Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Ehkä tämän vuoksi demarit ei kysele taloustilannekuvaa?

Eräässä Puheenvuoron blogissa ihmetellään Suomen taloustilannekuvan uupumista hallitustunnustelukysymyksissä. Tuskin kyse on mistään unohtamisesta tai muusta epähuomiossa tehdystä hutiloinnista. Puute saattaa hyvinkin johtua siitä, ettei sille ole tarvetta.

Napakan tietoiskun henkilöille lyhyesti: Euroopan keskuspankki EKP piti jopa nousukauden huipulla lama-ajan rahapolitiikkaa yllä. Tällä haetaan selkeää eurooppalaista yhteisvastuuta.

Hieman pidemmin:

Suomi on mukana Euroopan keskuspankkijärjestelmässä ja ottaa osaa sitä kautta eurooppalaiseen yhteisvastuuseen. Jos tämä tuntuu hieman kaukaiselta ajatukselta niin mietitään nyt vaikka Kreikan tilannetta.

Maalla on velkaa vaikka kuinka paljon. Siitä huolimatta maa saa huokeampaa viiden vuoden rahoitusta kuin Yhdysvallat. Toisin sanoen sijoittajat luottavat enemmän Kreikan talouteen kuin Yhdysvaltojen talouteen? Eikö?

Syy on juuri siinä, että suomalaiset, saksalaiset, belgialaiset ja muiden euromaiden kansalaiset ovat vastaamassa Kreikan(kin) veloista, jos sattuu käymään huonosti. Kreikalle uskalletaan syytää rahaa, koska ongelmien sattuessa suomalaiset verovelvolliset valjastetaan kuittaamaan sijoittajien tappiot.

Hyvin yksinkertaista.

Miksei Suomikin voisi luottaa samaan?

Ja vielä varmemmaksi vakuudeksi toinen esimerkki.

Espanjassa käydään nyt sunnuntaina parlamenttivaalit. Tarkkaan ottaen kolmannet noin 3½ vuoden aikana. Vaalikeskusteluissa ei olla juurikaan puhuttu taloustilanteesta. Sen verran toki, että sosialistinen työväenpuolue (PSOE) haluaisi nostaa veroja ja kansanpuolue (PP) muun oikeistopuolueiden ohella keventää verotusta.

Siinä kaikki.

Ihan sama juttu Suomessa. Demarit haluavat kiristää verotusta, oikeisto keventää sitä.

Jos siis Espanjassa – missä työttömyysaste on 14,7 prosenttia, valtion velkaisuusaste on 97,1 prosenttia bruttokansantuotteesta ja vaihtotase pakkasella – ei korvia lopsautella talousaiheista niin miksi hitossa Suomessa pitäisi?

Siksikö, että jotkut huolestuneet kansalaiset haluavat pitää huolen siitä, että kun eurooppalaisille kanssaveljillemme tarvitaan maksumiehiä niin me suomalaiset olemme siinä kohtaa täydessä tikissä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eihän sitä Rinne tietnkään nosta kysymykseksi millä esiin nostetut kustanukset maksetaan. Onhan Kataisen hallituksen ajalta hyvin nähtävissä miten demaritkin kokoomuksen tavoin halusivat osallistua Kreikan velkojen ja samalla muiden tulevien jäsenmaiden velkojen maksumiehiksi. Takuutukset (Urpilaisen sanavarastosta) olivat vallan mainio veto demari vvm Urpilaiselta. Tokkopa Rinne poikkeaa kuvioista. Toki yksi kohde Rinteellä ja demareilla on mistä rahaa haluavat kipata valtion kustannusten maksamiseen. Nimittäin se moneen kertaa oppositiossa istuessaan osoitettu Sitran rahasto, vaikka sieltä ei lain mukaan voikaan rahaa kohteeseen ottaa.

Velkaahan demarit ottavat surutta yhdessä verojen korottamisen kanssa. Tosin esille nostetut verojen korotusten määrällä ei läheskään maksella esitettyjä kustannuksia 1-3 mrd. Taloussuhdanne on laskusuunnassa jo nyt joten menoja on leikattava jo valtionvarainministeriön listauksen mukaan. Joten ihmettelen suuresti jos Rinne saa yhdenkään ns. suuren puolueen mukaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllä Rinne saa hallituksen koottua. Sitä en lupaa, että se istuisi koko vaalikautta.

Ellei sitten persujen pelko aja väkisin jatkamaan.

Mainitsemastasi taloussuhdanteesta voi tulla pahimmillaan hyvin rumaa katseltavaa. Ja jos niin käy, saamme katsoa mitä paukkuja EKP:lla on jäljellä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sama levy pienillä viilauksilla soinut jo vuosikaudet, romahdusta vain ei näy. Täytyy myös muistaa, että persut nykyisessä hallituksessa ottivat paljon velkaa. Persut eivät siis ole vastaus tuohon ongelmaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kannattaisikohan lukea blogikin ennen kuin alkaa sitä kommentoimaan?

Ihan vain sitä varten, jos joku haluaisi ottaa sinut vakavasti?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Toki luinkin ja tulkitsin vähän rivien välistä. Entistä kotimaatasi ei saa auttaa, koska rahat menevät ulkomaalaisille pankeille. Kuitenkin persut hyväksyivät Kreikalle annetun tukipaketin heti tämän hallituksen aloittaessa. Vakavasti ottaminen hieman hankalaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

Tiedän, että hyväksyttiin. Ja keskusteluissa oli siinä ja siinä, ettei hallitustyö päättynyt tuolloin.

Kolmospaketti sisälsi kuitenkin vanhojen pakettien uusintaa, eikä siinä paljoa ollut ns. uutta rahaa.

Se näyttää toki hemmetin huonolta, ja politiikassa asia on kuten se on.

Sellainen asiavirhe kommentissasi on, etteivät kolmannen paketin rahat enää menneet juurikaan ulkomaalaisille pankeille. Ei niillä ollut tuossa kohtaa (enää) juuri minkäänlaisia riskejä kreikkalaisissa papereissa.

He ymmärsivät hypätä pois kelkasta heti, kun se oli mahdollista.

Me mahdollistimme sen.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #7

#7

Tuo rivien välistä lukeminen on kyllä teikäläisillä aivan loistavaa. Aina saa mieleisensä lopputuloksen. Arvostan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #7

"Kuitenkin persut hyväksyivät Kreikalle annetun tukipaketin heti tämän hallituksen aloittaessa."

Oli pakko hyväksyä. Suomi on EU:n ulkopuolisen rahoitusyhtiö Euroopan vakausmekanismin (EVM) osakas ja tulee olemaan myös jatkossa hallituksista riippumatta. Tällä ulkopuolisella rahoitusyhtiöllä kierrettiin Lissabonin sopimuksen 125. artiklaa, jonka mukaan mm. Suomi ei ole vastuussa jäsenvaltioiden veloista tai niiden muista taloudellisista sitoumuksista.

Vuonna 2012 Katainen ja Urpilainen junailivat etunenässä Kumpula-Natrin johtaman Suuren valiokunnan kanssa EVM-paketin, joka hyväksyttiin eduskunnassa. Perussuomalaiset vastustivat tätä oppositiossa, mutta joutuivat noudattamaan sitä hallituksessa vuodesta 2015 lähtien. Jatkossa näin on käynyt Sinisillä.

EVM:stä ei lähdetä kuin havumajasta. Sopimuksista joudutaan valitettavasti pitämään kiinni, vaikka ne ovatkin huonoja Suomen kannalta. Suomi joutuu EMV:n osakkaana pääomittamaan tätä rahoitusyhtiötä, halusi tai ei. Tätä EVM- sopimusta Perussuomalaiset tulevat kiltisti noudattamaan, mikäli menevät/pääsevät hallitukseen.

Wikipedia:
”Suomen osuus EVM:n pääomasta on noin 1,8 prosenttia, mikä vastaa noin 12,6 miljardin euron osuutta. Vastuu voi nousta, jos eduskunta hyväksyy EVM:n osakepääoman korotuksen. EVM voi vaatia Suomea maksamaan 11,14 miljardia euroa EVM:n tappioiden kattamiseksi tai sen maksukyvyttömyyden välttämiseksi.”

http://timosoini.fi/2012/02/kova-totuus-suomen-kre...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jos näin on niin on mahdollista, että tähän tulee raju muutos.

Politiikoilta se ei tule. Suomen julkisen vallan pääomasijoittajat päättävät siitä. Tarvii vain toivoa, että EKP on tasan niin vahva kuin mitä se uhoaa olevansa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomi sinnittelee sitkeästi kakkosena tilastoissa. ( Julkiset menot EU-maissa vuonna 2017, % suhteessa bruttokansantuotteeseen ) Pikkukiri ja ne vikkelät kädet taas toisten taskuihin, niin paalupaikalla on vihdoinkin piskuinen Suomi !

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

Toki. Raha on nilallaan ja muut takaa. Joskus tulee kuitenkin seinä vastaan.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomen "talous" alkaa olla vitsi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kreikalle uskalletaan syytää rahaa, koska ongelmien sattuessa suomalaiset verovelvolliset valjastetaan kuittaamaan sijoittajien tappiot."

En nyt ole yhtään varma siitä että olenko oikeassa, mutta muistaakseni Kreikan velkaohjelma on nyt normalisoitunut, sen jälkeen kun Kraikka alkoi saada lainoja vapailta markkinoilta.

Eikös se merkitse sitä että EU toimii vain niiden vanhojen lainojen takuumiehenä, eikä siis enää näiden uusien lainojen, joilla maksetaan pois niitä vanhoja lainoja.

EU:n takuuriski siis helpottuu sitä mukaa kuin Kreikka saa näitä uusia edullisia lainoja vapailta markkinoilta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei merkitse. Mieti, mitä tapahtuisi jos Kreikka (tai joku muu pieni jäsenmaa) ajautuisi ulos rahoitusmarkkinoilta.

Miten tällainen tilanne voisi iskeä? Esimerkiksi uuden globaalin laman myötä. Kiinan talous on elvytyksen varassa, samoin Euroopan. Samalla kilpailukyvyttömät firmat pysyvät pystyssä vain, koska keskuspankit syytävät ilmaista rahaa.

Kauppasotajännitteet elävät yhä.

Euroopassa on kosolti poliittisia riskejä - ja pääosin saksalaisen eurosääntökokoelman vuoksi.

Emme me ole vielä kuivilla vesillä.

Vertailun vuoksi: Vain kaksi vuotta sitten sijoittajat repivät toistensa käsistä Argentiinan 100-vuotista velkaa. Nyt samat sijoittajat myyvät paniikissa kaameilla tappioilla näitä velkakirjoja. Ihan vain poliittisen riskin vuoksi - siellä kun joku vasemmistolainen on gallupeissa taas kärjessä.

Poliittinen riski on Euroopassa kaikista herkimmällä. Sitten on kauppasotailu Yhdysvaltoja vastaan. Brexit ei ole oikeastaan mikään suuri riski. Alkupaniikkia voi toki olla, muttei sen ihmeempää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sitten on kauppasotailu Yhdysvaltoja vastaan. Brexit ei ole oikeastaan mikään suuri riski. "

Olen tullut siihen johtopäätökseen ettei Trumpin kauppasotatouhuilussa ole mistään muusta kyse kuin näytöksestä joka on tarkoitettu Trumpin ihailijoille ja äänestäjille. Ennenpitkää tehdään uudet diilit, eivätkä ne ole USA:lle sen paremmat kuin entisetkään, muutkin nimittäin osaavat tehdä diilejä kuin Trump.

Brexitin suhteen voi olla myös luottavainen, brexit joko toteutuu erittän pehmeällä pohjalla tai sitten se ei toteudu lainkaan. Näin siksi että ne jotka todella päättävät asioista ymmärtävät kyllä mitä tarkoittaa kova brexit, tai brexit ilman sopimusta.

Nämä kaottisilta näyttävät tapahtumat Englannissa ovat nekin vain näytöstä, jonka tarkoitus on hämätä näitä turhan ja haitallisen kansallismielisiä brexit- äänestäjiä.

Mitä näihin sinun muihin maailmanlopunennustuksiisi tulee, niin muistutan vain että aiemmatkin ennusteesi, ne vuosia sitten tehdyt, ovat menneet pieleen, eikä maailmanloppua edelleenkää ole näköpiirissä.

Mutta tietenkin se "maailmanloppu" tulee jossain muodossa, ennemmin tai myöhemmin, mutta sillä ja sinun ennustuksillasi ei ole mitään keskinäistä korrelaatiota. :)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Yhdysvaltain talouskasvu oli eilen julkistettujen tietojen mukaan raisumpaa kuin oltiin odotettu. Kauppasotauhat ovat säikytelleet lähinnä sijoittajia, mutta talous puksuttaa mukavasti.

Tänään tunnetuin miljardöörisijoittaja Warren Buffett puolestaan kertoi, että hän on valmis yhtiönsä kanssa sijoittamaan brittilään - eikä edes kova Brexit haittaisi.

Brexit ilman sopimusta = ei EU:n tulliliittoa = britit saavat itse solmia omat kauppasopimuksensa.

Sinulla on kova luotto EKP:n kaikkivoipaisuuteen. Ensi rytäkässä näemme, onko hän suurempi kuin Jumala. Nythän EKP tavallaan jo myöntää, että elämme lama-aikaa, koska sen rahapolitiikka on viritetty laman tasolle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nythän EKP tavallaan jo myöntää, että elämme lama-aikaa, koska sen rahapolitiikka on viritetty laman tasolle."

Miksi ei myöntäisi.

Sekoitat jatkuvasti keskenään asioita jotka eivät liity toisiinsa ja vedät vääriä johtopäätöksiä, tai oikeastaan haluat todistaa jotain mikä liittyy enemmän tunteisiisi kuin mihinkään realimaailmaan.

Ei EU tai EKP vapauta meitä markkinatalouden laeista, joihin kuuluu nousukaudet ja laskukaudet. Ne koskevat kaikkia maita, jotka toimivat yhteistaloudessa, kuuluivatpa ne EU:hun tai ei, myös Suomea ja ne nousu- ja laskukaudet tapahtuvat, olipa EKP:ta tai EU:ta olemassa tai ei ole.

Yhteistalous tarkoittaa sitä että jos ei olisi yhteistaloutta, Suomesta ei vietäisi sellua ja puuta, hissejä, paperikoneita ja metsätyökoneita, eikä Suomessa tehtäisi loistoristeilijöitä eikä mersuja vientiin. Suomen markkinat ovat melkein kaikille valmistettaville tuotteille liian pienet.

Kun ei olisi vientiteollisuutta, ei Suomeen myöskään voitaisi tuoda ulkomailta esimerkiksi banaaneja, kahvia, toyotoita, tietokoneita tai kodinkoneita.

Yhteistalous on siis mukava juttu, mutta siihen kuuluu valitettavasti nousukausia ja laskukausia joita EKP:n pitää yrittää ennakoida ja tasoittaa niiden vaikiutuksia.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Uusi taantuma iskee luultavasti jo ensi vuonna. Tällä hetkellä EKP:n kontolla on useampi tuhat miljardia lainoja ja jos se yrittää pelastaa Italiaa ja muita seuraavassa taantumassa ongelmiin joutuvaa tahoa, sen pitäisi lainata tuhansia miljardeja lisää.

Antti Rinteen johtama hallitus veisi Suomen mukaan näihin uusiin rahoituspaketteihin, vaikka kyse on tosiasiallisesti Suomen sitomisesta kiinni niin suureen uppoavaan laivaan, että se vetää meidät mukanaan syvälle velkameren pohjaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hei! Vaalit meni jo, entiset ja kohta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Inauksen vajaa kuukausihan niihin on?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"kyse on tosiasiallisesti Suomen sitomisesta kiinni niin suureen uppoavaan laivaan, että se vetää meidät mukanaan syvälle velkameren pohjaan."

Suomi on tosiasillisesti kiinni tässä EU:n uppoavassa laivassa, ja vieläkin suuremmassa laivassa, eli maailmantalouden laivassa, eikä se siitä irti pääse millään konstilla, ei fixitillä, eikä millään muullakaan.

Jos EU- laiva ja maailmantalouden laiva uppoaa, niin Suomi on siinä mukana, ei ole nimittäin Suomi omavarainen, kuten Pohjois-Korea, eikä ole muuten Venäjäkään, eikä Norja, eikä Islanti, eikä Sveitsi.

Kaikki uppoavat jos laivat uppoavat. Pelastumisesta ei ole toivoa.

Paras keino selviytymiseen on yrittää osallistua niihin ponnistuksiin joilla laivat yritetään pitää pinnalla.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Jos olemme valtamerellä liikkeellä pienehköllä aluksella ja Titanic uppoaa vieressä, niin ei meidän kannata sitoa laivamme köysiä kiinni Titaniciin.

Itsenäinen ja hyvän taloustilanteen ja oman rahan omaava valtio kestää kyllä globaalit taantumat. Oman valuutan arvo laskee taantumassa, joka pienentää taantumaa ja jos rahaa on, voidaan sitä käyttää taantumassa elvyttämiseen, kuten julkisten rakennusten ja teiden korjaamiseen.

EU:n ja euron jäsenenä Suomen liikkumatila on olematon ja taantumassa joudumme vain mukaan toimimattoman euron epätoivoiseen pelastamiseen.

ps. Eikö täällä saa kirjoittaa myös vaalien jälkeen?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

Jos rahaa on.

Niin, tämäpä se. Suomen julkinen velka pompsahti viime kriisissä oikein vain reilusti, koska joustamattomilla työmarkkinoilla (erityisesti julkisella puolella) ja eläkelakien vuoksi näitä palkkamenoja ei voitu leikata 20-30 prosenttia.

Nyt EKP omalta osaltaan pitää Suomen(kin) korot alhaalla, joten voisin olettaa samanlaisen uusintarytäkän johtavan velkaisuusasteemme nousevan 90 prosentin tuntumaan. Ja kenties jopa hieman ylikin.

Se on selvää, että eurojääräpäisyydellä mennään katkeraan loppuun asti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

"Se on selvää, että eurojääräpäisyydellä mennään katkeraan loppuun asti."

Eikös sen lopun pitänyt jo tulla. Mutta se aika taisi jo mennä ohi.

Se on selvä että maailmassa riittää haasteita, olipa laiva iso tai pieni, haasteita on aina.

Mutta jos pieni laiva pärjää paremmin kuin iso, niin miksiköhän jotkut liittovaltiot pysyvät yhdessä, eivätkä pienet lähde omille teilleen. Jos USA hajoaisi, sieltä lähtisi heti seilaamaan viitisenkymmentä pientä laivaa, Suomen kokoista, miksiköhän se pysyy kasassa? Ehkä he vain luottavat yhteistoimintaan.

Eteläisessä amerikassa on pieniä ja suuria erikokoisia valtioita, kuten Euroopassa, miksiköhän ne ei pärjää, kuten Pohjois-Amerikan liittovaltio.

Euroopassa on ainakin kaksi liittovaltiota jotka pärjäävät varsin hyvin, eikä niiden osavaltiot pelkää ison laivan uppoamista.

Miksiköhän ne ei siellä pelkää, vaikka blogisti on sitä mieltä että USA:ssa, Saksassa ja Sveitsissä pitäisi olla hyvin peloissaan siitä että heidän laivansa uppoaa ja pitäisi lähteä sitä uppoamista ennen omalla pikku purrella seilaamaan ja seikkailulle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #25

Liittovaltioilla on eroa. Pakotettu malli ei tule toimimaan ellei nyt sitten pysy koossa kunnon diktatuurilla ja väkisin. Ymmärrän halusi liittovaltioihin, mutta ei niitä voi pakottaa tapahtumaan ilman huoja seuraamuksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"Liittovaltioilla on eroa. Pakotettu malli ei tule toimimaan ellei nyt sitten pysy koossa kunnon diktatuurilla ja väkisin. Ymmärrän halusi liittovaltioihin, mutta ei niitä voi pakottaa tapahtumaan ilman huoja seuraamuksia."

Olet oikeassa, mutta jotkut pitää pakottaa vaikka kaikki tehtäisiin ihan demokraattisesti.

Oletetaan että eurooppalaisista 60% kannattaisi liittovaltiota. Jos se perustetaan 40% eurooppalaisista tulee pakotetuksi siihen.

Jos nykytilanne olisi vaikkapa se että liittovaltiota vastustaa 95% ja sitä kannattaa 5% kansalaisista. (tämä on siis minun hatusta vetämäni arvio, ilman mitään faktapohjaa?, miin silloin meidät kaikki 25 miljoonaa eurokansalaista joista 25000 on suomalaisia, jotka haluamme elää EU:n liittovaltiossaa, pakotetaan elämään vasten tahtoamme kansallisvaltiossa.

Pakottamisesta emme siis koskaan eroon pääse, vaikka miten demokraattisesti yrittäisimme elää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #30

Tarvinnee muistuttaa:

Yhdysvaltain liittovaltion budjetti on keskimäärin 17 prosenttia kansantuotannosta. Siis keskimäärin = hyvinä aikoina ei ole niin isoa tarvetta, huonoina aikoina on jopa suurempi tarve.

EU:n "liittovaltion" budjetti on se prosentti kansantuotteesta. Se on liian vähän. Toimivan liittovaltiotason verotusta olisi siten kiristettävä tuntuvasti meidän kansallisten verojen päälle.

Minkä verran kokonaisveroastetta tulisi kiristää? Ehkä noin 10 prosenttia, joskin tämä on laskennallista. Jos EU:n "liittovaltion" budjetti olisi tuo 17 prosenttia keskimäärin niin tokihan saisimme siitä muutaman pinnan takaisin meidän työttömyyskorvauksiin jne.

Mutta nettomaksajien puolella olemme edelleen. Tuntuvasti.

Kreikan paketteja kannattaakin ajatella takautuvina lahjoituksina. Jos liittovaltio olisi ollut euroajan alusta alkaen 20 vuotta sitten toiminnassa niin se tuli meille maksamaan Kreikan osalta parisen miljardia euroa. Sitten on tietysti Portugali, Espanja ja nämä muut.

Italian budjettiakin tilkittäisiin suomalaisten rahoilla. Ja kas, ongelmat häviävät. Samalla kyllä häviäisi elintasommekin. Sekin kulkisi kohti keskimääräistä tasoa, kun kaikkien rahat tasataan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

"Kreikan paketteja kannattaakin ajatella takautuvina lahjoituksina. Jos liittovaltio olisi ollut euroajan alusta alkaen 20 vuotta sitten toiminnassa niin se tuli meille maksamaan Kreikan osalta parisen miljardia euroa. Sitten on tietysti Portugali, Espanja ja nämä muut."

Mitenniin?

Maksaako USA:n liittovaltio sen osavaltioiden velat?

Maksaako Suomessa valtio kuntien velat, vai maksaako kunkin kunnan veronmaksajat oman kuntansa verot?

Minä en tarkkaan tiedä miten asiat on, mutta miksi velkaisissa kunnissa on isompi veroäyri? Ehkä kunta on rakennuttanut kuntalaisilleen ison jäähallin, tai uimahallin, ja maksaa pois siitä aiheutunutta velkaa.

Tiedän kyllä että yleensä valtiokin on mukana näissä kuntien hankinnoissa, mutta siitä valtion osallistumisesta kustannuksiin päättää valtio, ei kunta.

Jos täällä Suomessa tilanne olisi niin huono kuin siinä sinun kuvittelemassasi EU:n liittovaltiossa, niin siinä tapauksessa rahaa virtaisi jatkuvasti valtion pussista köyhiin kuntiin, niiden hankkeiden rahoittamiseksi. Rikkaat kunnat saisivat selvitä omillaan ja niiden asukkaat joutuisivat valtion verotuksen kautta rahoittamaan köyhiä kuntia.

Onko Suomessakin systeemi tällainen?

Miksi rikkaat kunnat eivät pyri irti Suomesta, pärjäisivät paljon paremmin?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ensi vuoden talousennusteet ovat todella suuren haitarin sisällä.

Valtiovarainministeriö on sieltä optisimmasta päästä. Apein näkemäni katsaus arvioi, että Suomen ensi vuoden bruttokansantuote supistuu yli 10 prosentilla.

Se, mikä loppujen lopuksi toteutuu on vaikeampi arvioida.

Jos tuo hurjin skenaario toteutuu (euroaluekin sukeltaa lähes 8%) niin silloin otetaan EKP:sta toden teolla mittaa.

Millään euromaalla ei nimittäin ole tarvittavia muskeleita torjumaan noin hurjaa lamaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Millään euromaalla ei nimittäin ole tarvittavia muskeleita torjumaan noin hurjaa lamaa."

Kaikilla euromailla ja muillakin EU-mailla on riittävät muskelit, no jotain Romaniaa ja Ktreikkaa ehkä lukuunottamatta, mutta demokratia estää niiden muskeleiden käytön.

Kansalaiset eivät hyväksy sitä voiman käyttöä.
Muskeleihin sattuu, ottaa kipeetä, treeni ei maistu.
Siitä se vain on kiinni, siis demokratiasta.
Voimaa kyllä olisi vaikka muillekin jakaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Luulisi, että vastarannan kiiskeillä, joille sopii "apeuskin kestetään", olisi edes sen verran itsesuojeluvastoa suotu, että ymmärtäisivät pelätä sakkaamista seuraavia populismin kauhuja Euroopassa.

Jos Espanjassa ei 15%:n työttömyys eikä Kreikan 170%:n velka/bkt:sta herätä levottomuutta, niin mitä Suomessa herättäisi 10%:n bkt:n lasku, velan kasvu 5-7 mrd€:lla/v., työttömyyden kiipeäminen takaisin yli 8%:n, viennin sakkaaminen ja investointien (mm. rakennusala) hiipuminen sekä yksitysten maksuhäiriöiden räjähdys?

Aivan: "Kyllä näillä muskeleilla apeuskin kestetään".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #33

Et ymmärtänyt pointtiani.

Tuo kuvauksesi vastaa tilannetta jossa muskeleita säästetään ja ne pidetään piilossa.

Hyvä kehitys vaatisi sitä että ne muskelit kaivettaisiin esiin, alettaisiin treenaamaan ja muutenkin käyttämään niitä. Kyllä se siitä, mutta suomalaiset on laiskoja ja mukavuudenhluisia, hyvinvoinnin rappeuttamia.

Sodan jälkeenkin selvittiin ja maksettiin sotakorvaukset, vaikka puolet toreesta ja terveestä työvoimasta menikin Ruotsin taloutta kohentamaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #35

Ja nousimme ensimmäisestä eurokriisistämme 90-luvun alussa kelluttamalla kansallista valuuttaamme. Kipeää teki ja muskeleita tarvittiin. Hyvin selvisimme, vaikka yritätkin maalata suomalaisia laiskoiksi vellihousuiksi.

Ihan varmasti selviämme tämänkin väliaikaisen euroajan koettelemuksista.

Mutta me emme voi pelastaa 300 miljoonaa muuta. Heidän täytyy huolehtia omasta tontistaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"Mutta me emme voi pelastaa 300 miljoonaa muuta. Heidän täytyy huolehtia omasta tontistaan."

Enpä tosiaan usko että ne 400 miljoonaa muuta laskevat sen varaan että Suomi ne pelastaa, vaikka sinä näköjään uskot siihen. Ei maailma ole sillä tavalla mustavalkoinen kuin mitä persut kuvittelee, eivätkä muut aina kaiken aikaa suunnittele sitä miten ne meidät ryöstävät.

Tosiasia on että niistä muista 400 miljoonasta on Suomelle ja suomalaisille valtavasti hyötyä, kunhan pidämme rajat auki ja kilpailukykymme kunnossa. Yrittäjät kyllä yrittää ja noudattaa niitä ohjeita ja määräyksiä mitä niille annetaan EU:sta ja Suomesta käsin ja on tosi hyvä asia että koko Euroopassa on yrittämiselle samat säännöt, eikä kaikilla mailla omia sääntöjään.

Suurin virhe olisi lyödä lajat tukkoon ja lakata noudattamasta EU;n sääntöjä. Eivät ne EU:ssa meidän tekemillä säännöillä halua pelata, eivätkä ne siellä tykkää siitä jos me kilpailemme täällä epäreilusti, vaikkapa rahan arvoa laskemalla.

Ei Trumppikaan tykkää mukamas epäreilusta kilpailusta mm. siitä kun Kiina manipuloi valuuttansa arvoa alemmaksi kuin mitä se luonnostaan olisi ja ja haluaa sanella kaupan säännöt sekä Kiinalle että EU:lle. Mutta se voi kalahtaa Trumpin omaan nilkkaan, koska myös Euroopassa ja Kiinassa osataan tehdä hyviä diilejä, vaikka Amerikka onkin mahtitekijä maailmanmarkkinoilla, mitä Suomi ei suinkaan ole.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #39

Olen samaa mieltä, että kilpailukyky tulee saada kuntoon.

Julkisille aloille 20 prosentin palkkaleikkaus. Ja sama leikkaus kaikkiin julkisiin etuuksiin, kuten eläkkeisiin, työttömyysturvaan, lapsilisiin, asumistukiin, opintorahoihin jne.

Jos tämä ei kelpaa -> eurosta ulos ja mieluiten äkkiä.

Muista siis eurointoilijana äänestää aina sellaista ehdokasta, joka lupaa nämä vaadittavat leikkaukset.

Itse en oikein jaksa uskoa siihen, että teitä löytyy tarvittavan montaa. Mutta jos löytyy niin ookoo, kituutellaan sitten eurossa. :)

P.S. EU-sääntöjen noudattaminen olisi paljon mieluisampaa, jos EU-johtajat noudattaisivat niitä itse. Esimerkillä nimittäin johdetaan edestä, eikä väännellä sääntöjä tilanteen mukaan, kuten että Kreikan velkakriisi olisi maanjäristykseen rinnastettava luonnonkatastrofi.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #35

Jos oikein muistan niin silloin oli jo sotakorvaukset maksettu kun Ruotsiin työttömiä meni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

Sotakorvaukset loppuivat noin 52, enkä muista mitään siitä ajasta, enkä ajasta ennen sitä, mutta jutut kertovat että ainakin isäni ja enoni olivat Ruotsissa, jossain metsätöissä kai, ennen sitä ajankohtaa.

Sotakorvaukset ottivat 5-16% Suomen kansantulosta, joka ymmärrettävästi oli silloin jo muutenkin tarpeeksi pieni.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Espanjan tavaroiden ja palvelusten viennin arvo on kuitenkin suurempi, mitä niiden tuonnin arvo on.

Eurooppalaiset demarit ja muu vasemmisto ei ole ollut juurikaan kiinnostunut taloudesta, vaan sosialismin määrästä.

Kannattaa seurata eri maiden verokertymiä talouden kokoon verraten.

Kreikan sosialistitkaan eivät ollet niitä parhaita veronmaksajia, mutta innokkaita verovarojen käyttäjiä kuitenkin.

Ranska on se seuraava ISO saneerauskohde huolimatta ultraeurooppalaiseta Mecronista.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Alakylä haukkuu nyt väärää puuta.

Persujen veriveljet Italiassa ovat viemässä omaa maataan ja siinä sivussa koko Eurooppaa veret seisauttavaan lamaan jatkamalla talouspolitiikkaa, johon Italialla ei ole varaa.

Espanja taasen on omat myrkkynsä niellyt ja pystynyt epäpopulistisella talouspolitiikallaan nostamaan nenänsä pinnan yläpuolelle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Entäpä Ranska ?

Lyhyellä aikaa yli 1.000 miljardia velkaa ilman tarvetta uudistua globaaliin talouteen.

Brexitin jälkeen Ranskan tilanne käy yhä tukalammaksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Espanja on tosiaan sinnitellyt. Kun vielä vuonna 2015 maan pankkien lainakannasta hieman yli 12 prosenttia oli tuottamattomia luottoja niin nyt viimeisimmällä olympiadilla tämä murheellinen taso on laskenut noin kuuteen prosenttiin.

Ihan vain vertailun vuoksi: Suomen ensimmäisen eurokriisin aikana tuottamattomien luottojen määrä koko lainakannasta kasvoi 9,3 prosenttiin vuonna 1992. Kansallisen valuutan kellutuksella kriisi päättyi nopeasti. Vuonna 1994 kriisistä oli jäljellä vain muisto.

Jos on elänyt tuota aikaa ja muistaa millaiseen kiirastuleen asetimme itsemme liittymällä eurooppalaisiin valuuttaleikkeihin niin voi päätellä, ettei Espanjan(kaan) huonot ajat ole kokonaan ohitse.

Jos talouskasvu jatkuu yhtäjaksoisena seuraavat 20-30 vuotta niin eurokriisistäkin varmasti selvitään ilman suurempia kommelluksia.

En vain usko näin käyvän. Talouskriisit kun tuppaavat toistua noin 7-10 vuoden välein. Toipumiseen menee (ilman euroa) se vuosi tai kaksi. Nyt pääsimme kymmenessä vuodessa takaisin kymmenen vuoden takaisiin lukemiin.

Euroa toki kannattaa kannattaa jos pitää pysähtyneisyyden tilasta.

EDIT: lähteet tuottamattomiin lainakantoihin:

Espanja: https://www.ceicdata.com/en/indicator/spain/non-pe...

Suomi: http://www.esri.go.jp/jp/workshop/020320/session4_...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä kelpo kuva EU:sta, kun vaihtaa proomun pomon nimen ja kirjaa proomun lastiksi kaikki EU:n ja EMU:n kriisit (velka-, euro-, Schengen- jne.)

Narun päähän vetämään sitten ns. maksajat, joihin Suomikin kuuluu ja joista britit ovat lähdössä. Lisäyksi voi vapaasti tehdä....

https://kuvat.uusisuomi.fi/sites/default/files/ima...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nyt vain on niin ettei Suomessa ole enää kunnon EU- kriittistä puoluetta, kun Halla-aho on kiinnistunut lähinnä maahanmuuton kitkemisestä ja jättää EU- kritiikin puolueensa muille jäsenille.

Miten pitkään te, EU- kriittiset persut, kestätte johtajanne löysäilyjä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä tietysti saattaa johtua ihan siitä, että EU:n maahanmuuttokriisi on tällä haavaa se kaikista akuutein kriisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuinka monta kertaa Henry Alakylä (Myllyniemi) on ennustanut EU:n ja euron hajoavan parin seuraavan vuoden aikana vaikkapa viimeisen kymmenen vuoden aikana?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sehän olisi jo riekaleina, jos säännöistä oltaisiin pidetty kiinni.

Kuinka monta kertaa eri sääntöjä on sopimusten hengen mukaan rikottu? Oikeuslaitoksethan ovat vain poliittisesti päästäneet lainrikkojat pälkähästä. Täysin tahallaan.

Mutta ei huolta. Eivät nämä sääntörikkomuksetkaan voi pelastaa täysin kelvotonta yhteisvaluuttarakennetta.

Lähtökohtani ennustuksilleni on aina ollut, että sääntöjen mukaan pelataan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kuka sanelee EU:n säännöt?

Jäsenvaltiot sanelevat EU:n säännöt ja sen mitä EU:ssa tehdään, eikä esimerkiksi Henri Alakylä,,,eikä persut....., onneksi ei.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #45

Mikseivät noudata omia sääntöjään?

39 paikkaa. Vieläkö te muut aiotte kasvattaa edustajamääräämme? :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vastausta en siis saanut! Muuten, valtioiden välisillä yhteenliittymillä on tapana muuttaa sääntöjään tarpeen niin vaatiessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mikseivät noudata omia sääntöjään?"

Etkö ymmärrä?
Ne tekevät omat sääntönsä itse ja muuttavat niitä miten itse haluavat.
Kun siellä ylempänä ei ole ketään määräämässä, eikä valvomassa, niin näin on meneteltävä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset