Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Macronin uhkapeli epäonnistui

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi kosolti talousuudistuksia ennen murskavoittoaan vaaleissa. Toinen vaali oli pikemminkin muodollisuus, sillä niin moni ranskalainen laittoi toiveensa nuoreen visionääriin. Puolitoista vuotta myöhemmin Pariisi on liekeissä, Riemukaari vandalisoitu ja hallitus perääntymässä keltaliivien raivon tieltä.

Usein yksittäisten pisteiden tarkastelu ei johda kovin kummoisiin analyyseihin. Macronin verouudistukset ovat toden teolla epätasa-arvoistavat, eikä tällainen toiminta ole perin otollista Gallian maaperällä. Yksittäistä pistettä tuijottamalla voisi todeta, että Macron suorastaan kerjäsi verta nenästään. Sai, mitä tilasi.

Paremman analyysin tilanteesta saa heti, kun yhdistää näitä yksittäisiä pisteitä. Silloin havaitsee syyn sille, miksi Macron lähti tällaiseen uhkapeliin. Uhkapeliin, jonka hän hävisi. Macronin puolesta käy melkein sääliksi, ellei minulla olisi syytä juhlaan: keltaliivit pitävät huolen siitä, ettei toimimaton yhteisvaluuttamme tule aiheuttamaan meille enää kovin montaa kadotettua vuosikymmentä. Kuihtukoon pois koko turhake.

 

Macronin tähtäimessä euroalueen liittovaltio

Macronin tehtailemia verouudistuksia ja niiden vaikutuksia seuraamalla voi todeta, että köyhimmät ranskalaiset saavat kantaa taakan, kun taas solidaarisuusverosta luopuminen on kasvattanut satumaisesti rikkaimman sentiilin käytettävissä olevia varoja.

Tällainen ei ole kovin suosittua etenkään Ranskassa, missä eräänlainen sosialismi on perin syvään juurtunutta.

Macronin "hölmöilyn" taustalla oli halu saada euromaista luotua aivan oikea liittovaltio. Saksan liittokansleri Angela Merkelin saaminen mukaan hankkeeseen onnistuisi kuitenkin helpommin, jos Macron "tekisi kotiläksynsä" ja tehtailisi Ranskan taloudesta voimamoottorin.

Sen vuoksi Macron aloitti kipeistä rakenteellisista uudistuksista. Ranskalaisten kuva pankkiiritaustaisen Macronin patsastelu "rikkaiden presidenttinä" sementoitui samalla. Suosio tippui nopeasti presidentin vaaleista saamasta äänien massiivisesta vyörystä.

Merkel tulikin vastaan epämääräisillä lausahduksillaan esitellen olevansa ikään kuin kiinnostunut Macronin suurista visioista.

 

Liittovaltiota tuskin tulee

EU-maiden valtiovarainministerit kokoontuivat laatimaan lisäaskelia euroalueen tiivistämisestä samaan aikaan, kun Ranskan hallitus perääntyi keltaliivien vaatimuksesta nostaa bensiinin ja dieselin veroja ensi vuoden alussa.

Valtiovarainministerit lähinnä pyörittelivät peukaloitaan läpi koko yön päätyen lopulta aamuauringon jo noustua, että euroalueen budjetin osalta: "Tekninen keskustelu jatkuu."

Europankeille ei laadita yhteistä talletussuojaa, euroalueelle ei ole tulossa useiden prosenttiyksiköiden (per bkt) budjettia, euroalueelle ei ole tulossa yhteistä valtiovarainministeriä.

Euroalueesta ei siis tehdä toimivaa liittovaltiota. Euroalue jatkaa kroonisen torporin tilaansa. Ja mitä ilmeisimmin sen katkeraan loppuunsa asti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Macron on federalitisti henkeen ja vereen ja olishan se ollut myös mukavaa ranskalaisille, jos EU lle olisi saatu äkkiä laajempi taloudellinen yhteisvastuu. Ei saatu, eikä toivottavasti saadakaan.

Ranskan valtion velka 97,0 % BKT:sta (2017)

Koko EU n ja Euron jatko taitaa olla nyt tosiaan iso kysymysmerkki. Mm ssa Brittien lähdön aiheuttama maksuvajekin muuten pitäisi jostain kaivaa ja Italian 60 miljoonaa kansalaista kuljeskelee ihan omia polkujaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Macron pisti unelmansa peliin, ja hävisi.

Mahtaa kulua niin pitkä aika, ennen kuin seuraava federalisti nousee Ranskasta, ettei euroa enää ole tarpeen pelastellakaan.

Matti Hirvonen

Kiitos hyvästä mielipiteestä

Emmanuel Macron halusi lupauksillaan Kalifiksi Kaliffin paikalle ( Angela Merkel) mutta eväät ja järki loppui, Ranskassa presidentti on kansan presidentti eli kansakunnan edun ajaja rankalaisten mielestä joka asia on ihan oikein, ja hänellä on paljon valtaa esim meidän Niinistön verraten
Joten en yhtään ihmettele että hänen suosio on nyt pohjamudissa joska hän on nyt oikean karvansa paljastanut..

Toivoisin todella että suomalaiset tekisivät samanlaisia protesteja kuin Ranskan kansa, suomalaiset vain laittavat kädet taskuun ja puristelevat nyrkkejään taskuissaan

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei kyse ollut uhkapelistä, vaan sosialistisen kansan hallinnasta järkiperustein.

Kaverilla Saksalla pyyhkii paremmin, kuin voisi edes kuvitella. Ranska on taas velkaantunut koko maailman talouskasvun ajan ns. finanssikriisin jälkeen yli 1.000 miljardia euroa saamatta silti aikaan merkittävää menestystä talouden alalla.

Ranskan paras vertailukumppani ja kaveri taloussyöksyssä on meidän Suomi.

Britannia pisti jo pillit pussiin helkkarin hyvin perustein.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Koko EU pyörii Saksan navan ympärillä. Suomihan on aina vaikeina aikoina turvautunut Saksaan, riippumatta millainen kiljukaula siellä on pääpuikoissa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Ranskan muutos taitaa vaikuttaa paljon, ja pitkällä aikaa.
Veljeys, vapaus ja tasa-arvoisuus eivät ole toteutuneet.

Olin vuonna 1989 Pariisissa Versaillesin linnan puistossa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Versailles%E2%80%99n...) juhlimassa Ranskan vallankumouksen 200 - vuotispäivää erään sukulaiseni kutsusta.

Juhlat olivat ulkoilmanäytännössä mahtavat: 5000 näyttelijää ja katsojia monikymmenkertaisesti. Viimeisenä näytelmässä paikalle ratsasti Marie Antoinette upeissa vaunuissaan. Kaikki tiedämme miten hänelle kävi.

Saapa nähdä miten Macronille käy, mutta tosiaankin Euroopan liittovaltiokehityksen tilanne on muuttunut epäyhtenäisempään suuntaan, ja siitä ole mielissäni. Jokaisella maalla tulee olla suvereeneja oikeuksia päättää politiikastaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nyt Ranskan johto on "avannut pään" vetäytymisille jäädytettyään menovesiverojen korotuksia puolella vuodella.

Sellainen maksaa.

Ja jollei näitä menetettyjä verorahoja "kompensoida" esimerkiksi julkisia menoja leikkaamalla niin alijäämärajat paukkuvat. Ja jos taas kunnioitetaan talouskurisääntöjä voi olla, ettemme ole nähneet protestien koko kuvaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen kansalaiset saavat olla paljosta kiitollisia Ranskan kansalaisille.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Epäsuorasti teimme tämän ihan itse. Me nimittäin änkyröinä hansaliittolaisina emme lämmenneet eurobudjeteille ja yhteisille talletussuojille.

Me olemme vaatineet tiukkaa talouskuria ja Ranskassa haluttiin pitää näistä alijäämäsäännöistä kiinni Merkeliä "riiatakseen".

Poliittinen pääoma on käytetty, eikä käteen jäänyt kuin liekehtivä Pariisi ja vino pino tyytymättömiä ranskalaisia.

Liittovaltiounelmoijat eivät näytä ymmärtävän, ettei se näytä olevan vaihtoehto. Ja kun alun perinkään vaihtoehdot euroalueelle oli joko liittovaltio tai euroalueen purku / hajoaminen niin nyt sitten saamme jännätä sitä, että purammeko euroalueen halutessamme minimoida sen tuomaa kertalaskua vai haluammeko sellaisen hyvin suuren (ja riitaisan) laskun antamalla markkinoiden repiä euroalue pirstaleiksi.

Hansaliitosta olen kirjoittanut toisaalle lisätietoja janoaville:

https://www.suomenuutiset.fi/nakokulma-hansaliitto...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei ne ranskalaisetkaan lopulta säily julkisen sektorin irtisanomisista ja julkisten menojen leikkauksista, vaikka kuinka päätä katuun löisivät.

Nyt oli vain kyse pienistä veronkorotuksista, jilla Marcon yrittää väistää tulevaisuutesa tunnettuna höpöpopulistina muiden presidenttien jatkeena.

Tällaista pelleilyä sivusta katsoen täytyy vain sanoa, että Thatcher oli kyllä kova omana aikanaan näihin nykyajan pellehermannehin verraten.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Njaanjoo paluu tulevaisuuteen, jostain menneisyydestä. Enää ei tarvita kansainvälisen finanssitalouden käppyröitä ilmaisemaan "kuis' kulkee".

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Keskiluokan ja työväestön kapina kiirii ympäri maailmaa, eikä teoria, että jos rikkaille antaa paljon, siitä eittämättä köyhätkin hyötyvät, ole osoittautunut oikeaksi. Rohkea ja yhtenäinen kansa Ranskassa, samaa toivoisi tänne meille, täsmälleen samaan höttöteoriaan uskoo meidän hallitus. Barrikadeille? Täytyy olla rohkeutta jos haluaa puolustaa oikeuksiaan joista ei pidetä huolta.
Monet Ranskassa eivät ole tyytyväisiä siihen, että polttoaineen hintojen korotusta ei peruttu, vaan lykättiin, ja se tarkoittaa sitä, että Macron ei loppujen lopuksikaan ymmärrä mistä on kysymys, eikä ole valmis muuttamaan mieltään.Lähetti jopa pääministerin kertomaan uutisensa kansalle sen sijaan että olisi puhunut itse. -Kyllä tämä on Eu:n tuskallista loppukamppailua, mutta on se juuri niin kuin Henri sanoi että sitä saa mitä tilaa. Eu on suurissa vaikeuksissa siksi että ei pidä huolta kansalaisistaan, ja on absurdia ajatella että sellainen voisi jatkua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Keltaliivien vaatimuslistalla on 42 kohtaa. Muun muassa yli 10 prosentin korotus minimipalkkaan.

Sitä sopii miettiä, jotta mitähän se tarkoittaisi Ranskan budjetille.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Macronin tähdenlento kuvastaa hyvin sitä miten täydellisesti eliitti on irtaantunut todellisuudesta: EU-lautta on hajoamassa ja yhä edelleen vain unelmoidaan liittovaltiosta, yhteisestä armeijasta, pankkiunionista yms. "kaikesta kivasta".

--

Minusta tuntuu siltä, että olemme nyt jonkinlaisessa "esisekaannusvaiheessa" ennen lopullista EU-sekoomusta, mikä arvatenkin alkaa jo ensi vuonna.

Kriisiaineksia on runsaasti tarjolla: UK on irtoamassa EU-lautasta todnäk ilman sopimusta, Italian paikka ei ole euroalueessa, Kreikka roikkuu velkahirressä, oikeistopopulistitit lienevät suurin voittaja EU-parlamenttivaaleissa jne.

Kirsikkana kakun päällä olemme ajautumassa globaaliin taantumaan korkojen ollessa yhä nollassa. Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut ts. EKP:llä ei ole enään juurikaan keinoja elvyttää taloutta löysällä rahapolitiikalla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Brexit on minusta hyvin pieni huoli tällaisina aikoina. Sen sijaan uusi finassikriisi on suurin murhe. Ja juuri tuosta syystä, että EKP:lla ei ole hartoita enää vaimentaa kriisiä riittävästi.

Se tarkoittaa sitä, että huonoiten käy kaikille niille hölmöille, jotka euroa valuuttanaan käyttävät.

Saksa tehnee ysikytluvut, eli toimillaan linkoaa lähes kaikki euromaat ulos, aivan kuten se teki 1990-luvun alussa. Toivottavasti emme sitten enää kolmatta kertaa lähde pelleilemään näihin eurooppalaisiin valuuttaleikkeihin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Täysin samaa mieltä.

Entistä pahempi finanssikriisi on edessä, sillä mitään ei ole korjattu, vaan pumpattu velkamäärää entistä suuremmaksi ja luotu ennenäkemätön assetkupla varsinkin velkakirjoihin.

Keskuspankkien kepulikonstit alkaa nyt loppua kesken ja velkavuori alkaa kohta kaatua syliin ts. painutaan velkadeflaatioon.

Jännittävää nähdä mitä seuraavaksi keksitään. Aletaanko kasvattamaan alijäämiä, kuten jenkit jo tekevät? Ainoa mikä on varmaa on se ettei todellisiin ongelmiin tulla puuttumaan, sillä siihen ei ole poliittista halua/kykyä/ymmärrystä.

--

Jenkkilän 10v treasury korko tosiaan painuu alemmas ts. markkinat ennakoi talouden painumista taantumaan ja koronlaskuja. Yield curve inversion myös tapahtumassa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #24

Mainos:

Tuomas Malisen erittäin selkeä kuvaus finanssijärjestelmien nykytilasta:

"
Minkälaisia merkkejä on jo ilmassa seuraavasta talouskriisistä, ja kun seuraava globaali talouskriisi tulee miten käy euron? Ja olisiko nyt jo Suomessakin syytä varautua siihen tilanteeseen, jos euro hajoaa, ja miettiä miten meidän kannattaa silloin toimia.
Keskustelemassa näistä aiheista on GnS Economicsin toimitusjohtaja ja Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen. Ohjelman toimittajana on Maija Elonheimo.
"

https://areena.yle.fi/1-4532222

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #25

Seuraavassa taantumassa EMU keskuspankkeineen on pakotettu vain setelirahoituksen lisäämiseen ja hallitsemattoman inflaatiokehityksen hyväksymiseen.

Yksinkertaisesti ei ole olemassa muita keinoja.

Miten muuten sitten käy korkojen ?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #26

Joo, näin arvelen itsekin tässä käyvän: EKP:n LTRO jatkuu ja sitä yhä lisätään, samoin Fed joutuu uudelleen lotrauslinjalle QE4-ohjelmalla.

EKP on jäänyt rahalelvytysloukkuun josta ei ole enää ulospääsyä. Euro elvytetään hengiltä, sillä sitä ei voi purkaa eikä korjata (=liittovaltio).

Pahalta näyttää. Mielenkiintoista nähdä EKP:n seuraava siirto.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #24

Oikeat havainnot - minun mielestäni.

Jos EU:ssa uskalletaan todeta, että alijäämäsääntö oli turhan kireä ja typerä, eikä se todellakaan palvele tarkoitustaan niin tässä nitkutellaan hieman lisää.

Ranskan keltaliivien vaatimukset tietäisivät sitä, että Ranskan budjetti repeää kalsareihin. Italian sisäministeri Matteo Salvini ehti jo ilmoittaa, että heidän budjettiin tulee korkeintaan kosmeettisia muutoksia, sillä Ranskan perääntymiset johtavat niin ikään budjettisääntörikkomuksiin.

Yhdysvallat on jo ylikuumenemisvaarassa. En ole niin akateeminen, jotta voisin arvioida vaaran suuruutta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #28

Olen aiemminkin lukenut Malisen juttuja. Hän on hyvin kartalla asioista (= koko Gns porukka) ja osaa myös esittää asiansa.

Euron suhteen olen luopunut kaikesta toivosta: hallitsemattomasti mennään katkeraan loppuun. Parempi tosin olisi, että joku vetäisi jo johdon irti: Kreikka, Italia, Deutsche Bank tms. , niin päästäisiin nopeammin uuteen alkuun EU-talousalueella.

--

Henri, tiedoksesi: olen menossa ao. tilaisuuteen:

"
“Suomen maksujärjestelmän turvallisuus” -keskustelutilaisuudessa Suomen Pankin digitalisaation neuvonantaja ja digitaalinen keskuspankki -prosessin päällikkö Aleksi Grym esittelee näkökulman aiheeseen otsikolla “Maksujärjestelmät Suomessa – turvallisuusnäkökohtia ja kehityssuuntia”. Tilaisuuden alustaa yhdistyksen puheenjohtaja Valtteri Aaltonen.
"

http://talousdemokratia.fi/uutiset/

8.12.2018 klo 13 lähtien Turun Old Bank -ravintolassa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset