Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Toimimaton yhteisvaluutta vaatii lisää sääntöjen rikkomista

Niin sanotun troikan kaksi osaa kolmesta on nyt todennut Kreikan tarvitsevan velkojen leikkauksen. Aiemmin asiaan on puuttunut Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Seurakseen rahasto sai Euroopan keskuspankki EKP:n.

Pitää ymmärtää, mitä hätäluottojen leikkaukset tarkoittavat. Kreikan tukipakettien luonne muuttuu samalla hetkellä luotoista lahjoituksiksi. Tässä kohtaa luoton sijaan puhutaan puhtaasti suorasta rahoitustuesta, joka on Lissabonin sopimuksen vastaista. Sääntöä joudutaan jossain vaiheessa joka tapauksessa rikkomaan.

Jopa Saksan valtiovarainministeri Wofgang Schäuble on todennut Kreikan tarvitsevan velkojensa saneerauksen, mutta hänkin levittelee käsiään sääntöviidakon edessä. Tarvitsee huomata, että velkojatkin tietävät tasan tarkkaan Kreikan velkojen olevan kestämättömällä tasolla, mutta eivät tee asialle mitään. Tarkoituksellisuus on silmiinpistävää.

Kreikan kolmannella tukipaketilla maksetaan pääosin edellisten tukipakettien luottoja. Samalla kreikkalaispankkeja pääomitetaan nyt kolmannen kerran. Uuttakin rahaa tarvitaan Kreikan alijämään tilkitsemiseen.

Tällä kertaa Kreikan itsemääräämisoikeutta karsitaan tuntuvasti. Toisin sanoen liittovaltioistaminen etenee pakon ja kärsimyksen tiellä. Hirviö rohmuaa kaiken vallan itselleen.

Suomenkin vuoro tulee vielä. Eurooppa on menetetty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Mauri Skön

Väyrynen teki kansalaisaloitteen eurossa pysymisestä tai eroamisesta
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/795488/Vayrynen+h...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kreikan kannalta tilanne on, kuten esität. Perussuomalaisten kannalta kysymys on harkitusta sanojen syönnistä. Tänään Soini on uutisissa vahvistanut, ettei suostu siihen, että hän ja Perussuomalaiset lähtevät hallituksesta Suomen vanhojen sitoumusten vuoksi. Kolmannessa tukipaketissa kyse kuitenkin on uusista lisäsitoumuksista ja Suomen vastuiden kasvattamisesta.

Ainoa keino lopulta Kreikan tilanteen selvittämiseksi on velkojen osittainen anteeksianto eli lahjoitus, kuten itse määrittelet. Nyt neuvottelujen alla olevalla sopimuksella Kreikan lopullista selvitystilaa lykätään kolmella vuodella.

Soinilla riitti rehellisyyttä myöntää, että Kreikan ajaminen hallitsemattomaan konkurssiin olisi ollut tukipakettiakin heikompi ratkaisu. Ennen vaaleja ja vielä hallituksen alkutaipaleellakin ydinsanoma oli, etteivät Perussuomalaiset ole hallituksessa, joka myötää Kreikalle lisärahoitusta.

Onhan se rehellistä sanan syöntiä. Niin tässä tilanteessa olisivat tomineet kaikki muutkin puolueet, jotka hallitukseen olisi vain otettu, että se siitä periaateesta. Sitä ei ole.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Kun oli epätietoisuutta siitä kannattavatko perussuomalaiset kolmatta tukipakettia Kreikalle niin näkyi kirjoituksia joissa oli sanomana, että jos perussuomalaiset ovat vastaan niin heidän vastuulleen tulisi Euroopan rahamarkkinoiden kaaos kun Kreikka ajautuisi konkurssiin ja eroaisi eurosta.

Pelastivatko perussuomalaiset Euroopan rahamarkkinat kaaoksesta.

Saattaa olla, että tällä tukipaketilla ostettiin aikaa. Iranin ydinsopimuksen jälkeen öljyn hinta laski. Kauanko Venäjä kestää öljyn halpenevaa tilannetta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Ennen vaaleja ja vielä hallituksen alkutaipaleellakin ydinsanoma oli, etteivät Perussuomalaiset ole hallituksessa, joka myötää Kreikalle lisärahoitusta. "

Soinia varoitettiin jo 10.2. Kreikan velkaleikkausten tulevan eteen hallituksessa. Peli oli jo tuolloin käynnissä taustalla. Vaaleissa Stubb oli ainoa joka kommentoi Kreikka-kysymystä tenteissä. Hän totesi Soinin olleen kaiken aikaa oikeassa tukipakettien osalta, mutta ettei asiasta voida keskustella "markkinasensitiivisistä" syistä.

Mitä taas tulee Soinin antamiin lausuntoihin ministerinä, niin eiköhän hän hoida Suomen asioita ulkoministerinä ja joudu pelitaktisista syistä olemaan paljastamatta mihin Suomi on valmistautunut. Peliä pelataan niin, että Kreikan velkaleikkauksiin ei suostuta jos Moskova ei pelaa sääntöjen mukaan. Asia on pakko todeta julkisuuteen tiukkana linjana.

Lisäksi yksi pelin ja kansanvälisen diplomatian perussääntö on ettei pelin olemassa olemista voida paljastaa koska päättäjien on voitava säilyttää "kasvonsa" silloinkin jos vastapuoli lakkaa kesken kaiken pelaamasta sääntöjen mukaan.

Veikkaisin Venäjän ja Kreikan energia-alan yhteisyrityksen osakkeiden päätyvän lopulta samaan rahastoon jonne päätyy Kreikan muutakin omaisuutta realisoitavaksi. Tämä olisi niskaote Kremlistä sen varmistamiseksi ettei Venäjä pääse voittamaan siinäkään tilanteessa että Moskova rikkoo sääntöjä Ukrainan alueella.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jos nyt vielä voi kuvitella, ettäkö Suomi tai muut vaikeuksissa olevat euromaat tulevat saamaan Saksalta eri kohtelun kuin mitä Kreikka sai nyt niin pitää olla harvinaisen hyväuskoinen.

Kuten Legrain kertoi, Suomenkin osa on ollut "hyödyllinen idiootti", joka on mennyt pelastamaan Saksan pankit veronmaksajiensa rahalla.

Ihan näppärää vaatia Euroopan komissiolle veto-oikeus kaikkeen päätöksentekoon. Euromaista tulee hyvää vauhtia Saksan vasallimaita.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tsipraksen hallitus lähti helmikuun lopun valinnan jälkeen tavoittelemaan velkojen leikkausta. Velkaleikkausta ei heille kukaan tarjonnut eikä ollut myöskään luvannut, mutta lähtivät siitä huolimatta tavoittelemaan epätodennäköistä. Käsittelyyn johon Kreikka on joutunut, on seurausta Syrizan valitsemasta politiikasta. Tavoitteensa saavuttamiseksi he valitsivat pelistrategian johon itseensä kuuluu kiristys.

Miten valtakeskukset nyt pelaavat peliä, on jokaisen hallituksen omissa käsissä. Oppositio ja oman maan yleinen mielipide on jokaisella vastassaan, ja siksi kipinöitä lentää neuvottelupöydissä. Kaikki pyrkivät samaan päämäärään, eli ratkaisuun jossa kaikki voittavat, mutta eri asioita. Kreikka tavoittelee velkaleikkausta, Venäjä haluaa varmistaa kauppapoliittiset tavoitteensa Kreikan avulla ja EU-maat pyrkivät saamaan Ukrainaan ratkaisun.

Mikään muu maa ei tietenkään tule saamaan samaa pakettia Saksalta, eikä mikään muu maa halua myöskään saman kohtelun kohteeksi minkä Kreikka haluaa käydä läpi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #8

Kuten ex-valtiovarainministeri Varoufakis on jo todennut, se oli parin äänen päässä omasta valuutasta, Schäuble tosin edelleen pitää Kreikan "väliaikaista euroeroa" parempana ratkaisuna, koska hän ei usko itsekään tukipaketin auttavan mitään.

Tarvitsee kuitenkin huomioida se, että jatkossa kaikki vaikeuksiin ajautuvat maat menettävät lähestulkoon kokonaan itsemäärämisoikeutensa. Tästä linjasta kun ei voi enää oikein lipsua.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #9

Sinänsä metkaa ettei kukaan usko tähän pakettiin mitä väkisin ajetaan läpi kaikissa parlamenteissa. Kreikassa ei uskota pakettiin, Suomessa ei uskota, eikä myöskään Saksassa. Tilanne on vain sellainen, että pöydällä oleva potti on liian suuri hävittäväksi peliä loppuun katsomatta ja tilaisuus liian hyvä saada vietyä ikäviä asioita kotimaassa läpi ikäänkuin pakkona. Minäkään en usko Venäjän pysymiseen suunnitelman takana vaikka Moskovasta vihreää valoa onkin vilkutettu.

Kreikasta totta kai tulee esimerkki miten ongelmiin joutuneita maita voidaan käsitellä, mutta ei maasta mitään "malliratkaisua" muille olla tekemässä tietoisesti asiaa tavoitellen.

Jos ajatellaan nykyisiä muita kriisimaita, niin Kreikan velat ovat suurimmat. Siksi se on vekojen järjestelyn suhteen noista maista erityistapaus. Kreikan veloista voidaan leikata aika paljon pois ennen kuin ollaan muiden kriisimaiden tasolla. Muilla kriisimailla on heikot perusteet vaatia leikkausta koska ovat ymmärtääkseni velkakestäviä jo nyt. Eihän Kreikankaan suhteen enempään olla suostumassa.

Mitä taas tulee velkojen leikkaamiseen muiden rahoilla vaikkapa sellaisten maiden kohdalla kuin Italia, Espanja tai Ranska, niin velkojen leikkaus on täysin mahdoton ajatus edes harkittavaksi mikäli joutuvat ongelmiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

Mainitsemasi kolme suurehkoa jäsenmaata (Ranska, Espanja ja Italia) ovat kaikki ennemmin tai myöhemmin tulikasteessa.

Tässäpä maiden alijäämät tarkastelussa:

http://www.tradingeconomics.com/spain/government-b...
http://www.tradingeconomics.com/france/government-...
http://www.tradingeconomics.com/italy/government-b...

Suomen vuorokin tulee:

http://www.tradingeconomics.com/finland/government...

Ja pienempänä jäsenmaana kohtelu tulee olemaan kovaa. Toivottavasti joku näistä kolmesta suuresta ajautuisi ensin reippaaseen tukipakettiin, jolloin havaitaan nopeasti se, ettei tästä koko projektista tule mitään. Näitä maita kun tuskin voidaan kovistella niin rajusti kuin pienempiä maita.

Marko Parkkola

Beware of Romans (alunperin Greeks) bearing gifts ei pidä enää paikkaansa. Nykyään se on muodossa beware of Timo Soini bearing gifts.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Euroon rynnättiin ennen kuin mikään oli valmista sellaiseen. Kävi ihan samoin kuin Neuvostoliitossa, joka loikkasi feodalismista muutamankin kehitysvaiheen yli ja ryntäsi järjestelmään, johon ei ollut mitään edellytyksiä.

Muutenkin euron puolustaminen kuulostaa samnalaiselta fiktiolta kuin Neuvostoliiton "virallinen totuus" suhteessa todellisuuteen.

Tässä hyvä blogikirjoitus EU:n ja Neuvostoliiton muistakin yhtymäkohdista:

http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198186-...

Toimituksen poiminnat