Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

EU:lla syytä odottaa Italian vaaleja kauhunsekaisin tuntein

Italiassa käydään parlamenttivaalit 4.3. ja sen arveltu tulos on painajainen EU:lle ja yhteisvaluutta eurolle. EU:n vinkkelistä katsoen hallituksettomuus on paras mahdollinen realistinen tulos. Gallupien mukaan oikeistoblokki on todennäköisin hallitus, mikäli maahan ylipäätään saadaan muodostettua toimiva enemmistöhallitus. Tähän blokkiin kuuluvat muiden muassa Matteo Salvinin kipparoima Lega Nord sekä Silvio Berlusconin Forza Italia.

Toiseksi suurimmaksi blokiksi tulisi Viiden tähden liike ja puolueesta tulisi Italian suurin. Sosialidemokraattinen PD:n arvellaan romahtavan. Huono tulos vauhdittaisi Matteo Renzin politiikkouran loppua.

Berlusconi on aiemminkin ollut EU:n hampaissa. Saksan liittokansleri Angela Merkel junaili Berlusconille "potkut" pääministeritehtävästä. Berlusconi on viimeisin vaaleilla valittu Italian pääministeri. Maassa on ollut lukuisia teknokraattipääministereitä tuon jälkeen.

Niin Lega Nord kuin Forza Italia ovat kuopanneet mahtipontiset Italian euroeropuheet. Tämän luulisi olevan federalisteille mieluisaa kuultavaa, mutta Italian euroeroa ei ole pakko toteuttaa poliittisella päätöksellä. Sama lopputulos on saavutettavissa paljon kätevämmällä keinolla: talouspolitiikalla.

 

Oikeistoblokin talousohjelma on hyytävää luettavaa

Italian valtion velka on mykistävät 2 300 miljardia euroa. Se on noin 130 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Niin sanotun talouskurisäännön mukaan yli 60 prosentin velkaisuuslukemista pitäisi kulkea kohti ylijäämäisiä budjetteja, jotta velkaisuusaste saadaan laskemaan.

Missään nimessä budjettialijäämä ei saisi ylittää kolmea prosenttia, mutta Italian tapauksessa budjetin pitäisi olla paljon maltillisempi.

Tässä kohtaa on tietysti hyvä esitellä oikeistoblokin talousohjelma. Se käsittää muun muassa noin 200 miljardin euron lisävelanoton. Luit aivan oikein.

Tämä muodollinen velkaantuminen tekisi rutkasti yli 10 prosentin budjettialijäämän.

Mutta miten tällainen temppu tehdään?

 

Ajatus rinnakkaisvaluutasta

Vaikka euro on Italian hyväksymä valuutta, sen ei tarvitse olla Italian ainoa kelpuuttama valuutta. Rinnakkainen valuutta on täysin mahdollinen.

Oikeistoblokin ideana on laskea liikkeelle valtion hyväksymiä omia velkakirjoja, joita voisi käyttää verojen maksuun tai valtio-omisteisten yritysten tuotteiden ostoon.

Italian keskuspankilla ei ole oikeutta takoa euroja maksuliikenteeseen omin päin. Sen sijaan rinnakaisvaluutalla voidaan kiertää tehokkaasti Euroopan keskuspankin (EKP) kontrolli. Rinnakkaisvaluutan käyttäminen mahdollistaa myös velkaantumissääntöjen kierron.

Myös Kreikan ex-valtiovarainministeri Gianis Varoufakis hahmotteli vastaavanlaista ajatusta, mutta se pysäytettiin viime hetkellä.

Kreikan kokoista valtiota oli mahdollista uhkailla, mutta Italia on talousmielessä niin suuri maa, ettei EU oikein kykene estämäänkään oikeistoblokin suunnitelmia.

 

Ennennäkemättömän eurokriisin siemenet

Oikeistoblokin talousohjelma romuttaisi mitä ilmeisimmin yhteisvaluutan. Italian keskuspankin noin 450 miljardin vastuut EKP:lle (sen kuuluisan TARGET2-järjestelmän kautta, missä ei ole kuulemma mitään hätää) voitaisiin maksaa Italian uudella liiralla sen jälkeen, kun Italia käytännössä rymistelee ulos eurosta.

Tällainen EKP:n vaje tulisi siis kattaa, ja arvannet jo varmaan tässä vaiheessa, että suomalaisetkin joudutaan valjastamaan tämän tappiokasan korvaamiseen.

Suuruusluokkaa voi hieman hahmotella sitä kautta, että EVM:n varat jouduttaisiin käyttämään viimeistä senttiä myöden, eikä Italia osallistuisi enää EVM:n pääomittamiseen. Tällöin muiden jäsenmaiden osuus kasvaa hieman, eli suomalaiset (lue: federalisti-intoilijat) saavat laskulleen mittaa reippaasti yli kymmenen miljardia euroa.

Todennäköisesti muutama muukin maa kaatuisi ulos eurosta tällä pääomituksella ja suomalaisten lasku kasvaisi siten entisestään.

Mutta mitäpä suomalaiset eivät olisi valmiita tekemään rakkaan yhteisvaluuttansa säilyttämisen eteen? Muutamssa kymmenessä vuodessa tämä saataisiin kuitattua, jos luopuisimme työttömyysetuuksista, toimeentulotuesta ja muista STM:n kuluista.

Eläkejärjestelmä olisi vaarassa niin ikään kaatua.

Kyllä meidän kelpaa fantsutella.


Korjattu 19.1. klo 17: Italian parlamenttivaalit pidetään 4.3. eikä 3.4.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lukematta vielä muuta kuin otsikon: No niin onkin, Afrikasta on tulvinut pakolaisia ja Beppe Grillo sekä Pohjoinen liiga vai mikä sen nimi olikaan varmaan hilluu. Joku järjestys Välimerelle pitäisi saada.

PS. Lega Nord

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joo, onhan Välimerellä toimintaa. Tällä erää jätin tämän maahanmuuttokriisin käsittelemättä, sillä tämä talouspuoli oli jotenkin minua enempi kihelmöivämpi aihe.

Tässäpä on ex-teknokraattipääministeri Mario Montin tuskailua:

https://uk.reuters.com/article/uk-italy-election-m...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Henri, en ole perehtynyt vastatakseni muuhun, kiinnitin vain huomion otsikkoosi ja siltä pohjalta lyhyt kommenttini.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tapahtui tämä Italiassa tai muualla, joku sen tekee. Eikö jo menneinä vuosina Irlannissa tehty jotain vastaavaa - taisi tosin olla hallitussa muodossa.

En tiedä, mutta minulla on sellainen kutina, että kun jokin tällainen skenaario toteutuu ja myllertää EUssa, se pian vaikuttaa koko maailman finanssitalouteen.
Kuten sanoin, en tiedä, mutta yhden asian tiedän vuorenvarmasti:

Kun (finanssi)kriisi sitten iskee koko voimallaan 99% ihmisistä kysyy: "Miksi tätä ei kerrottu!!???"
No kerrottinhan siitä, mutta kun kukaan ei lue ja nekin jotka lukevat, ajattelevat, että kyllä valtio tai viimeistään Katainen siellä Bryssässä klaaraa hommat. ;)

Itse mietin vain sitä, itsekäs kun olen, ehdinkö suojaan ajoissa. Tarvitsen vielä vuoden kaksi.

Henry

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olen täysin samaa mieltä kuin Henry: seuraavakin kriisi on "yllätys kaikille", kuten aiemmatkin (subprime, eurokriisi).

--

Euron tilanne on toivoton: mitään korjaavia ratkaisuja ei ole tehty ja velkaantuminen on vain pahentunut.

Kuvitelma siitä, että euron perusviat ja välimerenmaiden ylivelkaisuus korjaantuisivat LTRO-rahaelvytyksellä on Munchausen-tyyppistä satuilua.

Kysymys on vain siitä, että mistä kohtaa tämä kupla ratkeaa. Italia on hyvä arvaus.

--

Globaalia rahaelvytystä on nyt supistettu ja korot kääntyneet nousuun.

Oletan, että korkotaso nousee kestämättömäksi ja elytyshanat käännetään taas auki loppuvuonna tai ensivuoden aikana.

Keskuspankkien korkosupressio tulee epäonnistumaan ja lopulta markkinat asettavat korkotason, kuten markkinatloudessa tuleekin tapahtua.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvää tekstiä. Kiitos.

Italian valtiolla velkaa 2300 000 000 000 euroa. Vertolukuna tuohon Suomen valtion menot 2017 olivat n. 55 000 000 000 euroa. Jokuhan maksaa aikanaan nuokin velat. Italia sitä ilmeisestikään ei tee. Mielenkiintoista on nähdä, paljonko tulee olemaan Suomen osuus potista ?

Aina ei voi voittaa..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset