Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Eurooppamme tukehtuu

Vuoden 2017 eurooppalaisista vaaleista huomio kannattaa kiinnittää eritoten Ranskan vaaleihin, Pidin brexitiä ja Donald Trumpin voittoa erittäin mahdollisena, mutta mitäpä itsestäänselvyyksistä meteliä pitämään?

Olen oppinut, ettei kantaväestön lisääntymiseen kehottavaan kirjoitukseen ole aihetta, joten kehotan sitten möksäämään täydellä, kun miehenne Urheiluruudun jälkeen kysyy, jotta naidaanko. Esitin, että horioppia, jos haluamme pitää kulttuuristamme kiinni. Se ei kelvannut.

 

Ranskan vaalipakka sekaisin

Euroopan sairaan nykytilan voi huomata Ranskan presidentivaaleista. François Fillon Sleepy Sleepersien sanoin ottaa kiinni "siitä mistä saa".

Esimerkiksi se, mittä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää poissa laskuista - eli "kahden nopeuden Eurooppaa" on se, mitä istuva presidentti Hollande pitää välttämättömänä, ja jos se ei toteudu niin "Eurooppa räjähtää".

Sipilän ovat ehtineet tuomita jo Saksan ja Ranskan istuvat pääministerit. Heidän mielestään Valkoisen kirjan euroalueen liittovaltion visiot ovat Euroopan komission mieleen.

Mutta mitä Ranskan tilanne voi opettaa?

Jos olet umpifederalisti, eli haluat viljellä suomalaisten verorahat pitkin Eurooppaa, et juuri mitään. Olet vain ideologisesti sokaistunut.

Meillä on ihan mahdollinen skenaario saada Ranskan vaaleissa "uppati-tulos". Ja Italiastakin, jahka siellä äänestetään.

 

Eurovastaisuus teiltä perittyä

Näitä minuun ärsyyntyneitä lukijoitani olen toki hieronnut eurovastaisuudellani heidän naamojaan. Toisaalta, ne eniten tunteiden palossa euroa puolustaneet demaritkaan eivät ole luopuneet kannoistaan. Mikään ei auta, umpidemari on liian umpidemari.

Ymmärrän, että tällaisen pitkätukan oikeat havainnot suututtaa. Se porukka, joka kuitenkin maksaa lähikaupassa ostoksensaan, kattaa about yli 99 prosenttia kaikista ostoksistaan. Eli pari kahvilakuittia Kreikassa on riittävä syy ottaa kiky-sopimuksia päin naamaa? No, prioriteettinsa kullakin. Ja samallahan saa rampautettua Kreikan taloutta, mikä sen jalompaa?

Jos minä vihaisin yhtä palavasti kreikkalaisia kuin te, niin minäkin puoltaisin Kreikan "tukipaketteja". Osa rahoista, noin 5 prosenttia päätyi kreikkalaislle. Onneksi nekin viisi prosenttia päätyi tukipaketteja hyväksyville politiikoille. Oli siis ihan oikein, että jos ei 10 miljoonan väestöstä noustu ahdingosta kansanedustajaksi niin paska jatkukoon.

Onneksi demarit voivat luottaa omiinsa.

 

Oliko euroon liittyminen virhe?

Kysymys on tärkeä. Mitä ilmeisimmin se sitä oli, mutta voisimmeko erota eurosta (sanoin jo vuosia sitten, että bye-bye, eikä kaipaamaan jäädä.)

Silloin kun aloitin eurovastaisen kampanjani muutamien muiden toisistamme riippumattomien sotureiden kanssa, keskustelu junnasi siinä, miten ihanaa se euro oli.

Mutta yllättäen palstat täyttyivät tällaisista kirjoituksista:

http://www.talouselama.fi/uutiset/euro-on-vuosisadan-virhe-3456641
https://www.suomenuutiset.fi/kansantaloustieteen-professori-euro-oli-vir...

http://www.hs.fi/talous/art-2000003992942.html

Tärkein kysymys onkin, jotta montako uutta eurovastaista heeboa tällaisilla kirjoituksilla tavoittaa?
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuo Ranskan tilanne on mielenkiintoinen politiikassa nykyisin. EU on nostanut syytteen/rikostutkinnan Marine Le Peniä vastaan EU rahojen väärinkäytöstä. Tuntuu jokseenkin erikoiselta, että EU:lla olisi faktatietoa noiden rahojen väärinkäytöstä. Onko EU raha ainoa tulolähde puolueen avustajien palkanmaksuihin? Epäilen itse tuota suuresti. Eikä EU:lla ole voinut olla Le Penin puolueen kirjanpito käytössään, joten taitaa olla vaalitaktiikkaa EU:lta, jotta populisti Le Pen ei ainakaan voittaisi vaaleja.

Eikä tuo vaalitaktiikka tuohon jää vaan myös toinen presidenttiehdokas on joutunut väärinkäytössytösten kohteeksi. Syytöksen mukaan verorahoja on käytetty puolison perusteettomien palkkojen nmaksuun.

EU:lla on kovat ajat edessään. Ei yksin Brexitin johdosta vaan jäsenmaissa nousseen suuren kriittisyyden suhteen, joka sai pontta pyttyyn hallitsemattomasta maahanmuutosta melkein kaikissa maissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Le Penin kuvio koskee Euroopan parlamenttia, eikä niinkään suoraan vaikuta Ranskan vaaleihin.

Todellinen takalukkohan syntyy, jos Le Pen voittaa, ja myöhemmin tänä vuonna äänestetään Ranskaan erinäköinen parlamentti. Kaiken sen pysähtyvyyden voi silloin laittaa Le Penin viaksi. Eurooppa pääsisi siten yhdestä änkyrästä hiljalleen eroon, ja euroalue voitaisiin muiden päätöksellä tehdä tulonsiirtounioniksi. Meillä olisi toki ne "hyvät tarkkailuasetelmat", jotka ovat siivittäneet suomalaisia moniin hyviin urheilusuorituksiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Itse kyllä näkisin tuolla EU parlamentin nostamalla kanteella olevan vaikutusta - mahdollisesti - Ranskan presidentin vaaleihin, sillä ranskalainen viranomainen on tutkimassa tuota rahaväärinkäyttöä.

No, tuo onkin vain omaa mielikuvitelmaani.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #15

Voi olla, mutta tämä syytesuojan purku koskee vain EU-parlamenttia, ei suoraan Ranskan sisäpolitiikkaa.

Fillon on jo mitä ilmeisimmin pelannut itsensä pois.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #21

Niin tuo syytesuojanpurku on käsiteltävä EU parlamentissa, koskapa noilla mepeilläkin näyttää olevan syytesuoja, jollei sitä pureta. Toki parlamentti tässä tapauksessa ilman muuta on halukas purkamaan syytesuojan. Kuinkas muuten. Sen sijaan mihin mahtaa upota vuosittan budjetista mrd määriä rahaa?

"Euroopan parlamentti päätti torstaina viedä presidenttiehdokas Marine Le Peniltä koskemattomuuden lain edessä.

Le Pen voidaan nyt asettaa Ranskassa syytteeseen "väkivaltaisten kuvien julkaisemisesta"."
http://yle.fi/uutiset/3-9488173

Moni voi olla tuosta syytteen perusteluista ko. tapauksessa toisenlaistakin mielipidettä. Miksi ei väkivaltakuvien julkaiseminen koske samalla tavalla medioitakin? Eikä näytä olevan eka kerta kun koskee syytesuojanpurku Le Peniä ylen kirjoituksen mukaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #26

Le Peniltä oli harkitsemattomuutta uudelleenjulkaista nuo kuvat. Juridisesti asia on kiinnostava. Kukaan ei halunnut näitä Le Penin uudelleenesittämiä kuvia pannaan ennen kuin Le Pen ne uusi.

Ja kuten varmaan huomaat, paino on koko ajan UUDELLEENjulkaisussa. Nämä kuvat eivät olleet Le Penin kamerasta.

Eli: Joku tekee jossain hirmutekoja, ja jos perkele menet kertomaan omalle kansallesi, että tällaista tapahtuu, niin EU-parlamentti "poistaa varmistimen" ja ampuukin samassa rytäkässä pari laukausta.

Eikö kukaan näe tässä touhussa mitään omituisuutta?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ranskalaisen ekonomistin Jacques Rueffin lause ”L’Europe se fera par la monnaie ou ne se fera pas”. Suomeksi: Yhdistynyt Eurooppa syntyy yhteisen rahan kautta tai jää syntymättä.

Yhteisellä rahalla on nähty olevan oleellinen merkitys liittovaltiokehityksessä. Tässä lienee syy euron pysyvyyteen.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001724067.html

Virheiden korjaaminenkin on tehty mahdottomaksi; tai sitten ei.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eihän ERM:stäkään ollut mitään karttaa ulos. Niin vain kävi, että eräänä kauniina hyisenä viikkona 1992 Suomi lensi kuin leppäkeihäs ulos tästä kööristä. Samalla viikolla "Suomen imussa" taisi lähteä pari muutakin pikkumaata.

Nämä isot jutut näyttävät siltä, että mitään ei tapahdu. Kunnes sitten yhtenä aamuna kaikki on toisin.

Aiemmasta ERM-sekoilusta viisastuneena en ole ottanut penniäkään euromääräistä velkaa.

Toki eduskuntamme voisi määrittää kaikki euromääräiset velat markkamääräisiksi, mutta markkinoille pitää antaa viesti, että tämä temppu oli sitten ihan aikuisten oikeasti se ihan vihoviimeinen kerta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Liittovaltio kyllä korjaisi monta EU:n ongelmaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Liittovaltio on taikasana, joka ei sellaisenaan tee kesää eikä talvea, ellei määritellä mitä se käytännössä tarkoittaa, millaiset ovat osavaltioiden ja liittovaltion valta- ja vastuusuhteet, millaiset ovat valtioelimet jne. EU:lla on nykyisin lainsäädäntövaltaa yli jäsenmaiden enemmän, kuin monissa liitovaltioissa. Nykyisten saavutusten, suorituskyvyn ja hallinnollisen sekavuuden valossa on syytä olettaa, että liittovaltio loisi paljon enemmän ongelmia kuin ratkaisisi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllä. Entä montako uutta se loisi?

Sodatta ne Yhdysvallatkin aikanaan luotiin?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Koeta nyt vielä jaksaa EU-lumipesun harjoittamista. Kyllä kai tämä kansa vähitellen ymmärtää, mistä on kysymys.

Ranska ja sen presidentti Hollande voisivat mennä levollisesti kohti seuraavia vaaleja, ellei pakkoon perustuva euroideologia olisi tukahduttanut alleen ns. Eurooppa-aatetta eli koko hankkeen arvoihin perustuvaa ydinajatusta vapaasta tahdosta. Se merkitsee myös liittymisen ja eroamisen vapautta.
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001724067.html
"Myös Viron valtiovarainministeri Jürgen Ligi sanoo, että euroalueella tulisi olla mekanismi, joka mahdollistaa jäsenmaiden eroamisen eurojärjestelmästä."
Sitä kutsutaan laissamme yksilöiden tasolla "liittymis- ja yhdistymisvapaudeksi".

Siitä, mitä EU:n tasolla nimitetään "menestystarinaksi vailla vertaa" (Katainen)
http://www.talouselama.fi/uutiset/katainen-eu-on-m...

tulikin jättimäinen epäonnistunut ja julma ihmiskoe vailla vertaa (Kuisma):
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei minulla sinällään ole hätää. Tiedän euron hajoavan. Mutta mitä nopeammin se tapahtuisi, sen pienemmällä sotkulla siitä selvittäisiin.

Toisen leirin euroon juurtumiset harmittavat siinä määrin, että kun se euro joka tapauksessa on historiaa niin vihaavatko he itseään, omia lapsiaan ja muita niin paljon, että haluavat mahdollisimman suuren sotkun siivottavaksi?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

H.A. (#16) klo 12.07:
Kyllä ne keksivät aina uuden vihan kohteen. Korpinen syytti Lipposta ja Lipponen 'porvareita'. Kukaan ei näytä syyttävän persuja... :-))
Sen sijaan sotkuista moni saa viran ja elannon.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

Auts, tuotas... eurokriisi on tuonut minulle elannon jo muutaman vuoden ajan. ;)

Siltikin yritän höhlänä ehdottaa jotain yhteistä hyvää silläkin uhalla, että menetän oman elantoni.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #23

Heh... Köh... Ansiosi mukaan!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Yleinen tyytymättömyys EU n ylimielisen johdon toimintaan lisääntyy lähes valonnopeudella. Liittovaltiohaaveilu ja epädemokraattinen etähallinto ei sittenkään ole uponnut EU kansalaisten tajuntaan.

2000 luvun alussa EU ssa oltiin vielä vahvasti yhteisellä ja omalla asialla.Kehityssuunta kuitenkin muuttui EU n omien virheiden seurauksena. Mm:ssa pankkituet, rajavalvonnan ontuminen, Kreikan pöyristyttävät valehtelun seuraukset. Näkyykö EU n toiminnassa suunnan muutosta nytkään ? No eipä taida näkyä, joten tyytymättömyyskään ei vähene ja itsehankitut seuraukset ovat oven takana.

Me EU n jäsenet päätämme jäsenyydestä ja jatkosta ihan itse. Jatkoon liittyvistä tekijöistä äänestetään pian Ranskassa, Hollannissa ja myös Saksassa. Samaa irtioton värinää on havaittavaissa myös nöyrässä Suomessa. Osaakohan nyt suomalaiset poliitikot lukea ja hyödyntää trendin ja löytyykö jostain 'uusi puolue' ajamaan nykyiset 'vanhat puolueet ' ulos ? Uusia puolueitahan ei enää taida olla, ainakaan hallituksessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Samaa irtioton värinää on havaittavaissa myös nöyrässä Suomessa."

Minä en ole tuota huomannut ellei Sampo Terhon eilistä varovaista lausuntoa kansanäänestyksen järjestämisestä oteta huomioon. Sipilä on kiirehtinyt liittovaltion muodostamista ja monessa puolueessa on vielä vahvaa federalistista värinää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jarmo, kerrotko mikä Sipiän toimi tai toimet ovat osoittaneet kiirehtimistä liittovaltion muodostamiseen?

Jos noin olisi niin Sipilä on toiminut vastoin hallitusohjelman kirjauksia.

"Euroopan unionin tärkein tehtävä on rauhan, turvallisuuden, vaurauden ja oikeusvaltion turvaaminen maanosassamme. Euroopan suhteellisesti heikentyneen aseman vahvistaminen edellyttää unionilta vahvaa toimintakykyä, yhtenäisyyttä ja kansalaisten luottamusta. Yhteisömenetelmä on keino taata unionin vakaa ja tasapuolinen toiminta sekä demokratian toteutuminen EU-päätöksenteossa. Unionin on noudatettava toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteita, eli päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä kansalaisia.
Euroopan komission on toimittava avoimesti ja kuultava kansalaisia."

" EMU:a ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen
kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen. Hallitus tukee vahvaa sijoittajavastuuseen perustuvaa pankkiunionia ja sen kehittämistä. Sääntöjen noudattamisen vahvistamiseksi talouspolitiikan koordinaatiota on yksinkertaistettava, ja jäsenvaltioiden omistajuus talouspolitiikasta on varmistettava."

Tuo edellä mainittu kursivoitu teksti on osa hallitusohjelman kirjauksesta EU:ta koskien. Kokonaan teksti on luettavissa tästä linkistä sivulta 32 alkaen.
http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Sipilä halusi julkisesti kiirehtiä pankkiunionia heti kun brexitistä ilmoitettiin. Pelkäsi kai että Suomi putoo liittovaltiovaunusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Missä linkki tai perustelu tuolle, koska haluan itse lukea ja tehdä omat päätelmäni hänen sanomisistaan. Halllitus tai eduskunta ei kuitenkaan ole vielä ollut kiirehtimässä pankkiunionin syntyä laajassa mielessä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Parahin Jarmo,

tällä haavaa vaikuttavat tuulet olisivat minusta ne, joihin on jotain sanomista. Virheitä on tehty matkan varrella. Nyt Euroopan komissio on kuitenkin julkaissut Valkoisen kirjansa hahmotellen suuntauksia EU:lle.

Näihin Valkoisen kirjan lukuihin - kuten myös kommentteihin - olen tiedottamishaluinen.

Toistaiseksi:

Sipilä sanoo ei kahden vaihteen Euroopalle (halukkaat tehkööt enempi).
Saksa ja Ranska: Kahden vaihteen Eurooppa, παρακαλώ. Ranskan presidentti Hollande sanoi jopa, että Eurooppa "räjähtää", jos ei tule euroalueen liittovaltiota.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vaaleja tulee, mutta itse olen kiinnittänyt huomioni nimenomaan Ranskan vaaleihin. Hollannissa äänestetään osapuilleen viikon päästä (keskellä viikkoa 15.3.) mutta ne vaalit eivät oikein tarjoa potentiaa muutokselle. Eikä Saksankaan vaalit siihen yllä.

Itävallan presidentinvaalit tarjosivat pienet kauhun hetket järjestäytyneelle mafiallemme, mutta sitten melko nopeasti koko tulos unohdettiin syvään toki huokaistua.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Varmaankin juuri noin. Ison massan vaikutus statistiikkaan on ilman muuta eri luokkaa. Mutta lumivyörykin alkaa pienestä liikkeestä. Eikä pidä unohtaa myöskään Italiaa. Pankkikriisinsä ei ole vieläkään ohi. Kumulointia odotellaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Juu, en ole unohtanut Italiaa. Muistaakseni mainihin tuosta jopa avauksessa?

Pankkikriisi on vielä Espanjassakin päällä. Espanja voisi "kasvaa ulos ongelmastaan", mutta en ole ihan varma riittääkö kasvuvauhti. Nykylukemilla kyllä piisaisi, mutta..... :D

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #24

Niinpä tosiaan teit, luin huonosti, sori.

Eikä se Portugalinkaan tilanne kovin valoisa ole. Pankit kitkuttavat ja maan infra on paikoin täysin luhistunut. Maakunnissa on todellsita kurjuutta nähtävissä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #25

Olet mielestäni varsin oikeassa tarkkanäköisillä kommenteilla Portugalista. Tämä vaan kuuluu niihin "pieniin maihin", joita isot (Saksa) kovistelevat.

Jostain syystä minulla on kutina, että Ranskan vaalit menee EU-myönteisesti, mutta parin vuoden aikana italialaisten mitta tulee täyteen.

Pekka Iiskonmaki

Suomen paikka ei ole EU. Suomi ei ole kypsä sellaiseen ainakaan sataan vuoteen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Raaka väkivalta ja eripura ovat Europan alueella lisääntyneet. Tai vaihtoehtoisesti sitten toimittajat ovat vaan yht'äkkiä heränneet hommiin ? En toki väitä syyn väkivaltaisuuksiin olevan EU n, mutta jokainen voi arvella keskenään syitä ja seurauksia viime aikojen tapahtumien perusteella.

Ihan esimerkkinä tämän päivän SVT n uutisia. Pääutisista iso osa koskettaa jollain tavalla väkivaltaa.

http://www.svt.se/nyheter/

Kuinka tämänkaltainen kehitys voidaan jatkossaa EU n alueella estää ? Nyt seuraukset ilmeisestä holtittomuudesta on siirretty valtioiden itsensä vastattavaksi. EU n möhömahojen ja puhuvien päiden vastuunkanto omista päätöksisään on 0.

Miksi ihmeessä sellaiseen jengiin on sitten kuuluttava ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset