kolkuta päästäkseen mukaan €-rahaliiton "Lincolnshiren vihreissä kulkevien Sherwoodin metsän iloisten veikkojen joukkoon".

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä "UKIP Nigel Farage - How dare you tell the Italian and Greek people what to do !!! Nov 2011" paljastaa hyvin minkälainen on EUn todellinen luonne:
https://www.youtube.com/watch?v=ULns-cSUeVs

Henry

Cenita Sajaniemi

Tuossa puheessa Farage taisi sanoa Rehnistä sen, mitä kaikki suomalaiset olisivat halunneet sanoa moneen kertaan. Kävelevä katastrofi on nyt ministerinä... saapa nähdä ottavatko kreikkalaiset rahat vastaan.

Antti Jokela

Kreikka saattoi tosiaankin saada "lapin lisää", koska europäättäjät olivat lopen uupuneet Syrizan neuvottelutaktiikkaan tänä vuonna. Luottamuspääoma oli kulutettu viimeiseen pisaraan. Sitä joudutaan nyt rakentamaan nollasta - ja teoilla, ei puheilla.

Kreikan parlamentissa taas populistit ja vanhat puolueet näyttävät löytäneen toisensa tässä asiassa. Kansanäänestyksen jälkeen kansan pelättiin jakautuneen, mutta nyt näyttää siinä suhteessa valoisammalta. Voi olla, että saadaan uusi koalitiohallituskin viemään läpi rakenneuudistuksia, joita totta vieköön on jo odotettukin muutama vuosi.

Henri osannee kommentoida, voisiko joku poliittinen ryhmä vielä onnistua vetämään kansan kadulle niin sankoin joukoin, että ohjelma kaatuisi. Ulkoa päin katsoen se näyttää mahdottomalta, kun parlamentissa on niin suvereeni enemmistö ohjelman takana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kansanäänestyksessä miltei 2/3 sanoi "ei eurolle".

Ja nyt näyttää mielestäsi valoisammalta, että sitä tuputetaan taas väkisin kurkusta alas. Lisärangaistuksen kera.

Muistutan, että vuoden 2010 keväällä mellakoissa polttomurhattiin kolme ihmistä. Nyt viha pohjoista Eurooppaa kohtaan on jo patoutuneempaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Europäättäjät olivat lopenuupuneita, koska:
a) eivät ymmärrä talouspolitiikkaa
b) eivät halua ymmärrtää:
Tässä on New Statesmanin reporteri kysyjänä ja Varoufakis vastaajana:

"HL: You’ve said creditors objected to you because “I try and talk economics in the Eurogroup, which nobody does.” What happened when you did?

YV: It’s not that it didn’t go down well – it’s that there was point blank refusal to engage in economic arguments. Point blank. … You put forward an argument that you’ve really worked on – to make sure it’s logically coherent – and you’re just faced with blank stares. It is as if you haven’t spoken. What you say is independent of what they say. You might as well have sung the Swedish national anthem – you’d have got the same reply. And that’s startling, for somebody who’s used to academic debate. … The other side always engages. Well there was no engagement at all. It was not even annoyance, it was as if one had not spoken."

http://www.newstatesman.com/world-affairs/2015/07/...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tässä toinen esimerkki:

Tax reforms blocked by the institutions

In his letter dated February 23 to the Eurogroup, the then-minister of Finance, Yanis Varoufakis, wrote: “We want to develop a new culture of tax obligations to make sure that all layers of society, and especially the highest, contribute fairly to public finances. In this context we propose to develop an asset database together with our European and international partners, that will assist tax authorities to verify the correctness of taxable incomes.” The assistance of the European partners is needed to ensure that the wealthiest Greeks will not evade taxes for instance by using Dutch constructions. In the February 20th compromise the database principle was accepted. But the database does not yet exist and that is not due to the Greek government.

Moreover, when the Greek government proposed at the end of June to increase taxes for the highest business profits this was blocked by the so-called institutions.
I did not hear anything about this from you or your group. You can check the refusal red-on-white, in the Christine Lagarde’s answer to the proposal.
She struck out, neatly, like a schoolteacher, the proposal for higher taxes on business profits. Just like she struck out the proposal concerning 4G and 5G licenses that previous governments donated free of charge to their media oligarch friends. Make them payable (like in other countries) was crossed out by Madame Lagarde.
In red. Crossed out by someone with a yearly income of 380,000+ euros who does not pay taxes herself."

http://solidair.org/artikels/dear-mr-verhofstadt-h...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Minä vakuuttuin sitä, että näin se on mennyt - syystä että Schäuble erään aiemman kokouksen jälkeen alkoi selittää medialle; "He eivät itsekkään tiedä mitä haluavat..., heillä ei ollut minkäänlaista konkreettista esitystä..."

Puhui paskaa: Jopa minulla oli Kreikan 11-sivuinen esitys - latasin sen nimittäin netistä. Jutta sitten papukaijana höpötteli samaa valhetta YLEn haastattelussa, vaika täti ei ollut edes paikalla. (onneksi). Ei siinä mitään epäselvää ollut.

Tämä video kannattaa myös katsoa:
https://www.youtube.com/watch?v=jH5Yv7iwfhs&featur...

Henry

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tässäpä kuvitettuna Kreikka vs. EU. Sinipaitainen Kreikka:

https://www.youtube.com/watch?v=AaD4luv1LFA

Selostajina Juncker ja Lagarde.

Juha Kuittinen

Siinä sitä Eurostoliitto odottaa Nagant viritettynä Kreikan likvidointia niskalaukauksella...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pitkästä aikaa Myllyniemi kirjoitti EU:n ihan oikeasta ongelmasta. Lienee aika vaihtaa EU-johtajat, joiden mielestä pankkiirien agenda on oleellisesti tärkeämpi kuin EU:n poliittinen agenda. On häkellyttävää, että isojen maiden johtajat kehtaavat jatkuvasti potkia jo maassa makaavaa ja yrittävät pölliä siltä viimeisetkin ruokarahat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kiitos, tämä on tosiaan ollut pitkäaikainen ongelma.

Millä vaihdat? Vaalit tulee joka kolkassa hiljalleen. Yksi kerrallaan.

Joka kolkassa "päästään" kokeilemaan, miltä tuntuu olla se kirjoituksen pieni poika.

Tipottain tulevia vaaleja on myös mietitty siltä kannalta, ettei ole voitu tehdä "rohkeita päätöksiä" (kuten nujertaa AY-liike tai esittää euroalueen laajuista tulonsiirtomekanismia, 20% per bkt.)

Pitäisikö meidän vaipua diktatuuriin? Mikäs se toinen pesti oli, mihin Saksan liittokanslerin piti pystyä - että saatiin "johtaja"?

---

Eurooppa tuntuu suorastaan rääkyvän Marine Le Penin nousua pressaksi.

Sitten alkaa tapahtua. Toivottavasti toimet jäävät euron tuhoamiseen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä huomio tuo "yksi kerrallaan" ja " tipoittain." Silloin myrkkyä ei aina huomaa... ;-)

EU:n oma hallintomekanismi - mm. juuri tuo eri maiden "tipoittain tulevat vaalit" - on osa systeemiä, sen kankeutta, sen hidasta oikaistumiskykyä ja ehkä tarkoituksellista, huonojenkin päätösten, betonointia, jolla taataan aikaa ns. euroideologien omien visioiden toteutukselle.

Kukin jäsenmaa on erilaisessa suhteessa unioniin: osa hyötyy enemmän, osa vähemmän ja moni vain kokee olevansa kuluja kattava 'äänetön yhtiömies', joka joutuu tyytymään Ranskan ja Saksan ratkaisuihin. Hajota ja hallitse - eli riitaisuudet - ei ole ihan vieras kielikuva.

Siksi myöskään euro ei voi olla riittävä liima: se ei ole kyllin yleishyödyllinen kaikille, vaan näyttäytyy, ja pitkälti onkin, pienen piirin ideologinen tai poliittinen valinta. Mutta samalla se on erilaisille jäsenmaille pakkopaita.
Tämän päivän EU ja euro ovat itsenä pahimpia vihollisia.
---
Erkki Toivasen blogista:
”Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä perustuslain omien lakiensa yläpuolelle. ---Ilman kansanäänestystä perustuslakisopimuksella ei voisi olla legitimiteettiä kansalaisten silmissä. Hän lisäsi uskovansa, ettei alunalkaen tuhoon tuomittu hanke silti yhdistäisi, vaan hajottaisi Eurooppaa. ”Manner-Eurooppa on täydellisinä pidettyjen perustuslakien hautausmaa. Uusia ruumiita me emme tänne kaipaa!” Hän oli oikeassa." (Otto von Habsburg, 1994)
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #21

Britit jo kauan sitten sanoivat, että tyttäret yksi kerrallaan teurastamoon.

https://www.youtube.com/watch?v=I_diLy8lF94

EU-fiilienkin ongelma on "tipottain tulevat vaalit".

Kun ensimm;iseen tippaan määrätään kunnon pfitzeriä niin toisen tipan pudotessa äänestetäänkin väärin huomattuaan miten ekalle kävi.

Nyt me tiedämme miten "ekalle kävi."

Siksi toivotan Podemokselle punttisalitreenejä.

Ja kreikan kielen taitoisille käännöspyyntö: Mitä alapään juttuja?

http://www.nostimonimar.gr/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #24

Tuosta linkistä googlekäännöksenä ex-ministeri Varoufakisin sanomaa varautumisesta GREXITIIN;

"Mielipiteeni on, että meidän pitäisi olla hyvin varovainen, ettei aktivoida valmistautuminen Grexit. En halua tätä tulla itseään toteuttava ennustus. Mutta olen myös sitä mieltä, että kun euroryhmä meidän suljettu pankkeja, pitäisi mahdollistaa tämä prosessi. "

Ja lopussa kirjoitettua ja googlekäännöksenä; " Meillä on siis olematon ryhmä on suurin valta määrittää eurooppalaisten elämään. Ei tilivelvollinen kenellekään, koska ei ole lakia. Ei minuuttia ovat säilytetään ja ovat luottamuksellisia. Joten yksikään kansalainen tietää, mitä on sanonut suljettujen ovien takana ... nämä ovat päätöksiä lähes elämän ja kuoleman, eikä jäsen on vastuussa kenellekään. "

Juuri tuo viimeinen lausuma pitäisi herättää kaikkien maiden kansalaiset huomaamaan ja käsittämään millaisessa unionissa olemme mukana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jaa niin:

ei tämä ole EU:n ongelma, vaan euromaiden ongelma. Yhteisvaluutta euro on EU:n suurin uhka. Jopa Venäjää pahempi. Moninkertaisesti.

Mutta siitä ei haluta luopua. Sukkasaippua-armeija estää sen. Halutaan totaalinen tuho.

Toivottavasti edes federalisti Uimonen ymmärtää tilanteen, koska euro tuhoaa jo hänenkin positiotaan.

(Kunnioitan aidosti federalisteja, kuten Uimosta ja Alsion Aria.)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Pilaanko tunnelman jos sanon neuvotteluista kaikkien poistuneen tyytyväisenä kotimaihinsa.

Saadakseen tiukemmat sopeutukset ja rakenneuudistukset omassa parlamentissa lävitse, Tsipras joutui kiusaamaan troikkaa viisi kuukautta, järjestämään kansanäänestyksen ja kiristämään vaatimuslistaa itse. Viikonlopun neuvottelumaraton mahdollisti tarvittavista toimista syyn siirtämisen Suomen ja Saksan kontolle.

Velkojamaissa kukaan ei jaksa muistella eikä kysellä kuinka II tukipaketin viimeinen seitsemän miljardin erä muuttui 86 miljardiksi viikossa. Tiukkojen neuvottelujen jälkeen.

Mitä muuta voi päätellä. Velkajärjestely siirtyy komission suunnittelupöydälle toteutettavaksi mahdollisesti joskus. Parin viikon kuluessa Venäjä ja Kreikka alkavat jo hieromaan energiahankkeitaan. Ja sitten vuorossa Ukraina. Neuvottelut tietenkin ratkaisevat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau:

"What should the Greeks do now? Forget for a moment the economic debate of the last few months, over issues such as the impact of austerity or economic reforms on growth, and ask yourself this simple question: do you really think that an economic reform programme, for which a government has no political mandate, which has been explicitly rejected in a referendum, that has been forced through by sheer political blackmail, can conceivably work?"

---

Kolumni on luettavissa kokonaan täällä: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/e38a452e-26f2-11e5-...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Henri, sorry. Kyllä se taitaa olla niin, että Kreikka tuhosi tärkeimmän pääomansa viimeisen puolen vuoden aikana: euromaiden luottamus kyseiseen maahan meni kertakaikkiaan pohjamutiin (aivan sen omalla "neuvottelutaktiikalla").

Juha Kuittinen

"Sunnuntaina tehty päätös siirtää EU:n huippukokous sivuun ja tehdä päätökset pelkkien euromaiden johtajien kesken antoi maailmalle selkeän viestin: ei ole yhteen liittynyttä Eurooppaa – on vain kasa kansallisvaltioita, joista osalla on enemmän valtaa ja osalla vähemmän."

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/07/14/pal...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muuan EU:n (ja €-19:n) ongelmista on siinä, että se on jatkuvasti yrittänyt päättää ja päättänytkin enemmästä, kuin mistä sen jäsenillä on aito, riittävä ja asiallisesti perusteltu yksituumaisuus.

Toimituksen poiminnat