Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Harva uskoo Kreikan lainapaketin toimivuuteen

Kreikan kolmannen tukipaketin lainaehdot ovat saaneet laajalti täystyrmäyksen, eivätkä siihen usko neuvotteluosapuoletkaan. Sekä Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras ja maan ex-valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ovat todenneet, ettei lainaehdot ole hyviä.

Lista jatkuu Kansainvälisellä valuuttarahasto IMF:llä ja usealla taloustoimittajalla ja ekonomistilla. Iltalehden haastattelemat rahoituksen professori Vesa Puttonen ja tutkijatohtori Timo Miettinen eivät näe lainaohjelmalla mitään mahdollisuuksia onnistumiseen. Miettisen mukaan Kreikan euroeron riski kasvaa pidemmällä tähtäimellä, vaikka paketin sorvaamisen onnistuessa eron todennäköisyys pienenisikin.

Samoilla linjoilla on talouslehti Financial Timesin kolumnisti Wolfgang Münchau. Lainaohjelma voidaan hänen mielestä saada sovituksi, mutta hän arvioi ohjelmasta tulevan niin raju, että sen toteutus jää puolitiehen. Varoufakis oli suorasukaisempi. Hän tuomitsi tarvittavien uudistusten epäonnistuneen jo tässä vaiheessa.

Talousaikakausilehti The Economist löytää ohjelmasta sentään jotain toimivaa. Talousuudistuksissa on lehden mielestä itua, kuten suojeltujen toimialojen vapauttaminen kilpailulle. Lehden mukaan tämä ei kanna hedelmää hetkessä.

Ongelman muodostavat maan pankit. Niiden pääomitus on edessä ja kolme viikkoa kestäneiden pääomakontrollien vuoksi Kreikan taloustilanne heikkenee yhä, vaikka EKP pitäisikin pankit muodollisesti pystyssä hätärahaa lisäten.

 

Utopistinen yksityistämisohjelma

Kreikan olisi määrä avata erillinen 50 miljardin euron rahasto, johon varoja kerätään yksityistämällä. Puttosen mielestä lukema on tempaistu hatusta. The Economist muistuttaa, että toistaiseksi kunnianhimoiset yksityistämisohjelmat aiemmista paketeista on tuottanut vain kolme miljardia euroa.

Pankkien pääomitus tulisi toteuttaa tästä rahastosta. Pääomitustarvetta on arvioiden mukaan jopa 25 miljardia euroa. Lisäksi nämä puolikuolleet pankit ovat mitä ilmeisimmin tulossa yksityistämislistalle, sillä Kreikan valtion omistusosuus on jo nyt suuri. Kreikka omistaa ison siivun pankeista maan oman pankkikriisirahaston kautta.

On vaikea kuvitella pankkien menevän kaupaksi hyvällä hinnalla, kun niiden lainakannasta osapuilleen puolet ovat tuottamattomia luottoja. Luotto lasketaan tuottamattomaksi silloin, kun sitä ei olla lyhennetty 90 päivään.

Yksityistämisen hankaluudesta kertoo esimerkki Espanjasta, jossa yli miljardin euron aavelentokenttä on huutokaupassa saanut yhden 10 000 euron tarjouksen.

 

Radikalisoituminen vaarana

Eräs harvoista lainaohjelmaan uskovista on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on luottavaisin mielin. Tusk ilmoitti noin viikko sitten käytyjen pitkien neuvottelujen jälkeen, että Kreikan euroero on vältetty.

Tusk on huolissaan toisesta asiasta. Hän arvelee Euroopan poliittisen kentän radikalisoituvan. Hän muistuttaa, miten äärivasemmisto ja -oikeisto ammentavat helposti kannatustaan epävakaista oloista.

Tsipras muistutti puheessaan europarlamentista siitä, miten Kreikkakin oli antamassa Saksalle velkoja anteeksi toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1953. Tsipras kritisoi, ettei osien vaihduttua Saksalta löydy vastaavaa solidaarisuutta.

Tusk kertoi kauhuissaan katselleensa lähes puolet Euroopan parlamentin osoittaneen suosiota Tsiprasille. Hän ilmoitti olevansa huolestunut siitä, että radikalisoitumisen levitessä riski vallankumouksiin kasvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Ei suinkaan siihen pakettiin kukaan usko. Toisten on vain pakko esittää viran puolesta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Täällä ollaan kieltämässä jo tsipurokin. Vähän sama asia kuin Suomessa kielettäisiin kossu ja muut vastaavat juomat.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Laitetaanpa päivän myötähäpeät. Jos saa tilaisuuden puhua kansainväliselle lehdistölle, mielestäni palstatila kannattaisi käyttää hieman paremmin.

http://www.nytimes.com/2015/07/21/upshot/finland-s...

Janne Suuronen

Viikon myötähäpeät sinun puolestasi, jos yrität käyttää kyseistä artikkelia Suomen Euro-alueeseen kuulumista vastaan. Joko sinulla on aidosti ongelmia sisälukutaidon kanssa tai olet tyhmä.

Kuten ennenkin, minulla edelleenkään ei ole vahvaa kantaa puolesta tai vastaan. Vain ärsytys poliittisesti vahvasti motivoituneiden ihmisten rusinoiden poimintaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Yet Finland’s economy is also not doing so great, with an 11.8 percent unemployment rate and with contracting G.D.P. in each of the last three years."

Sivuseikkoja. Ehkä Jannekin huomaa ongelmia vasta sitten kun työttömyysprosentti on päälle kuudenkymmenen?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Näin valittaa Suuronen, jonka mielestä rinnakkaisvaluuttaehdotukseni Kreikkaan oli ihan impivaaraa ja populismia, ja kun KD otti sen linjakseen, niin se olikin hyvä juttu.

Mielestäni Stubbin argumentit olivat hyvin heikot. En sanoisi sellaista kevyin perustein. Olisi ennemmin sanonut suoraan, että Euroopassa on poliittinen halu syvempään integraatioon, liittovaltioon jne, ja jättänyt heikommat, jopa populistiset perustelut vähemmälle. Kun saa palstatilaa kv-mediassa, se pitää käyttää hyvin. Nyt tästä tulee ammattilaisten silmissä viesti, että Suomi on sitoutunut euroon, ja että meillä on valtiovarainministeri, jonka ymmärrys taloustieteistä jättää toivomisen varaa. Kyseiseen lehtijuttuun joku muukin on kiinnittänyt huomiota.

Washington Postin Matt O'Brien:
The euro is giving Finland an identify crisis, because this is pure Stockholm Syndrome. Finland is a textbook case of how an asymmetric shock—unrelated to govt spending—can push a country into a slump because of the euro.

“But devaluation is the easy way out!”
“So … you admit it’s a way out?”
“Sure, but it's better to go through an 8-year recession instead"

https://twitter.com/ObsoleteDogma/status/623208841...
https://twitter.com/ObsoleteDogma/status/623210702...
https://twitter.com/ObsoleteDogma/status/623211736...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Näyttää siltä, että Stubb
1) valikoi rusinoita uskonsa puolustamiseksi ja Suomen alamäen selittämiseksi, tai sitten hän
2) aliarvioi haastattelijan eväitä ymmärtää ja yrittää sahata tätä silmään, tai sitten hän - mikä olisi huolestuttavinta - ihan
3) oikeasti uskoo siihen mitä puhuu, jolloin hän on väärässä työssä.

Marko Parkkola

Veikkaan kolmosta. Stubbin koulutus viittaa enemmän poliittisen hötön puolelle, kuin minkään laskettavissa olevan ymmärtämiseen. Jos televisioon perustettaisiin poliittinen Bumtsibum-ohjelma, Stubb olisi erinomainen Janne Porkka.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #19

Matikka on ihka kivaa ja se antaa aina oikeat tulokset mikäli laskinta ohjataan oikein, laskin toimii ja lähtöarvot ovat oikeita.
Matikan avulla on kuitenkin mahdotonta ennustaa tulevaisuutta edes samalla tarkkuudella, kuin kristallipallolla. Syynä on pääasiallisesti se, että ihminen ei käyttäydy rationaalisesti tunnettujen laskentakaavojen mukaisesti.

En nyt äkkisesti saa mieleeni yhtään matemaattisekonoomista gurua, joka olisi maailman, tai Suomen talouden suhteen kyennyt tekemään ennustetta, jota edes itse olisivat uskoneet. Teurastaja-kauppias kummisetäni mielilause oli:" Kun markalla ostaa ja kahdella myy, se on prosentti voittoa". Sillä matikalla eleli 10-päinen perhe kohtuullisesti ja omaisuuttakin luotiin.

Asetan keskiöön ihmisen kaikkine komplekseineen ja omituisuuksineen. Toivotaan, että kansalaisetkin vihdoin löytävät ne iterointitieteen valtavat mahdollisuudet. Laskentaa tarvitaan aivan varmasti, mutta sen avulla ei ratkaista talouden ongelmia. Ei päivänpolttavia, eikä myöskään tulevia.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #41

Voimme siis lopettaa kansantaloustieteet kokonaan. Hieno homma. Säästöjä koulutukseen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Siellä sitä nyt olisi kommenttiosiolla kaikille asiasta kiinnostuneille luettavaksi että "mitä ne mahtaa ajatella meistä."

Otetaanpa esimerkki:

"Many European countries, Finland included, consider it an honor to be accepted into EU and to be able to use the currency euro. It makes them feel like they are in the same big league as Germany/France. Whether euro makes economic sense to that particular country or not is of secondary importance.
Regardless whether the common currency initially brought in prosperity for those countries or not, it now seems clear that euro makes it difficult for the individual country to recover. But it doesn’t matter. They want to belong, even when they are being hurt by the mandatory austerity programs."

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Harva uskoo Kreikan lainapaketin toimivuuteen

Niinpä. Kysymyksessä on "vekselikierre". Maksettavaa kertyy jatkuvasti lisää, kun uudella vekselillä maksetaan vanha pois.

Kari Ahveninen

Päivän uutinen on ollut kuinka Kreikka on maksanut lainojaan. Mutta onko se maksanut? Sehän on saanut uutta lainaa pölvästeiltä, ja antanut samaa rahaa takaisin muka takaisinmaksuna, siis siirretty yhdestä taskusta toiseen.

Huhhuh.

Janne Suuronen

Huh huh :)

Siitähän tässä on koko ajan ollutkin kyse.

Et kai ole luullut, että Kreikan nettolainamäärä olisi viimeisten vuosien aikana kasvanut kymmenillä miljareilla Euroilla ? No voin lohduttaa sanomalla, ettei ole.

Jatkosta en tiedä, sillä aivan vuoden alussa vallan ottanut V-a-s-e-m-m-i-s-t-o-l-a-i-n-e-n Syriza politiikallaan hyydytti jo pohjat nähneen Kreikan talouden uudestaan.

Kari Ahveninen

Jaa-a, tuskin Kreikassakaan on vielä nähty sitä pohjaa kuitenkaan. Eikä Syriza oikeasti ole syyllinen tilanteeseen, vastahan he ovat olleet vallassa tovin, oikeat syylliset löytyvät muualta.
Mutta Syriza edustaa taattua kreikkalaisuutta, jossa muita kansoja kusetetaan niin paljon kuin mahdollista... mutta: Ei voi kusettaa, ellei ole hölmö. Ja sitä juuri EU-maat ovat olleet. Vain pankkiirit ovat turvanneet perseensä, ja saaneet jopa valtiot maksamaan heidän itsensä masinoimat luottotappiot.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Et kai ole luullut, että Kreikan nettolainamäärä olisi viimeisten vuosien aikana kasvanut kymmenillä miljareilla Euroilla ? No voin lohduttaa sanomalla, ettei ole."

Juu, ei kasva velka ei. Vain rapiat 40 miljardia 2012 alusta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä teksti oli laadittu ensin Suomen Uutisia varten. Siellä iski lomakausi.

Ajattelin silti palvella suomalaisia informaation nimissä.

Janne Suuronen

Siis poliittinen kirjoitus.

Toimittajiksi itseään tituleeraavilta toivoisin muuta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mikä kirjoituksessa ei pidä paikkaansa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #15

Kreikan pelastaminen lainapaketilla on 19 euromaan yksimielisesti ja monen kansallisen parlamentin enemmistöpäätöksellä hyväksymä juttu, "vain harva uskoo" on yhteenvetona sanotaanko toiveikas. Et sentään laittanut "Kreikka eroaa eurosta" niin kuin persuilla on ollut viime kuukausina tapana. Tuollaisesta revittelystä luulisi tulevan vähitellen krapula ja morkkis.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Ei muuta kuin asia kansanäänestykseen joka EU-maassa. Sittenhän se selviää.

Ehkäpä se harvainvallan eliittiset pyrkimykset pönkittää omaa uraa onkin vain illuusio?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #28

Tsiprasin äskettäinen pelleily toivottavasti lopetti kansanäänestykset Euroopasta lopullisesti. Edustuksellinen demokratia se olla pitää. Tai no vaikka valistunut harvainvalta Bilderberg-tyyliin kunhan euro pysyy.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #33

Korruptiota parhaimmillaan? Sitä minä en kannata.

101 suomalaista voidaan lahjoa. Siihen on varaa. 4 miljoonan voitelemiseen ei rahat riitä.

Tosiasiat voittavat silti lopulta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #33

Miten se valistunut harvainvalta voidaan pitää kestävällä pohjalla, valistuneessa tilassa?

Mutta olipahan sinulta viesti :D

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vastaa nyt Janne, mikä ei pidä paikkaansa kun ad hominemiä heittelet?

Seppo Hildén

"Kreikan kolmannen tukipaketin lainaehdot ovat saaneet laajalti täystyrmäyksen"

Eipä saanut sitten käytännössä kuitenkaan itse Kreikan demokraattisesti valitulta parlamentilta, joka hyväksyi lainaehdot saadakseen valtiolleen rahoituksen kolmeksi seuraavaksi vuodeksi.

Täystyrmäys olisi pitänyt tapahtua itse Kreikan parlamentissa, mutta miksiköhän sitä ei tapahtunut?

On tekopyhää Tsiprakselta ja parlamentilta haukkua lainapaperia ja ottaa sitten kuitenkin laina. Eurot kelpaa mutta ei paluu omaan rahaan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Eikös tässä taas lietsota paniikkia turhasta. Miksi kukaan sellaiseen pakettiin uskoisi joka tarjoaa ratkaisun mutta ei haluttua tulosta.

Tsipras ei usko paketin nostavan Kreikan taloutta kasvuun, velkojat eivät usko Tsipraksen hallituksen kykyyn viedä uudistukset läpi, IMF ei usko Kreikasta tulevan velkakestävää.

Ehdoton plussa paketissa on, että sillä ratkaistaan akuutti tilanne ja se tarjoaa kapean kannaksen niin Kreikalle kuin euromaiden hallituksille hanskata kansalaismielipide ja ujuttaa sopimus läpi parlamenteissa. Lisäksi instituutiot saavat rahansa. Sopimuksen vaihtoehto olisi kaikille pahempi.

Mutta kyllä kummastelen miksei lainkaan ihmetellä pakkomiellettä saada sopimus aikaiseksi ja saada se vietyä läpi jokaisessa parlamentissa kansalaismielipiteen vastaisesti ja jopa hallituspuolueiden kannasta piittaamatta. Seitsemän miljardin tukierä muuttui viikossa 86 miljardin ja kolmen vuoden ratkaisuksi. Ei mitään ihmeteltävää.

Nyt järkevät ihmiset yrittävät todistaa järjettömän touhun järjettömäksi, mutta voiko turhempaa touhua olla. Toimittajilta toivoisi vähän enemmän intohimoa etsiä vastausta ja logiikkaa ratkaisujen taustalta. Punainen lanka nähdäkseni voidaan löytää.

Tapahtumien ihmettelyn sijaan pitäisi penkoa syytä taustalta miksi paketti haluttiin syntyvän, vaikka viimeinen viiva mielestäni oli jo ylitetty ja kukaan ei lopulliseen pakettiin usko.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuo ei tuone ratkaisua, vaan neljännen tukipaketin. Sekä yhä pahenevat ongelmat.

Joskus se nalli loppuu. Nyt oltiin kuulemma todella lähellä. Ensi kertaa ei enää taida. Se on poks-poks.

No, en jää kaipaamaan.

Marko Parkkola

Ensi kerralla saattaa olla jo liittovaltio. Tätähän jo Ranskassa ehdoteltiin ja Ylekin uskaltautui moisen sanan sanomaan julkisesti.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Harva uskoo Kreikan lainapaketin toimivuuteen"

Onko heitä ketään siis yhtäkään ihmistä maan päällä? Kreikka ei ole koskaan maksanut velkojaan ei siis ikinä kuunaan kuun valkeana. Kreikka on pettänyt aina ja kaikkia.

Ei siis ihme. että ollaan uskovinaan Kreikkaan jostain ihmeen syystä. Mutta miksi? Siinäpä vasta kysymys. Kukaan ei usko sanaakaan, mitä kreikkalaiset sanovat, mutta ovat uskovinaan.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Onko maailmassa valtiota joka olisi joskus velkansa maksanut?.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kuka lainaa kenellekään mitään, koskaan, ellei ole mitään takeita saako mitään takaisin, koskaan?

Se että voi lainata ja saa rahansa takaisin korkojen kanssa, tai että voi tallettaa rahansa pankkiin ja saa ne takaisin korkojen kanssa, ovat rahajärjestelmän perusteita. Jos ei ole toista, ei ole toistakaan. Siksi pankit on pelastettava ja säästäjien rahat turvattava tavalla tai toisella.

Jos luottamus rahaan menee yhdessä euromaassa, se vaikuttaa kaikkiin maihin joiden talous on riippuvainen eurosta.

Jotta rahatalous toimisi, se vaatii luottamusta ja jotta luottamusta olisi, se vaatii vakautta, sitä ettei järjestelmä kupli, eikä poksahtele, ettei ole devalvaatioita eikä devalvoitumisia. Kaikki tällaiseen vakauteen pyrkimiset ovat vaivan arvoisia, vaikkei täydellistä vakautta koskaan saavutettaisikaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Harva uskoo lainapaketin toimivuuteen, mutta vielä harvempi uskoo muihin ratkaisuihin, vaikka kaikenlaista uskovaisuutta asian tiimoilla toki esiintyykin.

Eivät nämä uskon asioita ole, pitää valita huonoista vaihtoehdoista se joka tuntuu vähiten huonolta.

Faktojakin on päätösten perusteiksi:

1) Kreikan talouden romahtaminen ei enää vaikuta muuhun Eurooppaan rakennettujen palomuurien takia yhtä paljon kuin mitä se olisi vaikuttanut silloin kun Euroopan pankit olivat vaarassa kaatua.

2) Kreikan konkurssi ei olisi hyvä vaihtoehto sekään, ei kreikkalaisille eikä muille eurooppalaisille. Romahduksesta seuraisi tarve auttaa Kreikkalaisia rahallisesti

3) Kreikkalaisia ei ole muutenkaan syytä jättää pulaan sen takia että he ovat jatkuvasti äänestäneet väärin ja heitä on sen takia hallittu huonosti vuosikymmenet. Myös tämä nykyinen hallitus on hyvä esimerkki väärästä valinnasta.

3) Kreikan nykyistä mätää hallitustakaan ei ole syytä pyrkiä kaatamaan, sillä kreikkalaiset voivat valita tilalle entistäkin korruptoituneempia johtajia.

Politiikassa kreikkalaiset eivät osaa erottaa valhetta totuudesta, vaan valitsevat säännönmukaisesti valheen totuuden sijaan. Uusista vaaleista ei siis ole apua Kreikan tapauksessa.

4) Paras vaihtoehto on että Kreikan taloudenpito pysyy tiukasti troikan valvonnassa ja se tapahtuu parhaiten niillä järjestelyillä joita nyt suunnitellaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eihän kukaan väitä, että tässä olisi yhtään hyvää vaihtoehtoa.

Sen sijaan velkojen 1) alaskirjaukset pitäisi tunnustaa ja 2) tavasta potkia tölkkiä pitäisi voida luopua ja 3) näkemys siitä, miten itse kukin parhaiten pärjäisi tulevina vuosina omillaan, olisi toki kiva löytää.

Ongelmana on se, ettei virheitä 1) velkaantumisprosessissa, 2) tölkin potkimisessa ja 3) valtioiden nousuedellytysten luomisen tavoittelussa ole kyetty poliittisesti myöntämään, sillä niin tehtäessä €-19 alue voisi kokea kovia ja koko EU-28 joutuisi luupin alle.

Ts. hintakattoa "whatever it takes" ei ilmeisesti ole vieläkään saavutettu - niin arvokkaita ovat EU ja EMU - joten huonojen järjestelmien puolustamisen hinta nousee. Niin vinoon on kallistunut Eurooppa-aate, että sen uusin versio, ns. euroideologia, pitää koko maanosaa vankinaan kuin konsanaan EU-politbyroo.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ihmettelen seuraavaa asiaa, jota en ymmärrä. Toivottavasti Henri tai joku muu osaa auttaa.

Kreikka sai juuri lainaa, jolla se mm. maksoi EKP:lle lainoja noin 4 mrd€. Jotta EKP:llä olisi hallussa ko. erä lainapapereita, niin senhän on pitänyt ostaa ne "vapailta markkinoilta", koska suoraan se ei voi niitä mailta ostaa. Keneltä se on nuo lainapaperit ostanut? Onko ne ostettu kreikkalaisilta pankeilta? Vai mistä ne on ostettu ja mikä ollut tarkoitus?

Korkojen takia rahaa poistuu maksuhetkellä enemmän kuin sinne on luotu, joten miten tämä auttaa tilannetta? Tietenkin tilanteesta seuraa, että nyt sitten vaaditaan taas uutta velanottoa jne. Kun taloudella menee huonosti, niin silloinko ollaan valmiita esim. investointeihin jota talous vaatii?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

EKP:n niin sanottu SMP-ohjelmassa (Securities Market Programme) ostettiin kriisiin ajautuneiden maiden velkakirjoja vapailta markkinoilta EKP:n taseeseen. Tarkoitus oli yrittää tukea velkakirjojen hintaa, jolloin korot olisivat laskeneet.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ei mene vieläkään ymmärrykseen.

Mikäli ostettiin kreikkalaisilta pankeilta, niin silloin pankille tuli "käyttelyrahaa" tilille. Periaatteessa nyt tuo pankki pystyi antamaan uuden lainan Kreikan valtiolle (ehkä pakotettuna) uusilla ehdoilla.

Mikäli ostettiin vaikkapa saksalaisilta pankeilta, niin silloin Kreikan hyöty jää minulle avoimeksi. Periaatteessa Kreikan lainapaperien koronhan pitäisi nousta, koska kysyntää on nyt enemmän.

EKP:n rooli tässä on outo. Ilmeisesti se ei voi neuvotella uusiksi lainaehtoja korkojen ja maksuajan suhteen. Pankit ovat lypsäneet välistä korkotuotot ja sitten EKP ostaa lainan loppupuolella lainan taseeseensa. Lopputuloksena jäljelle jää vain se, että sitten Kreikka pakotetaan uusiin lainoihin liikepankeilta, jotta se voi maksaa lainansa EKP:lle ja kumppaneille. Joku tässä yhtälössä ei nyt mene järkeeni.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #48

Tuohon maailman aikaan niitä Kreikan velkakirjoja oli enempikin pitkin Eurooppaa. EKP ei ole kuitenkaan antanut täsmällisiä tietoja ostoistaan.

Mutta hinta- ja korkologiikka menevät nyt väärin päin. Mitä halutumpia velkapaperit ovat, sen pienempään tuottoon sijoittajat joutuvat tyytymään. Korkotaso siis laskee bondin hinnan noustessa.

EKP:n taseessa on perin vähän Kreikan velkakirjoja. Tai "vähän" on tietysti nyt suhteellinen käsite. Ideana voisi olla, että euromaat bailouttaavat IMF:n ja EKP:n - euromaillahan on rutkasti praktiikkkaa nyt tällaisesta puuhasta. ;)

Sitten velkajärjestelyssä näitä luottoja kohtuullistetaan. Nyt velkakirjoja kuoletettiin 20.7. 3,5 miljardin euron edestä (plus korko, mikä oli muistaakseni jotain 6 prosentin hujakoilla tässä erässä).

Eipä tässä paljon järkeä olekaan. Kreikan velkakirjoja ostetaan euromaiden riskiksi entistä enemmän.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #49

Bond.
"Yrityksen, valtion tai kunnan liikkeeseen laskema laina, joka useimmiten on jälkimarkkinakelpoinen. Lainasumma jaetaan velkakirjoiksi, joita sijoittajat voivat merkitä eli ostaa liikkeeseen laskun hoitaneilta pankeilta. Suomessa joukkovelkakirjoja ovat esim. obligaatio- ja debentuurilainat."

Jotenkin minusta tuntuu, että tässä bailoutataan EKP:n kautta sijoittajia.

"Mutta hinta- ja korkologiikka menevät nyt väärin päin. Mitä halutumpia velkapaperit ovat, sen pienempään tuottoon sijoittajat joutuvat tyytymään. Korkotaso siis laskee bondin hinnan noustessa."

Siis uusien tulevien velkakirjojen korkotaso laskee. Vanhojen hyvätuottoisempien velkakirjojen hinta taas nousee. Loppujen lopuksi kyseessähän on velkakirjojen tuotto suhteessa muihin sijoitusmahdollisuuksiin. Tämä kuitenkin (lähes) ymmärretty.

"Sitten velkajärjestelyssä näitä luottoja kohtuullistetaan."

Tämä taitaa olla aika vaikea toteuttaa, kun kreikkalaisten pankkien taseessa on paljon noita velkakirjoja?

"Kreikan velkakirjoja ostetaan euromaiden riskiksi entistä enemmän."

Tässä katsotaan, että kenellä on varaa alaskirjata saataviaan, jotta tästä suosta päästään ylöspäin. Suomella ei ole tainnut olla suurtakaan osuutta Kreikan alijäämien syntyyn, toisin kuin Euroopan isoilla mailla.

Kyllä tämä peli kurjistaa liikaa ihmisten elämää, eivätkä pelaajat näytä siitä välittävän, kunhan saavat toteuttaa poliittista haluaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #50

Sijoittajat on jo bailattu ulos. Nyt bailataan EKP:tä, IMF:ää ja euromaita itseään.

Korkotasoista kaksi asiaa tulee muistaa erottaa toisistaan: ns. efektiivinen tuotto ja kuponkikorko. Jälkimarkkinoilla näitä tasoja ilmoitetaan joko suoraan efektiivisenä tuottotasona tai suhteellisena hintana liikkeellelaskuhintaan nähden, ja se skaalaataan sataan. Sitä voi ajatella vaikka satana senttinä = 1 euro. Jos velkakirjan jälkimarkkinahinta nousee, esimerkiksi siitä halutaan maksaa 120 senttiä 100 sijaan niin silloin velkakirjan uuden omistajan kuvakulmasta tuottotaso laskee. Jos velkakirjasta maksetaan vain 80 senttiä niin silloin tuottotaso kasvaa. Lisäksi efektiiviseen tuottotasoon vaikuttaa se, kuinka kaukana maturiteetti on, eli paljonko velkakirjalla on juoksuaikaa jäljellä ennen sen erääntymistä.

Tämä efektiivinen tuottotaso määrää melko pitkälti sen, mihin hintaan uudet liikkeellelaskettavat velkakirjat asettuvat niiden kuponkikorkojen mukaan.

Velkakirjojen kohtuullistamisessa tarkoitin tietysti vain euromaiden ja eurohimmeleiden hallussa olevien velkakirjojen tuoton heikentämistä - en yksityisten sijoittajien.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #51

Mielenkiintoista, tästähän voisi keskustella pitempäänkin. Tässä kuviossa on paljon "liikkuvia osia" jotka pitäisi määrittää, jotta voisi puhua selkeämmin hyödyistä ja haitoista.

Kreikan kannalta en näe mitään eroa tässä tilanteessa siinä, että onko velkapaperit yksityisellä sektorilla vai esim. EKP:llä. Painostajana EKP tosin lienee vakuuttavampi. Lopputulos on nyt se, että kuitenkin Kreikka maksaa sekä korkonsa, että lyhennyksensä täysimääräisenä, sillä käsittääkseni tuotakaan lainaa ei leikattu mitenkään. Muutetaanko tällä piirileikillä vanhoja isoja korkoja uusiin pienempiin korkoihin uusien lainojen myötä, vai mikä tällä toiminnalla on tarkoitus? Kauanko tätä peliä voidaan pelata hiipuvien verotulojen maassa? Lopputuloksena on se, että joillekin tahoille jää Musta Pekka käteen, eikä se ole, kuten itsekin toteat, yksityinen sijoittajataho (vaikka senkin olisi hyvä kantaa vastuunsa). Vaihtoehdoksi jää vain euromaiden kansalaiset lisääntyvine verotaakkoineen. Tätä "sopupeliä" ei tule jatkaa yhtään pidempään, sillä tällä menolla kasvatetaan vain tulevia leikkauksia, ja siten kaikkien euromaiden ongelmia. Isojen maiden isot pankit ovat vetäneet hyödyn kotiin. Maksajina ne eivät tule esiintymään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #52

Tästä selvinnee vuosittaiset Kreikan velkojat erääntyvin velkamäärin.

http://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #53

Kiitos tuosta linkistä, siihen pitää tutustua rauhassa.

Äkkivilkaisulla yksityinen sektori on jo pelastettu, kuten Henri sanoikin. Tosin yksityinen sektori ehti rahastaa kreikkalaisia pitkän tovin ja riskit ovat nyt muilla. Valitettavasti veronmaksajat eivät ole "liian suuria kaatumaan".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Onpas Tuskaisen radikaalia muistuttaa Saksaa sen historiasta...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sinänsä jännää. Ainakin minulla alkaa nämä termistöt jo menemään sekaisin. Lainpaketti, tukipaketti, lainapaketti, tuki.....kumpaa se sitten onkaan. Kysyn vain.

Eurooppa on jännä maanosa. Sata vuotta, joka on periaatteessa pikkuriikkinen ajanjakso. Täällä on ollut kriisejä tasaiseen tahtiin, viimeksi Balkanilla, jossa aidosti tapettiin ihmisiä.

Jos mennään oikeaan liittovaltioon, tulonsiirtoon maitten kesken niin tehdään se heti. Käsittääkseni ainoa keino pelastaa euro on yhteinen liittovaltio euromaiden kesken ja valta rysseliin.

Kysymys kuuluukin kuka on niin naiivi, että moiseen uskoo. En oikeastikkaan välitä enää itsestäni, jälkikasvusta kylläkin. Sadan vuoden kriisi on visio, mitä en haluaisi heidän kokevan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Uskomattomia asioita tapahtuu koko ajan aivan siitä huolimatta mihin uskotaan.

Luja usko ei takaa mitään siitä että joku asia mihin uskotaan toteutuisi, eikä luja epäuskokaan takaa yhtään mitään.

Jäljelle jäävät tosiasiat.

Tosiasioitakin on paljon.

Yksi tosiasioista on että maailma on nykypäivänä levittäytynyt myös Euroopan ulkopulelle. Taloudellista ja sotilaallista potentiaalia on muuallakin kuin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Muualla alkaa olla suurempia taloudellisia ja sotilaallisia mahtitekijöitä kuin mitä yksikään eurooppalainen valtio pystyy yksin kohtaamaan.

Tällaiset asiat ajavat Eurooppaa lopulta yhteen. Sepoaratismia ja muutosvastarintaa tietenkin esiintyy, mutta loppujen lopuksi, vaikka muutosvastarintaa käytetään hyväksi poliittisessa pelissä, kaikki eurooppalaiset ymmärtävät tämän, viimeistään siinä vaiheessa kun heille tarjotaan valtaa ja vastuuta.

Eurooppa ei pärjää nykymaailmassa erillisinä valtioina. Se on fakta joka pitää nähdä ja tunnustaa, jos Eurooppa aikoo selvitä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tietysti pitää ymmärtää historiaa ja käsitellä aihetta mikä on eurooppa? Missä ovat rajat. Brittien imperiumin pikku saaressa ei aurinko koskaan laskenut. Nappe ja Aatu duunasivat omia juttujaan. Kolme serkusta tappelivat verisesti vajaa sata vuotta sitten.....

Eurooppa on lauma penskoja hiekkalaatikolla, jotka kinastelevat kenen äiti tekee parasta ruokaa.

Yhtenäinen siitä ei voi koskaan tulla. Suvaitsevainen ehkä. Aasia takkuilee vielä kunnolla, mutta kaukoidässä ajanjaksot mitataankin eri asteikoilla. Venäjän tyynenmeren puoli tulee mitä todennäköisemmin irtaantumaan, ei heti mutta myöhemmin. Sinne syntyy uusi mahtisonni lisää.

Afrikka on ihan aidosti kaaos ja täällä mietitään miten selvitään sellaisesta pikkujutusta kuin euro ja sen aiheuttama kriisi....luodaan ongelmia ihan omasta aloitteesta. Sama kuin ajaisi kännissä, sitähän rysselissä paraikaa tehdään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Venäjän tyynenmeren puoli tulee mitä todennäköisemmin irtaantumaan, ei heti mutta myöhemmin. Sinne syntyy uusi mahtisonni lisää."

Jos historiaa tutkimme ja yritämme sieltä oppia ottaa, niin kreikka oli aikoinaan jaettu pieniin valtioihin, silloin antiikin aikana siis, eivätkä ne osanneet yhdistyä, kunnes tuli mahtisonni pohjoisesta, Aleksanteri Suuri, joka yhdisti ne väkisin, mutta oman valtansa alle.

Jos Euroopassa osataan lukea historiaa ja otetaan siitä opiksi, saman ei anneta toistua uudestaan Euroopan mittakaavassa.

Mutta mistäpä sen tietää???????

Venäjällä on nyt uusi mahtisonni, Vladimir Putin.

Savu Muikku

Katainen, tuo ylimielinen viisas, brysselin syväkurkku, suomen myyjä, special-markkinatalouden oraakkeli on ollu hiljaa. Ehkä hän uskoo palkkioeläkeviran verran? Tämä demokratian jyräävä "herätkää, ajatelkaa, ryhdistäytykää" -deep thinker on vielä omalla asiallaan. Vapaana.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olettaako joku todellakin, että EU:n super-talouskomissaarilla olisi jotain todella tähdellistä sanottavaa,

kun EU elää omassa korruptiossaan, täysin keinotekoinen ja epäoptimaalinen euroalue hoipertelee hajoamisen partaalla, yhdessä jäsenmaassa sanotaan olevan "humanitäärisen katastrofin", EU-maat ovat toistensa kurkuissa, Saksa ja Ranska vievät koko yhteisöä kohti liittovaltiota, jota juuri kukaan ei halua, ääriliikkeet saavat yhä enemmän kannatusta, joku elin uskoi, ettei lauseesta "Kaikki kansat -Tervetuloa EU:n hyvinvointialueelle!" seuraisi mitään kansainvaellusta... jne.

Eihän tästä enää puutu kuin parin reppumiehen vierailu Brysselin ytimissä tyyliin "Charlie Hebdon" ja julistus: "Te nöyryytätte koko sivistynyttä Eurooppaa!"
Näin siis hieman kärjistäen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomella on kaksi pakkopaitaa, euro ja rakenteelliset jäykkyydet. Jommasta kummasta pitää luopua jos pärjätä meinataan. En luota minkään poliittisen tahon toimintaan joka ei pyri viemään työmarkkinauudistuksia läpi tässä maassa.

Toimituksen poiminnat