Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Keskuspankit

Talousviikko ja Italian kipuilut

Mielestäni aivan oikeutetusti talousaiheet ovat saaneet kansainvälisen lehdistön huomion monen vuoden jälkeen. Euroopassa talousongelmat on piilotettu likviditykityksen taakse. On tietysti ikävää palata eurokriisin suurimpien vuosien tarinaan, mutta se oltaisiin vältetty korjaamalla eurooppalainen ongelma. Sitä ei haluttu tehdä. Ja siksi Italiakin nyt kipuilee.

Viikko alkoi maanantaina melkoisella markkinaturbulenssilla. Pitkästä aikaa näin jonkinlaista johdonmukaisuutta markkinoilla. Yhtä myytiin, toista ostettiin. Aiemmin ostettiin kaikkea. Se kertoo jotain.

 

Miksi inflaatio ei tule avuksi?

 

Tuoreiden talousuutisten valossa maailmantalouden suhdannehuippu olisi ohitettu. Maailmantalous kasvaa mutta hidastuvalla tahdilla. Taustalla on Kiinan siirtyminen heikkenevän kasvun vaiheeseen samaan aikaan, kun USA:n velkavetoinen talouspyrähdys on taittumassa kapasiteetin saavutettua täyskäytön asteen. Euromaista Italian talous vajosi taantumaan vuonna 2018. Osakemarkkinat heijastivat tätä kehitystä vuoden 2018 aikana ja hinnoittelivat myös kauppasotien uhat ja muun epävarmuuden pörssikursseihin.

Miksi annamme ohjauskorolle ohjat?

Nykyisessä valuuttajärjestelmässä Euroopan keskuspankki määrää ohjauskoron. Korkotaso määrittää, millä korolla pankit voivat ottaa siltä lainaa. Ohjauskorko vaikuttaa markkinakorkoihin ja sillä säädellään rahan määrää ja arvoa markkinoilla. Raha- eli korkopolitiikalla vaikutetaan markkinoihin. Euroopassa ja Yhdysvalloissa ohjauskorot ovat olleet poikkeuksellisen alhaiset poikkeuksellisen pitkään, koska keskuspankit ovat pyrkineet stimuloimaan taloutta.

Sveitsin "Vollgeld"-kansanäänestys 10.6

 

Pääosa liikkellä olevasta rahasta on peräisin liikepankkien luomista luotoista. Luottoja liikepankit puolestaan luovat painelemalla tietokoneidensa numeronäppäimiä, jolloin luottoasiakkaan tilille ilmestyy tyhjästä uusia digitaalisia euroja. Uudet eurot eivät siis ole peräisin mistään, vaan ilmaantuvat tyhjästä ("ex-nihilo") ja ovat vain pelkkiä merkintöjä pankkien "Excel-talukoissa".

Talous tilttaa, mutta ennenkaikkea järjestelmät – oletko valmis?

Talous tilttaa, mutta ennenkaikkea järjestelmät – oletko valmis?

Helatorstain saarna ennen hämärän laskeutumista ja systeemikriisin puhkeamista

*

Elinkautinen ministeri Raimo Sailas arvioi tiistaina 8.5.2018 HS:ssa mennyttä, olevaa ja hieman myös tulevaa: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005670915.html

Mitä bitcoineihin sijoittavan kannattaa tietää

Kryptovaluutat kuten bitcoin ovat herättäneet viime aikoina paljon kiinnostusta ja monet suomalaisetkin ovat sijoittaneet niihin rahaa. Kriittistä suomenkielistä keskustelua on kuitenkin vähemmän, ja siksi ajattelin jakaa alunperin erääseen Facebook-ryhmään kirjoittamani tekstin laajemmin. Tutkin Aalto-yliopiston leivissä lohkoketjutekniikoiden vaikutuksia ja käyttökohteita, ja osana tätä tutkimusprojektia olen selvitellyt myös kryptovaluuttoihin liittyviä kysymyksiä.

Maailmantalouden riskeihin ei kiinnitetä riittävästi huomiota

Syksyn ennustekausi alkaa olla loppupuolella. Lähes kaikki suuret ennustelaitokset ja pankit ovat jo julkaisseet ennusteensa, viimeisimpinä niistä Palkansaajien tutkimuslaitos.

Miksi sosialismi ei toimi-Muistutus "nykylinjalle"

Mielestäni sosialismin voi laittaa samaan nippuun ajatuksesta maailmanrauhan kanssa, teoriassa kaunis ajatus, mutta tosielämässä enemmän satua tai utopiaa. Siinä on ihmisluonnon kanssa perustavanlaatuisia erimielisyyksiä. Lisäksi on syytä pohtia onko mikään –ismi oikeasti toimiva kun se viedään tarpeeksi pitkälle ja vallitsevaksi. Ja onko meillä oikeasti edes käsitteet hallussa arkipäiväisissä keskusteluissamme.

Työkseen muunneltua totuutta puhuvien aika

Helsingin sanomat kysyy, että onko maailma siirtymässä totuuden jälkeiseen aikaan? (HS 28.8.2016)

Itse koen, että olemme eläneet tuossa ajassa jo pitkään, sillä niin pitkään kuin muistan, olemme voineet tasaisin väliajoin lukea mediasta sellaisten ihmisten kannanottoja, jotka valehtevat työkseen.

AJATUSLEIKKI SOSIALISMIIN JA TASA-ARVOON LIITTYEN

Tässä on tarkoitus herätellä ajattelemaan miten hyvinvointi ja vauraus oikein syntyvät, sekä miten pitkälle sosialistisia ajatuksia ja tasa-arvoa on järkevää viedä. Monesti hyvä tahto ja teoriassa kaunis ajatus ei sitten käytännössä ole sellainen, vaan todellinen vaikutus saattaa olla jopa päinvastainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä