Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kreikan kolmas paketti nakertaisi hallitusta

Turun Sanomat uutisoi Lännen median Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä suomalaisten kannoista mahdolliseen Kreikan kolmanteen tukipakettiin. Mielenkiintoinen vastausjakauma muodostui, kun puoluekannatuksensa ilmoittaneet kertoivat, että lähes jokaisen puolueen kannattajissa vastustajia on tukijoita enemmän. Vain vihreissä tukea tarjotaan vastustusta enemmän. Vasemmistoliitossa luvut menivät tasan.

Moni vastaaja ilmoittikin uskonsa hallitukseen rapautuvan, mikäli tukipaketti sorvataan. Ehkä yllättävintä on, että perussuomalaisten kannattajien mielestä hallituksesta lähtö olisi kaikesta huolimatta vikatikki. Mahdollinen tukipäätös satuttaakin siten enempi keskustapuoluetta ja kokoomusta. Tukiohjelmavirheet ovat kuitenkin tehty jo aikapäiviä sitten, ja virhetehtailu aloitettiin nimenomaan keskustan ja kokoomuksen hallituskaudella vuonna 2010.

Perussuomalainen siis tunnistaa itse olleensa koko ajan oikeassa, eivätkä luonnollisestikaan toivo kolmatta lainaohjelmaa.

Tukipaketti on vielä kaikkea muuta kuin taputeltu. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ja Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras ovat molemmat todenneet, etteivät usko ohjelman toimivuuteen. Schäuble onkin pitänyt esillä ajatustaan Kreikan "väliaikaisesta" euroerosta.

Neuvottelut kuitenkin aloitetaan. Schäublen tarjoama "porkkana" Kreikan väliaikaiselle euroerolle onkin samassa yhteydessä toteutettu velkajärjestely. Lisäksi Schäuble on mitä ilmeisimmin oikeassa siinä, että Kreikan olisi mahdollisuus saada taloutensa kuntoon helpommin yhteisvaluutan ulkopuolella. Saksa on myös väläyttänyt reipasta tukea Kreikalle siinä tapauksessa, että maa ottaa ainakin tilapäisen huilivuoron eurosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Näillä eväillä Kreikalle ei ole tulosa eroa eurosta, vaan sinnittelyä kasvavan velkavuoren kanssa. 86 miljardin paketista valtaosa, ellei kaikki, menee entisten velkojen maksuun, ei Kreikan talouden kohentamiseen. Kaiken tämän päälle Perussuomalaiset ovat hyväksymässä Kreikalle eräänlaisen käynnistysavustuksen, noin 7 miljardia, jotta maan pankit saadaan toimimaan. Kaikkia ei saadakaan, vaan osa kaatuu maksukyvyttömyyteen.

Olennaista tässä pelissä on, ettei mikään ryhmä, eivät edes Perussuomalaiset ole vaatineet mitään takeita tästä käynnistysavutuksesta. Todennäköisesti se menee sen tien lahjoituksena Kreikkalaisille pankeille. Kun näin pitkälle on jo menty, ei Kreikan anneta erota eurosta juuri nyt.

Jo tehdyillä ja tehtävillä päätöksillä Kreikan ja etenkin kreikkalaisten kiduttamista jatketaan kolmella vuodella. Sitten onkin edessä uusi totuuden hetki. Neljäs tukipaketti, jonka olennaisin sisältö on velkojen osittainen anteeksianto. Se tarkoittaa noin puolta Kreikan lainoista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Korjataan nyt edes asiavirheet.

86 miljardista ei todellakaan mene kaikki entisten velkojen maksuun. Kreikan valtiontalous on edelleen alijäämäinen ja todennäköisesti talous kääntyy säästöohjelmien myötä uuteen kyykkyyn. Yhtä kaikki, lisärahoitusta menee muualle.

25 miljardia on ajateltu menevän pankkien pääomittamiseen. Mainitsemallasi 7 miljardilla on tarkoitus hoitaa jo rästiin jääneet IMF-velat (nyt bail-outataan jo IMF:kin) ja tulevat lainakuoletukset EKP:lle. Tämän siltarahoituksen idea on roikottaa Kreikkaa pinnalla varsinaisten neuvottelujen ajan.

Käyttäjän RikuSalmivuori kuva
Riku Salmivuori

Niin, €7 miljardia riittävät sopivasti kattamaan IMF:lle jo rästiin menneet velat (€2 miljardia) ja ensi maanantaina 20. päivä maksuun tulevat €3,5 miljardia EKP:lle. Ensi kuussa lankeaa noin €3,2 miljardia taas maksettavaa, johon mennessä Euroryhmän pitää saada lainajärjestelyt hoidettua tai joudutaan taas tekemään näitä siltalainoja. Loppuvuonna maksuja on yhteensä €3,2 miljardia jaettuna neljälle kuulle (joista kolmena maksetaan velkoja).

Täytyy sanoa, että suututti aivan ******* kun kuulin siltalainojen järjestelystä. EU:n veronmaksajat maksoivat siis Kreikalle, jotta Kreikka ei defaulttaa Euroopan instituutioille, jotka ottivat rahaa EU:n veronmaksajilta ja lainasivat sitä taas Kreikalle, jotta he eivät olisi defaultannu pankeille 2010. Leikkaisivat niitä velkoja nyt eikä pelleilisi tälläisiä säätöjä. Ei valtioista ole velanhoitoon maksajana tai velkojana.

Noh, jos ei Kreikka vielä lähde Eurosta tänä vuonna, niin uusi yritys 2019, kun heille tulee jälleen yli biljoona euroa maksettavaa. Mielenkiintoista tulee tuon €86 miljardin lainan aikatauluista ja kuinka ne ajoitetaan entisten lainojen erääntymispäivien mukaisesti. Oma epäilykseni on taas, että nämä lainaerät maksetaan sopivasti entisten eräpäivien yhteydessä, jotta Kreikkaa vaan roikotetaan Eurossa väkisin kiinni samalla, kun Kreikan valtion omaisuutta yksityistetään ja viimeisetkin tulonlähteet ulkoistetaan. Käytännössä Kreikka ei siis näe näitä rahoja itse koskaan, vaan ne siirretään taskusta toiseen - tai toisin sanoen, vanhoihin velkoihin vaan leimataan uusi eräpäivä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Kreikka nimisen timpurin vekseliä jatketaan ja samalla myydään miehen työkalupakki tyhjäksi!

On siitä komea aloittaa uudestaan, kun joskus saa kasvot irti savesta, kun huomaa, että pakkikin meni myyntiin! Tietysti voihan sen pakin taas vuokrata sakuilta ja lähteä duuniin 9€-pohjalta. (Hämiö)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #8

Nyt puhutaan jo 30 vuoden korottomasta ja lyhennysvapaasta ajanjaksosta.

Sama se sitten on ihan suosiolla sanoa, että ei näitä rahoja nähdä enää koskaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Viljo, kirjoitat " Perussuomalaiset ovat hyväksymässä Kreikalle eräänlaisen käynnistysavustuksen, noin 7 miljardia, jotta maan pankit saadaan toimimaan. Kaikkia ei saadakaan, vaan osa kaatuu maksukyvyttömyyteen.

Olennaista tässä pelissä on, ettei mikään ryhmä, eivät edes Perussuomalaiset ole vaatineet mitään takeita tästä käynnistysavutuksesta."

En ole huomannut että olisi kerrottu tehdyn päätöksen jälkeen mistä tuo 7 mrd on päätetty maksaa.

Tästä asiasta on selvimmin ottanut, omasta mielestäni, kantaa edustaja Sari Essayah.

" Euromaat maksoivat kuitenkin vuonna 2014 yhteensä noin 1,8 mrd. euroa Kreikalle kuuluvia SMP-tuottoja EVM:n hallinnassa olevalle tilille, joita ei kuitenkaan ole maksettu Kreikalle. Tällä rahalla voitaisiin vapauttaa IMF:n lainaohjelma ja välttää välitön rahoituskriisi, samoin muut kertyneet SMP/ANFA -tuottojen palautukset n. 7 mrd. euroa olisi käytettävissä akuutin kriisin hoitamiseen. Näin saataisiin samalla lisäaikaa tarkastella, onko Kreikan hallitus uudistuksissaan tälläkään kertaa tosissaan. Jatkoprosessissa voidaan sitten tarkastella eri etenemisvaihtoehtoja, ehdottaa Essayah."

Jos noin on rahoitus toteutettu, niin silloin on vain laitettu maksuun Kreikalle aiemmin sovitut maksut.

http://www.kdlehti.fi/2015/07/13/essayah-ei-tukea-...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Mahdollinen tukipäätös satuttaakin siten enempi keskustapuoluetta ja kokoomusta."

Miten tuohon päädyit, sillä eihän muiden hallituspuolueiden kannattajien kantoja oltu eritelty, ja ko. artikkelista:

Lähes joka toinen kyselyyn vastannut kertoi menettävänsä luottamuksensa hallitukseen, jos se antaa rahaa kreikkalaisille.

Perussuomalaisten äänestäjistä enemmistö ei luottaisi hallitukseen, joka tukee Kreikkaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, jos PS:ää kannattavat katsovat edelleen, että puolueen tulee pysyä hallituksessa niin keskimääräisesti hallitususkon rapistuminen kohtaantuu sitten niille muille puolueille.

Huomioitavaa on, että yli puolet keskustaa ja kokoomusta kannattavista vastustavat hekin lisäluottoja.

Suomi voisi siis ihan hyvin ottaa kielteisen kannan itse tukiluottojen myöntämiseen. Hätämenettelyynkään tuskin ajaudutaan monien eurooppalaispolitiikon sanottua, ettei Kreikan lisärahoituksen evääminen heiluta koko valuuttaunionin vakautta.

Itse olen tuosta kyllä eri mieltä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Henri, tuo on kyllä jo korkeampaa matematiikkaa, sen ohitus että luotto hallitukseen horjuu :) Ja todennäköisesti PS:n kannattajien hallituksessa pysymisen kanta johtuu siitä, että pysytään kun vihdoin on päästy.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #5

PS-läiset tietävät jo, että tämä on muiden aloittaman hulluuden rullaamista, eivätkä siksi katso itseään syypäiksi näihin virheisiin.

Tässä nyt annetaan muille aikaa hoksata jo jossain vaiheessa, että ei tämä puuha toimi. Pakettiin ei usko sen enempää suurimman siivun maksavan maan valtiovarainministeri, eikä paketoa vastaanottavan maan pääministeri - ex-valtiovarainministeristä puhumattakaan.

En usko PS-läisten olevan hallituksen fanaattisimpia tukipaketin puoltajia, joten kyllä tässä katseet kääntyvät niihin muihin.

P.S. Minäkin pystyn myöntämään keskustan ja kokoomuksen aloittaman tukitehtailun olleen hirmuinen virhe. Kyllä sen muutkin pystyvät siis myöntämään. ;)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos vähän saivarrellaan, niin mitään todellisia uusia lisävastuupäätöksiä ei ole vielä tehty Suomen osalta. Sillä perusteella voi ymmärtää po. kyselyn tuloksia.

Moni tajuaa edelleen, että Suomea rasittavat ylisuuret sitoumukset on päätetty ja allekirjoitettu vuosina 2010-2014/15.

Totta ihmeessä tilanne on nyt jopa kinkkisempi kuin moni luuli, mutta tietoisuus on muhinut kulisseissa jo melko pitkään (myös Ateenassa), joten en ihmettelisi, jos Schäubelen jokerikortti tulisi esille ja Kreikka siirtyisi euron ulkopuolelle pienen kultaisen kädenpuristuksen voimin - olkoonpa se sitten ensin "siltarahoitus" ja "välitön pankkien avaamiseen tarvittava lisäraha".
Tämä oli siis vain spekulointia.

Soinin helmeilevästä otsasta päätellen vaikealta tämä - ruton ja koleran valitseminen - dolorosa tuntuu hänestäkin, kun sitä vertaa Urpilaisen ja Kataisen hymysuisiin "fantastisiin menestystarina" -lausuntoihin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #16

Sitä minä yritin kertoa, että EVM:stä on tehty päätös vuonna 2012 ja mikään puolue ei mahda sille mitään, koska EU-maat voivat päättää 85%:n äänimäärällä rahoittaa Kreikkaa sillä verukkeella, että euro ja EU-maat pysyisivät kasassa eikä hajoa dominoefektiin.

Mediakin syyllistyy tähän typeryyteen ja etsii syntipukkeja nykyisen hallituksen joukosta vaikka syntipukit löytyvät sieltä vuonna 2011 olevasta hallituksesta ja ketkä ovat EVM-päätöksen hyväksyneet sekä koko eduskunta puoluekurin äänestyksen myötä. Saakeli kun vihaan enemmän tuota puoluekuria.

Siksi on naurettavaa katsoa otsikot iltasanomien lehdestä, että PS olisi syönyt sanansa, paskat se mitään syönyt ole vaan ei mahda sille mitään.

Minä olen yrittänyt toitottaa EVM-jutusta pari viikkoa etukäteen, että sellainen asia on hyväksytty jo. Media ilmoitti vasta 3 viikkoa myöhemmin ja minä olin jo vihainen asiasta.

Juha Hämäläinen

Näkyy "Kreikka kolmonen" heiluttavan hallituksia muuallakin.....mutta vain Suomessa on yhtenäisyyden rintama "kantamassa vastuuta"!

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198476...

Niko Sillanpää

Pitäisin itsestään selvänä, että Kreikka-3 on haudattu viimeistään syyskuussa, koska sitä ei pidä hyvänä kukaan ja se kyhättiin kasaan viime sunnuntai/maanantaina lähinnä Ranskan arvovaltatappion välttämiseksi. Saksassa Kreikan poistuminen eurosta vaikuttaa olleen tavoitteena jo viimeistään viime marraskuusta lähtien.

Suomen hallituksen nykypolitiikan tavoitteisiin olen kohtuullisen tyytyväinen, eli Grexit-tavoite, sitä ennen Kreikalle virallinen luottotapahtuma, jotta vakuudet laukeavat, ja ei minkäänlaisia velkaleikkauksia nykytilanteessa.

Euroryhmä voisi tehdä Kreikalle tarjouksen, että maksavat ensin 50% veloista, niin saavat loput 50% sitten anteeksi. Tuon 50% voivat köhiä kasaan vaikka kansallisomaisuuttaan myymällä. Jos tämä ei onnistu, velat jäävät ikuisiksi ja Kreikka ei koskaan palaa lainamarkkinoille, ellei jokin ulkopuolinen taho, vaikka sitten Venäjä, maksa velkoja lahjoituksena tai luottoina.

Marko Parkkola

Kappas. Palomuurit eivät pitäneetkään. Nyt turvataan suomalaisia työpaikkoja Bulgariassa, Romaniassa ja Serbiassa.

http://www.zerohedge.com/news/2015-07-16/fearing-g...

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Eikö nyt olisi jo korkea aika selvittää Fixit-vaihtoehto ja/tai koko epäonnistuneen euron asteittainen korvaaminen kansallisilla valuutoilla, ja paluu itsenäiseen kansalliseen rahapolitiikkaan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ehdottomasti. Mutta käsiteltävänä oli nyt akuutimpi aihe, yksi hiljattain uutisoitu tutkimustulos.

Toimituksen poiminnat