Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Brexit - mikä siinä on vaikea ymmärtää?

Brexit, eli Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannein ero Euroopan unionista on jatkunut melkoisen savupommiarsenaalin säestyksellä. Savuverhon taakse ovat piiloutuneet jokaisen osapuolen edustajat, mikä johtaa niin sanotun suhmurointiin. Aihe on hämmästyttävä, sillä päättäjät eivät näytä oivaltavan edes täysin alkeellisia asioita.

Brexitissä on kyse monista asioista, ja jokainen tulkitsee tapahtumaa omien mieltymystensä mukaan.

 

Briteillä ei ollut yhtä syytä äänestää EU-eron puolesta

Brexitiä vastustavien federalistien mielestä Brexit on tietysti inha ja arvovaltatappiollinen asia. Olen laittanut merkille sen, että federalistien tiedotusvälineet – muun muassa Suomen Yleisradio (Miksi "kova Brexit" olisi uhka?) – jaksavat myötäillä sitä, mitä johtajat sanovat. Journalistisessa mielessä tämä on lukijakunnan pilkkaamista.

Yle ei myöskään näytä ymmärtävän, minkälainen instituutio EU oikein on. Brexitissä on kyse irtiotosta yhdestä tai kenties useammasta EU:n perusvapaudesta. EU:ssa jäsenmaiden rajat ylittävät helposti niin ihmiset, tavarat, palvelut ja pääoma.

Keskeisintä tässä on se, että nämä vapaudet ovat kytköksissä toisiinsa. Schengen-sopimuksen puitteissa voidaan tehdä väliaikaisia rajoituksia ihmisten rajanylityksille, mutta lähtöarvoisesti EU-maan kansalainen saa pomppia vapaasti toisen EU-maan maaperälle.

On tietysti helppoa – ja lukijoiden älykkyytä halveksimalla – todeta, että ksenofobiset britit nyt vain halusivat torpata maahanmuuton. EU tuskin tulee suostumaan siihen, että britit saisivat erivapauden valita sen, mitä näistä neljästä EU:n perusvapaudesta noudatetaan heillä ja mitä ei. On ymmärrettävä se, että joku saattoi äänestää Brexitin puolesta maahanmuuton vuoksi ja joku toinen muun vapaan liikkumisen pilaria vastaan.

Tulee myös ymmärtää silloin se, että yhdenkin vapaan liikkuvuuden vastainen ääni on yhtä arvokas ja se on punnittu tarkkaan. Bremain-kampanjassa ennen kansanäänestystä painottui nimenomaisesti se, että yhden vapauden torppaamisella torpataan kaikki.

Brexitin pelkistäminen maahanmuuton vastustajien öykkäröintiin on alhaista. Sillä briteillä oli muitakin syitä äänestää Brexitin puolesta. Britit katsoivat erityisen ongelmalliseksi EU:n tulliliiton.

 

EU:n tulliliitto sitoo käsiä

Brittejä hiersi kaksi EU:n tulliliiton sääntöä. Ensimmäinen on se, että EU solmii kauppasopimukset yhtenäisesti ja keskitetysti. Yksittäinen jäsenmaa ei voi lähteä sooloilemaan ja solmimaan omia kauppasopimuksiaan.

Britit huomasivat EU:n jähmeyden sopia kauppasopimuksia, koska jäsenmailla oli omat agendansa rajoittaa kauppasopimuksia ulkomaiden kanssa heille tärkeillä elinkeinoaloillaan. Muistutuksena tähän voisi laittaa EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen takkuilut Belgian sisäpolitiikan vuoksi. Belgian hallituksessa kamppailtiin vallasta ja pelinappulana oli satoja miljoonia ihmisiä koskeva vapaakauppasopimus.

Brittejä ehkä alkoi sapettaa se, että kauppasopimusten solmimisessa tahmattiin tai se, ettei sopimuksissa huomioitu brittien erityistarpeita riittävästi.

Toinen huomionarvoinen seikka tulliliitossa on se, että kun EU solmii vapaakauppasopimuksen kolmannen osapuolen kanssa niin jokaisen EU-jäsenmaan tulee noudattaa sitä ja avattava ehkä herkätkin markkinat ulkomaiden tuotteille ja palveluille.

Vannoutuneimpien Brexit-moottoreiden sanoma on ollutkin, että saarivaltakunta saa solmittua parempia vapaakauppasopimuksia ilman EU:n sisäistä nahinaa. Nahina johtuu siitä, että kauppasopimusta sorvattaessa jokainen jäsenmaa haluaa ymmärrettävästi suojata oman takamuksensa. (Paitsi nyt ehkä Suomi.)

 

"Backstop" ja tulliraja

Suurimmat rakkulat eroneuvottelijoiden kantapäihin on aiheuttanut niin sanottu "Backstop". Tämän mukaan Irlannin saarella pyritään siihen, etteivät EU:n neljä perusvapautta rikoontuisi. Että väki voi liikkua rajan yli ristiin-rastiin aamuin, illoin. Että tavarat ja palvelut liikkuvat jouhevasti Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä.

Mutta että rajoite iskisi sitten Ison-Britannian saareen yksinään. Backstopia olisi aikeissa ylläpitää niin kauan, kunnes parempi sopimus löytyy. Yhdistynyt Kuningaskunta ei voi omatoimisesti irtaantua backstopista, vaikka tietyissä mielessä Wienin sopimus vuodelta 1969 siihen antaakin jonkinlaiset mahdollisuudet.

Hämmästyttävintä on ajatus siitä, että EU:lla on tulliraja, mutta ei sitten olekaan. EU:han käsittää noin puolen miljardin sierainparin sisämarkkinat. Kun kerran Brexit voitti kansanäänestyksen – ja kansan tahtoa halutaan demokratian nimissä vaalia – niin on aivan ilmiselvää, että tulliraja kulkee silloin Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajalla aivan samalla lailla kuin se kulkee Suomen ja Venäjän välillä. Tai miten se kulkee Kreikan ja Turkin välillä, missä maaraja on jopa miinoitettu.

Toisin sanoen: ei ole olemassa mitään "pehmeää Brexitiä", koska EU:lla ei ole sellaiseen halua. Jos britit saisivat erivapauksia eli poimia rusinoita pullasta niin aika äkkiä olisi moni muukin EU-maa vaatimassa samaa ja EU:n tulliliitto olisi siten taputeltu historian kirjoihin.

EU on myös vaatinut, että ensin pitää tehdä Brexit ennen kuin osapuolet voivat sopia oman kauppasopimuksensa.

Oikeastaan tullirajakysymys osoittaa sen, että on olemassa vain yksi vaihtoehto ja se on tämä "kova Brexit". Kaikki muu on kehonlämpöisen, ammoniakkipitoisen eritteen emissioimista paraabelin muotoisessa kaaressa vastaanottajan fotonivastaanotinpallukoihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (114 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Viisi vuotta sitten (2015) EU-vaalien yhteydessä esillä oli myös tuo sama teema eli silmiin pi... ei kun linssiin viilaaminen:
https://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kans...

"Poliittinen euroeliitti on kieltäytynyt näkemästä haastajien nousun takana piilevää laajalle levinnyttä kyllästyneisyyttä siihen, miten politiikkaa on hoidettu sekä EU:n tasolla että sen jäsenvaltioissa."
---
Brexitin syitä ei ole vaikea ymmärtää, kun miettii Britannian pitkää ja vahvaa historiaa, ja toisaalta sen kokoluokkaa ja asemaa EU:n yhteisössä.
Miksi sen pitäisi maksaa ja luovuttaa hintana niin paljon instituutioidensa tehtävistä ja arvoista muiden (etenkin Ranskan ja Saksan) pyöriteltäväksi, ellei vastineeksi tule selkeitä, kaikkien brittien hyväksymiä konkreettisia toimituksia (deliver)? Lyhyesti sanoen etuja.

Kyllä britit itsekin tiedostavat IRA-vaaran, jos tulliraja osuu "väärään paikkaan". Silloin on hyvä muistaa, ettei kyse ole Euroopan ainoasta kuumasta pisteestä.
Myös Gallian kukon olisi syytä opetella uudelleen omaa 1900-luvun historiaansa ja muistaa brittein auttanutta kättä.
Ja kun Ranskan ja Saksan pankkeja pelastettiin muiden toimesta, kuka silloin muisti nostaa esille pitkäaikaiset ja vaaralliset seuraukset?

EU:lla on edessään pitkä oppimispolku, jossa nöyryys, palvelutehtävän sisäistäminen, joustavuus ja kuunteleminen ovat sen pitemmän elämisen ehtoja. Siitä ei näy vielä merkkejä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin. Brittien ja EU:n välisissä eroneuvotteluissa on keskitytty pitkälti niin sanottuun erokorvaukseen ja Pohjois-Irlannin rajaan.

Britit ymmärsivät pienellä viiveellä, että taloudelliset vastuut eivät lopu Brexit-päivänä. Tästäkin on tietysti rajumpi tulkinta, että maksakoon EU heidän virkamiestensä eläkkeet. Mutta onhan siellä brittivirkailijoitakin.

Rajakysymyksessä olisi heti alkuun voitu todeta, että rajahan siihen tulee - EU:n tulliliiton raja. Kaikki kahden vuoden ajan tarmo ja energia olisi pitänyt käyttää tulevaan suhteeseen, ja aivan ensisijaisesti EU:n ja brittien väliseen kauppasopimukseen. Jos aika ei riitä niin siihen olisi voitu laittaa lisävuosi tai kaksi, eli sellainen siirtymäkausi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei pitäisi olla mitään vaikeaa, astuu ovesta ulos ja sanoo moikka.

Sitten tietysti siitä tekee itselleen vaikean, jos haluaa jotain läksiäislahjoja, muutenhan asia on ihan selvä.

Ilkka Huotari

EU kohtelee maita eri tavalla (joku voisi sanoa eriarvoisesti) riippuen siitä, missä maa sijaitsee.

Japanilta EU ei vaadi noiden vapauksien noudattamista, mutta Euroopan mailta kyllä.

Ikävän diktaattorimainen asenne. Tai imperialistinen (vaikutusvalta ulotetaan Eurooppaan).

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/eu-ja-japani-so...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Japanilta EU ei vaadi noiden vapauksien noudattamista, mutta Euroopan mailta kyllä."

Perustele. Millä tavalla EU kohtelee Norjaa eri tavalla kuin Japania?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vähän outo kysymys. Norja kuuluu sisämarkkinoihin, Euroopan talousalueeseen.

Ilkka Huotari

Niin siis EU tekee vapaakauppasopimuksia eri maiden kanssa eri periaatteilla:

UK:lta EU vaatii (ilmeisesti) näiden vapauksiensa (jotka tulivat blogissa lueteltua) noudattamista, mutta esim. Japanilta ei vaadi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #99

Nyt rakennetaan erosopimusta. Siihen sisältyy väliaikainen tulliliitto. Tai sitten erotaan ilman sopimusta.

Tulevat kauppasuhteet neuvotellaan sitten, kun ero on tapahtunut. Siihen menee vuosia. Meni Japanin ja Kanadankin kanssa, vaikka niiden ei tarvinnut ensin neuvotella eroa sisämarkkinoista, passi-, ajokortti- ja sairausvakuutusunionista ja vaikka mistä.

Luitko avauksesta edes otsikon vai pilailetko vain, vanhana jankuttajana.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #100

EU:sta eroaminen ei ole mikään ongelma. Se tapahtuu ihan itsestään ja automaattisesti vaikka no deal -meiningillä, jos ei muuten.

Ongelma on tehdä sellainen sopimus jatkosta, mikä olisi EU:lle ja UK:lle tyydyttävä.

(Ei kovin asiallisia tuollaiset jankuttajakommentit.)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Meille syötetään pessimististä maailmankuvaa politiikoiden ja median toimesta. Brexit kuviossa meille syötetään maailmankuvaa jonka seuraus on maailmanloppu briteille.

Samalla meille syötetään maailmankuvaa, jollei Suomi tee koko maailmalle esimerkkiä ilmastopolitiikkaa ja toimia, maailma ei pelastu vaan tulee tuho.

Miksi meidän pitäisi omaksua valimiita selitysmalleja, pureksimatta niitä???.

Christina Forsgård kysyy: Mikä on sinun tilannekuvasi?
https://youtu.be/XRvMdsaXSfg

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Schengen-sopimuksen puitteissa voidaan tehdä väliaikaisia rajoituksia ihmisten rajanylityksille, mutta lähtöarvoisesti EU-maan kansalainen saa pomppia vapaasti toisen EU-maan maaperälle."

Eikä tämä pomppiminen riitä, vaan Schengen-sopimusta tulkitaa näköjään niin, että pomppimiseen saavat osallistua muidenkin kuin jäsenmaiden kansalaiset. Kuten muistetaan, n. 35 000 muiden maiden kansalaista pomppi Ruotsin halki Suomeen saakka.

Mitä tulee brexit-äänestykseen, sen edellä jaettiin paljon virheellistä tietoa brexitin seurauksista. Muun muassa väitettiin, että Britannia saa EU:lta miljardikaupalla rahaa. Asia on vain päinvastoin. Tällaisen äänestyksen tuloksen kunnioittaminen demokratian nimissä on lähinnä typerää. Tällä hetkellä kansa on jo eri mieltä, koska tietää enemmän.

Kovan brexitin alkuvaiheissa rajoille voi syntyä ruuhkaa, suorastaan kaaos, ja on ennustettu ruoka- ja lääkepulaa. Pitemmällä aikavälillä Britannia saa epäilemättä neuvotelluksi uudet tullisopimukset, ja se alkaa vaurastua. Mutta yritykset ovat alkaneet siirtää toimintojaan Britanniasta EU:n alueelle, mikä on tietenkin Britannian taloudelle huono juttu. - Irlannin ja P-Irlannin uskontoryhmien välillä saattaa alkaa nokitelua ja terroritekoja vannhaan malliin, ellei backstoppia tule. Ja vaikka tulisikin, joskus se loppuu...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Britannian nuoret haluavat pysyä EU:ssa. Siksi Britannia on taas EU:n jäsen viimeistään muutaman vuoden päästä. Jos nyt erosta ylipäätään tulee mitään, sekään ei ole vielä kirkossa kuulutettu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eron peruminen tai vesittäminen ei varmastikaan ole järkevä ratkaisu - näin brittipolitiikon kannalta katsottuna.

Kansanäänestys on tehty, äänet menivät melko tasan. Enemmistö meni kuitenkin eron puolelle. Voimme varmaan yhteistuumin todeta, että asiassa brittien kanta on jakaantuneet melko tasan kahtia?

Nyt on kuitenkin se tilanne, että jos todetun enemmistön mukaan ei edetä niin kuohunta ei varmaankaan ole kaukaa haettu näkymä? Konservatiivipuolue on mediatietojen mukaan vaarassa jopa hajota kahteen leiriin.

Haluaisiko Theresa May tulla muistetuksi perinteikkään puolueen puheenjohtajana, joka hajotti puolueensa?

Sitähän minäkin.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #10

Kansanäänestystulos meni likimäärin 50/50 ja siirtymää on tapahtunut kansanäänestyksen ajankohdan jälkeen. Mielestäni pois ei ole luettu myöskään se, että EU:n kannattajat alkavat kapinoida ja oireilla eri tavoin, kun ero tulee.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #13

Likimäärin? :D

Eli nyt pitäisi mennä 48 prosentin vähemmistön määräämässä tahdissa?

Tällä logiikalla Suomen EU-jäsenyys pitää heti perua, koska vähemmistö äänesti jäädä EU:n ulkopuolelle.

Ja joo, siirtymää on siinäkin tapahtunut. Äänestin silloin ymmärtämättömänä kloppina kyllä EU:lle. Nyt äänestäisin toisin.

Hassua, että Taloustutkimus Oy kysyi juuri tätä asiaa minulta (ja tietysti monelta muultakin) hiljattain.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #10

Emme voi yhteistuumin todeta, että brittien kanta jakaantuu melko tasan enää kovinkaan pitkään. Kaikkien mittausten mukaan keski-ikäisten ja nuorempien ylivoimainen enemmistö vastustaa Brexitiä. Se on nyt jo koko kansan enemmistö ja kasvamaan päin.

Huomiosi tulliliitosta pitää tietenkin paikkansa:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268612-b...

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen Vastaus kommenttiin #10

"Haluaisiko Theresa May tulla muistetuksi perinteikkään puolueen puheenjohtajana, joka hajotti puolueensa?"

No tuskinpa Theresa May sitä haluaa. Mutta pientähän se kuitenkin olisi siihen verrattuna että David Cameron saattaa tulla muistetuksi pääministerinä, joka hajotti koko kuningaskunnan eli teki Iso-Britanniasta Pikku-Britannian. Hänhän itse asiassa käynnisti koko nykyiseen Brexit-kaaokseen johtaneen tapahtumaketjun lupaamalla EU-erosta kansanäänestyksen uskoen itsekin siihen, että eroa haluavat eivät saisi enemmistöä. Toisin kävi.

Skotlannissa on ollut jo kauan separatistisia pyrkimyksiä, ja seuraava kansanäänestys saarella voi hyvinkin koskea Skotlannin itsenäistymistä ja liittymistä itsenäisenä valtiona Euroopan Unioniin. Skotithan ovat EU-mielisempiä kuin englantilaiset. Ja Pohjois-Irlantiin vaivoin 90-luvulla saatu hauras rauhantila saattaa olla myös vaarassa, koska sielläkin jakolinjat Brexit-mielipiteissä ovat syvät. Ei ole mahdotonta, että Pohjois-Irlanti jossain vaiheessa liittyisi Irlannin tasavaltaan.

Mitä mieltä blogisti on muuten siitä, että Hesarin uutisen mukaan noin joka kolmas brittiyritys on harkinnut tai harkitsemassa toimintojensa siirtämistä ulkomaille joko kokonaan tai osittain, jos Brexit toteutuu? Malliahan ovat näyttäneet jo elektroniikkajätit Sony ja Panasonic siirtämällä Euroopan päämajansa Britanniasta manner-Euroopan puolelle. Muitakin on tulossa, esim. lentokonevalmistaja Airbus ja japanilaiset autovalmistajat. Jos nämä kaikki toteutuvat, työpaikkojen menetykset Britanniassa ovat lievästi ilmaistuna merkittäviä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Skotlannin pääministeri Sturgeon on toki näreissään, ja aivan ymmärrettävistä syistä.

Mutta kyse siirtyy Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajaan, josta on tämänhetkisten brittilakien mukaan tulossa EU:n tulliliiton ulkoraja maaliskuun lopussa.

Millaisia pohjoisirlantilaisia kansanedustajia olet havainnut House of Commonsissa? Ovatko he vesittämässä Brexitiä, haluavatko he jakaa Yhdistyneen kuningaskunnan olemalla omalla saarekkeellaan?

Yrityspuolella rassaa tämä vellova epävarmuus. On varmastikin melko ilmeistä, että Lontoon finanssikeskus "City" kokee katoa. Onko se sitten hyvä vain huono juttu?

Islanti osoitti, että kun pankkien taseet huinivat 900 prosentissa suhteessa emämaan bruttokansantuotteeseen niin voi olla vaikea paikka korjata tilanne, jos pankeilla menee heikosti.

Ehkä juuri samoista syistä Suomikin lähti ilomielin hakemaan laajennusta pankkitaseen ja bruttokansantuotesuhteeseen ottamalla vastaan Nordean toiminnot.

Suomella ei ole kokemuksia oikeista pankkikriiseistä. 90-luvun alun sekoilukin meni laineiden liplatteluna. Emme me silloin ottaneet opiksi, että eurooppalaiset valuuttaleikit johtavat ongelmiin. Yritimme uudelleen, ja olemmehan jo saaneet esimakua siitä. Olemme maksaneet liittovaltiomaksuja muun muassa Kreikalle takautuvasti, mikä on tietysti de facto lahjoitus.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tietysti, koska teknologia ei ole Terminator-elokuvien tasolla, jossa rajavalvoja näkisi suoraan EU:n sisärajaa ylittävän henkilön kansallisuuden.

Bremain-kampanjassa puututtiin näihin poskettomiin väitteisiin tai huhuihin.

Elintarvike- ja lääkepula on tietysti mediaseksikästä, koska siitä saadaan raflaavia otsikoita. Asuin Kreikassa niinä kriisivuosina, jolloin esimerkiksi diabeetikoiden insuliinista oli paikoin pulaa, koska maan apteekkien maksukykyyn ei luotettu.

Ei siellä siitä huolimatta diabeetikot kuolleet laumoittain. Kyllä elintärkeät tavarat ja lääkkeet toimitettiin. Et kai ole vakaasti uskomassa sellaista kantaa, että parikymmentä miljoonaa brittiä nyt sitten nääntyy nälkään tai jää saamatta elintärkeitä lääkkeitä?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Tietysti, koska teknologia ei ole Terminator-elokuvien tasolla, jossa rajavalvoja näkisi suoraan EU:n sisärajaa ylittävän henkilön kansallisuuden."

Ei tarvitse.

Teknologia on sillä tasolla, että voidaan EU:n ulkorajoille laittaa vaikka konekiväärit ampumaan luvattomia ylittäjiä automaattisesti.

"Et kai ole vakaasti uskomassa sellaista kantaa, että parikymmentä miljoonaa brittiä nyt sitten nääntyy nälkään tai jää saamatta elintärkeitä lääkkeitä?"

Tuskin.

Mutta onhan siellä nyt persaukisia valtavat määrät ja persaukisten määrä kasvaa vain tämän brexit jupakan takia että köyhillä ei välttämättä ole varaa ostaa lääkkeitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuskin nyt edes backstop on riittävän vahva kuristusköysi, jolla EU voisi torjua Britannian eron.

Sehän on viime kädessä Britannia, joka päättää, millaiset käytännöt Irlannin ja PohjoisIrlannin rajalle aikanaan totetetaan.

Olemattomaksi on jäänyt keskustelu siitä, miksi Unionista ei tullutkaan suurta menestystarinaa. Eilenkin keltaliivit, jotka ovat turhautuneita Ranskan olivat kaduilla massoittain, mutta asiasta ei syystä tai toisesta uutisoida lainkaan.

EU yrittää lakaista ongelmat käsittämättömästi maton alle, joka taas johtaa nopulta yhä suurempaan sekretioon oa populismin nousuun tulevissa vaaleissa - niin kansallisissa, kuin EU:n parlamenttivaaleissa.

EU:n suurin ongelma on sen dupolistinen ja näkyvä Saksa-Ranska johtajuus hierarkioineen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olen osittain eri mieltä kolmannesta kappaleestasi. Unionin heikkouksista on tiedotettu jopa umpifederalistien toimesta.

Keltaliiveistä olen uutispuolella kirjoittanut itsekin. Liike on kuitenkin kuihtumaan päin, sillä liikkeen ajatukset listaututa Eurovaaleihin on nyt ottamassa takapakkia. Mielenosoitukset ovat tasolla "ei mitään uutta". Se, mikä oli minusta aikanaan uutisoimisen arvoinen pointti oli presidentti Macronin perääntyminen. Silläkin on heijastusvaikutuksensa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On perin omituista, että jo useamman kerran kansallisissa vaaleissa on äänestetty väärin Brysselin näkemysten mukaan.

Oliko se Suomen Lipponen, joka aikoinaan tuomitsi Itävallan vaalituloksen ensimmäisenä EU:n johdossa ?

Britanniankin kansanäänestyksessä äänestettiin väärin ja vastoin totuttua, josta nyt on noussut tavaton myrsky.

Brexitiä on melkoisen mahdotonta perua, vaikka alahuoneessa käydäänkin vastenmielistä sisäpoliittista ottelua asiasta.

Corbyn Labourkin oli vielä hiljattain brexitin kannalla, mutta ajaa tilanteen nyt väkisin eroon ilman sopimuksia yhdessä osan radikaalien ääritoryjen kanssa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #23

Ei se ole omituista. Kaiketi heillä on käsitys maailmanvallasta? Se, että sitä ei saada ajoiksi lähtötilanteesta johtuen ei tietenkään purkaudu mitenkään muutoin kuin "väärin äänestämällä".

Nimittäin nämä vastuuttomat populistit ovatkin nyt niin ovelia, etteivät he haekaan EU-eroja.

He aikovat muuttaa EU:n sisältä päin.

https://www.politico.eu/article/populist-attitude-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #45

Kansallisissa vaaleissa ei voi olla väärää vaalitulosta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Miksi Britannia ei vain ota ja mene? Sitä ei kukaan estä. Hopi, hopi!

Realimaailma ei taida ollakaan sellainen, että eroaminen tuo pelkkiä etuja ja vapauksia, mutta ei mitään haittoja ja rajoitteita.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei kukaan järkevä otus ajattele noin mustavalkoisesti.

Britit ovat miettineet ja arvelleet tekevänsä paremmat kauppasopimukset keskenään kuin ilman ristiriitaisen EU:n "apua". Ja jotta he voivat tehdä niin, heidän tulee erota EU:n tulliliitosta.

Tämän ja markkinoiden pakkoavaamisen lisäksi on kolmaskin kohta, jota en avauksessani käsitellyt.

Sääntely ja sen määrä. Brittifirmat ovat kaikkien muiden EU-maiden firmojen tavoin alistettu yhteiselle sääntelylle. EU-eron jälkeen tällaista vaadetta ei välttämättä ole. Tämä riippuu tulevista kauppasopimuksista kolmansien osapuolien kanssa.

Kuitenkin ne firmat, jotka ovat keskittyneet EU-markkinoihin ovat status quossa: heidän tuotantolinjat puskevat tavaraa, joka EU:n sääntelyn alla tarvitaan. Ei tarvitse siis tehdä muutoksia.

Mutta sitten on firmoja, jotka käyvät pääosin kauppaa esimerkiksi Pohjois-Amerikan kanssa. Nämä firmat vapautuvat EU-sääntelyn ikeestä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Olen taipuvainen ajattelemaan brittien saaneen toispuolisesti värittynyttä informaatiota medialta. Yleisen kansalaisten mielipiteen seurauksena ja valtapoliittisesta tarkoituksenmukaisuudesta johtuen Cameronin hallitus päätti järjestää kansanäänestyksen. Kansalaiset eivät tienneet talouspuolesta tuon taivaallista äänestäessään. Uskon Britannian parlamentilla olevan paremmat tiedot käytettävissään, mutta enemmistön saaminen minkään näkemyksen taakse on vaikeaa.

Mielestäni jakolinjat eivät mene maiden välillä arvioitaessa sitä, onko EU:sta hyötyä vai ei. Todellisuudessa jakolinjat kulkevat jäsenmaiden sisällä eri kansanryhmien ja eturyhmien välillä. Voin hyvin kuvitella Suomen maanviljelijöiden mielestä eu-sääntelyn olevan enemmän haitallinen kuin hyödyllinen, kun minua halvemmat elintarvikkeet, monipuolisempi tuotetarjonta ja ruokaturvallisuus kiinnostaa enemmän.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #16

Muotoilisin näin, että on hyvä asia, ettei brittejä manipuloitu talousasioissa Bremain-puolelle.

On toki huomattava, ettei saarivaltakunta välttyne kaaokselta, mutta jos katseen kääntää vuoteen 2022 kauppasopimusten olevan kunnossa niin tilanne selkeytyy.

Halvemmat elintarvikkeet? Eli Suomen mittakaavan suurkaupungin marketissa suomalainen tomaatti maksaa 5,45€/kg - se on siis halpaa?

Ruokaturvallisuudessa Suomi on kansallisella tasolla kärjessä. Puolan joku 250 kg outoa teuraslihaa on pieni juttu sen rinnalla, että arvasiko Krakovan marketista ostamia omenoita syödä kuorimatta. En arvannut.

Pestä toki kannattaa suomalaisetkin omenat.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#14
Britit ovat miettineet ja arvelleet tekevänsä paremmat kauppasopimukset keskenään kuin ilman ristiriitaisen EU:n "apua". Ja jotta he voivat tehdä niin, heidän tulee erota EU:n tulliliitosta.
........................

Britit joutuvat tekemään uuden kauppasopimuksen EU:n kanssa joka on sen ylivoimaisesti suurin kauppakumppani ja se ei taatusti ole edellistä parempi, että lycka till vaan.

Ja syy EU:sta irtatautumiseen oli valheet ja rasismi lyhyesti sanottuna. Kauppasopimuksia siellä ei pahemmin mietitty kun äänestään mentiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #27

Se on mahdollista, mutta mikäs maa oli Suomen tärkein kauppakumppani vaikkapa vuonna 1972? Entä nyt?

Tilanteet vaihtelee. Mikseivät britit voisi menestyä kauppasopimuksineen vaikkapa Commonwealth-maiden saralla?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #40

#40
Meinaatkos, että mitä vähemmän kauppaa käydään ja mitä isommat tullit niin siitä se elintaso revitään?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #47

En. Yritin sanoa, että tärkein kauppakumppani vuonna x ei välttämättä ole sama x+n vuoden kuluttua. On siis turhan ennenaikaista tomita brittien mahdollisuuksia suoriutua, vaikka he eivät olisikaan EU:n jäseniä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #58

#58
Siinähän Britit sitten etsivät vaihto-ehtoisia kauppakumppaneita joiden kanssa voi sitten perustaa samanlaisen tullittoman unionin josta nyt eroaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Britit ovat miettineet ja arvelleet tekevänsä paremmat kauppasopimukset keskenään kuin ilman ristiriitaisen EU:n "apua". Ja jotta he voivat tehdä niin, heidän tulee erota EU:n tulliliitosta."

Miten minusta nyt näyttää siltä että huuri britit ovat keskenään enemmän kuin ristiriitaisia tämän nrexitin suhteen, ovat suoranaisesti tukkanuottasilla keskenään, kun taas EU näyttää jotenkin epätödellisen yksimieliseltä.

Yleensä demokratioissa ei sellaista yksimielisyyttä esiinny kuin mitä EU:ssa esiintyy tämän brexitin osalta, diktatuuressa, kuten Venäjällä, tällainen yksimielisyys on kyllä sääntö, eikä poikkeus.

Edellä esittämäni ei tarkoita sitä että pitäisin EU:ta diktatuurina, toin vain esiin ihmetykseni sen ihmeellisestä yksituumaisuudesta, joka korostuu kun seuraa brittien repivää erimielisyyttä kaikesta brexitiin liittyvästä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #29

Hei, Arto oikeasti. Britit olivat kahden vaiheilla jo silloin kansanäänestyksen aikana. Niukka enemmistö voitti. Pitäisikö sinusta toimia vähemmistön mukaan?

Eli esimerkiksi Suomi ulos EU:sta, koska vähemmistö äänesti liittymistä vastaan?

Pysy nyt johdonmukaisena!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #41

"Pitäisikö sinusta toimia vähemmistön mukaan?"

Joo minusta pitäisi ilman muuta toimia brittien niukan vähemmistön mukaan, mutta valitettavasti enemmistö päättää asioista Englannissa diktaattorin tavoin, vähemmistön mielipidettä ei oteta huomioon. Se on niin väärin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Ei kukaan järkevä otus ajattele noin mustavalkoisesti."

Sitä vähän odotetaan niiltä briteiltä.

Semmoinen juttu kun ovat nauttineet EU:n tuomista eduista pitkän aikaa ja talous optimoitu tähän, että jos siitä haluaa eroon niin tietysti on itsestään selvää vähintään seuraavan 10v ajaksi tulee reilusti takapakkia elintasossa.

Niin sen koko Brexitin idea kun on se että britit sitten haluavat sitä kurjuutta ainakin sinne 2030-luvulle saakka ja sitten tällä haetaan sitä, että jos vaikka 20v kuluttua ollaan paremmassa jamassa mitä oltaisiin jos olisi pysytty EU:ssa. Vähän semmoinen sijoituspäätös.

Ongelma tietysti sitten on se pölhöporukka siellä mikä haaveilee saavansa siirtomaat takaisin yhdysvaltoja myöten kunhan vain eroavat EU:sta. Ne kun elävät omassa rinnakkaistodellisuudessa niin se mitä se brexit tarkoittaa ei ihan vastaa tätä heidän rinnakkaistodellisuutta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ranskalaisen uutistoimiston tuottamassa ohjelmassa (engl.kielinen) on esitetty brexitin "umpisolmusta" erilaisia näkemyksiä.

"Yet it remains to be seen whether enough MPs would change their minds in favour of Cooper-Boles – or against the Brady amendment’s quixotic insistence that May gets the EU to replace the backstop with “alternative arrangements” – to provide a parliamentary majority to break the deadlock and steer Britain off the path towards no deal. For its part, the European Research Group – a faction of 60 Tory backbenchers committed to hard Brexit, led by prominent right-winger Jacob Rees-Mogg – has shown no sign of changing its position on either issue.

“The problem is a group of Brexiteers who want to get Britain out of the EU by severing ties at all costs,” said von Ondarza. “They are not well-versed in details on the EU’s functions – but have dominated the public debate and discussions within the Conservative Party.”"
https://www.france24.com/en/20190201-uk-parliament...

Jotenkin olen itse saanut käsityksen jotta kummatkin johtavat puolueet olisisvat hajoamassa tämän brexit-sopimuksen käsittelyn vuoksi. Saa nähdä mikä tässä tulee olemaan lopputulema. Onko brittipolitiikoilla vain menossa "lypsyhetket" unionissa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mannermaan asukkaiden pitää ruveta ottamaan vakavasti mahdollinen ero ilman sopimusta:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268730-k...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pitäisikö Britanniaan sitten kohdistaa mannermaasulku Napoleonin tapaan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miten siinä muuten silloin reipas parisataa vuotta sitten kävi?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #25

Siinä Kävi huonosti Napoleonille ja Ranskalle.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Yle ei myöskään näytä ymmärtävän, minkälainen instituutio EU oikein on. Brexitissä on kyse irtiotosta yhdestä tai kenties useammasta EU:n perusvapaudesta. EU:ssa jäsenmaiden rajat ylittävät helposti niin ihmiset, tavarat, palvelut ja pääoma.
....................................

Britit muuraavat itse itsensä vapauksien ulkopuolelle. Mikähän on saavutettava hyöty?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Alaston totuus on, että brexitin jälkeen EU:n laajentumisen tärkein pelipaikka on Britanniassa Ukrainan sijaan

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #31

No jaa... Ukraina sitten jäseneksi Britannian sijaan.

Tarkentuiko nyt...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #35

Pohjois-Makedonian tasavallan EU-jäsenyys taitaa olla melko pitkälle päätöstä vaille valmis nyt, kun Kreikan änkyröinti päättyy?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Britit muuraavat itse itsensä vapauksien ulkopuolelle. Mikähän on saavutettava hyöty?"

Ne jotka eivät pidä vapautta arvossa voivat pitää sitä hyötynä ettei vapautta enää ole.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tuota mantraa hoettiin Neuvostoliitossa, siellähän vapaus oli itseisarvo ja muu maailma näytti olevan vankeudessa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #36

Kommenttisi ei ole pelkästään typerimmästä päästä, vaan taatusti typerin.

Täydellistä vapautta Britannia ei löydä lähempää kuin Marsista.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #38

Itse olet Aukee tyyppiesimerkki järjestelmän kasvatista, sinulle vain vapaus on EU rajojen sisäpuolella, ei sen ulkopuolella.

Globaalista markkinavapaudesta on vain muisto suurista puheista. Vallitseva hegemonia puhuukin nykyään "protektionismista" sisämarkkinoista ja sen tärkeydestä. Ongelmaksi on muodostunut "diilit" muun maailman kanssa, kun Usakin alkoi apinoida EU:ta ja vaalivan omaa sisämarkkina aluetta ja heidän näkemystään "diileistä" muun maailman kanssa.

Mutta onneksi EU:lla on rajat kiinni ja varsinkin Suomella itä-raja, joka estää Ivanovien ja tavaroiden vapaan liikkumisen. On ne "rajat" teilläkin ja käsityksenne vapaudesta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #39

#39
Globaalista markkinavapaudesta on vain muisto suurista puheista. Vallitseva hegemonia puhuukin nykyään "protektionismista" sisämarkkinoista ja sen tärkeydestä.
........................

Totta kai Suomikin voi luopua ulkomaankaupasta jos haluaa palata takaisin köyhyyteen. Ilmeisesti Persuilla on tähän kova halu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Täydellistä vapautta Britannia ei löydä lähempää kuin Marsista."

Itseasiassa se persujen täydellinen itsenäisyys on pelkkä myytti, illuusio, harha, joku joka on pelkkää mielikuvitusta, ilman mitään kosketusta todellisuuteen.

Kansallisra itsenäisyyttä ei kertakaikkiaan ole olemassakaan, eikä sillä ole yksilön kannalta mitään merkitystä, eikä muussakaan mielessä.

Myös henkilökohtainen vapaus on pelkkä myytti, mutta siihen pitää silti pyrkiä, koska sillä on merkitystä, toisin kuin valtiollisella itsenäisyydellä. EU on taannut jäsenmaidensa asukkaille joitakin poikkeuksellisia vapauksia, mitä ei olisi ilman EU:ta.

Sanotaan vaikka niin että ihmisen henkilökohtainen vapaus on vähän sama kuin niillä kanoilla jotka munii niitä vapaan kanan munia. Vapaudesta ei oikeasti ole kuitenkaan kyse, mutta vankeuden aste on silti lievempi kuin häkkikanalan kanoilla.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #46

#46
Kansallista itsenäisyyttä ei kertakaikkiaan ole olemassakaan
.....................

Juuri näin.

Persut elävät jossain utopiassa harhoineen.

EU päättää joka tapauksessa suurimman osan Suomen kannalta merkittävistä asioista joten on parempi olla siellä mukana kuin vain katsoa miten meitä kohdellaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #50

Neuvostoliitossakin oltiin samaa mieltä, että Moskovassa on parempi päättää Baltian maiden asioista ja perään kuulutettiin, on parempi pysyä....

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #46

#46

Kansallinen itsenäisyys, ja sitä ennen pyrkimys kansalliseen itsenäisyyteen, kumpuaa nimenomaan kansallistunteesta - siitä, että ollaan osa jotakin joukkoa, jolla on jokin oma etu, esimerkiksi mahdollisuus elää, puolustettavanaan.

Luetaan sitä Nuijasotaan liittyvää historiaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nuijasota

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Ilkka

Pyrkimys taloudelliseen itsenäisyyteen ja itsemääräämisoikeuteen kumpuaa halusta ottaa ohjat omiin käsiin. Ketkä ovat omia? Sen määrittelee yhteinen tahtotila ja halu toimia.

Tätähän EU kokee vesittää: suomalaisten yhteistä tahtotilaa halutaan muokata niin, että Suomesta tulee narun perässä kulkeva, omaa tahtoa vailla oleva lammas.

Kun kansallistunne murenee, murenee tahtotilakin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #77

Olet ymmärtänyt brexitöörien sielunmaiseman. Se on tosiaan nuijasodan ajoilta. Silloinhan Suomen suurimpiin kuuluva maanomistaja Jaakko Ilkka tapatti muutamia tuhansia köyhiä puolustaessaan kuningastaan Kaarlea Vaasan suvun sisällissodassa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Minua kummastuttaa myös Persujen halu puolustaa Brittien eroa. Suomalaiset kun häviävät siinä taloudellisesti eikä siitä koidu meille mitään hyvää.

Kummallisia nuo Persut.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mikä halu? Persujen ECR-ryhmä kutistuu konservatiivipuolueen lähdön myötä.

Tosiasioita tulee katsoa tosiasioina, eikä aina vain politikoinnilla värittynyttä ultrapaskaa, kuten "eurosta on ollut hyötyä Suomelle" -paskanjauhanta. Ei ole ollut. Ei ole ensimmäistäkään tutkimusta siitä, että olisi.

Sen sijaan rahaa on paiskottu pitkin Eurooppaa takautuvasti lahjoituksina ikäänkuin liittovaltiomaksuina (tai verotettavana budjetin mukaan olisi tehty useana vuonna.)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#42
Tarkoitin Suomen ja Britannian välistä kauppaa. Brexit vaikuttaa Suomen vientiteollisuuteen negatiivisesti.

Onko itse aiheeseen kommenttia?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #49

Argumentti tunteisiin vetoaminen "Brexit vaikuttaa Suomen vientiteollisuuteen negatiivisesti" ei ole kauhean viisasta
https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_miseri...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #55

#55
Tullit eivät kuulu tunteiden kategoriaan :)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #57

"Tullit eivät kuulu tunteiden kategoriaan :)"

Meillä on Itärajalla Tullit ja tiesitkö että koko EU alueen reunoilla, joita kutsutaan rajoiksi. Rajattomana ihmisenä varmaan ahdistavaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #74

"Meillä on Itärajalla Tullit ja tiesitkö että koko EU alueen reunoilla, joita kutsutaan rajoiksi. Rajattomana ihmisenä varmaan ahdistavaa."

Onhan se pirun ahdistavaa että on niitä tulleja ja rajamuodollisuuksia siellä itärajalla. Pitäisi saada ne tullit pois sieltä, samoin tykit ja tankit ja ohjukset.

Kannatan ehdottomasti sitä että Venäjä ryhtyy välittömästi sopeuttamaanlainsäädäntöään EU:n lainsäädäntöön ja alkaa noudattamaan EU:n direktiivejä. Sen jälkeen tullimuodollisuudet voitaisiin varmaan poistaa, kuten myös muut rajamuodollisuudet.

Tämä olisi hyväksi Suomelle ja koko EU:lle, mutta ennenkaikkea tietenkin venäläisille.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #49

Kokonaiskuvassa tämä ei ole iso asia, eikä välttämättä edes negatiivinen asia.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #60

#60
Taloudellisessa mielessä on.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Tosiasioita tulee katsoa tosiasioina, eikä aina vain politikoinnilla värittynyttä ultrapaskaa, kuten "eurosta on ollut hyötyä Suomelle" -paskanjauhanta. Ei ole ollut. Ei ole ensimmäistäkään tutkimusta siitä, että olisi. "

Eikö se ole politikoinnilla värittynyttä ultrapaskaa, jos syytetään euroa ja syy onkin ihan muualla?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #56

Ja miksi Suomi ja moni muu euromaa missasi tämän nousukauden, joka on jo päättynyt? Miten mielestäsi olemme paremmassa asemassa vastaanottamaan uuden taantuman kuin vuosikymmen sitten? Sitenkö, että julkistalouden velkaisuusaste on kasvanut?

Olisiko Australia välttänyt taantumat eurojäsenenä?

Et ehkä ymmärrä tätä, mutta huono ja sopimaton rahapolitiikka todellakin repii kappaleiksi jopa vahvat yhteiskunnat.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #62

#62
Et ehkä ymmärrä tätä, mutta huono ja sopimaton rahapolitiikka todellakin repii kappaleiksi jopa vahvat yhteiskunnat.
......................

Sinulla menee nyt Brexitit ja Eurot sekaisin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #64

Tuskin. Keskustelut joskus rönsyilevät. Euron suhteen olen jyrkästi vastaan. Brexitistä olen sitä mieltä, että kansa äänesti, pääministeri on todennut toteuttavansa kansan tahdon - joten tulliraja on selviö.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #62

#62

Finanssianalyytikko Stefan Törnqvistin lausunnot vuosilta 2014 ja 2012 tukevat näkemystäsi:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/stefan-tornqvis...

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001769813....

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #78

Olen ollut muuten kirjoittamassa Törnqvistin kanssa erästä kirjaa (silloin poikamiesnimelläni Myllyniemi). En ollut muiden kirjoittajien kanssa sopimassa kuka kirjoittaa milläkin tulokulmalla, mutta hämmästyksekseni (ja ilokseni) kirjoitukseni oli aika lailla samanoloinen kuin investointipankkiirilla. Kyllä se merkitsee sitä, etten nyt aivan kuutamolla aiheesta ole.

Kirja on vapaasti luettavissa netistä osoitteessa:

https://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/20...

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Minusta brittien EU-ero on ymmärrettävä arvomielessä. Talousmielessä siitä tuskin on iloa kenellekään. Mutta mikäli haluttavat arvot ovat muun muassa oman parlamentin (joka tosin nyt näyttää aika oudolta) määräysvalta tai jonkin ulkopuolisen tahon määräysvalta, niin valinta on ymmärrettävä.

Kyseessä on minusta enemmän tai vähemmän kyse "Oma tupa, oma lupa"-tyyppisestä ajattelusta.

On sitten aivan toinen juttu onko eropäätös järkevä edes tuossa mielessä. Mutta se on kuitenkin ymmärrettävissä oleva arvovalinta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Brittiparlamentti näyttää todella sekavalta selvää otettavaksi. Cooper-Bolesin mentyä nurin on kuitenkin ilmeistä, että vesitettyä Brexitiä ei haluta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Onhan parlamentin toiminta sekavaa, mutta 14. helmikuuta äänestetään taas. Minusta näyttää kyllä siltä, että enemmistö haluaa pysyvän tulliunionin - mutta saattaa ajautua sopimuksettomaan eroon vahingossa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #52

Pysyvä tulliunioni voisi merkitä samalla puolueiden hajaannuksia, jossain määrin jopa Labourissa, missä pj. Corbyn on ns. euroskeptikko?

Mitä toivot, jos saan kysyä: toivotko puoluekentän pirstaloitumista? Toivotko pysyvää tulliunionia? Toivotko kaikkea paskaa briteille, jos he ottavat clean brexitin?

Minulla on vain toive siitä, että suuremmalta hässäkältä vältyttäisiin tekemällä se clean brexit - koska kansanäänestyksen tulos oli enemmistö brexitille. Britithän voivat liittyä takaisin myöhemmin, jos niikseen tulee. Ja samalla loppuisivat muuten knallipäiden alennukset EU-budjettimaksuissa. ;)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #65

Toivon rauhaa Irlannin rajalle. Se edellyttää tulliliittoa.

Toivon, että brittiparlamentti ymmärtää ottaa sen suvereeniuden, josta niin paljon on ollut puhetta ja johdattaa maan taloudellisesti melkein yhtä hyvään tilanteeseen kuin nykyinen. Yksinäänhän Britannia on esimerkiksi merenkulun kääpiö, jonka osuus maailman kauppalaivoista ja merenkulun työntekijämääristä on väkilukuun nähden keskimääräistä pienempi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #66

DUP-edustajien mukaan kaikki muu paitsi clean brexit vaarantaa Hyvän perjantain sopparin?

EDIT: Miten tulliliitto, joka siis riistää briteiltä suvereeniteetin; ja suvereeniteetin takaisinotto onnistuvat yhtäaikaa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #68

Suvereniteetti tuossa perinteisessä mielessä on toki nykymaailmassa vitsi. Käytin sanaa ironisesti tarkoittamaan, että Britannia voisi ruveta parlamentaariseksi demokratiaksi. Nythän aloitevalta on muodollisesti vain hallituksella ja lakien lopullinen hyväksymisvalta muodollisesti jopa kuningattarella.

Mutta jos jokin Yvette Cooperin, Vince Cablen ja Anna Soubryn johtama enemmistö päättäisi ottaa vallan käsiinsä, kuka sille mitään mahtaisi? Tällaisen enemmistön pitäisi tietysti tietää, mitä haluaisi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #70

Ööh, eli liberaalidemokraatit yht'äkkiä vain kaappaisivat vallan vähät välittämättä parlamentaarisesta paikkajaosta (hmm, mites muuten jos Suomessa esimerkiksi persut tekisivät onnistuneesti saman, olisko kivaa?), kävelisivät röyhkeästi kansanäänestyksen ylitse...

Eikö kukaan tai mikään taho puuttuisi tällaiseen touhuun? Kysehän on nyt siis ydinasevaltiosta? Eli pitäisikö Ranskassakin keltaliivit päästää sen punaisen napin äärelle, koska 69% ranskalaisista kannattaa keltaliivien päämääriä?

Ja kuten jo totesin, ja kuten olet jo varmaan tietoinen: Cooperin esitys äänestettiin nurin. Ihmettelen siis sanamuotoasi "Cooperin enemmistöstä", koska sellaista ei yksinkertaisesti ole.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #86

Mainitsin yhden Labourista, yhden LibDemistä ja yhden Toryista. Luulin, että tunnet nimet.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #90

Cooper jo äänestettiin nurin. Soubryn äänestyksistä en tosiaan ole tietoinen. Haluaisiko Soubry siis tulla muistetuksi kansanedustajana, joka hajotti perinteikkään konservatiivipuolueen?

Sinun mielestä hänellä olisi tällainen taivaspaikka avoinna?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #92

Kirjoitit: "...liberaalidemokraatit yht'äkkiä vain kaappaisivat vallan vähät välittämättä parlamentaarisesta paikkajaosta..."

LibDem on kunnioitettavan komprossimittomasti pysynyt Remain-linjalla, mutta kyllä Cablenkin mielestä kohtalainen erosopimus olisi parempi kuin no deal.

Olen aivan varma, että jos hyvää erosopimusta jämäkästi kannattavat työväenpuolueen edustajat (kuten Cooper) ja konservatiivien edustajat (kuten Soubry) saisivat libdemiltä taustatuen, erosopimukselle löytyisi enemmistö. Mikäli Rees-Moggin porukka sellaisessa tilanteessa ilmoittaisi eroavansa puolueesta ellei backstopista luovuta, toryryhmä sanoisi tervemenoa.

Rohkea vetohan se olisi niin Soubrylta kuin Cableltakin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #90

Soubry ei muuten vaikuta kovin konservatiivipuolueen jäseneltä. Pikemminkin näyttää sinisen tulevaisuuden tyypiltä. Sininen tulevaisuus näyttää muuten valtaavan meidän eduskunnasta vaaleissa noin 170-180 paikkaa, eikö vain? :D

https://www.politico.eu/list/brexit-40-troublemake...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #66

#66

Minäkin toivon, että kaikki tahot ottavat huomioon Irlannin ja Pohjois-Englannin välisen rajan erityisyyden.

Nuoremmat sukupolvet eivät hälyty mitenkään kuullessaan nimen Belfast, mutta me vanhemmat muistamme vielä, millaista tuhoa alueella kylvettiin.

Tässä rajakysymyksessä on tehtävä kaikki mahdolliset myönnytykset, jotta rauha säilyy.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjois-Irlannin_lev...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #79

Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisissä ulkoparlamentaarisissa attentaateissa sekoittui valitettavasti uskonto mukaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olenpas mietiskellyt sitäkin vaihtoehtoa brittien kannalta, että mitä merkitystä yleensä on mitä unionin kanssa on sopimukseen kirjattu? Näin, koska eihän unionissakaan ole noudatettu omia sopimuksia siinä tilanteessa, kun Saksa ja Ranska ovat niin päättäneet ja jäsenmaat joutuneet kulkemaan narussa mukana. Briteillä on oiva tilaisuus tehdä samaa unionille eli jättää noudattamatta sopimusta ja päättää asioista ihan miten heistä itsestään hyvälle tuntuu. :D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Viittaatko tähän neuvoteltuun erosopimukseen?

Itse asiassa lakipohjalta sopimus on pätevä. Britit eivät voisi omin nokkinensa sutata backstopia.

Mutta!

Avauksessani viittaama Wienin sopimus vuodelta 1969 määrittelee kv-sopimuksista myös sen, että sopimukset voi mitätöidä jos vastapuoli ei täytä omia sopimuksen velvotteitaan.

Tullaan harmaalle pinnalle: Erosopimuksessa EU on lupautunut hakemaan backstopille parempaa vaihtoehtoista sopimusta. Ajan kanssa, ehkä 2-3 vuoden päästä jos backstop edelleen jakaisi brittejä, he voisivat mitätöidä erosopimuksen koska EU ei ole tehnyt voitavaansa hakiessaan sitä parempaa sopimusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kysehän on itsenäisen Irlannin valtion rajasta. Euroopan unionin suhde Irlannin ja eronneen Britannian rajaan olisi tietenkin ihan sama kuin Suomen ja Venäjän tai Viron ja Venäjän rajaan.

Ei taida ihan 2–3 vuotta riittää parempaan ratkaisuun kuin joko tulliliitto tai rajatarkastukset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #69

Ei todellakaan. Ja olemme näemmä samaa mieltä siitä, että EU:n ulkoraja kun kulkee tuosta (aikanaan?) niin samalla se on tulliraja.

Ainoa asia on, että jos osapuolet onnistuvat solmimaan jonkinlaisen kauppasopimuksen.

Kauppasopparin tekoon olisi pitänyt käyttää nämä pari vuotta. Aikaa käytettiin myös siihen ns. erorahaan, mikä meni lopulta mielestäni oikein. Eivät britit voineet ns. haistattaa paskoja.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #88

Tästä tullirajasta taitaa olla nyt kahta ilmaa täällä. Itse en osaa sanoa. Jos ehdottomuuksien sijaan tuotaisiin esille enemmän perusteita, niin voisin itsekin olla jotain mieltä.

Pidän kolmatta mahdollisuutta todennäköisenä. Politiikka on laji, missä poliitikot uskovat ohjaavansa tapahtumia. Joskus vaan käy niin, kuten brexitin kanssa, kenenkään sitä pyytämättä, tapahtumat alkavatkin ohjaamaan poliitikkoja.

Uskon tuohon jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Loogisen vastuullisen järkeilyn ja vastuuttoman aivottoman tunteen ottaessa yhteen, tulosta ei pysty ennustamaan. Me emme tiedä mitä tulee tapahtumaan.

Yritetäänkö tässä pelata Mustaa Pekkaa EU:n käteen? Tulliraja nousee Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle, mutta sitä pääsee pystyttämään EU.

EU:lla on tämä vahvuus, että ihmiset saavat kulkea vapaasti. Se tarkoittaa sitä, että raja vuotaa silloin, kun ihmisiä virtaa Irlannin kautta Britanniaan. Calais'ssa rajavalvonta ei ehkä enää olekaan niin tarkkaa kuin ennen. Sekasortoa ennustan, jos tulliraja tulee keskelle Irlannin saarta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #93

Tapahtumat alkavat ohjaamaan politiikkoja = häntä alka heiluttaa koiraa.

Näinhän sitä on käynyt ennenkin. Suomalaiset lahjoittivat heti miljardi euroa tukeakseen saksalaisia pankkeja, mitä nyt näin nopeasti arvioiden ei olisi pitänyt olla mahdollista missään nimessä.

Ja kyllä, Brexitin kanssakin voidaan suhmuroida. Mutta jos Brexit käsitellään kuten sitä tulisi, niin EU:n tulliraja tulee kulkemaan Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä kunnes asianosaiset solmivat kauppasopimuksen.

EU:lla on aivan ymmärrettävästi halu olla olematta se syntipukki. Siitä kertovat lukuisat uutiset siitä, kenen kenttäpuoliskolla pallo kulloinkin on - eli vastapuolella. Tätä tekevät molemmat osapuolet.

Sitten kieli poskella voisin todeta, että yksi keino välttää se kova raja Irlannin saarella on tietysti Irexit. ;)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #94

Jotkut toryministerit ovat jo julkisesti ehdottaneet tuota Irexitiä Irlannin hallitukselle. David Davis sanoi kerran, että "meillähän on tämä sisäinen raja Etelä-Irlannin (!) kanssa..."

Putinillakin on tämä sisäinen raja Vaalimaalla.

Brexitöörien nimenomaisena tavoitteena on tuoda Britanniaan ja salakuljettaa Irlannin rajan yli Yhdysvalloista ja Australiasta kamaa, joka ei noudata EU:n turva- ja terveysmääräyksiä. Siksi EU pitää kiinni tullirajasta, jos tulliunioni purkautuu. Eikä mantereelle tuoda tavaraa, johon liittyviä kysymyksiä ei voitaisi viedä tarpeen tullen ECJ:n käsiteltäväksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #94

Media on koko brexit-neuvotteluprosessin ajan osoittanut brittejä "syyllisiksi", vaikka toisena osapuolena on EU itse ja sen ranskalainen pääneuvottelija.
EU toimii typerästi ja lyhytnäköisesti, jos se ei kanna vastuuta omista munauksistaan yleensä ja tässä tapauksessa brexit-neuvotteluista.
Britit tavoittelevat meille vierasta ajatusta "suurempi itsenäisyys ja toimintavapaus ". Tavoitteleeko EU jäsenilleen ajatusta "suurempi federalistisuus, velvoittavampi pakko ja ahtaampi liikkumatila"?
Sehän olisi vastoin ns. eurooppalaisia perusarvoja. :-)
Alan jopa ymmärtää niitä, joille fixit on jo agendalla...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #111

Eropäätös on kokonaan brittien oma asia. Marraskuussa saavutettiin brittihallituksen hyväksymä neuvottelutulos.

EU:lla on tärkeämpää tekemistä kuin yrittää pitää koossa hajoavaa Tory-puoluetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #111

"Britit tavoittelevat meille vierasta ajatusta "suurempi itsenäisyys ja toimintavapaus ".

Britit tuntuvat olevan varsin erimielisiä tästä itsenäisyydestä ja taiminnanvapaudesta, joka merkitsee oikeasti sitä että Englannin valtiolla on suuri vapaus rajoittaa omien kansalaistensa toiminnanvapautta.

"Tavoitteleeko EU jäsenilleen ajatusta "suurempi federalistisuus, velvoittavampi pakko ja ahtaampi liikkumatila."

EU tavoittelee omille kansalaisilleen suurempia vapauksia rajoittamalla valtioiden mahdollisuuksia orjuuttaa omia kansalaisiaan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

En ehkä lukenut riittävän tarkasti mutta mikä olisi este Britannian siirtyminen samaan joukkoon Norjan, Liechtensteinin ja Islannin kanssa. Tyrmäsikö Brexit myös ETA:n vai eikö EU tätä laajennusta ETAn suhteen hyväksy?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eihän sitä EU estäisi, brittiparlamentti sitä vastustaa, toistaiseksi. Norjan parlamentilta ei vielä ole kysytty, mutta muutama sikäläinen poliitikko on kyllä jo vastustanut.

Euroopan talousalueeseen kuuluvat Euroopan unioni, Norja, Islanti ja Liechtenstein. Erotessaan EU:sta ilman erosopimusta tai sopimuksen perusteella Britannia ajautuu myös Euroopan talousalueen ulkopuolelle. Unionin jäsenmaat eivät kuulu siihen erikseen, kaikki sopimukset ovat EU:n yhteisiä.

EU:n ulkopuolella Britannia joutuisi joko liittymään Eftaan tai neuvottelemaan hyvinkin hankalasti Sveitsin tapaan useita satoja erillissopimuksia päästäkseen samaan asemaan.

Toistan: Meille EU:ssa sopisi kaikkein parhaiten nimenomaan niin sanottu Norway plus -optio. Mikä olisi hienompaa kuin Britannian kuuluminen sisämarkkinoihin lisättynä tulliliitolla, mutta ilman minkäänlaista äänioikeutta! Nyt vain myymään tämä optio Britannian parlamentille.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jotta epäselvyyksiä ei jäisi, korostan vielä sopimuksettoman ja sopimuksellisen brexitin eroa. No deal -ero merkitsisi ajautumista Euroopan talousalueen ulkopuolelle heti, ilman siirtymäaikaa. Eläkkeiden maksu alueiden välillä loppuu heti, brittiajokortit eivät kelpaa mantereella enää huhtikuun ensimmäisellä viikolla, lento-, laiva- ja rekkarahti ajautuvat kaaokseen, brittituristien seitsemän punnan sisäänpääsymaksu mantereelle ja periaatteessa Irlantiinkin ei ole aprillipila.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #83

Sanoisin näin, että nyt ajellaan vielä otsavalot pimeänä kohti ystävänpäivää.

Sen päivän äänestykset ratkaisevat.

Jos HoC on edelleen sillä kannalla, että se on sitten WTO-ero niin arvelisin, että EU:ssakin aletaan herätä tähän mahdollisuuteen eri tavoin. Onhan sitä jo herätty, ja varmastikin kulissien takana on sovittu osapuolten välillä yhtä jos toistakin.

Näitä ei tietenkään voi näyttää julkisesti, sillä kyseessä on myös tietynlainen game of chicken.

Brittiparlamentti puukotti itseään jalkaan hyväksyessään (ei sitovan) sopimuksettoman eron estämisen. Se oli tietysti henkistä keskisormea hallitukselle, mutta samalla EU:n puolelle rautakangen vipuvarteen tuli muutama lisätuuma.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Salliiko Norja-sopimus työvoiman vapaan liikkuvuuden? Eikö se juuri lopulta aiheuttanut Brexit-kannan voiton kansanäänestyksessä?

Toisaalta britit eivät kyllä suostu maksamaan euroakaan äänivallattomasta oikeudesta sisämarkkinoihin.

--

Muutoin olen samaa mieltä Henrin kanssa siitä, että soft-Brexit ei ole todellinen vaihtoehto.

Hallitsematon EU-ero näyttää nyt todenäköisimmältä. Poliittinen tilanne on niin jumissa,että lopullista päätöstä ei parlamentissa saada aikaiseksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #91

Euroopan talousalueella on voimassa työvoiman vapaa liikkuvuus. Brexit-kannan voiton aiheutti imperiuminostalgian viimeinen henkäys, jonka luonnollinen poistuma on jo siirtänyt historiaan.

Hallitsematon ero on hyvin mahdollinen. Sitä eivät alle 50-vuotiaat antaisi nykypuolueille anteeksi. Ikinä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #98

Ok, kiitos tiedosta!

Itsekin pidän parempana, että britit jäisivät EU:hun. Jatkuvasta tunaroinnista huolimatta, olen pro-EU, mutta kuitenkin anti-euro. Jonkulainen Europpa-klubi meillä pitää kuitenkin olla.

Oma veikkaus: hallitsematon brexit.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #101

Brittien lähtö unionista voi kyllä ohjata puolustusyhteistyöhön kun muistaa, että briteillä taitaa olla unionin vahvimmat asevoimat. Että se ei välttämättä ole häviö jos näin käy.

Paitsi briteille. En usko että voittavat Brexitissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #101

"Oma veikkaus: hallitsematon brexit."

Hallitsematon brexit olisi tyhmyyttä, eivätkä englantilaiset ole tyhmiä, vaikka osa englantilaisista on niin siirtomaa-suurvalta-nostalgian ja kansallismielisyyden sokaisemia että se peittää alleen järjen valon.

Minusta näyttää siltä että kaikki kuohunta ja sekoilu on paljolti taktista ja sen todellisena pyrkimyksenä, riippumatta siitä mitä varsinaisesti sanotaan, on saada koko brexit perutuksi, tai sitten mahdollisimman hyvä diili EU:n kanssa siinä tapauksessa että brexit toteutuisi.

Huolimatta siitä että kukaan ei varmasti halua no-deal brexitiä kummallakaan puolella kanaalia, sellainen vahinko voi tapahtua, johtuen erilaisista juonittelukuvioista.

Minä tietenkin toivon että brexit kokonaan peruttaisiin, sillä se on täysin turha ja mieletön toimenpide.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #104

Pelailu viedään varmaankin aivan viime hetkille ja kaikki toivovat, että joku muu antaisi periksi. Mutta tässä voi hyvinkin käydä, ettei takalukkoa saada auki ja 1.4 alkavat tullitarkastukset rajalla.

Eiryisesti minua huolettaa Pohjois-Irlannin mahdollinen kova raja, mikä voi johtaa väkivaltaisuuksiin.

Voi olla, että lopulta koko UK hajoa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #105

Yhtenäinen Irlanti ja itsenäinen Skotlanti EU:n jäseninä olisi ihan hyvä lopputulos. Minun puolestani saisi Englannin ja Walesin kuningaskuntakin jäädä jäseneksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #105

"Pelailu viedään varmaankin aivan viime hetkille ja kaikki toivovat, että joku muu antaisi periksi. Mutta tässä voi hyvinkin käydä, ettei takalukkoa saada auki ja 1.4 alkavat tullitarkastukset rajalla."

Minä veikkaan että EU antaa kyllä viimevaiheessa periksi sen verran kuin mitä on tarpeen.

Veikkaukseni perustuu lähinnä siihen että viisaampi antaa periksi helpommin. EU edustaa tässä tapauksessa järkeä. kun taas britit on kansalliskiihkon sokaisemia.

Tietenkin kuvioon kuuluu että viime hetkeen asti tingitään ..... niin ja ehkä vielä sen jälkeenkin. Kellot voi aina pysäyttää, tai määräaikaa muuten siirtää.

Jos niin sattuisi käymään että tulee de no-deal brexit, niin luulisnpa että sekin on sitten tarkoituksellista, mutta jää varsin lyhyeksi välivaiheeksi.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #109

Rajatarkastuspisteitä ym. vastaavaa byrókratiaa ei tyhjästä nyhjästä Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliselle rajalle.

Päiviä enää jäljellä 51. Kiire tulee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #104

"Kaikki" sekoilu ei ole taktista. Vielä lähes kaksi vuotta neuvottelujen alkamisen jälkeen kaikille kokeneillekaan kansanedustajille ei ollut selvinnyt, että jos ei tule erosopimusta, ei tule siirtymäaikaakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #107

"Kaikki" sekoilu ei ole taktista."

Ei varmaankaan. Luultavasti muutkin kuin brexitistit osaavat vielä sekoilla ihan spontaanilla tavalla, ilman että olisi tarkkaan mietitty ja suunniteltu miten sekoillaan ja mihin sillä sekoilulla pyritään.

"Vielä lähes kaksi vuotta neuvottelujen alkamisen jälkeen kaikille kokeneillekaan kansanedustajille ei ollut selvinnyt, että jos ei tule erosopimusta, ei tule siirtymäaikaakaan."

Oletko varma siitä ettei tämäkin sekoilu voisi olla taktista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ei kai muu maailma 'hallitsemattomassa tilassa' elä, vaan EU:n ulkopuolella on vain voimassa toisenlainen sopimuspohja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset