Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Euroopan omituiset ja kiristyneet välit

23.7. kello 4:20 saan viestin kreikkalaiselta ystävältäni: "Meidät on teloitettu", hän toteaa ytimekkäästi. Olemme molemmat seuraamassa televisiosta Kreikan parlamentin debattia ja äänestystä niin sanotusta toisesta äänestyskierroksesta, jonka turvin kolmannen tukiohjelman neuvottelut voivat alkaa. Äänestyskierrokset sisälsivät leikkauksia ja talousmuutoksia.

"Kreikka halutaan myydä pois pilkkahintaan", kirjoitaa toinen ystäväni. Useampi toteaa Kreikan olevan miehitetty. Luit aivan oikein.

Tietysti tiedostan, että ystäväpiirini on nuorempaa väkeä, ja aniharva on elänyt 70-luvun alussa päättyneen sotilasjuntan aikana. Jotkut ovat, mutta tokkopa paljon muistavat niistä ajoista. Vanhempi ikäpolvi sen sijaan pudistelee päätään. He toteavat, etteivät nuoret osaa ajatella, millaista elämä silloin oli.

Kolmekymppinen ystäväni totesikin, että ennen kansanäänestystä oli aika, jolloin sukupolvet olivat "sisällissodassa" keskenään. He pitivät mykkäkoulua. 80 prosenttia nuorista äänesti "ei" Kreikan heinäkuun alussa pidetyssä kansanäänestyksessä. Kansanäänestyksessä kysyttiin tulisiko Kreikan hyväksyä lainaohjelma esitetyillä vaatimuksilla.

 

Ensimmäinen uhri on totuus

Totuus alkaa hämärtyä. Helleaallon hyväilemässä Kreikassa viime viikolla esiintyi useita metsäpaloja. Eräs kreikkalainen toteaa minulle, että palot on tahallaan sytytetty, ja että se liittyy maa-alueiden yksityistämispäätökseen.

Kerroin, että uutistietojen mukaan kaksi mehiläishoitajaa on pidätetty epäiltynä varomattomasta tulenkäytöstä. Mehiläishoitajat olivat uutistietojen mukaan yrittäneet savustaa mehiläiset ulos pesästään päästäkseen keräämään kertyneen hunajan. Sivuseurauksena arveltiin yhden maastopalon saaneen alkunsa.

Tällä tiedolla yritetään kuulemma vain hämätä kansalaisia. He eivät luota edes uutisiin. Politiikoista nyt puhumattakaan. Pääministeri Aleksis Tsiprasia pidetään jopa suurempana petturina kuin aiempia johtajia.

 

Kreikan parlamentin rivit täysin sekaisin

Kreikan parlamentissa käytiin ennen toista äänestyskierrosta hyvinkin äänekäs keskustelu. Puhuttiin asekaupoista: kuka tilasi mitä, milloin, mistä ja mihin hintaan. Hallitus jatkanee näillä näkymin opposition tuella, sillä hallituksesta on tulossa kovaa vauhtia vähemmistöhallitus.

Pääministeri Tsiprasin lisäksi myös Itsenäiset kreikkalaiset -puolue on saanut rajua arvostelua.

– He ovat historiaa, ystäväni kertoo näkemyksiään puolueen tulevaisuuskuvasta.

Merkillepantavaa oli Kultaisen sarastuksen asettuminen säästöohjelmaa vastaan. Tämä on ilman muuta pelitaktinen liike, sillä puolue on ymmärtääkseni Kreikan eurojäsenyyden kannalla.

 

Tuleeko Kreikkaan ennenaikaiset parlamenttivaalit?

Joidenkin lehtitietojen mukaan Kreikassa järjestetään uudet parlamenttivaalit syys- tai lokakuussa. Tätä pidetään lähes varmana asiana. Itse pidän vaaleja mahdollisena, mutta olen lähempänä 50-50 asian suhteen.

Ennenaikaisten vaalien puolestapuhujat huomauttavat, että uusimman mielipidemittauksen mukaan Syriza saisi ehdottoman enemmistön parlamenttiin. Tsiprasilla olisi siis tilaisuus kasvattaa puolueensa valta-asemaa, joten miksipä hän ei sitä käyttäisi?

Tarvitsee muistaa, että Syrizan riveissä ovat edelleen supersuositut Zoi Konstantonopoulou, Gianis Varoufakis ja Rachil Makri – muutaman muun "kapinallisen" lisäksi. He siis keräävät gallupeissa Syrizalle kannatusta. Todennäköistä kuitenkin on, etteivät nämä kapinalliset aio olla Syrizan listoilla itse vaaleissa.

Toinen muistettava asia on, että harva "kehtaa" tunnustaa aikovansa äänestää Kultaista sarastusta. Gallupeista alkaa tulla hyvinkin harhaanjohtavat. Siksi vaaleja tuskin pidetään.

Pidän silti sitäkin aivan mahdollisena, että lainaohjelmaneuvottelujen aikana – ja viimeistään ohjelman ajon aikana – yhä useampi hallituspuolueiden kansanedustaja vaihtaa tonttia. Kenties jopa siinä määrin, että hallitus aidosti menettää luottamuksensa.

 

Saksan hankala asema

Talousaikakausilehti The Economistin ex-toimittaja Bill Emmot kirjoittaa Financial Timesin mielipidesivuilla Saksan ongelmallisesta asemasta. Emmotin mielestä muu Eurooppa tukee Saksaa silloin, kun Saksa on "väärässä". Samaten Saksan ajatukset torjutaan silloin, kun Saksa on "oikeassa".

Kun Saksa ilmoitti valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen toimesta, ettei hän usko Kreikan kolmannen tukipaketin toimivan, vaan Kreikan tarvitsevan velkojensa leikkauksen – euroalueen ulkopuolella, sillä euromaiden sääntöjen mukaan velkoja ei voida leikata – muu Eurooppa torjui ajatuksen jos nyt ei mahdottomana niin epäsuotuisana.

Kun Saksa jakoi vyönkiristyskortteja pitkin euroaluetta, niin tämä otettiin ilolla vastaan. Jo nyt nähdään se, ettei säästötoimet ole kriisimaissa onnistuneet. Suomi yrittää kuitenkin seurata Kreikkaa mahdollisimman tarkasti. Se koetaan jopa eräänlaisena kansalaisvelvollisuutena.

Kreikan velkojen leikkauksien puolella on myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Monet ekonomistit ja jopa kadunmiehet tietävät, ettei Kreikka nykyisestä velkataakastaan tule koskaan suoriutumaan.

Silti vedotaan sääntöihin, jotka ovat täysin typeriä. Automaattisissa velkajarruissa tulisi huomioida olosuhteet ja antaa joustovaraa tarvittaessa. Ranskalle sitä toki on annettukin useaan otteeseen. Lisäksi velkojen leikkaus on typerän säännöskokoelman vuoksi mahdoton ajatus.

Joko näitä sääntöjä pitää muuttaa tai sitten niitä ei noudateta. Kaikki muut vaihtoehdot johtavat kansalaisten radikalisoitumiseen. Puheet miehityksen alla olemisesta häiritsevät minua. Minusta eurooppalaisen ei tällaisen ajatuksen kuuluisi tulla mieleenkään.

Näitä puheita voi tietysti pitää hetkellisinä tunnepurkauksina, mutta minä aistin näissä jotain hälyttävää. Ei tällaisia puheita kuulunut esimerkiksi vuosi sitten. Pettymys likimain kaikkeen kävi ilmi jo silloin.

Kansan näkemystä säästötoimista kysyttiin ja silti toimitaan päinvastoin – ja vielä huonommilla ehdoilla. Kreikkalaiset pitävät nyt johtajiaan pettureina. Se ei lupaa hyvää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Zorbas sanoi, että sikäläisissä nuorissa miehissä asuu hulluus. Jos mikä on kulttuurissa pysyvää, se on sen perusdialektiikka: Kreikan tapauksessa laulun ja tanssin balansoijana on sotilassaapas, oma tai vieras. Mikään ei ärsytä "järki-ihmisiä" niin kuin hullun nauru.

https://www.youtube.com/watch?v=4UV6HVMRmdk

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikös Tsirpas kieltäytynyt äänestyttämästä joistakin sopimuksen mukaisista pakotteista, mm. eläkeleikkauksista? Uutisten mukaan Tsirpas oli jättänyt nämä väliin koska eivät olisi menneet läpi parlamentissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joitain lykätään, jotta Tsipras saisi aikaa taivutella väkeä niiden puolelle omassa puolueessaan. Koko paketti pitää kuitenkin saada survotuksi lävitse.

Neuvottelujen piti alkaa tänään, mutta neuvotteluissa turvallisuuspuolella on jotain kysymysmerkkejä. Ehkä neuvottelut alkavat sitten huomenna.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Joitain lykätään"

Miten silloin on mahdollista neuvotella uusista lainoista?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #13

Ehkei olekaan. Mutta tällä toisella kierroksella oli myös takaraja. Neuvottelut voivat toki alkaa, mutta ne keskeytyvät, jos tilanne ei selkiinny.

Reino Jalas

"Kreikka halutaan myydä pois pilkkahintaan", kirjoitaa toinen
ystäväni. Useampi toteaa Kreikan olevan miehitetty.

Tässä yhteydessä olisi tosiaan kiinnostavaa tietää miten Suomi ja suomalaiset reagoisivat, jos Suomelle saneltaisiin tuollaiset Kreikalle tarjotut rauhanehdot EU:n puolelta.

Vaihtoehtona rauhanehdoille tarjolla olisi irtaantua ja poistua takavasemmalle Euroalueelta. Yleisenä arveluna voisi nopeasti päätellä että suomalaiset eivät ikinä nöyristelisi Kreikan malliin, vaan sopimus hylättäisiin selvin numeroin.

Mutta kun asiaa jakaa puolueiden tasolle, niin ei välttämättä enää olekaan ihan niin selkeää. Puoluejaon kannalta voisi arvella ja arvailla mielipiteiden jakautuvan vaikka näin.

1.) Kokoomus ja kokoomustaustaiset näkisivät EU-vaatimuslistan melkeinpä pelkästään hyvänä asiana kaiken kaikkiaan. Piiskataan lisää yksityistämisen tehokkuutta talouteen! Kaikki vaaditut yksityistämistoimet ja valtion 50 Mrd € omaisuuden nopea myynti, pakkorealisointi olisi melkein kuin kokoomuksen puolueohjelmasta.

2.) RKP peesaisi aika vahvasti ja melko lailla 1:1:een Kokoomuksen linjalla. Yksittäisiä vastaanpanijoita löytyy viljelijäpuolelta.

3.) Vihreiden valtaenemmistö luultavasti olisi sillä linjalla että Euroalueesta irtautuminen on hyvin suurin virhe ja suuri paha. Mikään yksityistämisvaatimus, palkka-, sosiaaliturva- tai eläkevaatimus tms. olisi vihreille liian korkea siitä että EU:ssa ja Euroalueessa pysytään.

4.) Demarit ja 5.)Vasemmistoliitto tietenkin olisivat nimenomaan yksityistämiskohtia vastaan. Eläkeiän nostamisesta napistaisiin myös. Mutta panisivatko ne kumpikaan kuitenkaan oikeasti ja päättäväisen pontevasti vastaan, jos annettuna toisena vaihtoehtona olisi pakkolähtö Euroalueelta?

6.) Perussuomalaisten valtaenemmistö todennäköisesti vastustaisi ohjelman täytäntöönpanoa. Ja yhtä suurella enemmistöllä olisivat Eurosta ja vaikka saman EU:stakin irtautumisen kannalla, takaisin ETA vapaakauppaan.

7.) Kristilliset jakaantuisivat puolueen sisäiseen tiukkaan, toisaalta...toisaalta ja juupas/eipäs väittelyyn. Yhtenäistä linjaa tähän asiaan tuskin löytyisi.

8.) Keskusta on suuri kysymysmerkki. Puolueessa on Olli Rehnin tyyppisiä ymmärtäväisiä eurointoilijoita. Kuin myös Väyrysen mallisia kansalaisaloitteen tekijöitä ja vastaanpanijoita.
Sipilä oli ennen vaaleja useissa haastatteluissa Liittovaltiokehitystä vastaan. Sipilän hallituksen ohjelmaankin on kirjattu, että taloudelliset vastuut muiden veloista ei saa kasvaa. Ja integraatiota olisi linjauksen mukaan pikemminkin hillittävä kuin kiihdytettävä.
Vaikea silti ennustaa miten Kepu tällaisessa asiassa puolueena käyttäytyisi. Minkä suuntaisen linjan puoluevaltuusto asiasta sorvaisi.

---
Loppuyhteenvetona haluaisin edelleen uskoa että suomalaisena, koko kansan lopputulemana lähtö Eurosta tulisi.

Suomalaiset ovat kurkkuaan myöten täyteen toisten tukipaketteja makselleet ja taanneet. Myös talouden taantumaa, ja yhä pahenevaa alamäkeä on nyt aika monta vuotta katseltu.

Arvelisin että ylivoimainen enemmistö sanoiei EI antautumissopimukselle. Äänestäisi Kreikan tyyppistä pakettia vastaan, ja valmistautuisi palailemaan takaisin omaan markkaan.

Jyrki Paldán

Hyvä arvio, vaikkakin PS:ssää epäilen. He varmaankin räksyttäisivät mediassa hetken, mutta äänestäisivät säästöpaketin puolesta vetäytyen lopulta selittelemään kuinka ei ollut vaihtoehtoja ja kuinka yritettiin kaikkemme. Noinhan kävi Kreikan apupaketin ja vähätuloisilta leikkaamisenkin kanssa, joten miksi ei kävisi tuonkin asian suhteen?

Varmuuden vuoksi vielä sopivat uudistetun puoluetukilain estääkseen puolueen hajoamisen jo ennalta, kävi miten kävi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mahtaa olla kreikkalaiset tuohtuneita kun troikalle ei ole uutisoinnin mukaan löytynyt turvallista kokous-/neuvottelupaikkaa Kreikasta. Eihän aiemmin ole moista esiintynyt. Hallitus saanut vihjeitä turvallisuuden suhteen? Vai mistä on kyse?

http://www.talouselama.fi/uutiset/kreikkaneuvottel...

Kovin hyvältä ei vaikuta tuleva Kreikan kohdalla rahoitusmarkkinoilla.

http://www.talouselama.fi/uutiset/edes+ekpostot+ei...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eihän Kreikka nyt tällaisella velkakuormalla pääse lainamarkkinoille. Ellei sitten tarjota lyhennysten ja koronmaksujen aloittamista joskus ensi vuosisadalla. Silloin maa voisi saada rahoitusta tällä vuosisadalla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Haha, huomasin kirjoituksessa yhden englanninkielisenkin sanan. Sitä se on kun keskeyttävät näillä puheillaan kesken kirjoittamisen. :) No, nyt sana on suomennettu.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Olen järkyttynyt tyrmistyksestä. Mikä siinä Kreikalta edellytetyssä vaatimuspaketissa on niin kohtuuton. Sekö, että tehdään yhteiskunnasta 24h/7, tai että kerätään varallisuuserät erityisen rahaston alle. Täysin kohtuutonta vastustaa arkipäivien lisäämistä jos nuorisotyöttömyys jo noussut 60 prosenttiin.

Ei sillä, ettei sama hulluus vaivaisi myös Suomea.

Reino Jalas

Vaikein paikka taitaa olla juuri näiden valtion omistamien yhtiöiden lihoiksi laittaminen. Suomessa se tarkoittaisi tällaista listaa erilaisia firmoja.

Kun rahaa ei kotimaasta löydy, ja pakko on EU:n aikataulussa myydä, niin aika selvältä näyttää että valtaosa firmoista siirtyy ulkomaisiin käsiin.

Vaikka olihan meilläkin Sipilä valmis vapaaehtoisesti laittamaan suuren osan valtion firmoista kehitysrahaston rahoiksi. Sipilän insinöörilogiikka näki tässä suuren viisauden, vaikka Valtio saa noiden firmojen vuosituottoihin verrattuna kolmasosalla lainaa markkinoilta.

Suomi on pikkuisen muutenkin jo jäänyt tällaiseksi tytäryhtötaloudeksi, kun Nokiakin kaupattiin MS:lle. Tytärfirmoista taas on tunnemielessä omistajalle helpomaa laittaa lappu luukulle, tyyliin MS, tai sitten siirtää tuotanto ulkomaille.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin koko dokumenttihan on 993 sivua, eli kyllä sieltä löytyy monta eri asiaa vielä. Mä en vain muista missä näin pitemmän listan.
___________________________

Tämä oli mielestäni aika hyvä yhteenveto siitä, mihin Eurooppa on menossa/mennyt:

http://www.project-syndicate.org/commentary/german...

Henry

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä se visio. Olisi jumantsukka aidosti hienoa jos euro onnistuisi ja maanosaamme syntyisi yhtenäinen ja yhtenäinen liittovaltio. Aivan oikeasti toivoisin näin tapahtuvan....

Suuri kurpitsa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Moniko uskoo, että Syrizan "kapinalliset" listautuisivat Syrizan riveihin, jos maassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit?

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/2a0a1d94-3201-11e5-...

Toimituksen poiminnat