Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kyyniset vastaanottokeskukset

Saksan pääkaupunki Berliinin suurin turvapaikanhakijoiden majoitusyhtiö PeWoBe vastaanotti irtisanomiset toimeksiantajaltaan, Berliinin kaupungilta. Syy toimenkuvan radikaaliin muuttumiseen johtui bisnesfirman sisäisen sähköpostikeskustelun vuoksi. Turvapaikkabisneksen loppumisesta uutisoi Financial Times.

Referoin sähköpostiviestien sisällöt. Yksi osastopäällikkö mietti, mihin käyttää 5 000 euron julkiset "avustusrahat". Veronmaksajien rahaa siis. Yksi pomoista ehdotti turvapaikanhakijoiden lapsille rakennettavaksi leikkipuistoa saaduilla veronmaksajien tulonsiirrolla. Mutta eräs johtaja vastasi, että näillä asukkailla leikkipuisto muuttuisi hyvin nopeasti "tuhkakupiksi tai vessaksi".

Hurtti huumori alkoi kukoistaa.

Sisäiseen sähköpostiin osallistunut "BZ" (Peggy M.) ehdotti, entä jospa rakennettaisiin lapsille giljotiini leikkipuiston sijaan.

Turvapaikkabisnesyhtiön lakimiehet alkoivat selittää giljotiinia nykyaikaisten vempeleiden tekstin automaattisella korjaustoiminnolla. Sosiaaliasioista vastaava saksalaisministeri ei selitystä ostanut. Bisnes päättyi.

Saksan parlamentaarisen opposition mukaan olisi jo alun perin ollut parempi antaa vastaanottotoiminta yleishyödyllisille järjestöille, kuten Punaiselle ristille. PeWoBe saattoi tuntua vain rahaa takoavalta yritykseltä, ja koska laskunmaksajina olivat veronmaksajat niin hyvältä tuntui. Onneksi suomalaiset voivat virnuilla saksalaisten hölmöilylle, sillä eihän Suomessa olla ulkoistettu esimerkiksi lasten huostaanottobisnestä. Eihän?

Kuitenkin, saksalaisviranomaisten mukaan juuri tällainen lafka oli omiaan hoitamaan suurta turvapaikanhakijoiden tulvaa. Kyyninen saattaisi epäillä poliittisia lehmänkauppoja, mutta emmehän me.

Sähköpostiviestittely jatkui firman johdon sisällä. Yksi esitti kaulankatkaisukuvia, sekä kuvia lasten liukumäistä, jotka liu'un sijaan päätyivät juustoraastimeen. "BZ" piti ehdotuksesta sähköpostivastauksessaan. Loppuhuipentumana verorahoilla piti saada jo krematorioita lasten ruumiille. Vastuullista rahankäyttöä? Kannetaan sitä vastuuta?

 

Toinen näkökulma

Asiaan voi tietysti ottaa toisenlaisen näkökulman. Totta kai kyyniset yksityiset miettivät keinoja, joilla lypsää julkista sektoria. Siis vaikka naapuria. Tällaiset bisnekset ovat kultasuonia.

Koska "mitään ei voida tehdä" rajojen suojelemiseksi niin sitä sitten lappaa rajan yli jos minkälaista porukkaa. Vasemmistolaiset ummikot tietysti pyrkivät maalaamaan kuvaa, ettei kukaan ole puikoissa. Ehkei olekaan, kun liittokanslerin visiot eivät tunnu toteutuneen.

Sähköpostiviesteissä esitetty huumori oli toki hirtehishuumoria, mutta ei kai kukaan nyt oikeasti kuvittele, että viidellä tonnilla rakennetaan juustoraastimia tai giljotiineja pakolaislapsille? Huumorin omalaatuisuuden ja "mustuuden" vuoksi se oli sisäistä sähköpostiviestintää.

 

Monty Python ja malka omassa silmässä

Jäin miettimään PeWoBen johtajien sähköposteja. Sähköpostit sikseen (eivät ne ketään vahingoittaneet):  firmassa oli jotain oikeasti vinossa. Lukuisat valitukset puulaakin järjestämistä majoitustiloista ja vastaavasta kielivät, että kyseessä on todellakin veronmaksajilta rahaa kynevä instituutio.

Mietin, että mikseivät ne valitukset elinoloista johtaneet toimenpiteisiin? Miksi vasta vuodetut sähköpostit saivat kamelin selän katkeamaan? Yksi "hyvä syy" elinolojen askeettisuuden huomioimattomuuteen voisi olla poliittiset kytkökset.

Mutta miksi ne sähköpostiviestit aiheuttivat tämän? Kuka muistaa Monty Pythonin sketsin "laulavista hiiristä"? Hiiret oli pingoitettu raajoistaan kuin pianon kielet ja vasaralla hakatessa ne päästivät eritaajuisia ääniä. Eläinrääkkäystä?

Ei. Jokainen täysjärkinen tajusi sen huumoriksi. Toivottavasti täysjärkiset osaavat edelleen tuomita faktojen, eikä mielikuvien (saati huumorin) pohjalta. Jokainen meistä kuitenkin ymmärsi Monty Pythonista sen, miksi yleisö tuohtui esityksestä. Kuka löysi malkan omasta silmästään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Eero Mattila

Tänä aamuna postilaatikolla tuli mieleen, että mistä tämä maahanmuuttobisnes oikein alkoi. Jo vuosia sitten Kokoomus ja Jyrki Katainen aloittivat paasaamaan, miten Suomen huoltosuhdetta pitää paikata maahanmuuttajilla.
Kuinka kauan tämä bisnes on ollut suunnitteilla? Kuinka kauan johtavat poliitikot ovat tienneet tekemättä mitään, ehkäpä vain osinkoja odotellen?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saksan ja Suomen demografia (väestöpyramidi) on huteralla tolalla. Nykymuotoinen eläkejärjestelmämme tarvitsee aikanaan muutoksen, jos näin jatketaan. Tässä juuri oli vuosi, jonka aikana syntyi vähemmän lapsia kuin joskus 1800-luvulla. Ja ottaen huomioon väestömäärien erot yli sadan vuoden takaiseen: huh.

En kiistä Suomenkaan parempia mahdollisuuksia maahanmuuttajien avustamana. Haluaisin huomauttaa, että Suomen ja suomalaisten tulisi käyttää suvereeniteetin tuomaa omaa päätäntävaltaa siihen, keitä Suomeen saa tulla (pl. turismi, tietenkin.)

OECD huomasi tässä vuosi-pari sitten, että humanitaarinen maahanmuutto on Suomelle rasite.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#2
Väestöpyramidin montun korjaaminen on toki mahdollista tuontitavaralla. Kustannuksista ja laadusta piittamatta ? Eikä siinä mitään, jos tuodaan niitä kirurgeja, insinöörejä jne.

Toki, olisi hyvä myös miettiä vaihtoehtoa. Sille pyramidin pikaisulle. Josko Suomen, jo koulutetuillle ja kieltä valmiiksi osaaville annettaisiin oikea työllistymismahdollisuus. Tämähän saattaisi oikaista pyramiden mutkan hyvinkin nopeasti. Nuoret kun tykkäävät mm ssa oman kodin rakentamisesta. Nythän oikeistohallituksella on siis tuhannen taalan paikka tilanteen korjaamiseen yhdessä EK n avustuksella. Ymmärtääkseni presidentti Niinistökin julkitoi huolensa aiheesta taannoin. Ei hänkään tiettty asian eteen mitään tehnyt, mutta se onkin ihan toinen juttu.

Ollaanko nyt siis menossa kehityksessä ihan väärään suuntaan ? Vanhasen " viksu " hoksaaminen keväthangilla ja Kataisen jatkuva mörinä työvoimapulasta ajavat samaan kohteeseen, jossa voittajia lyhyellä tähtäimellä ei ole, mutta pitkässä juoksussa yrittäjät saavat yhteiskunnan tuella maksettua "työ" voimaa.

Tässä vaiheessa pitäisikin vetäistä käsijarru päälle, ja miettiä toteutuneen kehityksen suuntaa ja toimenpiteitä ennenkuin kone sakkaa.

Alle mun kolme pointtia ( zori, noin kolme pointtia )

1. Onko kulutuskysyntä kasvanut ?
2. Tienaako Suomi nyt tällä maahan kutsutulla väellä ?
3. Onko nuorisotyöttömyys jo pienentynyt ja onko nuoriso nyt päässyt ilmaisen tuöharjoittelun avulla pysyviin töihin ?
4. Onko velan kasvun taittumisen horisontti kadonnut jonnekin usvaan ?

Niin, ja ihan paikallisena toimena mielestäni, ihan ekaksi kannattaisi varmaan häätää ne vanhat ja luutuneet duunarit eläkkeelle ja laittaa nuorta ja ärhäkkää väkeä tilalle. Vanhat kun eivät ehkä ole innovatiisimillaan, ja sitä taitoa nyt tarvitaan, niin tuotannossa, kuin kaupankin alalla. Muuten menee kilpailijat Suomen ohi, molemmilta puolilta.

Työn tuottavuuden ja kulutuskysynnän kasvun kautta saadaan lisää ? Aivan oikein. Duunia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #11

Kevätladun valistuminen = globalisaatio on totta.

Puhutaan suoraan: se aika, kun Suomen työmarkkinajärjestöt ovat laittaneet rivejään kuntoon, ja kun "kolmikanta" toimi, niin elelimme maailmassa, jossa ei ollut tuhansia aasialaisia työntekijöitä valmiina tulemaan Suomeen töihin polkupalkoin.

Vanhanen sai tuta globalisaation oikein hyvin. Nokian tämän verkkoyhtiön pippaloissa Intiassa hän nauroi ja tanssi siellä uusista yrityskaupoista. Kesti pari viikkoa, kun lafka ilmoitti siirtävänsä tuotannot Intiaan. En tiedä sitä, loppuiko nauru ja tanssi.

Meistä jotkut yrittävät sanoa, että esimerkiksi Geneven pakolaissopimukset, EU:n ihmisoikeussopimukset jne. ovat tulleet tehdyksi aikakaudella, jolloin ei osattu nähdä massavaellusta. Järkevä ihminen sanoisi, että nyt olosuhteet ovat muuttuneet: pitää sopeuttaa myös ne sopimukset.

Samalla logiikalla Suomen(kin) työmarkkinauudistukset tietävät sitä, että monesta "itsestäänselvästä etuudesta" (kuten vaikka minimipalkka, tai viikkotuntityömäärä) pitää luopua.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

"Mietin, että mikseivät ne valitukset elinoloista johtaneet toimenpiteisiin?"

Kaikenlainen arvostelu kuitataan niin kuin Suomessakin rasisti ja natsi kortilla.
Tietysti viimeaikaisten iskut Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa ovat saaneet sikäläiset päättäjät jo miettimään olisiko heidän luomassa segregaatio edistävässä järjestelmässä sittenkin jotain vika.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Segregaatio

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saksa on eräänlainen "moderni" koe-eläinpuisto. Se ns. Willkommenskultur on nyt muuttunut kriittiseksi ääneksi.

Saksassa on liittopäivävaalit vuoden päästä. Mutta koska Merkel pisti pelimerkkinsä demografian oikaisemiseen "hinnalla millä hyvänsä", niin Saksa hyssyttelee jopa Turkin vallankäyttöä.

Joachim Gauck kävi sanomassa, että ongelmat johtuvat kansasta. Se on kova lausunto.

Niko Sillanpää

Hieman ihmetyttää, että jos Merkelin päämotiivi tosiaan on väestöllisen huoltosuhteen oikaiseminen maahanmuutolla kehitysmaista (minkä olennaisesta mahdottomuudesta on muuten olemassa tutkimuspapereitakin, edellyttäisi vuosien prosenttiosuudeltaan kaksinumeroista maahanmuuttoa, mitä ei tietenkään mikään yhteiskunta kestä ilman elintason dramaattista laskua), miksi hän sitten tyrkyttää EU:n kautta tulijoita puoliväkisin toisiin EU-maihin?

SPD:n puheenjohtaja myös ilmaisi viime syksynä, että Saksa maksaa nyt toisen maailmansodan aiheuttamaa kunniavelkaa.

Ylipäätään koko väestöllisen huoltosuhteen korjaamisen autuus jää pitkälti mysteeriksi. Mitä sillä saavutetaan, jos taloudellinen huoltosuhde (= hyvinvointi) seurauksena heikkenee?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #12

Saksa maksaa toisen maailmansodan, siis itse aiheuttamansa, "kunniavelkaa" taas Euroopan tuhoamalla. Kovaa porukkaa, 101 vuotta ja kolme kertaa nämä germaanit ovat epäonnistuneet tavoitteissaan. Nyt näyttää siltä, että Götterdämmerung vihdoinkin toteutuu. Saksalaiset, tuo länsimaisen kulttuurin ikuisen itsetuhon ainoa ilmentymä! Miksi Brexit? Juuri siksi, käsittämätöntä että tätä ei olla ymmärretty.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

Mitä itse olen huomannut rahapolitiikan saralla silloin, kun euro syntyi: mitä Saksa halusi, sitä Jumalakin halusi.

Götterdamurungin toki haluaisin vaihtaa pohjoismaalaisittain Ragnarökiin, "jumalten hämärään".

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Erään ministerin puoliso "oli 18 vuotta Finnairilla purserina ja luki sitten itsensä aikuisiällä juristiksi. Hänellä oli oma toimisto, mutta nyt hän työskentelee maahanmuuttovirastossa."
---
Kyynisyyttä voi syntyä, kun on tietoa siitä, että ainakin tietyn ajan verorahan tulo toimii varmasti kuin junan vessa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eihän tämä mitään lypsybisnestä kuitenkaan? :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eihän toki. Mutta huumori taitaa mamu-alalla olla yhtä riskaabelia kuin Vaalimaan rajavyöhykkeellä Neuvosto-aikana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

Merkel hovilakeijoineen taisi todella kuvitella, että nyt se lafka rakentaa krematoriot viidellä tonnilla.

Suomessa tällainen huumori ei toimisi. Viidellä tonnilla saa tulitikkuaskin, jolla sen polttohautauslaitteen voi sytyttää.

Kunhan käytetyt tikut palauttaa kierrätykseen, tikuissa kun on pantti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomen päättäjät ottavat oppia Svenssoneiden touhuista varsin nopsasti. Raha kun ei haise ja kansantaloutta saadaan petrattua vaikka kassavirtaa lisäämällä. Mijoonabusines oli, hitto soikoon, mennä ihan sivu suun. Meinas jäädä vallan ilman Suomen päättäjät.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/granskning/artic...

Tilanne saatiin kuitenkin korjatuksi Suomessakin, kun Orpo unohti laittaa ovet kiinni ja Sipilä hokasi kutsua tulijoita. Mielettämäön fantsua ja hei me tienataan tällä !

Miksi näin ? Kun ne sopimukset, juusii.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tässä sen näkee kuinka AfD:n vihapuhe on tarttunut ihan kuin Suomessakin on selvä yhteys x:n ja y:n välillä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Yhteen tullaan kun noiden kahden muuttujien neliöiden summa on tasan yksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mitä tapahtuu naapurissa jää Suomessa kovin vähälle huomioille. Pts. tietty pakolaisilla tehtävä tuottava business ja hyvä tili.

Tänään paloi 20 autosoihtua eri slummeissa, anteeksi lähiöissä eri puolilla Ruotsia.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/bilbranderna-for...

Oikeasti jos/kun miettii. Ruotsalaiset ovat todella panostaneet integraatioon, Tulkkeja riittää, ongelmiin puututaan ja keskustelua tulijoiden kanssa ylläpidetään, eikä eristymistä yhteiskunnan ulkopuolelle anneta tapahtua. Nuorille tarjotaan virikkeitä jne. Tästä huolimatta mennään metsään ja puhutaan julkisesti segregaatiosta.

Ruotsissa tämä on siis arkipäivää ja siellä sentään ollaan tulijoiden integroimisen osaamisessa ihan eri tasolla kuin Suomessa, niin mitä Suomessa on odotettavisaa ?

Niko Sillanpää

Ai niin Henri muuten, "BZ" viittaa berliiniläiseen kaupunkilehteen/tabloidiin, joka asiasta ilmeisesti raportoi, ei suoraan johonkin henkilöön.

http://www.bz-berlin.de/berlin/pewobe-chefs-schick...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kiitos, Niko.

Käytin luovuutta, koska linkkaamassani jutussa käytettiin myös nimeä "Peggy M."

Juuri nyt en ole siinä kunnossa, että voisin korjata tekstiäni. Haittaako, jos en ylety korjauksiin juuri nyt?

Niko Sillanpää

Täysin ymmärrettävä tuo on noinkin, nyanssijuttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset