Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vietnamin sota

EKP:n ikioma 'nam

Yhdysvaltain ajautuminen, juuttuminen ja lopulta nöyryyttävä tappio Vietnamissa oli hyvin arka puheenaihe vuosikymmeniä aseellisten konfliktien jälkeen. Se oli sitä myös silloin, kun operaatiot eskaloituvat 1960-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Yhdysvaltalaisille ei kerrottu, mitä maan asevoimat oikein puuhasteli.

Euroopan keskuspankki EKP käy nyt omaa Vietnamin sotaansa. Yhtäläisyyksiä on lukuisia.

 

Hyvä tarkoitus, sarja virheitä

Weather Underground – amerikkalaisen uusvasemmiston terrorijärjestö

Weather Underground – amerikkalaisen uusvasemmiston terrorijärjestö

Siitä miten idealistinen uusvasemmistolainen kansalaisoikeuksia ja pasifismia kannattanut opiskelijaliike tulehtui 1968 paikkeilla Yhdysvalloissa verisen ja tuhoisan maanalaisen terrorismin toteuttajaksi.

*

Kansalaisoikeusliike eli kukoistuskauttaan Yhdysvalloissa 1960-luvulla. 

Suomalainen ammuttiin alas Vietnamissa - vaimo Kalifornian suihkuseurapiireissä

Lentäjä ja kaunotar – eräs rakkaustarina 50 vuoden takaa

*

Johdanto

Uutisvirrassa uiskennellessa välillä tuntee halua liukua rauhaisan kasinon kainaloon makaamaan rantahiekalle ja kuuntelemaan kaislikon kuisketta.  Mutta yksi on, josta en luovu, nimittäin päivälehtien 50-vuotta sitten (tai vaihtoehtoisesti 100 vuotta).  -  Niistä löytyy aina jotain kiinnostavaa, jota ei ole joko koskaan kuullut, tai jos onkin – on onnellisesti unohtanut.

Amerikkalainen suhde- ja rauhanpolitiikka maailmalla

(Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kiertää vielä maailmaa – virkakausi päättyy kohta. Jompikumpi - Hillary Clinton tai Donald Trump |1 astuu tilalle – Obama julistaa rauhan tilaa ja purkaa Vietnamia koskevan amerikkalaisten aseiden vientikiellon **) 

 

Suvakiksi tulosta edelleen, osa 2

Matkustin Englantiin muutama vuosi ensivisiittini jälkeen uudelleen, vuonna 1970. Nyt en enää ollut ylioppilaspoika vaan luonnont. kand. Helsingin yliopistosta, pääaineena geologia ja paleontologia. Ja olin naimisissa, pikkuisen tytön isä. Olin opiskellut arkeologiaa, ja mieleni paloi päästä mukaan selvittämään ihmisen alkuperää. Muistan kirjoittaneeni British Museumiin, mistä sain ohjeet edelleen, sinne mikä oli sinä vuonna kuumaa ja suurinta varhaisen kivikauden kenttätutkimuksissa.

 

Lännen pohjakosketuksesta 40 vuotta

Keväällä 1975 kävi selväksi, että Yhdysvallat oli hävinnyt ensimmäisen sotansa. Pohjois-Vietnamin kommunistiarmeija tunkeutui 30.4.1975 Etelä-Vietnamin pääkaupunkiin Saigoniin. Lapsellekin jäivät mieleen ensimmäisestä televisiosodasta välitetyt kuvat Saigonin kaatumisesta ja amerikkalaisten ja heidän tukijoidensa hallitsemattomasta paosta.

Suomessakin tuntui siltä, että kommunistien maailmanherruus olisi vain ajan kysymys. Kiisteltiin enää lähinnä siitä, toteutuisiko sosialismi Suomessa kaappauksen kautta vai laillista tietä.

"That Swedish asshole"

Vuosina 1955-75 käyty Vietnamin sota ei ole kaikin osin vertailukelpoinen nyt käynnissä olevan Itä-Ukrainan kriisin kanssa. Yhteyskohtia kuitenkin löytyy. Molemmissa yksi "suurvalta" ajoi omaa etuaan vastoin yleistä mielipidettä. Propaganda oli valtavaa molemmin puolin. Vietnamin sota loppui pitkälti valtavan kansainvälisen painostuksen ansiosta. Vaikka poliittinen tilanne maailmalla oli tuolloin aivan erilainen, uskalsivat jotkut silti rohkeasti asettua yhdysvaltoja vastaan. Yksi heistä oli Olf Palme.

Suurin poliittinen saavutukseni tapahtui vappuna!

Paras vappumuistoni menee vuosikymmenien taa. Juhlimme vappuaattona kuten tapana oli silloin ja näyttää olevan nykyäänkin. Jostakin syystä loppuillasta löin pöytäseurueeni kanssa vetoa, että lähdenkö vappupäivänä marssimaan.

Pitihän sitä lähteä, kun olimme vetoa lyöneet. Kokoontumispaikalla käteeni työnnettiin plakaatti, jossa luki "USA pois Vietnamista". Se oli siis Vietnamin sodan aikoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä