Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Euroopan tulisi jo katkaista napanuoransa

Eurooppalaisten lehtien etusivun uutinen on koskenut Yhdysvaltain vetäytymisestä nk. Iran-ohjelmasta. Sävy on ollut lähes kauttaaltaan pettynyt, hapan, katkera, kiukutteleva ja surullinen. Tästä vastaanotosta tulee helposti mieleen eräs toinen samalla tavoin käyttäytyvä otus: ihmispentu. Tosin sellainen, joka on edelleen letkuruokinnassa napanuoran kautta.

Meille kerrotaan, että nyt on sielunvihollinen kalastukseen tarkoitetussa välineessä, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitteli allekirjoitustaan tiedotusvälineille. Trumpin verrattain erilainen lähestymistapa maailmaan on toisinaan herättänyt meissä huvittuneisuutta, kuten kuuluisa Meksikon rajan muuri. Se saattaa huvittaa siksi, ettei se juurikaan koske meitä.

Mutta sitten on toinen ääni kellossa, kun puhutaan raakametallien tulleista, Nato-puolustustakuista tai nyt tästä Iran-sopimuksen raukeamisesta. Ne kun koskettavat meitä eurooppalaisia.

Eurooppalaismedia – Suomen mediasta nyt puhumattakaan – ei mielestäni ymmärrä Trumpin selkeää viestiä. Sehän on: hankkiutukaa eroon riippuvuudestanne Yhdysvaltoihin. Olkaa itsenäisiä. Katkaiskaa jo se napanuora.

Teräs- ja alumiinitulliukaasi järkytti, koska Eurooppa on taloudellisesti riippuvainen Yhdysvalloista. Erityisesti Saksan kauppataseen ylijäämä kertoo tästä riippuvuudesta. Siksi eurooppalaismedia älähtää, kun se kapula kolahtaa.

Nato-puheet kertovat Euroopan sotilaallisesta riippuvuudesta. Jos Saksa täyttäisi Nato-vaatimuksen puolustusmenoista niin ehkei joka kymmenes saksalainen helikopteripilotti menettäisi lentolupaansa riittämättömien lentotuntien vuoksi.

Iran-sopimuksessa on siinäkin kyse vain rahasta, sekä tietysti eurooppalaispäättäjien harhaisen suuresta egosta. Olemme ideologisesti riippuvaisia Yhdysvalloista. Kun Iran-sopimus melkein kolme vuotta sitten solmittiin niin eurooppalaispäättäjät olivat kilpaa liimaamassa sulkia Herra Heinämäki -päähineihinsä. Ja tietysti aivan sattumalta saksalaiset liikemiehet vierailivat Teheranissa silloisen talousministeri Sigmar Gabrielin johdolla Iran-sopimuksen allekirjoituksen musteen ollessa vielä märkää.


Millä ilveellä eurooppalaisjohtajat kuvittelevat tehtailevansa tästä tulonsiirtounionia, jos kerran riippuvuusaste on näin korkealla tolalla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Automaattisen toiston poisto.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No miten se napanuora sitten saadaan katkaistua?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kehittää sisämarkkinoita (ja pääomamarkkinoita), jolloin kaupan riippuvuus vähenee Yhdysvaltoihin.

Huolehtimalla omasta puolustuksestaan. Joo, se maksaa - mutta Kreikallakin on varaa huolehtia asiasta, niin miksei Saksalla olisi?

Iran-diilissä on nyt valittavana tiettyjen firmojen kohdalta, että jatketaanko Iranin vai Yhdysvaltojen kanssa tätä kauppaa. Jotkut firmat voisivat saada Yhdysvaltain-osastoillaan sakkoja, jos pakotteihin ei ryhdytä.

Eli jos teräksen vienti Yhdysvaltoihin alkaa maksaa liikaa niin käytetään se itse. Ja otetaan tolkku tuotantoon eritoten maataloudessa. Jatkuva ja posketon ylituotanto ei palvele ketään.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kun se NATO sattuu olemaan EU:nkin pääpuolustusjärjestelmä ja vain se antaa turvatakuut.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eipä tuo Saksan osallistuminen nyt oikein vaikuta siltä. Jos nuukaillaan niin, ettei taisteluhekopilotit pääse edes ylläpitämään pilottitaitojaan niin kukas niitä taisteluvälineitä käyttää? Maallikotko?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Se on kuitenkin Saksankin pääasiallinen puolustusjärjestelmä.

Juha Hämäläinen

Saksalla pitäisi olla hulikoptereita joilla lentää. Taitaa olla kolme jotka toimivat, koska von Leyen....

Muutenkin Saksa on leikannut puolustusvoimista minkä kereää, jotta 60 prossanraja voitaisiin joskus saavuttaa, jopa alittaa

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

On aivan ilmeistä, ettei Trumpia kiinnosta kaitseta näitä vellihousuja, jotka eivät itse pitäydy puolustusmenobudjeteissaan.

Herran kukkarossa, vailla murheen häivää. Ja vailla mitään kiinnostusta kantaa omaa korttansa kekoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset