Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Merkel voi toivoa rekkaiskun olleen yksittäistapaus

Saksan liittokansleri Angela Merkelin toiveet neljännestä kanslerikaudesta lepää nyt oikeastaan vain yhden toiveen varassa: Berliinin rekkaiskun kaltainen terrori-isku ei toistu ainakaan ennen ensi syksyn liittopäivävaaleja. Merkel on viimeisen puolentoista vuoden aikana tehnyt lukuisia erilaisia liikkeitä Eurooppaan suuntautuneen pakolaiskriisin saralla. Mukana on myös suoranaisia virheitä, jotka eivät riipu tulkitsijan lukulasien sävyistä.

Viranomaiset toistavat viestiä, ettei tällaisia iskuja ole helppo estää. Se on totta. Niiden ehkäisemisessä on toki monenlaisia vaihtoehtoja. Unkari tarjoaa raja-aitoja, toiset betoniporsaita väkijoukkotilojen ympärille ja kolmannet oikeanlaista tiedottamista. Voimme varmaan kaikki yhtyä kolmannen vaihtoehdon tarpeellisuuden myöntämiseen.

Siitä on vajaa kuukausi, kun Yhdysvaltain sisäministeriö antoi matkustusohjeen kansalaisilleen joulun ajan Euroopan lomakaudeksi. Välttäkää yleisiä ja väkirikkaita tiloja, olkaa valppaana. Sisäministeriö kertoi saaneensa luotettavista lähteistä tietoja, että islamistiterroristit puuhaavat edelleen uusia iskuja Euroopassa. Saksan viranomaiset eivät onnistuneet välittämään tätä tietoa kansalaisilleen.

 

Merkel on mukaillut kriittisiä tahoja

Saksa on Merkelin johdolla määritellyt joitakin maita turvalliseksi, ja siten kiristänyt myönnettyjä turvapaikkakriteereitä. Saksa on ollut pääosassa Turkin kanssa solmitun palautussopimuksen näyttämöllä. Merkel kertoi, ettei Saksassa sallita kasvoja peittäviä puvusteita julkisilla paikoilla.

Nämä kaikki ovat myönnytyksiä niille tahoille, jotka ovat vaatineet muun muassa Saksan rajojen sulkemista. Merkelin kristillisten baijerilainen sisarpuolue CSU:n johtaja Horst Seehofer on vaatinut turvapaikkaa hakeville vuotuisia kiintiöitä. Tähän Merkel ei ole myöntynyt.

 

Kritiikin lähde on elintärkeää

Huomioitavaa on kuitenkin kronologinen järjestys myönnytyksille. Kun eurovastainen vaihtoehtopuolue AfD vaati jo kriisin alettua rajojen sulkemista niin Merkel ei hievahtanutkaan. Hän toisti mantraa "me pystymme tähän" alusta asti ja jopa Seehoferin kritiikin alettua.

Kun hänen omista riveistään alkoi kuulua epäilyjä strategian onnistumisesta niin linja koveni ja mantrat jäivät lausumatta. Voi siis olettaa, että nimenomaisesti CDU:n sisältä tuleva kritiikki on Merkelin huomiolistalla korkealla. Puolueen sisälle muodostuvat klikit voivat olla se tekijä, joka johtaa vaalitappioon sosialidemokraateille.

Tämä lienee hänen kannaltaan viisasta. Hän tuskin voi enää tässä vaiheessa haaveilla AfD:n kannattajien vaihtavan leiriä hänen siipiensä suojaan. Toisaalta AfD:n suosio on vakiintunut 12-15 prosentin tietämille. Vasemmistosta tai vihreistä ei liene niistäkään merkittävää vaaraa. Hänelle tärkeintä on pitää CDU suurempana kuin SPD ja jatkaa laajaa koalitiohallitusta ensi syksyn vaalien jälkeenkin.

 

Terrorismista yhtä mieltä

Saksan viranomaiset ja politiikot ovat yhtä mieltä siitä, että rekkaisku oli tahallinen ja siten terrori-isku. Vaikka Isis on ilmoittanut olevansa teosta vastuussa, sitä ei olla kirjoitushetkellä voitu varmistaa. Terrorijärjestö on toki kehottanut jäseniään juuri rekkayliajoihin.

Kyse voi silti vielä tässä vaiheessa olla muustakin kuin jihadistiterroristista. Ei ole täysin tavatonta saada kuuluisuutta saaneelle rikokselle matkijoita. Ja Nizzan rekkaverilöyly oli kiistatta kuuluisuutta saavuttanut hirmuteko.

Kaksi asiaa voivat kuitenkin pilata Merkelin neljännen kauden suunnitelmat perin pohjin. Yksi asia on, että Berliinin rekkaisku ei jää yksittäiseksi tapaukseksi. Toiseksi terrori-iskut eivät tule turvapaikkaa hakeneiden toimesta. Toistuvat jihadistiterrori-iskut kallistavat kyllä melkoisella varmuudella vaakakuppia AfD:n hyväksi.

Berliinin iskuissa nähtiin ensimmäiset siviiliuhrit. Aiemmissa Isisin kertomissa iskuissa ainoastaan tekijä itse on saanut surmansa. Tällä haavaa tekijä on vielä vapaalla jalalla.


Päivitys 21.12.2016 klo 14:45: Tunisialaismiestä etsitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Merkel ei osaa todennäköisyyslaskentaa. Jos kysytään montako henkilöä tarvitaan, jotta kahdella olisi syntymäpäivä samana päivänä vähintään 50% todennäköisyydellä, on oikea vastaus 23 henkilöä. Merkelin vastaus on 1.1 miljoonaa henkilöä.

Jos syntymäajat eivät ole jossain väestöryhmässä normaalisti jakautuneita, esimerkiksi kaikki ovat syntyneet 1.1.2000, niin silloin ei tietenkään tarvita kuin kaksi henkilöä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Juhannuksesta voi ainakin meillä todeta,"Lempeästi leiskuu lehto, maaliskuussa keinuu kehto".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mutta rajat kiinni -vouhotus ja sellaisen toteuttaminenkaan ei olisi estänyt rekkaiskua ja muita vastaavia, vaan päin vastoin kiihdyttäisi (ja on kiihdyttänyt?) niitä entisestään. Ainoastaan totalitaristinen kuri ja järjestys voisi vähentää terrori-iskujen mahdollisuutta.

Välillä on vaikea sanoa, haluavatko rajat kii -porukat todella sellaista – vai enemmän terroria. Niin Saksassa kuin Suomessakin.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Sanopa tuo vaikka japanilaisille.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mistä ei paljoa puhuta on se etteivät edes roomalaiset kyenneet pysäyttämään kansainvaelluksia vaikka keinot niitä vastaan olivat ihan toista luokkaa kuin nykyään. Onko kukaan oppinut mitään 2000 vuodessa, onko jotain uutta tätä kehitystä vastaan?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Rooma on kyllä varottava esimerkki, mutta täsmälleen päinvastaisella tavalla kuin tuossa annat ymmärtää. Rooma nimittäin romahti enemmänkin sisäänpäin korkean verotuksen, matalan syntyvyyden ja keskiluokan romahduksen takia. Näistä syistä legiooniin ei saatu riittävästi väkeä omasta maasta vaan heidän tilalleen palkattiin germaaneja jotka sitten aikanaan etenivät ylipäälliköksi asti. Ja lopulta Länsi-Rooman romahduttamiseen tarvittiin vain suhteellisen kevyt tönäys.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Totta, kirjoitinkin näiden iskujen estämisen olevan hyvin vaikeaa.

Varmasti sinäkin voisit ostaa (tai tässä tapauksessa ryöstää) rekan, ja ajaa sillä vaikka Senaatintorilla väestöä nurin. Kokonaan toinen kysymys onkin, jotta olisiko sinulla sellaisia mielihaluja?

Nyt on kyseessä kuitenkin porukkaa, jotka ovat avoimesti kertonut meidän olevan heidän vihollisiaan. He ovat polttaneet väkeä elävältä häkeissä, katkoneet kauloja videoilla ja niin edelleen.

Mikä ihme vimma oli tuodattaa tätä väkeä meidän keskuuteemme? Ei meillä ole tapana poltella toisiamme elävältä tai videoilla poseerata kurkunkatkomisrituaaleissa.

Se on totta, että kun tämä sakki on kerran tänne päästetty niin he levittävät vihasanomaansa radikalisoiden yhä uusia terroristialkuja. Virhe on jo siis tehty, ja se tulee aina meitä terrorisoimaan.

Tämä päättynee joko meidän häviämiseen tai sitten siihen, että äänestämme tarvittaessa sellaiset lainsäätäjät, jotka purkavat näiden karkottamisen tai muut vastaavat vaarattomaksi tekevät sopimukset. Tarpeeksi monen lapset kun poltetaan elävältä niin vanhempien mielestä näitä terroristeja "suojelevat" Geneven sopimukset sun muut alkavat maistua verrattain etovalle, ja niistä halutaan irtautua.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Väitänpä kuitenkin että mikään karkotuslaki tai muusta maailmasta eristäytyminen ei estä katkeroituneita ihmisiä toteuttamasta mielihalujaan. Käsittääkseni emme ole "tuoneet" sellaisia tänne, olemme päästäneet liudan pakolaisia maahan, emme erityisesti terroristeja. Onko niiden kymmenientuhansien joukossa joitain terroristeja tai potentiaaleja, en tiedä. Viisimiljoonaisessa kansassammekin on kaikenlaista väkivaltaista hörhöiljää tuhansittain.

Olen monta kertaa pohtinut, että kaavailevatko ne maahanmuuttovastaisista, joilla jotain järkeäkin liikkuu päässä (vaikka useimmilla ei lainkaan), sitä että Suomi jotenkin yksinään (kenties Unkarin ja Puolan kanssa) kieltäisi kaikilta maahanpääsyn. Ja mikään muu maa ei seuraisi perässä. Sillä jos Eurooppa ryhtyisi estämään kansainvaelluksen kokonaan, paine kasvaisi sietämättömäksi, ja tänne tulisivat väkisin vain ne pahimmat, jotka sitten tästä rankaisisivat.

Yksi vaihtoehto toki on ryhtyä totalitaariseksi poliisivaltioksi ja sulkea kaikki rajat kaikilta. Silloin ei kenelläkään olisi kivaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #11

Kysymyksiä sinulle (omat vastaukseni alempana):

1) Miksi päästettiin "liuta" väkeä?
2) Miksei halukkaiden tulijoiden taustoja tarkastettu?
3) Miksen minä ole ajanut väkeä rekalla nurin, vaikka toisinaan tunnen katkeruutta?
4) Mihin nämä kieli- ja kenties lukutaidottomatkin tulijat integroidaan - antaisitko tällaisen toimia esimerkiksi sinun ja läheistesi kirurgina?
5) Jos alle 10 prosenttia tulijoista saa jotain hanttihommia niin pystyvätkö he kokonaisena ryhmänä elättämään itsensä (ts. ovatko he nettomääräisesti meille "rikkautta", "menee tasan" vai "kuluerä")?
6) Kenen pussista nämä epäonnistuneetkin integrointiyritykset maksatetaan?

---

1) Koska Merkel halusi niin. Hän halusi esittää "pehmeän puolensa" taottuaan nyrkkiä mm. Kreikan eurokurimuksen edessä pelastaessaan oman maansa pankkeja, ja joiden laskun hän kippasi meille.
2) Koska ei ollut resursseja, ei ollut valmiuksia tehdä tätä hallitusti niin päätettiin toteuttaa strategia, jossa pidettiin vain peukkuja, ettei mitään ikävää sattuisi. Vaihtoehto olisi ollut siirrättää tulijat (esim. Kreikan saarille) toisille saarille tehokasta screenausta käyttäen. Kreikalle (tai muulle EU-maahantulomaalle) olisi voitu osoittaa riittävät varat kyseiseen toimintaan.
3) Osaan käsitellä jonkin verran paremmin pettymyksiä. Minua ei ole myöskään aivopesty pienenä vihaamaan meitä eurooppalaisia.
4) Epäilen. Ehkä osoittaisit heille sosiaalitukia.
5) Vahvasti kulueränä. Siinä porukassa kehotetaan suoraan hakemaan kaikki "jihadistituet" (sosiaaliturva), joiden avulla näitä joitain hirmutekoja rahoitetaan.
6) Meidän tappolistalla olevien. Kunnon vi***usta kun ei ilmaiseksi saa - siitä pitää aina hieman maksaa.

---

Saitko kuusi oikein?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #16

Itse asiassa haluaisin vain kysyä, mitä itse tekisit, jos olisit vaikka Merkelin housuissa (tai hameessa).

Tuossa esität pelkkiä ongelmia, mutta millaisia ratkaisuja ehdotat – oletan että ajattelet myös pitkän tähtäimen seurauksia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

Vähintäänkin itsemurhan, ehkä sitä ennen rohkaisin Shäublea samaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Merkellin menestykseen en enää jaksa uskoa. Eli ei jatkoon.

Terrorismiin ja yhteiskunnan rapauttamiseen lienee syyllistyvät ne toisen polven maahanmuuttajat. Syykin on selvä, integroituminen yhteiskuntaan ei ole ensimmäiseltä tulijapolvelta onnistunut ja toinen polvi jää sitten ihan automaattisesti sivuraiteelle katkeroitumaan ja suunnittelemaan vallankaappausta, tai ainakin jotain keppostelua.

Veikkaan, että 980.000 tulijaa (2015 ) Saksaan tuleekin jatkamaan edeltäjiensä kaltaista integroitumista, eli ongelmien määrä ei jatkossa tule vähenemään, pikemminkin päinvastoin. Merkell on siis ihan itse, ikiomilla toimilaan varmistanut vastapuolen voiton ensi vuoden vaaleissa ja luonut samalla tukevan ja pitävän pohjan polarisoitumiselle. Seurauksena hajoaa sitten paljon muutakin Saksassa ja myös EU ssa.

Kulttuuria ei tuoda, vaan olemassaolevaan pääkulttuuriin sopeudutaan, tai vanha pääkulttuuri tuhotaan. Tämä ei mene jakeluun päättäjille. Ei Ruotsissa, ei Saksassa, eikä myöskään Suomessa. Historiasta löytyy kulttuuriviennistä paljon hyviä esimerkkejä.

Btw. Missä maassa tämä tulijoiden, etenkin näiden Islamin oppia kannattavien, integraatio on ollut suuri succes ?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos tähän toisi yhden vanhimmista sanoista, termeistä, jota meille on kirjoitetusta kielestä säilynyt. Hybris, luulemme liikaa itsestämme verrattuna edellisiin sukupolviin (ei tod fil määritelmä). Rajat auki ei toimi, rajat kiinni ei toimi vain joku välimuoto voi, mutta jos joku luulee, että se onnistuu tässä sukupolvessa helposti tai ollenkaan on väärässä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Aina voi maksimoida tai minimoida. Kumpaankin strategiaan voi vaikuttaa usealla tavalla.

Jos haluaa maksimoida, voi esimerkiksi tarjota ilmaista, vastikkeetonta rahaa ja lähtömaata korkeampaa elintasoa sekä asuntoaan ja kulkea mainostamassa ympäri maailmaa, miten hyväuskoinen, mutta rikas on.

Jos haluaa minimoida, voi pistää stop-kyltin rajalle ja ukkoja sen vierelle, karsia tulonsiirtoja ja oikeuksia, sekä etsiä tapoja kiertää kansainvälisiä sopimuksia.

Tahdosta se on kiinni ja todellisuus näyttää, mikä se tahto on.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kai nämä kaikki skenaariot ovat itsestäänselvyyksiä tässä tilanteessa?

Kun aloitettiin avoin invaasio jos sille nyt pistää täys-stopin johtaa tämä vain lisäagitaation niiden kesken jotka ovat jo Euroopassa. Ja ei kukaan pysty valvomaan kaikkia rajoja. Ei voi olla vaikea ennuste, että tässä tilanteessä täyssulku johtaisi vain lisääntyvään väkivaltaan. Joku muu kompromissi on löydettävä. Suomen taas tulisi olla tästä kaikesta hissukseen täällä Pohjolassa mutta ei taida poliittisten realiteettien valossa olla kovin todennäköinen skenaario.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #15

Sellaista se on. Väkivalta lisääntyy joka tapauksessa. Se on isoissa muutoksissa aina todennäköistä, kun tasapaino järkkyy ja uutta muotoa haetaan. Kaikki asemoivat itseään muuttuneeseen tilanteeseen, jossa olemassaolevat rakenteet toimivat heikosti. Nyt yritetään kynsin hampain tasapainottaa, mutta sekin on sellaista näennäistä tasapainoa.

Tähän mennessä menee hyvin, mutta mitään ongelmia ei ole ratkaistu. Pakolliset ratkaisutkin ovat johtaneet ulkoistuksiin, eli on saatu muut ratkaisemaan asioita puolestamme. Silläkin on hintansa.

Mutta Suomessa ei hyvinvointivaltion lisäksi ole mitään. Ei yhtään mitään. Jos hyvinvointivaltio lakkaa jollakin tapaa olemasta, täältä lähtee taas porukkaa. Ja luulen, että uudet ystävämme etunenässä.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Näistä Merkelin kätilöimistä iskuista näyttää tulevan todellinen narraatioiden narraatio.

Kirjoitin aiheesta jo tässä:

http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2016/11/maahanmu...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Mikä ihme on vialla rajoilla, miten päästetään rajojen läpi ? Dublin soppari...?

Usein on sellainen tilanne, että en pääse Suomeen Schengen ID-korttilla, vaikka liput on ostettu ID-kortin tunnistuksella, yhä useammin vaaditaan passi ja ainoastaan passi kelpaa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Koetapa osta luuriisi prepaid kortti Saksassa ilman passia :)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Koitappa ostaa samanlainen liittymä Kreikassa. Ei onnistu sielläkään.

Koitappa vetää alzheimerit Kreikassa ja unohdappa isäsi nimi, ei haittaa onko elossa vai ei. Sitä kysytään. Isän nimi pitää tietää esimerkiksi tilisiirtoja tehdessä.

Äläkä kysy miksi. :)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Noi saa varmaan kuriin jos kääntelee toista poskea eikä anna pelolle valtaa...

Vai olisiko kuitenkin järkevää antaa samalla mitalla! Tuhota porukalla niiden jokainen solu ja langettaa välittömästi kuolemantuomio tai karkoitus siviilien tai valtioiden turvallisuutta uhkaavista toimista.

Ei noita muuten saa aisoihin kuin eliminoimalla ne!

Keksiköön nyt ratkaisut ne jotka tämän massainvaasion saivat aikaiseksi, korupuheet on nyt pidetty...kansalla katkee pinna!

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Keskimäärin 15-20 pistettä matalampi ÄO ja olematon koulutus sekä kivikautinen kulttuuri, onko ihme että sopeutuminen ei onnistu? Ja kun tulijat eivät ole sieltä parhaasta päästä.

Ja hillitön väestönkasvu kiihdyttää tätä koko ajan.

Tuosta looginen seuraus on syrjäytyminen ja radikalisoituminen. Ihan perusasioita.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Lisätään tähän vielä taikauskoisuus mm.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Merkel on tosiaan ajanut itsensä vaikeaan tilanteeseen, josta on vaikea päästä kasvojaan menettämättä. Toisaalta hänellä on pitkäaikainen johtajuus, joka nyt vain tässä pakolaiskysymyksessä on ajanut metsään.

Hänellä ei juuri ole kilpailijoita CDU-CSU akselilla. Uskoisin, että hän joutuu kuitenkin pikkuhiljaa antamaan kritiikille periksi ja kiristämään Saksan linjaa pakolaisiin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Enkelillä ei ole juurikaan haastajia.
Mielummin odottavat että tilanne laukeaa tavalla tai toisella. Turkin raja jos ja kun aukeaa ei siellä ole kiva olla.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Käsittääkseni emme ole "tuoneet" sellaisia tänne, "

Kyllä tuolla välimerellä liikkuu sellaisia paatteja jotka käyvät HAKEMASSA sakkia eurooppaan. Ja sitäkin touhua katsotaan läpi sormien samaan aikaan kun eurooppalaisia tapetaan tulijoiden toimesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyllä tuolla välimerellä liikkuu sellaisia paatteja jotka käyvät HAKEMASSA sakkia eurooppaan."

Ja Sipilä lähettää lentokoneita hakemaan näitä siirtolaisia Suomeen. Libyan rannoilla matkaa odottavat ovat 90% Afrikasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset