Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Euron diktatuuri

"Olisiko se nyt niin kamala?" kysyi Kreikan ex-energiaministeri Panagiotis Lafazanis euroerosta viisi kuukautta kestäneiden neuvottelujen aikana omilta puoluetovereiltaan. Nykyisin Lafazanis on paljon suorapuheisempi.

– Tässä maassa ei ole demokratiaa. Täällä on vain euron diktatuuri, Lafazanis sanoi puolueen kriisikokouksessa torstaina.

Palaverissa päätettiin siirtää puolueen erimielisyyksien setviminen syyskuulle. Pääministeri Aleksis Tsipras haluaa ensin käydä kolmannen lainaohjelman neuvottelut loppuun. Syyskuun kokouksessa todennäköisin lopputulema on, että Syriza hajoaa kahtia.

Puolueessa on oma siipi, joka haluaa jatkaa deflatorisessa lamassa tarpoamista yhteisvaluutan jäsenenä. Toinen siipi haluaa kokeilla jotain muuta ilman euroa.

Syrizan keskuskomiteassa Tsiprasilla on ohuempi tuki kuin parlamenttiryhmässä. Tsipras yrittänee vaihtaa komitean jäsenistöä pönkittääkseen omaa asemaansa. Tällöin Syrizan oma "vasenryhmä" eronnee puolueesta ja perustaa oman. Silloin Kreikan hallitus menettäisi enemmistöasemansa parlamentissa. Maassa järjestettäisiin nopeasti uudet vaalit – kolmannen tukipakettineuvottelujen jälkeen.

Kaikki analyytikot eivät kuitenkaan usko puolueen hajaantuvan. Retoriikka on kuitenkin kovaa.

 

IMF: Kolmas tukipaketti ei toimi

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kokousti keskiviikkona ja tuli siihen tulokseen, ettei rahasto aio osallistua Kreikan kolmanteen lainaohjelmaan. IMF tasasi syyt niin Kreikan kuin muiden euromaiden kesken.

Kreikan syytä on ollut hidas ja tahmea uudistustahti. Esimerkiksi viime kaudella keskusta-oikeistolaisen Uuden demokratian ja sosialidemokraattisen Pasokin hallitus jäi uudistusten tekemisessä pahoin jälkeen. Kreikan ammattiyhdistysliike on liian vahva.

IMF:n mukaan Kreikka tarvitsee myös merkittävän velkahelpotuksen. Tähän taas velkojina toimivat euromaat eivät haluaisi suostua.

IMF katsookin menettävänsä vain loputkin maineestaan, mikäli rahasto tunkee itsensä mukaan tuhoon tuomittuun lainaohjelmaan.

Tilanne on kiusallinen euromaille. Saksassa on arveltu, ettei lainaohjelma mene välttämättä parlamentissa läpi, jos IMF jää pois. Suomessakin on korostettu aiemmin IMF:n osaamista ja ammattitaitoa. Nyt rahasto on kuitenkin sitä mieltä, että tämän lainaohjelman hyväksyjät menettävät vain kasvonsa.

 

Thessalonikin ex-pormestari vapaaksi

Thessalonikin ex-pormestari Vasilis Papageorgopoulos vapautettiin tiistaina terveydellisten syiden perusteella. Papageorgopoulos tuomittiin ensin elinkautiseen vankeuteen kavalluksesta. Hän kavalsi 17,9 miljoonaa euroa Thessalonikin kaupungin varoja.

Rahoja ei ole koskaan näkynyt ja Papageorgopoulos vakuuttaa yhä olevansa syytön. Hän ehti kärsiä tuomiotaan hieman alle kaksi ja puoli vuotta.

Papageorgopoulos on euromyönteisen Uuden demokratian jäsen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Marko Parkkola

Nyt en puhelimella jaksa selvittää itse niin kysäisenpä suoraan, että oliko hallitusohjelmassa maininta IMF:n mukana olosta? Entä EVM sopimuksessa?

Voidaanko siis kolmatta lainapakettia hyväksyä ollenkaan ilman IMF:ää?

Tai siis voidaan toki. Onhan niitä sääntöjä ennenkin rikottu. Ajattelinpa typerästi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En itsekään tiedä. En usko, IMF:n mukanaoloa on aiemmin vain korostettu.

Kyllähän Suomi voi näyttää pelleltä ilman ohjelmaakin myöntyessään tuohon lainaohjelmaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hallitusohjelma ei sinänsä kerro mitään IMF:n osallistumisen pakollisuudesta mahdollisesti uusiin tukipaketteihin osallistumisesta.

"Hallitus pyrkii palauttamaan no bail out -säännön uskottavuuden. EMU:a ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen.

Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Ensisijainen keino euromaan rahoitusongelmien hoitoon ovat maan kansalliset toimet talouden tervehdyttämiseksi ja julkistalouden vakauttamiseksi. Jos nämä keinot eivät riitä, toissijaisena keinona on sijoittajanvastuun toteuttaminen. Kahdenväliset luotot eivät kuulu hallituksen keinovalikoimaan eurokriisin hoidossa. Mikäli Euroopan vakausmekanismia joudutaan vielä käyttämään, sen tulee tapahtua vain mekanismin nykyisen
kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteissa. Euroalueen vakauttamistoimia koskevat päätökset hallitus tekee Suomen kansallisen edun näkökulmasta."

Sen sijaan EVM:n sopimuksessa on mainittu mahdollisuus yhteistyön tekemiseen IMF:n kanssa. Sopimuksen 4. luku 3. kohta esim.

"Jos tehdään 2 kohdan mukainen päätös , hallintoneuvosto antaa Euroopan komission tehtäväksi – yhteistyössä EKP:n kanssa ja mahdollisuuksien mukaan yhdessä IMF:n kanssa – neuvotella kyseisen EVM:n jäsenen kanssa yhteisymmärryspöytäkirjan, jossa määrätään yksityiskohtaisesti rahoitusapujärjestelyyn liittyvät ehdot. Yhteisymmärryspöytäkirjan sisällössä on otettava huomioon toimenpiteiden kohteena olevien heikkouksien vakavuus ja valittu rahoitusapuväline. EVM:n toimitusjohtaja laatii samaan aikaan hallintoneuvoston hyväksyttäväksi ehdotuksen rahoitusapujärjestelyä koskevaksi sopimukseksi, johon sisältyvät rahoitusehdot sekä välineiden valinta.

Yhteisymmärryspöytäkirjan on oltava kaikilta osin SEUT-sopimuksessa määrättyjen talouspolitiikan yhteensovittamistoimenpiteiden ja erityisesti kaikkien Euroopan unionin oikeuteen kuuluvien säädösten mukainen, mukaan lukien kyseiselle EVM:n jäsenelle osoitetut lausunnot, varoitukset, suositukset ja päätökset."

http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2012...

Saksa on ainakin tiiviimmin vaatinut IMF:n mukana oloa, joten sopii toivoa että näin on vastaisuudessakin.

Marko Parkkola

No niin. Eli jos hallitus noudattaisi, kuten toivoa sopisi, hallitusohjelmaa ja EVM sopimusta, uusia velkapaketteja ei tehdä.

Seuraavaksi voidaan veikata siitä noudattaako. Itse voisin laittaa 100 miljardia euroa (lainaan rahat EVM:ltä tarvittaessa) että ei noudata.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Euroalueesta tuttua on punnita eri vaihtoehtoja - ja valita se kaikista huonoin. Tällä toiminnalla on pitkät perinteet.

Huonoin vaihtoehtohan on, että kolmas paketo punnerretaan väkisin läpi, se aloitetaan - ja sitten se kaatuu Kreikan sisäpolitiikan vuoksi. Tuli vähän enemmän korvattavaa ja defaultti tuli silti.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #5

No kai nyt EU saa yhden Kreikan sisäpolitiikan hoidettua. Onhan sinne ennenkin hallituksia junailtu.

Mutta minulla alkaa olla henk.koht. ongelma. Minulta loppuu sarkasmi kesken! Todellisuus ohittaa absurdiuudessaan mielikuvitukseni!

Jouko Paldan Vastaus kommenttiin #6

Mutta onneksi reiluutta on vielä reilusti jäljellä, Juncherhan totesi pelon olleen olennainen tekijä neuvottelujen "loppuunsaattamiseen".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Suomessa(kin) kansa on mennyt 1-0 halpaan sjyyspiikin käytössä: "sutautuu kriittisesti"... mitähän se oikein tarkoittaa suomeksi?

No ei mitään. Ja poliittisena ohjelmana vielä vähemmän.

Minä esimerkiksi suhtaudun kriittisesti YLEn lähettämiin jatkuviin uusintoihin, mutta katselenpa niitä kumminkin, ajankuluksi, enkä suuremmin tee asialle mitään.

Noita hallitusohjelmia lainaillessa ja niihin vedotessa kannattaa silloin tällöin miettiä, mitä ne oikeasti (ks. Seltälä: Suomen kielioppi ja Nykysuomen Sanakirja) tarkoittavat.

Ei tule niin helposti petetyksi.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Miten tyytyväisiä siellä Kreikassa ollaan nykyhallitukseen ja oppositioon?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mielenkiintoinen kysymys. Nuoret ovat enimmäkseen raivoissaan hallitukselle (nuorista 80 prosenttia äänesti kansanäänestyksessä "ei"), mutta vanhempi polvi taas ajattelee kauhulla euroeroa. Ovat hekin hieman närkästyneitä siitä, että valittu taktiikka epäonnistui - ja eurossa roikkumisen hinta kasvoi vielä vähän enemmän kuin mitä se nyt on tässä viisi-kuusi vuotta maksanut.

Oppositiosta merkille pantavaa on Kultaisen sarastuksen taktinen veto äänestää lainaneuvottelujen ehtona olleitia toimia vastaan. Puolue voi nousta kohistenkin mahdollisissa ennenaikaisissa vaaleissa.

Se taas tietäisi entistä kimurantimpia koalitioita.

AN.EL (hallituksen apupuolue) on jäämässä ulos parlamentista - galluppien mukaan. Heidän äänestäjänsä ovat erittäin pettyneitä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Minulla on päällimmäisenä kaksi tunnetta:
1) Pakka on auki ja sekaisin.
2) Koska näin on - eikä mikään tunnu liikkuvan mihinkään, niin en usko, että tyytyväisyyttä voidaan havaita monessakaan ryhmässä.

Saksalla vissiin se pallo on - jos tekee jonkin ylimielisen liikkeen, voi koko Eurooppaa alkaa reagoimaan kovasti Saksan hegemoniaa vastaan.
Liityin itse liikkeeseen (Europeans standing by Greeks!), jonka tarkoituksena on edistää Kreikan vientiä ja avustusjärjestöjen auttaminen, yms.. Siellä kyllä keskustellaan melko kriittisesti, mutta kohteliaasti. Kuitenkin uskon, että tämä "järjestöksi nyt rakentuva yhteisö", tulee toimimaan eräänlaisena 'pulssin näyttäjänä'. Siinä on tällä hetkellä yli 11.000 jäsentä, joista suuri osa on toki passiivijäseniä, jotka lähinnä lukevat mitä muut kirjoittavat. Jäseniä on kaikkialta Euroopasta, mutta seuraan lähinnä heitä, joilla on kreikkalainen nimi.
Koska en ymmärrä kreikan kieltä, voi tällainen englanninkielisen ryhmän seuraaminen olla hieman harhaanjohtavaa, koska tietysti siihen liittyy ne kreikkalaiset, jotka osaavat hyvin englantia, eli jollain tavalla valikoitunutta porukkaa jo alunpitäenkin.

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onko Kreikassa pidetty näkyvästi esillä "EU:n tiivistämistyöryhmän" agendoja, siis Ranskan ja Saksan eräiden poliitikkojen liittovaltiotavoitetta? Koetaanko se Kreikassa tavoiteltavana ja maan edun mukaisena vai suhtaudutaanko siihen kriittisesti joltain kantilta?

Suomessa on ollut esillä vain yksi ongelma - eräs facebook-lausahdus... ;-)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joidenkin mielestä se olisi suotavaa - saisihan Kreikka kipattua paljon vastuitaan muille.

Toisaalta itsemäärämisoikeutta ei haluttaisi luovuttaa, ja pelätään, että vyönkiristyspolitiikka tulee ad infinum.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Irlannin talous kasvaa suomalaisittain käsittämätöntä 6,5 prosentin tahtia. Euron syy?

http://www.irishtimes.com/business/economy/irish-e...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisiko tällä ollut hieman vaikutusta?
"Marraskuu 2010: Irlannille myönnetään 67,5 miljardin euron tukipaketti. Troikka alkaa valvoa maan taloutta."
Follow the source of the money... Olisiko Suomen osuus n. 1000 milj.€? :-)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Irlannin talous on edelleen alle finanssikriisiä edeltäneiden huippujen. Ruotsilla, Norjalla, Sveitsillä ja Isolla-Britannialla ei ole näin, vaan ne ovat kasvaneet jo pitkän aikaa.

Totta kai kun kunnolla pudotaan niin tämän jälkeen pienikin muutos on prosenteissa kovaa.

http://www.tradingeconomics.com/ireland/gdp

Irlannin valtion velka on nelinkertaistunut sitten kriisin alun.

Irlanti on deflaatiossa.

Irlannin valtiontalous on taas alijäämäinen.

---

Tässäpä niitä euron syitä. Toivottavasti naurat jo itsekin kommenttisi hölmöyttä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toi tradingeconomics on hyvä koostesivu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

On. Huomaatko, ettei fantsuttelijat pahemmin linkkaile ko. portaalille? :D

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ohoh, tuossahan oli kipupiste. Anteeksi, jos olin ilkeä...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Ei minuun satu. :D

Minua vain hymyilyttää "yhtä ainoaa indikaattoria" seuraavat "analyytikot", joiden ainoa missio on yrittää todistaa euron olevan hyvä juttu.

Kukaan ei huomaa, että esimerkiksi köyhyys on lisääntynyt erityisesti euroalueella?

Olisit nyt sitten edes puolustanut urheasti entistä pikajuoksijaa, josta tuli suuri varas - olisi kommenttisi edes jotenkin osunut itse kirjoitukseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Linkin kirjoituksen lopussa selvästi todettu, "The plain truth is that the euro is a product of utopian neoliberal economists and their ambitions for a monetary system governed only by market forces, beyond the reach of any European state. It is this utopian vision and its embodiment in 'rules' that is the cause of economic failure, divergence, social and political instability across member states."

Niinpä, kaikissa jäsenvaltioissa on epäonnistuttu taloudellisesti luomalla epävakautta niin sosiaalisesti kuin poliittisestikin.

Mauri Skön

Jos Hit.. eiku Mer..hitto, no se kuka Suomen asioista nykyään päättääkin,olisko Saksa vaiko EU, suostuu IMFn vaatimiin velkaleikkauksiin, voiko joku muu maa vaatia samanlaisia leikkauksia velkoihinsa mitä Kreikalle annetaan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei tietenkään automaattisesti voi, mutta onhan tässä tietysti sellainen riski.

Italialla on himpun päälle 2 biljoonaa euroa anteeksiannettavanaan. Eikä yhden suositun eurovastaisen puolueen keulahahmo peittele lainkaan haluaan käyttää tätä vipuvartena.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Yksi tässä "anteeksianto"-keskustelussa pesivistä onelmista on, että keskustelijat pääasiassa eivät sen enempää ymmärrä kuin haluakaan ymmärtää, mitä seurauksia akordisa tosiasiassa olisi.

Jokainen kansantaloustiedettä opiskellut ja tutkinut toki tietää, että Kreikalle suodun vaikkapa 80 % akorin vaikutukset ovat sekä koko EUn että erityisesti Kreikan kansantaloudelle pelkästään positiiviset. Varisnaisia haittavaikutuksia akordilla ei ylipäätään nykyisenkaltaisessa tilanteessa voi osoittaa olevan.

Tosiasia on, että Tsipras ja hänen hallintonsa näyttää ymmärtävän tämän sekä sen, ettei EU oikeastaan pysty tekemään Kreikalle YHTÄÄN MITÄÄN, jos kreikkalaisten valtaenemmistö asettaa itsenäisyytensä liittovaltion edelle. Kuten olen aiemminkin todennut, Tsipras pelaa uhkapeliä, jennkien "tsikkeniä", ja tietää, ettei tosiasiassa VOI hävitä. Ratkaisevaa on enää Kreikan halituksen ja kansan yhtenäisyys, EU ja EKP eivät asiaan, etenkään IMFn päätöksen jälkeen, pysty oleellisesti vaikuttamaan, paitsi tyhjillä uhkauksilla, joiden toivotaan riittävän.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #27

Niin, Kreikan kohdalla osumaa ottavat muut euromaat. Ei se varmaan espanjalaisille ole kiva, että itse haalimillaan rahoilla tulee silkkaa tappiota. Eikä Espanjallakaan niitä rahoja ollut patjan alla.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #29

Jos se oli olkipatja- Onhan se kivaa maksaa velalla velkaa..

Toimituksen poiminnat