Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Riippumattomuus

Kenen valtaoikeuksilla? Kenen ehdoilla?

Milloin opettaja on valmis?

Opettaja voi täyttää henkensä kaikella tiedolla, minkä maailma pitää sisällään, mutta silti olla kuin musta piste valkealla kankaalla.

Missä on piste, missä oppilaasta tulee opettaja?

Riippumattomuus on jotain, mitä valtiosääntöoikeuskin korostaa jakaessaan vallan kolmijakoa edustajien, hallinnon ja oikeusjärjestelmän nimeen, jotta turmelus ei pääsisi vaikuttamaan kaikkiin jäseniin. Mutta kaiken vilpittömyyden ja antaumuksellisuuden ohella jokin valtiosäännöissä jättää mustan pisteen valkealla kankaalla.

Euroopan tulisi jo katkaista napanuoransa

Eurooppalaisten lehtien etusivun uutinen on koskenut Yhdysvaltain vetäytymisestä nk. Iran-ohjelmasta. Sävy on ollut lähes kauttaaltaan pettynyt, hapan, katkera, kiukutteleva ja surullinen. Tästä vastaanotosta tulee helposti mieleen eräs toinen samalla tavoin käyttäytyvä otus: ihmispentu. Tosin sellainen, joka on edelleen letkuruokinnassa napanuoran kautta.

Piilokorruptio Suomessa osa 3: Konsulttiyrityksien laajamittainen käyttö

Valtion ja kuntien monet toiminnot sekä niissä tehtävät erilaiset hankkeet tarvitsevat yhä enenevässä määrin konsulttiyrityksien palveluita. Esimerkiksi kaavoituksessa vaadittavat selvitykset sekä ympäristölupien valvonnassa tarvittavat tutkimukset ovat lähes aina konsulttiyrityksillä teetettyjä. Piilokorruption mahdollisuus on näissä ilmeinen - konsulttiyritykset tietävät toimeksiannoissa mikä on tavoite ja kiusaus toimittaa haluttu tulos on suuri. Suotuisat selvitykset ja tutkimukset poikivat lisää töitä ja toteutunut jatkohanke samoin.

Espanjan oikeuslaitos-riippumaton?2

Kirjoitin kuukausi sitten jutun Espanjan oikeuslaitoksen rapautuneesta riippumattomuudesta ja tarkastelin lähinnä perustuslakituomioistuimen toimintaa, koska se on kymmenen viime vuoden aikana järjestelmällisesti torpannut kaikki Katalonian pyrkimykset laajentaa itsehallintoaan ja jatkanut linjaansa nykyisen kriisin aikana.

Korkeimman oikeuden tuomarin Pablo Llarenan terrorismisyytökset ja katalonialaisten poliitikkojen vangitseminen panivat jatkamaan tutkimuksia, tällä kertaa korkeimman tuomarien nimityksiä ja poliittista riippuvuutta.

Kestääkö Ylen journalismi kritiikin?

Yleisradion viimeaikaisissa uudistuksissa on korostettu eduskunnan roolia yhtiön omistajana. Rahoituslainsäädäntö laadittiin ajatuksella, että valtioneuvostolla olisi mahdollisimman vähän roolia Ylen rahoituksesta päätettäessä. Eduskunta sopi rahoituksen tasosta ja sen pitämisestä kustannuskehitystä vastaavalla tasolla. Yle-rahoituksen indeksi kirjattiin lakiin. Muutos oli merkittävä kun aikaisemmin valtioneuvosto vuosittain päätti televisiomaksun korotuksen määrästä.

Tieteen riippumattomuudesta ja julkaisupisteistä

Tieteen tulisi olla riippumatonta, vaan onko se. Suomessa on ollut vankka luottamus tieteeseen, mutta yhä useammille etenkin lääketieteen ja lääketeollisuuden välinen rahavirta on tullut selväksi ja osaltaan romuttanut luottamusta tieteen objektiivisuuteen. Myös ravintotieteissä epäilijöitä on herännyt. Nykyisin osataan jo jossain määrin tarkastella tutkimuksen motiiveja. Margariinitehtaan tekemä tutkimus voin vaarallisuudesta ei enää toimi. Nykyisin tiedehuijaus vaatiikin monimukaisemman juonen toimiakseen.

Yhteiskuntavaikuttaminen keskittyy ja oikeistolaistuu

Toimittajia on usein väitetty vihervasemmistolaisiksi. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan johtaja Matti Apunen on vaatinut jopa toimittajien puoluekantojen selvittämistä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan johtaja Apunen haukkuu väärä puuta.

Professori Ilkka Ruostesaaren keräämän aineiston mukaan Suomen valtaeliitti on vahvasti kokoomuslainen. Eniten kokoomus on vahvistunut joukkotiedotuseliitissä, jossa sen kannatus on noussut 21 prosentista 50 prosenttiin kahdessa vuosikymmenessä.

Itsenäisyys on palautettava äärioikeistolta

On tiettyjä käsitteitä, jotka äärioikeisto on ominut itselleen. Tyypillisiä ovat isänmaa, siniristilippu, sotaveteraanit, Suomen leijona ja erityisesti itsenäisyys. Miksi ne mielletään äärioikealle?

 

Uusi valtio Eurooppaan

 

Skotlantilaisilla on edessä valinta haluavatko he olla itsenäinen omista asioistaan päättävä valtio vai edelleen osa Iso-Britanniaa. Kannatus on itsenäisen valtion puolesta ollut pitkään alempi kuin kannatus itsenäisen valtion puolesta. Äänestyksen lähestyessä kannatus irrottautumisen puolesta on kasvanut mielipide tutkimusten mukaan.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä