Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

EU synnytti potran pojan, Katalonian!

Katalonian alueparlamentti julisti Katalonian itsenäiseksi Espanjasta. Tämä on paitsi ilahduttava, myös mielenkiintoinen asia. Ne, joille EU on myrkkyä samastui edellisen ekaan lauseeseen. Ne, joille EU ja sen olemassaolo on tärkeää sietäisi tutkia tapahtunutta mielenkiinnolla. Avoimin mielin. Aloitetaan:

EU:ssa on ollut eurokriisin jäljiltä käsitys, että yhteistä valtakeskittymää tulee välttää. Äänestäjien paine ohjaa niin Suomessa kokoomusta kuin Saksassa kristillisdemokraatteja. Enää ei miljardiluokkien vekseleitä kirjoitella mihin tahansa suuntaan. Valtaa halutaan paikallisesti.

EU ikäänkuin järsii itse itsensä (tai emänsä) sisältä päin. Sille oli vaihtoehto: olla sotkeentumatta yhteiseen valuuttaan, yhteiseen kohtaloon.

En pidä mahdottomana tämän johtavan vielä entistä pahempaan eurokriisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Espanjassa on nyt kuitenkin sellainen laki, joka voi aikaansaada jo syntyneen jälkiabortin. Näin siitä huolimatta, että maa on katolinen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Laki (jota katalaanit eivät enää noudata) ei päde.

Sinun pitää vaihtaa "laki"-sanan sijaan "panssarivaunu", "sisällissota" tai "luoti".

Maistuisiko sellainen kommentti? EU-kansalaiselta toiselle: luoteja?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kansallisuushaaveet tukahdutetaan ? Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti palauttavansa laillisuuden Kataloniaan.
Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä, ei lienee vaikea arvata.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Poliisien ja armeijan määrääminen Kataloniaan on virhekortti, johon tuskin tyhmimmissäkään palavereissa päädytään edes Espanjassa. Toivottavasti tahoilta löytyisi riittävästi viisautta tilanteen hallitsemiseksi ja hyväksyttäväksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ainoastaan psykopaatit vääntävät "laki"-käsitteen tulkinnallisuutta. Rajoy haluaa käyttää "lain" konseptia verukkeenaan.

Ajatellaan minun ja sinun kotia. Niissä voi päteä eri säännöt, meidän hyväksymät lait toistemme luona vierailtaessa. Entä sitten, kun toisen sääntöjä ei enää otetakaan huomioon? Etten minä esittele ukaaseja vaimolleni, että tästä lähtien täällä eletään näin, koska laki "jossain muualla" (eli sinun kotona) sanoo näin.

Laki on laki niin kauan kuin se hyväksytään kaikkien kanssa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kuulostaa kansalaistottelemattomuuden puolustamiselta tuo "laki on laki niin kauan kuin se hyväksytään kaikkien kanssa".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #31

Kunhan se tehdään rauhanomaisesti, kenenkään omaisuutta vahingoittamatta.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Historiasta on tunnettua, että itsenäisyyden julistus on vasta ensimmäinen askel prosessissa, joka toisinaan johtaa itsenäistymiseen. Itsenäisyyden julistuksia on tähän mennessä itsenäisten valtioiden historiassa enemmän kuin toteutuneista itsenäistymisiä.

Kun Suomen eduskunta teki aikanaan itsenäisyysjulistuksen, se ei kelvannut edes etusivun uutiseksi, vaan sekalaisten ilmoitusten joukkoon, mutta niin vain kävi, että se onnistui. Katalonia on julistautunut tai julistettu itsenäiseksi jo kolme kertaa: ensin 1640, jolloin se taisteli Ruotsin (Suomenkin) ja Ranskan rinnalla (samalla puolella kuin protestantit) auttaen Portugalin itsenäiseksi tullen itse Ranskan pettämäksi; toisen kerran Napoleonin julistamana; kolmanneksi 1934 osana Espanjan tasavallan rintamaa.
Katalonialla on yhtenäisenä kieli-ja kulttuurialueena ollut vähemmän onnea kuin Suomella, jolle aukeni aikaikkuna sopivasti jo ensimmäisellä julistuskerralla. Katalonia, joka on Skotlannin tavoin vanha valtio, on ollut autonominen (kuten kesiajan poliittiset yksiköt tavallisesti) 700 vuotta (Suomi noin 100 vuotta) ja ei-itsenäinen pienin katkoksin 300 vuotta, nyt jälleen Katalonia joutuu aloittamaan taistelun ainakin autonomian, ellei valtion asemana saavuttamiseksi.

On reilua, että jos Katalonia tulee jäämään Espanjaan, niin asemaltaan sen tulee olla vähintään valtio, sillä autonomia ei näillä näkymin riitä. Katalonia pakotettiin julistamaan itsenäisyys. Espanja on törkeällä tavalla osoittanut, ettei se ymmärrä eroa laillisuusvaltion ja oikeusvaltion välillä. Espanjan tulee kypsyä oikeusvaltioksi, ennen kuin se voi rakentaa uudestaan Katalonian-suhteet. 1600-luvulla Espanjan vallan palautus oli tarpeettoman verinen, kuten myös 1938, tavalla, jotka jättivät käsittelemättä olevat haavat. Toivottavasti historia ei toista itseään eikä EU osallistu historian toistumiseen.

Antti Kantola

Kun noin puolet Kataloniassa asuvista äänestää ja sen tuloksen perusteella alue yksipuolisesti julistautuu itsenäiseksi, kyse on kapinasta ja vallankumoushankkeesta, ei laillisesta tahi asiallisesta toiminnasta laisinkaan. Minä varsinaissuomalaisena en lähtisi erkantumaan niin sanotusta Suomesta, vaikka tiedänkin, että me varsinaissuomalaiset niitä oikeita suomalaisia olemme ja Varsinais-Suomi se aito Suomi on ja Turulle pitäisi anastettu pääkaupunkius palauttaa. Emme väkisten ota mitään.
Irrottautumiselle täytyy ensin saada emämaan hyväksyntä ja hinta sun muut neuvotellaan. Englannin ero EUsta tapahtuiniin, että ensin hyväksytty päätös ja sitten alkaa prosessi, hinnoittelu mukaan lukien. Sitten toki katumus ja itku, mutta omilla jaloilla sitten vaan on seisottava ja ´toki kantapään kautta oppiikin.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Hyvin on propaganda mennyt läpi:
- Ensinnäkin, jos 75% olisi äänestänyt, eli olisi ollut yli 25% enemmän äänestäjiä ja kaikki äänet menneet Espanjan hallituksen linjan mukaan, olisi 'Katalonian irtauduttava'-äänillä (joita oli n.90% äänistä) edelleen enemmistö.
- Turku ei ole koskaan ollut pääkaupunki. Ruotsin hallinnon aikaan Turku oli hallintokaupunki. Vain kaikkein kieroimmat historiantutkijat voivat tosissaan väittää, että jossakin maassa on ollut satoja vuosia kaksi pääkaupunkia. ;)
- Brittien "katumus ja itku" - joopa joo. Saahan sitä kirjoitella.
(Lontoon) Cityähän riivasi joukkopako... onko siellä montakin liikehuoneistoa tyhjentynyt?

Henry

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Israelin itsenäisyys hiertää edelleenkin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Valtaa halutaan paikallisesti.
........

Ei ole mitenkään selvää että Katalonialaisista enemmistö haluaa itsenäisyyttä. Ja itsenäisyys olisi Katalonialaisille taloudellinen itsemurha.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Avasin eurokriisistä. Talouden itsemurha koskee koko Eurooppaa. Naurattaa hiukka saada tietää, keiden nimet sieltä takausvekseleiden lapuista löytyy, koska ainakin itse SJP on toistuvasti pankkityöntekijänä muistuttanut Suomen budjetista, ettei ne takaukset siellä näy.

Pankeissa saatetaan tietää, että se ketä ottaa taatakseen, ottaa maksaakseen. Tästä voi tulla ISO lasku. Kannatti se eurojäsenyys?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Talouden itsemurha koskee koko Eurooppaa
...........

Tämä ei nyt minulle aukene. Puhut niin ylimalkaisesti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Kuka maksaa Suomen vastuut Euroopan keskuspankin veloista? Konkreettisesti ongelma tulee esille kun kysyy kuka maksaa sen Espajaan tehdyn moottoritien jota ei kukaan ajele tai lentokentän jossa ei lentänyt ensimmäistäkään lentokonetta. Euro suorastaan pakotti valtiot tuhlaamaan ja käyttämään rahaa vastuuttomasti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #9

Europarlamentti. Sen suurin ryhmä (EPP, jossa kokoomuskin on mukana). Sen puheenjohtaja. Manfred Weber.

Hän sanoo: Katalonian kriisissä on eurokriisin siemen.

Tämän enempää en osaa vääntää rautalangasta.

http://www.reuters.com/article/us-eu-spain-catalon...

Antti Kantola

Juha puhuu asiaa, faktaa;

"Valtaa halutaan paikallisesti.
Ei ole mitenkään selvää että Katalonialaisista enemmistö haluaa itsenäisyyttä.
Ja itsenäisyys olisi Katalonialaisille taloudellinen itsemurha."

Katalonian itsenäisyyttä ei vielä ole olemassakaan, eikä näköpiirissä. Tiedämme vain että monen mutkan takana saattaa olla Katalonian itsenäistyminen neuvottelujen kautta tai Katalonian potkaiseminen ulos. Pahimmassa tapauksessa Espanjan sisällissota. Sataprosenttisesti tunnehuumasta on kyse - Espanjan hallinto ei ole riittävästi huomioinut katalonialaisia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EU:ssa toimi joku "alueiden komitea". Lisäksi muuan keskeisistä periaatteista on nimeltaan subsidiariteetti-periaate.
Lyhyesti sanoen EU on täynnä tulkinnanvaraisuuksia, ristiriitaisuuksia ja myös ratkaisuja, joissa komissio rikkoo unionin peruskirjaa, oman legitimiteettinsä rajoja ja tekemiään sopimuksia, joista osalla ei ole kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää.
Ota nyt tuosta selvää, kun Suomi saa laskuja. "Pay the amount of 10,2 mrd€ per 2 week to ESM".

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Väitteen uskottavuutta nakertaa se, että Espanjan hallitus ryhtyi käyttämään väkivaltaa rauhanomaisia kansalaisia vastaan. Ellei enemmistö kannattanut itsenäisyyttä, miksi Espanjan hallitus pilasi vakivallalla Espanjan ja EU:n, meidän kaikkien maineen? Väkivallan käyttö tuntuu täysin järjettömältä, jollei ollut syytä pelkoon itsenäisyyden kannatuksen noususta. Odotan selitystä tähän ongelmaan, ennen kuin otan edes harkintaan väitteen.

Ellei ollut itsenäisyysliikkeen kansanäänestysvoitosta pelkoa, niin miksi ihmeessä poliisi toimi tavalla, joka loukkaa ihmisten perusoikeuksia (siis oikeutta ilmaista mielipiteensä ja fyysiseen koskemattomuuteen). Ei-sitovassa äänestyksessä äänestäminen ei ole rikos.

Typeryyttään tai jostakin muusta syystä Espanjan keskusvalta ei ole pyrkinyt käymään neuvotteluja Katalonian autonomiasta molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Nöyryyttävä väkivalta oletettavasti lisäsi itsenäisyyshaluja. Espanjan keskusvallan toiminta on vuodesta 2010 ajanut katalaaneja itsenäisyysjulistuksen tielle.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ettei vain tuloksena olisi espanjalainen katatonia?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eikös Herra Halla-aho aikoinaan toivonut ja ehdottanut panssareita Ateenan kaduille, kun kansa osoitti mieltään. Kansa ilmeisesti oli silloin väärässä? Nyt kun Espanjan "uusmaalaiset" (siis jokin osa) haluavat erota emämaasta, asia ilmeisesti on ihan OK?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyse ei ollut toiveesta, jonka herra Pyykköläkin varsin hyvin tietää.

Entä mites herra Pyykkölälle maistuu tämä iberialainen vasemmisto? Ei kai herra Pyykkölä ehdota porvareiden tankkien jyräävän katalaaniproletariaatin jalkojen päältä?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miten Herra Alakylä ehdottaisi perustuslain (Espanja) ohittamisen?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

2.10. kirjoitin Facebookissa rinnakkaistodellisuutta näin:

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy teki oppikirjamaisen "Pelimiehen ratkaisun":

82% katalaaneista halusi itsenäisyyskansanäänestyksen, mutta vain noin 35-40 prosenttia ajatteli äänestää itsenäisyyden puolesta.

Rajoyn olisi tarvinnut vain antaa katalaaneille tuo äänestys, ja korjata unionistinen potti ja kertoa, että demokratia puhui.

Sen sijaan hän päätti lähteä käräjille, lähettää kumiluotisateen ja piestä rauhanomaisia ihmisiä. Ja kappas, tällainen tulos siitä sitten tuli.

No, uppati!

https://www.facebook.com/henri.myllyniemi/posts/19...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #20

Mutta eikö kysymys ole juuri siitä, onko katalonialaisilla oikeutta järjestää kansanäänestystä olemisestaan Espanjan yhteydestä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #21

Herra Pyykkölä:

Tv-mainoksessakin ehdoteltiin hullunrohkeaa ajatusta siitä, että aikuinen saisi itse päättää omat karkkipäivänsä.

---

Eräs katalanaismeppi (separatisteja) kertoi Euroopan komission vpj. Frans Timmermansille, että jos hän aikoo jatkaa kysymystä laista, ja vain ja ainoastaan laista - ja että kyse on vain Espanjan sisäisestä asiasta niin te olette tekemässä maailmanennätystä EU:ta rakastavien katalaanien käännyttämisestä euroskeptikoiksi.

---

Odottelen innolla EU-ulostuloja. Analyysin paikka on myöhemmin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #20

"Sen sijaan hän päätti lähteä käräjille, lähettää kumiluotisateen ja piestä rauhanomaisia ihmisiä. Ja kappas, tällainen tulos siitä sitten tuli."

Eikös tämä ole jo osoitettu vahvasti liioitelluksi? Mutta kukin tietty uskoo minkä sopivaksi näkee.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Ei Amnesty Internationalin mukaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #22

Liioittelua Janne? Eikö siellä sitten hakattukaan ketään, eikä kumiluoteja ammuttu? Jopa valtamediamme kertoi näin.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Eikös Herra Halla-aho aikoinaan toivonut ja ehdottanut panssareita Ateenan kaduille"

Ei. Ennusteet ja skenaariot eivät ole toiveita ja ehdotuksia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jos / kun katalaanit olisivat vallitsevaan järjestelyyn tyytyväisiä, niin tuskinpa itsenäisyyttä olisi lähdetty hakemaan. Varsinkaan, kun tämä itsenäisyyden haku ei ole ensimmäinen laatuaan katalaanien historiassa.

Saapa nähdä sitten seuraukset. Tuleeko muita kansallisuuksia perässä, vai pyritäänkö kaikki itsenäisyydestä haaveilevat vaientamaan. Euroopan alueella olevissa valtioissa on monia kansallisuuksia ja alueita, jotka eivät esim. yhteiseen keskushallintoon t. liittovaltioon jostain kumman syystä halua. Lähihistoriasta hyvänä esimerkkinä toimii mielestäni Jugoslavia.

Kataloniahan toki haluaisi olla jatkossa myös osa EU ta, näin olen ymmärtänyt. Rahaunionista en osaa sanoa, mutta veikkaan, että haluavat eroon € sta, jos tämä itsenäisyys nyt sitten toteutuisi käytännössä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kataloniassa syntyi sukupuoleton keskonen joka eli muutaman tunnin, kevyet mullat keskoselle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Euroopan vasemmistoa multaamassa, herra Arto "demarivaikkaoliurpilainenkin" Demari.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minun puolestani Euroopan laitavasemmisto kuten myös laitaoikeistokin saa mullata.

Antti Kantola

Tuo on valeuutinen. Mitään Katalonian itsenäisyyttä ei ole olemassa ja voi olla, että itsenäisyysneuvottelujenkin sijaan tulee sisällissota Espanjaan. Kataloonit ovat espanjalaisia niin kuin varsinais-suomalaiset ovat suomalaisia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä oli yhteiskunnallisia asioita käsittelevä blogi yhteiskunnallisia aiheita käsittelevään alustaan.

Mikä sinun tekosyy on?

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Emmekö antaisi katalaaninkielisten ihmisten ihan itse määritellä kansallisen identiteettinsä? Parhaiten se selviää kysymällä heiltä itseltään? He sen tietävät; me emme. Kataaneilla on kaksoisidentiteetti, jolloin toinen niistä on ensisijainen, toinen toissijainen. Suomessa ei ole näin ollut enää pitkään aikaan. Niitä loukkaamalla, joiden identiteetti on ensi sijassa katalaani-identiteetti, ei voida mitään voittaa tämän konflktin osalta. Sen pitäisi mennä perille.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

"Parhaiten se selviää kysymällä heiltä itseltään?"

Juu, näin... mutku, heitä kiellettiin kysymästä toisiltaan. Neuvoa-antava äänestys kiellettiin (EU-maassa). Ja EU katselee muualle. Se tässä on huolestuttavaa.
Olen kyllä samaa mieltä kanssasi noin muuten.
____________________________________________

Jos ja kun siellä aletaan tappamaan EU-kansalaisia, muistakaa lähettää kansanedustajillenne s-postia ja kysyä: "Onhan tappaminen heidän sisäinen asiansa, onhan? Eihän tää koske Suomea, eihän? Tai meidän Uutta Uljasta Liittovaltiota?"
____________________________________________

Minulle kysymys on periaatteellinen. OLisin voinut syntyä minkä idioottihallinnon alaiseksi tahansa. Kohtalo kuitenkin heitti minut Suomen rannoille.
No, olettakaamme, että olisin syntynyt vaikkapa kurdiksi.
Täällä olevia kirjoittajia ei yhtään hetkuta se mitä Erdogan seuraavaksi tekee?
Eikä mitä EUn sisällä tehdään? Kaikki on "heidän sisäinen asia", niinkö?
Onko se vain oma napa ja siihen pesiytynyt nöyhtä, joka jossakin historian mutkassa saattaa hieman panna ajattelemaan periaatteellisia asioita?

Henry

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson Vastaus kommenttiin #49

Pidän välttämättömänä uuden kansanäänestyksen järjestämistä Kataloniassa. Huomautukseni liittyi vain katalaanien yleiseen oikeuteen itse määritellä oma identiteetinsä. Espanjalaiset tai täällä kirjoittavat eivät saa eivätkä edes voi pakottaa heille espanjalaista identiteettiä.

Espanjan miljoonakorruption tahriman Kansanpuolueen vähemmistöhallituksen tulisi erota tai hajanaisen opposition tulisi kaataa se äänestyksellä ja pitää uudet vaalit. Vaihtoehtona on myös eroittaa pääministeri virastaan siksi, että hän on yrittänyt estää omaa puolueettaan koskevien talousrikosten tutkinnan.

EU on osoittautunut täysin kyvyttömäksi toimimaan asiassa. EU:n pitäisi pystyä kertomaan arvoistaan, joita se on kertonut kannattavansa, myös suurille EU-maille, jos nämä nämä törkesti rikkovat niitä (kuten Espanja nyt). EU:ssa on välttämätöntä sopia siitä, miten sen jäsenvaltioiden osien halutessa itsenäistyä tulisi menetellä. EU:n pitäisi selkeyttää tulkintaa kansainvälisestä oikeudesta, joka on ikävä kyllä erittäin epäselvä itsenäistymisten osalta. Muutoin ainoaksi tavaksi itsenäistyä jää jäljelle vain väkivaltainen tai siviilivastarinnallinen tapa, jossa syntyy kuolonuhreja puolin tai toisin.

Saimme kuulla, että nyt Espanjassa ja EU:ssa on poliittisia vankeja. Itsenäisyysmielisten vangitsemisilla haitataan joulukuuksi aiottujen vaalien toimittamista. Syytteet ovat ylimitoitettuja alueparlamentin päätöksiin nähden. Uskon, että Espanjan tavoitteena on lakkauttaa Katalonian ja muiden itsehallintoalueiden laajat autonomiat, ellei kaikkia autonomioita. Tämähän on ollut Rajoyn linja.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Huolestuttaa säilyykö Barcelona yhtenä muukalaisystävällisimmistä metropoleista Euroopan unionissa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Luultavasti säilyy, ainakin kaikille niille jotka hyväksyvät itsenäisen Katalonian. Eikä meitä ole kauhean vähän. Ehkä jopa enemmistö.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Malta muutama tunti niin meille kerrotaan ajankohtaisohjelmassa, että on aivan oikein, että katalonialainen mummo lentää, koska perustuslaki. Ja lensihän Maija Poppanenkin.
Onhan tässä vieläkin periaatteessa mahdollista, että saavat asiansa järjestettyä sivistyneesti, mutta ei tuo oikein hyvältä näytä.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Seuraavaksi Suomen Turku ja Varsinais-Suomi.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No sitä tässä on odoteltukin jo kauan. Tuo nousukas kalastajakylä Helsingin koski saa kyllä mennä omia menojaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Etelä Englannissa rakennettiin kadetraaleja jo 1000 vuotta takaperin, kun samaan aikaan Helsingin seudulla ja Suomessa muutoinkin asuttiin maakuopissa turvekattoineenn. Kataloniassa vieläpä paremmin.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Espanja ei ollut missään vaiheessa halukas neuvottelemaan mistään, tältä se minusta näytti. Katalonialle olisi varmaankin riittänyt viime vaiheessa myös laajennettu itsenäisyys, mutta Espanja ei halunnut kuulla siitäkään. Katalonia on se kiusattu tässä, ja olen kiusatun puolella. En voi ymmärtää Rajoyn kantoja. Minusta aina pitäisi yrittää neuvotella, ehkä sitten voisi jotenkin puolustella omia edesottamuksia. Kumiluodeilla ampuminen ja ihmisten hakkaaminen vaalitilanteessa oli aivan käsittämätöntä, eikä mitenkään edesauttanut kriisin selvittämistä. Todennäköisesti lisäsi itsenäisyyden kannatusta. -Toivon tietenkin oikeudenmukaista ja rauhanomaista ratkaisua, mutta ei oikein hyvältä näytä, on vain itsenäisyyden innokkaat kannattajat katalaanit ja vallan kahvassa sorrolla uhkaava Espanjan pääministeri, vailla dialogia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Verta odotettavissa – Espanjalla on erittäin rankka (lähi)historia verenvuodatuksessa ja diktatorisissa otteissa.

EU taitaa pysytellä Espanjan takana ja antaa sen moukaroida katalaaneja siinä missä se pysyy Ukrainankin takana ja antaa sen moukaroida venäläisiään alueen itäosissa. Katalaaneilla tosin ei ole Venäjän kaltaista voimaa takanaan, joten sille käynee tässä kalabaliikissa huonosti.

Toisin olivat asiat silloin kun esim. Kosovo irrottautui Serbiasta.

Mitä helvettiä me vieläkin roikumme EU:ssa? Puhumattakaan eurosta...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niinpä. Kannattaa tämä(kin) muistaa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kuten myös se, ketkä tässä ovat olleet päättämässä ja Suomea ajamassa syrjäiseksi EU:n provinssiksi.

Minä ainakin muistan.

Marko Parkkola

Ihanaa nähdä ihmisten näin puolustavan EU:n ja Espanjan fasistihallintoja <3

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Yllättävän halukkaasti EU haalii itselleen ns. EU-skeptisiä ystäviä ja antaa vanhojenkin ystäviensä talouden ja demokratian mennä kuralle. Sellaista sanotaan usein itsetuhoiseksi käyttäytymiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset