Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Maanomistus

Kestävän metsätalouden käännekohta Etiopiassa

”Sen verran maata kuuluu viljelijälle, kuin hän pystyy itse kyntämään, istuttamaan, hoitamaan ja sadoltaan hyödyntämään” (John Locke 1690, Sect 32.)

Etiopian metsätalous oli kestämättömässä tilassa satoja, jopa tuhansia vuosia. Puuta hakattiin enemmän kuin metsä kasvoi. Kestämätön metsätalous johti maaperän köyhtymiseen, eroosioon, kun ravinnepitoinen pintamaa huuhtoutui Siniseen Niiliin. Niilin alajuoksun, Egyptin maatalous perustui tähän luonnon ravinnekiertoon jo pari tuhatta vuotta sitten.

Etiopian maauudistus näytti mallia muille Afrikan maille

Afrikkaa on totuttu pitämään maanosana, missä nälänhätä pysyy jatkuvasti kasvavan väestön uhkana. Etenkin poliittisesti levottomissa maissa näin yleensä on.

Väestönkasvua seuraa tavallisesti tarve maauudistukselle, jotta ruoan tuotannon saa nousuun. Kun se onnistuu, nälänhädän uhka loittonee. Esimerkki tästä on Afrikan sarvessa sijaitseva Etiopia.

Vuoden 1984 nälänhätä herätti

Yleiskaavan valuviat korjattava uusintavaltuustokäsittelyssä

Kuusamon yleiskaavan päivitys, 1. vaihekaava, joudutaan käsittelemään Kuusamon kaupungin luottamuselimissä hallintokömmähdyksen takia toistamiseen. Tässä yhteydessä siitä on syytä korjata jokunen perustavaa laatua oleva valuvika ja väärämielisyys, jotta valituskierteiltä vältyttäisiin.

Maanomistus on liberalismin perusta

Liberalismi on ideologia, joka lähtee siitä, että ihminen omistaa itsensä. Tällöin hän omistaa myös omaisuutensa, josta tärkein osa historiallisesti on ollut maa. Näin siksi, että suurin osa yhteiskunnista on perustunut maanviljelykseen. Maanomistajalla on aina ollut määritelmällisesti oikeus päättää maansa käytöstä. Liberaaleissa yhteisöissä tätä valtaa on rajoitettu mahdollisimman vähän.

 

Mihin maanomistus ja perintöoikeus perustuu?

Olletikin käytännössä agraarikulttuuriin ja sitä ennen vaeltavat metsästäjäkeräilijät ja sitä ennen muiden kädellisten ja ihmisten yhteiset esivanhemmat, eläessään primitiivisesti villissä luonnossa ilman kummoisempaa sivistystä, luku ja kirjoitustaitoa, dokumentteja historiastaan, ilman parempaa ymmärrystään elukkoina kuseksivat reviirejään tapellen vieraiden laumojen kanssa, jotka tulivat kuseksimaan omia reviirejään.

Mikä on muuttunut ajoilta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä