Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Ilman puskaa on huutaminen vaikeaa

Alustavien ääntenlaskujen pohjalta voi tehdä analyysiä mediaseksikkäimmän puolueen, Perussuomalaiset, kannalta. Seurailin niin koko maan kannatusta kuin kotikaupunkini Turun menestystä näissä vaaleissa. Vaikka perussuomalaisten heikkoa menestystä yrittäisi selittää "hallituspuolueen vastuulla", niin lukemat nimenomaan kohdistui meihin, eikä hallituspuoluekumppaneihin.

Jytkyn sijaan tuli Rotko.

Saatu kunnallisvaalitulos pistänee puheenjohtajaehdokkaita miettimään tarkasti saatua tulosta. Perussuomalaisilla on kaksi kärkiehdokasta johtoon. He voivat oppositioitua "maltilliseen ja vastuulliseen" linjaan ja "itsennäisyyden ja radikaaliin" linjaan.

Mitä enemmän olen viime aikoina eurooppalaista politiikkaa seurannut, sitä enemmän haluaisin antaa ääneni radikaalille linjalle. En ole vielä tehnyt päätöstäni.

 

Menetimmekö juuremme?

Perussuomalaisten suurin ongelma on ollut kova nousu protestipuolueesta yleispuolueeksi. Viisi vuotta Kreikan kriisin jälkeisen "tukipakettipolitiikan" vastustamisvuoden jälkeen "persujen takki kääntyi". Perussuomalaisten hyväksymästä kolmannesta tukipaketista suurin osa kostui aiemmin luvattujen tukipakettien uudelleenrahoituksesta.

Miten selität tämän suomalaiselle kansantajuisesti? Itse yritin. En onnistunut.

 

Pankkitukea, παρακαλώ

Perussuomalaisten vanhojen teesien mukaan pitäisi ottaa hatkat euroryhmän (yhteisvaluutta euromaiden koostuvasta valtiovarainministereistä) päätöksistä "tukea Kreikkaa" (eli länsieurooppalaisia pankkiireja).

Suurimmat sijoitukset tehtiin 2010. Laitoimme 1 000 miljoonaa euroa suojaamaan noin 25 miljoonan euron (lähde: BIS) saataviamme. Tämä laina oli osittain huonoa. Lainattiin lisää. Kolmannellakin kerralla - se, minkä persut hyväksyi - sisälsi suhteutettuna hieman uutta rahaa. Pääosa meni vanhojen maksuun.

Periaate kuitenkin myytiin. Se periaate, joka toi meille rutosti ääniä.

Miltä se Kreikka-kolmonen näyttää? Suojellaan Kreikka ykköstä. Tätä kutsutaan ihon alle pääsemiseksi. Ensin panoksena on niin paljon, ettet haluaisi hävitä sitä. Sitten panos kasvaa hiljalleen. Lopulta maksat mitä vain toivosta saada omasi takaisin. Kreikastahan se takaisinmaksu tuppaa olla kuriositeettista muodollisuutta?
 

Rajat kiinni?

Yksi kannattijiemme sanoma oli tuttu jo eilistä edeltävissä kuntavaaleissa. Aivan tavallisen näköinen suomalainen rouvashenkilö - noin 50-60 -vuotias - kertoi vaaliteltalla olevansa huolissaan nuorista tummaihoisista miehistä, jotka vain näyttivät maleksivan Turun Kauppatorilla.

Suomi äänesti tyhjää (ja se laskettiin Euroopassa vastaääneksi) EU:n suunnittelemaan sijoittaa 160 tuhatta pakolaista kahden vuoden kuluessa. EU runttasi esityksensä läpi enemmistöäänestyksenä. Tapana on ollut, että itsemääräämisoikeuksissa valta on jäsenvaltioilla, ja että poikkeuksia tehdään, jos äänestystulos on yksimielinen.

Suomen tyhjä-ääni olisi jo merkinnyt yksimielisyysperiaatteen kumoutumista. Mutta neljä muuta äänesti esitystä vastaan. Mentiin enemmistöpäätökseen. Suomi hävisi. Yllättäen. Mutta ei pyytämättä. Perussuomalaiset sentään yritti. Äänimäärämme ei vain valitettavasti riittänyt.

---

Johtopäätöksien aika on myöhemmin. Tämä kv-tulos epäilemättä tuo suolaa puheenjohajakisaan. Kerron liikkeistäni perussuomalaisissa sen vaalin jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei ollut. Alakylä näyttää tarkoittavan, että rouvashenkilö edusti persujen kannattajien suhtautumista yleisemminkin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kävin lauantaina Turun torilla.Wiklundin kulmalla oli todella voittopuolisesti miessukupuolisia maleksijoita.En tunnistanut heissä ainuttakaan vierasmaalaista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hän puolustautui omia sanavalintojaan vastaan, ettei koe olevansa rasisti, mutta häntä harmittaa se, että esimerkiksi omilta opiskelijoilta leikataan vain siksi, että toiset saisi ne leikatut rahat maleksimiseen.

Hän ei kuitenkaan esittänyt mitään toiveita. Eikä ratkaisujakaan.

Eihän niiden ratkaisujen tekeminen mitä ilmeisimmin ollutkaan hänen toimi. Hän esitti huolensa ja mitä ilmeisimmin valmiutensa antaa äänensä sille, joka hänen huolensa ottaa vakavasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mediaseksikkyyskin taisi mennä vihreille, ja puheenjohtajaehdokkuudesta sekä Tukholman terrori-iskusta huolimatta Halla-ahon äänimäärä putosi edellisistä kuntavaaleista. Sampo Terholle ei näytä olevan senkään vertaa tilausta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Herraskainen Terho sopisi paremmin Kokoomukseen kuin PS:ään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Terho on pätevä politikko ja sopisi mihin tahansa puolueeseen, eikä ole sen herraskaisempi kuin Halla-ahokaan. Molemmat ovat tosin enemmän herraskaisia kuin kohta entinen puheenjohtaja, joka on luonteeltaan lupsakka ja kansanomainen.

Taitaapa olla juuri tämä Timon lupsakkuus, joka vei persut jytkyihin, ei Suomessa taitaisi muuten populismille löytyä kannatusta, sen osoittaa pien- populistipuolueiden menestymättömyys. Ei auta vaikka ne yrittäisivät olla miten populistisia tahansa. Ne ei sytytä kansaa, kun Timon lupsakkuus puuttuu.

Pian puuttuu Timon lupsakkuus myös persuista. Persut kuihtuu. Sampo Terholle löytynee politikkona hommia jossain muussa puolueessa. ei varmaankaan demareissa, mutta keskusta lienee hyvä vaihtoehto.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin taisi. Eipä siinä mitään. Kokeillaan nyt sitten, miten heidän politiikkansa toimii. :)

Enpä usko minun työn loppuvan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tulkintasi siitä,että yksimielisyyden vaatimus olisi kierrettävissä pidättäytymällä äänestämästä on omasi.
Pakolaisten taakanjakoasia on kait ministerineuvostossa äänestykseen jouduttaessa määräenemmistösäännön alainen eli kestää myös vastaääniä.
Voi toki olla, että äänestystä ei ole käyty lainkaan, jos puheenjohtaja toteaa,että riittävää määrävähemmistöä ei ole syntymässä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

EU runttasi sen määräenemmistöpäätöksen EU-johtajien kokouksessa. Suomen äänimäärä oli 1/28. Esitys meni läpi EU:ssa äänin 23-4.

Ja EU-päätökset > Suomen kansalliset päätökset, jos ne koskevat samaa asiaa. Britit äänestivät brexitin puolesta muun muassa siksi, että he (britit) saavat sitten sen viimeisen sanan.

Ministeriöneuvostossa piti vain niellä EU:n enemmistöpäätös. Olkoot siellä mitkä tahansa puolueet koolla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Henri, eikös tuosta määräenemmistöpäätöksestä (koski taakanjakoa) jokin jäsenmaa (Unkari?) valittanut EU tuomioistuimeen? Tiedätkö onkohan jo päätös tullut?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Suomen Uutisissa olen kirjoittanut, ettei Unkari, Puola eikä Itävalta ole toistaiseksi vastaanottanut ainoatakaan "taakanjakosopimuksen" mukaista turvapaikanhakijaa (tai sen saanutta).

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ensin kerroit aivan jotain muuta Suomen äänestyskäyttäytymisestä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #25

Mikä on muutoin = lillukanvarsi. Aina siihen asti, että äänestyskäyttäytyminen erottaa meidät ainakin yhteisvaluutta eurosta. EU:hun olen tässä kolmen vuoden aikana suhtaunut aina vain penseämmin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ihan hyvä analyysi perussuomalaisten rotkosta. Sitä saa, mitä tilaa.

" Yksi kannattijiemme sanoma oli tuttu jo eilistä edeltävissä kuntavaaleissa. Aivan tavallisen näköinen suomalainen rouvashenkilö - noin 50-60 -vuotias - kertoi vaaliteltalla olevansa huolissaan nuorista tummaihoisista miehistä, jotka vain näyttivät maleksivan Turun Kauppatorilla."

Tämän korjaamiseksi ei halltus ( ml. Perussuomalaiset ) ole oikeasti tehnyt mitään. Tarkennuksena vielä tuohon, on varmasti ihan sama minkä väristä väkeä missäkin leirissä tai kylissä notkuu. Olennaista on, kun maahan jää / tulee luvatta epämääräistä ja myös rikollista väkeä, eikä oikeusministeriä myöten kukaan vaivaudu asiaan mitenkään puuttumaan. Niin ?

Kansalaiset eivät taida tosiaan olla moisesta innoissaan. paitsi tietty vihreät ja kommarit, joille julkisen sektorin kasvattaminen on ihan oman toiminnan kulmakivi.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kinberg-batra-vi...

Pitääkö Suomessa aina seurata Ruotsin jälkiä, vai voisko tehdä jotain toisin ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pitääkö Suomessa aina seurata Ruotsin jälkiä, vai voisko tehdä jotain toisin ?"

Mutta Ruotsillahan menee hyvin, eikös?

Kannattaa vain yrittää kontata Ruotsin perässä, niin meillälin meinisi paremmin.

Jos lähtee konttaamaan päinvastaiseen suuntaan kuin Ruotsi, meenisi huonommin, aivan selvästi.

Toki ei kannata mennä omaan rahaan, kuten Ruotsi, mutta muuta vikaa ei naapurissa olekaan. Se on vain hyvä että siellä Ruotsissa otetaan muukalaisia vastaan, päästään mekin sinne, jos Putin alkaa päälle käymään, niinkuin Ukrainassa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

" Kannattaa vain yrittää kontata Ruotsin perässä, niin meillälin meinisi paremmin. "

Konttaamistahan se kyllä on jos ei saada vailla oleskelulupaa olevaa terrorismiin taipuvaista houkutelua keskustelemalla maasta ulos. Suomessakin on eräänlaista populistista öyhöttämistä, turvapaikahakijoiden ja maahanjäännin suhteen liikkeellä hieman toisella tasolla, vasemmiston, kirkon ja vihreiden suotuisalla kannatuksella. Tottakai. Mitähän seuraavaksi ?

Vieläkään ei Ruotsissa ole miljoonaa asuntoa saatu asuntopulaa paikkaamaan rakennetuksi ja maa on nyt oikeasti kusessa, myös rikollisuuden, wahabismin, ja kulttuuriongelmiensa kanssa. No, ovat kyllä jo ryhtyneet tiukkaan rajavalvontaan. Sitä voisimme toki myös kokeilla, eli tältä osin olet oikeassa.

Eikä se taloudellista onnea tuova särkyneen ikkunan malli toimi muuten Ruotsissakaan.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Rikotun_ikkunan_on...

Kun naapuri juoksee päänsä seinään, ei ehkä kannata kokeilla samaa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Persut ovat sitä samaa Bumtsibum-meininkiä, hehkutusta ja poliittista jargonia kuin muutkin puolueet.

Asioihin keskittyminen, realistisuus, riittävä kyynisyysaste, poliittisen höpöhöpön ja unelmoinnin skippaaminen. Siinä nyt olis hyvä alku.

Suurin osa kaikesta keskustelusta on joutavanpäiväisiä höpinöitä ja someidiotismia. Pienet detaljit kuten EU-alueen talous, suurvaltapolitiikka ja vaikka globaali väeestönkasvu nyt eivät nähtävästi ketään kiinnosta.

Fiksumpaa lienee toki ostaa menolippu muualle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kokeilinhan minä jo sitä "fiksumpaakin" vaihtoehtoa. Kohteessa tosin kansanäänestyskään ei painanut mitään. Eli jos meillä tehdään 1,5 miljoonaa allekirjoitus saanut kansalaisaloite X, niin hallituksemme säätäisi lain, joka on -X.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Fiksumpaa lienee toki ostaa menolippu muualle."

Ei niitä fiksumpia taida muualtakaan löytyä,
joten tuskin on fiksua lähteä fiksuutta muualta etsimään.

Ei suomalaiset fiksuja ole, mutta onneksi kyllin fiksuja antamaan populismille turpiin näissä vaaleissa.

Seuraavissa vaaleissa voi taas tyhmyys päästä vallalle, kuten edellisissä eduskuntavaaleissakin kävi.

Tämä on tätä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juu on se vaikea kikyleikkauksia selittää tavalliselle politiikkaa seuraamattomalle, että euron syy on tämä. Se menee ja äänestää taas demaria niin kuin meillä täällä kaakossa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juu, mutta onhan se tavallaan ihan hyvä antaa viestikapula demareille. Ihan yhtä suuri liikkumavara heillä on. Kikyilkööt he sitten ja yrittäkööt he selittää asiaa äänestäjilleen.

Se nyt on vain surullista, että tässä suossa mitä ilmeisimmin tarvotaan useampi vaalikausi, kun jokainen puolue saa yrittää vuorollaan.

Juuri tämän vuoksi ne radikaalit puolueet menestyvät Euroopassa, koska kaikki muut kortit on jo katsottu. Eivät ihmiset ihan ensimmäisinä äänestä radikaaleja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh Henri, eihän vasemmisto ja siis demarit hallitusvastuulla oloaikana mitään kikyä ole tekemässä vaan lisäämässä velkaa. Velalla hoidetaan kaikki lisäkustannukset. Ne joita lupaavat populistisesti ilman selityksiä miten kustannetaan. Seuraava hallitus taas joutuu leikkaamaan ja demarit vasemmistopuolueiden kanssa taas huutelevat oppositiosta käsin EI KÄY-VÄÄRÄÄ POLITIIKKAA. Kansalaiset eli äänestäjät ovat mitä ovat äänestyskäyttäytymisessään. Muisti on lyhyt tai vaihtoehtoisesti eivät osaa tajuta tapahtunutta todellisuutta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #20

Tuo on varmaan juurikin totta. Ei se tyhjästä ole syntynyt tämä Suomen velka. Perussyy edelleen ne tuottamattomat ja jumalattoman kalliiksi käyvät virkamiehet, joista ei päästä eroon. Ei sitten millään.

En tiedä sitten, mistä löytyy se kykypuolue, joka oikeasti puuttuu tähän ydinongelmaan. Nykyhallitus ei ole tässäkään asiassa loistanut osaamisellaan. Kannattaa muuten oikeasti puristella sitä omaa kansanedustajaa, vaikka nenästä, ja kysyä. Mitä asialle on tarkoitus tehdä, ja koska. Samaa voi kysyä myös näiltä kunnallisissa bunkeereissa olevilta. Vasemmisto ja vihreä eivät tule ikinä pienentämään julkista sektoria senttiäkään. Pikemminkin päinvastoin.

"Huittisten hullu mies kun syö edelleen enemmän kuin tienaa"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Parahin Sirpa, EU:ssa kytätään nyt ns. eurorajoja tarkemmin kuin 15 vuotta sitten. Velkaa ei sovi ottaa mielin määrin, eikä etenkään, jos sijoittajille tulee sellainen haisu, että "nuo saattaa lähteä".

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>…...noin 50-60 -vuotias - kertoi vaaliteltalla olevansa huolissaan nuorista tummaihoisista miehistä, jotka vain näyttivät maleksivan Turun Kauppatorilla.

Ooo

jos tummaihoinen sitten on töissä tämä 50- 60 vuotias täti saa aiheen taivastella, kun nämä vievät kaikki työpaikat…..

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juu, tämä on se ainainen kiistakapula. Suomessa romanit sanovat meistä "valkolaisista" ihan samaa: jos maleksitaan, ei hyvä. Jos töissä niin vievät "meidän" työpaikat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillähän voi kulua 3-5 vaalikautta ja 4-5 kikyä, kun jokainen saa vuorollaan yrittää taistella tutkainta vastaan ja patoaa maan äänestäjien hermoromahdusta. Nyt vuorossa on populistinen vihervasemmisto.

Lopputuloksena voi olla vain huonompi vaihtoehto kuin se, että tekisimme jotain kerrankin ajoissa suomalaisten ja Suomen edut mahdollisimman kattavasti huomioiden.

Siinä ajassa suomalainen hyve, maltillisuus, hiipuu ja tilalle tulee radikaalimpia vaihtoehtoja. Tämän prosessin näemme paraikaa mm. Ruotsissa, jossa padotaan tai eristetään toisin tavoin ajattelua ja vaihtoehtoisia ongelmien ratkaisumalleja,

Siellä ilmestyskirjan peto on kasvanut 50-100% suuremmaksi vuoden 2014 vaaleista. Muutaman viikon kuluttua (kukaanhan ei puutu suvereenin maan vaaleihin) EU pidättelee hengitystä Ranskan presidentinvaalien vuoksi. Syksyllä on vuorossa veturi Saksanmaa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Viisaita sanoja. Eivät ihmiset "piruuttaan" äänestele trumppeja ja brexitejä.

Pitämällä kansa sorvin ääressä ja maksamalla palkkaa heille kompensaationa: tämä on se ainoa keinoa torjua populismi.

Ranskan vaaleista (1. kierros): lähes 50 prosenttia äänesti "EU-vastaista" ehdokasta (toki eri syistä eri ehdokkaille menivät äänet). Tällaisen tuloksen johdosta Juncker katsoi asiakseen tuulettaa, että EU-myönteisyys on päivän sana. :)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itse en ole havainnut Turun Kauppatorilla mitään yletöntä määrää ulkomaalaistaustaisia notkumassa vaan ihan kantiksia, niin alkuperäisiä kuin muista kunnista tunkeutuneita. Voisihan sitäkin miettiä kenen rahoilla ne sen tekevät.

Itse pystyn kyllä jatkossa jättämään Kauppatorin kauppiaat väliin ettei vaan kukaan luule että notkun siellä muiden rahoilla. Ilmeisesti parempi ettei sinne ketään erehdy niin ei tarvi rouvashenkilön pahoittaa mieltään toisten tekemisistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset