Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Schengen, euro ja EU – korttitalo tornadossa

Schengen-sopimus on katkolla ja varsin suurella todennäköisyydellä se on mennyttä. Passittoman vaeltelun Schengen-maasta toiseen voi pelastaa oikeastaan enää todella järeät ulkorajoilla käyttöönotetut keinot. Sellaiset keinot, joista ihmisoikeusjärjestöt eivät osaisi nähdä edes painajaisia.

Dominopalikat naksahti kumoon kauniissa järjestyksessä: ensin Saksa ilmoitti, että väkeä tulee maahan liian tiuhaan tahtiin. Rajatarkastukset palasivat. Tämän jälkeen Itävalta havaitsi olevansa satimessa: jos Itävaltaan saa tulla muina miehinä satoja tuhansia paperittomia, mutta heidän etenminen tyssää Saksan rajalle, niin Itävallan tulee huolehtia ihmisvirran tyrehdyttämisestä. Se onnistuu sulkemalla rajat. Niin Itävalta tekikin.

Unkarissa on voimassa uusi maahantunkeutumislaki. Slovakia on pistänyt rajat säppeen. Suomi, Puola ja Hollanti ovat ilmaisseet valmiutensa toimia samoin. Ranskan Calais'sa rakennetaan muuria, Unkarin ja Serbian rajaa komistaa neljä metriä korkea ja 175 kilometriä pitkä piikkilanka-aita.

Tervetuloa vapaan matkustamisen Eurooppaan.

 

Väliaikaista kaikki on vain

Rajatarkastukset ovat tietysti ensi alkuun "väliaikaisia". Tämä toki saattaa hillitä ihmistulvaa, mutta se on jo nyt täysin kaaottinen. Unkarista uhkaa tulla maahantulijoiden loukku: he eivät pääsekään enää pois, vaan pakolaisleirit odottavat maassa, joka suhtautuu hyvin nihkeästi turvapaikanhakijoihin. Tai siis henkilöihin, joiden kaiken järjen mukaan pitäisi jossain vaiheessa hakea turvapaikkaa.

Saksa ilmoitti viikko sitten, että he ottavat väkeä avosylin vastaan. Vaeltajat hullaantuivat ja kantoivat kylttejä, joissa kerrottiin Saksan liittokansleri Angela Merkelin olevan kuin äiti heille. Kriitikoiden mukaan Saksan linjaus vain villiinnytti suurta vaellusta.

Vielä viikko sitten toiveikkaat matkasivat kohti Saksaa, mutta nyt rajojen mentyäkin kiinni he ovat kuka missäkin. Tyytyväisyys ja juhlahumu voikin muuntua kirveleväksi kurjuudeksi.

Tämän lisäksi Kreikkaan jää tällä ajalla kymmeniä tuhansia tulijoita loukkuun. Maalla ei ole kurjan taloustilanteen vuoksi tarjota juuri mitään maahantulijoille.

Jos rajat jossain kohtaa taas avataan niin ruletti alkaisi pyöriä vain uudelleen. Kiintiöitä kasvatettaisiin siihen malliin, että kohta on jokaisessa Schengen-maassa sellaiset hallitukset, joiden rinnalla Unkarin Viktor Orbanin hallitus näyttää pyhäkoululta.

Saksa kasvatti arvioitaan maahantulijoista neljänneksellä. Uusi arvio on nyt miljoona ihmistä tänä vuonna. Saksalaisviranomaiset ovat laskeneet, että turvapaikanhakijasta tulee 10 000 euron vuotuiset kustannukset. Tällöin, mikäli miljoona uutta suuta ruokittavana toteutuu tänä vuonna, tulee saksalaisveronmaksajille 10 miljardin euron lisälasku.

Ei siis ole aivan tavatonta, vaikka "väliaikaisuus" rajakontrollissa muuntuisi pysyvämpään sorttiin. Eli sanoisimme silloin hei-hei Schengenille. Mutta mitä se tarkoittaisi?

 

Sinne meni yhteismarkkinat

Schengenin alkuperäinen idea oli taata sopimusmaiden asukkaille vapaa liikkuminen ja työssäkäyntioikeus toisessa sopimusmaassa. Se siis alunperin suunniteltiin eurooppalaisia varten, ei Lähi-idän vaeltajia varten. Järjestelmän onneton suunnittelu – mikä tuntuu olevan EU:n tavaramerkki asiassa kuin asiassa – tuli nopeasti reissumiesten hyväksikäyttämäksi.

Jos onneton Schengen nyt tuupertuu kanveesiin, tulee huomata, että se silloin koskisi myös sopimusmaiden alkuperäisiä asukkeja. Yhtä-äkkiä huomaammekin olevamme tilanteessa, jossa meillä ei olekaan enää yhteisiä työmarkkinoita.

Samaten käy oikeudelle sosiaaliturvaan. Sosiaaliturvasta voi tulla epätasa-arvoinen: se koskisikin vain kantaväestöä. Suomen hallituskin on tutkimassa keinoja luoda turvapaikanhakijoille kokonaan oma sosiaaliturvajärjestelmä, joka poikkeaisi muiden sosiaaliturvasta. Ja että turvapaikanhakijoiden ja turvapaikan saaneiden sosiaaliturva olisi heikompi.

Perustuslaki on mitä ilmeisimmin tätä ideaa vastaan. Kuluja karsiva valtio joutuu siis leikkaamaa myös kantaväestön sosiaaliturvan alemmalle tasolle uusien tulijoiden tuoman lisäkuorman vuoksi. Ehkäpä äänestäjät muistavat tämän vaalikopeissa. Perustuslainkin voi nimittäin muuttaa.

Yhtä kaikki, Saksa määrää nyt osapuilleen kaikkien Schengen-maiden maahanmuuttopolitiikan suunnan. Jos Saksalla on rajat kiinni, ne tulevat olemaan muillakin. Ja jos työvoima ei voi enää liikkua, meillä ei ole enää yhteismarkkina-aluettakaan.

Syy on tämä: kun rajat ovat kiinni niin tietyissä maissa on aivan posketon taakka turvapaikanhakijoista. Ajatellaan nyt vaikkapa Kreikkaa. Mitä Kreikan siis kannattaisi tehdä tässä tilanteessa?

Oikea vastaus on: myöntää näille Kreikan kansalaisuus. Ja kas, samalla heistä tulee EU-kansalaisia. Ja Schengenin mukaan heillä on oikeus liikkua, hakea töitä ja sosiaaliturvaa mistä muusta EU-maasta tahansa.

Tämä pakottaisi muut jäsenmaat vastatoimiin.

 

Miksi pitää euroa ilman yhteismarkkinoita?

Seuraava dominopalikka on euro. Se on toistaiseksi pidetty kurjuutta viljelemällä pystyssä väen väkisin. Ensin sillä oli taloudellisia syitä olla olemassa. Kun ne haihtuivat vyönkiristyksen tieltä, keksittiin sille poliittinen tarkoitus. Kun sekin nyt repeilee niin jäljellä on oikeastaan vain yhteismarkkinat – ja joidenkin Natosta tietämättömien mielestä turvallisuuspoliittinenkin kylki.

Eurolla ei ole enää mitään muuta funktiota yhteismarkkinoiden kaaduttua kuin tuottaa köyhyyttä, työttömyyttä ja kurjuutta.

Tuntuisi suorastaan järjenvastaiselta, jos sitä yhä pidettäisiin hengissä näillä avuin.

 

Brexit ja vähän muitakin

Kun EU:n peruskulmakivet ovat säpäleinä, tulee miettiä EU:n merkitystä. Isossa-Britanniassa on todettu, että ilman EU:ta maan teollisuuden sääntöviidakosta tulisi yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi. Ne vientifirmat, jotka ovat keskittyneet esimerkiksi Yhdysvaltoihin, eivät enää joutuisikaan olemaan direktiivisopan vankeja. Nyt ne joutuvat, koska Iso-Britannia on – ainakin vielä – EU:n jäsenmaa.

Jahka Ranskan ja Ison-Britannian välit saavat sopivasti tulehtua pakolaiskriisin vuoksi ennen brittien kansanäänestystä, voidaan Ison-Britannian eroa EU:sta (Brexit) pitää varsin mahdollisena. Työväenpuolueen ruoriin tulee euroänkyrä.

Mutta mites me muut? Meillä ei olisi enää yhteismarkkinoita, eikä mitään mieltä olla yhteisvaluutta euron jäseninä. Mihin tarvitsisimme koko EU:ta? Muillakin jäsenmailla olisi Ison-Britannian kaltainen tilanne edessä: EU:sta tulee rutkasti typeriä sääntöjä. Suomi vieläpä maksaa tästä lystistä.

Olisi aika sanoa hyvästit myös EU:lle.

No, pitääpä sanoa, etten jäisi kaipaamaan.


Kirjoitusta muokattu lisäämällä kappaleet, jotka selventävät yhteismarkkina-ajatuksen kaatumista EU:n sisällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

32Suosittele

32 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Niko Sillanpää

EU kaatui eurokraattien hybrikseen ja eurooppalaisten hyvinvointiahdistuksen tuottamaan moraaliseen hybrikseen.

Jään tiettyjä asioita EU:ssa kaipaamaan, myös eurossa. Ehkä jotain on pelastettavissa.

Eräs tulevaisuudessa kaatuva tai ainakin voimakkaasti muuttuva sopimus on kansainvälisestä suojelusta säätävä Geneven sopimus. Siitä en jää kaipaamaan mitään. Tulevaisuudessa väestönkasvu huomioiden ei voi olla niin, että lähtötilanteessa tuhansien kilometrien päässä asuvalla kehitysmaan köyhällä on jotain juridisia oikeuksia hyvinvoinnin suhteen kehittyneen maan asukkaaseen nähden. Oli lähtötilanne sitten kuinka sydäntäsärkevän surkea ja mistä syystä tahansa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitä tulee Brexitiin niin uutisoinnin mukaan Mrekel on sanonut että Britin on turha kuvitella saavansa uusittua EU sopimusta toivomallaan tavlla mikäli eivät suostu ottamaan vastaan taakanjakoon osaa. Britit ovat sen sijaan ottamassa pakolaisia suoraan pakolaisleiriltä, eikä komission vaatimaa taakanjakoa.

En ole seuraillut vielä miten Britit käyttäytyivät taakanjakokysymyksissä eilen sisäministerien kokouksessa.

En usko että Britit taipuvat komission esityksiin, eikä ainakaan kiinteään sellaiseen. Toiseksi uskon Brexitin toteutuvan ja tämän pohjaan nimenomaan EU:n epätodellisiin käytäntöihin asiassa kuin asiassa. Aina sopimuksia rikkoen.

Lisätty; http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Briteillä on ns. opt-out -oikeus, eli olla ottamatta osaa koko komission hömpötykseen. Taisi käyttääkin sitä.

Sisäministerien kokouksessa syötiin muutamat viinerit ja tapeltiin kuusi tuntia. Tuloksia ei tullut.

Merkel ei voi luvata kirjallisena briteille lupausta paremmista EU-sopimusehdoista, koska se koskisi paikoin muitakin EU-jäsenmaita. Pahimmillaan koko Lissabonin sopimus jouduttaisiin avaamaan. Sitten sillä ei olisi varmaankaan mitään toiveita tulla ratifioiduksi.

Aika solmussa on koko projekti.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ja ainakin Toryjen johto, heti Cameronin takana, on tosissaan ajamassa EU eroa, ei pelkästään neuvottelemassa parempaa sopimusta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #4

Cameron on vähän samanlaisessa tilanteessa kuin Kreikan Tsipras. Valtamandaatti on niin ohut, että pitää taipua omien "takapenkkiläisten" oikuille.

Ei Cameron oikeasti halua (ainakaan vielä) brittien EU-eroa. Mutta kansanäänestyslupaus oli yksi keskeinen vaalirysä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #4

On hyvä tiedostaa, että briteillä on - vaikka vain symbolisesti - tukenaan, rinnallaan tai takanaan kansainyhteisö, jota ei ole yhteistyörakenteena kuopattu. Ei aivan pieni maakoalitio sekään...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #8

Lisäksi Briteillä on vahva neuvotteluasema Unionin suuntaa, kun kauppa Unionin ja Britaninnian välillä on briteille alijäämäistä, eli Unionin muut jäsenmaat hyötyvät siitä, että pitävät britit mukana mm. vapaakaupassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuo blogin esittämä ongelmakenttä on tavallisessa uutisvirrassa näkynyt 1) talouden syöksykierteenä ja 2) unionin äänestäjien kasvaneena polarisoitumisena esim. EU-vaaleissa, jopa kansallisissa vaaleissa 3) ja hallitsemattomana kansainvaelluksena EU-alueella.

Kun niitäkään signaaleja ei ole kuunneltu, kansalaiset saattavat lopettaa osaltaan päättäjiensä kuuntelemisen. Mitä se voisi tarkoittaa? Ehkä sitä, että päättäjien uskottavuus ja kyky ovat unionin kansalaisten parissa alkaneet karista. Se taas on lisäaskel Euroopan unionin säröilyyn.

Poliittinen tarkoitus/tavoite ei ole riittävä motivaattori, jos mekanismit eivät toimi, sopimuksista ei pidetä kiinni ja asiat (talous, sosiaalinen, poliittinen ja yhteiskuntarauha) menevät ns. hunningolle.
EU ei ole pitänyt, mitä se on luvannut.

Ajattelin ruohonjuurelta kysyä: "Miksi unioni edelleen vatuloi, tai ilkeästi sanoen, ryssii niin monet hankkeensa ja sen jälkeen puhuu menestystarinasta vailla vertaa, ja miksi Suomi menee imussa silmät kiinni?"

Esim. Merkel totesi Saksan maahanmuuttopolitiikan epäonnistuneeksi muutama vuosi sitten. Niin on Suomessakin todettu. Viime kesänä Merkel viittasi kintaalla Schengenille ja toivotti kaikki halukkaat kansainvaelluksen joukot tervetulleiksi Saksaan ja sätti ne maat, jotka vielä yrittivät pitää sovitusta kiinni (Schengenin rajavaltiot). Mutta vain muutaman viikon kuluttua tästä Saksa ottaa itsekin rajatarkastukset käyttöön ja muiden apua vaikeroi. Ja Suomi apinoi...

Samoin toimii Ruotsikin (ei-euromaa), jossa ilmeisesti eräät pikkupoliitikot (YLE:n Tom Kankkosen mukaan "demarit") ohjaavat väkeä turvallisesta Ruotsista Tornioon.
On itsestään selvää, että joku Venäjä käyttää EU:n typeryyttä hyväkseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Schengenissä, eurossa ja EU:ssa on perustavaa laatua olevia ongelmia : Sovitusta ei pidetä kiinni, eikä sopimuksia noudateta.

Tällaisessa ympäristössä liittovaltion toteutuminen ei ole vielä ajankohtaista vuosikymmeniin - jos sitten koskaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

https://www.suomenuutiset.fi/eurooppa-helisemassa-...

Myllyniemi kirjoittelee omiaan myös Suomen Uutisissa. Miten ihmeessä Turkkila päästää läpi tällaista?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ehkä ihan samalla tavalla kuin media noin niinkuin keskimäärin laskee virheitä läpi - vahingossa?

Oikeampi muoto olisi varmasti "epätavallinen....historiallinen...sotii EU:n perusperiaatteita vastaan" eikä puhua Schengen-sopimuksen vastaisuudesta.

Se, onko tästä SEURAUKSENA Schengen-alueen muuttuminen kuolleeksi kirjaimeksi keskipitkällä aikavälillä, on sitten ennuste/arvaus/uhka/vaara.

Otahan Henri koppi virheestäsi. Typerää antaa Saloselle ja Nyqvistille sanomisen aihetta, kun harvemmin niillä muuten mitään sanomisen aihetta on.

FT: The European Commission said that Germany’s move did not breach the rules of Europe’s Schengen zone, which allow the “temporary reintroduction of border controls” in a crisis.

However, it is an unusual move on a continent that has for decades been trying to remove its borders. In 2011, Denmark and France temporarily introduced border controls amid concerns about immigration, while Germany used controls when it hosted a G7 meeting this year.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tavallaan ymmärrän hiusten halkomisen. Tylsyyksissäni teen sitä joskus itsekin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #32

Disinformaatiosta huomauttelu ei ole hiusten halkomista. Sulla on vastuuta tuottaessasi uutisia, varsinkin kun uutisalustasi on niin löperö, joudut itse katsomaan että faktat menevät oikein.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #35

Unkarissa on hätätila. Onko oikein vai väärin?

Miksi siellä olisi edes hätätila, koska maassa on nyt niin paljon rikkauksia?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #37

Anna nyt näiden bailata. Salonen on kerrankin päässyt kommentoimaan asiallisesta syystä sun tekstejä. Kaikilla aiemmilla kerroilla olen lähinnä nähnyt harmituksen aiheuttamaa valittamista. Mies, jolla on unelma, ja argumentointi sen mukaista.

Salonen! Olit oikeassa! Onneksi olkoon - kyllä tällä jo vuosien kommentoinnin anteeksi saa!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #39

Nojoo, tosiasiat kuitenkin puhuu puolestaan. Schengen on täyttä vauhtia kariutumassa. Titanicillakin tarinoiden mukaan orkesteri soitti viimeiseen asti.

Kansituolit riviin.

Käyttäjän HeidiVaigla kuva
Heidi Vaigla

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/e... Tällaista "vaihtokauppaa" on Britannialle ilmeisesti ehdotettu. "Merkel 'expects Cameron to back EU army' in exchange for renegotiation".

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Euroopan tuomioistuin antoi tänään päätöksen, että jäsenmaiden ei tarvitse maksella samanlaisia tukia toisten EU-maiden kansalaisille kuin oman maan kansalaisille.

ECJ rules member states entitled to withhold benefits from unemployed EU migrants

The European Court of Justice has this morning issued its ruling in the Alimanovic case which concerned an unemployed Swedish family claiming non-contributory social assistance benefits in Germany. The Court ruled that the German state had been entitled to cut off these benefits on the basis that ” denying [EU] citizens whose right of residence in the territory of a host Member State arises solely out of the search for employment entitlement to certain ‘special noncontributory cash benefits’, which also constitute ‘social assistance’, does not contravene the principle of equal treatment.”

Source: ECJ Press release
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/applicatio...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jokainen jäsenmaa saa toki tehdä halutessaan niin, että maksaa saman. Suomessa varmaankin pidetään perustuslaista kiinni, joten jahka paperien leimaaminen alkaa, niin Suomessa oleskeleva väestömäärä kasvaa huisaa tahtia.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Pitäisin aivan selvänä, että Schengen on haperoitumassa, eikä se olisi ainakaan iso menetys, todennäköisesti päinvastoin.

Kokonaan toinen juttu on tilanne, missä vallitsee epävarmuus, mikä raja on tarkastusvapaa ja kuinka kauan. Se lisää väestöliikehdintää ennen "ovien" menemistä kiinni ja synnyttää sumppuja.

Yhteisön arvovallalle ja maineelle ei tee hyvää, että periaatteista joustetaan jatkuvasti ja ennakoimattomasti:

Euro on peruuttamaton, mutta Kreikan erottamista ehdotettiin vakavissaan, jopa vaadittiin?

Ihmisten vapaa liikkuvuus, mutta vain silloin, kun siltä tuntuu? Kyvyttömyys ennakoida, mitä huonosti varjeltu ulkoraja, turvapaikkaporsaanreikä ja täysin auki olevat sisärajat käytännössä tarkoittavat?

Jäsenmaat toistensa kurkuissa kiinni teeskennellen, että vastuunkanto ja ihmisoikeudet tärkeitä, maahanmuutto on rikkaus ikääntyvälle väestölle ja kuitenkin samalla puhuen taakanjaosta ja kuka ottaa kantaakseen - vaikka väkisin, jos muuten ei suostu?

Saksan reipas takinkääntö vain muutamassa päivässä herätti ihmetystä, sillä normaalisti Merkelin hallinto reagoi hyvin, hyvin hitaasti asioihin. Se, että rajatarkastukset otettiin käyttöön näin pikaisesti, vain hetki "tervetuloa kaikki"-toivotuksen jälkeen kertoo, että Saksan hallituksella on hyvin ikävää tietoa a) maan vastaanottokyvystä b) tulijaporukasta c) lopullisista matkakohteista.

Why Merkel changed her mind
Germany basked in ‘September fairytale’ glow for welcoming refugees. Then reality set in.
http://www.politico.eu/article/merkel-changed-her-...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Ei näy budjetissa. Taattu on vain maksukyvyttömän luottoja."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

EU on epäonnistunut keskeisillä tehtäväalueillaan. Pyrkiessään epävaltiolle sopimattoman laajaan toimintaskaalaan se on menettänyt varsinaisen ytimensä, kaupan esteiden poistamisen ja kansainvälisen vaihdannan edistämisen.

Mutta yhdellä osa-alueella, - nimittäin ihmisten vapaan liikkuvuuden lohkolla - EU on vienyt kehityksen äärimmäisyyteen: vieraat, paperittomat ja tunnistamattomat ihmiset liikkuvat esteettömästi halki ja poikki Euroopan. Itseasiassa paljon vapaammin kuin EU-kansalaiset koskaan.

UTP = Unidentified Travelling Person. Tunnistamaton matkaava henkilö.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Normaalisti rakennelmia, jotka toimiessaan suunnitellusti ovat haitallisia ja ollessaan epäkunnossa toimivat hyödyllisesti, kutsutaan typeriksi.

Nykyään sellaisia kutsutaan poliittisista syistä / turvallisuuspoliittisista syistä / vakaus / kaksinumeroiset korot / ihmisarvo jne jne korvaamattomiksi saavutuksiksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Populistinen TalSa aiheesta:
EU on taas jälkijunassa
Pakolaistulva ja Kreikan kriisi kertovat, että EU:lta puuttuu kyky ennakoida, reagoida ja innovoida.
http://www.taloussanomat.fi/kolumnit/2015/09/16/eu...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pennanen on muuten mun yksi suosikkikolumnisteista, kun suomeksi kirjoitetaan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Petralle ja Jannelle vielä otan otteeksi kirjoituksestani:

"Vielä viikko sitten toiveikkaat matkasivat kohti Saksaa, mutta nyt rajojen mentyäkin kiinni he ovat kuka missäkin. Tyytyväisyys ja juhlahumu voikin muuntua kirveleväksi kurjuudeksi."

---

Teitä ei siis sureta lainkaan se, mitä nyt on tapahtumassa, mutta olette mielummin kiistelemässä mikä on dublinia ja mikä on schengeniä? Mikä on de facto rajojen sulkeutuminen vs. de jure rajojen sulkeutuminen.

Diagnoosini: teillä on liikaa vapaa-aikaa. Vaihtoehtoisesti puut estävät visuaalisen kontaktin metsään.

Niko Sillanpää

Ihmekö tuo, jos lukee jotain tällaista:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1442287578395

Ehkä todellisuudesta vieraantunein pääkirjoitus, jonka olen koskaan lukenut jo otsikosta lähtien.

Kari Huhta asialla, jos saan veikata.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nää ei ymmärrä millainen vastareaktio tästä syntyy. Tai he eivät halua ymmärtää.

Marine Le Pen on Ranskan maalla jo suosituin presidenttiehdokas. Jos tämä holtiton vaeltelu saa jatkua niin hän voi voittaa kirkkain numeroin toisenkin kierroksen ehdokkuuden.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #43

Mistä lähtien Hesarissa on pääasiallisesti jotain ymmärretty?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eikös Norjakaan halua kuulua "läntiseen arvoyhteisöön"?
"Norjan hallituksen Facebook-sivulla esitellään valmisteilla olevia leikkauksia turvapaikanhakijoiden etuuksiin. Lisäksi kerrotaan, että Norja aikoo nopeuttaa kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia ja lyhentää tilapäisten oleskelulupien kestoa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen."

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Yltiöpopulistinen Paul de Grauwe, Euroopan poliittisen taloustieteen professori, London School of Economics:

The Euro and Schengen. Common flaws and common solutions
http://escoriallaan.blogspot.fi/2015/11/the-euro-a...

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_De_Grauwe

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset