Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Helikopteriraha

In Germany We Trust

Aiemmin tällä viikolla elettiin kahta historiallista – joskin lyhyttä – hetkeä. Saksan joukkovelkakirjojen jälkimarkkinakorko oli painunut pakkaselle kaikissa eripituisissa luotoissa. Matalat korothan ovat hyvä juttu? Muuten hyvä, mutta kun ei ole.

Saksan lainojen toinen outous on se, että 10-vuotisen lainan jälkimarkkinakorko sukelsi alle EKP:n "talletussakon", jota keskuspankki perii pankeilta liiallisesta varallisuudesta talletettuna keskuspankin tilille. Tällä haavaa se on -0,4 prosentissa.

 

Miljardifloppi NH-90

Nyt kun uusien hävittäjien hankinta alkaa olla yhä ajankohtaisempaa ja toistetaan, syvällä rintaäänellä, vakava mantra: "annetaan hankintapäätösten olla ammattilaisten heiniä", lienee tarpeen muistuttaa NH90-koptereiden katastrofista. Ei se aina tunnu menevän kuin strömsössä...

Perintöverolle on vaihtoehto

Aikoinaan Jean-Baptiste Colbert, aurinkokuninkaan valtionvarainministeri, vertasi verottamista hanhen kynimiseen (The Economist 22.02.2014): tavoite on saada mahdollisimman paljon höyheniä mahdollisimman vähällä sihisemisellä. 

Luovaa tuhoa odotellessa – kasvuhoenta on nyt tapissa!

Julkistettiin kirja ”Kasvun loppu” |1, miksi vasta nyt, kun ympäristömme eli hienosti sanottuna biosfääri huutaa hätäänsä – ”Gaia kuumenee, osaammeko vähentää reilusti kulutustamme |*. Samaan aikaan talousviisas, professori Sixten Korkman julkistaa – ”Strategia hukassa”|2, näilläkö selviämme?

 

Valtiollinen velkaleikkaus ja helikopteriraha – sopeutusta pakon edessä

Eläkkeelle siirtynyt valtakunnan leikkaaja ja entinen valtiosihteeri Raimo Sailas jällen kerran toruu, varoittelee ja viittaa talouden faktoihin. Olemme syöneet enemmän kuin tienasimme. Nostimme palkkojamme |0 liiaksi ja kilpailukyky rahdattiin Kiinaan |1 – nostaen heidän elintasoaan, siis eräänlaista kehitysapua tämäkin.

 

Miljardi vuodessa kulttuuriin ja kansanterveyteen

Jokaiselle tonni käteen – ”helikopteriraha” on keskuspankkien viimeinen ase (HS 6.6.2016) - tällä hetkellä näyttäisi siltä, että parin vuoden sisään tullaan tämäkin ihme näkemään, eli mannaa taivaasta.

Talouden nykytilanteessa rahan painaminen yksityisen sektorin velkakuorman keventämiseksi, sekä kulutuskysynnän lisäämiseksi on järkevää, mutta väärin toteutettuna voidaan mennä pahastikin metsään.

Lentotunteja taloustieteilijöille

Helikopteriraha on nyt valokeilassa: Keskuspankilta kymppitonni kansalaisten tilille? Saksa vastustaa (VU 21.4.2016), EKP:n Draghi ja ekonomistit torjuvat helikopterirahan (HS 22.4.2016) - parempi myöhään kuin ei milloinkaan, itse kirjoitin aiheesta viime syksynä.

Verkkouutiset- Ekp jakamaan helikopterirahaa?

Helikopterirahasta on ollut pidemmän aikaa juttu talouslehdissä, nyt kokoomuksen verkkouutiset mainitsi asian. (Keskuspankilta kymppitonni kansalaisten tilille? Saksa vastustaa). Henkilökohtainen mielipiteeni on ettei kertaluonteinen rahanjako toimi. Ihmiset maksavat niillä velkojaan taikka säästävät koska hallitukset uhkaavat kiristystoimilla.

Lainaan muutaman pätkän ja esitän oman näkemykseni.

Euroopan Keskuspankilta Kymppitonni jokaisen kansalaisen tilille?

Hyvä Idea! Erinomainen!
Sopii! Toteutettava heti!
Ehdottomasti Kyllä!

Euroopan Keskuspankilta 10.000 euroa jokaisen kansalaisen tilille...

Vain Saksa vastustaa!?

"Helikopteriraha tarkoittaa kansalaiselle suoraan keskuspankin tililtä maksettavaa rahaa, jonka tarkoitus on saada aikaan enemmän kulutuskysyntää. Kyseessä on siis rahapoliittinen elvytystoimi, joka poikkeaa finanssipoliittisesta elvytyksestä siinä, että jälkimmäisessä valtio päättää, mihin elvytysraha sijoitetaan.

Helikopterilainasta helikopterirahaan

Muistan varsin hyvin, niin omalta kohdaltani kuin hyvän ystäväni osalta, miltä tuntui helibor-lainan rasitus 1990-luvun alussa. Kun koron tarkastusväli oli mitä oli, niin korko nousi (ja pysyi) välillä reilusti kipurajan yläpuolella...heliborlainan sijasta käytimme vakionimitystä "helikopterilaina", koska siihen liittyvä korko tuntui nousevan aina vaan ylöspäin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä